Major Linux Problems on the Desktop, 2020 edition

Fórumok

Why linux is not ready for the desktop.

Nagyon érdekes és objektív pontok. Mi a te véleményed?

Hozzászólások

Hát érdekes lista... tele van féligazságokkal, kifejezett hazugságokkal, egy-egy problémát veszettül felnagyítva és az egész ökoszisztémára kivetítve ad elő (júj, a csúnya-gonosz-nvidia-zárt-blob-szar, tehát gondok vannak a GPU-kkal...), a silver lining-ot egy-egy bekezdésnyi "hát ez mekkora szar" után említi, stb.

(aztán egyszer csak oda keveri a szervereket, hogy jajúristennincswindowsupdateamieuatomatikusantelepítiafrissítéseketmindmeghalunk... kb. itt adtam fel)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem írtam sehol, hogy nincsenek benne olyan dolgok, amiben ne lenne igaza. Még csak azt sem mondtam, hogy a zárt nvidia driver ne lenne mindig szopás (az, de ez az Nvidia sara, az általuk aktívan támogatott disztróknál [pl. Süsü] ha felveszed az ő repóit és sikeresen megtippelted, hogy melyik csomagokra lesz szükséged, többé-kevésbé működik...).

Viszont vannak bene objektív hazugságok, a legtöbb másik dologról meg nem a Linux (akár mint kernel, akár mint disztró) tehet. Egy csomó esetben meg még bele is írja, hogy miért beszél hülyeségeket, pl.:

No native or/and simple solutions for really simple encrypted file sharing in the local network with password authentication (Samba is not native, it's a reverse engineered SMB implementation, it's very difficult for the average Joe to manage and set up. Samba 4 reimplements so many Linux network services/daemons - it looks like a Swiss knife solution from outer space).

NINCS FÁJLMEGOSZTÁS!!!!négy!! Jó, van, de valami ad-hoc izé miatt asszondom rá, hogy nem natív (... mert?), aztán összemosom a teljes AD-t az smbd démonnal. Később ez a téma újra visszatér, hogy ismét magyarázhassa az ostobaságát:

No CIFS/AD level replacement/​equivalent (SAMBA doesn't count for many reasons): 1) Centralized and easily manageable user directory. 2) Simple file sharing. 3) Simple (LAN) computer discovery and browsing.

Újfent: ezeket a Samba mind teljesíti, de egyszerű azt mondani, hogy "Sok okból nem számít", persze megjelölt okok nélkül. Oké, ne legyen, játszunk. FreeIPA és NFS? FreeIPA és random bármilyen transport protocol? Arról nem is beszélve, hogy a háromnak (szerk.: harmadiknak) speciel semmi köze sem a CIFS-hez, sem az AD-hez (Win alatt korábban NetBIOS, most WS-Discovery megy rá).

Ilyet én is tudok: "A Windowsban nincs egy raszteres rajzoló, amivel tudnék vonalakat rajzolni (a Paint sok minden miatt nem számít)". "A Windowsban nincs jó GNU userland, amivel tudnék dolgozni (a WSL és a WSL2 sok minden miatt nem számít)". Stb.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Igen van benne par tulzas ezt nem is vitatom. De amit a foss-rol ir meg a magara hagyott fercmu projektekrol az azert meg most is igaz (lassan 25 ev telt el az elso linux telepitesem ota es bar sokat fejlodott mindig van valami amivel szopni kell legyen az hang, grafika vagy nyomtatas ezek valami rossz liderces almokkent mindig visszaternek) 

No, azért tegyük hozzá, hogy ez 90%-ban a hw gyártó szívatás. A múltkor egy w8-ig támogatott laptop hangját w10 alatt egy óra gúglizás után sikerült feltenni. Ez ilyen. Driver támogatás nélkül ott is szívsz.

A xerox 3025-re az uccsó w10 softver pack 2018-as (régebben vettem, tehát van support, foglalkoztak vele), az alap driver 2014. Míg a linuxos is 2014-es driver van, ami 2014 óta nem igazán jó, ezért is használják sokan (én is) samsung driverrel.

Lehetne ezt sorolni, a speckó multimédiás billentyűkön át, vga-n keresztül a hangig.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A szkenneremmel jártam így. Semmi baja, tökéletesen teszi a dolgát. Utolsó működő win driver XP-re van. Linux meg out of box megeszi. Miért is kellene szkennert cserélnem? Ugyanazt a felbontást (vagy még annyit sem) tudják az újak - esetleg egy hangyányit gyorsabbak? Bár ez utóbbival is vitatkoznék. 300dpi-ben kb. 3mp egy lap.

Laptoppal is így jártam. Utolsó működő driverek win7. Minttel vígan fut. Core2Duo gépről beszélünk nvidia kártyával, ssd, optika, 4gb ram. Tökéletesen megfelel diagnosztikai eszköznek. Arról futnak a 3D nyomtatók, a sima nyomtató, szkenner, mikroszkóp, logikai jel analizátor, FreeCAD, stb..

Értem én, hogy minden évben kiadnak valami új hardvert mert különben éhen hal az ipar. De intel esetén a core i 3-4. gen óta nem igazán van új a nap alatt. Persze kisebb fogyasztású 7Y30 és társai oké de nem ez a jellemző. Mikor évente vagy egy tucat típust (ha nem többet) a piacra f*snak és minden évben vedd meg a legújabbat. Ez ugyanaz mint az iPhone vagy bármilyen más telefon mánia. Ha vettem egy flagship készüléket mondjuk 2 éve, akkor kb. 200ezrembe fájt. Azt egy év múlva 120 körül el lehet passzolni még, idén már jó esetben 80 körül. Ha most meg akarom venni az új flagshipet mert eggyel több a lencséje például vagy kicsit vékonyabb (cserébe az akku is kisebb) és van ötgééé meg android10 (a "régi" is frissült) akkor már 300 körüli ezressel számolhatok. Megéri? Nekem nem. Persze tudjuk mi lesz ennek is a vége: egy ideig még jönnek rá a frissítések, aztán egyszer csak abbamarad. Utána még egy darabig működik a régivel, aztán egyre körülményesebb lesz használni majd. A szoftveres támogatottság - tehát a fejlesztés - hiánya miatt rákényszerülsz az új hardverre. Ez szerintem nettó pazarlás, az erőforrások pazarlása ÉS itt jöhetne képbe esetlegesen a moduláris telefon. Amiből tudtommal nem igazán lett semmi.

Van egy régi táblagépem. Nincs rá új Android. Sőt, soha nem is volt, csak amivel kiadták. Még működne, kicsit lassúcska. Telepítek rá desktop Linuxot. Jó lesz másra. Windowst nem tudok rá tenni :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

HP 3835 - windows alól képtelen vagyok vele színesen nyomtatni. Linux (mint 19.2 / 19.3) alatt out of the box, tökéletes, telepítés nélkül azonnal felismerte a hálózaton

szkennelés - a Mint-be épített gyári szkenner sokkal gyorsabban kezeli, mint a windows driver. Ez is OOTB, telepítés nélkül. Álomszerű.

A tinta szintkijelzése nem működik, de azt úgyis addig hajtom, amíg ki nem ad egy félig kifestett papírt, így mindegy.

tele van != csak azt tartalmaz

Végig lehetne menni rajta tételesen, hol hazudik/téved (a fentebb idézett Samba-s részeket nem tudom tévedésnek betudni, azoknál pl. egyértelműen csúsztat), rá lehetne mutatni az összes önellentmondására (lásd lentebb a van sapka - nincs sapka szálat), de őszintén szólva nem ér ennyit. És ahogy fentebb írtam: van, amiben igaza van, általában azoknál, ahol egy 3rd party vagy valami legacy izé a ludas a dologban (pl. az X11 hiányosságait felróni 2020-ban nem úriemberhez méltó, amikor egy évtizede akarják az egészet kidobni a francba, mert egy legacy, felesleges bloattal teli tákolmány...).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Azt mondja, zöld az, ami nem igazán fontos dolog, vagy van rá workaround. A hosszú ömlengés alatt van az összefoglalás.

Mentem az összefoglaláshoz, kizárólag zölddel szedett pontok vannak.

Köszönöm, nincs több kérdésem :-D

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Wine is very powerful software which allows you to run Windows applications under Linux at near native speed (sometimes even faster)." - aha. MT5 például konstans 50%-on járatja az egyik processzormagot, windows alatt meg 1-3%. Tudom ez egy szoftver. Emiatt az egy szoftver miatt nem tudok Linuxra váltani és nagyon zavar.

"Emiatt az egy szoftver miatt nem tudok Linuxra váltani és nagyon zavar."

Akkor nem is igazán akarsz. Az ilyen problémákat már 10 éve megoldottam egy virtuális géppel. Egy mai vason elég rammal egy win7/10 virtualboxban szépen elketyeg minimális erőforrás igénnyel. Lehet kicsit overkill 1 szoftver miatt egy komplett VM, de megoldja a problémát.

Some hardware (e.g. Broadcom Wi-Fi adapters) cannot be used unless you already have a working Internet connection

Nem úgy, mintha Windows alatt pl. nem ugyanez lenne a helyzet, hogy a laptop az alap telepítés után nem képes a hálózatra kapcsolódni, mert kell a WiFi-hez és az ethernethez is a driver. Az egyik laptopomban van egy DVD olvasó és DVD-n adták az összes drivert, szóval nem megoldhatatlan a probléma.

De azt, hogy jogilag nem lehet egy drivert belecsomagolni egy kernelbe/disztribúcióba azért elég kemény a kernel/disztribúció szemére vetni.

Most Linux distros have very short upgrade/release cycles ... thus you are constantly bombarded with changes you don't expect or don't want. LTS (long term support) distros are in most cases unsuitable for the desktop user due to the policy of preserving application versions

- Te róka! Verjük meg a nyuszikát!
- Jó, farkas, de miért?
- Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta sapka, akkor meg azért.

:-D

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Noha nem w10, hanem w7 de normalis, nem dzsunka "gaming" alaplap w7 idejebol. Telepites alatt es nem utana kellett telepitenem hozza drivert (alaplapnak drivere de nem tudom pontosan melyik eszkoz hianyzott), kul meghalt telepito. Na az szopas volt, mert nem szolt, hogy pontosan mi a kinja csak meghalt.

én lényegesen gyakrabban találkoztam ilyen jellegű problémával windowson mint Linux alatt. teszem hozzá ezt úgy hogy világéletemben exclusively Linux júzer voltam, vindózzal csak szökőévente volt dolgom.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

 Te róka! Verjük meg a nyuszikát!
- Jó, farkas, de miért?
- Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta sapka, akkor meg azért.

X.org allows applications to exclusively grab keyboard and mouse input. If such applications misbehave you are left with a system you cannot manage, you cannot even switch to text terminals.

Vs

Wayland doesn't allow applications to exclusively grab mouse/keyboard which is required for games and applications like VMs.

:-)

Hát igen... Szegény user választ egy bleeding edge disztrót mert a legfrissebb programokat akarja használni, majd elkezd csodálkozni, hogy minden második nap frissítés. Másik user választ egy LTS disztrót ő meg csodálkozik, hogy nincs sűrű szoftver verzió frissítés. Micsoda szörnyű problémák vannak itt kérem szépen.

Windows-on ez hogy is van? Havonta jönnek a biztonsági frissítések/javítások. Évente kétszer vagy hogy nagyobb frissítés. Legújabb programokat akarja valaki használni, akkor kézzel vadászgassa, hogy van-e újabb verziója, ha épp a programnak nincs saját frissítője.

Vegyünk egy Ubi-t mert általában az az első disztró egy user-nek. Ott hogy is van? Biztonsági frissítések/javítások jönnek ahogy jönnek, nem kell egy hónapig lyukas szoftvert használni. A programok a rendszer frissítéssel együtt érkeznek, tehát nem egyesével kell vadászgatni (kivéve a speciálisabb, repó nélküli szoftverek). Évente jön 2 nagyobb verzió, amire ha akarsz átállsz vagy vársz vele. LTS ág meg stabilitást ad és ott sem olyan hű de régi szoftverek vannak.

Jó vannak olyan LTS disztrók amik csak hibajavításokat kapnak, például egy CentOS, ahol még majd év végéig a 6-os verzió is támogatott, ami 9 éve jelent meg, de az ilyen rendszerek direkt azért vannak, hogy a szoftver környezet ne változzon nagyon működés során, hogy ne törje el a szükséges dolgokat, például egy ipari környezetben.

Az ilyen indokok tényleg már csak a szűrszál hasogatás szintjén vannak.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nekem úgy tűnik a WSL pont ezt a problémakört járja körbe. Lesz egy windows-od, beleillesz a vállalati infrába. Megkapod a gpo-t vállalati működő VPN profilt, networking-et, rendben tartják a windows-odat, kapsz csilliwilli office csomagot, benne Outlookot. böngésző, szövegszerkesztő, esetlegesen bármi egyéb? WSL2-ben ott a linux, ami minden programra hozza a biztonsági frissítéseket, és GUI.

Imho, a személyes programkészleted lehet linuxon, azokkal a biztonsági patch-ekkel, amiket megszoktál. Közben a vállalat is örül, mert nem lóg ki az user annyira a rendszerből. A renitensből lesz egy produktív ember, aki nem azzal kezdi, hogy neki ez meg az nem jó.

Lehet hogy nem túl életközeli, de a windows-om alatt a WSL-el, és az új windows terminállal én most teljes mértékben feledni tudom még a macOS életérzést is.

Igen, sokkal szarazabb es tisztabb erzes mar a WSL+Windows Terminal+VSCode, mint a regebbi szopasok, de ettol meg egy csomo minden nagyon hianyzik ebbol a "stack"-bol, ami sajnos annaka a kovetkezmenye, hogy maga az oprendszer nem Linux. En pont ezert varom a WSL2-t, majd ha egyszer bugmentes lesz, mert talan tenyleg hasznalhatobb lesz azaltal, hogy igazi Linux kernel lesz alatta.

Van még mit javítani de lehet ez lesz a Linux Desktop éve:)

Az is lehet, hogy 2020 lesz az AMD Threadripper éve.
Minden Linux gépbe AMD Threadripper kell:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Szerkesztve: 2020. 06. 01., h – 14:55

Szerintem a cikk írója fáradjon be a hozzá legközelebb eső pszichológushoz.

Szerintem bárki - akár én is - össze tudnék szedni ennyi "hibát" pl: a Windows különböző verzióiról, ha használnék Windowst.

De nem nagyon használok, mert az elmúlt 20-25 évben Linux volt és van a körülöttem lévők gépeken mint Desktop és mint Szerver (értsd: cégeimben, ügyfeleimnél, szüleimnél, gyerekeimnél stb.) és vidáman játszunk, nyomtatunk, hibernálunk vagy irányítunk vállalatot és még a hang meg video driverek is remekül működnek. :)

Persze lehet mindezt Windows-on is - aki erre gerjed akinek ez szimpatikusabb tegye azt, de az említett cikk inkább egy tipikus oprendszer roast.

U.i.: ... és idén sem tervezek pénzt adni MS licencre, mert ami nekem kell azt megkapom ingyen ...

Igaz. Ez így már kiegyensúlyozottabb.

"In conclusion

Just before you call me anti-Microsoft, a Linux shill, zealot or fanatic, here's a wonderful list of Linux problems that I've been compiling over the past six years. The truth is I don't plead allegiance to any OS on the market. So, sorry, Windows 10 sucks no less than Linux sucks, it just sucks differently. So far, Microsoft has had two great modern OSes: Windows XP and Windows 7 (in the past they had rock-solid Windows NT 4.0 and Windows 2000).

I have no opinion on MacOS X, because I've never had a chance to use it, however from what I've seen on screenshots, this OS has the worst font antialiasing among any existing OSes - I actually refuse to try it because I don't want to hurt my eyes (not an issue for Macs with "retina" displays but they are even more expensive)."

Ebben csak az a fura, hogy míg a Windows a tömérdek hiba ellenére jó desktopra, igaz, hogy "sucks", de a Linux kb. ugyanennyi hiba ellenére ugyan nem "sucks", csak épp "not ready for the desktop". Fura...

Tehát bizonygathatja, hogy elfogulatlan, de nem az, hiszen senki sem az ebben a témában.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Mai bejelentés, és még legalább egy hónap míg megjelenhetnek az ígért linux támogatott eszközök, ahogy írják:

"Our certified portfolio of workstations will be available fully customizable and configured-to-order starting this month rolling out over summer starting with the ThinkPad P Series mobile workstations."

--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

"Operációs rendszer: Linux"
"Operációs rendszer:FreeDOS"

wut?

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Uh, találtam még egyet, amit külön kedvelek:

Laptops/notebooks often have special buttons and features that don't work (e.g. Fn + F1-F12 combination or special power-saving modes).

Innen csókoltatom az egyik meg nem nevezett, üzleti kategóriásnak hazudott ipari hulladékot is gyártó cége. Ha helyesen kezeled a bloatware-rel teleszemetelt gyári rendszerét (értsd: az emlékét is törlöd és tiszta forrásból telepítesz egyet), Windows Update-ről szépen lehúzza magának a shortcut kezelő szutykát (ami egyébként egy SYSTEM-ként állandóan futó service-t is hoz magával), és aminek az összes funkciója az, hogy ha lenyomod valamelyik Fn + F... kombót, kidob egy ablakot, hogy nono, töltsd le a hivatalos oldalról a teljes értékű keyboard spyware utility-t. És ezzel a nagyon hasznos szolgáltatásával természetesen közben a beépített shortcutokat is letiltja, mert a keyboard filterük megfogja őket.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Egyetértek. Ez, amit ír, hogy sok laptopon a spéci billentyűk nem működnek, ez úgy értendő, hogy néha nem működik out-of-the-box. De ilyenkor is mindig megoldható egy kis szakértelemmel és konfigolással, hogy menjen, csak kell hozzá egy kis plusz munka. Cserébe nem kell adware, meg demoware gyártói szemetet, meg keyloggert feltenni hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az enyém meg olyan, hogy Windows 7 alatt a HP drivere kellett, hogy a speciális gombok menjenek.

Aztán Windows 10 lett, de a Win10 nem támogatott a HP által, így a speciális gombok Windows alatt már nem működnek sehogy.

Szerencsére Linux alatt nem kell HP driver, mennek a speciális gombok gond nélkül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ja, igen, a Windows verzió kompatbilitás :)

Az még HP Compaq gép volt (látszik, nem mai sztori), a Wifi bekapcsolására külön gomb volt. Az egyetlen gond, hogy az is ilyen driver-függő soft button volt (mert hát kell a több száz megás driver ahhoz, hogy sárgán vagy kéken világítson a Wifi gomb, na...). Szerencsére teljes áramtalanításig (tehát amíg benne volt az akksi) megőrizte az állapotát, úgyhogy amikor Vistára nem volt hozzá a programja, elég volt bootolni egy XP-t, bekapcsolni, aztán lehetett használni...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

:D
(ennél is azt látom, hogy annyi a gondja, hogy nem a Süsü-t próbálta ki... kb. minden nyávogása grafikus felületen megoldható vele :) "Jajúristen PPA-t parancssorból kell!!!négy!!" a Süsü-s build rendszerben úgy néz ki, hogy rákeresel a csomagban, lenyitod a komcsi package-ket, keresel egy barátságos community member-t, és a mellette levő "1-click install" [ami amúgy hazugság, mert kell vagy három...] ikonra böksz :) És igen, Viber is van.)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerkesztve: 2020. 06. 01., h – 19:44

No Linux problems on Desktop for 20 years!

 

hogy is szoktak mondani: ne hasznald! ..ennyi

A felsorolt problemai szamomra faszsagok, erdektelen kislanyos nyavogas. 

Ezen azért elgondolkodtam:)

"Érdemes megjegyezni, hogy a nyílt forráskódú közösség leghangosabb résztvevői rendkívül zavaró és túlságosan idealista emberek, akik mindennek megkövetelik, hogy mindenki legyen nyílt forrású és ingyenes, vagy nincs joga létezni Linuxban. Ilyen hozzáállás esetén ez nem meglepő hogy sok vállalat teljesen figyelmen kívül hagyja és elkerüli a Linux asztali számítógépet. Linus Torvalds egyszer beszélt erről: A "szabad szoftverek világában" vannak "szélsőségesek", de ez az egyik fő oka annak, hogy már nem hívom azt, amit "szabad szoftvernek" hívok. Nem akarok kapcsolatban állni azokkal az emberekkel, akiknek a kirekesztésről és a gyűlöletről van szó."

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Mindig érdekes már csak az ilyen címeket is olvasni. Főleg így, hogy majd 20 éve Linux a desktopom ;)

biztosan én vagyok a helikopter.

Az a szép az ilyen "összehasonlító pistikékben", hogy azt gondolják egy ember egyszerre csak egy OS-t használhat... meg azt is, hogy mindegyik mindenre jó, de főként az ő igényeit hivatott kielégíteni... meg hogy mindegyik ingyen van (oh wait). És persze mindenhez is értenek, így hát megmondják a tutit, hogy mi is tudjuk mi a helyzet :D

 

Köszönjük.

akkor tényleg én vagyok a helikopter:

- a privát telefonomom Android van, a cégesen iOS

- a játékra használt PC-n win10, de van mellette Xbox is.

- a laptopomon Qubes OS, amin belül van Fedora, RedHat, Debian, win10 is :)

- a routeren/AP-ken OpenWRT, az okostévékenn a gyártó saját OS-ei.

- virtuális lab-ban még van pfSense is - csak hogy a BSD vonal ki ne maradjon ;)

 

De valamiért egyik mellett - vagy épp ellen - sem akarok vallási közösséget indítani :D

 

De ha valakinek tényleg ennyire nem jön be egyik sem, lehet ám sajátot is alkotni, manapság már minden adott ehhez is ;)

Ha ennyire szétszeded, akkor lehet sok OS-re kihozni, de pl az Xbox OS-t a pfSense-el összehasonlítani nem sok értelme van. (Szándékosan a leghülyébb párosítást választottam ki )

Egyébként én nem tartanám külön OS-nek az iOS-t/Androidot/SmartTV-t/tűzfalat mert ezek a rendszerek nagyon limitáltak - holott tudom hogy a szó technikai értelmében azok.

De valamiért egyik mellett - vagy épp ellen - sem akarok vallási közösséget indítani :D

Ezzel egyetértek.

A fenti linken van pár FUD illetve féligazság, azonban sok problémával találkoztam már.

Pár pont a listához

- Nem kell hanyattszopni magam ahhoz, hogy Login/lock screenen bekapcsológombot megnyomva az történjen ami a DE-ben be van állítva (suspend az esetemben)

- Lehet különböző DPI-t állítani különböző kijelzőkön

[Szubjetkív: ON] Azért szívesen elolvasnék windowshoz is egy ilyen listát. Lehet bővebb lenne ám, de hogy minimum döntetlen, az is biztos...[Szubjektív: OFF]

én mostanság álltam át linuxra windowsról azért, mert az új szoftver amit fejlesztek rengeteg fájlt használ és dockerben fut, windows alatt pedig ez baromi lassú volt.

ahogy jelenleg látom: nincs normális OS docker alapú fejlesztésre.

Linux:

- hardver problémák (pár éves thinkpad t470-em van és azóta nem tudták megoldani hogy menjen az ujjlenyomat olvasó, fél-hackelős-megoldás van rá)
- szoftverek se stabilak, bár ez nyilván nem a linux hibája, de pl phpstorm amivel windowson soha semmi bajom nem volt, linux alatt folyton valami baja van
- egész egyszerűen a hotkeyek nem annyira kényelmesek - bár ez megint csak nem a linux hibája, gnome-al mentem neki a történetnek, egy baromi egyszerű példa: elmegyek desktopra és windowson a kurzorral azonnal tudok az ikonok között váltogatni aztán enterrel megnyitni, na most linuxon egér kell. chrome mentés, böngészés: ha kijelölsz egy mappát utána már csak abba tudod elmenteni, nem lehet leszedni a jelölést... és ugye ez a hiperszuper ubuntu amit mindenki használ
- nincsenek olyan iparági sztenderd szoftverek mint pl Adobe XD (sitebuildelni is szoktam és ebben készülnek a designok)
 

osx:

- itt feltehetőleg a felhasználói élmény jobb lenne, bár amikor legutóbb próbáltam akkor itt az ablakkezeléssel azért voltak bajok
- docker ugyanúgy lassú mint windowson

 

Windows:

- számomra messze legkezelhetőbb (bár ez nyilván abból fakad hogy ezen nőttem fel) és egyben stabil is, nem kell hackelni megy általában minden
- jó irányba mennek ezzel a beépitett linux-al is, de egész egyszerűen még nem tartanak ott hogy egy gyors hibrid rendszer legyen

 

Szóval jelenleg kb úgy érzem hogy nincs kompromisszum-mentes OS webfejlesztők számára.

amikor próbálgattam akkor nekem nagyon fura volt az, hogy alkalmazások vannak és nem ablakok. alkalmazáson belül lehet több ablak, de hogy ezeket lehessen értelmesen hotkey-ekkel rendezgetni az nekem nem sikerült.

Pl: PHPStorm-ban lehet a console-t külön ablakba rakni és windows alatt gyakran csináltam hogy csak az az ablak volt a böngésző felett és úgy néztem / nyomkodtam valamit, na most OS X alatt nem lehet két alkalmazásnak 1-1 ablaka értelmesen rendezve egy desktopon.

Ugyanabban az időben volt egy olyan feladatom hogy két excel sheetet egymás mellé kellett rakjak és azokat kb összehasonlitani manuálisan, na most windows alatt alt-tab alt-tab kijelöl amit már láttam, ugyanez osx alatt használhatatlan volt, amikor elvettem a focust elveszett a jelölés, nem lehetett értelmesen váltogatni az ablakok között, nem tudom, az egész baromi körülményes volt.

ez a hiperszuper ubuntu amit mindenki használ

Attól, hogy sokan használják, nem lesz se hiperszuper, se arra nincs garancia, hogy a legkényelmesebb.

Kezdjük ott, hogy a Gnome-ot lehet különféle okokból kedvelni, de csúnyácska, beleszokás nélkül nem felhasználóbarát (nem tudom, hogy utána milyen), és lassúcska is.

Nézzél esetleg körül, van szakajtónyi különböző desktop environment, van olyan, ami kényelmes és felhasználóbarát, van olyan ami gyors, van olyan, amit egér nélkül lehet kezelni... gondold végig, hogy neked melyik szempontok fontosak és azok alapján válassz!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Saját véleményem szerint, ha valaki Windows-ról jön, a KDE sokkal ismerősebb és barátságosabb érzést nyújt, mint a Gnome / Mate

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A nyilazós dolgot szerintem a Gnome-on kívül szinte mindegyik népszerűbb DE/WM tudja. XFCE biztosan, mert azt használom. KDE is. Ha tippelnem kellene, szerintem MATE is tudja. Cinnamon nem biztos, mert Gnome3-nak hívják a szüleit :) Egy átlag start menü usernek nehéz ezt elmagyarázni. Ezzel nem kiukára céloztam.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

yep, közben mate lett a befutó, aztán majd kiderül. Ez már olyasmi amit lehet hackelés nélkül is használni, bár ez se tökéletes, pl alap felállásban elkezdi berakni jobb alulra azokat az ikonokat amik épp futnak a háttérben, mindezt úgy, hogy összetorlódnak, elég fura, de még csak tegnap raktam fel szóval nem volt időm/kedvem ezzel az aprósággal baszkodni, ezen kivül tök használható számomra

mivel jobb a cinnamon? ahogy neztem egy kicsit jobb eroforras hasznalatban?

A Cinnamon több erőforrást használ, mint a MATE.

A MATE a Gnome 2 forkja, a Cannamon meg a Gnome 3-é.

A Cinnamon fájlkezelője (Nemo) stabilabbnak tűnik, mint a MATÉ-é (Caja), XFCE alá is azt szoktam feltenni, mert a Thunar nem tud kétablakos üzemmódot.

Számomra a MATE sokkal kezelhetőbb, majdnem olyan jó, mint az XFCE :)

Kár, hogy a MATE is egyre rosszabb, mióta átálltak GTK3-ra.

Nem igazán értem a MATE fejlesztőit, hogy ha a GNOME2-t forkolták, akkor miért nem forkolták a már totál érett és stabil GTK2-t is. A GTK3-ra való átállással pont egy olyan szeletét hozták vissza a GNOME3-nak, ami miatt inkább használt valaki GNOME2-forkot, mint GNOME3-at. A Cinnamonra ez nem vonatkozik, mert az kezdetektől fogva GNOME3-fork volt.

Az Xfce-t meg inkább hagyjuk. 4 év alatt (és még mindig nem) állt át GTK3-ra (őket se értem, hogy minek), aminek köszönhetően, ha végignézel néhány Ubuntu vagy Debian disztrót, minden egyes verzióban más-más (de legalább 30-70%) arányban GTK3-as és GTK2-es Xfce-sajátalkalmazások vannak. Ez egyrészt köszönhető az Xfce-fejlesztők degenerált, divatbuzi gyakorlatának. Másrészt, a maintainerek is voltak olyan okosak, hogy nem GTK2-vel fordították a még félkész állapotban lévő csomagokat, hogy legalább valamiféle konzisztencia legyen. Hab a tortán, hogy a régi Xfce-s témákat a mai napig lusták voltak átportolni GTK3-ra, tehát ha most felteszel egy újabb Xfce-t az úgy fog kinézni, hogy beállítasz valami jó Xfce-s témát, akkor az Xfce-sajátalkalmazások fele a csiligány, tabletbuzi GTK3-alaptémára (Adwaita) fallbackel, a másik felén meg ott lesz a választott téma. Mondanom sem kell, ahogy esnek ki a GTK2-es Xfce implementációk, úgy lesz utóbbiakból egyre kevesebb. Már amíg nem portolják át rendesen a témákat.

Szóval, ha rendeznénk egy versenyt, hogy ki tudja jobban esztétikailag és konzisztencia szempontból szétbaszni az ablakkezelőjét, akkor az Xfce fejlesztői dobogósok lennének.

"osx:

- itt feltehetőleg a felhasználói élmény jobb lenne, bár amikor legutóbb próbáltam akkor itt az ablakkezeléssel azért voltak bajok"

nagyon nem. :D mesz nyilakkal jobbra balra nyomsz enter at akarja nevezni. Default applicationt nem tudod egyszeruen megvaltoztatni egy adott filetipusra, ha nem irhato a konyvtar es nem tudja odaszemetelni .DS_ szarjait. Ki kell masolnod cuccot valahova ami irhato ott atirni default applicationt es utana elvileg marm ukodik is. tap device bugos, ki is kerult kovetkezo verzioban. A macbookok(pro) osszeszerelesi minosegerol nem erdemes beszelni lehet meg asus alsokategoria is odaver neki. Ott legalabb nem esnek ki a csavarok normal hasznalat mellett. (Lehet ezen javitottak mar? :D)  Samba/Windows share tamogat is talan ki fog kerulni, mert az is bugos. Raadasul ha barmi hiba van ketto kozott akkor 10-15 perc alatt timeoutol defaultbol amig nem tudod kiloni sem appokat amik hasznaljak.

Szerkesztve: 2020. 06. 03., sze – 08:16

Lehetne hasonló cikket összehozni a Windows-ról is...

Nekem az a legnagyobb bajom, hogy az elmúlt 25 évben, amire kb. visszaemlékszem, azt látom, hogy minden egyre komplikáltabb lett, viszont használhatóbb nem. A 2D-s grafikus felületek megoldásai, a perifériák, stb... ugyanazok, mint 25 éve.

Viszont minden belassult, millió olyan funkció van alapból, ami tök felesleges, és mivel túlkomplikált minden, így a folyamatos "hibajavítások" telepítése lett az IT fö feladata kb. ami valójában nem is hibajavítás, inkább hibakicserélés.

25+ év után ott tartok, hogy nem szeretem az IT-t, és már más területen találom meg azokat a dolgokat, amik örömmel töltenek el (ld. hobby).

Az általad leírtak a desktop Linuxra is ugyanúgy igazak. Sőt, egyes dolgokban jobban túl lett tervezve és túl lett bonyolítva, pláne, hogy mindennek is létezik valami alternatív implementációja, ami fut az elsődleges mellett (gondolj csak a KDE-n futtatott GNOME appokra, vagy fordítva). Az pedig, hogy a Linux kevésbé lassul be, nagyjából egy CentOS 6-ig vagy egy Debian Wheezy-ig volt igaz. Azóta nyakunkba kaptuk a GTK3-at, a Qt5-bloat-ot és a hirtelen 2x-3x akkorára hízott, kompozitorbuzi alkalmazásokat.

A Windows 10 egy elbaszott rendszer, elbaszott megoldásokkal, bár én pont a felesleges újításokat tekintem elbaszottnak, nem a legacy rétegeket, habár ott is van egy-két kivetnivaló. Ámde legalább volt egy-két okos ember ott Redmondban, akik meg tudták mondani, mik azok a részek, amikhez nem kéne hozzányúlni. Ennek köszönheted, hogy egy normálisan megírt 20 éves szoftver a mai napig normálisan elindul Windows-on, míg Linuxon esélyed nincs hasonlóra és a rossz hír az, hogy a gcc-fejlesztők is már a lefordíthatatlan régi kódmennyiségben mérik az innovációt™ verzióról verzióra.

"Az pedig, hogy a Linux kevésbé lassul be, nagyjából egy CentOS 6-ig vagy egy Debian Wheezy-ig volt igaz. Azóta nyakunkba kaptuk a GTK3-at, a Qt5-bloat-ot és a hirtelen 2x-3x akkorára hízott, kompozitorbuzi alkalmazásokat."

Valahogy nem érzem ezt a bloatot meg lassulást.
A komplett KDE-s rendszerem helyigénye 10GB alatt van úgy, hogy ebben benne vannak a programok is LibreOfisztól a Chrome-on át Eclipse meg egyéb cuccok. 10 éve is kb ennyi volt. Ez bloat, pláne egy windows-hoz képest?
Memória dettó. A KDE nálam kwinnel (compositing, csilivili) meg egyéb betöltött default vackokkal kb 400MB-ot eszik. Ez sok? És gyors, pedig sokéves vasakon használom. 

"Ámde legalább volt egy-két okos ember ott Redmondban, akik meg tudták mondani, mik azok a részek, amikhez nem kéne hozzányúlni. Ennek köszönheted, hogy egy normálisan megírt 20 éves szoftver a mai napig normálisan elindul Windows-on"

Nem azért indul el a 20 éves program, mert olyan szupi a windows, hanem mert a windows azóta is cipeli magával a kompatibilitáshoz szükséges szememet. Ezért -is- akkora bloat. Ezen felül meg van még kompatibilitási hibaelhárító, meg ezért van az alkalmazásoknak külön kompatibilitási beállító felülete, ahol különböző win verziókig vissza lehet menni, hátha valamelyik szerencse kombinációval elindul a jól megírt régi könyvelő program. 

Eszembe jutott ez a topic, mert pár napja beüzemeltem egy régi laptopot, ami a szekrényben porosodott (FuSi Amilo Pro V3205). Ebben eredetileg sima CoreDuo proci volt, de lőttem hozzá fillérekért egy T7200-as Core2Duot, meg van benne 2GB RAM. Fogtam az aktuális desktop rendszerem (Arch, friss kernel, friss KDE), leklónoztam egy régi 60GB-os SSD-re és beraktam a laptopba.
Az első meglepetés, hogy csont nélkül minden működik elsőre (wifi, touchpad -összes funkciója-, funkció gombok, BT, hang, suspend/resume is stabilan megy). Egyedül a kde compositinggel volt egy kis beállítás bajom. A vicc, hogy 2GB rammal (swap nélkül) megy a  chrome több tabbal, okular (pdf olvasó) egy párszáz oldalap pdf-fel, libreoffice writer, konsole, dolphin, kate, vlc, meg a kde alap cuccai (network manager, wallet, stb), kwin (compositing, effektek). És még így is van szabad ram, és meglepően gyors és használható az egész. (mindez, a nulláról a működő rendszerig kb fél óra volt - ilyen a használhatatlan linux desktop)
Az egyetlen gyenge pontja, ami a napi használhatóságot rontaná az a webes média tartalmak. Youtube pl csak 480p-ben megy normálisan (40% proci terheléssel), a 720p már érezhetően sok neki. De ez a browser meg a codekek hülyesége, meg a hw támogatás hiánya (ha jól számolom kb 13-14 éves vas). De pl a VLC simán visz 1080p-s vidót is.
Ez alapján sem magát a linuxot, sem a QT5-ös KDE-t nem nevezném bloatnak :) Kíváncsi lennék egy windows 10-et hogyan és mennyi idő alatt lehetne erre a vasra felvarázsolni és mennyire lenne használható. 

Szerkesztve: 2020. 06. 03., sze – 09:28

-nem ide-

Érdekes, nekem tök ás tapasztalataim vannak. Vettem egy márkás laptopot, Win10 előtelepítve, szép Win10 matrica rajta. Működött 2 évet, aztán kitalálta, hogy nem tud a wifire kapcsolódni. A gyártó honlapján van új driver, rögtön 2 is, úgy tűnik, nem tudják, hogy mit forrasztottak az adott model alaplapjára. Müxik 2 hónapot, aztán boot után a login screening sem jut el, órákig javítja magát, de semmi. Sebaj, MS oldaláról Win10 telepítő leszed, felrak. Megy 2 napot, aztán u.a.. Mégegyszer újrahúz, 2 nap múlva u.a. Feltettem rá egy Ubit, azóta köszöni, működik.

Másik laptopom, u.a. gyártó, de másik modell, Win 8 matrica, Win10-re frissítve. Wifi probléma hasonló, csak de a gyártó oldalán csak másik chiphez van driver. Jöhet az Ubi.

Sebaj, hiába adtam ki egy rakás pénzt OEM Win-ért kétszer is, az adómból hiába fizetek a Tisztaszoftveres Office-ért, a házikat a srácok LibreOffice-szal kénytelenek nyomni, mivel az online PowerPoint nem egy nagy élmény.

Első körben rajzol 2 textboxot, keret nélkül, nyíllal összeköt a gluepointoknál (angolul fut, ezért írom így). De mi a fenéért van a gluepoint mesze a szövegtől? Ha ősszebbnyomom a textboxot, akkor a szöveg törik. Így jártunk. Nyílra duplaklikk és rá egy szöveg. Az egész rajz fölé címként még egy keret nélküli textbox kissé ferdén. Elment odp-ként és pptx-ként is, aztán pptx újra megnyit. A nyíl szövege fejjel lefele lett. Sebaj megméztem igazi PowerPointban is, ott még rosszabb. Oké, akkor legyen képként berakva. Copy-paste LO Draw-ba. Ott mind kijelöl, kijelölés export png-be 300ppi-vel. Egyrészt 96 ppi lett, nem érdekli, mit állítok be, így homályos az egész, másrészt a ferde textbox sarkát levágta, nem a teljes kijelölést mentette. Hát akkor legyen svg, minden jó, csak pptx-be nem rak svg-t, csak egy pocsék felbontású képet az Impress. Vissza png-hez, de egy fehér téglalap a háttérbe, hogy a ferde textbox teljes területén ott legyen. Végre legalább valami. Rájövök, hogy a ferde textboxnak is beállíthatok hátteret (area), de a No fill-t nem tudom átállítani, nincs ott a legördülő menü. Sebaj, akkor legyen kerete. Mégse tetszik, nyomok egy Ctrl+Z-t. Erre visszavonás helyett random átméretezi a szöveget...

Szóval nagyon várom már, hogy legyen teljes értékű MS Office Linuxra, az árát már bőven megfizettem. Erre legalább van esély, működő Win-re aligha.

Szóval nagyon várom már, hogy legyen teljes értékű MS Office Linuxra, az árát már bőven megfizettem. Erre legalább van esély, működő Win-re aligha.

Természetesen új, színtelen-szagtalan, felismerhetetlen ikonokra, saját betűtípusra (Liberation), GTK3-idealizmusra (libreoffice-gtk3), QR kódgenerátorra azért futotta. Arra meg sajnos továbbra sem, hogy 20 éve létező alapvető feature-ök tényleg úgy működjenek, ahogy kell nekik. Még mindig ott tartunk, hogy Office 2003-ban előbb összerak bárki bármilyen prezentációt, előbb megír bárki bármilyen több oldalas, formázott doksit, mint Libreoffice-ban. Mindeközben pedig harmadannyi memóriát és ötödannyi CPU-t zabáltat el a gépével. Konkrétan több értelmét látom wine-nal futtatni egy régebbi MS Office-t, mint Libreoffice-ban szarakodni.

... saját betűtípusra (Liberation), ... azért futotta ...

Sok ocsmány ,,egyedi" betűtípussal találkoztam, de az érem másik oldala, hogy a jobbféle fontok jogtulajdonosai (az Adobe, az Apple és a Microsoft vezetésével, a legnagyobb  DTP és nyomdai előkészítő programok gyártóinak lelkes támogatásával) sok éve rendkívül kreatív módszerekkel szívatták/szívatják a Linuxos és általában a szabad  szoftverek fejlesztőit és felhasználóit. Ezért létezik pl. tucatnyi, a Times New Roman-nal metrikusan ekvivalens, hozzá hasonló kinézetű szabad font.

Továbbá a különféle nyelvek támogatásához a kínaitól a telugun át az arabig szintén sok speciális fontra (vagy néhány, az Unicode jelkészlet minél nagyobb részét lefedőre ;-) van szükség, s itt sem nagyon voltak megfelelő szabad alternatívák. A jó hír az, hogy pl. a  Liberation Serif és a Times New Roman esetében ez a lefedettség már kb. megegyezik.

Nem muszáj a Liberation és Libertine betűtípusokat használni. Az Adobe, Apple, MS nem szivat senkit, aki akarja, használhatja a betűtípusaikat Linuxon, simán OpenType formában. A Times New Roman metrikus klónozása az ECDL nyomiknak van, akik nem tudják ezt a baromi unalmas és száraz, agyonunásig nyomott betűtípust elengedni, hanem ragaszkodnak hozzá, de nem akarnak licencdíjat fizetni.

Illetve sok elmaradott intézmény, pl. egyetem, főiskola, közigazgatás, stb. írja még elő, hogy az elektronikusan beadandó dolgozatok, projektek Times New Romannal legyenek, ilyenkor tesz még jó szolgálatot a metrikus klón, pl. Nimbus Roman és hasonlók. Persze ez az előírás sem a MS szentségét szolgálja, hanem azért írják elő, mert sok techidióta gyökér szabad fontválasztás és avantgárd művészkedés okán MS Comic Sans, Lucida Calligraphy, Freestyle Script betűtípusban adná be a beadandót, amitől a doksik elbírálójának agyfasza lenne, meg nem bírnák rendesen kiolvasni, meg a font sem biztosan állna rendelkezésre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mondjuk ha azt vesszük, hogy már egyre több program webalapú, csak böngésző kell hozzá, és a trend folytatódik, akkor a leírt hibák nagy része már nem aktuális vagy nem lesz aktuális. Átlagfelhasználó 95%-ban csak a webböngészőt használja.

Pl. webes Skype tökéletesen megy Ubuntu alatt, igaz csak a Google Chrome-mal tudtam előhívni minden funkcióját, de Chrome alatt Ubuntun megy a webes Skype videóhívás, és a hang is tökéletes.