Oroszország feladja és feloldja a Telegram blokkolását

A kommunikációt, informatikát és tömegkommunikációt felügyelő orosz szövetségi szolgálat, a Roskomnadzor csütörtökön bejelentette, hogy megszünteti a Telegram üzenetküldő platformhoz való hozzáférés korlátozásait. Az online megosztott nyilatkozatban az ügynökség szerint megállapodás született a szövetségi ügyészekkel a platform feloldásáról.

"Üdvözöljük a Telegram alapítójának [Pavel Durov] készségét a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemre." - magyarázta a Roskomnadzor.

Június 4-én Pavel Durov sürgette az orosz hatóságokat, hogy oldják fel a Telegram blokkolását, és engedjék meg, hogy a hálózat 30 millió oroszországi felhasználója kényelmesebben használja a szolgáltatást. Egy héttel később a törvényhozók törvénytervezeteket nyújtottk be, amely alapján feloldották a Telegram blokkolását Oroszországban.

Az orosz hatóságok 2018. április 13-tól hivatalosan blokkolták a Telegramot, miután a hálózat megtagadta a titkosítási kulcsok átadását a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak. Az elmúlt két évben a Roskomnadzor több millió IP-címet blokkolt egy macska-egér vesztes játékban, mivel a Telegram különféle taktikákat alkalmazott az orosz cenzúra megkerülésére. A hatóságok soha nem tudták jelentősen korlátozni az oroszok távirathoz való hozzáférését.

Hozzászólások

ez most a telegramnak gyozelem vagy a Roskomnadzornak? :gondolkodofej: :alusisak:

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

... most már a Roskomnadzornak is megvannak a hátsóajtó kulcsi :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nekem is ez villant be először. Azt nem lehet tudni, ha egy orosz hatóság nyilvánosan visszavonulót jelent be, akkor az most meghátrálást, vagy megegyezést jelent-e. Az tény, hogy nem elvárható egyetlen rendszertől sem, hogy ne működjön együtt a hatóságokkal, ha fenyegetettség lép fel. Simán el tudom képzelni, hogy olyan megállapodás született, hogy olyan esetekben segít a kommunikáció feltárásában. De még ez sem segít, mert a decentralizált, felhő alapú titkosított csomagtovábbítás esetén csak a végpontokon állhat össze az eredeti üzenet. Vagyis a Telegram továbbra sem lehallgatható, hanem azt lehet csinálni, hogy a megfigyelés alá vont személy nevében egy új eszközre másolatot érkeztetnek. Vagy valami hasonló.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ha a végpontok ellenőrzött területen vannak, akkor lehallgathatóak, simán lehet a szolgálatoknak berendezése minden szolgáltató hálózatában.

Lehet, hogy a Telegram biztonságosabb, mint a többi csevegő alkalmazás, de ha tényleg rejtegetni valód van, akkor kevésnek tűnik.

És hogyan? Ha van egy kulccsere, ami közé nem tudnak beállni, akkor lehet nézegetni bármit, különben nem igazán. Amit viszont esetleg

meg tudnak figyelni, az az, hogy egy csomag merre megy, ami egyébként bőven elég is lehet ha össze tudják kapcsolni más adatokkal.

Bizonyos esetekben többet érhet az, hogy ha tudják, hogy ki az, aki beszélget, mint az, hogy mit.

Neked van igazad. Ahhoz, hogy le lehessen hallgatni/visszafejteni a Telegram üzeneteit egy végponti berendezésre van szükség. A csomagok útja pedig azért izgi, mert megy a felhőbe minden csomag, onnan meg külső szemlélő legyen a talpán, hogy melyik input, melyik outputhoz tartozik.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem tudom kinek tűnt fel, de telegramon egy alap beszélgetés mindig titkosítás nélkül indul! Szerintem ez óriási hiba illetve előny a szerveknek. Továbbá ha egy titkosított beszélgetést hozol létre, azt nem tudod olvasni párhuzamosan a webes kliensben.

A WhatsApp nagyban hírdeti, hogy ők titkosítanak, mégis mindent látsz a webes kliensben párhuzamosan. Ha end-to-end titkosításról beszélünk, akkor ez WTF?!

Ami termeszetesen nem igaz:

“Q: So how do you encrypt data?

We support two layers of secure encryption. Server-client encryption is used in Cloud Chats (private and group chats), Secret Chats use an additional layer of client-client encryption. All data, regardless of type, is encrypted in the same way — be it text, media or files.

Our encryption is based on 256-bit symmetric AES encryption, 2048-bit RSA encryption, and Diffie–Hellman secure key exchange. You can find more info in the Advanced FAQ.“

 

“All Telegram messages are always securely encrypted. Messages in Secret Chats use client-client encryption, while Cloud Chats use client-server/server-clientencryption and are stored encrypted in the Telegram Cloud (more here). This enables your cloud messages to be both secure and immediately accessible from any of your devices – even if you lose your device altogether.”

hm, köszi - tényleg nem néztem utána, hanem a felhasználói benyomásomnak adtam hangot. Számomra semmi nem utal arra, hogy egy alap beszélgetés valamilyen módon titkosítva lenne. A titkosított chat-nél ott a zöld lakat, de az alap chatnél nem véletlen volt ez az érzésem.

A WhatsApp nagyban hírdeti, hogy ők titkosítanak, mégis mindent látsz a webes kliensben párhuzamosan. Ha end-to-end titkosításról beszélünk, akkor ez WTF?!

A linkelt oldalon leírták szépen, érthetően, hogy WTF. Szerintem érdekes, és ami még fontosabb, választ ad bbking felvetésére.

köszönöm, bár nem teljesen világos. Van 2 telefonos kliens, akik kulcsokat cserélnek egymással. ha ezek után egy harmadik fél (web-es kliens) olvasni akarja az üzeneteket, akkor vagy annak a kulcsát adják ki, aki belép a web-es chat-be, vagy a szerver irányítja át (titkosítva) az üzeneteket a web-es kliensnek. Ez mind ok, de számomra ez nem end-to-end titkosítás, mert akkor úgy látszik a szerveren mégis megvannak olvasható formában valamilyen technológia segítségével az üzenetek.

Telegram-on a web-es kliensen nem tudod olvasni az end-to-end titkosított csevegést...persze attól még lehet, hogy az ö szerverükön is megvannak a plaintext üzenetek.. :)

A web.whatsapp a telefontól kapja meg a decrytion-hoz szükséges kulcsot a qr-kód segítségével, ezért látható a beszélgetés (a decryptálás gondolom a böngésző cache-ben történik meg), de ez ettől még end-to-end encryption.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ott a Mossad van a vonal harmadik végén.  :)

Viccet félretéve, van egy barátom, aki Afganisztánban, Irakban szolgált a magyar Nato-kontingens tagjaként, az amerikaiak biztosították a hálózatot a kommunikációhoz. Mindenféle chatprogram, facebook, messenger stb tiltva volt alapból, és csak a védett netet használhatták, nem véletlenül. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az elvtársak az elmúlt évtizedek során nem csak azt tanulták meg hol kell ütni a fogjot, hogy meg ne sántuljon hanem, hogy meddig ahhoz, hogy végre beszéljen. 

Szerkesztve: 2020. 06. 22., h – 10:37

http://t.me/durov/117

 

In April 2018, Russia’s telecom regulator Roskomnadzor blocked Telegram on the country’s territory. We knew it was coming, so by the time the block went live, we had already upgraded the Telegram apps with support for rotating proxy servers, ways to hide traffic and other anti-censorship tools. We were joined by thousands of Russian engineers that set up their own proxies for Telegram users, forming a decentralised movement called Digital Resistance. The first week of the ban was challenging, and many of our users in Russia had connection issues. In an attempt to prevent users from accessing Telegram, Roskomnadzor blacklisted millions of IP addresses. However, thanks to Digital Resistance, after May 2018 Telegram became largely accessible in Russia. As a result, Telegram’s user base in Russia hasn’t decreased – in fact, it has doubled since 2018. In May 2020, out of 400 million monthly active users of Telegram, at least 30 million were from Russia. It means that our growth in Russia has been in line with our growth in other countries. To put it simply, the ban didn’t work. Last week, Roskomnadzor, which has a new director as of two months ago, decided to reflect reality by announcing that Telegram is no longer blocked in Russia. In their announcement, they referenced my June 4 message where I explained why the ban didn't make much sense. This change should be welcomed – and I hope it will last. If it doesn’t, however, we hope few users will notice any difference. Over the course of the last two years, we had to regularly upgrade our “unblocking” technology to stay ahead of the censors. I am proud of what we achieved – it is unique among social media apps. We don’t want this technology to get rusty and obsolete. That is why we have decided to direct our anti-censorship resources into other places where Telegram is still banned by governments – places like Iran and China. We ask the admins of the former proxy servers for Russian users to focus their efforts on these countries. They should also stand ready for new challenges: as the political situation in the world becomes more unpredictable, more governments may try to block privacy-focused apps like Telegram. The Digital Resistance movement doesn’t end with last week’s ceasefire in Russia. It is just getting started – and going global.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Avagy szó sincs arról, hogy a Telegram lefeküdt volna a Roskomnadzor-nak. Itt arról van szó, hogy az oroszországi tiltások hatására proxyszerverek sora jött létre, hogy kijátsszák az orosz hatóságokat. Ebbe a játékba unt bele a Roskomnadzor. Pavel Durov viszont azt prognosztizálja, hogy a harc a cenzúra ellen csak most kezdődik.
Egyébként a Telegram együttműködik a droghálózatok, a pedofília, a terrorizmus elleni harcban, és segít felszámolni ezeket a bűnözői csoportokat, de egyébként a legdiszkrétebb módon kezeli a felhasználók adatait. 

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓