Immár MX Linuxszal előtelepített Star Labs laptopok is kaphatók

Címkék

Gyarapszik azon kis műhelyek száma, amik Linux disztribúciókkal előtelepített laptop gépeket kínálnak. Ilyen műhely az Egyesült Királyságban működő Star Labs is, ami egy rakás Linux disztribúciót szállít igény szerint Star Lite és Star LabTop gépein. A gépek rendelhetők az alábbi Linux disztribúciókkal előtelepítve:

  • Ubuntu 20.04 LTS
  • elementary OS 5.1.5 "Hera"
  • Linux Mint 19.2 "Tricia"
  • Manjaro 20.0 "Lysia"
  • MX Linux 19.2 "Patito Feo"
  • Zorin OS 15.2 Core vagy Ultimate

Legújabb tagként az MX Linux csatlakozott a társasághoz.

Hozzászólások

Kávájával nem lenne gond, kicsit nagy, de elmegy még. Hanem hogy csak ilyen Celeron N, meg i3, de ahhoz képest mocsok drága is. Ennél kicsit többért normálisabb Ryzen 5 U-s és Core i5 U-s notik jönnek ki, amikhez OEM Windows 10 is jár, akinek nem kell legyalulja, nem használja.

Ámbátor azt sem tudom hogy ez a linuxszal előtelepítés miért lett nagy szó. Ezt már vagy 10 éve csinálhatná az összes gyártó, hogy nem erőlteti rá a Windowst, meg nem FreeDOS-szal adja. Linux teljesen jó bármelyik laptopra, ha annyira ultraegzotikus hardver nincs rajta. Akinek meg úgyis Windows kell, venni fog rá egyet. De ez a Linux-előtelepítés olyan nagy sikknek van előadva újabban, mintha olyan roppant nagy hozzáadott értéket jelentene, hogy egy stock iso-t felhúznak rá. Akinek Linux kell, az úgyis feltelepíti rá azt a disztrót, olyan spinként, ami kell neki. Persze nem baj, mert pozitív, hogy egyre több gép érkezik Linuxszal, talán így többen kipróbálják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De ez a Linux-előtelepítés olyan nagy sikknek van előadva újabban, mintha olyan roppant nagy hozzáadott értéket jelentene, hogy egy stock iso-t felhúznak rá. 

A stock iso feltelepítése tényleg nem nagy szám, de feltételezem, az így vásárolt gépre support is van, ami nem utolsó szempont.

Azért annyira drágák azok a kis drágák, mert az egyik 11,6"-os a másik meg 13,3"-as. Sajnos még mindig a 14,5"-os (15"-os) panel a legolcsóbb. Ugyanaz a gép 15"-osban x HUF, és 11,6"-osban meg 1,5x legalább de inkább 2x.

Ebben igazad van, ezt nem vettem figyelembe, hogy subnoti méret. De ilyenek helyett továbbra is vennék inkább egy 15,6 colos sztenderd notit, mondjuk Ryzen 4xxx U-val, ha olcsó kell.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)