Curve userek figyelmébe

Your Curve card and all associated Curve transaction and money transfer services will be temporarily suspended with immediate effect. Please be assured, we expect to be up and running again shortly but it may take a few days. Your money and card details held at Curve are safe and secure.

This has happened because the Financial Conduct Authority has this morning suspended its permission for Wirecard Card Solutions Limited (the company who currently issues Curve Cards) to operate, without prior notice. This action is not related to Curve - but Curve currently depends on Wirecard for operation of the Curve card.

We are already well on the way to migrating away from Wirecard but have not fully completed this process. We are now working round the clock to achieve the migration as quickly as possible and therefore expect this disruption to last for only a limited period of time.  

We will continue to communicate the details of what this means for you during this interim period.

Hozzászólások

Nice.

Ezt hol találtad? Nekem nem jött semmi figyelmeztetés eddig.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A fasírtot krumplipürével már nem tudtam megvenni ebédre. :(

Azert a Wirecard felfuggesztese annyira nem varatlan, miutan a penzuk negyedet (valami 2 milliard eurot) nem talaljak. A Curve vezetosegenek innen is ajanlanam, hogy olvassanak (gazdasagi) hireket! (magabiztossa tesz, csak egy van, stb..)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Valtashoz valoszinuleg nem eleg ennyi ido. Arra igen, hogy amint megjelenik, irjanak egy kor e-mailt, hogy figyu, mi is ezt hasznaljuk, fennakadasok varhatoak a hatosag dontesetol fuggoen.

Amugy valami olyasmit olvastam, hogy ez mar a sokadik hatarido volt, amit atleptek. Kicsit belsobb korokben (mondjuk gazdasagi oldalakon) valoszinuleg az elozo hataridorol is szoltak, ugy mar nem 4-5 napos az elvart reakcio.

Kritikus infrastrukturanal meg illik valami backuppal szamolni. Nem tudom, hogy itt lehet-e, de ha egy cegnek kritikus a netkapcsolat, akkor rendeljenek pluszban egy mobilnetet/mikrot, ha a rizs, legyen tobb orszagbol beszallitojuk, ha egy konkret alkatresz, akkor legyen a fiokban eleg darab annyi idore, ami a valtashoz/fejleszteshez szukseges ideig kitart. Nem hasznalom a Curve-ot, ha jol gondolom, akkor naluk ez az uzlet szempontjabol kritikus. Ha 2 hetig nem mukodik, es a felhasznalok atallnak a konkurenciara, nem biztos, hogy 2 het mulva visszajonnek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Kritikus infrastrukturanal meg illik valami backuppal szamolni.

Ötszázezer usernél tart a cucc, és mind a félmilliónak a Wirecard gyártotta a bankkártyáját. Gondolom amikor elkezdett rezegni a léc, akkor nekiálltak B tervet keresni, de card issuernél a backup nehezen értelmezhető. Hacsak nem úgy, hogy számlanyitáskor a wirecardos kártya mellett küldenek egyet a BofA-tól is, amit csak akkor kell aktiválni, ha baj van. :)

A problema, hogy egy kartyakibocsatot atvaltani nem annyi, hogy atirok ket szamot a konfigban, restartolom a card-processor demont oszt jovan. Maga a fizikai kartya - amennyire tudom - van a kartyakibocsatohoz kotve, ha ott valami gixer van, akkor minimum uj kartyat kell kuldeni. Szoval itt nem lehet tobb kartyakibocsatoval leszerzodni, mert egymas kartyait nem nagyon processzalgatjak. A MasterCard pedig a FCA dontesehez van kotve, ha a FCA azt mondta, hogy suspend, akkor o suspendeli.

Ha igaz, hogy 4-5 napja lehet tudni errol, akkor ez kb tenyleg arra volt eleg, hogy felsetupoljak es kikuldjek a leveleket. Itt valosznu a WireCard is hibazott, nem szolt idoben a Curve-nak, hogy haho baj lesz, es azert az, hogy kartyakibocsatokat felfuggesztenek _annyira_ nem gyakori. Szerintem senki nem gondolta, hogy tenyleg baj lesz belole. 

Siman lehet, hogy itt kommunikacios zavar volt, en nem itelnem elso harom korben a Curve-t tovabbi tenyleges bizonyitek nelkul. Az "azt olvastam a neten valakitol, aki hallott olyanrol aki latott mar ilyet" az annyira azert nem megbizhato forras, lassuk be.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Kritikus infrastrukturanal meg illik valami backuppal szamolni. Nem tudom, hogy itt lehet-e

De azért belebeszélsz :-D

Persze, csak a szokásos. Mindenki ezt csinálja.

Én mondjuk nem nagyon tudok elképzelni backup megoldást. Mi lehetne vajon backup? Felkészülve arra, hogy valamelyik kártyakibocsátó hirtelen csütörtököt mond, minden kártyát egy másik (backup) kibocsátótól is be kell rendelni? Feltételezem, nem ingyen. Aztán tároljuk a sok beborítékozott kártyát, hogy ha esetleg valami gebasz beüt, akkor gyorsan mancika elviszi mindet a postára :-)

Azon kívül, hogy mondjuk az ügyfélnek két kártyát küldenek ki, egy rendeset és egy backupot, nem nagyon tudok más, valóban működő megoldást elképzelni. De ezt senki nem csinálja, természetesen.

Mondjuk Curve esetén az jó, hogy oda az ember a normál kártyáit regisztrálja be, szóval ha a Curve nem megy, akkor a Curve-be beregisztrált kártya fizikai valójában azért még kiválóan működik.

Én pl. kizárólag azért használom a Curve appot, hogy lássam összesítve, hogy egy hónapban mennyit költöttem eddig, és mire. Az, hogy a Curve kiesett, most max. az erre a hónapra szóló statisztikázásomat teszi vacakabbá.

a felhasznalok atallnak a konkurenciara

Van egyébként konkurenciája? Van másik szolgálatató, ami ugyanezt nyújtja? Az egyetlen gondom a Curve-vel eddig az volt, hogy a kategóriákból kevés van és nem lehet bővíteni sajáttal. Én pl. egy autót most betettem volna az ehaviba, hogy a vizsgáztatás, a biztosítás, az adó és a szélvédő csere ára ne a sima kajavásárlásokkal egy kalap alatt jelenjék meg.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem hasznalom a curve-ot, szoval nem erint. Ha 1-2 nappal korabban (felfuggesztes elott) szolnak, akkor dap el tudja tenni a masik kartyajat (esetleg kp-t) es meg tudja venni az ebedjet. Ennyit minimum megtehettek volna.

Amugy ha a kartyad elkezd mukodni csere nelkul, ugy, hogy a Wirecard felfuggesztese megmarad, az azt jelenti, hogy lett volna backup megoldas.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Amugy ha a kartyad elkezd mukodni csere nelkul, ugy, hogy a Wirecard felfuggesztese megmarad, az azt jelenti, hogy lett volna backup megoldas.

Nem vagyok ebben biztos. Könnyen lehet, hogy az fog történni, hogy a kártyaszerződéseket átveszi egy másik cég. Ez nem backup megoldás.

Igaz.

Nem tudom, hogy a Wirecard milyen kártyákat gyárt, azt feltételezem, hogy az én többi kártyáim nem tőlük vannak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Elég nagy játékosok voltak a piacon, több vállalattal a kártyák, fizetésfeldolgozás és egyebek területén. Kérdés, hogy ezek hogyan vészelik át a dolgot.

A klienseik között - különféle szolgáltatásokkal - olyan nagy nevek voltak/vannak, mint az Allianz, a KLM, a Qatar Airways, a TUI, a Rakuten, a Transport for London, az Orange, a BASF, a Telefónica, az O2, a Tamaris, az Aldi, az IKEA, a Getty Images, a Flughafen München, a Here, a Daimler, a BMW, a Magento, a Rossmann, a Printemps, a The Body Shop, a Swatch, a Görög Nemzeti Bank (khm...), a Heinemann, az Alipay, a Tencent (WeChat)...

Egy "too big to fail" cégről beszélünk.

 

Meg tudod nézni, hogy neked milyenek vannak: ha a hátulján nem szerepel más, csak annak a cégnek a neve, amelyiknek a logója a legfeltűnőbben van rajta, mert te közvetlenül tőlük kaptad, akkor az saját kibocsátás. Ha a kisbetűben szerepel egy másik név is "issued by" jogcímen, akkor azt egy másik kibocsátó adta ki.
Pl a Skrill és Neteller kártyákat a saját anyacégük, a Paysafe bocsátja ki, és velük dolgozik a Coinbase is.

A Monese font kártyámnak a PrePay Technologies Ltd, a Monese EUR kártyámnak a PrePay Solutions Limited a kibocsátója.

A TransferWise a saját kibocsátója.
A Wirex kártyáknak, legalábbis Európában, a Contis (szintén egy nagykutya) a kibocsátója.

A legtöbb kártyámat az a bank bocsátotta ki, akiknek a neve van az elején. Van két olyan kártyám, amit más bocsátott ki, az egyiket egy bank, a másikat egy NewDay nevű társaság. Szóval úgy tűnik, a többi kártya nem érintett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 06. 28., v – 08:03

.

Szerkesztve: 2020. 06. 26., p – 22:22

A Crypto.com kártyák is mentek a levesbe, és még sokan mások, nem csak fintech szektorban.

Most mindenki fejvesztve keresi a kiutat, van aki elkezdett már saját kibocsátóvá válni - lásd pl Curve -, más meg kereshet másikat. Nem lesz unalmas hétvége a piacon.
Anno a Revolut is náluk kezdte, de már egy ideje házon belül kártyáznak.

A Curve is, és a Crypto.com is a fájdalommentes kártyamigrációra gyúr.

Most küldtek egy mailt, miszerint hétfőn (29-én) újra lehet majd használni a fizikai kártyát, ill. Apple Pay, Google Pay, and Samsung Pay is elérhetővé kell váljon nap végéig.

Kellett némi backend változtatás is, ezért az app-ot frissíteni kell majd (ezt kérni fogja), ill. néhány kártyát újra "ellenőrizni" (authorizálni, ha jól gondolom).

Linkelték ezt a blogot, még dolgoznak a visszaálláson.

Amúgy mire jó ez a Curve? Sose hallottam róluk, fasirtot meg vagy kp-val vagy Nice kártyával veszek. 

Pénzváltást nem próbáltam még. Ez hogy megy, ha külföldön vagyok és a Curve kártyával fizetek, amihez az otthoni hitelkártyám van rendelve, akkor az otthoni bank úgy látja, mintha otthoni költés lenne a kártya saját pénznemében?

És mi történik hétvégén?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Be tudod állítani, milyen pénznem tartozik az adott kártyához.
A Curve megcsinálja az átváltást, és az adott pénznemben terheli meg a kártyádat.

Elvileg egyéb azonosítókat átad, tehát látják pl. azt, hogy milyen típusú tranzakciót végeztél (étel / egyéb vásárlás, ilyesmi).
Tehát olyan tranzakciókra nem tudod használni, amit a hitelkártya kibocsátó nem szeret / rosszabb feltételekkel ad - pl. készpénzfelvétel ilyen talán.
Mármint használni tudod, csak ők is látni fogják.

Hétvégén valamivel többet von le, mert van némi kockázat az árfolyamokkal következő tőzsdenyitási érték kapcsán.

Amire vigyázni érdemes, hogy a külföldi szervezet ne akarja előzékenyen átváltani az összeget, mert gyakorlatilag biztosan rosszabbul fogják váltani mint a Curve tenné.

Én egy dologra használom (nekem erre az egyre jó):

Bármelyik kártyáról fogyasztom a pénzt, hó közben egy helyen látom, hogy eddig mennyit költöttem, és kategóriák szerint lehet bontani, hogy mondjuk kajára ennyi ment, tömegközlekedésre meg annyi.

Illetve még annyi, hogy nem kell sok kártyát magamnál tartanom, amióta Curve van, csak a debit kártyámat, a Curve kártyát, egy backup hitelkártyát és egy céges hitelkártyát hordok magamnál. Amikor a Curve kártyával fizetek, az is alapból ugyanarról a kártyáról szedi a pénzt, ami backupként is ott van a tárcában, szóval tényleg csak azért használom így, hogy lássam egy helyen az összes költést.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.