Vodafone (volt UPC) vezetékes eszközcsere

Sziasztok! Van valakinek információja a volt UPC előfizetők kábelmodem és médiabox cseréjéről? Mik lesznek az új eszközök? Lesz native IPv6? Fog működni a UPC Wi-Free? Fog működni egyszerre a 2.4GHz és az 5GHz wifi? Van már valakinek saját tapasztalata lecserélt készülékkel?

Hozzászólások

Szia!

Nem tudom, automatikusan cserélik-e, szerintem nem.
Pár hete aktualizáltuk a csomagot. Akkor az új set-top-box-ot kértük, ahhoz elvileg az újabb fajta, álló, fehér modem kell, de nem tudom, mi mivel függ össze, mert ahány emberrel beszéltünk, annyifélét mondtak.
Most a reklámokban lévő fehér eszköz adja a netet.
IPv6 van.
Wi-Free-ről fogalmam sincs. Van ilyen elérhető hálózat, lehet, ez sugározza, lehet a szomszéd. Sose érdekelt.
A Wifi 2.4GHz és 5GHz is sugároz.
5GHz-n kapcsolódva 400Mbps+ is kijött már, a garantált 100Mbps mindig megvolt, mikor néztem.
 

Jaja, ez engem is érdekelne, mizu a Connect boxokkal? Már mást adnak helyette, vagy a Voda is megörökölte ezt az örökzöld eszközt?

- Juni 2. hetében 300-as csomagra váltáskor Ubee EVW3226 helyett Connect Boxot (Compal CH7465LG-LC) adtak, a dobozolása még UPC-s volt.
- DS-Lite van, CGNAT-os IPV4, ahogy az UPC-s időkben is.
- WiFree van, de a régi MyUPC-s linken (a már Vodafone-os színekben megjelenő oldalon) újra be kellett állítani, mert csomag váltáskor minden átment alapba.
- Az utóbbi pár hétben viszont több mint tízszer futottam bele abba, hogy WiFreere csatlakozva az nem adott internet kapcsolatot olyan helyeken ahol előtte nem volt ilyen gondom(, de lehet hogy mostanában több hibájuk van).
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Volt valami bejelentes, hogy lecserelik a vegponti eszkozoket mert vodafone lett vagy uj fejlesztesek miatt? Vagy mibol gondolod hogy lesznek uj eszkozok es lecserelik a regieket?

Ha az előfizetésednek megfelelő paraméterekkel rendelkezik az az eszköz ami a lakásodban van akkor nem fogják kicserélni, csak szerződés frissítéskor, megújításkor, vagy ha olyan szolgáltatás emelést (sávszél) hajtanak végre amit nem bír el. Nekem egészen tavaly tavaszig az ősrégi technicolor modem volt (és nem is nagyon volt baja, hálistennek tudott bridge módot).

Sajnos akkor is kényszerítenek a cserére, ha elbírja. Legutóbb 300-ra váltottam, de le kellett cserélni az EPC3212 bridge-t, ami 500-ig jó lett volna.

Azóta gyengébben megy minden, de a ConnectBox fogyasztása nagyobb. :(

Ha nincs net, nem működik a modem, ezzel oda a diagnosztika is.

Ez még UPC hagyomány, ha kell, ha nem connectboxot kaptál, gondolom a sokféle kihelyezett eszköz helyett minél kevesebbfélét szeretnének supportálni, ezt is meg lehetne érteni ha nem lenne ekkora bleah a connectbox. Reménykedtem hátha más beszállítóval szerződőtt a voda, hogy az egységsugarú usereknek mást osszanak, de ezek szerint  nem...

Ne aggódj a telekom (és mások) által osztogatott HG8245H optikai modem sem jobb. Az ismerősi körömben egyre többen keresnek meg ezzel a konkrét típussal kapcsolatban. Megdöglik / instabil a wifis része, le kell tiltani, és AP-t kell konfigurálni az embereknek (kettőnél tartok, a harmadik várólistán van hogy mikor ugorjak be :)

Hogy a fenébe lehet bridge módba tenni? Olvastam olyat hogy rossz usert / jelszót kell használni és akkor az eth1-re dugott router tud majd PPPOE -ben csatlakozni? (vagy valami ilyesmi). Csak éppen nemigen mertem hozzányúlni, inkább olvasgattam jó sokat fórumokon a dologról, de úgy láttam hogy idővel módosult a szoftver / provider konfig is, úgyhogy inkább hagytam a fenébe.

Igen, csak a wifije döglik meg. Érdekes, hogy a magyarországi consumer szerződés nem fedi le a wifit (tehát az best effort alapon működik, nem segítenek, ha meghal) míg a telekom más országokban a wifis részre is vállalja a kontraktust (egy ismerősöm utánament ennek).

ha a user/password részt üresen hagyon a PPPoE paramétereknél, akkor bridge módba (pontosabban pppoe bypass) kerül.

A user otthoni wifi hozzáférését szerződésbe foglalni akkora ön-tökön-bökés lenne, hogy ebbe jobb nem belemenni.
Ha kicsit is értenél hozzá - akkor nem is merülne fel benned ilyen...

Mi az a "UPC hagyomány"? (Ugyanitt: a topic címét sem értem.) A Vodafone a rendszert/céget vette meg tokkal-vonóval. Gondolom nem azzal a célzattal, hogy holnaptól mindenkinek mindent kiválóra cseréljen. ;)

A connetbox lényegét képező hulladék Intel soc a világon egy csomó szolgáltató modemjében használatos. Néhány éve legalább a firmware hibákat kijavították, de attól még nem lett jó. De nekik (is) ez is mindegy, a fogyasztás is mindegy.

Az sem cél, hogy az egségsugarú és kétségsugarú usereket megkülönböztessék. Egyrész az arcodba tolják, hogy bridge módba is kapcsolhatod - ugyanolyan fogyasztással. Másrészt a régi típusokon bridge módban elkülönített csatorna volt a weefree-hez is. Itt a wifi lekapcsolásával vagy bridge módban ez már nem menedzselt, így elveszted a jogot a weefree használatához. Kérdés, hogy a szolgáltató váltás után megmarad-e ez a lehetőség. Bár engem nem érdekel.

A fent említett Cisco bridge se menedzselést se tanácsadást nem igényelt, a firmware sok-sok éve lezárt és jól működik.

A másik beszállítóra nem sok esélyt látok, mert valószínűleg a legtöbb usernél elvégezték a minőségi ;) cserét. Ahol nem, oda még futja a raktáron levő vagy előre leszerződött modemekből. Utána meg olyan típust fognak használni, ami mindenkinek van. Hogy egyszerűbb legyen. :-D

Azért barokkos túlzás, hogy az EPC3212 jó lett volna 500-ig... Az a modem előreirányban 8, visszirányban 4 csatornát tud kötegelni az EuroDocsis 3.0 szabvány szerint.

Egy QAM256 modulált előreirányú (letöltési irány) csatorna névleges sávszélessége 50 mega, visszirányban (feltöltési irány) egy csatorna QAM64-gyel úgy ~25 mega. Ezekből tud a fenti modem 8-at, illetve 4-et kötegelni, így elméleti szinten 8×50=400 Mbps letöltési sebességre alkalmas az EPC3212, ami viszont azzal jár, hogy azokat a csatornákat te koppra hajtod, így azokon más biztosan nem netezik!
Márpedig egyszerre több utcányi előfizetőnek van kiadva ugyanaz a csatorna"szett" (mac-domain).

Ezért szokás nagyobb csomagra váltáskor a modemcsere (sok-, 24  vagy 32 csatornásra) más kábelszolgáltatóknál is, még akkor is, ha esetleg nem indokolja a csomagod, de így jobban megoszlik a terhelés a csatornák között. Nyilván egységnyi sávszélesség sokkal kevésbé terheli a hálózatot 24 csatornás modemmel, mint pl. egy nyolccsatornással.

Bár nem vagyok Docsis 3.0 spiller, de öllég jól olvasok. ;) Szóval van olyan is, amiben majdnem teljesen igazad van. :-D

A 256qam az EPC3212 esetében 8x55,62 Mbps=444,96, a ConnectBox pedig 24 upstream csatornával 1334,88. Ha az utóbbi jó 1G sebességre, akkor az előbbi azért ugye jó lett volna 300M-ra. Tehát a 240->300 váltásnál nem volt értelme lecserélni.

Olyan 16-17 éve vagyok UPC előfizető. Az a tapasztalat(-unk, mert pl. ugyanabban a lépcsőházban is többen koppra töltöttünk le), hogy a névleges sávszélesség -10% mindig megvan, de ez a súlyos 10% esés is csak a nagyon terhelt időszakokban fordul elő. Több éves SamKnows mérés is ezt igazolta. Közben másik kerületbe költöztem, messzebb a központi fejállomástól, de a sebesség változatlan maradt. (1200 lakásos lakótelepről 30-50 lakásos társasházas területre. Legalább az előfizetők fele UPC-s.  A stabil névleges sebesség egészen addig fennált, míg le nem cserélték a régi modemet. Vagyis a 8->24 csatorna lazán sebességcsökkenést okozott.

Ráadásul még a 20Mbps korszakban néhányan elkezdtek okoskodni, hogy nem a meghirdetett letöltési sebességet mérik. Hát persze, mert a meghirdetett=raw sávszélesség volt. Ekkor a UPC jópofiból hozzáadta a névleges sávszélességhez a headereket is, így a meghirdetett 20 nagyobb lett, mint 20.  Így aztán a 240Mbps sebességnél pontosan 240/8, azaz 30MB/s max letöltési sebességet lehetett mérni!

Szóval a koppra hajtott csatorna problémát jelenthet a lakáson belül felkötött több letöltő gép esetén, de az utcában??? Néhány letöltő után ömlene a reklamáció!

Hangsúlyozom, hogy nem értek hozzá, de egy modem valószínűleg pont-pont kapcsolatot hoz létre, a koncentrátor meg ott van az utcán a járda alatt, vagy lakótelepen a lépcsőházban - és a ház előtt a járda alatt. Párszor láttam kinyitva a dupla fedelet: ERŐMŰ! Külön ELMŰ betápja van. Ezért a csatornák száma csak azon az egy dróton elérhető sebességet befolyásolja.

Értem én, hogy az interneten sokminden le van írva, de ne vegyél azért mindent készpénznek, amit ott látsz. Mondjuk azt, hogy nap, mint nap látok ilyet közelről, amiről írok, mind központ, mind hálózat oldalról :)

50 megát írtam, mert ez az általánosan használt mérőszám, és inkább legyen túlbiztosítva a dolog. Na meg egy átlag kábeltévé-hálózat az országban minimum 10 éve nem volt rekózva, előfordulhat túlvezérelt, elszintezett erősítő, rossz jel/zaj viszony, MER-hiba, stb., ha megugrik a javíthatatlan codewordök száma, akkor mindjárt nem lesz meg az az 55,62 mega egy-egy csatornán.

Egy általános HFC hálózat egyik fő építőeleme az ONU (optical node unit), egy-egy ilyen node általában 2-3 átlagos méretű utcát szokott vinni (közelítőleg 200-300 modem). A node-ig optika, onnantól koax törzskábel (QR540, 715, 860, stb.) az átviteli csatorna, erről ágaznak le az ügyfelek előfizetői leágazóval (TAP). Egy-egy node területre van kiadva mondjuk 24 DS (előreirányú) csatorna, azaz mind a 300 modem ezen a 24 csatornán osztozik, de ritkán lakott területeken simán előfordul, hogy fejállomási osztással akár 3-4 ONU területre is ugyanazok a csatornák vannak kiadva.

A koppra hajtott csatorna problémát te azért nem veszed észre, mert jó gazda módjára a szolgáltatók folyamatosan monitorozzák a területeken a DS-terheléseket, és szükség esetén beavatkoznak új csatornák indításával, központ oldali vagy helyi szegmentálással, vagy akár proaktívan az ügyfeleknél lévő modemek cseréjével nagyobb csomagra váltáskor úgy, hogy az az ügyfél szemében nem is indokolt. (lásd a példát)
Pont a fentiek miatt nem ömlik a reklamáció, mert ezek a torlódások időben és megfelelően kezelve vannak, sőt ideális esetben ki sem alakulnak.

A modem nem pont-pont kapcsolatot hoz létre, ez nem ADSL. A modem mindössze egy hidat hoz létre transzparensen a fejállomás és a LAN portra dugott eszköz között, letölti a saját konfigját, amiben pl. az előfizetői csomag sávszélességértékei vannak, és elvan, mint befőtt.

A járda alatt nem koncentrátor van, hanem körülbelül a fent említett ONU, ami egy bitang egyszerű, diszkrét elemekből felépített analóg szerkezet, van benne egy optikai vevő, amivel a fejállomás előreirányú jelét veszi, azt kiadja az RF-kimeneten, meg van benne egy optikai adó is, amivel a modemek irányából érkező, az RF kimeneten (ami visszirányos szempontból ugyebár bemenet) érkező jeleket küldi a fejállomás felé. Meg van benne egy erősítőfokozat is előreirányban.
A modemek nem erre csatlakoznak, hanem az optikai kanóc túlvégén lévő CMTS-re a fejállomáson.

Az erőmű a külön ELMŰ betáppal pedig a távtápláló trafó, ami a koax törzskábelen biztosítja a távtáplálást a vonalon lévő erősítők, és maga az ONU számára.

Mi nem szoktuk beengedni őket, ha cserélni akarnak. A cisco is egy évvel tovább húzta, mint szerették volna. :)

Hosszabbításnál mondta a kiscsaj, hogy 240-re upgradelhetnénk, csekély felár ellenében. Kérdezem: modemet kell hozzá cserélni? Azt mondta, hogy kell. Na mondom, akkor marad a régi.

Legközelebb már mondtam, hogy ne is ajánlgassa az upgrade-et, ha modemet kell cserélni. 

Aztán egyszer beszart a tápja. Mondták, hogy küldenek új készüléket - mondom: nem kell, megoldom magam... rendeltem ebayről egy ezresért egy 15V-os tápot, addig ment egy DC-DC boost konverterről 12V-os táppal..

Mottónk: modemet nem cserélünk :D

Ör év kihagyás után decemberben rendeltem szóló tv szolgáltatást. Az volt az első, hogy az elég sok sebből vérző Horizon boxot egy hibabejelentés során lecseréltettem Cisco-ra. (minden műsor visszanézést azzal kellett kezdenem, hogy gyári visszaállítást csináltam). Az stb pár lefagyástól eltekintve azóta is stabilan működik.  A VTV stb  jobb, mert kevesebbet fogyaszt, és egyidőben  nincs limitálva a felhőbe felvehető műsorok száma. Viszont a Vodafone a UPC beolvasztása után ezt a boxot csak akkor engedi Vodafone box-ra lecserélni, ha 500 Mb internetet is rendel hozzá valaki. Azon kívül, hogy ez simán árukapcsolás, mi lehet ennek az oka, ki mit gondol?