Wifi-s klímák hálózati forgalma és kültéri egységeik hatása mikrós vevőegységre

A tárgy több kérdést is felvet.
A helyzet az, hogy mióta be lett üzemelve 2db klíma a házban, a netes kommunikáció szaggat. Konkrétan a videóhívások pixelesek és akadnak, a routerrel egy helységben lévő TV-n a YT is szaggat, előtölt.

Első kérdésem arra vonatkozna, hogy milyen hálózati forgalmat generálhatnak az ilyen wifis klímák? Ez hatással lehet-e a vázolt helyzetre?
Másodszor a klímák kültéri egységei, zavaró hatással lehetnek-e az azonos homlokzati felületen felhelyezett mikrós vevő egység működésére? Takarás nem alakult ki, inkább interferencia vagy elektromos zavar amire gondolok. A vevőegység nem mozdult el, mert ahhoz távol van, hogy a klímaszerelők hozzáérhettek volna.

Jelenleg nem tudok mérni semmit, helyileg nem ott vagyok. A szolgáltatót sem szeretnénk egyelőre piszkálni, mert máshol a mikrós szolgáltatás jól működik.

Jöhet bármilyen ötlet arra vonatkozóan, hogyan lehetne méréssel vagy próbálkozással kizárni az esetleges hibaforrásokat.
Bejövő mikrós net 35-40Mb/s, jó rálátás az adóra, eddig jól működött. A jelenség a klímák beüzemelése után tapasztalható.

Hozzászólások

Először félreolvastam, s mikró + wifi problémát láttam. Az ugye van. Egy barátomnál viszi el szinte az egész netet a mikrohullámú sütő, amíg az megy. WRT54GL + adv. tomato. Kettejük között kb 6-7 méter távolság van. Nincsen róla pontos fogalmam, milyen a klímád működése, milyen technológia van a különböző fajtákban, de a beépített wifi nem hinném, hogy zavarná, hacsaknem egy vacakul megírt stack.

Dobd le a wifiről őt, s nézd meg az eredményt. Vagy használsz esetleg valami "normális" routert, amin lehet méricskélni is ezt-azt?

Egy rém egyszerű kis Trendnet szappantartó a wifi router, kétlem hogy bármi extra lehetőség lenne benne. A wifiről leválasztást már javasoltam egy teszt erejéig. Csak nem nagyon hajlanak a kipróbáláshoz, nekem kell majd végig zongorázni mindent.

A mikrosütő+wifi router összeakadás ismerős, tapasztaltam már én is.

Yamato klímákról van szó, ezt sem és más gyártó klímáit sem ismerem.

Eszközt tudok cserélni, beiktatni mást is ha arról van szó. A lányomék cuccairól van szó, ezt kis routert is gyorsban adtam nekik, mert nem tervezett módon jöttek beszerelni a netet.

a klímának elvileg van egy külön kismegszakítója.
mérsz egyet régóta (1 órája) üzemelő klímával.
lekapcsolod, mérsz megint.

megismétlem 3-5x a fentieket.

ps: a saját routereden talán tudod nézni a forgalmat.Két dolog lehet:
a) a klíma sok adatot forgalmaz (nem valószínű - bár a mai világban nem lehetetlen, hogy beépített mikrofon küldi a hangot kínai barátainknak)
b) a klíma valamiért zavarja vagy a belső (2.4G) vagy külső (5G) mikrohullámú kapcsolatot.

Szóval van egy internet kapcsolatod ami valamilyen wireless eszközön érkezik a lakásba. A ház külső falára van feltéve, és most a kültéri egység is azon a falon van ahol az antenna ugye?

A wifis klima meg ugy jön a képbe hogy, a klima wifivel kapcsolódik a routeredre és wifin keresztül tudod vezérelni?

Igen. Első körben arra gyanakszom, hogy bár nem árnyékolnak fizikailag a klíma egységek, de a vételt esetleg befojásolhatják a jelenlétük. Elektromos zavarás.

Másodsorban meg a wifin kommunikáló beltéri egységek tömik ki a hálót. Harmatos 35-40 megás a net névlegesen. Lehet valami combosabb netnél észre sem vennénk.

De lehet nem jól gondolom és máshol van a bibi.

Bocsi hogy csak most válaszolok, de rengeteg meló csúszott be.

Naszóval én megmérném kábelesen egy laptoppal direktbe kötve, a kültéri eszközzel (antennával), még a routert is kihagynám. ezáltal talán kiszűrhető, hogy a kültéri zavarja a külső antennát, ha nem megy rendesen akkor, klima áramtalanit,és akkor próba.

Ha itt minden rendben akkor mennék a router mögé laptoppal és kábellel, lan porból mérnék. ha igy megvan a sávszél akkor wifi gondod van, valami interferál....

ha vagy tényleg kitömi a sávszélt valami, de akkor kábelen is rossz.  Routert pingetve milyen értékek vannak?

Juss el eddig aztán meglátjuk hogyan tovább.

Nem gond, én is lecsúsztam a témáról kicsit.
Közben a vejem meg betelefonált a szolgáltatóhoz, hogy nézzenek már rá a cuccra, mert a 35Mb/s helyett 1-2 Mb/s-et mér az Androidos sebességmérővel. Azt mondták, hogy nincs gond. Érdekes módon ezután helyre állt minden. Tudunk rendesen videofonálni, nem pixeles a kép és a YT sem szaggat nekik a TV-n.

Szívesen elbíbelődtem volna az általad javasolt mérésekkel, nagyjából saját kútfőből is hasonló vonalon indultam volna.
Egy metódus biztos nem működött volna, még pedig az, hogy a szolgáltatói vevő egységet direkteben mérjem. Sajnos az Ubiquity egységhez közvetlenül nem tudok hozzáférni. Nálam is Ők szolgáltatnak és amikor voltak kinn, kértem, hogy én is hadd nézhessek rá néha. Elutasították a kérésemet, mondván ez az Ő eszközük. Ehhez nem adnak hozzáférést, valahol meg is értem.

Valahogy egy kicsit "farkast kiáltónak" érzem most magam. Bár a körülmények adhattak okot a feltételezésre a klímák kommunikációját illetően és az antenna vételi zavarainak a gyanakvó feltétezéseket illetően.

Köszönöm mindenkinek a segítő hozzáállását.

 

Másik fórum szálban kerestem olyan routert, ami alkalmas arra, hogy a klímákat könnyen elszeparáljuk a privát hálózattól. Berendeltem egy Asus RT-AC1200GU eszközt is. Ez biztosan combosabb Wifi-t szolgáltat, mint a mostani szappantartó és több beállítási lehetőséget is ad a kezem közé.

És tényleg. Ezek szerint nem a mikrotiket választottad :) de az a mikrotik valóban gyenge kicsit.

A szolgáltató persze nem enged hozzáférni a ubiquiti eszközhöz, de a kérdés, hogy  te hogy csatlakozol fel az internetre: dhcp,vagy pppoe, ritkább esetben fix ip. ezt láthatod a szappantartóban. És ahhoz, hogy kihagyd a szappantartót, meg kell nézned mi van azon beállitva. és a laptopon azt kell beállitani.

De végülis megoldódott.

Saját szakállra biztos, hogy fogok egy alap Mikrotik-et rendelni. A saját konfigomon belűl meg tudom tanúlni a RouterOS-t.
A mikrós szolgáltató MAC alapján fogadja el a felhasználói végeszközt. (Ők nem adnak routert, arra konfigolnak ami van, ha egy gép arra, ha egy router arra) Szóval, ha routert cserélek elég az új routernek beállítani az először felvett MAC címet. Bár ez akkor gond lehet, ha azt az előző routert mondjuk kihúzom dróttal a teraszra és AP-ként beüzemelem.
Nincs PPPoE és fix IP sincs.

Igen végül is megoldódott, de én cseppet sem vagyok nyugodt a tekintetben, hogy a klíma egységek mit kommunikálnak kifelé. Erre most saját elgondolásból egy Wireshark spec. szűrő jönne első gondolatnak. Csak, hát se hálózat specifikus, se Wireshark specifikus nem vagyok.

Ket szuk keresztmetszet lehet (vagy zavart): a mikros uplinked, es a wifi.

Van Androidra tobb ilyen wifi csatorna foglaltsagot mero app (pl. WifiAnalyzer), azzal korbenezel melyik csatornakat szeretik a szomszedok, es utana a wifi routeredet megprobalod olyan csatornara tenni, ami a mikronak, klimanak, es a szomszedoknak is jo (a legtobb szappantarton be lehet allitani a csatornat, 3-4 csatornaval teszteled worst case-ben). Esetleg meg lehet nezni az 5GHz-es tartomanyt is, annak minden elonyevel es hatranyaval.

A masik a mikro, ott nem tudod onkenyesen atallitani a frekit, csak ha a szolgaltatoval letargyalod. Viszont ha minden mast arrebbpakolsz, akkor nem lesz vele gond.

Elektromos zavar is lehet. Ezen nehezebben tudsz hazilag javitani. Esetleg ha tobb fazis jon a hazba, akkor megteheted, hogy a mikros/wifis eszkozok ne a klimaval azonos fazison legyenek.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin