Hamarosan itt a Manjaro Linux 20.1

Címkék

Nemsokára érkezik a "Mikah" kódnevű Manjaro Linux 20.1. Addig is tesztelhető a KDE Plasma 5.19.2-t felvonultató előzetese. Az ISO letölthető innen.

Hozzászólások

Igen, ez az Arch másolata, igen, ez is rolling alapú, igen, a verzió csak a telepítőmédiumra vonatkozik. Köszönöm hogy meghallgattátok a TED előadásomat.

Ne, ez nem az Arch másolata, de az Archon alapul. A verzió meg csak a telepítőmédiára vonatkozik, de akkor is lámaság. Az Arch kb. 4 hetente, a Gentoo naponta ad ki telepítő .iso-kat Stage3-hoz. Nincs náluk minden egyes iso így beharangozva nagy eseményként, meg ilyen fain kódnevek sincsenek, óriási veszteség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nálunk vajon mennyi a Manjaro részesedése?

Ezt most HUP-os, vagy magyar viszonylatban érted? Az a baj, hogy ezt globálisan is nehéz mérni. Sem az iso-letöltések nem igazítanak el, sem a webes statisztikák, utóbbi esetben az nehezíti, hogy egy csomó disztró a böngészőben nem állít be disztróspecifikus stinget, csak GNU/Linux-ot vagy Generic Linux-ot, és nem látszik, hogy milyen disztró. De szerintem magyar viszonylatban is torony magasan vezet az Ubuntu/Mint, a többi disztró részesedése marginális lehet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Feltelepítettem egy pendrive-ra a KDE-s verziót. Csak egy kicsit esett le az állam, mennyivel gyorsabb egy frissen telepített Lubuntu-nál is. Mondom ezt annak tükrében, hogy kicsit magam is értetlenül állok előtte. A KDE-s vonalról pont a KDE (ubuntu alapú) lomhasága miatt tettem le.
Feltelepítettem a Steam alá egy 3D-s játékot, simán, gyönyörű szépen fut a natív nVidia driverrel és Protonnal (lol). Még kicsit nyúzom, hogy a szolgáltatások tekintetében, milyenek az előkonfigurációk... és hát az is igaz, hogy a LXDE is megtetszett időközben, így még azt is megnézném Manjaro alatt. A ~-ot már 20 éve cipelem disztróról disztróra, nem jelent gondot kicserélni "alatta" az OS-t. Most kicsit szurkolok a Manjaro-nak.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Egy mérhető népszerűségű európai disztribúció, örülök neki.  

distrowatch.com-on már jó ideje top3-as, ma éppen második (az persze nem az elterjedtséget méri, csak az érdeklődést, de akkor is).

Egyébként azóta már EndeavourOs-t is használok, mióta kipróbáltam az Arch vonalat.  Érdemes rá egy kis időt szánni annak, aki szereti a rolling release modellt, a lehető legfrissebb csomagokat. Közelebb van a tiszta  Arch-hoz, mint a Manjaro, az Antergos folytatásának tekinthető. Amennyire rolling release, ahhoz képest  meglepően stabil. https://forum.endeavouros.com/

Nem. A Gentoo meg az Arch a rolling update modellben közös, azaz nem olyan mint az Ubuntu, Debian meg a legtöbb disztró:

- ők x időnként leborítják az összes csomagot fix verzióval (nevezzük Ubuntu 18.04-nek), amihez csak security és bugfix jön, de major upgrade nem

- míg a gentoo és az arch napról napra fokozatosan minden csomagot frissít, nem létezik fixált release

A gentoo alapból forráskódból fordít, az arch/társai bináris csomagokból, de ez egy merőleges kérdés erre.

 

Desktopon életképesebb meg reálisabb megközelítés a rolling release, mert nem kell majd fel-alá maszatolni ha valamiből frissebb kell (és kelleni fog).

A rolling disztro fogalma ismert. Arra céloztam, hogy a forrásból csomagokat fordító disztróknak mi a gyűjtő neve. (Találkoztam már vele itt is.)
Azt tudom, hogy az Arch is kezel bináris csomagokat, de úgy emlékeztem, hogy választható, hogy forrásból telepítse-e a frissítéseket, vagy binárisból. Vagyis valami hibrid ezen a téren, Nem arra gondolok, hogy fogom magam és a debianból is csinálok hibridet azzal, hogy a forrásokat magam fordítom, hanem egyben általánosan forrásból kezelt lehetőség adott.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Jó ez a rolling. Két éve tértem meg a Manjaro hitre, azóta élvezem örömeit.

DE !

Újabban -19.1-től kezdve - apró kételyek zavarnak. A GNOME 3.6 ra frissítéstől eltűntek a következők: ( bocsi, telepítve vannak de nem működnek ) gparted, lemezek, grub customizer.
20.0-tól : samba , majd véletlenszerűen el sem indul, letarolta a teljes desktop beállítást stb. 
Rátelepítettem a plasma desktopot korábban, így választhatok gnome illetve KDE között. Eddig KDE rendben volt, most a 20.01 után samba végképp eltűnt, majd véletlenszerűen ikonok stb. Frissíteni szeretné a cairomm csomagot de a csomag törött üzenettel a frissítés leáll. Megpróbálva pacmannel a helyzet ugyanaz. Próbaként letöltve a fenti 20.01-pre KDE isot külön partícióra telepítve -gnome nélkül- képtelen vagyok az smb/cifs beállítást megoldani. Samba annyira működik, hogy látni a megosztásokat, de a belépést " Unable to mount location " miatt letiltja. 

Szóval kezd windowsos érzésem lenni. 

Ui.: a gép multiboot  módban működik. Ubuntu 16.04 tökéletesen működik. Manjaro 18.03 szintén. Mint 18.0 akármi úgyszintén windows10 májusi frissités nélkül megy.