Ubuntu újra (és rclone)

Adódott egy lehetőség, hogy ne kelljen ezzel https://hup.hu/node/169824 a helyzettel kínlódni tovább, úgyhogy újra natív Ubuntu van a gépemen.

Kérdezném, hogy az Insync helyett mit ajánlanátok OneDrive szinkronizálóként? https://alternativeto.net/software/insync/ - itt vannak ötletek, de hátha van valakinek saját tapasztalata, hogy a fizetős Insync helyett mivel érdemes élni.

Amúgy meglepve tapasztalom, mennyi minden megvan Linuxra is, ami a Windows-hoz szokott embereket segíti: Teams, OneNote, KeePass, Skype... Sok rázós alkalmazás elfut Google Chrome-ban is. Az L2TP/IPsec VPN-re is simán lehet csatlakozni. Snap-ból telepíthető: opera, signal-desktop, zoom-client, p3x-onenote, inkscape...

Mint egy friss levegőben való nagy lélegzetvétel, olyan ez a váltás. Vége az eklektikának (nagyjából).

Hozzászólások

Insync-et használok, mert egyszer valaki szólt hogy ingyen van, és azóta megy minden rendszeren. Érdemes nézegetni, mert 1 évben egyszer 1-2 napig ingyen adják.

Alternatívának talán az Rclone-t hallottam hogy jó.

Én is ezt az Rclone-t kezdtem használni; a gnome-session-properties révén betettem automata indításra is (mármint a felcsatolást; itt javasolták: https://itsfoss.com/use-onedrive-linux-rclone/), azonban nagy meglepetésemre egy ideje nem fut.
Kicsit utánajártam, hát ezt mondja:

sh -c "rclone --vfs-cache-mode writes mount \"cimke\": ~/idetedd"
2020/09/04 13:20:39 Failed to create file system for "cimke:": failed to get root: InvalidAuthenticationToken: Access token has expired.

Bosszantó, hogy erre így kell rájönni, és nem jön valami hibaüzenet, hogy "hé, haver, nem sikerült a felcsatolás".

Persze egy rclone config újraléptetése (és a böngésző-beli belépés) után újra minden rendben van, de ennek mégis elegánsabban kéne mennie.

Vagy valahogy be lehet tenni a megfelelő helyre, hogy ríjon, ha hiba van?

Amúgy meglepve tapasztalom, mennyi minden megvan Linuxra is, ami a Windows-hoz szokott embereket segíti:

vs

Már vagy 4 hónapja dolgozom naphosszat Windowson (azelőtt 10 évig nem volt a gépemen, csak Ubuntu).

4 hónap jó sok kiesést jelent úgy tűnik :D

Itt milyen ellentmondást látsz? A Windows-os 4 hónapom előtt nemigen használtam a fent említett kliensprogramokat, vagy amikor mégis kellett, Chrome-ból léptem be (Teams, OneNote). Aztán ez alatt a 4 hónap alatt rájöttem, hogy hasznosak tudnak lenni ezek.