Absolem - "Megterveztem és megépítettem a saját mechanikus billentyűzetem"

Címkék

A múltkor volt szó egy billentyűzet restaurálásról. Most pedig arról, amikor valaki odáig jut, hogy a meglevő kínálat helyett inkább épít magának egy sajátot.

Az érdekes írás elolvasható itt.

Hozzászólások

kicsit nehéz ctrl+alt+shift-s-et nyomni rajta...

Szép project, szép eredmény, jó leírásnak tűnik (még nem olvastam), én épp a trackpoint pótlásánál tartok, utána építek.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 07. 05., v - 10:59

Ez egy olyan egyedi igényt elégít ki, hogy valószínűleg nem lesz szükség második példányra sem. :)
De ha szüksége volt rá, akkor megértem, hogy nekiállt elkészíteni mert ilyet biztosan nem kap sehol sem.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

De, árulnak ehhez nagyon hasonló billentyűzetet, pl. Ergodox. Megint más, hogy az is méregdrága, 400 USD.

Egyébként nem olyan nehéz sajátot építeni. Főleg, ha nem akar valaki ennyire egyedi kivitelt, akkor lehet kapni előregyártott nyákokat, meg házat, stb., amibe csak be kell ültetni az ember által kívánt mechanikus kapcsolókat, meg rájuk tologatni gombokat. Ezzel inkább azok élnek, akik nem találnak igényüknek megfelelő billentyűzetet és nem akarnak kompromisszumot.

Egyébként engem érdekelnének a minél jobb billentyűzetek, de csak saját pénzből nem veszek össze minden méregdrága ×4rt, hogy majd ha nem is jön be, beteszem a gyűjteménybe. De ha lennének ilyen boltok, vagy találkozók, ahol egy csomó ki van állítva, különböző kapcsolóval, méretben, stb.., akkor nagyon szívesen elmennék egy ilyen helyre, végignyomkodni egy csomót, hogy egyáltalán megtudjam, hogy melyik jön be, milyen kapcsolótípusból milyen altípus, milyen gombprofil.

Legutóbb Chyrosran22 YouTube-csatornán tesztelt rózsaszín Kailh Silent és sárga Alps SKCL kapcsoló tetszett meg, de egyrészt ritkák, a tesztelt billentyűzet sem tetszett, amin rajta volta, másrészt ménkű drágák is sajnos, én meg úgy nem veszem meg, hogy nem tudtam sehol megnyomkodni.

Bár ennyire túl spéci billentyűzetet, mint ez a topikindítós azért sem vennék, vagy építenék, mert ha rászokok ilyen speciálisra, akkor gondot okozna, ha valahol normál billentyűzet elé kell leülni, és meg lennék lőve, hogy nem áll többé kézre. Persze én amúgy is igénytelen vagyok, nem fontos milyen a gombok felirata, gyártástechnolgóiája, lekopik-e róluk a jel, nem érdekel a háttérvilágítás, mert úgyse nézek le a billentyűkre, emiatt a billentyűzet nyelve sem érdekel. Így nekem csak az lenne a fontos, hogy sztenderd ISO kiosztás legyen, meg a kapcsoló legyen normális és támogasson n-key rollovert.

Egyelőre nekem csak egy HyperX Alloy van, Cherry Brown kapcsolókkal. Végül is egész jó, de a kapcsolók lehetnének könnyedebbek, esetleg kicsit halkabbak, és kisebb nyomástávúak is. Ezt is csak azért vettem, mert Amazonra visszaküldött bontott dobozos példány volt, féláron, semmi baja nem volt, tokkal, vonóval, gyári fóliában jött, teljesen új szaggal, 0 km-esen. Valaki megvette és nem tetszett neki, vagy a kapcsolók vagy a német kiosztás. De a teljes árán nem vettem volna meg, az tuti.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Aki hasonlot szeretne kesziteni, annak ajanlom Troy Fletcher YT csatornajat. Az o projectje is valami hasonlo kinezetnel kotott ki a vegen.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Az eredeti Cherry MX baromi draga, es ha nem ilyen 40 meg 60%-osat szeretnel belole, akkor sok kell. Ezen kivul a nagy NYAK is penz (kisebb sorozatban), es egy normalis doboz hozza. Az osszes mechanikus billentyuzet draga, az is, amit te raksz ossze.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A Cherry MX-szel nincs baj, de egy alap kapcsolótípus, túl van értékelve, túl van hájpolva. Kicsivel többért vannak nála mindenben jobb klónok vagy más kapcsolótípusok. A mechanikus billentyűzet meg azért drága, mert drága a kapcsolókat is eleve legyártani, hogy konzisztens minőség legyen, kibírja azt az 50-100 millió gombnyomást, ne lötyögjön, szoruljon. Elég trükkösen gyártott, apró alkatrészekből állnak, egyszerűen csak gyártástechnológiailag drága, körülményes legyártani.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ezt kiadhatná bonbonként is, helyében megkeresnék egy édességgyártót az ötlettel.

Volt egy taskam, amin fekete alapon feher billentyuzetbol szarmazo gombok voltak (noverem varrta a taskat is, atfurta oket, es felvarrta).

Nem tul praktikus, mert nem volt vizallo, de jol nezett ki nagyon, plusz nagyon erdekes jeleneteket produkaltak korulotte az emberek. Egyszer utcan valaki megkerdezte, hogy azok ott ehetoek-e.

Masik alkalommal egyetemen (valasztott, alapvetoen fizikus targy par fovel, apro eloadoban) az akkori baratnommel ultunk az elso sorban, a masik oldalra meg magam melle tettem a szekre a taskamat. Prof magyaraz, egyszercsak megakad, kikerekedik a szeme, ramutat: az egy keyboard!?

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Így ránézésre bazi vastagnak tűnik. 

És ezzel a bedrótozással működik a többgombos lenyomás is? Az jutott eszembe, hogy valami nagyonrégi nagyonolcsó billentyűzetem volt a 386 és 486-hoz anno, és ha 3-nál több gombot nyomtam le, akkor csiripelt a pc speaker.

"Sose a gép a hülye."