Böngészők háborúja

Sokan dicsérik az új Edge memória kezelését.
Nosza, gondoltam tegyünk egy próbát, mennyire igazak a híresztelések!

Na de mivel vessük össze?
Legyen pár nagyobb böngésző: Chrome, Firefox, Opera

Sok szemszögből lehetne tesztelni, de én nem vittem túlzásba. Fogtam 10 random weboldalt és megnyitottam mind a négy böngészőben.
Nyitottam egy Task managert, és sorba rendeztem őket memória használat szerint.

És az eredmény, egy képen, és listában:

  1. Firefox: 1 539 MB
  2. Chrome: 1 179 MB
  3. Opera: 1 020 MB
  4. Edge: 758 MB

És való igaz, sokkal jobb a memória kezelés az Edge-ben többihez képest!
Firefox a dupláját megeszi. Te jó ég...
Chrome és Opera kb. egy kalap alatt említhető.

Most elgondolkodom, hogy váltsak-e Edge-re.

Hozzászólások

A lynx és a w3m mennyit eszik ugyanezekkel a lapokkal?

És hol t*kömben érdekel hogy a FF megeszik más G ramot a 16-ból? Nem krumplin guritunk, hogy ez baj legyen.

Hivatásos pitiáner
neut @

Felhasználói szempontból lehet mindegy, de programozói szemszögből nézve eléggé alul minősíti a készítőket, hogy a konkurens program képes fele annyit is fogyasztani. Ergo valamit nagyon nem jól csinálnak.

Másrészt nagyon rossz ez a fajta programozói hozzáállás, hogy "nem baj ha több GB RAM-ot eszik, az user majd pakol be még egy 8 GB-os modult a gépébe". 
Ha minden program olyan hozzáállással készülne optimalizáltsági szempontból, mint mondjuk 20 éve, akkor egy nem gamer gépbe eleve nem kellene több GB memória.

Tehát a baj azzal van, hogy szarul optimalizálják a programokat, pazarolnak. Persze megtehetik, mert van erőforrás ami kiszolgálja, de hát akkor is... Olyan mintha egy üstben főznél egy marék tésztát egy pont megfelelő méretű lábas helyett.

+1

32gb ram van a 4 éves gépemben. Pont leszarom, hogy 2, 4 vagy 6 gigát eszik a browser. Érdektelen információ.

Engem sokkal jobban érdekel hogy egyre több Electron/JS -es utolsó hulladék fosadékot kell használnom (slack, discord, postman, és még a franc tudja mik jönnek még) amik folyamatosan eszik a CPU-t és melegítik a gépemet.

Ha kinyitok ezer tabot ami tele van képekkel, okos JS-ekkel, multimédiával, meg minden szarral, nem csodálkozom hogy több gigát eszik. A browser agresszíven cachel mindent, nem akar törölni és újra letölteni a hálózaton, mert jó user élményt akar felmutatni. RAM meg van bőven, szóval nyugodtan csinálja.

De nem hiszem hogy normális az hogy az i7 6820hq -t pár csicska electronos app simán 25-35% cpu -n tud tartani, és melegíteni. Tegnap is ment a zoom call, video off, csak hang, screenshare nulla, és az volt a top cpu consumer végig a call alatt. Szánalmas.

Az electronnal kapcsolatban kicsit hajbazerrel kell egyet értenem, ritka nagy szemétdomb, ami iszonyatosan eszi az erőforrásokat, totálisan indokolatlanul.

Fejlesztői szemszögből nagyon kényelmes az Electron, pláne ha multiplatform fejlesztesz, de nagyon ráférne egy optimalizálás. Nekem mondjuk  jó processzorom van már, így nem eszik belőle sokat, de a ram használata akkor is indokolatlan, ha amúgy 32 gb van a gépemben.

Nagy Péter

Ez a "mérés" csöppet sem todományos.

Tesék használni a Process Explorer-t, ha már a MS megvette!

A "memória" felhasználásánál lényeges a Private Bytes, Working Set és a Virtual Size.

Igaz, a júzerek java része csak fölcsapja a brózert a gépre, de a többi esetleg be is állítja. Aztán még használja is...

Még a faék egyszerűségű tömörítő programok teszjénél is megadják a vizsgálat körülményeit.

A képek alapján nem ugyanazok a kiegészítők voltak feltéve az egyes böngészőkben; ahogy nézem Chromeban és Firefoxban is több kiegészítőd volt feltéve, Edge-ben (és Operában?) meg semmi. Esetleg szűz browserekkel meg lehetne próbálni még egyszer a mérést, úgy pontosabb képet kapsz.

Nem a FF-et, vagy a Chrome-ot védtem, csak rámutattam, hogy a kiegészítők fogyasztása nem feltétlenül elhanyagolható; azt nem tudtam, hogy mennyi és miféle kiegészítőid vannak. Csak akkor mitől eszik az Edge 1/3-dal kevesebb RAM-ot, amikor a motorja ugyanaz, mint a Chrome-nak és az Operának? Vagy kihajigálta az ms az UI feature-jeinek a felét, vagy...? (Az FF-en egyébként nem lepődtem meg a legkevésbé sem, az már nagyon régóta nem jó semmire...)

mitől eszik az Edge 1/3-dal kevesebb RAM-ot, amikor a motorja ugyanaz, mint a Chrome-nak és az Operának?

 

https://computerworld.hu/tech/oriasit-javult-az-edge-memoriakezelese-az…

Az Edge vezető termékmenedzsere, Kim Denny egy blogposztban azt állítja, hogy a szoftver azokat a fejlesztéseket használja ki, amiket a Win32 alkalmazások memória-allokációja terén végeztek, és ez eredményezte a tekintélyes javulást, ami a cég belső tesztjei szerint a májusi frissítést használó rendszereken eléri a 27 százalékot. Más, nem hivatalos tesztek még ennél is kedvezőbb eredményt mutatnak: a tavaly novemberi funkciófrissítéshez képest a különbség akár 35-38 százalék is lehet. 

 

https://websetnet.net/new-microsoft-edge-browser-uses-up-to-27-less-mem…

According to a blog post by Microsoft Principal PM Manager, Microsoft Edge, Kim Denny on the Microsoft Edge Dev blog, the new Microsoft Edge may use up to 27% memory less on the new version of Windows 10 than on previous versions.

Denny explains that Microsoft implemented Windows segment heap memory improvements in the browser that reduce memory usage.

Segment Heap has been available to UWP applications only in previous versions of Windows 10. Microsoft announced Project Reunion recently in an attempt to unify the Windows development platform. With UWP having stayed behind expectations, Microsoft decided to unlock UWP specific APIs such as segment heap so that Win32 programs can use these as well.

 

 Elméletileg más alkalmazásoknál is élhetnek a fejlesztők ezzel a lehetőséggel, remélhetőleg a gyakorlatban is így lesz...

Minden bizonnyal eltérőek az igényeink.

Ha már Firefoxot használ az ember, akkor nekem például igényem volt arra a temérdek fasza kiegészítőre, amit a Firefox közösség közel másfél évtizednyi munkával megalkotott, de a Mozilla elhajította a XUL-t a sokkal rugalmatlanabb és erőforrásigényesebb WebExtension kedvéért és azzal a rössel az összeset egy csapásra kinyírta; a még aktívan fejlesztetteket persze átírták, de amiket már nem fejlesztettek - csak sokan használtak - annak annyi lett.
És ez csak az egyik fele, a másik fele, hogy a WebExtension-ös kiegészítők segítségével gyakorlatilag egyedileg azonosítható a neten összes böngésző, ami ezt a framework-öt használja. (Részletes magyarázat nálam okosabb embertől.)

Aztán, miután használok régi ill. modern, de gyenge gépeket, igényem volt arra is, hogy ne terheljük felesleges köztes rétegekkel a rendszert és nagyon örültem, amikor a Firefox eldobta a közvetlen ALSA-támogatást, hogy a közismerten erőforrásigényes és bugos - valamint az ALSA-t ugyanúgy igénylő, anélkül nem is működő - PulseAudio-t behúzza függőségnek. Nagy élmény, amikor a Firefox belerohad egy hanglejászásba a useless middleware miatt.

Ezen felül igényem volt még a reszponzivitásra és a stabilitásra is, így az is nagyon örvendetes volt, hogy az úgy-ahogy stabil és régebbi/gyengébb gépeken is elfogadható sebességű GTK2-est eldobták és átálltak a sokkal lassabb és sokkal instabilabb GTK3-ra. Az gondolom nem hat meg, hogy egy G4-esen előtte még elfogadható sebességgel futott a Firefox, utána meg nem, de ez igaz a régebbi, alacsony teljesítményű SBC-kre is (pl. RPi B+). Nagyon bírom, amikor több másodpercbe (!) tellik amíg egy kattintásra reagál a felület (nem a weblap!).

Továbbá igényem volt arra is, hogy egy browser ne nézzen síkhülyének, ne kezeljen úgy, mint egy folytonos felügyeletet igénylő hülyegyereket, márpedig a tavaly májusi elkúrt tanúsítvány okozta tömegesen letiltott extension-ök fiaskója alatt ez kiderült, hogy Mozilláék pontosan így kezelik a felhasználókat (érdemes itt elolvasni a kommenteket is, mit mondanak a júzerek az egészről); nem az a baj, hogy elcsesztek valamit, hanem az, ahogy a rendszer működik, hogy lehetőség sem volt arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tanúsítványt, hanem a böngésző letiltotta a kiegészítőidet és punktum. A rendszer döntött a felhasználó helyett. Tiszta windows 10.

És ha már windows 10, arra is igényem volt, hogy a böngésző ne köszöngessen haza csak úgy és ne rakosgasson fel a tudtomon kívül minden nyavalyát, márpedig a Firefox felpakol egy csomó olyan rejtett kiegészítőt, amik a vele egy profilt használó Debianos IceWeasel alatt már megjelennek - például a képen is highlight-olt "Follow-on Search Telemetry" (itt is érdemes elolvasni a kommenteket, hogy mi erről az emberek véleménye) - amiket megint a kutya nem kért, de nem hogy nem lehet kikapcsolni, de mint mondtam, el van rejtve, meg sem jelenik.

Cca. 2002 óta vagyok classic Opera (ab)user, sosem bírtam megkedvelni a sokkal lassabb, nehezebb, butább és kényelmetlenebb Firefoxot, de elismertem azokat a pontjait, amikben jobb volt (pl. a kiegészítőpark), valamint mivel a classic Operával ellentétben nyílt forrású, így ott is elérhető volt, ahol a classic Opera nem. Így nagyon sokáig ez volt a szekunder, vagy fallback browserem, ha kellett valami mainstream browser, mert az Operának valamibe beletört a bicskája. De amióta a Mozilla ilyen sületlenségeket művel, azóta részemről ez a browser már nem jó semmire. Maradok a PaleMoon (FF 28.0), IceWeasel (FF 38.0), IceWeasel-UXP (FF 52.9) triumvirátusnál.

A te esetedben ezek szempontok, amit el tudok fogadni, de engem nem erintenek, igy en tovabbra is elegedett FF-felhasznalo vagyok.

Ugyanakkor, ha nem lennek elegedett, sem valtanek, mert mara gyakorlatilag csak a Chrome es forkjai, illetve a FF maradt, igy, mivel mindent kerulok, ami Google, nem is lenne valasztasom.

> A te esetedben ezek szempontok, amit el tudok fogadni, de engem nem erintenek, igy en tovabbra is elegedett FF-felhasznalo vagyok.

Egy részük lehet, hogy nem érint, de az, hogy a WebExtension-nel készült extension-ök alapján egyedileg azonosítható valaki a neten, valamint, hogy a Mozilla központilag le tudja tiltani az emberek kiegészítőit, ill. a tudtuk nélkül telepített telemetriás addonokat náluk, nos, ezek mindenkit érintenek. A jogod persze megvan rá, hogy ne érdekeljen.

> Ugyanakkor, ha nem lennek elegedett, sem valtanek, mert mara gyakorlatilag csak a Chrome es forkjai, illetve a FF maradt, igy, mivel mindent kerulok, ami Google, nem is lenne valasztasom.

Az ok, hogy kerülöd a kuglit; én sem véletlenül döntöttem inkább úgy, hogy többféle browsert használok a különféle célokra, a kuglit tényleg jobb elkerülni. De ez nem jelenti, hogy nincs választásod. A classic Operát nem ajánlom, mert az a legtöbbeknek már túl sok kompromisszummal járna, főleg mert nem is ismerik eléggé ahhoz, hogy megoldjanak vele dolgokat. De ott vannak pl. az említett Firefox-forkok, meg vannak különféle underground browserek, mint pl. az Otter, vagy a QupZilla, ill. a Midori. (Ez utóbbi ugyan a 0.5 után kijövő 6.0-nál GTK3 infected lett, de ez gondolom téged nem zavar, szóval az is ott van alternatívának.)

Sem a PaleMoon sem az IceWeasel nem trackel.
A PaleMoon a régi 28.0-ás Firefoxot használja, de karbantartják, a legtöbb dolog még megy vele és a későbbi Firefoxokhoz képest ez még kifejezetten lightweight. További előnyei, hogy a legtöbb mainstream platformra a PaleMoon Team kulcskész build-eket ad, nem kell vele vesződnöd.
Az IceWeasel-UXP az 52.9-es Firefoxot használja, kb. azután bolondult meg végleg a Mozilla és kezdte el kidobálni a bevált cuccokat és behozni egy raklap agyhalott függőséget, tehát ez a latest so-so-sane ESR Firefoxra épül, azaz ezzel még mennie kell mindennek, ami a neten van. Az, hogy valamivel nehézsúlyúbb, mint a PaleMoon az még nem akkora gáz (OrangePi-n használtuk és elfogadható volt), viszont ez egyrészt jelen pillanatban Linux-only, bár windows alá valószínűleg forgatható (ill. nem tudom, hogy a készítő Hyperbola portolta-e már OpenBSD-re, mert átállnak Linuxról OpenBSD-re), viszont ezt magadnak kell lebuildelned, ami nem túl triviális feladat, de írtam hozzá útmutatót. (Persze a verziószámokat ki kell cserélned; már rég nem PaleMoon 28.7.2-nél, ill. IceWeasel-UXP 2.7-nél járunk.)

A PaleMoon-t le lehet buildelni Mac-en (az IceWeasel-UXP-t nem tudom, talán), viszont inteles Mac nekem itt egy db. 2006-os MacMini van csak SnowLeoparddal, úgyhogy sajnos többet nem tudok érdemben hozzátenni a témához, mert ezen garantáltan nem fog menni, hiába is próbálnám buildelni. Próba cseszernye.

Szerkesztve: 2020. 07. 04., szo - 12:51

Ha valóban kíváncsi lennék ezekre a dolgokra, akkor egyrészt virtuális gépben tennék fel böngészőket, egyforma mértékben "simogatnám" őket (célszerűen először semennyire), nem egyszerre tesztelném azokat, hanem külön-külön, többször is elvégezném a teszteket, és az "eredményeket" precízebben tenném közzé (pl. a pontos verziószámokat is szerepeltetném, no meg a környezetről is bővebben írnék - OS, hw és egyebek).

Amúgy a memóriahasználat kérdése valóban fontos, a böngészőkkel és a weboldalakkal (így együtt) éppen az a legnagyobb baj, hogy borzasztóan pazarlóak. Nagyon jónak látszik elsőre az Edge ebből a szempontból, kérdés, hogy huzamosabb használat esetén mi fog még kiderülni róla (főleg a Linuxra írt változatára vagyok kíváncsi, amit év végére ígérnek, mert a Windowst kerülöm, ha lehet), ezért is lenne érdekes, ha egy darabig (mondjuk 2 hétig) azt használnád, hogy az összképet is lásd.

A Firefox majd' dupla "zabálása" tényleg durva, de a Rust előnyei felsorolásánál egészen más dolgokat emeltek ki, ráadásul még viszonylag friss nyelv, bármi lehet belőle.

Érdekes lehetne még ebből a szempontból a Seamonkey, az még régi motort használ. Vajon az mennyi memóriát enne ugyanezekkel a weboldalakkal?

LABEL

Így könnyű a semmit tesztelni.

Gyönyörű példája egy Windows szerver, amit a telefónia service ronggyá akasztott. Aztán goto IBM, ahol leírják egy szerver beállításának lépéseit.

Visszakanyarodva a témához. Még a rendszer memóriakezelési stratégiája - ami már az XP alatt is van - sem mindegy. Ha felraksz néhány brózert, akkor csak nézegeted, de nem használod, nem is tudsz meg semmit. Ezek csak puszta számok, amiből megtudjuk, hogy a körte nehezebb, mint az alma. Hiába futtatod "egymás mellett", ha egyiket erre, a másikat arra optimalizálták.

Ha legalább az említett három adatot megadnád hasonló feladatok mellett, akkor tényleg tudnánk valamit. Nem írok példát, mert ennyiből még okoskodni sem lehet.

Pont ezért váltottam Firefoxról 3 éve.