[Videó] "Nem akarok menedzser lenni!"

Címkék

Fejlesztőből lett menedzser mondja el, hogyan építhető ki egy cégnél erős Individual Contributor pálya - és milyen buktatói lehetnek.

Gyakori visszajelzés tehetséges fejlesztők felől, hogy szeretnének olyan hosszútávú karrierutat is látni maguk előtt, ami nem vezet egyenesen egy menedzsment-szerephez. A 2018-as HWSW mobile! konferencián tartott előadásában Erdődy-Nagy Zsombor, a Skyscanner menedzsereként beszél róla, mit tesz a cég, hogy a menedzsment pálya mellett egy meggyőző Individual Contributor pályát is kínáljon és milyen buktatókba futott bele ennek a kiépítésénél.

Hozzászólások

EPAM HR-es nézett rám furán, amikor az előrelépési lehetőségek elmondása (klasszikus folyosó a manager pozíciók felé) után megkérdeztem, hogy és lehet valaki csak úgy szimplán jó abban, amit csinál? :) Persze sokan vannak akik megunják a kódolást, értem én.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Persze sokan vannak akik megunják a kódolást, értem én

Majd megrekednek egy pozícióban amiben cserébe nem is jók. :D.

Nagyon kevesen állnak neki egy feladatkör váltásnak úgy, hogy nyitva hagyják maguknak a lehetőséget arra, hogy kiderüljön tetszik &/ működik-e az új szerep&feladat. Nem kellene bukásként tekinteni arra ha nem.

Zseniális aztán egy szervezetre ránézni amiben rendre olyanok kisebb nagyobb csoportvezetők akik pl többek között utálnak emberekkel foglalkozni :).

Félre ne érts: vannak nagyon jó fejlesztőből továbbképzett manager-ek. Nincsenek sokan, mert kevesen vannak akik mindkét terepen jók. Cserébe akik igen azok általában értik, hogy miről beszél a csoportjuk és a legjobb képviseletet tudják nyújtani. Pl egy fejlesztő profilú cégben ilyen kulcs embereknek kellene többségben lenniük. Akik értik, hogy mit építenek most, van reális rálátásuk, hogy mit építsenek holnap után (úgy hogy az el is készüljön :) ).

Btw én pl fejlesztés&üzemeltetés közelébe csak olyat engednék alacsony szintű vezetőnek is aki legalább az alap fogalmakkal tisztában van..

---

Más:

amúgy a fejlesztőből kinevezett csoport vezető még mindig jobb, mint a random egyéb területről berángatott szerencsétlen aki legalább még a fejlesztéshez *SE* ért :D..

Hany cegnel lattam mar olyanokat, akik eleg regota ott voltak, leptettek oket felfele, aztan elertek a sajat inkompetencia szintjuket; mivel jo elvtarsak voltak (ertsd: csendben meghuztak magukat es nyomtak a daralot) sose lettek visszaleptetve vagy kirugva. Na az ilyen beosztottja nem szivesen vagyok (altalaban hetek alat kikeszitem az ilyen fonokot aztan en vagyok a rossz meg az agressziv).

En max tech lead vagyok 10 embernel, az mukodik, probaltam; de people management-et meg sales-t nem bizz ram, azt utalom.

30 eves diplomaval, mielott valaki kerdezne, van-e tenyleges tapasztalatom.

Anno egy barátommal elhatároztuk, hogy 35 éves korunk után már nem akarunk kódolni, mert azt láttuk, hogy az idősebbek nehezen veszik fel az új technológiákat, és nem olyan vicces Delphi fejlesztőnek lenni 2020-ban (és várhatóan úgyanígy nem lesz vicces mondjuk .NET vagy Java fejlesztőnek lenni 2040-ben). Ő még csak 34, én egy jóideje kerülöm a development tracket mint a tüzet... Persze elsősorban arra van szükség, programozó nélkül nincs informatika, viszont a programozó szükséges és elégséges feltétele is egy informatikai cég létezésének - csak menedzserekből álló cég programozó nélkül nem informatikai cég hiába vannak 150-en akár, egy kata-s magánvállalkozó programozó viszont az.

pont a fogalmatlan #buzzworddriven management réteg szokott mindenhova valami baromságot beálmodni.

Motivációk változatosak: valami érdekes pénzügyi konstrukció ami miatt nagyon jó lesz az(valakinek biztos, de az tuti nem az aki a végén használni is fogja) :D pl, vagy épp olvasták valami remek "szaklap"-ban, hogy azzal úgy alakul a termelékenységi görbe, hogy az varázslatos. Netalántán még a szpotifáj meg a netfliksz is azt/úgy csinálja akkor aztán szükség szerűen mindenkinek valami abból butított ocsmányságot kell kihallani.

brr

Par napja megneztem. Igazabol nem derult ki szamomra, mi a konkret otletuk a problema megoldasara, de legalabb orulok, hogy felismertek a problema letezeset. En sem akarok manager lenni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Milyen konkrétumra gondolsz?A problémakört korrekten kitárgyalta, és elmondta, hogy ezt minden cégnek saját magának kell személyre szabnia, nyilván a lehetőségein belül. Az konkrétum lehet, hogy mondjuk egy fizetési range-ben/kompenzációs csomagban van a manager meg az "egyéb magasan képzett ügyintéző" egy bizonyos szintig. Nyilván ha a range elég tág, akkor lehet ezzel is játszani. 

Ha el akarsz menni egy céghez, akkor rákérdezel arra a pozira, ahova felvennének, meg a felette lévő 2-3-ra, és ezzel le is fedted minimum a következő 4-5 évet. Ennyi idő alatt meg úgyis változik a HR-policy, a gazdasági környezet, meg valószínűleg a saját életed is (házasodsz, gyerek jön vagy felnő, költözni akarsz vidékre/nagyvárosba, stb., esetleg kitalálod hogy mégis menedszer akarsz lenni :)).  

 

Nekem tetszett az előadás. 

Eleve a leiras is rossz. Nem akarok manager lenni. Marpedig ha nem akarok, ne akarjanak egyeb modszerekkel megis afele terelni, mert bizony nem leszek az, barmit is csinalnak.

Szerkesztve: 2020. 06. 23., k – 14:37

Miert van az, hogy magyar nyelvu eloadasokba egyre tobb angol szo kerul magyarul ragozva? Olyan angol szavak amik nem epultek be (egyelore?) a magyar nyelvbe es van magyar megfelelojuk.

Megertem, hogy az eloado a munkajarol foleg angolul beszel es/vagy altalaban angolul beszel a kollegaival, ezert az adott szavakat nem hasznalja gyakran magyarul. De ha ez igy van, akkor tartsa az egesz eloadast angolul vagy "keszuljon fel" magyarbol.

Azok a szavak amelyek zavartak (az elso 10 percet jegyzeteltem ki): production, team lead, balance, kontribucio, skillek, direkcio, fifty-fifty, people management, people skill, feedback, track, career path, scope, gap, indentaltam, impactful, grading, competency framework, levelling system, one pager.

Miutan emlitette, hogy nem fordítja le a keretrendszerben definiált szinteket az korrekt.

(Termeszetesen nem eroltetett forditasokat szeretnek hallani, a backend fejleszto nyugodtan maradhat vagy amire nincs megfelelo forditas)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az orvosok latint tanulnak, elvileg a receptet is ugy kell irni, hogy mas nyelven beszelo orvos is megertse mirol van szo. Orvosi eloadasokat nem szoktam nezni, igy nem tudom ott ragozzak-e a latin szavakat magyarul.

miért bántanám az informatikai területen dolgozókat, amiért a szakterületük de facto hivatalos nyelvéből vesznek át szavakat? :)

En nem orulnek, ha amiatt nem ertenek meg egy eloadast, mert az eloado a szakmaja nyelvebol kapna elo szavakat es ragozna magyarul. Az a nyelv lehet latin, francia, orosz, stb. Az angollal nekem es gondolom nekem sincs gondod, de csupan emiatt legyen kivetelezve? Termeszetesen ha nincs ra jobb szo akkor muszaj.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

igy nem tudom ott ragozzak-e a latin szavakat magyarul.

Mondjuk a fenti példában, amikor a myopiámról volt szó, ott rögtön ragoztam. Meg itt is. :)

De amúgy igen, szokták.

Az angollal nekem es gondolom nekem sincs gondod, de csupan emiatt legyen kivetelezve?

Nem, az angollal azért kivételeznek, mert angolul készül el a szakmában releváns kb. összes írott/rögzített tudásanyag.

Kozkeletu tevedes, hogy ez csak az orvosokat, vagy csak az informatikusokat sujtana. A szakacsok pl rengeteg francia szot kevernek a beszedukbe, egyszeruen azert, mert ezeketa szavakat igy tanuljak meg, es a tobbi szakacs igy erti meg oket. A baristaknal ugyanez pl az olasszal van, es rengeteg hasonlo szakma van meg, ahol a szakma nyelvebol vesznek at szavakat, egyszeruen azert, mert ez epult be a szakma kozbeszedebe. Hiaba van magyarul az, hogy mittomen kompetencia keretrendszer (ami amugy semmilyen formaban nem magyar kifejezes, legfeljebb tukorforditas), senki nem erti meg, mert ezt igy, ilyen forman senki nem hasznalja. Aki meg nem ismeri a szakmai kifejezes mogotti jelentestartalmat, annak meg tokeletesen mindegy, hogy a competency framework-ot nem erti, vagy a kompetencia keretrendszert. 

En inkabb pont azt nem tudom megerteni, hogy miert olyan nagy baj az, ha egy szakmarol a szakma - esetenkent idegennyelvu - szavait hasznalva beszelgetunk? Ettol nem lesz kevesebb a magyar nyelv, es nem leszunk kevesbe magyarok. Inkabb pont, hogy nyitni kellene efele. Az amerikai angol pl rengeteg spanyol, olasz, francia jovevenyszot engedett a nyelvbe, es nem (pontosabban nem emiatt) gondoljuk kevesbe angolnak. De ugyanez megtortent az orosszal is, rengeteg angol kifejezest 1:1 vettek at, max itt-ott belepakoltak az irott formaba 1-2 cirill karaktert a kiejtesbeli kulonbsegek miatt, de senki nem gondolja azt, hogy emiatt kevesebb lenne az a nyelv.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Így beszél mindenki Magyarországon az IT-ben, nem hiszem, hogy egy előadásban másként kellene.

Nem hiszem, hogy ez elony. Ertem mire celzol, de ez egy magyar nyelvu eloadas. Ezek a szavak pedig nem tipikus kizarolag IT-ben hasznalt kifejezesek: "balance, kontribucio, skillek, direkcio, fifty-fifty, people management, people skill, feedback, track, career path, scope, gap".

Mar az is, hogy "IT-ben" nem tul magyaros, de nem a tokeletessegre torekszem, eleg ha csak 90%-ban magyar :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerintem egyszeru: amire van magyar szo azt hasznaljuk, amire nincs ott kivalasztjuk a legelterjedtebbet

Egy kb. 20 eve tortent eset:

Hivas jon, nem mukodik a szamitogep, kimegyunk megnezni. Nenik kezelik a PC-t egy tejuzemben, MS-DOS/Win95 korszak. Kerdezzuk a nenit, hogy mi a gond a geppel. Azt mondja a winchesterrel van a problema. Leesik az allunk, ezt meg honnet tudja. Nemsokara kiderult, hogy azt hitte magat a PC-t (szamitogepet) hivjak winchesternek...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez azert kicsit mas kategoria. Nyilvan, a neni rosszul ertett meg egy kifejezest, de ez egy nagyon melyszakmai eloadas, amit a 60 eves Mariska neni a tejuzemben nem fog megnezni, mert ha magyar szavakat hasznalnank, sem ertene meg, akkor meg annyira mindegy. 

Szerintem egyszeru: amire van magyar szo azt hasznaljuk, amire nincs ott kivalasztjuk a legelterjedtebbet

Van ismerosom, aki nem olyan regen tette le a tolmacs sulit, tudna szerintem rengeteget meselni, mennyire nehez egy adott angol szohoz megtalalni a megfelelo magyar kifejezest. Azert, mert az Orszagh szotart felutve talalsz magyar forditast egy adott angol szohoz, meg nem biztos, hogy azt a jelentesarnyalatot, amit az angol szo jelent, szinten at tudod adni a megfelelo magyar kifejezessel. Hiaba van ott a szotarban, ebben a kontextusban (es nem kornyezetben, kifejezetten kontextusban, ami megint nem magyar szo) nem azt jelenti.

Egy masik szemszoget is ajanlok: egy eloadas kozben nemigen van ido torpolni, hogy hogyan mondd, ugyanis egy ilyen eloadas nem egy versmondo verseny, amikor fejbol daralod a szoveget.
Egy vazlat van a fejedben, amit akkor es ott adsz elo eloszor es utoljara abban a formaban. Egy masik eloadason mas szavakat, mas mondatszerkezeteket, mas aspektust hasznalsz. Es beszed kozben nincs ido gondolkodni a szakkifejezesek olyan forditasan, amit amugy soha,  senki nem hasznal. Az ott bizony egy career path lesz, mert a szakmaban ezt igy mondjak. Es ja, persze, palyaiv, meg dolgok - de ezt alig hasznaljak az ujsagirokon kivul masok.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Van ismerosom, aki nem olyan regen tette le a tolmacs sulit, tudna szerintem rengeteget meselni, mennyire nehez egy adott angol szohoz megtalalni a megfelelo magyar kifejezest. 

Maximalisan egyetertek. Ami a kulonbseg, egy (szinkron)tolmacs nem eloado es egy hasonlo informatikai tartalmu eloadast kepes lenne magyarra forditani elozetes felkeszules vagy ilyen iranyu tapasztalatszerzes utan. Ez a feladata, azert fizetik, hogy magyarul beszeljen :)

Egy masik szemszoget is ajanlok: egy eloadas kozben nemigen van ido torpolni, hogy hogyan mondd, ugyanis egy ilyen eloadas nem egy versmondo verseny, amikor fejbol daralod a szoveget.

Ezzel is egyetertek. Erre a rovid valasz a topic cime alapjan: "Nem akarok eloado lenni". Mind a vezetoi mind az eloadoi szakma, kulonfele (egymast neha atfedo) tulajdonsagokat kivan meg amik nem nagyon vannak atfedesben egy programozotol vagy rendszermernoktol megkivant tudassal/tulajdonsagokkal.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

erőltetetten fordítani mindent

A felsoroltak ("balance, kontribucio, skillek, direkcio, fifty-fifty, people management, people skill, feedback, track, career path, scope, gap") magyar megfelelőiből mi volna erőltetett? "Egyensúly", "hozzájárulás" (/"részesedés"), "készség(ek)", "irány"....?

kontribucio, skillek, people management, scope

Ezek bármilyen multinál 100%-ban így használt kifejezések. Nem kell ehhez IT-t árulni, pl. egy Nestlénél is így beszél a HR-es meg a kereskedő. Aztán ha elmennek utána egy tisztán magyar céghez, ott is meghonosítják ezt a beszédet... :D

További kifejezések ugyaninnen: value-add (pl.: "mi itt nekünk a value-addünk?" - erre van magyar szó, néha használják), margin (mardzsin - ennek is van magyar megfelelője, mégse nagyon használják), RMA (ezt így ragozni is szokás: eremázni akar az ügyfél), deal, LOB ("melyik elóbébe tartozik ez a díl?"), data center, DRP ("ki csinálja a déerpét?" - ennek mondjuk létezik magyar megfelelője, csak kb. senki nem használja)

Senior Contributorasztalosként az jutott eszembe, hogy van ez a bizonyos Bullshit Generator (ha jól láttam V 2.0).

Tök accidentally nem tudja valaki, hogy nincs-e ennek valami IT-language modulja?

Baromira érdekelne, milyen lenne a Pál utcai fiúk, az EDDA-tól a "Gyere őrült" vagy az "Ó ha rózsabimbó lehetnék..." trendi IT-ül.

"Individual Contributor" - szüzanyám és az összes szentek! Mi jöhet még? Életviteli tanácsok autistáknak?

Nekem ez nagyon tetszik. En pl egy team leadnel nem vinnem magasabbra, mert nem vagyok annyira jo people managementbol, es ha lehet, idom nagy reszet uzemeltetessel szeretnem tolteni, nem meetingeken ulessel meg business tervezgetessel. Nyilvan ezek is fontos dolgok, ha valaki megkerdezi a velemenyemet, szivesen elmondom, de azt, hogy en ezt fomusoridoben kizarolagosan csinaljam, az eroteljesen a "no way" kategoria. Ugyanakkor jelenleg is dolgozok egyutt olyan kollegakkal, akik jo szakemberek, de emellett nagyon jol bannak az emberekkel is, figyelmes, meghallgat, es erdemben is tud segiteni, es ugy jossz ki egy beszelgetesbol, hogy erted, mi tortent ott (nem a "bementem az en velemenyemmel es kijottem az ovevel", hanem tenyleg kapsz egy insight-ot, hogy mi miert tortenik, ezzel tagitva a latokorodet a ceg mukodesevel kapcsolatban). Es ez jo. Mndig is utaltam a parancselvu iranyitast (lasd meg: "amig az en kenyeremet eszed", "amig ennel a vallalatnal dolgozol", "ha szeretned megtartani az allasodat" kezdetu mondatok). Fontos az autoritas, de az is fontos, hogy ezt ugy erjuk el, hogy a munkatarsak egyenrangu partnerekkent legyenek kezelve, egy csapat legyen a ceg.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Szerintem ez a csapatmunka egy kicsit túl van lihegve. Számtalan kiváló csapatmunka eredménye egy méretes darab lószar. Nagyon sokszor hiányzik az a fajta szakmai vezetés ezekből a csapatokból, amelyik mögött nem csak a szakmai tudás van meg, hanem egy világos, követhető koncepció is. Manapság kitűz az üzlet valami zavaros célt, és ha valamelyik lánglelkű kolléga letesz egy olyan megvalósítási tervet, ami akár a végfelhasználónak is értékes, akkor jön a csapatmunkában trollkodás. Először a fogalmatlanok okoskodnak bele, hogy szerintük mi nem jó benne, aztán jönnek a vezetők, akik szeretnének maradandót alkotni, és emiatt a saját, hajánál fogva előrángatott ötletüket erőltetik, csak hogy lehessen mondani, az ő iránymutatásuk mentén dolgozik a csapat, majd végül jönnek a jogászok, és kitalálják, hogy az nem jó, ami egyszerű és világos, mert az jogi szempontból nem elég egzakt.

az a csoport saját hibája is, ha beengedi magába a "fogalmatlanok"-at, vagy legalább nem dolgozik rajta erősen, hogy 

 - valami tudást szedjenek fel

 - ha tökéletesen alkalmatlanok akkor meg keressenek olyan helyet ahol előrébb viszik a munkát nem hátráltatják. 

Mondd ezt egy multinak, ahol a HR-es úgy válogat, hogy csak az álláshirdetés szövege van előtte, és semmi szakmai kompetenciája nincs a kiválasztásnál. Mire a szakmai vezetői interjúra sor kerülne, már biztosan kihullanak a versenyből a kevésbé jó cv-t író pályázók :-(

Szerkesztve: 2020. 06. 24., sze – 07:46

Van ebbol a videobol olyan verzio, amin nem egy hulladek a hangositas? Maxra tekertem mindent a gepen, es alig hallom, mit mond a bacsi...

Amugy, nekem a legjobban az tetszik ebben az eloadasban, hogy pont az eloleptetesek belso mechanikait probalja transzparensebbe tenni, elejet veve ezzel a talalgatasoknak, hogy X miert lep elore gyorsabban, mint Y. Nagyon sokszor ez hatrany is tud lenni, plane nagyobb cegnel, ahol az emberek nem ismerik annyira egymast, es azt latjak, hogy Kazmer par honap alatt er el igen magas poziciokat, es mar el is indul a pletyka, hogy "biztos valaki nagyon kedveli >>odafent<<", kozben lehet, hogy csak arrol van szo, hogy vakuum huzza felfele, mert olyan aspektusu skilljei vannak, amik esszencialisak a ceg mukodesehez, viszont keves van belole jelenleg. Es ezt nem biztos, hogy fel lehet fedezni egy HR beszelgetesen, foleg, ha az illeto maga sem tudja, hogy ezekre kepes, csak eles helyzetben ugy reagal osztonosen, hogy kepesse valik a megfelelo feladatok elvegzesere (avagy a "botcsinalta hos").

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Nem hulladék a hangosítás, hanem a videó hangereje alacsony.

Ez történik, amikor a multik (Google, Microsoft, Red Hat) lábbal tiporják a felhasználói szabadságot és esélyed nincs arra, hogy egy átlagosnál halkabb hangsávot az érthető tartományba hangosíts. Én MPC-HC-val néztem meg a videót és az Internal filters -> Audio switcher -> Normalize funkcióját használva tökéletesen értettem mindent. Ugyanezt megtehettem volna VLC-vel, vagy bármilyen haladóbb beállításokkal rendelkező, natív lejátszóval.

Szerkesztve: 2020. 06. 24., sze – 09:38

Ha a szakma silányodásának egyik oka a "sokat játszok a gépen", "az informatikával sokat lehet keresni", "infóból érettségiztem, mert könnyebb volt, mint a matek" típusú, új generációs, elkényelmesedett babzsákmérnökök, akkor a másik a multiknál lévő, szakmaiságot távolról sem ismerő hierarchia, amit a kis- és középvállalkozások is lemajmolnak, mert hát "ha a nagyok™ úgy csinálják, akkor az úgy jó™". A jó fejlesztők kikopnak és megragadnak valami olyan pozícióban, ami 2x annyit fizet, de nem abban a legjobbak és nem is azt szeretik a legjobban, de a fizetés, mint általában, kiszúrja a szemüket, meg még a család is örül, hogy mindenkinek lehet új ájfon évente a karácsonyfa alatt.

Minek is tényleg ann yi menedzser.