Sávos jótállási idő 2021-től

https://adozona.hu/altalanos/Szigorodnak_a_jotallasi_szabalyok_C56IQC

A 10-100 ezer forint értékű termékek kötelező jótállása 1 év marad, a 100-250 ezer forint értékűeké 2 év, az ennél drágább termékek esetén három év lesz a kötelező jótállás 2021-től [a rendelkezés a R. 2. § (1) bekezdése helyébe lép].

Lájk.

Hozzászólások

Biztosan ki van fejtve valahol, de:

Mi van akkor ha veszek egy elektromos csellentyűcskét 99Eft-ért, és továbbértékesítem 101Eft-ért? Akkor a plusz egy évet nekem kell biztosítanom?

Eddig is úgy volt nagyon sok terméknél, hogy például 1 év kiskereskedelmi garanciánál a gyártó 15 hónapot vállalt a forgalmazó felé

de ez a leszállítás időpontjától ketyeg. Azaz ha 4 hónap után tudja csak eladni a bolt, akkor az utolsó hónap a bolt vállát nyomja. 
Teszik ezt azért, mert sok boltban meg haverkodás. "Nem töltjük ki a garancialevelet, majd gyere ha valami probléma van és lepecsételjük egy héttel korábban" játék. A gyártók sem hülyék. 

Ebben biztos vagy? 

"(1) Vállalkozás által fogyasztónak eladott ingó dolog (ezen alcím alkalmazásában: termék) hibája esetén a fogyasztó követelheti a gyártótól, hogy a termék hibáját javítsa ki, vagy - ha a kijavítás megfelelő határidőn belül, a fogyasztó érdekeinek sérelme nélkül nem lehetséges - a terméket cserélje ki. A termék akkor hibás, ha nem felel meg a terméknek a gyártó által történt forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek, vagy nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

(2) Ezen alcím alkalmazásában gyártónak minősül a termék előállítója és forgalmazója."

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300005.tv

Hát abban biztos vagyok, aki nem fogyasztó, annak ezen a jogcímen nem nőnek törvényes jogai. Márpedig aki nem magánszemély, azt nem tekintjük fogyasztónak (szerintem amúgy ez egy rettentő hibás megközelítés, de ezt mondja a jogszabály), továbbá aki nem végfelhasználó, az szintén nem lehet fogyasztó (mert aki üzletszerűen elad, az gazdasági tevékenységet végez, ergó vállalkozó, aki szintén nem számít fogyasztónak), akkor sem, ha amúgy magánszemély az illető, azaz egyéni vállalkozó.

Szerintem az összes mindenki, akin keresztül átmegy, az forgalmazónak számít. Aki gyártja, az meg előállítónak.

A fenti bekezdés nekem kb. azt mondja, hogy aki a láncban benne van, na közülük bárkivel szemben érvényesítheti a fogyasztó az igényét. Aka egyetemleges felelősség.

Ha az első magyarországi/uniós forgalomba hozóra gondoltak volna, akkor az lenne a jogszabályba beleírva (létezik ilyen is, pl. van ilyen az adó- meg vámtörvényekben).

A cég by definition nem lehet fogyasztó. A jogalkotó szándéka szerint a magánember lehet buta, hozzánemértő, őt védeni kell, de egy cég minden körülmények között megalapozott döntéseket hoz vásárláskor, és tudja érvényesíteni a jogait is, hiszen mindenhez IS ért...

Egyébként nem arról van szó, hogy nincs garancia, hanem hogy nem kötelező törvényileg - de attól még a bolt adhat.

Ettől még vannak jogai, a Kellékszavatosság nem korlátozódik fogyasztóra (bár valamivel kevesebb lehetőséget biztosít, mint a jótállás) :

". Kellékszavatosság

 

6:159. § [Kellékszavatossági jogok]

(1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.

(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint

a) kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet"

Nálunk ez úgy működik, hogy az árajánlatba/adásvételi szerződésbe van foglalva a garancia ideje. Van ügyfél akinek hat hónap, másnak egy év, de olyan is van aki öt év garanciát kér (és kap, hogy tőlünk vásároljon) ugyanarra a gépre. Fizikailag, a gépek garanciális javítását mi végezzük, az ügyfél csak minket "lát", valójában tovább számlázunk a garanciális javítás költségét a gyártónak.

Ez így van.

Viszont mint magyarországi viszonteladó nem tudok érdemben hibarátát besülni. Volt olyan termék ahol több mint 100%os hibaráta volt - egy jó nevű gyár eszköznek - az összes rendelt terméket vissza kellett vinni, kicserélte a nagyker, és volt olyan amiből a cserekészülék is meghibásodott.

Innentől kezdve becsüljön kockázatot ismeretlen termék esetében az akinek hat anyja van.
Szerencsére itt csak arcot vesztettem, de akkor is rém kellemetlen volt.

HGST talán, a régebbi szériái.

Egyébként mindegyik költségoptimalizált™ terméknek ez a sorsa, a HDD-k külön neccesek a finommechanikás mozgóalkatrészek miatt. Az a szomorú, hogy a drágább, enterprise szériás winchesterekbe is ugyanazok a silány anyagok kerülnek, csak ott erősebb a minőségellenőrzés, tehát kiválasztják azt a 10-ből 1-et, ami véletlenül jól sikerült. Mert multiéknak még így is jobban megéri a költségeket elspúrkodó vadtermelés, majd a selejt kiszórása olcsóbban eladása más címkével, mint normális alapanyagokból normális terméket gyártani, normálisan megfizetett munkaerővel, kínai, maláj, indonéz stb. gazdasági rabszolgák alulfizetése helyett.

Pontosan tudjuk azt, hogy ez nem minden esetben igaz, hiszen a hosszú élettartamú izzók sem kerülnek exponenciálisan többe, még akkor sem, ha ezt anno nem sikerült tudomásul venned.

Emellett, vannak pl. az SSD-piacon is enterprise SSD-k 300 000-ért, meg vannak 10-20-30-50 ezerért konzumerszutykok. Mindkettőre van kereslet, a háromszázezresre is. Más kérdés, hogy a konzumerszutykot nem lenne szabad engedni forgalmazni. Miért? Azért, mert egy szerverből 3 év után kiszanált és 50%-ig teleírt enterprise SSD még mindig időtállóbb és megbízhatóbb, mint egy olcsó, silány, konzumerszutyok, ami már új korában elektronikai hulladék adatvesztő eszköz az 1 év garanciájával, ami úgyse lesz kompatíbilis az oprendszerrel, vagy a SATÁ-val és úgyis lassulgatni fog, akármilyen friss drivereket vagy firmwaret is teszel fel hozzá. A winchesterekre ez pedig hatványozottan igaz.

Először a szemetet kell kisöpörni és utána a minőségi termékek szépen átveszik a helyüket, ha máshol nem, akkor a használt piacon. Így rengeteg felesleges alapanyagot és gyártókapacitást (környezetszennyezést) megspórolhatunk.

Pontosan tudjuk azt, hogy ez nem minden esetben igaz,  hiszen a hosszú élettartamú izzók sem kerülnek exponenciálisan többe, még akkor sem, ha ezt anno nem sikerült tudomásul venned.

Én konkrétan hoztam neked abban a szálban árakat, hogy azonos színhőmérsékletű long life izzók mennyivel drágábbak, az eltérő színhőmérsékletűek pedig mennyivel fogyasztanak többet, de mivel nem illett bele a rögeszmédbe, ezért figyelmen kívül hagytad, én ezen a ponton szálltam ki abból a vitából:

a, a gyártásnál pazarolsz-e el a teljes láncot tekintve ~1760 forintnak megfelelő energiát.
b, a lakásodban pazarolsz-e el ~12 ezer forintnak megfelelő energiát.
c, LED-et használsz és megtakarítasz ~54 ezer forintnak megfelelő energiát.

Emellett, vannak pl. az SSD-piacon is enterprise SSD-k 300 000-ért, meg vannak 10-20-30-50 ezerért konzumerszutykok. Mindkettőre van kereslet, a háromszázezresre is. Más kérdés, hogy a konzumerszutykot nem lenne szabad engedni forgalmazni. Miért? Azért, mert egy szerverből 3 év után kiszanált és 50%-ig teleírt enterprise SSD még mindig időtállóbb és megbízhatóbb, mint egy olcsó, silány, konzumerszutyok, ami már új korában elektronikai hulladék adatvesztő eszköz az 1 év garanciájával, ami úgyse lesz kompatíbilis az oprendszerrel, vagy a SATÁ-val és úgyis lassulgatni fog, akármilyen friss drivereket vagy firmwaret is teszel fel hozzá. A winchesterekre ez pedig hatványozottan igaz.

De ezek a csak a te hülye kis szempontjaid, amelyek a gyártás és szállítás körül fixálódtak le, de egyáltalán nem koherensek, mert gond nélkül elpazarolsz ~12 ezer forintnak megfelelő energiát, csak azért, hogy megspórold a gyártás és szállítás ~1760 forintos energiaköltségét; gond nélkül akarsz használni egy 200 wattos izzószálat, ami nagyrészt hőt ad le; gond nélkül veszel újonnan egy olyan SSD-t, amelyiknek az gyártási energiaköltsége háromszorosa egy kicsit egyszerűbb SSD-nek, aztán persze nem vigyázol és ha megdöglik, nem kapsz rá garanciát, ha kiderül, hogy csak hébe-hóba futtatsz TRIM-et.

Az a baj, hogy mindent azon a szemüvegen át nézel, hogy mennyi év után kell cserélni és kompletten figyelmen kívül hagyod, hogy összességében mennyivel több energiát használsz el, ha nem cseréled. Jelen esetben az energiamérleged szerint vettél 10 évre egy eszközt, amit 3 egységnyi energiába került eljuttatni hozzád, ahelyett, hogy vettél volna egy-egy eszközt 5-5 évre, amelyeket egy-egy egységnyi energiába került eljuttatni hozzád: másfélszer több energiát használsz el azzal, hogy számodra szükségtelenül túlméretezett dolgot veszel, miközben dagad a melled, hogy mennyire tudatosan vásárolsz.

Én meg hoztam ellenpéldákat, szintén azonos paraméterű izzókról, amik hosszabb élettartamúak voltak és nem kerültek exponenciálisan többe, de mivel nem illett bele a rögeszmédbe, ezért figyelmen kívül hagytad.

A tündérmeséd pedig már az "a" pontnál megbukott ott, hogy mindent pénzben mértél és képtelen voltál figyelembe venni a járulékos dolgokat, mint például, hogy ugyanazt az alapanyagot 20x kibányászni, a gyárba elszállítani, ott becsomagolni, majd 6000 kilométerre elpöfögtetni, nagyobb környezetterhelés, csak mivel a bányászok rabszolgabéren vannak, az emberi jogi, munkavédelmi, környezetvédelmi előírások nincsenek úgy szabályozva és/vagy kikényszerítve a távol-keleten, mint Nyugat-Európában így ez nem fog megjelenni költségként egy 1000 órára tervezett elavulással megáldott izzó árában. Sőt még azokat a járulékos károkozásokat is elfelejtetted beleszsámolni, amiket Európában sem kérnek számon, mint például, hogy a szállítás mennyi környezetszsennyezéssel jár és azt mennyi pénz helyrehozni, például kivonni a levegőből a káros anyagokat, amiket a hajó, teherautó belepöfékelt. Ezzel most még nem foglalkoznak, de 2050-ben már muszáj lesz. Szóval, hiába próbálod meg úgy beállítani, hogy én nem fogom fel, hogy egy LED azonos lumenre kevesebbet fogyaszt, mint egy hosszú élettartamú, hagyományos izzó, sem a hivatkozott topic, sem az álláspontomban megfogalmazottak nem erről szóltak. Arról szóltak, hogy ha 10 évente kell egyszer megvenni (tehát kibányászni az alapanyagot, elszállítani, feldolgozni, legyártani becsomagolni, nagykerbe elszállítani, kiskerbe elszállítani) azzal sokkal kevesebb járulékos környezetterhelést okozok, pláne ha mondjuk napelemmel vagy zöld tarifával fogyasztja itthon az áramot.

Másfelől, azt állítottad, hogy a hosszú élettartamú izzóhoz készült volfrám exponenciálisan drágul az élettartammal, ezért az izzó is. Ezt nem sikerült bebizonyítanod, csak papagájként hajtogattad a tankönyvi idealizmusokat és "mindent pénzben" közhelyeket. Számos ellenpéldát hoztam rá és még a "mindent pénzben mérünk" idalizmusod síkján is meg lett cáfolva. Ezeket rendre leszartad és ignoráltad.

gond nélkül veszel újonnan egy olyan SSD-t, amelyiknek az gyártási energiaköltsége háromszorosa egy kicsit egyszerűbb SSD-nek

Attól még, hogy 3x-os áron adják, egyáltalán nem biztos, hogy 3x-os a gyártási energiaköltsége. Ez megint csak a "mindent pénzben" idealizmusod, ami egyszer már csődöt mondott, konkrétan a hosszú élettartamú izzóknál.

aztán persze nem vigyázol és ha megdöglik, nem kapsz rá garanciát, ha kiderül, hogy csak hébe-hóba futtatsz TRIM-et

De vigyázok és meg is dicsértél érte. TRIM pedig van, csak késleltetetten. A Samsung pedig TBW-re ad garanciát, nem wear levelre, vagy TRIM-re. Tehát, ha 299x felülírom 1 TB-tal az SSD-t, és nincs TRIM (ami csak törléskor van), arra is jár garancia. De azért ferdíts és told a pofámba a FUD-ot nyugodtan tovább.

kompletten figyelmen kívül hagyod, hogy összességében mennyivel több energiát használsz el, ha nem cseréled

Ja mert az a 0,5W, amivel egy új SSD kevesebbet fogyaszt, az tényleg több™ energia, mint idekamionozni 6000 km-ről egy új SSD-t.

másfélszer több energiát használsz el azzal, hogy számodra szükségtelenül túlméretezett dolgot veszel, miközben dagad a melled, hogy mennyire tudatosan vásárolsz

Már ha pont 10 év után megy tönkre és továbbra is elfelejtetted bebizonyítani, hogy a 850 Pro szériát 3x annyi környezetterheléssel gyártják, mint az EVO szériát. Továbbá, csendben leszartad a firmware hibákat, amiktől meg szerettem volna kímélni magam, ugyanis az általad éljenzett, költségoptimalizált™ EVO SSD-nél a firmware kódminőségét és megfelelő tesztelését is elköltségoptimalizálták elspúrkodták, így egyáltalán nem biztos, hogy akár 1 év után nem jelentkezik valamilyen random hiba. Ami, megjegyzem, másoknál tömegesen jelentkezett.

Persze, ha EVO-t vettem volna és beszopom az egyik firmware hibát, akkor se az lenne a bajod, hogy multiék szemetet (is) gyártanak, hanem, hogy XP-vel használom, azonnali TRIM nélkül.

Én meg hoztam ellenpéldákat, szintén azonos paraméterű izzókról, amik hosszabb élettartamúak voltak és nem kerültek exponenciálisan többe, de mivel nem illett bele a rögeszmédbe, ezért figyelmen kívül hagytad.

Nem, nem hoztál. Vagy a lumen nem stimmel, vagy a színhőmérséklet. A fizikát nem igazán tudod átvágni.

Attól még, hogy 3x-os áron adják, egyáltalán nem biztos, hogy 3x-os a gyártási energiaköltsége.

Hát akkor mennyi a gyártáshoz szükséges teljes ellátási lánc energiaköltsége?

Ez megint csak a "mindent pénzben" idealizmusod, ami egyszer már csődöt mondott, konkrétan a hosszú élettartamú izzóknál.

Nem, én energiában mérem, nem pénzben, a nagy tömegben gyártott termékek ára viszont eléggé korrelál a gyártási lánc teljes energiaigényével és bizony még a dolgozók fizetéséből is energiahasználat lesz, még az is egy csomó energiába kerül, ami a fán megterem. Javasoltam már korábban a "Sustainable Energy – without the hot air" könyvet, teljesen legálisan ingyen is letölthető, szerintem olvasd el, lehet, hogy kicsit változik a világszemléleted (bár ebben erősen kételkedek az eddigi munkásságod láttán).

A Samsung pedig TBW-re ad garanciát, nem wear levelre, vagy TRIM-re.

Olvasd el azért az apró betűket is.

Nem, nem hoztál. Vagy a lumen nem stimmel, vagy a színhőmérséklet. A fizikát nem igazán tudod átvágni.

Ha érdekelne a lumen/Watt-idealizmusod, akkor alapból nem beszélnék izzókról, miközben a kínai szar LED-jeid jóval magasabb lumen/Watt-ot hoznak. A helyzet viszont az, hogy nem érdekel, amíg az átlagnál is kevesebb villamosenergiát fogyasztok itthon. Ezt már abban a topicban is leírtam neked többször, tisztán és világosan. Aminek a bizonyításában felsültél, az az volt, és még mindig az, hogy egy hosszú élettartamú izzó alapanyagainiak bekerülési költsége exponenciálisan nő a volfrám tisztításának költségei miatt. Ezt alapjaiban cáfolja meg a jelenlegi kínálat, például ez az 5000 óra élettartmú izzó 37 centért. Elég lapos még mindig az az exponenciális függvény.

Hát akkor mennyi a gyártáshoz szükséges teljes ellátási lánc energiaköltsége?

Ez a gyártástechnológiától, a gyártó ország gazdaságától, munkaerejétől és a mindehhez szükséges üzemanyagok költségétől függ, ami utóbbi bár függ a világpiaci ártól, nagy eltérések is lehetnek országok között.

Nem, én energiában mérem, nem pénzben, a nagy tömegben gyártott termékek ára viszont eléggé korrelál a gyártási lánc teljes energiaigényével

Tehát továbbra is pénzben méred, mert hát "eléggé korrelál". Tehát továbbra sem számolod bele azokat az okozott környezeti, erkölcsi, emberi jogi stb. károkat, amiből 20x annyit okoz a 20x egyenként távol-keleten legyártott (kibányászott, elszállított, feldolgozott, legyártott, becsomagolt, 6000 km-re lévő Európába elszállított, nagykerbe elszállított, kiskerbe elszállított) és megvásárolt izzó/SSD, mint hosszú élettartamú párja. Attól még, hogy vannak rejtett, csak hosszú távon jelentkező költségei a rövid élettartamú termékeknek, azok ott vannak és valakinek meg kell őket majd fizetnie, ha a törvénykezés felzárkózik a technológiához és elejét veszi a vadtermelésnek. Az olyan, járulékos költségekről nem is beszélve, amikor valaki azért ül autóba, mert kiég otthon az izzó (vagy a szándékosan túlvezérelt, műanyagfőzőlappá melegedő kínai szar LED-ed) és szeretne venni helyette egy másikat. Maga az indíttatás, hogy emiatt egyszer egy évben autóba ült már nagyságrendekkel többe energia, mint amennyi különbség a hosszú vs. rövid élettartamú síkján előjöhet egy termékre vonatkoztatva.

Olvasd el azért az apró betűket is.

Lehet, hogy ezt inkább neked kellett volna megtenned, mielőtt elkezded a FUD-ot.

A GARANCIA AZ ALÁBBIAK KÖZÜL A RÖVIDEBBIK IDŐTARTAMRA ÉRVÉNYES: (I) A KORLÁTOZOTT GARANCIA EZEN MEGÁLLAPODÁS B SZAKASZÁBAN MEGHATÁROZOTT IDŐTARTAMA, AMELYNEK KEZDŐ DÁTUMA A TERMÉK EREDETI, BONTATLAN CSOMAGOLÁSBAN TÖRTÉNŐ MEGVÁSÁRLÁSÁNAK NAPJA; VAGY (II) AZ AZ IDŐSZAK, AMELY AZON A NAPON VÉGZŐDIK, AMELYEN AZ SSD MEGHALADJA AZ ELŐÍRT TBW (TOTAL BYTES WRITTEN, TELJES ÍRT BÁJTMENNYISÉG) KÜSZÖBÉRTÉKET

Igen, van még a A korlátozott garancia érvényességének korlátai című fejezet, ahol konkrétumok nélkül leírják, hogy minden, ami nem az ő hibájuk és nem rendeltetésszerű használat, az kizárja az ő felelősségüket és a garancia érvényesíthetőségét. Amibe esetleg beleképzelted a Windows XP használatát (már ha egyáltalán végigolvastad és nem csak vaktába tolod a FUD-ot, mert kívül esik a fejlődésmániás, veddmegdobdki világképedből), az ez:

ha a felmerülő üzemzavar vagy hiba egy harmadik féltől származó termék, szoftver vagy komponens jelenlétéből következett, függetlenül annak engedélyezett voltától

Az adatlapon nincs említve támogatott operációs rendszer és a garancia sem említ semmit a TRIM-ről, pláne nem írja elő kötelezően. Egyedül az adatlapon említik, hogy támogatott a TRIM. Tehát, semmmiféle, a garanciát befolyásoló előírás nem vonatkozik a bekapcsolt TRIM-re, vagy arra, hogy milyen operációs rendszert használok. Ha Windows XP-vel telítem ki a TBW-t, akkor ugyanúgy elveszítem a garanciát, mintha Linux alatt dd-vel írtam volna felül 300x1TB adattal. Ugyanígy, ha pl. a nemrég kiadott, SSD-elavulást felgyorsító (a változatosság kedvéért) bugos Windows 10 frissítés cseszi tönkre az SSD-t, arra sem vonatkozik a garancia, hiába a legfrissebb™, legújabb™, legmenőbb™, csiligány operációs rendszert használtam. A Samsung Magician 850 Pro-hoz hivatalosan mellékelt verziója pedig támogatja a Windows XP-t és pontosan kiírja, hogy mennyi élettartam van még hátra.

Ezt alapjaiban cáfolja meg a jelenlegi kínálat, például ez az 5000 óra élettartmú izzó 37 centért.

Egyáltalán nem cáfolja, ez például 6 lumen / wattot tud, míg egy 1000 üzemórás izzó 9-10 lumen / wattot. Azonos fényerőt tekintve másfélszer többet fogyaszt az élettartama alatt, nagyjából plusz ~ 60 kWh energiát használsz el ezzel. Ha meg azonos lumen / wattot tud, akkor a színhőmérséklete lesz rosszabb vagy sokkal drágább lesz az izzó, mert ritkább anyagokat és/vagy tisztább anyagokat kell hozzá használni (= több energiába kerül előállítani). De ezen már átmentünk párszor, valahogy mindig elfelejtettél reagálni.

A helyzet viszont az, hogy nem érdekel, amíg az átlagnál is kevesebb villamosenergiát fogyasztok itthon.

Igen, ezt tudjuk, hogy téged csak az érdekel, hogy mindenki úgy éljen, ahogy te, mert a te fogyasztásod a világoptimum.

Tehát továbbra sem számolod bele azokat az okozott környezeti, erkölcsi, emberi jogi stb. károkat, amiből 20x annyit okoz a 20x egyenként távol-keleten legyártott (kibányászott, elszállított, feldolgozott, legyártott, becsomagolt, 6000 km-re lévő Európába elszállított, nagykerbe elszállított, kiskerbe elszállított) és megvásárolt izzó/SSD, mint hosszú élettartamú párja.

Te meg azt nem számolod bele, hogy hogy mennyivel több energiát használsz el, amikor olyan dolgokat veszel amit sokkal több energiába kerül előállítani és/vagy több energiába kerül működtetni. Mert ilyenkor jön ez, hogy téged ez "nem érdekel", csak az, hogy kevesebbet gyártsanak, ami az esetek nagy részében nem a zöld optimum. Olvasd el az ajánlott könyvet.

ami nem az ő hibájuk és nem rendeltetésszerű használat, az kizárja az ő felelősségüket és a garancia érvényesíthetőségét

Na, látod, erről van szó... de nyírjad csak ki, aztán 7 éven belül majd meglátjuk, hogy mennyire tudod érvényesíteni a garanciádat...

De ezen már átmentünk párszor, valahogy mindig elfelejtettél reagálni.

Mire szeretnéd, hogy reagáljak? Mert az, hogy a lumen/Watt aránya rosszabb egy 5000 órás izzónak egy 1000 órás izzóénál, még a te szélsőségesen idealista, "mindent pénzben" logikád szerint sem bizonyítja, hogy a gyártás sokkal környezetszennyezőbb és az alapanyag exponenciálisan többe kerül az izzó élettartamának emelésével. Márpedig ez volt az eredeti állításod. Az, hogy a fogyasztó oldalon mennyi energiát használ el az izzó pedig egészen addig nem számít, amíg átlagon alul fogyasztok áramot és csak akkor égetem a villanyt, amikor feltétlenül szükséges, míg a szomszéd többet fogyaszt az egész este égetett LED-jével. Emellett, a villamos energiát sokféleképpen elő lehet állítani környezetbarát, vagy kevésbé környezetszennyező módon, mint egy izzó legyártása lehetséges, az összes szükséges fázist figyelembe véve.

tudjuk, hogy téged csak az érdekel, hogy mindenki úgy éljen, ahogy te

Nem én zavartalak el téged többször vidéki vályogházba. Te zavartál el mindenki mást, akinek fontos a zöld szemléletmód. Ami mellett minden más tudatos fogyasztási szokást lesöpörtél az asztalról, csupán azért, mert neked bejött ez az életforma.

Na, látod, erről van szó...

Nem erről van szó, ugyanis egyáltalán nincs leírva sehol, hogy a TRIM kizárólag Samsung Magician általi (és nem OS-általi) alkalmazása ne lenne rendeltetésszerű használat.

nyírjad csak ki, aztán 7 éven belül majd meglátjuk

FUD... FUD hátán. Most már tényleg nagyon félek. Legszebb öröm a káröröm, tudom, pláne egy "ugye én megmondtam" utáni, de sajnos viszonylag kicsi az esély az örömödre.

Tapicskoló Tamás, egységsugarú tech-birka Windows 10 frissítést kapott, Media Marktban utána dobott konzumer laptopjában előbb fog tönkremenni a konzumer SSD szoftverhibának köszönhetően, mint nekem a tudatosan választott, tudatosan használt, havonta optimalizált 850 Pro. Tapicskoló Tamás pedig ezt gépkidobással fogja jutalmazni, hiszen a reklámok elhitették vele, hogy jobban jár, ha újat vesz. Természetesen ez még mindig környezetbarátabb™ lesz, mint tudatosan vásárolni, tudatosan felhasználni és hosszú távra tervezni, hiszen az ingyenesen letölthető nagykönyv megírta.

Mert az, hogy a lumen/Watt aránya rosszabb egy 5000 órás izzónak egy 1000 órás izzóénál, még a te szélsőségesen idealista, "mindent pénzben" logikád szerint sem bizonyítja, hogy a gyártás sokkal környezetszennyezőbb és az alapanyag exponenciálisan többe kerül az izzó élettartamának emelésével.

Szövegértés amúgy megy?

Long life izzó esetén három opciód van:

a, nem drágább a gyártása, azonos a színhőmérséklete, csak többet fogyaszt, mert több energiából lesz hulladékhő, ahelyett, hogy fény lenne belőle, lásd kisebb a lumen per watt.

b, nem drágább a gyártása, rosszabb a színhőmérséklete, mert alacsonyabb hőfokon izzik az izzószál, ekkor még alacsonyabb a lumen per watt, lásd a linkelt izzód élettartama és fényereje 130 vs 120 volt esetén.

c, drágább a gyártása, mert tisztább anyagokat és drágább ötvözeteket kell használni, cserébe azonos színhőmérséklete, nem fogyaszt többet, lásd általam korábban linkelt drága long life izzók.

Fizikát nem tudod kikerülni, bármennyire is próbálod.

Az, hogy a fogyasztó oldalon mennyi energiát használ el az izzó pedig egészen addig nem számít, amíg átlagon alul fogyasztok áramot és csak akkor égetem a villanyt, amikor feltétlenül szükséges, míg a szomszéd többet fogyaszt az egész este égetett LED-jével.

Aham, tehát ha én LED-et használok, jól hőszigetelt a házam, ráadásul megújuló energiával fűtök és készítek meleg vizet, ami megújuló részben a kertben terem, részben a közeli erdőben, jellemzően otthonról dolgozom és sok mindent megtermelek a kertemben, ezért sokkal kisebb az energiaszükségletem, mint az átlag, akkor ugye pazarolhatok más téren? Tényleg ide jutottunk?

Nem én zavartalak el téged többször vidéki vályogházba.

Csak folyamatosan zaklatsz mindenkit azzal, hogy nem XP-t használ és folyamatosan sértegetsz mindenkit (lásd "Tapicskoló Tamás", a "Mérnökurazás" és a többi).

Ha tényleg tenni akarsz a környezetért, akkor tényleg költözz vidéki vályogházba, mert minden más ennél környezetszennyezőbb, ez szimpla objektív tény, nem nagyon tudsz a dologgal vitázni, csak neked ez kényelmetlen, ehelyett marginális hülyeségekkel foglalkozol, mint például az, hogy XP-t használsz és az, hogy izzószállal világítasz meg panelben laksz, amelyeknek minimális a hatása arra, hogy mennyi környezetterhelést okozol.

Fizikát nem tudod kikerülni, bármennyire is próbálod.

Ahogy te sem tudod kikerülni, hogy a kínai szar LED-jeid (izzóénál jóval bonyolultabb) gyártása közben egy nagyságrenddel jobban szétbasszák a környezetet a világ másik felén.

Egyébként meg, nem próbáltam kikerülni.

a) Van lehetőségem kevesebbet égetni, mint az átlag, és ez által ugyanannyit vagy kevesebbet fogyasztani.
b) Ugyanaz, mint a) pont.
c) Egy vagy két alapanyag tisztítása fogyaszt el több energiát, amit akár még tisztán, napelemmel is elő lehet állítani, nem úgy mint egy távol-keleti bányában, ahol csak olajpöfékelő diesel gépek mennek, nem úgy mint a 6000 km-re elpöfögtetés közben, ami szintén környezetszennyező diesel.

akkor ugye pazarolhatok más téren? Tényleg ide jutottunk?

Igen, már jórégen eljutottál oda, hogy az elektromos energiát és a számítógéped élettartamát könnyűszerrel elpazarlod azzal, hogy nem kapcsolod ki éjszakára az elektronikus eszközeid, mert lusta vagy 5 perc alatt újraéleszteni a TCP kapcsolataidat, meg a remote sessionjeid. Tehát 24 órából 16 órát járatod feleslegesen a munkaállomásaid, ha napi 8 órát dolgozol. Erre az önigazolásod az, hogy egy másik oldalon mennyit teszel a környezetért. Itt érdekesmódon működik az "összességében kevesebbet szennyezek" idealizmusod. Amikor meg én érvelek azzal, hogy az izzó többletfogyasztása nem számít, mert összességében kevesebbet fogyasztok, mint bármelyik szomszédom, az meg le van söpörve az asztalról, meg kishíján le vagyok panelprolizva, hogy egyáltalán megpróbáltam odafigyelni ezekre budapesti lakosként.

Csak folyamatosan zaklatsz mindenkit azzal, hogy nem XP-t használ és folyamatosan sértegetsz mindenkit

Hát nem egészen. Konkrétan engem zaklat a fősodratú mérnöki elit és Raynes Segédmunkatárs, hogy miért használok Windows XP-t, meg szarrágó módon szőrszálhasogattok, hogy valójában nem is XP-t használok, hanem 2003-at, arcomba toljátok a FUD-ot, hogy majd úgyis elbaszódik az SSD-m, meg meghekkelnek, meg elavul a technológiai stackem, meg a legkülönfélébb közhelyes vadbaromságokat. Az előfordult már, hogy valakinek ajánlottam Windows XP-t más oprendszer helyett, amikor tanácsot kért, de azért nem szoktam rátámadni valakire, mert valaki épp nem a Windows XP mellett tette le a voksát. Ellentétben veletek (Te, Zeller Mérnök Úr, Raynes Segédmunkatárs), akik úton-útfélen ezt művelitek, ráadásul igencsak az elit lovon ülve, onnan lekiabálva. Ismered a mondást: Más szemében a szálkát, saját szemedben a gerendát tipikus esete.

Ha tényleg tenni akarsz a környezetért, akkor tényleg költözz vidéki vályogházba, mert minden más ennél környezetszennyezőbb, ez szimpla objektív tény, nem nagyon tudsz a dologgal vitázni

Nem akartam vitázni vele, de az továbbra sem oké, hogy mindent, amit egy panelban lakó megpróbál megtenni a környezetéért, azt elitista módon lesöpröd az asztalról azzal, hogy "minimális a hatása". Ez a panelezés meg kb. sértő is, nagyjából egy lépésre van a panelprolizástól.
 

Ahogy te sem tudod kikerülni, hogy a kínai szar LED-jeid (izzóénál jóval bonyolultabb) gyártása közben egy nagyságrenddel jobban szétbasszák a környezetet a világ másik felén.

Viszont az élettartamuk közben jelentősen kevésbé basszák szét a környezetet, ami globálisan eléggé számít, ha már ugyanabba a légkörbe kerül a szennyezés...

Egy vagy két alapanyag tisztítása fogyaszt el több energiát, amit akár még tisztán, napelemmel is elő lehet állítani, nem úgy mint egy távol-keleti bányában, ahol csak olajpöfékelő diesel gépek mennek, nem úgy mint a 6000 km-re elpöfögtetés közben, ami szintén környezetszennyező diesel.

Sajnos napelemmel nem lehet ilyeneket megoldani, mert nem tudsz drága technológiák nélkül magas hőmérsékletet elektromosan előállítani, ami szükséges a fémek tisztításához, ötvözéséhez és öntéséhez. Ezért van az, hogy a metallurgia fosszilis üzemanyaggal megy és előreláthatóan azzal is fog menni még jó darabig.

Igen, már jórégen eljutottál oda, hogy az elektromos energiát és a számítógéped élettartamát könnyűszerrel elpazarlod azzal, hogy nem kapcsolod ki éjszakára az elektronikus eszközeid, mert lusta vagy 5 perc alatt újraéleszteni a TCP kapcsolataidat, meg a remote sessionjeid.

Igen, de ezzel még mindig jóval kevesebbet pazarlok energiából, mintha izzókkal világítanék LED szalagok helyett...

Tehát 24 órából 16 órát járatod feleslegesen a munkaállomásaid, ha napi 8 órát dolgozol. Erre az önigazolásod az, hogy egy másik oldalon mennyit teszel a környezetért.

Aham. Konkrétan ez 7 wattot jelent, azaz naponta ~0,11 kWh többlet energiát. Ez annyi, mintha a lakásodban 120 wattnyi izzó helyett LED-et használnál, feltételezve, hogy napi átlag maximum egy órát világítasz ennyi izzóval, aminél azért több szokott lenni a világítás. Szóval neked mi az önigazolásod? Pont annyira kényelemből nem cseréled LED-re a világításod, mint ahogy én kényelemből nem kapcsolom ki a gépemet, csak közben te többet pazarolsz.

Itt érdekesmódon működik az "összességében kevesebbet szennyezek" idealizmusod. Amikor meg én érvelek azzal, hogy az izzó többletfogyasztása nem számít, mert összességében kevesebbet fogyasztok, mint bármelyik szomszédom, az meg le van söpörve az asztalról, meg kishíján le vagyok panelprolizva, hogy egyáltalán megpróbáltam odafigyelni ezekre budapesti lakosként.

Dehogy van lesöpörve: egyszerűen hivatkozási alap lesz, hogy kurvára semmi közöd ahhoz, hogy ki milyen gyakran cseréli az elektromos cuccait és mit vesz, ha amúgy kevesebb energiát fogyaszt összességében, mint az átlag. Te magad érvelsz így.

Nem akartam vitázni vele, de az továbbra sem oké, hogy mindent, amit egy panelban lakó megpróbál megtenni a környezetéért, azt elitista módon lesöpröd az asztalról azzal, hogy "minimális a hatása". Ez a panelezés meg kb. sértő is, nagyjából egy lépésre van a panelprolizástól.

Mert minimális a hatása, nem próbálsz te mindent megtenni a környezetért, hanem csak egy dimenzió mentén, ami kényelmes neked, ezen felül egyáltalán nem törekedsz arra, hogy összességében csökkentsd az energiafogyasztásod: "Más szemében a szálkát, saját szemedben a gerendát tipikus esete."

Szemely szerint van olyan adatom, amire azt mondom: igen. Jobb hijan 4 kulon disken tarolom ezen potolhatatlan adatokat, amibol 2 mar egy bo eve be se volt dugva, lassan ra kene mentenem ujabb dolgokat is.

(Ja ize, a 10-15 ev garancia Kurt szeru adatmentest is tartalmazzon ennyi penzert)

Igen, fizetnék. Magánszemélyként is. Sőt biztos vagyok benne, hogy ha papírformán túl is lenne valamiféle bizonyíték arra, hogy tényleg 15 évet működik és nem csak kockáztattak 1-3 évig futó silány alapanyagokból készített szériák minőségellenőrizgetős leválogatásával, akkor bőven akadna rengeteg nagyvállalat is, aki sorban állna érte. Ugyanis, valahol fontosabb az időtállóság és a megbízhatóság, mint az idealizmus, hogy mennyire új™ az eszközpark és az sem hátrány, ha nem kell évente RMA-zni a HDD-ket.

3 éve vettem újonnan egy 1TB-os Samsung 850 Pro-t 10 év garanciával, 160 000 Ft-ért. Vehettem volna harmadennyiért egyet konzumer firmware-hibás EVO-szériából 1-3 év garanciával és negyedannyi garantált TBW-vel, vagy másik márka még silányabb hulladékát. Azóta is köszöni jól van, semmi probléma, semmi lassulás, pedig XP-n még TRIM-et se kap, bár havonta egy optimalizációt igen a saját tooljával, ami elvégzi utólag a TRIM-et, meg még egy pár dolgot.

3 éve vettem újonnan egy 1TB-os Samsung 850 Pro-t 10 év garanciával, 160 000 Ft-ért.

Azt tudod ugye, hogy nem 10 év a garancia, hanem 10 év vagy 300 TB írás, amelyik előbb bekövetkezik?

Vehettem volna harmadennyiért egyet konzumer firmware-hibás EVO-szériából 1-3 év garanciával és negyedannyi garantált TBW-vel, vagy másik márka még silányabb hulladékát.

Az EVO sorozatra azonos méretben 5 év garancia van vagy 100 TB írás a határ, ez nem 1-3 év és nem negyedannyi TBW. De ez a használt technológiából adódik, lásd TLC vs MLC.

Azóta is köszöni jól van, semmi probléma, semmi lassulás, pedig XP-n még TRIM-et se kap, bár havonta egy optimalizációt igen a saját tooljával, ami elvégzi utólag a TRIM-et, meg még egy pár dolgot.

Na, te aztán tudsz vigyázni a dolgaidra...

Azt tudod ugye, hogy nem 10 év a garancia, hanem 10 év vagy 300 TB írás, amelyik előbb bekövetkezik?

Igen. Képzeld utánanézek, mielőtt megveszek valamit.

Az EVO sorozatra azonos méretben 5 év garancia van vagy 100 TB írás a határ

Elnézést, akkor a harmada. A lényegen nem változtat. 5 év garanciával pedig nem találtam olyan üzletet, aki forgalmazott volna EVO-t. 3 év volt a max. Persze, biztos ez is az én hibám, ahogy az is, hogy a fórumok tele voltak firmware-hibákkal kapcsolatos panaszokkal az EVO-szériát illetően. Nekem az is célom volt, hogy lehetőleg ne kelljen érvényesíteni a garanciát.

Na, te aztán tudsz vigyázni a dolgaidra...

Így van. Ahogy az is kiderült, hogy a személyeskedésen és a kötekedésen kívül megint nem volt semmi más célod ezzel a kérdéssel.

A fogyasztó felé. Azaz a fogyasztó döntheti el, hogy kitől követeljen. Ebből nem következik, hogy ha ő a bolttól követel, akkor a bolt is követelhet a gyártótól vagy a forgalmazóktól (kivéve persze ha ebben megállapodnak).

A saját nevében nem követelhet, mert a törvény ilyen kötelezettséget nem ír elő, a fogyasztó nevében meg akkor követelhet, ha a fogyasztó erre felhatalmazza.

A gyártó el akarja adni a terméket, neki elemi érdeke, hogy a garanciális ügyintézés meg legyen oldva. 

A viszonteladó ezt csak akkor fogja magára vállalni, ha a meghibásodásokkal is magasabb profitja lenne (tipikusan nem a gyártó által importált termékek), mint egy olyan gyártó termékével, aki elintézi a garanciát.

Végső soron a forgalmazó itt nagyon nem veszíthet és a vevő nyilván az eladóhoz fog fordulni. 

Én nyertem cég ellen, aki 1 év garival adta el az ötéves garis gyári hdd-t. :)

Akkor éppen egy fogyvéddel foglalkozó társaságnak is dolgoztam. Sok esélyük nem volt, de nagyon tanulságos volt a viselkedésük.

A kioktató pultos, majd a szervizes, majd a szervízvezető, majd az üzletvezető. Másfél óra után "letettek" elém csere lemezeket, majd a megmaradt arccal még mondták, hogy nem azért, mert igazam van, hanem mert ők a {cégnév} és ezt is megteszik, mert ők akkor is itt lesznek, amikor más már nem. Két hét múlva hívtak, hogy az importőr cserélte a lemezeket, mehetek értük (nem vettem át). Jó volt a könyvelésük. :)

A kereskedőnek a gyári garanciát tovább kell adnia.

A gyártó / forgalmazó eddig sem volt köteles garanciát vállalni a kereskedő felé (ettől független legtöbben vállaltak). Most, ha a gyártó sejti, hogy a Terméke 100 ezer feletti áron fog elmenni, vállalhat 2 évet is rá, ugyanakkor a 120 ezres termékre is adhat csak 1 év garanciát a kereskedő felé. Ez utóbbi esetben a kereskedőn van a teher a 2. év jótállás tekintetében, ilyenkor ezt a kockázatot be kell építeni az árrésbe.

Nagy Péter

Ok, de ez azt jelenti hogy az értékhatár környékén a  versenyképes haszonkulcs nem pár százalék lesz, hanem kb 20.

 

Viszont mint magyarországi viszonteladó nem tudok érdemben hibarátát besülni. Volt olyan termék ahol több mint 100%os hibaráta volt - egy jó nevű gyár eszköznek - az összes rendelt terméket vissza kellett vinni, kicserélte a nagyker, és volt olyan amiből a cserekészülék is meghibásodott.

 

Lehet hogy csak én vagyok túl kockázatkerülő, és abból extrapolálok, de simán elképzelhető, hogy nem lesz 100-120 ezer ill illetve 250-300 ezer forintig semmilyen termék, vagy ha kapható lesz, akkor sem lesz rá érvényesíthető a gari.

Mi lesz így a 2e forintos hajszárítómmal? Eddig egy év volt arra is. Jaj, nehéz az élet.

10E alatt lehet szemtelenül szállítani a hulladék minőséget majd. Lentebb olvasom, hogy ezen már túl vagyunk, ez már így van egy ideje... megérett ez a világ a pusztulásra...

Én bőven el tudom képzelni, hogy vannak olyan 10E Ft alatti tartós fogyasztási cikkek, amiket le lehet úgy gyártani ennyiből, hogy az bizony vígan elmegy nem 1 hanem 10 évet is, de ezzel a felállással a gyártók arra vannak motiválva, hogy olyan minőséget produkáljnaak, ami helyett hamarosan újat kell venni. Van a kínai termékeknek egy legalja kategória, ami marha olcsó, de egy hét alatt széthullik. Legutoljára akkor volt szerencsém hozzájuk, amikor bedobták az értesítőt, hogy vásár a közeli gimnáziumban hétvégén, ízelítő a termékekből. Feleségem elcsábult, én hiába figyelmeztettem, hogy nem látok bele annyi élettartamot, hogy megérje, akármilyen olcsó. Minen a kukában végezte 2 hónapon belül.

Szerintem továbbra is lenne értelme kategorizálni a terékeket fogyóeszköz/tartós fogyasztási cikk alapján, és igenis megkövetelni a tartós fogyasztási cikkek tartósságát, mert ez a jelenlegi állapot, hogy 10E Ft alatt még egy évet sem kell kibírjon (mert nincs következménye), ez csak a hulladékhegyet növeli.

Ez nem azt jelenti, hogy senki nem vallalhat ra jotallast. Ez csak arra vonatkozik, hogy a torveny nem kotelezi. A tudatos fogyaszto ha nem veszi meg a gagyit amire semmi nincs, akkor nem lesz ezeknek piaca, nem eri meg majd eladni. Amig van igeny a gagyira, addig lesz, aki ezt kiszolgalja.

Igazából igény nincs gagyira szerintem, egyszerűen az emberek meglátják milyen olcsó, és nem hiszik el, hogy annyira rossz, egyszerűen azt hiszik, hogy a kínai sorozatban gyártja filléres munkaerőből, de mivel olyan "alap tartós fogyasztási cikkről" van szó, amin paraszti ésszel alig van ami elromoljon belevág az ember, mert hát ezen nincs mit elrontani. Aztán megveszi az ember és kiderül, hogy hát mégis, és bár én figyelmeztettem asszonyt, hogy ez ránézésre nem lesz hosszú életű, de én sem tudtam volna jól megtippelni, hogy mi lesz a gyenge pont, mert más lett. Anno úgy voltam vele ráhagyom asszonyra, a gyerekeknek jó lesz játszani alapon, de ma már azt mondanám, hogy ezek a termékek veszélyesek (kisgyerekre).

Szerkesztve: 2020. 06. 23., k – 14:55

Ez megágyaz a bóvlinak. Ömleni fognak a garancia nélküli 10e Ft alatti kínai eszközök. Jobban mint most..
Ez a keleti nyitás?

Szerkesztve: 2020. 06. 24., sze – 11:36

Szarnak pofon. Minimum 3-5-10 évekre kéne kötelezően garanciát adni, a tervezett elavulás visszaszorításához.

Nem eleg a garancia, az ervenyesithetosege is szamit. Nyugaton olyan nulla-kozeli fogyasztovedelmi kultura van, hogy heteken at vitatkozol egy tenyleg hibas termekrol garancia jogaidat ervenyesiteni vagyva az ugyfelszolgalattal. Aztan nagykegyesen elpostazhatod nekik vizsgalatra sokadik levelvaltas utan. Barmilyen hatosaggal fenyegetozol leszarjak, tudjak hogy kapnak egy pici penzbuntetest max es csa.

A tervezett elavulasra az egyetlen megoldas az lenne, hogy amely ceg igazolja, hogy x ev utan is mukodott a termekeik 95-98%-a, adokedvezmenyt kap. Egyre nagyobbat, savosan.

nem ezt tapasztalom. Kivittünk külföldre egy 1 éves MO.-n vásárolt Ariston(?) hütöt, ami fél évre rá nem akart müködni. Kijött a szervíz, megnézte, megcsinálta és nem kellett fizetni semmit mert még nem telt le a 2 év garancia. Meglepödve álltunk, nem erre számítottunk.

Arra a részegységre ami a grancia ideje alatt javitásra szorul, a javitás idöpontjától újra indul a teljes garanciaidö, de *fixme*. Épületekben ez mindenképp így van.

A kihivok igy viselkednek a garanciaval. Nekik sokat szamit, hogy barmi aron brand erteket es piaci reszesedest noveljenek.

Akik viszont mar stabil megszerzett piacbol elnek, azok fejostehenkent tekintenek a vevoikre, es szarba se nezik oket.

Ironikus, hogy pont egy noname-nel, foleg egy startupnal fogsz jobb garanciaervenyesitesi tapasztalattal talalkozni.

Feltorekvo ceg: "a vevonek mindig igaza van"

Megszerzett piacbol vigan elelo ceg: "a vevonek sosincs igaza" - ott a vevo csak egy fejostehen

Ja, de amig nem tudod megvaltoztatni a vilagot, addig csak a vilag mukodeset tudod elfogadni es vote with your wallet. Ezert van AA-s elemmel mukodo borotvam, amihez vettem 10 cserefejet es 2x10 par egyforma zoknim (ez utobbi otletet azt hiszem Asch forumtarstol szereztem, credit where it's due).

Viszont az Apple laptopjainal kenyelmesebbet nem talaltam, igy arra nem sajnaltam a penzt. De pontosan tudom, hogy mire szamitsak, ha tonkremegy. :(

Nyugaton olyan nulla-kozeli fogyasztovedelmi kultura van, hogy heteken at vitatkozol egy tenyleg hibas termekrol garancia jogaidat ervenyesiteni vagyva az ugyfelszolgalattal. Aztan nagykegyesen elpostazhatod nekik vizsgalatra sokadik levelvaltas utan. Barmilyen hatosaggal fenyegetozol leszarjak, tudjak hogy kapnak egy pici penzbuntetest max es csa.

Ezt melyik országban tapasztaltad és milyen termékkel?

Nekem teljesen ellentétes tapasztalataim vannak.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Engem is nagyon zavar, hogy a telefonok (ZTE) pontosan a garancia napja után egy nappal szó szerint féltéglásodtak. Stb.
De, ha már a globális gazdaság a tervezett elévülésre rendezkedett be, harakiri lenne egyik pillanatról a másikra 20 évig üzembiztos bigyókat piacra dobni. 

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Kérdés, hogy a fogyasztó mit ért a termék értékén, és az értékesítő mit ért a termék értéke alatt.

Konkrétan a 110-150 ezer forintos értékű termékekre gondolok amit a kereskedő 10-50% engedménnyel (akció) 99 ezer forintos áron ad el, 1 év jótállással!

Véleményem szerint jelentősen nőni fog a fogyasztóvédelmi hatóságok és a békéltető testület ügyszáma...

Valószínűleg inkább az 1 év garanciával, mivel eddig is igyekeztek a 100000+ árú termékeket a kilences típusú szemkiszúrással, avagy 99900 Ft-ért eladni, amit már akkor be kellett volna tiltani, mikor az első ilyen megjelent a konzumidióta piacon.