Hőmérséklet rögzítés

Cél: vízakna hőmérsékletének rögzítése, teljesen offline, pl.: ceruzaelemmel v. cr20xx elemről meghajtva. később gépre átrakható legyen.

Első körben 14e HUF-ért látok http://www.meromuszerek.hu/product_info.php?products_id=684 -ot, de inkább felteszem kérdésnek, mivel adott témában tapasztaltabb ember mindig van, nagyobb fórumokon.

 

Ti használtok vmilyen offline adatrögzítőt hőmérsékletre?

 

Tehát nem kellenek azonnal az adatok, csak pl.: pár havonta ránéznék és lementeném róla a méréseket (amik pl.: óránként történtek).

Hozzászólások

NodeMCU + egy lithium akksi + szenzor +  SD kártya.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Ha a barkacsolas belefer, akkor:
Arduino - mondjuk - Nano (az egyszeruseg kedveert), kb. $2

DS18B20 homero IC (vizallosagtol fugg az ara, kb. 50 cent es $2 kozt van darabja), 1/16-od Celsius felbontasu

SD kartya (32GB legyen mondjuk $4)

SD kartya modul Arduinohoz $1

akku, esetleg lyukacsos panel, doboz, (opcionalisan valami offline ora) ilyesmik. +1-2 ora kodolas

Ha van tap, egyszerubb a dolgod. NodeMCU is jo, annyi a hibaja, hogy az ESP sokkal tobbet fogyaszt. Az Atmelt meg le lehet szabalyozni frekire, esetleg amikor nem kell, lehet sleepeltetni (+timer), SD tapjat le lehet venni amikor epp nem kell, meg egy rakas mas akkukimelo dolgot be lehet vetni. Adatokat meg vagy a rajta levo USB csatin keresztul lehuzod, vagy lekapcsolod, es az SD kartyajarol lemasolod. 32GB-os kartyara rafer minden CSV-ben, en nem szorakoznek massal, kell egy datum/ido oszlop meg egy meresi eredmeny. De persze ez mar egyeni megiteles kerdese.

Opcionalisan letezik egy pici panel (Openlog a neve, kb $2-3 korul vettem, koromnyi merettel), aminek az egyik oldalan ott az SD foglalat, masikon meg az Atmega328P. At lehet programozni, hogy az egyik laban 1wire szenzort fogadjon, es kb. meg is vagy. Viszont a datum-ido parost utolag kell atskalazni. (felirod mikor kapcsoltad be, es mikor ki, es tudod milyen idokozonkent mer..)

Ha nem akarsz barkacsolni, akkor persze ott a kesz termek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Jahm. Kell mellé egy nyolclábú, I2C RTC IC ami rúg egy interruptot az alvásba küldött Atmeganak es lesz timestamped és egy akksival 1 évet megy az egész. A DS-t direktben rá lehet drótozni az IO vonalakra és azok beállításával kapcsolni a tápot.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Csináltam már hasonlót Arduino alapon. Az vezérelt is, de loggolni is tudott.

A loggerben annyi trükk van, hogy az SD kártyát fájlrendszer nélkül használja, simán blokkokat ír:

https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder/tree/master/libraries/rizsi…

Ezzel az SD kártya libbel működik: https://github.com/rizsi/Arduino-IR-decoder/tree/master/libraries/rizsi…

És a hőmérő pedig lehet egy sima DS18B20

Azért összerakni jópár óra egy ilyet (nekem legalábbis mindenképpen). Aztán nehézség még a vízhatlanság, de meg lehet úgy oldani, ahogy Nyosigomboc írta, hogy vízálló tokozású hőmérőt veszel, és csak azt lógatod be, az áramkör pedig valami vízvédett helyen van.

Bookmark - télre a pincébe kellene valami ilyen :-)

Nekem egy ESP8266 működik így egy BME-280-al. A rögzítés neten keresztül történik egy RPi szerverre, de ez már végkép többféle lehet. Az ESP 5 percenként mér, közbe megy alvásba. Az aktuális időt mindig megkapja, így be tudja lőni, mennyit kell aludnia a következő jelentésig. Két 18500-as akkuval egy hónapig lazán elmegy szerintem.

Dell Latitude 5480, Arch Linux & Sway

A többi bullshit nem kell hozzá :)

Sima 1-wire interface-en lehet vele beszélgetni, az van raspberry pi-n, arduino-n is.

Esetleg a probe lehet érdekes $7-ért: https://www.ibuttonlink.com/products/ds1402-rp3
De ez is csak akkor ha nem vagy elég kreatív hogy két drótot stabilan rögzíts rá a kiolvasás idejére.

Kicsit off, de minél olcsóbb online hő és páratartalom mérőt ismer valaki, ami tud alertet küldeni, logol, és etherneten küldi az adatokat(felhőbe/appra). Off the shelf. Utoljára 50k környékén találtam nagynehezen ilyesmit, hátha a nagy IoT kitermelt valami olcsóbbat. Vagy marad a hegesztés...

Ha készen veszed, akkor ez az ára.

Ha belegondolsz, egy ilyenhez szükséges ( szenzor + "számítógép" szoftverrel + ethernet ) + (  felhőbe/appra/vindózra + szoftver ).

A lehetőségek száma olyan nagy, hogy nem könnyű gazdaságosan gyártani. És hiába, mert pont olyan úgy sem lesz, amit megálmodtál.

Akkor meg legyen hegesztés, ami jelenthet teljesen önálló produktumot, vagy kész modulok és szoftverek összekötését.

Xiaomi MiHome Gateway és hőmérséklet szenzor.

Látom most már itthon is elérhető, én Kínából kedvezőbb áron vettem kábé egy másfél éve, akkor még a korábbi gatewayt. De látom van újabb hőmérő is. A sok beton miatt nekem nem ideális a wireless, de megoldható, kell egy új access point... (vagy egy régit kikapok a formalinból...)

Ethernetre ezt találtam most 140 euróért és 7 évvel ezelőtt a Procontrol cuccaival szemeztem, de végül elvetettem.

Elég jó a mix a vezetékeshez képest. ;)

Pár éve ugyanerre a következtetésre jutottam, ezért egy "nonprofit projekt" keretében nekiálltam fejleszteni. Ez annyit tesz, hogy évek óta készül a Luca széke. A cél: Szerverek, hálózati eszközök mellé vezetékes hőmérő, opcionális relé kimenettel, muninhoz illesztve.

Sajnos egy olyan ip modul családot sikerült beszerezni, amit a gyártója lopott. :-D Azóta van féláron sokkal fejlettebb is. Az ip és wifi modulok fogyasztása nagy - bár lehetne kapcsolgatni is... A wifit, mint megbízhatatlan eszközt kezelem, azaz nem bízunk rá relé vezérlést.

Most már látom, hogy ilyen célra rs485 busz a megfelelő, mert olcsóbb és lényegesen kevesebbet fogyaszt. Ezzel egy doboz költsége 6000Ft alá vihető, a drága ip modullal és drágább szenzorral a duplája. (26 darab készült)

Szerintem egy BME280 modul a nyerő, mert gyári kalibrációval rendelkezik. A nyomás és hőmérséklet biztosan az, míg páratartalmat senki sem tud rendesen mérni, de az is elmegy. Így néz ki a szerkezet bemérés közben. Van fedele is. ;) Itt meg üzem közben néhány kísérleti példány. (A vps-t egy-két hét múlva törlöm!)

Tehát ez az "'atmeneti verzió" BME280, MCP9801 és AM2320 szenzorokat kezel, akár többet is.

A felépítés: hőmérő - ip - lekérdező szkript, mint munin plugin - munin szerver

A munin alerteket felhasználva a relé kimeneteket is lehet(ne) vezérelni.

Ha a következő évszázadban elkészül, méltó ellenfele lehet néhány "bolti" készüléknek. :-D

az általam említett lett végül, max annyi h. ebayről vettem 5e HUF-ért (szállítással együtt, lol, Mo.-on meg szállítás nélkül pontosan ugyan ez 14e..): RC-5 Mini