802.11ax és mikrotik

 

  Sziasztok!

Valaki tud valamit arról, hogy a MikroTik mikor fog AX szabványos router-eket gyártani? Az első használható AX szabványos router-ek már 2018-ban megvásárolhatók voltak. Két évvel le vannak maradva. Mi lehet ennek az oka?

Háttér infó: szeretnék beújítani itthon egy gyorsabb router-t, a jelenlegi HAP AC2 dual chain-es. Helyette ami gyorsabbnak tűnik az a 4011iGS+5HacQ2HnD-IN, amiben 5GHz-en 4 chain rádió van. De az is csak AC szabványos, kétirányú MU-MIMO nincs benne. A gyakorlatban ez (most még) nem annyira számít, mert a telefonom és a laptopom is csak triple chain rádiós, és a gyakorlatban elérhető sebességet most még az internet szolgáltató sebessége bekorlátozza. De már láthatáron van a gigabites internet kapcsolat. Ha most veszek 4011-et, akkor lehet hogy egy év múlva bánni fogom. Ennyi pénzért (sőt kevesebbért) lehet válogatni a különféle gyártól Wifi 6-os router-ei között. De persze, azokon nem fut ROS. Vagy lehetne kombinálni a mostani HAP AC2 -őt mondjuk egy ASUS RT-AX50 -nel, ami így "csak" 45k plusz kiadás jó magyar forintban. De ez nekem nem annyira tetszik.

A kérdésem lényege: mikor lesz AX szabványos router MikroTik-től? Meddig kell még várni?

Hozzászólások

Mi lehet ennek az oka?

Kis pénz kis foci ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Az első használható AX szabványos router-ek már 2018-ban megvásárolhatók voltak

Nekünk, csak kiforrott 802.11-es technológiákat vásárlóknak szükségünk van azokra, akik megveszik és béta tesztelik ezeket a kiforratlan cuccokat, hogy mire mi megvesszük majd, addigra nekünk már tök stabil legyen... Szóval hajrá! ;-)

idevágó érdekesség a Wikipédia hasábjaról:
On May 28, 2020, Qualcomm announced its first chips with support for Wi-Fi 6E, including chips for phones and routers.

Innentől várhatjuk, hogy a többi gyártó is elkezdi bemutatni majd gyártani az ezzel kompatibilis chipjeit. Ezután jöhetnek a router gyártók a jobbnál jobb termékeikkel.

Pl: ezért nem implementálták még a WPA3-at sem a MikroTik-nél. Mert még nem terjedt el...

Én nem is szoktam engedélyezni az 5GHz-et. Két szobával arrébb a sima 2.4-es wifi lenyomja, mint a bélyeget, a telefon meg meg van zavarodva, nem akar átváltani, engem meg aszogatnak, h nemmegy...

Én úgy gondolom (így magán és céges ügyfeleknél is e szerint járunk el), hogy ha komoly teljesítményű hálózatra van szükség, akkor minden feladatra a megfelelő eszközt tesszük be, nem mindenre is jó öszvéreket, amik aztán semmiben sem a legjobbak (vagy egyenesen rosszak bizonyos dolgokban). Így a router útválaszt, a wifi AP hozzáférést biztosít, és a switch eloszt.
Nincs sok portos wifi router, az nem profi eszköz, nem nagy sebességű elérésre való, hanem olcsó, egyszerűen kezelhető mindes. Persze vannak drága modellek amik gyorsak, de mindig van valami egyáb ára (a fizetendőn felül) annak, ha valamibe jobb egy ilyen kombinált eszköz a többinél.

Nekem itthon, és az ilyen igényű céges ügyfeleinknél szoftveres (szerveren futó) vagy Mikrotik router van a router funkciókra (és ez sohasem wifi-s), és jellemzően Ubiquiti Unifi AP wifi eszközök a vezeték nélküli elérésre. Mindenkitől azt vesszük, amihez a legjobban ért. A Mikrotik nagyon jó router-ben (a saját kategóriájában). Az Ubiquiti nagyon jó wifi-ben (és még náluk sincs semmi AX-es cucc, csak AC wave 2-es 4x4 MU-MIMO AP). A D-Link nagyon jó az előzőek szintjén menedzselt switch-ben. Stb.

A nagy sebességű, többek számára elérhető wifi-nek már ellent mond, hogy egyetlen helyen (a router-rel egybeépítve, jellemzően nem optimálisan, hanem a szolgáltató végpontnál elhelyezett) legyen wifi hozzáférési pont úgy, hogy az 5 GHz-es jelet durván csillapítja minden akadály (fal, ajtó, stb.). Ha igazán gyors wifi elérés kell (mondjuk pont nem internetre szokott kelleni, hanem helyi hálózaton gyors kapcsolatra laptopos klienseknek), akkor minden helység kap saját AP-t többek között, és az az AP vezetékes kapcsolatban áll a router-rel, nem wireless kapja az uplink-et.

Ezen felül ami most van berendezésed, azzal valóban ki tudod hajta mondjuk belső hálózaton mérve a maximális wifi sebességet a 3x3 antennákkal? Mert ha nem, akkor szerintem teljesen felesleges több éves távlatokra tervezni, mert bármit veszel, bőven elavul addigra, mire kezdenéd a tudását használni...