Hová tűnt a COVID-19?

Ha csak nem szatyorban él az ember, már látható h. pl.: Magyarországon kezdik feloldani a korlátozásokat.

Na, de: hová tűnt a koronavírus?

  • Esetleg már a többség megfertőződött és túlesett rajta?
  • Vagy a nyáriasabb idő teszi?
  • Vagy valami más?

Előre is köszi a tippeket.

Google sajnos csak "az 5G és a koronavírus" találatokat dob :D

Hozzászólások

Aki kifejezetten érzékeny rá/sok emberrel találkozik, az már átesett rajta szerintem. A többi ember adja a napi néhány újat.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Tegnap globálisan 181k+ új regisztrált eset és 5.1k+ elhalálozás volt, ami új rekord. Szóval általában ahol már több hónapja lezárások voltak, ott a sikerült megfogni a járványt és lecsengőben van az első hullám. Ahol nem voltak lezárások, vagy túl hamar oldották fel őket, ott felmenő ágban van még/ismét a járvány. EU-n belül tehát viszonylag jól állunk, azonban globálisan még messze nincs vége, illetve sok helyen most jön csak a neheze. A gazdasági bajokról még nem is beszélve.

Egy ilyen járványnál úgy általában ami utólag túlreagálásnak tűnik, az jelenti a katasztrófa elkerülését. Ennek megértéséhez azonban kell már egy kis matematikai tudás és absztrakciós gondolkodási képesség. Ha linkelek pár cikket, hogy pl. az európai lezárások kb. hány életet mentettek meg, azt el fogod hinni?

Szükséges intézkedés alatt a lezárásokat értem, a kórházi ágyak indokolatlan mértékű felszabadítása valami hülye politikai döntés volt, biztos nem egy modellező szakmai javaslata.

Nem képtelenség: elég pontos számadatokat tudunk már, amiből nem csak következtetni, hanem pontos adatokat lehet számolni. Örök kedvencem, amikor mindenki az influenzához hasonlítja, de csak egy bizonyos számot néznek, minden mást pedig kizárnak: hányan haltak meg benne. Ebből az egybites azonnal veri az asztalt, hogy hát a covid-ba 10x kevesebb ember halt meg, ez az egész egy hülyeség, semmi értelme, ez 10x veszélytelenebb. Jah, csak le van zárva a fél világ és így haltak meg 10x kevesebben, a lezárásoknak, a kézmosásnak és a szájmaszknak köszönhetően pedig az influenza mint olyan gyakorlatilag eltűnt.

Mit nekünk r0 (reprodukciós) ráta (influenza 1.2 / covid19: 2.2 vagy 4.6-6.2 más helyeken), mortalitás (influenza 1000/1, covid19 100/4 átlagban, van ahol több, van ahol kevesebb).

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Nem képtelenség: elég pontos számadatokat tudunk már, amiből nem csak következtetni, hanem pontos adatokat lehet számolni.

Ebben az esetben definiáljuk, mit értünk 'túlreagálás', 'alulreagálás' és 'éppen jó' alatt (én nem tudom, hogyan fognék neki), aztán döntsük el, melyik valósult meg Magyarországon.

Pedig mi - a flu-brothers elit klub - előre megmondtuk, hogy ahogy jön a jó idő el fog tűnni a cucc. Éppen azért, mert az influenzából indultunk ki. Közben a mainstream azt szajkózta, hogy "jó időben is tud terjedni". Mindezt minimális számú mérés alapján, mert nekik szabad N=1 kísérletből általánosítani. És egy dolog, hogy tud-e terjedni és egy másik, hogy mennyire virulens... Aki józan ésszel él, az meg látta, hogy mi lesz. És nekünk jött be a számításunk.

Ha belegondolsz, a mainstream nem tudja magyarázni, hogy mi van... Azért van az értetlenkedés is. Vagy sokkal több ember kapta már el és lett védett, vagy sokkal kisebb a terjedés/mortalitás jó időben, vagy vannak akik eleve védettek (megjelentek cikkek amik szerint egy átélt influenza-fertőzés védetté tehet. Hmmmm, csak nem az fog kiderülni, hogy az járt jól, aki nem oltatta be magát - de ez mellékszál volna itt). Vagy akár még az is lehet, hogy a teszt teljesen össze-vissza mér, vagy akár valami egészen mást mutat ki mint gondoljuk - még ez sem kizárt, annyira ellentmondásosak a számok, hogy erre is lehet gyanakodni.

De valami nem stimmel a számokkal, mert ha valóban lelassítottuk volna a terjedést, akkor most újra futótűzként kellene terjednie a cuccnak, és mégsem terjed futótűzként.

Pont úgy viselkedik mint az influenza. Az én becsléseim sokkal pontosabbak voltak, mint a vészmadárkodókéi, de mégis kihozzátok, hogy én vagyok a hülye :-).

>Jah, csak le van zárva a fél világ és így haltak meg 10x kevesebben, a lezárásoknak, a kézmosásnak és a szájmaszknak köszönhetően pedig az influenza mint olyan gyakorlatilag eltűnt.

Vagy pedig azért, mert COVID-19-nek nevezzük mostantól, LOL.

Köszönöm hogy jelentkeztél, te az ékes példája vagy annak a csoportnak, akiről beszéltem.

Gyakorlatban nulla információt tettél hozzá, nulla összefüggéssel.

"És nekünk jött be a számításunk."

Mégis milyen számításotok jött be? A fél világ karanténban van és így terjed úgy mint az influenza?

"Vagy pedig azért, mert COVID-19-nek nevezzük mostantól, LOL."

Senki nem nevezi covid-19 -nek, de ha a tényeked kizárod, akkor persze, bármi is igaz lehet

""jó időben is tud terjedni". Mindezt minimális számú mérés alapján, mert nekik szabad N=1 kísérletből általánosítani. És egy dolog, hogy tud-e terjedni és egy másik, hogy mennyire virulens... Aki józan ésszel él, az meg látta, hogy mi lesz. És nekünk jött be a számításunk. "

Értem, ahol lezárások vannak és meleg, ott a meleg miatt nem terjed, ahol pedig terjed és meleg is van, olyan nincs, csak külföldön, és egyébként is, bejött a számításunk, whut?

"De valami nem stimmel a számokkal, mert ha valóban lelassítottuk volna a terjedést, akkor most újra futótűzként kellene terjednie a cuccnak, és mégsem terjed futótűzként."

A számokkal az nem stimmel, hogy figyelmen kívűl hagyod őket, vagy a közöttük lévő összefüggéseket ;)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A Fehérorosz hős vezető nem engedte a nép félősebb felének, hogy leállítsanak mindent. Statisztikájuk: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/belarus/ Last updated: June 22, 2020, 06:05 GMT

Coronavirus Cases:

58,505

Deaths:

346

Recovered:

37,666

 

Nekünk azt mondták, hogy ha nem tiltják be a kocsmázást, sőt ha glory-hole nélkül dugunk, vagy ha nem tesszük parkolópályára a templomokat, akkor apokalipszis lesz. Ők nem tiltották be, és mégsem lett apokalipszis.

Sajnos nem sok ilyen bátor vezető van ma a világban, mint Alexander Lukashenko, ezért alig van rendes mérési eredményünk. Nyilván nem lehet utólag bebizonyítani 100%-ra, hogy nem lett volna világvége lezárásosdi nélkül, de az látszik, hogy az apokalipszis-jóslatok, amik alapján elrendelték a lezárásokat, azok rendkívül túlzóak voltak. Ugyanis arra is volt becslés, hogy lezárással együtt hány embert kell kezelni és hány hal meg, és az sem jött be. Tehát nem működtek a modeljeik. Ahogy egyébként sosem szoktak működni ezek. Érdemes visszanézni, hogy miket mondtak a globális felmelegedésről ovis korunkban. Az sem jött be.

Képzeld, Észak-Koreában pedig megbetegedés sincs, nem hogy halottak. Ez már két olyan ország is, ahol teljesen máshogy működnek a dolgok mint ahogy a világban! :D

Fehéroroszország pedig hát, nah, olyan amilyen :)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

[..] USÁs számok valódiságával kapcsolaban legalább annyira szkeptikus vagyok, mint te a fehérorosszal.

Persze én is (csak a másik irányba :) ).

USA:

persze azt tegyük hozzá, hogy az usa-ban épp felpörög a választási kampány, ennek betudhatóan a kretén üres megnyilatkozások száma a szokásoshoz képest is nő..

Mr Trump said he told officials to slow down Covid-19 testing because so many cases were being detected, in remarks later described as a joke.

forrás: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53121488

"Szükséges intézkedés alatt a lezárásokat értem, a kórházi ágyak indokolatlan mértékű felszabadítása valami hülye politikai döntés volt, biztos nem egy modellező szakmai javaslata."

Igen az olaszok, a spanyolok, a franciák nem ürítették az ágyakat tényleg rohadt jól jöttek ki belőle. A felszabdított ágyakon csupa egészséges, erős immunrendszerrel megáldott ember nézte a délutáni nyúnyókát, akiknek egy kis koronavírusos fertőzés kimondottan jót is tett volna. :D

Igen az olaszok, a spanyolok, a franciák nem ürítették az ágyakat tényleg rohadt jól jöttek ki belőle.

Tehát szerinted csak ezen múlik? Ne menjünk le már teljesen dedóba. A járványügyi adatokkal és modellezéssel elég jól meg lehet becsülni, hogy hány helyre lesz szükség. A csúcsponton olyan 1000-en voltak kórházban. Ezt 40-szeresen túlbiztosították a kórházi ágyak felszabadításával. Szerinted ez indokolt volt? Milyen jogon rugdossák ki a nem covidos, de kórházi kezelést/rehabilitációt igénylő betegeket, ha arra abszolúte semmi szükség nem volt? Bőven meg lehetett oldani a covidos eseteket elkülönítve.

Az olasz/spanyol helyzet meg egészen más volt, őket hamarabb kapta el a járvány, később hozták meg a lezárásokat, ami exponenciálisan felfutásnál sokat jelent. Ott tényleg volt pár kórház, ahol mindenhol covidos betegek voltak és indokolt volt a többi beteg átszállítása máshova. De nálunk messze nem ez volt a helyzet, mert később ért ide a járvány és már el lehetett kerülni a későn reagálás hibáját.

"Tehát szerinted csak ezen múlik?"

Egy fél órája keresem, hogy hol mondhattam ezt.

"Milyen jogon rugdossák ki a nem covidos, de kórházi kezelést/rehabilitációt igénylő betegeket, ha arra abszolúte semmi szükség nem volt?"

Akkor a fertőzés veszély, ami idehaza a zárt közösségekben lényegesen nagyobb halálozást okozott az akkor úgy semmi? Az olaszoknál pont az volt az egyik legnagyobb baj, hogy nem különítették el időben a Covidos betegeket. Légy szíves vedd a fáradtságot és olvass utána!

Például itt:

https://www.epicentro.iss.it/

Akkor a fertőzés veszély, ami idehaza a zárt közösségekben lényegesen nagyobb halálozást okozott az akkor úgy semmi?

Egy kórház nem akármilyen zárt közösség, azt nem lehet csak úgy megszüntetni, hogy menjen mindenki ahova akar. Hiába jössz állandóan az olasz példával, attól nem fog megváltozni az a tény, hogy itthon egészen más volt a járvány lefutása. Itthon a gyorsabb lezárások miatt nem volt annyi fertőzött, hogy túlterhelje az ellátórendszert. Nagyon nem mindegy, hogy egy kórházban már a folyosón is covidos betegek vannak és úgy kellene elkülöníteni a többi beteget, vagy hogy a kórházban egyetlen covidos beteg sincs (vagy csak néhány egy dedikált elkülönített helyen), így csak az ott dolgozók által kerülhet be, akiket könnyebb szűrni. Utóbbi esetben többet árthat a betegnek, ha megfelelő kezelés nélkül hazaküldik, ezáltal tartós egészségügyi károsodást szerez vagy netán meghal. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben is emiatt nem akartak mindenkit hazaküldeni csak hogy meglegyen egy hasraütésszerűen megállapított kvóta, cserébe Kásler kirúgta a főigazgatót, aminek nem örültek a dolgozók.

De egyébként én meggyőzhető vagyok, ha látom a modellszámítás eredményit. Mutass egy olyat, ami azt mutatja, hogy a lezárások mellett is szükség lesz ~40k covidos egyidejű kórházi kezelésére (ami nagyságrendileg azt jelenti, hogy egyszerre több, mint fél millió millió aktív beteg van az országban).

Olasz nyelvű forrást meg hiába linkelsz, nem tudok olaszul. Az angol változaton meg szinte nincs semmi.

Szórakoztató ahogyan előadod a valóság számodra tetsző elemeit.

Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Az ágyfelszabadításokról, akkor született döntés, amikor még csak az olasz és nyugati számok álltak rendelkezésre. A magyar adatok csak lényegesen később igazolták a "feleslegességet". A májusi tesztek eredményeiből is csak az derült ki, hogy a modellek túlbecsülték a fertőzöttséget. A nagy kérdés, hogy mi okozza az eltérést? Mi az a tényező, amit alábecsültek vagy figyelmen kívül hagytak? Az ágy ürítésekről ennek fényében kijelenteni, hogy feleslegesek voltak legalább, akkora baromság mintha kizárólag azzal magyarázná valaki a jó eredményeket.

Jó lenne látni az összes konkrét esetet ebből az időszakból, ahhoz hogy valós arányokat lássunk a "feleslegesen" haza küldöttekről. Ezek nélkül minden csak találgatás kategória jobb esetben. Rosszabb esetben politikai manipuláció mindkét oldal részéről.

az agyfelszabaditas ugy volt hulyeseg ahogy volt.

felepitettek egy un. jarvanykorhazat amit semmire nem hasznaltak.

de sokfelekeppen lehetett volna jobban is csinalni.

1. nem kuldik haza a betegeket, hanem eloszor osszeirjak kik azok akiket haza lehet kuldeni problema nelkul es ha szukseg van a helyekre akkor elkezdik a muveletet mindig csak annyi helyet felszabaditva ami kell (plusz rahagyas)

2. nem minden korhazbol kuldik haza a betegek felet, hanem kijelolnek par korhazat es ott biztositanak helyet, megpedig ugy hogy az ellatast igenyloket a tobbi korhazba viszik at.

 

ettol fuggetlenul az agyfelszabaditas az egeszsegugy leallitasaval egyidoben sok beteg halalositelete volt.

a haziorvosok csak telefonon "rendeltek", a szakrendelok bezartak. igy az otthonapolas feltetelei nem voltak adottak.

el is olvastad azt a szart amit linkeltel?

januar februarban volt alacsonyabb a halalozas, marcius-aprilisban tobben haltak meg mint tavaly.

de ettol fuggetlenul a java meg csak ezutan fog jonni. azok a betegek akiket nem lattak el rendesen az egeszsegugyi szolgaltatasok felfuggesztese miatt illetve hazakuldtek a korhazakbol aprilistol kezdve kell majd figyelni.

 

egyebkent en marciusra is kevesebb halottat vartam volna, hiszen a korlatozasok  miatt a kozuti halalozasok szama szerintem nagysagrendel kisebb lehetett.

"el is olvastad azt a szart amit linkeltel?"

Te biztosan nem olvastad, mert ha igen akkor gondolom leírtad volna szépen tényszerűen a dolgokat.

"2020. január–áprilisban:

45 015-en haltak meg, 6,4%-kal, 3055-tel kevesebben, mint egy évvel korábban. A csökkenés hátterében a tavalyihoz képest az idei évben alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. Januárban 15, februárban 9,8%-kal kevesebben, míg március–áprilisban 1,4%-kal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

2020. áprilisában:

10 411 fő vesztette életét, ez 136 elhunyttal, 1,3%-kal több az egy évvel korábbinál."

Az 1,3%nyi eltérést ne nevezzük már jelentősnek! Ráadásul csak néhány ember képzeletében okozta ezt az ágyfelszabadítás, egyébként semmilyen tény nem támasztja alá az összefüggést.

minek irjam le itt is, el tudod ott olvasni es itt csak hivatkozhatunk ra.

azt irtam, hogy marciusban es aprilisban novekedett az elhalalozas a tavalyihoz kepest.

most te is megerositetted. januar-februarban meg a virus sem volt itt..nincs jelentossege a topik szempontjabol.

tehat amikor megjelent a virus akkor novekedett, annak ellenere, hogy leallt az orszag, kozte a kozlekedes is.

 

jobb lett volna ha elengeded, mert igy csak magadat egeted..

Az ágyfelszabadításokról, akkor született döntés, amikor még csak az olasz és nyugati számok álltak rendelkezésre.

Ez nem igaz. A rendelet április 7-i. Március 11-én vezették be a veszélyhelyzetet itthon. Tehát már bővel abban az időszakban hozták a rendeletet, amikor már látható hatása volt a kijárási korlátozásoknak (értsd: nem volt exponenciális növekedés). Ha nem tudják egymást megfertőzni az emberek, akkor nem fog hirtelen a fertőzöttek számának növekedése több nagyságrenddel nőni. Ezt a külföldi példák is pontosan mutatták. Továbbá április 7-én már ~800 fertőzött volt itthon, tehát volt adat a modellezők számára. De még ha az abszolút számokat is nézzük, 40k ágyra még a legfertőzöttebb Lombardiában se volt szükség abban az időszakban.

Arra nem gondoltál még, hogy nem véletlenül nem hozták nyilvánosságra azokat a számításokat, amik a kórházkiürítést indokolták? Továbbá, hogy egy héttel a rendelet után miért módosították 50%-ra a kiürítés első ütemének számát? Meg hogy Kásler miért próbálta a kórházigazgatókra hárítani az egészet? Ha lett volna a döntés mögött rendes számolás adatokkal, ami indokolta volna az egészet, akkor minderre nem lett volna szükség, mert elég lett volna azt megmutatni.

Mi a búbánatért kellett ezt is olyan kretén módon kezelni, holott épp most lett volna szükség a nagyobb transzparenciára, hogy megértsék az emberek az intézkedések szükségességét. Majd nehogy az legyen hogy az emberek többsége egy esetleges második hullámnál már félvállról veszi az egészet.

 

Jó lenne látni az összes konkrét esetet ebből az időszakból, ahhoz hogy valós arányokat lássunk a "feleslegesen" haza küldöttekről. Ezek nélkül minden csak találgatás kategória jobb esetben.

Biztos nyilvánosságra fogják hozni, hiszen ez a kormány az átlátható módon működik, legalábbis az M1 szerint.

A kijárási korlátozást március 28-án vezették be. 10 nappal később kezdték kiüríteni az ágyakat.

Olaszországban ekkor:

https://github.com/pcm-dpc/COVID-19/blob/master/dati-andamento-nazional…

Segítek totale_ospedalizzati oszlopot nézd, előtte az intenzíven ápoltak vannak. (Én se tudok olaszul, de a gúgli talán..)

A kijárási korlátozást március 28-án vezették be.

De már előtte (a veszélyhelyzet kihirdetésénél) is átálltak sokan otthoni munkára, hiszen már jó ideje mondogatták - nagyon helyesen - a távolságtartás fontosságát. Az iskolákat március 16-tól bezárták, a vendéglők nyitvatartását is korlátozták. A március 28-i rendelet csak erre tett rá még egy lapáttal.

 

Olaszországban ekkor

Köszi, de ezzel mit akartál mondani? Hogy ha a 6-szor nagyobb, 60 milliós Olaszország (akiket leginkább súlytott a járvány) _összes_ kórházi kezelésre szoruló betegét kellett volna Magyarországon elhelyezni, akkor is maradt volna ~7k üres hely a kiürítés után? Vagy én látom rosszul? A totale_ospedalizzati oszlopban 33k a max.

Mivel a korlátozásokat lépcsőzetesen vezették be, így nem lehetett teljes képet kapni azok hatékonyságáról. Ezért is tartom hülyeségnek, hogy a gyorsan meghozott intézkedéseknek tulajdonítható kizárólag az eredményesség. Szükséges, de nem elégséges!

A kórházi ágyakról meg ez a fontos:

https://www.nimblefins.co.uk/which-countries-europe-have-most-hospital-…

Kórházi ágyakkal lényegesen jobban álltunk/állunk, mint Európa nagy része. Szerintem egyébként lényegesen rugalmasabban lesz az ágyak száma kezelve a következő menetben.

"Egy ilyen járványnál úgy általában ami utólag túlreagálásnak tűnik, az jelenti a katasztrófa elkerülését." Ezzel maximálisan egyetértek! :)

> De egyébként én meggyőzhető vagyok, ha látom a modellszámítás eredményit.

Esetleg kérd el az illetékesektől, hátha az orrodra kötik - hisz miden utólag jobban tudó meggyőzése közügy és a járványhelyzet kezelését felelősséggel ellátók kötelessége is egyben! 
És nekünk -az M1 agyhalottjainak- nagy szükségünk van arra, h teret kapjon egy olyan bizonyítási eljárás ami számunkra is nyilvánvalóvá teszi, h a kormányzat a járványügyi helyzetet totális dilettáns módon kezelte; egyszerre nem szerzett be elég és vett túl sok maszkot, lélegeztetőgépet stb; és azért küldte haza betegeket a kórházból, h jól kibasszon velük és a hozzátartozóikkal; a semmire épített járványkórházat; nem tolerálta a járványhelyzet alatt az akadékoskodó kórházi vezető és dolgozók véleményét; de legfőbb bűn, hogy személy szerint téged nem vontak be a matematikai modellszámításba, hogy meggyőzzenek - pedig te nem is tudsz olaszul! Még szerencse, h más nem történt! :-D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Esetleg kérd el az illetékesektől, hátha az orrodra kötik

A https://koronavirus.gov.hu/ oldalon néztem, de nincs semmi ilyesmi adat. Pedig kirakhatnának egy pár kbyte-os adatsort, elbírná a szerver.

 

És nekünk -az M1 agyhalottjainak-

A gyógyulás első lépése, hogy beismered a problémát. :)

 

azért küldte haza betegeket a kórházból, h jól kibasszon velük és a hozzátartozóikkal

Ez tényleg agyhalott gondolkodásra vall, hogy megpróbálod így elbagatellizálni a dolgot. Az, hogy képtelen vagy a kormánnyal szemben kritikus gondolkodásra elég szomorú. Nem írtam sehol, hogy a kormány mindent rosszul csinált volna. Az egész kórház-kiürítéses szál abból indult, hogy megvédtem a kijárási tilalmat, miszerint az nem túlreagálás, hanem szükséges intézkedés volt. De ez nem jelenti azt, hogy máshol ne bénázott volna a kormány. Ha képtelen a kormány és a követői a hibák kitárgyalására az azt jelenti, hogy legközelebb ismét el fogják őket követni, ami senkinek nem lesz jó. A járványkórház építésével semmi bajom, elment rá egy kis pénz, még mindig jobb, ha közvetlen az egyik haver zsebébe rakták volna.

 

akadékoskodó kórházi vezető és dolgozók véleményét

Az igazgató és a dolgozók a betegek érdekeit helyezte elsőre helyre, nem egy indokolatlan rendeletet.

 

személy szerint téged nem vontak be a matematikai modellszámításba, hogy meggyőzzenek

Ebcsonttól kértem most hivatkozást valami utólagos modellszámításra, ami akárhogy indokolná a döntést, nem pedig áprilisban a kormánytól. De tőled nem nagyon várom már el, hogy megértsed a mondataimat.

> Az, hogy képtelen vagy a kormánnyal szemben kritikus gondolkodásra elég szomorú.

Szó sincs róla pl. kifejezetten rühellem az aktuális kormányt amiért Izraelhez dörgölőzik - de ez most nem tartozik ide. Sikeres volt a járvány elleni eddigi védekezés. Nincs helye itt kritikus gondolatoknak. Ártalmas olyan színben feltüntetni a dolgokat, mintha hozzá nem értés húzódna meg amögött, h végül nem lett szükség a kiürített ágyakra. Biztos vagyok benne, h kompetens személyek dolgoztak azon h a lehető legjobban vegyük fel a harcot a járvánnyal. Nekik állt rendelkezésükre a szükséges információ a számításokhoz és a döntésekhez, amiknek felelősségét a kormányzatnak kellett vállalnia. Azért mert az Index (ne tekintsük már ezt a kanálist  hivatkozási alapnak !) talált pár olyan esetlegesen sértődött egészségügyi közgazdászt akiket kihagytak azok közül, akiknek a véleményére ad a kormányzat a legkevésbé sem ok arra, hogy kételkedjek. Nyilvánvalóan tisztában volt a kormányzat azzal, hogy a kórházból hazaküldött betegek ellátása a hozzátartozók számára rendkívüli megterhelést jelent, és ez egyáltalán nem lesz népszerű intézkedés - de ennek ellenére, a saját népszerűségével nem törődve meghozta a szükséges és fájdalmas határozatokat, amiket végre is hajtatott. Le kalappal előtte ezért!  És h utólag veri a nyálát itt valaki, hogy  szerinte így-úgy kellett volna számolni valamit - miközben fogalma nincs döntések hátterében meghúzódó tényezőkről - azt leginkább bajkeverésnek tudnám minősíteni. És annak külön örülök, h nem bocsátkozik vitába a felelősen eljáró az ilyen pálya széléről felelőtlenül bekiabálóval. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A sikeresség önmagában semmi. Pl. ha a Ferrari mindenét beleöli egy F1-es autó tervezésébe és versenyeztetésébe, és három évig minden futamon megszerzi az első két helyet, de a vállalat emiatt menthetetlenül becsődöl, akkor az F1-ben sikeres volt ugyan, de más területeken olyan veszteségeket szenvedett el, amik nem csupán az F1-ben való további sikerességet tették lehetetlenné, hanem megölték a céget, és a szellemi tőkét és a tradíciókat hiénák kezére juttatták. Ezért lényeges kérdés a siker ára.

:)

"Milyen jogon rugdossák ki a nem covidos, de kórházi kezelést/rehabilitációt igénylő betegeket," --- de hát épp ezzel mentették meg az életüket. - Kórházban pandémia idején? Há.., normááális? - A közelébe nem szabad menni ilyen helyeknek, nem hogy benti ágyban hemperegni. Izoláció és izoláció a kulcs, amellyel a vírus végül kihal. - Nem a meleg. Ezt pedig a parások csinálják jól. Azok a "járvány-gyilkosok", - nem a bátor, "nem vak ez csak vakmerő" bandázók"!

Spanyolnáthának még évek múlva is voltak áldozatai. Kezdődött 18-ban és 22-ben is haltak meg (összesen 40-100 millió halott). Több hullám is volt. De amúgy meg tényleg nem érteni: egy kínai városból pár hónap alatt szétterjedt az egész világra. Akkor most, amikor mindenhol sok ezer fertőzött van, mennyi idő alatt fog visszatérni?  Mán ennyire immunisak lennénk?  Legalábbis én magam részéről azt nem értem, h miként tudna megszűnni egy járvány? Vagy az emberek szereznek valami módon immunitást vagy a kórokozó pusztul el v. változik meg. További opció h ideiglenesen elzárják egymástól az embereket - ami természetesen a probléma lényegét nem oldja meg, ellenben hosszú távon generál több további súlyosat. 

Mondjuk hál' a jóistennek, meg a kormányunknak idáig elég szerencsésen megúsztuk - és valószínűleg nem csak EUn belül, hanem globálisan is! De így is borzasztó tragikus ami történt/történik. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Legalábbis én magam részéről azt nem értem, h miként tudna megszűnni egy járvány?"

Megváltozik az emberek viselkedése a hétköznapok során, és a sokcsilliárd szociális interakció nagymértékben lecsökken, így a vírus átlagos reprodukciója a populációt tekintve stagnál vagy csökken, és végül (lassan, de) megszűnik. Az, hogy mennyire lassan, már egy másik kérdés. Valószínűleg a ki-bekapcsolt korlátozások között élünk majd egészen addig, amíg egy rendes védőoltással igazi gátat nem szabunk.

> Valószínűleg a ki-bekapcsolt korlátozások között élünk majd egészen addig, amíg egy rendes védőoltással igazi gátat nem szabunk.

Igen, azt hiszem teljesen igazad van! Fel kell készülnünk a korlátozások ki-be kapcsolásával tarkított életmódra.

Kicsit más aspektusból: sajnálatosan erre a megváltozott helyzetre, a permanensé váló változásokra magára, épp azon eljáró hatóságok nincsenek felkészülve akiktől várnánk, h a társadalmat eligazítsák a változások között. Épp részese vagyok egy ilyen Covid-19 hez kötődő konfliktusnak ahol a liberális fővárosi vezetés alá tartozó intézmény nem hajlandó végrehajtani a Fideszes kormányzathoz köthető országos hatáskörű szerv határozatát és ezzel megítélésem szerint jogsértő állapotot tart fenn. Amikor kihívtam a rendőrséget, akkor kiérkező járőr némi fejvakarás után közölte, h szerinte bűncselekmény nem történt, felírta mindenkinek az adatait és lelépett. A probléma meg maradt.  A vészhelyzetből ki, válsághelyzetbe be aztán majd fordítva és így tovább, olyan hatásköri meg illetékességi káoszt fog okozni, h lehet végül az fog nagyobb pusztítást csinálni, mint maga a járvány. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2020. 06. 20., szo – 21:47

Egyéb lehetőségek:

Nyáron nem tudja felvenni a versenyt a hitelezők és a gyógyszergyárak lobbija az olaj és turizmus lobbijával, úgyhogy egy időre ez kerül be a sajtóba.

Kevesebb a légúti megbetegedés, ami tél környékén elviszi az öregeket, szóval kevesebb dologra tudják rámondani, hogy koronavírus.

Az emberek unják a témát, úgyhogy a média már hiába kelti a pánikot, egy kicsit pihentetik most.

Most BLM van. Lapoztak a nagykönyvben.

A vizsgálat előzetes eredményei szerint Magyarország átfertőzöttsége 0,6-0,7 százalékos lehet, de mint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban korábban elmondta, klinikailag Spanyolország sem sokkal átfertőzöttebb a maga 5 százalékával, 95 százaléknyi ember ugyanis ugyanúgy célpontja maradt a koronavírusnak, hazánkban ez utóbbi szám tehát 99 százalék fölötti.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200614/koronavirus-hamarosan-kiderul-hogyan-valtozik-a-magyarok-atfertozottsege-436944

gondolom sosem láttál még ilyen mértékű kutatást, főleg nem ennek a 4 egyetemnek a részvételével. őrült sok bürokrácia (minden ilyen vizsgálathoz etikai engedély kell), hatalmas logisztika a háttérben, a végén pedig óriási adathalmaz amit fel kell dolgozni és közérthető formára hozni. azt el tudom képzelni, hogy néhány napot azért csúsztattak rajta, hogy a Semmelweis napon mutathassák be, de nem többet.

Nem, de egy ilyen méretű vizsgálat esetén 1,5 hónap alatt eredményeket közzétenni kifejezetten gyorsnak számít, a leírt nehezítő tényezők ellenére is (mivel elég aktuális a téma és nagy nevek vannak a kutatásban így valószínűleg elég olajozott útja volt az engedélyezésnek). Szóval nem, egyáltalán nem voltak lassúak, épp ellenkezőleg. "Normális" esetben nagyságrendileg tovább tartott volna.

Benne van a cikkben is. 17k felkérés volt, ~11k-n vállalták a tesztet. 1500 fős csapat végezte a mintavételt, vettek vért, illetve PCR teszthez való mintát is. Az összesítést nem fejben végezték. Mivel azért nem olyan óriási adatmennyiségről van szó, feltételezem hogy több egyetemen is elvégezték az összesítést, majd összevetették az eredményeket, hogy kizárják a triviális hibákat.

A "hány minta volt?" kérdéssel arra szerettem volna utalni, hogy ez nem nagy szám, és ha nem fejben végzik az összesítést, akkor nem értem, mi tartott ennyi ideig. Kell hozzá egy megfelelő algoritmus, aminek kidolgozásához már a mintavételek előtt is nekiláthattak, gépidőt meg csak kaptak előbb-utóbb az R20-ason, nem? :)

Szerkesztve: 2020. 06. 21., v – 15:43

Már nem lehet vele a médiában kattintásokat vadászni vele, mert az emberek beleuntak. Vagy lesz belőle valami, vagy nem, anno a h1n1-el is próbáltak hasonló hisztit csinálni, csak akkor nem sikerült. Az emberek többségét már nem érdekli, és még egyszer nem veszik be, h maradjanak otthon.

Megjegyzem, én már márciusban sem vettem be, nem is maradtam itthon. :)

Attól hogy kategorikusan elutasítod a "mainstream" híreket még nem leszel okos, sőt.

Köszönd meg azoknak akik nem úgy viselkedtek, mint te, hogy nem vagy totális karantén alatt a lakásodban jelenleg.

(nehéz szavakat találni erre az ostobaságra, bocs...)

Itthon, ha nem jártál kórházban, illetve öregek otthonában, akkor soha, egy percig sem volt reális esélyed, h elkapd. Ugye 9e emberből találtak kettőt, aki fertőzött volt valamikor?

Ugye ez a vírus a betegeket, és az öregeket szedi. És az az érdekesség, h szeretett, és bölcs vezetőinknek pont őket nem sikerült megmenteniük. A többieket meg elzárták, de minek? Ez nekem saját lábon lövésnek tűnik. De utólag már semmit nem lehet bizonyítani, mert nem teszteltek.

És még egy érdekesség: nem sokan tudják, de a franciák a leadott vérmintákat utólag elemezték covid19-re, és már november 17-i mintában találtak. Na, ha ez annyira fertőző, akkor hogyhogy március közepére ért ide? Valami nem kerek.

Nem gondolod hogy pont hogy azért úsztuk meg eddig, mert azokat a döntéseket hozta meg a kormány és az átlagember amiket meghozott (veled ellentétben)?

Olaszoknál óriási balhé volt, azt meg kamunak tartod? (tudjuk, hogy ők mind hatóságilag, mint átlagemberviselkedésileg mások mint mi)

Nem, nem hiszem. A munkámból kifolyólag elég sok embert ismerek, és tartom velük a kapcsolatot, a környezetemben szinte senki nem vette komolyan az első pár hét után.

Olaszokat ne keverjük ide. A számaikat kapásból oszd le 8-al, mert annyival többen vannak. Náluk az is koronában halt meg, akinek a fejére ráesett egy tégla, és agyoncsapta, ha a szervezetében ott volt a vírus (németeknél is ez a metódus). Plusz az iparvidéken elég brutál légszennyezés van/volt, ami a vírusoknak nagyon kedvez. Ehhez még hozzáteheted, h ott minden hétvégén összejön a nagy család, öregebbek, stb. Ott a szezonális influenza is majdnem berogyasztja az egészségügyi ellátást, erre még rájött a korona, ezért terjengtek azok a képek, ahol a folyosókon haltak meg az öregek, mert nem volt rá kapacitás. De a vége úgyis az lesz, h nincs bizonyíték arra, h itthon miért nem történt semmi. Nem volt itthon sok teszt, Te azt állítod, h a bezárás miatt, én pedig azt, h azért, mert itthon eleve nem volt sok fertőzött, kb két fotelszakértő véleménye, ami annyit ér, mint egy hangos fing. Sok komoly virulógus állítja, h mire itthon lezárásra került a történet, már lecsengőben volt az egész a szezonális influenzával együtt. Érdemes nézelődni a másik oldalt is, lehet azért olvasgatni ellenvéleményeket, max nem az indexen/origón.

Amúgy meg: jártam konditerembe (mint sokan mások), jártam bicajozni, bevásárolni, dolgozni. Ezzel nem hiszem, h nagyon kilógtam volna a sorból. A legelső, amit az ember megtehet, és meg is kell tennie, h erősíti a saját immun rendszerét, ezt házi őrizetben nem lehet. Aki önként bevarrta magát otthonra 3 hónapra, arra nem is tudom, mit mondjak. Vannak bajok.

Oké, a helyzet bizonytalan, ebben egyetértünk, de akkor is kötelességed a social distancing, a betegség jellegéből fakadóan pedig hatványozottan (fiatalok és egészségesek észrevétlenül viszik tovább). Lehet, hogy Te másfajta körökben mozogsz, de nálam minden kollega, családtagok, ismerősök távolságot tartottak - nem jelenti azt hogy a lakásban rohadtak 3 hónapig, hanem azt, hogy tudatosan csak a háztartásbeliek mozogtak együtt.

Pont most hallottam ismerősöktől, hogy egy idősotthonban a korlátozások kezdetétől mostanáig nem engedték ki a lakókat a _szobájukból_! Basszus, 3 hónap börtön. Sőt, rosszabb mint a börtön, mert ott tudtommal minden nap kimehetnek sétálni a fogvatartottak a börtönudvarra. Nagyon kemény dolgok ezek.

„Ugye 9e emberből találtak kettőt, aki fertőzött volt valamikor?”

Nem, az akkori 9 ezer tesztből 2 volt éppen fertőzött, az átfertőzödöttekről nincs még hivatalos adat. Nekem 3 embert teszteltek a közvetlen környezetemben (Baranya megye) ezen a teszten, és kettőnél pozitív volt, hogy átestek rajta. Szerintem az a szám az érdekesebb.

Az eddigi ismeretek alapján a gyors hatósági korlátozások és a lakossági együttműködő magatartás miatt a vírus nem talált utat, vagy csak nagyon keveset a fertőzésre, de még mindig jelen van. Most a nyárra megnyitják a gazdaságot, hogy egy kis oxigénhez jussanak a cégek és az állam, aztán ősztől megint az lesz majd, mint tavasszal, de lehet, hogy még sokkal inkább.

Floridából jelentem: a vírus telibe szarja a meleg, nyárias időt!

Jaj, de jó olvasni a sok okos hozzászólást a témában.

Csak egy kicsit kell nézegetni a világ híreit és egyből szembe fog jönni rengeteg olyan híradás, hogy mivel most mindenhol oldják fel a karanténokat, a fertőzöttek száma drasztikusan megugrott.

Illetve, ha már piciny hazánk dicsekszik, hogy milyen jól csinálták amit csináltak, hogy mennyire kevés beteg lett...Kérdem én hogy mennyire releváns az adat, hogy ha rendesen teszteket sem végeztek sehol?

Ugyanígy több ország, ahol kb béka segge alatt volt az ellenőrzések, tesztek mértéke? Átlag Pista kinek nem volt semmi más baja, honnan tudhatta/tudhatja hogy nem-e fertőzött? Ha ő maga sem tudja, akkor a szervek honnan tudnák? Ő nem kerül bele a statisztikába...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Tegyem hozzá.., és ha az alkalmazott tesztek 30 %-os valószínűséggel mutatják ki a fertőzöttséget??? (Ráadásul, egy ilyen esetben a pontos cél valószínűleg nem a valós kimutatás, hanem a WHO-nak és az európai járványügyi központoknak való tesztelési megfelelés.) + még nem cél az egész országgal elhitetni hogy nagy a baj. Valakiknek járvány idején is dolgozni kell. Tehát igen, - kellenek a bizonytalanságok, hogy az ország lakosságának egy része kamunak kezelje a problémát. Mert rájuk, az "eszükre" lehet egyedül számítani a gazdaság működésének fenntartásában. :)

Szerintem nem tűnt az sehova, csak az exponenciális függvény tulajdonsága, hogy ha 0 < x < 1 közötti számot hatványozol n > 1 kitevővel, az x-nél kisebb eredményt ad. Azaz a kevés emberi kontakt megoldotta. Aki beteg volt, meggyógyult, aki nem, az már nem tudja kitől elkapni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 06. 23., k – 09:20

https://infostart.hu/tudomany/2020/06/16/koronavirus-veszelyes-mutacior…

Nem, hogy nem tűnt el.., de a "laborokban" még javítottak is rajta, - úgy hogy.., - nem nagyon hiszem, hogy az Alanis Morissette október 12-i BP-Arénás koncertjére váltott jegyek érdemben használhatók lesznek... :( - De persze, ne legyen igazam!

 

https://infostart.hu/tudomany/2020/06/01/a-koronavirus-masodik-hullama-…

https://infostart.hu/sport/2020/06/22/megdobbento-reszletek-az-adriarol…

Nem, ez ferdítés. Hogy a vírus mutálódik, az közismert, semmi meglepő nincs benne. Hogy laborokban vizsgálják ezeket a mutációkat, az sem újdonság talán. A kettő közti lépést viszont úgy tűnik valaki közéálmodta, mert minden bizonnyal nem a laborban hozták létre, hanem a fertőzöttek egy csoportjából izolálták a vírust. Persze lehet hogy csak tudatlanság, de akkor nem kéne ilyeneket irogatni annak aki nem látott még egy western blotot sem.

Tüdőgyulladásban halt meg Bálint gazda

https://index.hu/kultur/eletmod/2020/06/21/balint_gyorgy_balint_gazda_n…

  VS

Meghalt egy 100 éves fertőzött, öt új betegnél mutatták ki a betegséget

https://index.hu/belfold/2020/06/23/koronavirus_jarvany_magyarorszag_fe…

 

Az első cikk nem írja, hogy a tüdőgyulladás vajon koronavírus-e vagy sem, a második  pedig nem írja ki volt a 100 éves beteg (bár krónikus beteget írnak), de akár ő is lehetett volna. Mindenesetre az idősek a veszélyeztetett csoport, lásd pl. az idősotthonokban való terjedéseket. Ahogy mo dani szokták nem a járvány gyengülése miatt vannak a lazítások, hanem mert felszabadultak a kórházi ágyak.

R.I.P.  -  Jó párszor olvasok véleményeket, hogy "hulljon a férgese", mert sokan vagyunk a bolygón, "elszívják" a levegőt az öregek a fiatalok elől, mert haszontalan életük feleslegesen terheli az állami, családi költségvetést.., - de Bálint gazdát én nagyon sajnálom, az ilyen ikonikus alakokra jobban kéne vigyázni. - (Többek között ezért használok folyamatosan maszkot február óta, ha közösségi térbe, (munkahelyre, stb.) megyek, - bár a kollégák és mások ma már sokan hülyének néznek ezért, - de én nem szeretném azzal leélni az életem, hogy valószínűleg én vagyok a felelős egy családtagom, barátom, munkatársam, ismerősöm "legyilkolásáért".)

Egyébként a maszk csak önfegyelem kérdése, nem túl nagy áldozat más, köztük szeretett emberek életének védelméért.

"Egyébként a maszk csak önfegyelem kérdése, nem túl nagy áldozat más, köztük szeretett emberek életének védelméért."

+1

Nézd meg az ázsiai urbanizált kultúrát, aki otthon tüsszent, már veszi fel a maszkot, és úgy megy be a városba, meg dolgozni. Nem idén, hanem 5 meg 10 éve is. Benne van a kultúrájukban, hogy nem szeretném a másikat megbetegíteni. Az európai meg az amerikai meg veri a mellét, hogy ő márpedig nem fog maszkozni. Majd megtanulja.

A maszkkal kapcsolatban mindenki mondott már pirosat meg zöldet kormányoktól a WHO-ig. Attól függ, hogy kik kutatták meg a dolgot és milyen módszertannal. Ha a maszk rajtad van, akkor

- hirtelen jövő tüsszentés és köhögés lefogásához nem kell a kezedet használni, biztosan fogja majd legalább részben

- nem tudod a szádat és az orrodat piszkálni

- láttam modellezéseket amik bemutatták hogy a tüsszentést és köhögést nagymértékben lefogja, bár nem teljesen, nyilván

Nekem ezekhez a dolgokhoz elég a józan ész, főleg, hogy ártani nem árthatsz vele magadnak.

> főleg, hogy ártani nem árthatsz vele magadnak.

Dehogynem. Alatta rothad a szutyok. Ráadásul az idegeidre is hamar rámegy.

Ha a Jóisten azt akarta volna, hogy maszkban járjunk, akkor ránőtt volna egy az arcunkra. Vagy legalább olyan lenne az arcunk kialakítása, hogy könnyű legyen passzítani hozzá a peremét. Nem könnyű, innen tudom, hogy a Teremtő nem tervezett maszkkal.

"Ha a Jóisten azt akarta volna, hogy maszkban járjunk, akkor ránőtt volna egy az arcunkra. Vagy legalább olyan lenne az arcunk kialakítása, hogy könnyű legyen passzítani hozzá a peremét. Nem könnyű, innen tudom, hogy a Teremtő nem tervezett maszkkal."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Majd a Jóisten fogja a koronát is kigyógyítani ha esetleg elkapod, gondolom.

Amúgymeg:

"Dehogynem. Alatta rothad a szutyok. Ráadásul az idegeidre is hamar rámegy."

Nem kell folyamatosan hordani, csak a tömegközlekedésen, és az üzletekben. Nekem se rohadt le semmim, pedig március óta használom, elég sokat.

Feldobtam a magas labdát, hogy mindenki nagyon okosnak képzelhesse magát, pedig abban amit írtam több tudományos megfontolás van, mint a válaszokban.

Ha visszamenőleg megnézzük az egészségügy történetét, azt látjuk, hogy az egészségügyi problémák túlnyomó többségét a természetes közegünktől való elszakadás okozza. (Lásd pl paleo étrend elmélet - amit nem kell elhinnetek, csak munkahipotézisként vegyük fel, hogy a logikámat megértsétek.)

A természetes rendtől való eltérésünk mindenféle egészségügyi problémákat okoz, de a valódi okot nem ismerjük fel. Az étrendes példánál maradva például cukorbetegség, allergiák, állandó magas gyulladásszint, elhízás, gyenge immunrendszer, magas vérnyomás és még számtalan dolog következik az egészségtelen táplálékból. Mit tesz erre a "modern" orvostudomány? A valódi ok felismerése helyett mindenféle "szépségtapaszokat" ad: vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, allergiagyógyszer, immunszupresszáns, cukorgyógyszer, továbbra is egészségtelen diéta.

És mi történik ezután? Az alkalmazott kezelések természetesen további mellékhatásokat szülnek. Mit teszünk a mellékhatásokkal? Tűrjük, és ha elérnek egy szintet, akkor kezeljük őket. Hogyan? Természetesen mindenféle gyógyszerekkel.

Az analógia nem csak az orvostudományra igaz, hanem az élet egyéb területeire is, például a szülés medikalizálása is teljesen hasonló. Vagy az emberi kapcsolatok modernizálásából adódó elidegenedés és magány, lényegében a törzs jelenlétét hiányolja a bennünk élő ősember ilyenkor. De ez itt csak mellékszál, azért említem, hogy nem csak kizárólag a gyógyszerekre és a kezelésekre lehet ezt kihegyezni, lényegében az emberi élet minden aspektusára igaz ez.

És akkor itt jön a maszk: vegyük fel a kurva maszkot, mi baj lehet? Hát lesz baj, garantálom. Még az is lehet, hogy nem ott bújik ki a szög a zsákból, ahol számítanál rá. Például valószínűsítem, hogy jócskán stresszeli az embereket, hogy nem látják egymás arcát. Ennek a stressznek a hatása lehet, hogy csak pár év múlva lesz nyilvánvaló, és persze akkor is csak a hozzám hasonló konteósok fogják beismerni, de lesz ilyen hatás.

Vagy például a fiatalok még kevésbé tudank IRL ismerkedni, még inkább a technológiai térre bízzák a párkeresést. Kecskére a káposztát. Simán lehet ennek is jelentős demográfiai hatása.

Vagy egy rakás szakember (csak nem éppen azok, akikre te odafigyelnél) arra figyelmeztet, hogy az immunrendszernek szüksége van a folyamatos túráztatásra ahhoz, hogy jól működjön. Nem tudom feltűnt-e, hogy például az allergiának is lett egy higiénia hipotézise, ami szerint a környezet túlzott sterilitása hozzájárul az allergiák kialakulásához. (Valószínű, hogy a rossz kaják mellett ez is egy fontos faktor.) Hasolnóan abból is baj lehet hosszútávon, ha túlságosan elzárkózunk a többi embertől immunológiailag.

És hasonlók. Előre meg sem tudjuk mondani, hogy mi minden hatása lesz, sőt objektíve utólag sem tudjuk majd megmondani, mert azt sem tudjuk mit kellene mérni. De lesz egy csomó nem várt hatása, az tuti. És persze csakis rossz irányba, mert ezek a belenyúlkálások valami furcsa természeti oknál fogva tényleg szinte mindig rossz irányba visznek.

Ezzel szemben a rövidtávú pozitív egészségügyi hatása legalábbis megkérdőjelezhető. Az emelkedett stressz szint miatt akár még veszélyes is lehet. Tudod, azt is kimutatták, hogy az immunrendszer működése nagyon erősen korrelál a lelkiállapottal. Nagyon is fontos a társadalom mentális állapota a járvány elleni védekezésben!

És akkor eljuthatunk oda is, hogy mégis mit kellene tenni valójában? Rá kellene jönnünk, hogy mi is az a faktor ami miatt egyesek borzalmasan lebetegednek a vírustól, ami a többségen szinte tünetek nélkül átmegy? Na, ez az amit kutatni kellene. Ez az aminek volna értelme.

> Majd a Jóisten fogja a koronát is kigyógyítani ha esetleg elkapod, gondolom.

Tudom, hogy gunyorosan mondtad, de tulajdonképpen pontosan erről van szó. Nevezhetjük a gondoskodó természetnek is és végsősoron az eszköze az immunrendszerünk, amit ha hagyunk működni, akkor jó eséllyel valóban kigyógyít minket a bajból. És még az sem árt, ha hiszünk benne - ezt is bizonyították a placebókkal kapcsolatos kutatások. Nem bízni az immunrendszerünkben életveszélyes! Szerintem legyen kötelező hinni és bízni benne! Nem hiszel benne? Akkor nem csak magadat veszélyezteted, hanem a környezetedet is, mert meg fogsz betegedni és sokkal több vírust fogsz szétszórni, mintha szépen hinnél és ezáltal kevésbé betegednél meg! Ha nem hiszel az immunrendszered erejében, akkor szinte már gyilkos vagy!

Van igazság abban amit mondasz de a te mondandód hosszútávú bölcsességeket tartalmaz, a koronavírusos helyzetet meg rövidtávon kell kezelhető szinten tartani amíg megszületik a védőoltás és "felszabadulhatunk". Elvileg már nincs sok hátra, de addig is ki kell tartani és alkalomadtán természetellenes (maszk) dolgokat felvállalni, mert tudjuk, hogy a közösségi felelőtlenségnek halálos áldozatai lehetnek (vannak!).

Amiket leírtál az kicsi áldozat fél-1 évig azért cserébe, hogy nem halnak meg majd tíz- és százezrével az emberek.

Épp ma raktam fel az asszonyt a HÉV-re, és mit mondjak, egy kicsit aggódtam, de az valamennyire megnyugtat hogy mindenki maszkban volt (minden ülőhelyen volt valaki, tehát nem kevés emberről beszélünk).

"Például valószínűsítem, hogy jócskán stresszeli az embereket, hogy nem látják egymás arcát. "

Engem konkrétan nem csak mérhetetlenül megnyugtat, hogy nem látnak az arcomba, de kimondottan tetszik, ahogy kiemeli a lányok szemét.

De hát nem vagyunk egyformák :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Gratulálok! Elnyerted a neves díjat:

                                       __  __  __  __  ____     __                
                                      /\ \/\ \/\ \/\ \/\  _`\  /\ \               
                                      \ \ \_\ \ \ \ \ \ \ \L\ \\ \ \___   __  __  
                                       \ \  _  \ \ \ \ \ \ ,__/ \ \  _ `\/\ \/\ \ 
                                        \ \ \ \ \ \ \_\ \ \ \/ __\ \ \ \ \ \ \_\ \
                                         \ \_\ \_\ \_____\ \_\/\_\\ \_\ \_\ \____/
                                          \/_/\/_/\/_____/\/_/\/_/ \/_/\/_/\/___/ 
                                                                                  

                                         __                                                     __                   
                                        /\ \                                                   /\ \__   __           
   __          ___      __     _____    \ \ \/'\     ___     ___ ___     ___ ___      __    ___\ \ ,_\ /\_\     __   
 /'__`\      /' _ `\  /'__`\  /\ '__`\   \ \ , <    / __`\ /' __` __`\ /' __` __`\  /'__`\/' _ `\ \ \/ \/\ \  /'__`\ 
/\ \L\.\_    /\ \/\ \/\ \L\.\_\ \ \L\ \   \ \ \\`\ /\ \L\ \/\ \/\ \/\ \/\ \/\ \/\ \/\  __//\ \/\ \ \ \_ \ \ \/\  __/ 
\ \__/.\_\   \ \_\ \_\ \__/.\_\\ \ ,__/    \ \_\ \_\ \____/\ \_\ \_\ \_\ \_\ \_\ \_\ \____\ \_\ \_\ \__\_\ \ \ \____\
 \/__/\/_/    \/_/\/_/\/__/\/_/ \ \ \/      \/_/\/_/\/___/  \/_/\/_/\/_/\/_/\/_/\/_/\/____/\/_/\/_/\/__/\ \_\ \/____/
                                 \ \_\                                                                 \ \____/      
                                  \/_/                                                                  \/___/       

 

A Jóistened teremtett a földön természetes atomreaktorokat is, az ólomköpenyt mégis kényelmetlen hordani, tehát inkább ne hordjunk, ha sugárzó anyagokkal kell dolgozni. A vírushoz hasonlóan a sugárzást se látod, csak ha véletlenül pont az egyik látóidegedet találná el.

Azt azért vedd hozzá, hogy ők már túlvoltak egy SARS-CoV1 járványon (2002-2004), ami szerencsére onnan nem terjedt el olyan széles körben, de helyben azért okozott galibát rendesen. Szóval ők már egyszer megégették magukat, azóta hordják ilyen rendesen a maszkot, nem "kultúrából".

A rettegőknek és orvoshoz futkosóknak üzenem, hogy rohadt jó volt ez az egy hét wellness a 4 csillag superior-ban, a COVID para miatt szerencsére a rohadt kölkös szülőkből és nyuggerekből is kevés volt, így igazán pihentetően telt az idő. ;)

trey @ gépház

Egy évvel ezelőtti, lefagyasztott szennyvízmintákban mutatták ki a koronavírust Barcelonában!  Ha ez igaz, akkor az sok mindent borít abból amit eddig tudni véltünk. 

https://youtu.be/2DsVttVhSQ0?t=644

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Kis plusz infó, ami nem derül ki a hírből: a 18-19-es mintákat megvizsgálva, egyben találtak nagyon keveset a vírusból, előtte és utána egészen 2020 elejéig semmit, szóval nem nagyon volt itt 19-ben influenzának hitt tomboló Covid-19 járvány, mert annak több nyoma lenne - mint ahogy 2020-ban volt is.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tldr; a legtöbb agyhalott elhiszi amit írnak az újságok, mert ha az esetszám 1-ről 5-re ugrik, akkor már 500% ugrás következett be. Minden statisztika ki van ferdítve. A sok "tudósról" ne is beszéljünk, akik 200.000 halottat jósoltak Svédországban intézkedések nélkül.

2020 van, itt az informatika és az big data: miért nem látjuk, hogy ez a vírus veszélytelen, maximum 65+ feletti egészségtelen emberekre veszélyes? 

Én már februárban mondtam, hogy ez az egész egy vicc, a gazdasági következményei ennek az egésznek 3000x-sen felülmúlják a halottak számát.

ez a vírus veszélytelen, maximum 65+ feletti egészségtelen emberekre veszélyes? 

 

Mert az nem PC. Hiába a tény, hogy a halottak 90%-át amúgy is az egészségügyi ellátórendszer tartotta életben. A covid csak shortolta a szenvedésüket. De persze ezt nem mondhatod, mert az erkölcstelen, hogy az öregeket hagyjuk békében meghalni...

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Az csak statisztikailag igaz, hogy az idősekkel végez. Fiatalokat is kinyír, csak kisebb valószínűséggel. Továbbá te sem leszel örökké fiatal. Ugyanazt az önzést érzem ebben, mint amikor egyes fiatalok azon nyafognak, hogy nekik kell eltartani az idősebb korosztályt. Lónak a tüdejét! Az idősebb korosztály megdolgozott a nyugdíjért, az csak a közgazdászok felelőtlensége, hogy nem tették félre a pénzt, s egy egészséges korfát vélelmezve a gyakorlatban valóban az aktívak pénzéből vannak az aktuális nyugdíjak, de ezt a nyugdíjasok nem akarták, hogy így legyen.

Semmi köze amúgy ennek a PC-hez. Állj a szüleid elé, s meséld el nekik, hogy a kényelmed, gazdagságod fontosabb, mint az ő életük!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyik rokonom sincs veszélyeztetett korban. FYI anyám pedig nővér egy megyeszékhely klinikáján, szóval egy pöppet több rálátásom van az EÜ rendszerre mint az átlag honpolgárnak.

És igen, elmondtam anno a nagymutternak hogy elvenném az öregek szavazati jogát, mert 5 kiló krumplival befolyásolhatóak és olyanról hoznak döntést, ami az ő életüket már kurvára nem befolyásolja, de az enyémet eléggé megnehezítheti.

 

De tessék, itt egy kivonat a magyar statból (mai adatok alapján)

https://i.imgur.com/2XBOjNv.png

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Attól nem vagy értékesebb ember, ha nem tiszteled a nagymamádat. :(

Szerk.: Már hogyne befolyásolná az életüket a politika? Mindenki életét befolyásolja. Az övékét is, a tiedét is. Miért érzed úgy, hogy több jogod van élni, mint az idősebb korosztálynak?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért érzed úgy, hogy több jogod van élni, mint az idősebb korosztálynak?

 

Simple: 4 évre választunk vezetőt. Jelenleg a várható élettartam átlagosan 76,06 év (férfi, nő). 74 évesen ne szóljon már bele olyanba valaki, aminek a végét meg sem éri. Mert persze az öregek meggyőződéses kommunisták/fideszisták/stb. Ha nem tud elmenni szavazni kér mozgóurnát és a halálos ágyról is bedobja a cetlit.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Ha az átlag életkor 76.06 év, az egyben azt jelenti, hogy ebben az életkorban mindenki meghal? Te hogy a vérbe vizsgáztál valszámból?

Ha valaki meggyőződéses valamilyenista, az nem lehet, hogy az élettapasztalatának, bölcsességének tudható be?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor viszont ne érvelj azzal, hogy 74 évesen ne szóljon bele valaki az ország életébe. De, szóljon bele, mert az ő élettere is ez az ország, az ő sorsa, életminősége függ politikai, gazdasági döntésektől. Abból, hogy az átlag életkor 76 év, semmi sem következik arra nézvést, hogy egy 74 éves ember meddig fog élni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

Bálint gazdát láttam tavaly egy reggeli műsorban, agyban nem volt egyáltalán öreg.

Tudom, hogy nincs olyan, hogy valaki öreg agyban, a demensségre meg ilyesmikre gondoltam, hogy Bálint gazda is teljesen tiszta volt, mint sokan mások idős korukra.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Értsd úgy ahogy kell.

Van aki 100 évesen még könyvet ír, viszont olyan is, aki 65 évesen a hamut is mamunak mondja. Nem pofára "választunk", hanem statisztikai alapon. Amikor beleérsz a születéskor várható élettartamod - kormányzati ciklus zónába, onnantól ugrana a szavazati jog. Így nincs krumplival megvétel, meg politikai célra felhasználható fanatizálható nyuggertömeg.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

"Így nincs krumplival megvétel, meg politikai célra felhasználható fanatizálható nyuggertömeg."

ugyanúgy ottmarad a krumplival megvehető, politikai célra felhasználható, fanatizálható (és a te csoportodnál jóval nagyobb) még nem nyuggertömeg (18-65), szóval a problémád megoldását valószinűleg máshol kell keresni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Én pl. inkább a normális oktatásügy irányába mennék :) .. meg olyan közmédia, ami informál, meg egyéb dolgok, amelyek nem esnek egybe a mindenkori aktuális kormány rövidtávú érdekeivel (a nemzet hosszútávú érdekei meg kit érdekelnek :) )

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Olyan szintű az eltérő világlátás, megosztottság, a társadalmi célok és az ahhoz vezető helyes út látásának különbsége, hogy egész egyszerűen a legnagyobb szakmaiság mellett sem lehet informálni, mert amit én információnak nevezek, te fideszes propagandának, amit te nevezel információnak, én nyugati liberális propagandának, s innen elég nehéz elmozdulni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De miért kellene ugrania a szavazati jognak? Az állampolgárság azért maradhat? Miért érzed úgy, hogy 76 év felettieknek nincs joguk élni ebben az országban? Többet tettek érte, mint a fiatalok, pusztán azért, mert több idejük volt erre. Buszon is felállítanád őket, minek foglalják a helyet? Egyáltalán, miért merészel még életben maradni? Vagy mégis hogy?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Önzés? Lol 

Az én gazdagságom? Lol

Elárulom neked, az iPhone amivel ide kommentelsz, annak az alapanyagát valami szerencsétlen kongói bányászta ki éhbérért, a Nike cipőt rajtad valami szerencsétlen vietnámi varrta éhbérért, a kávé amit iszol, azt valami elefántcsontparti foszer vágta le szintén éhbérért. Mivel ezeket a cikkekre elég nagy visszaesés van keresletben, ezért az emberek lehet nem esznek napokig, nem jutnak ivóvízhez napokig. De persze én vagyok az önző, lol.

> Semmi köze amúgy ennek a PC-hez. Állj a szüleid elé, s meséld el nekik, hogy a kényelmed, gazdagságod fontosabb, mint az ő életük!

Erre semmi szükség, anyám pontosan ezen a véleményen van.

Egyáltalán nem csak simán a kényelemről van itt szó! A kérdés az, hogy mi az értékrendünk, és mi alapján optimalizálunk? Én úgy gondolkodom, hogy a nemzetünk jelenleg azon a pályán van, hogy a saját hazánkban is kisebbségbe kerülünk záros időn belül, ha nem változtatunk az életformánkon. (Ahogy az összes többi fehér nemzet is ugyanezen a pályán van.) Ezért a legfontosabb prioritás a demográfiánk helyreállítása, vagy magyarul, hogy mennél több magyar gyerek legyen. Mivel a probléma akut, és megoldást eddig nem találtunk rá, ezért a probléma kezelésében pragmatikusnak kell lennünk. A demográfiai helyzetünk mutatja, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy nagyvonalúak lehetnénk.

Az alakuló családok, és a megszületendő gyermekek összehasonlíthatatlanul fontosabbak, mint az idősek védelme. Durván hangzik, de ez az élet törvénye, nem nagyon lehet vitatkozni vele. (A jelenlegi mainstreamnek egyébként pont ez a legnagyobb hibája, hogy az élet törvényeit próbálja figyelmen kívül hagyni.) A kisvállalkozások tönkremenetele és a várható munkanélküliség pont ezt a réteget fogja sújtani, akiket ráadásul statisztikailag a vírus elsődleges hatása szinte egyáltalán nem érintett volna. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az idősek védelmében beáldoztunk jópár fiatalt és ezáltal jövőbeli gyermekeket. (Ráadásul számomra továbbra sem bizonyított, hogy összességében egyáltalán bármit is segít a kijárási korlátozás a vírus elleni védelemben, de ez már egy másik kérdés.) Ezért én tisztán pragmatikus megfontolások alapján is a vírusvédekezés ellen vagyok.

Nem arról van szó ugyanis, hogy kicsit mindenkinek kevesebb pénze lesz - ami nem is nagyon zavarna - hanem arról, hogy tömegek fognak csődbemenni, és ez az életüket is derékba törheti. Nem arra kell gondolni, hogy Ford helyett Dacia-val kell nyaralni menni, hanem válásokra, alkoholba, drogba menekülő fiatal emberekre és ezek hatására meg nem születő babákra.

Nyilván amit a gazdaság kinyírása nélkül lehet tenni, az ellen nem vagyok: például a kórházak, idősotthonok fokozott védelmével semmi bajom nincsen, amit egyébként egyéb járványok alatt is meg szokott tenni az ország.

Nem tudom milyen idős vagy de én úgy vettem észre magamon (és másokon) hogy bizonyos kor felett az ember elkezd foglalkozni az elmúlás gondolatával, és a gyerekvállalás az egyetlen ellenszer arra a belső (gondolom a fajfenntartás ösztönéből fakadó) gondolatra hogy maradéktalanul és nyomtalanul eltűnsz a világból amikor előbb vagy utóbb meghalsz.

Máshogy fogalmazva, élhetsz a világba pár évtizedig, bulizhatsz, utazhatsz, érezheted jól magad, de előbb vagy utóbb rájössz hogy gyerek nélkül az egész élet teljesen értelmetlen. Ezért, már aki megteheti, vállal gyereket túlnyomórészt. Vagy sokan csak azért, mert így szokták, vagy így sikerült. De lényeg a lényeg.

És gyereket hatványozottan és nem azért kell vállalni hogy a magyarság fennmaradjon (ennek a súlykolása szerintem ősbűn, és a gyerekvállalás lényegét erőszakolja meg), még akkor sem ha egyébként értékeled a magyar kultúrát.

Középkorú felnőtt kategóriába esek.

A gyerekvállalás az egyetlen ellenszer arra a belső (gondolom a fajfenntartás ösztönéből fakadó) gondolatra hogy maradéktalanul és nyomtalanul eltűnsz a világból amikor előbb vagy utóbb meghalsz.

A tetteim miatt emlékezzen rám a világban, ne azért mert "kötelező" a leszármazottaim által. Csak akkor lehetsz értékes ember, ha továbbörökíted a genetikádat?

És gyereket hatványozottan és nem azért kell vállalni hogy a magyarság fennmaradjon (ennek a súlykolása szerintem ősbűn, és a gyerekvállalás lényegét erőszakolja meg), még akkor sem ha egyébként értékeled a magyar kultúrát.

100% true

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

> A tetteim miatt emlékezzen rám a világban, ne azért mert "kötelező" a leszármazottaim által.

Kinek hogy... Nekem olybá tűnik, hogy a saját leszármazottainkon kívül mindenki le is szarja a tetteinket. Figyeld csak meg a szobor rongálásokat az USA-ban - vagy bárhol máshol a világban: amint úgy érzi a nép, hogy azokhoz az emberekhez nincs semmi közük, már dőlnek is a szobrok. És közben nyilván a történelemkönyvekből is kikerülnek lassan a figuráik.

" a gyerekvállalás az egyetlen ellenszer arra a belső (gondolom a fajfenntartás ösztönéből fakadó) gondolatra hogy maradéktalanul és nyomtalanul eltűnsz a világból amikor előbb vagy utóbb meghalsz."

A HUP-hozzászólásaim örökre megmaradnak, remélem ha kihal az emberiség és egy másik civilizáció erre jár majd, az is megtalálja őket.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Erre provokatív választ fogok adni. Az, hogy ma elkényeztetettek, életképtelenek a fiatalok, alkoholba, drogba, válásba menekülnek azért, mert átmenetileg elveszítik az állásukat, nem ok arra, hogy megöljük az öregjeinket, nem mellesleg szenvedés árán. Ezen felül nem csak az időseket öli meg a betegség, legfeljebb őket nagyobb arányban.

Ha a szaporodást érzed ekkora problémának, akkor be kell tiltani a fogamzásgátlást, szigorúan büntetni kell a házasságon kívüli nemi életet, és a probléma meg lesz oldva. Emberséges? Nem. Kedvez az egyén boldogságának? Nem. Megoldja a demográfia kérdését? Igen. És itt látszik, hogy nem érdemes egy célt mindenek fölé emelni, mert ha az az ára a cél megvalósulásának, hogy a boldog élet közelébe sem juthatnak emberek, akkor értelmét veszti az életük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A gyereket fel is kellene nevelni. Ha így nézzük, Magyarországon nem a születésszám kevés, hanem a minőségi emberanyag, akikből várható értékben középosztálybeli, legalább érettségizett, munkaképes, motivált, ápolt, fejlődni és boldog életet élni képes felnőtt lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja,hát nem kell másnaposan az ágyat nyomni a választás napján, hanem fiatalon is el lehet menni szavazni, és akkor nem az öregek emelnek hatalomba bárkit is. Bírom, amikor megy a nyafogás, hogy az öregek miatt nyerte valamelyik párt a választást, miközben a fiatalnak is van választójoga. Tetszettek volna fiatalon szavazásra menni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bírom, amikor megy a nyafogás, hogy az öregek miatt nyerte valamelyik párt a választást

Ezt nem úgy kell érteni, hogy minden 65+ éves ugyanarra a pártra szavaz, hanem úgy, hogy a nyugdíjasok Magyarországon a legnagyobb (kb.) egységes érdekcsoport. Kb. 2,6M nyugdíjas van, és csak hogy az arányokat lásd, 2 608 086 listás szavazattal választást lehetett nyerni 2018-ban. Szóval ja, a demográfiai és gazdasági problémák mellett van némi torzító szerepe is annak, ha egy országban 4,4M dolgozóra 2,6M nyugdíjas jut.

Azt írtad, torzítja a szavazás eredményét az, hogy az idősek elmennek szavazni. Nem, nem torzítja, mert ez a valóság: az ő szavazatuk is pontosan egy szavazópolgár súllyal lesz figyelembe véve. Még mindig nem értem, mi ezzel a problémád. Én csak levontam a következtetést, hogy ha ezt torzító hatásként, igazságtalanságként éled meg, akkor vélhetően úgy gondolod, hogy az időseknek kevesebb joguk van az élethez, mint a fiataloknak. Az én felfogásomban ez nincs így, s nem is érzem sértőnek, ha elmennek szavazni.

Ami meg a gyakorlati részét illeti, idősek között is rengeteg ellenzéki van, mint ahogyan szintén rengeteg kormánypárti, szóval a súlyokat sem húzzák el. Inkább arról van szó, hogy egy kis számú közösség nem tudja borítani a politikai stabilitást, mert de ez viszont nem baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én csak levontam a következtetést, hogy ha ezt torzító hatásként, igazságtalanságként éled meg, akkor vélhetően úgy gondolod, hogy az időseknek kevesebb joguk van az élethez, mint a fiataloknak.

Megnyugtató, hogy a hozzászólásod csak tévedés volt, nem szándékos rosszindulat. Egyúttal megkérnélek, hogy legközelebb inkább kérdezz vissza, nem kell azonnal ostobaságokat írni. :)

Még mindig nem értem, mi ezzel a problémád.

Nem érted? Például az, hogy Magyarországon 1,7 dolgozó jut csak egy nyugdíjasra, ami kibaszott alacsony. Szerintem ez elég nagy probléma. Szerinted nem?

Meg olyan fiatalokat kell kinevelni, akik tisztában vannak azzal, az ő szavazatukon nem csak a saját életük minősége függ, hanem az idősebbeké is. Tehát nem inkább kinek-kinek a saját, személyes meggyőződése és érdekei alapján kellene szavazni?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Tehát nem inkább kinek-kinek a saját, személyes meggyőződése és érdekei alapján kellene szavazni?"

de hát most is így szavaz mindenki (a saját informáltságának a korlátai között), én legalábbis nem hiszem hogy sokan szavaznának a saját meggyőződésük ellen, de még pl. a láncszavazóknak is az a meggyőződésük, hogy nekik inkább érdekük most kézre megkapni azt a 10000 forintot...

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Muszáj korlátozásokat meghozni, mert ha semmit sem csinálsz, bedugul az EÜ rendszer, mert a sok lélegeztetőgépes covidos kiszorítja majd a "rendes" betegeket. Lásd Olaszország. A korlátozásokat, készültséget pedig akkor lehet ténylegesen feloldani, ha kijelenthetjük hogy a vírus teljesen megszűnt.

A mostani helyzet szerintem kb. megfelel mindenki kívánalmainak, korlátlanul lehet fogyasztani, és pörgetni a cégeket, a fertőzésszám alacsony, kb. mindenki boldog. Élvezzük ki, mert ősszel visszamegyünk a tavaszi (vagy rosszabb) állapotokra.

Elhiszem hogy unod a banánt, én is unom, de addig ki kell tartani amíg meg nem lesz az oltás.

Nézd meg a betegséglistát. Csak olyan egyszerű betegségek vannak rajta mint pl:

krónikus veseelégtelenség (dialízisre szorul élete végéig / vagy veseátültetés)

szívelégtelenség

iszkémiás szívbetegség (a szívizom elégtelen vérellátása)

COPD ( krónikus obstruktív tüdőbetegség  (krónikus = nem múlik el, csak rosszabb lesz az idővel))

 

Ezek a betegségek pont azok, amikbe bele szokás halni. Tüneti kezelés van rájuk, de gyógymód nincs. Erre jött rá a COVID okozta légzési elégtelenség -> shortolás.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

a gazdasági következményei ennek az egésznek 3000x-sen felülmúlják a halottak számát

Type mismatch.

ez az egész egy vicc

Tehát jó munkát végeztek a járványügyi szakemberek, s egyelőre a lakosság többsége együttműködő volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"2020 van, itt az informatika és az big data: miért nem látjuk, hogy ez a vírus veszélytelen"

Azért ezen felsírtam. Megnyugtatlak, tudósok számolgatják ezt. Itthon is. Nálunk okosabbak. Ne próbáljunk meg a hatóságnál meg az általa megbízott tudományos embereknél okosabbak lenni a fotelből, örülj hogy Magyarország szárazon megúszta eddig a dolgokat. És nem a foteltudósoknak hála. Én erőteljesen kritikus vagyok a kormánnyal szemben de a hatóság tanácsait és szabályait maximálisan betartom mert ez a legjobb amit tehetek.

Láttam több virulógus, kutató, neves tudós emberkével német-angol riportot, akik szerint ez csak egy erősebb influenza, és nincs semmi extra teendő, de legalábbis túl van tolva az egész, és csak politika. Az oltás pedig nevetségesen felesleges. Na, akkor most légy okos. Ha a szakik nem tudnak megegyezni, akkor szerintem itt egy fotelszakértő bármit állíthat (a másik meg az ellenkezőjét), úgysem ért hozzá.

Szerintem meg a média túlfújta az egészet, a nép beparázott, a politikusok pedig reagáltak rá, lásd gazdasági válság. Ahogy én látom, itthon csak az öregeket, és a betegeket nem tudták megvédeni, mindenki mást pedig elgáncsoltak. És most pislognak, hogy tudnának ebből jól kijönni, h ugyan ne merüljön fel a kérdés, h valóban szükség volt-e erre. Nem lett volna értelmesebb esetleg rengeteget tesztelni, és a tesztek függvényében zárni, vagy esetleg nem csinálni semmit, ahol nincs rá szükség, mert nincs beteg. Ugye a "tömeges megbetegedések időszakában" volt 9e emberből 2 fertőzött.

Láttam több virulógus, kutató, neves tudós emberkével német-angol riportot, akik szerint ez csak egy erősebb influenza, és nincs semmi extra teendő, de legalábbis túl van tolva az egész, és csak politika. Az oltás pedig nevetségesen felesleges. Na, akkor most légy okos. Ha a szakik nem tudnak megegyezni, akkor szerintem itt egy fotelszakértő bármit állíthat (a másik meg az ellenkezőjét), úgysem ért hozzá.

Olyan nincs, hogy 100%-ban egyetértenek a szakértők egy nem triviális témában. Inkább az a politika a dologban, hogy a két oldalt nem arányosan szólaltatják meg. Ha van 100-ból 1 nagyszájú, aki pont ellenkezőjét mondja, mint a többi 99, akkor tuti szerepeltetni fogják, hiszen az lesz a szenzáció. Az meg, hogy később belátja, hülyeségeket beszélt, már nem sokat ér, meg le se fogják hozni.

Az, hogy mennyire volt szükséges a lezárás, országonként változó, hiszen sok tényezőtől függ. Európában szerintem egész hatékony volt ezáltal az exponenciális terjedés megfogása. De ha megnézzük USA-t, jól lehet látni, hogy túl hamar újranyitottak. Alig kezdett el egy plató kialakulni a napi új eseteknél, egy rakás állam újra kinyitott, így ismét szinte exponenciálissá vált a növekedés. Ezzel annyit értek el, hogy most sok helyen ismét kisebb-nagyobb lezárások lesznek, ami összességében nagyobb kárt fog okozni, mintha elsőre kivárták volna a járvány valódi lecsengését.

A fura dolog ezzel az exponenciális terjedéssel az, hogy szerinted mennyire hihető, h a november 17-i francia pozitív covid minta után itthonra március tizen valahanyadikán ért a vírus? Itt nekem valami nem adja ki a matekot. Vagy nehezebben fertőz, mint feltételezik, vagy több a tünetmentes, akiknek bajuk sem lesz tőle, fene tudja.

Miért olyan hihetetlen az? Van 5-20+ napnyi inkubációs idő. Illetve egy betegnek pont egy olyan embert kell megfertőzni, aki ide jön. Vagy fordítva, innen kell valakinek egy fertőzött helyre utaznia, ott elkapnia a betegséget, majd visszajönni és tovább fertőznie. Az exponenciális eleje abszolút számokban nem olyan sok. Lehet hamarabb volt már covidos haláleset itthon is, csak simán tüdőgyulladásnak/embóliának nézték a tesztelés hiányában. Későbbi szakaszában sokkal látványosabb az exponenciális terjedés.

Azok száma szerintem kevés, akik direkt terjesztik a járványt (mármint teszem azt: direkt ráköhögnek mindenkire). Olyanból azonban már sokkal több van, akik nemtörődömségből vagy politikai okokból megtagadják a járvány idején tanácsos előírásokat (maszkviselés, távolság tartása) és ezáltal terjesztik passzívan a vírust. E szempontból jó mintája annak USA, hogy mi történik akkor, ha túl rövid és/vagy nem elegendő mértékű a lezárási periódus. A járványgörbe alakja más országban is hasonlóan nézhet ki, ha ugyanígy cselekszenek.

Direkt talán nem terjesztik, de tény hogy nagyon heterogén társadalom.

Viszont az is látszik, hogy a vírus tesz a melegre, a július másodikai napi esetszám itt Floridában 10e felett van és több mint egy hete minden nap masszívan 5e felett mértek. Közben 32-37°C (igaz, beltéren légkondiznak mint a veszedelem). Szóval ez *önmagában* nem segít, bármennyire is hangoztatják.

Azért hogy szabadtéren fertőzzön bármilyen vírus, ahhoz nagyon egymás szájába kell állni, az itteni strandok döntő többségén bőven lehet social distancing-et figyelembe véve strandolni még hétvégén is, sőt, amerre mostanában jártam ott a beach rangerök ezt szigorúan be is tartatták: 5-10 percenként járőröznek. A legtöbb strandon alkoholt sem lehet fogyasztani és tényleg elküldik aki megszegi a szabályokat (nyilván ki lehet játszani, nem szondáztatnak, de egy megbontott sörösüveg miatt többeket elküldtek). És persze egy félig üres strandról is könnyen lehet olyan fotót lőni, hogy úgy tűnjön tele van - ezekkel nagyon szeret machinálni a média.

A terjedésben szerintem sokkal nagyobb szerepe van a túl korai újranyitásnak, a beltérnek, a maszkok korai eldobásának és az őrült módon hasznát légkondinak.

> Megnyugtatlak, tudósok számolgatják ezt. Itthon is. Nálunk okosabbak. Ne próbáljunk meg a hatóságnál meg az általa megbízott tudományos embereknél okosabbak lenni a fotelből

Ezzel a hozzáállással a média bármit keresztül tud vinni, mert csak simán lefizetnek néhány fehérköpenyest akik eljátsszák neked a konszenzust, és mindent úgy teszel ahogy csak akarják.

Ez annyira érdekes ötlet, hogy tényleg kifejthetnéd bővebben, hogy lehet egyszerűen (vagy akár bonyolultan) elintézni, hogy összes ezzel kapcsolatos kutatás azzal az eredménnyel záruljon, amit te szeretnél, és tuti ne derüljön ki semmi.

Hogy hallgattatod ez az összes tudós, aki a coviddal foglalkozik? (hányan is vannak?)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ezt rendszeresen csinálják évtizedek óta, nem csak a COVID-dal.

A lényeg az, hogy a "tudósok" legtöbbje ötlettelen és szervilis. Figyelik a mainstream véleményt, és azt károgják vissza, hogy le ne bukjanak, hogy fogalmuk sincsen semmiről. Ezért a többség megszerzése az egyszerűbb része a problémának.

Disszidens hangok persze mindig maradnak. Őket egyszerűen perifériára szorítják azzal, hogy azt mondják róluk, hogy még a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában - pedig abban teljes egyetértés van - és légvárakat építenek. Ha véletlenül van diplomájuk, akkor a szakma szégyenei, de általában nincsen, mert az ilyen lázadó jellemű emberek nem nagyon tudják végigcsinálni az oktatást.

Konkrét példa Szendi Gábor, aki homlokegyenest az ellenkezőjét mondja, mint az orvosok 99%-a, nincs is elhallgattatva. És az általa is propagált paleolit étrend működik - legalábbis ha valaki kipróbálja... viszont a laikusok többsége ha meghallja a nevét egyből reagál, hogy "tudom, az a holdkóros, aki szerint kevesebb szénhidrátot és több zsírt kellene ennünk. Még mit nem, másnap eltömődne a koszorúerem, ha szalonnát ennék." Nincs ő sem egyedül, ha elkezd érdekelni az ilyesmi, akkor egész nemzetközi hálózat van, akik ilyesmikről cikkeznek, csak éppenséggel az Index, 444, HVG szintre sosem jut el a hangjuk, legfeljebb fikázó cikkeket kapunk róluk. Ha valaki olvasta az eredeti írásokat is, akkor tudja, hogy mennyire ostoba a fikázócikk, de a többség nem olvasta, és együtt bégetik, hogy lám-lám a sarlatán milyen szépen helyre lett téve.

Másik konkrét példa COVID-tól független területre a szülészeti ellátás, ahol teljesen fals elméleteket követnek annak ellenére, hogy vannak újabb, jobban működő tudományos eredmények, például: https://midwiferytoday.com/speakers/michel-odent/ Ezek sincsenek elhallgattatva, csak éppen a többség nem is tud róluk.

Harmadik konkrét példa a pszichológia: Freudról már elég rég kiderült, hogy sarlatán volt, mégis a mai napig nagyrészt rá építik az oktatást. Ennek is kiterjedt irodalma van, persze ezek a szerzők is a "fringe" kategóriában vannak, nem fog tudni velük az átlaguser találkozni.

Van még egy olyan trükk is, hogy a holdkórosok hangját felerősítik, és aki nem ért egyet a mainstreammel, azt a holdkórosokhoz asszociálják. Kisarkítva: "Nem veszel fel maszkot? Laposföldhívő-e vagy?"

"A lényeg az, hogy a "tudósok" legtöbbje ötlettelen és szervilis. Figyelik a mainstream véleményt, és azt károgják vissza, hogy le ne bukjanak, hogy fogalmuk sincsen semmiről. Ezért a többség megszerzése az egyszerűbb része a problémának."

Erre konkrétan jó volna valami bizonyíték, mert ez így egy elég erős, ugyanakkor nagyon légbőlkapottnak tűnő állítás.

Az, hogy az index, hvg mit ír, eléggé irreleváns, a lényeg a kutatások komolyanvevésével kapcsolatban itt van (vannan ennek a képnek más alternatívái is, ezt csak gyorsan találtam):  https://imgur.com/a/wxNKANn . Szendi valahol az alsó szint alatt van, ennyire kell komolyan venni. 

"Freudról már elég rég kiderült, hogy sarlatán volt, mégis a mai napig nagyrészt rá építik az oktatást. "

Ez szimplán nem igaz, a pszichoanalízis csak egyike a pszichológiai irányzatoknak/módszereknek/terápiáknak, és az sem olyan formában, ahogy azt Freud kitalálta. Mármint ha pszichológia-oktatásra gondoltál. Vagy az oktatásra úgy általában? Hát ott sincs sok Freud.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

> Szendi valahol az alsó szint alatt van, ennyire kell komolyan venni. 

Na látod, pont ezt mondom: létezik egy a mainstreamnél jobban működő elméleti és gyakorlati rendszer, de az átlaguser - jelen esetben te - el sem olvassa, meg sem hallgatja, mert "tudja", hogy egyáltalán nem kell komolyan venni. Pont ez az igazság elhallgattatásának a light módja, ezt akartam bemutatni :-)

Persze ahhoz, hogy ez nyilvánvaló legyen, először el kellene fogadni azt, hogy ezeknek igazuk van. Nem akarlak itt most meggyőzni téged - nem valószínű, hogy pont most sikerülne -, csak annyit akartam bemutatni, hogy nekünk már régóta ez a rögvalóság, hogy a mainstream orvoslás kamu elméletek alapján hibás kezeléseket ad tömegesen, és ennek ellenére mégsem buknak le. Ez tehát nem valami különleges elképzelhetetlen eset, hanem business as usual.

"de az átlaguser - jelen esetben te - el sem olvassa, meg sem hallgatja, mert "tudja", hogy egyáltalán nem kell komolyan venni."

Én nem értek az egészségügyhöz/ gyógyászathoz, úgyhogy választhatok, kinek hiszek:
a.) - random Szendinek 
b.) - vagy meta-kutatásoknak, amelyek összegzik olyan kutatások eredményét, melyek valódi embereken végeztek, hosszú évek alatt

Meghallgatni/elolvasni viszont egyiket sem akarom, tényleg öreg  vagyok már ahhoz, hogy megvegyek és végignyálazzak mindent  legalább egy témában. Nem is biztos, hogy értenék benne mindent :) 

De .még mindig nem értem azt a logikai lépést, hogy miért kellene jobban hinnem a.)-nak, mint b.)-nek. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

> Meghallgatni viszont egyiket sem akarom, tényleg öreg  vagyok már ahhoz, hogy megvegyek és végignyálazzak mindent  legalább egy témában. Nem is biztos, hogy értenék benne mindent :) 

Teljesen jól leírtad azt a hozzáállást, hogy egyszerűen elhiszed a mainstreamet, és hagyjanak békén téged a mindenféle alternatívákkal. Valóban szellemi erőfeszítés nélkül nem lehet elmozdulni innen. Pontosan ezt használják ki a tévhitek dogmává emelésének folyamatában.

> De .még mindig nem értem azt a logikai lépést, hogy miért kellene jobban hinnem a.)-nak, mint b.)-nek. 

Ha az erőfeszítést nem akarod beletenni, és a mainstream tekintélye megkérdőjelezhetetlen számodra, akkor a kereteiden belül semmivel nem lehet meggyőzni téged.

Ezért arra szorítkozom a vitában, hogy értsd meg kérlek: számunkra régen elveszett a mainstream tekintélye, és _mindent_ megkérdőjelezünk, amiben túlságosan nagy az egyetértés. A mi világunk így működik, ezért gondolkodunk másképp.

Ezzel az érvelési meneteddel csak az a gond, hogy jelenleg hiszel/hisztek valamiben, amit nem karoltak még fel, hogy tömegesen teszteljék, tehát partvonalon maradt és ezért szimpatikusabb. Viszont ha felkapnák és jobban tesztelnék, akkor két eset van:

  1. Bebizonyosodik, hogy tényleg nem használ semmit adott dolog és még lehet árt is. Ebben az esetben mivel a mainstream mondja, így nem hiszed/hiszitek el és továbbra is kiálltok mellette.
  2. Ha kiderül, hogy mégis jó, akkor beemelődik a mainstream-be, amit alapból elutasítasz/elutasítotok és akkor más partvonali elméletre tértek át.

Az utolsó bekezdésedről meg akaratlanul is a laposföldhívők jutottak eszembe. Tudom fentebb pont említetted, hogy gyakran összemossák például ezzel a kitartásotokat, de na... Emberiség 99%-a egyetért abban, hogy a Föld nem lapos, bizonyítékok is vannak, de mivel az mainstream, így inkább ellene megyek és csak azért is azt mondom, hogy lapos...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"Teljesen jól leírtad azt a hozzáállást, hogy egyszerűen elhiszed a mainstreamet, és hagyjanak békén téged a mindenféle alternatívákkal."

Nem, csak szerintem irrális, hogy én, mint informatikus a szabadőmben, egy összetett témáról annyi információt szerezzek, hogy az alapján döntsek. 

"Ha az erőfeszítést nem akarod beletenni, és a mainstream tekintélye megkérdőjelezhetetlen számodra"

Ez sem igaz, de kell hogy legyen valami megkérdőjelezi. A Szendi azt mondja erre egy kicsit kevés.

De nézzünk egy nagyon konkrét példát, lehet hogy lesz időm mélyebben is belelesni, Szendi vs. orvosok:

https://hvg.hu/elet/20170601_Izekre_szedtek_a_Tv2_ujabb_agymeneset_az_i…

Van benne pár dolog, aminek utána lehet nézni. Pl.:
- kinek van igaza a D-vitamin képződéssel kapcsolatban (szerintem erről találunk konkrét infót, hogy hol a D vitamint termelődésének a maximuma)
- van-e köze az UV sugaraknak a bőrrákhoz (szerintem erről is készültek kutatások)
- a szolárium tényleg segíti a D-vitamin képződést, vagy nem?

Na, utánanézünk jobban ezeknek a dolgoknak, hogy kiderüljön ki a megbízhatóbb? Nekem lenne kedvem hozzá.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Van egy cikk, két álláspont ütközik benne, egyszerű, érthetően megfogalmazott dolgok (van-e az UV és a bőrrák között kapcsolat, vagy nincs, ilyesmi)

Felvetettem, hogy próbáljunk meg mindenki számára elfogadható módon leellenőrizni pár dolgot, amiben nem értenek egyet, hogy számunkra kiderüljön, kinek lehet hinni. (ha sikerül ilyet találni :) )

Mi ezzel a gond?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Semmi gond vele. Pusztán arra mutattam rá, hogy már a cikk címében is az érzelmeidre akarnak hatni elsősorban, így kritikusan kell kezelni bármilyen megállapítást, amit a cikk tesz. Az általad javasolt kutatómunkával semmi bajom, sőt! Első lépés a jó irányba.

A WHO által kiadott eredmények az UV sugárzásról, belevéve a bőrrákot és a D-vitamint is, kitérve a természetes és mesterséges UV sugárzásra:

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radia…

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A probléma, hogy hiába keresek bármi "bizonyított" dolgot, semmi más nem jön szembe, csak Szendi saját honlapja, ahol bár szépen hosszan ecsetelgeti a dolgokat, viszont a legtöbb dolog alátámasztására korábbi kutatások kivett részeredményeit hozza fel példának és "bizonyítéknak". Arról meg már ne is beszéljünk, hogy milyen stílusban ecsetelgeti ő is a mainstream orvoslást.

Csak így röviden olvasgatva is a dolgait nekem csak annyi jön le, hogy ő mekkora zseninek tartja magát, azért mert olyat állít, ami szembe megy a mainstream orvoslással. Ha annyira biztos az "eredményeiben" akkor miért nem csinál egy rendes koordinált tesztet, hogy ne csak az innen-onnan előkapart részeredményekkel bizonyítsa igazát, hanem egy komplex tesztben kijöjjenek azok a számok amiket vár?

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Hogy jön ide a média? Van egy kormányunk, különböző operatív és akciócsapataink, megbízott (elismert) szakértői csapatok, akik közösen kidolgozzák hogy mit lenne érdemes tenni. Meg vagy te, és a többiek, akik mindenben a háttérhatalmat és a médiabefolyásolást látják.

Van olyan családtagom aki a covid19 kapcsán hozott e.ü. rendelkezések miatt pár hónappal hamarabb halt meg a kelleténél, mégsem csinálom csakazértis az ellenkezőjét a hivatalosnak.

Pedig Liam Neeson akarom mondani Ra's al Ghul tehet mindenről! Ő meg a bandája! Azok a csúnya maszkos összekardolós figurák.. League of Shadows

Fent van az interneten és a tévében is láttam ám! Ezek terjesztik a vírust, mert {panaszáradat}.

Csak az a nagy trükk, hogy az egész vírus-hoax csak azért van, hogy mindenki szó nélkül bevegyen-betegyen mindenfélét magába, meg engedje, hogy kiszipkázzák a nemlétező agyát! És igazából egy kínai *mind control* kísérlet alanyai vagyunk mind, ráadásul ezek csipogós chip-et ültetnek az agyunkba és arra akarnak kényszeríteni, hogy {x,y} alfele felé földre borulva nyalogassuk a padlót! OMG! O5G!

Egy kérdés: tisztában vagy a lappangási idő fogalmával? Érted, hogy mit jelent?

Ha mondjuk 2 hetes az átlagos lappangási idő, akkor ez azt jelenti, hogy a ma jelentett új esetek ~2 héttel ezelőtt fertőződtek meg. (Feltételezve, hogy akkor mentek tesztelésre, amikor előjöttek a tünetek.) Tehát egy x. napon meghozott teljes lezárás után is jó pár napig emelkedik a fertőzések száma, mert még a lezárás előtt történtek a fertőzések. x + lappangási idő után mindenképp csökken a fertőzések száma.

Érted, hogy miért probléma a túl korai feloldás? Tegyük fel, hogy a lappangási idő felénél megszüntetik a lezárásokat. Ekkor sok olyan a beteg még, aki már fertőző, de nem jelentkeztek nála tünetek. Ha ez azzal is párosul, hogy nem hordanak maszkot, akkor könnyen terjesztővé válhatnak. Ezzel szemben ha kivárják rendesen a lappangási időt, akkor ténylegesen lecsökkenhet a tünetmentesek száma is, így sokkal könnyebb az új eseteket izolálni, ami nagyon sokat jelent a terjedés szempontjából. Sajna ezek már kicsit bonyolultabb dinamikával rendelkező esetek, ami láthatóan sok ember felfogóképességét is meghaladja.

Érteni értem, csak nem hiszem. A két hetes lappangás mondjuk nem tudom, hogy hogy jön ide, mikor a világ nagyrészén több mint három hónapja korlátozások vannak, még nincs is vége, de lassan jön a következő hullám. A lappangásból adódó késleltetés bőven be van kalkulálva.

Már többször kifejtettem, hogy még ha esetleg tényleg veszélyes volna ez a vacak (mert szerintem nem igazán az), akkor sem tartanám indokoltnak az élet korlátozását. A svédekhez hasonlóan polgári alapjognak tartom a szabad mozgást és a többi emberrel való szabad találkozást, amihez senkinek semmi köze nincsen. Ezen jogok korlátozása veszélyesebb precedens, mint amennyire ez az egész vírus veszélyes volt. Ezért elleneztem és továbbra is ellenzem a korlátozósdit.

Mellesleg a szkepticizmusomnak az sem tett jót, hogy az USA-ban akik az izoláció fontosságát hirdették eddig, és betiltottak mindenféle ellendemonstrációt, _ugyanazok_ a BLM kaotikus demonstrációit viszont támogatják. És újságcikkek hadai írnak róla, hogy attól nem is terjed a vírus valójában, mert az valamiért más.

A fenti mém amennyire tudom USA eredetű, ahol a lakossággal éppen ezt csinálják, hogy a békés többségnek továbbra is #maradjotthon van és kuss a nevük, közben a fosztogatókat nem fékezi meg a rendőrség és aki olyan szerencsétlen, hogy rossz környéken él, annak halálfélelme lehet a saját otthonában. Közben a legális pénzkeresést továbbra is van ahol akadályozzák a korlátozásokkal. Ebben a kontextusban keletkezett a mém, így kell értelmezni.

Ti aztán totál karót nyeltek vagytok, ez egy vicces mém, amit képtelenek vagytok a helyén kezelni. Mém, érted?

De elmagyarázom: COVID data - hány fertőzött, hány haláleset és hány maradandó károsodás van, azazhogy mennyire félelmetes az egész az átlagusernek.

 * Mindenki maraggyon otthon!

 * Több eset jön, többen halnak: nem zártunk le eléggé, továbbra is maraggy otthon!

 * Kevesebb eset, kevesebben halnak: jól csináltuk, csak így tovább, továbbra is maraggy otthon!

 * Kombinációk: több eset, kevesebb halál, kevesebb eset, több halál: hm, hm, biztos ami biztos, maraggy otthon!

A mém lényege az, hogy bemutatja: akármi történik, az a mainstream gondolkodási kereten belül alátámasztja a lezárások folytatását akár örökké is. Ahhoz, hogy valaha is újra glory hole nélkül dughassunk (értsd hogy a normalitásba visszatérjen az életünk), a mainstream gondolkodási keretekből kell kiszabadulnunk.

Ha nem lenne senki, aki szembemenne a lezárásosdival, akkor aztán pláne nem tudnánk mi várt volna ránk a járatlan úton. Ezért ér kincset Svédország és Fehéroroszország is. Így valamit sejthetünk, de a mainstreamben teljes hírzárlat van ezekről az országokról (egyedül fikacikkek jelennek meg, amik halálozás helyett esetszámmal riogatnak, mindenkinek házi feladat kigondolni, hogy ez mit jelenthet...), ezért pont az érdekes infóktól el vagyunk zárva.

"A mém lényege az, hogy bemutatja: akármi történik, az a mainstream gondolkodási kereten belül alátámasztja a lezárások folytatását akár örökké is. "

Szerintem az, hogy mennyire nem értik az emeberek a covid elleni védekezést.

"egyedül fikacikkek jelennek meg, amik halálozás helyett esetszámmal riogatnak, mindenkinek házi feladat kigondolni, hogy ez mit jelenthet..."

Ez szimplán nem igaz, kinyitottam egy hoszabb cikket a legolvasottabb magyar portáljáról, se nem riogat, se nem fika, hírzárllat meg azán végképp nem: https://index.hu/kulfold/2020/05/25/svedorszag_koronavirus_jarvany_mode…

(ok, persze olyan is van, mint amit te mondasz, de az általad vizionált hírzárlatnak semmi nyoma)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

> Ez szimplán nem igaz, kinyitottam egy hoszabb cikket a legolvasottabb magyar portáljáról, se nem riogat, se nem fika, hírzárllat meg azán végképp nem: https://index.hu/kulfold/2020/05/25/svedorszag_koronavirus_jarvany_mode…

Ezzel nem találkoztam, meg egyébként is TLDR :-) De akkor lehet, hogy valóban korrektül tájékoztatnak róla. Tévedtem, és örvendetes.

Bocs, hogy a döglött lovat ütöm még mindig, de ez vicces: https://twitter.com/Fenbeagle/status/1282424650673393666

"We all make mistakes I suppose....Especially if we're playing computer games and calling it science."

A képen pedig az látható, hogy az exponenciális függvény mégsem lett annyira exponenciális Svédországban.

Persze abszolút tapsolni való, ha elfogadod a náluk bevett peremfeltételeket miszerint az eutanázia menő, az öregek úgyis csak púp mindenkinek a hátán, azok akik öregotthonban vannak meg úgyse hiányoznak senkinek.

Nekem ez a gondolkodásmód meredek és nem értek vele egyet, szerintem nem voltak sikeresek.

Érdekesebb ennél viszont, hogy saját maguk miként véleked{t/n}ek és hogyan értékel{té/i}k a megvalósításukat. :)

"... az eutanázia menő, az öregek úgyis csak púp mindenkinek a hátán, azok akik öregotthonban vannak meg úgyse hiányoznak senkinek."

Mondjuk az eutanázia pont nem arról szól, hogy a többiek/mindenki más szeretné-e.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Gyakorlatilag deklarálták az elején, hogy nekik belefér, hogy egy csomó ember meghal. Az eutanázia-hoz és a halál/öngyilkossághoz való viszonyulás azért érdekes, mert így még csak hír értéke(értsd nem cikkeztek róla a "nagy" médiumok) sem volt kezdetben a döntésüknek, csak később már a csúcs után, más államok eredményeivel való összehasonlítások kapcsán a kiugró eltérések miatt..