Ingyenes adatbázis alkalmazás

Adott egy halom access 2000-ben készített gyűjteményi adatbázis. Arra szeretnék megoldást, alkalmazást találni, hogy szakítani lehessen accessel. Legrosszabb esetben szeretném csak átvinni libreoffice base-be, de ha van rá jobb alternatíva, várom az ötleteket.

Az adatbázisok felépítése gyűjtemény típusától függően eltérő, de ami közös bennük, hogy van egy kereső felület és egy űrlap feltöltő felülete.

A kereső felületen van egy indexkép az adott tárgyról és információk. Ilyenek, mint Tárgy megnevezés, leltári szám, szöveges ismertető, gyűjtő/felajánló neve, előző tulajdonosok stb.

Az indexkép alatt van egy oda-vissza lépető és egy sorszám, ami léptethető, ez a rekordszám az adattáblában.

A tárgy részletes leírását kivéve az összes adatmező egyben keresőmező is.

Tehát ha pl a feltáró régész nevére kattintok, legördülő listában látom az adatbázisban szereplő összes régész nevét és ha másik névre kattintok, akkor átugrik a legközelebbi olyan rekordra, amelyikben a kiválasztott régész első tárgya látható.

Programozói tudás hiányában nem akarok és nem is fogok adatbázist írni. Kérdés létezik-e olyan windows platformon futó és ingyenesen is használható adatbázismotor, amivel meg lehet oldani a feladatot.

A programnak tudnia kell excel importot.

Hozzászólások

Nem derül ki, hogy az Access-szel mi a baj, de az nem opció, hogy az adatokat betöltitek egy SQL Server Express-be (free), és az Access megmarad, mint frontend? Nem teljesen világos, hogy mit szeretnétek megoldani.

Mi lenne a baj, az ára :)

Nem vagyok benne biztos, hogy gentoojedi munkahelyének fizetnie kell-e az Office-ért. Igaz, abban sem vagyok biztos, hogy nem keverem őt össze valaki mással. Amúgy meg az Access kb. minden Office csomagban benne van már, amihez jár desktop kliens, szóval ha van Office náluk, akkor jó eséllyel van Access is.

Na meg nekem is volt "szerencsém" Access alkalmazáshoz, Oracle ODBC kapcsolattal. Kész öröm volt :)

Nekem nem, de SQL Serverrel napi szinten használtam, nem tűnt kifejezetten problémásnak.

MS365 Access-el kb 50eFt per év per user + ÁFA, remélem 1 Mancika user elég, aki nyomkodja.

Átíratni ennek legalább a tízszerese, és akkor még óvatos voltam.

Megoldás? Elmenni a sóher magyar cégektől olyan helyre dolgozni, ahol nem rajtad spórolnak.

És ha csak MS free megoldást szeretne?
Mondjuk operációs rendszer független akar lenni, hogy ne kényszerítsen minden felhasználót egy adott op. rendszerre!

MS platformon minimum kell egy Windows 30-40 eFt-ért, meg egy Office ami több mint 100 eFt, inkább 120-130 eft. Az olcsóbb 60+ eFt-os Office-ban nincs Access.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezek egy normalis munkahelyen(irodai kornyezetben) altalaban adottak. A szeket meg asztalt nem akarjatok felsorolni mint koltseg?

Ertem en, hogy linux rulez csak nem kell agyatlanul mindent lecserelni csakmerthogy pingvin. Papiron "sporolsz" aztan ramegy a gatyad mikor elmegy a cegtol a linuxguru vagy kesobb lesz olyan uzleti kerdes ami pont nem megy majd rajta. Pl en biztos, hogy nem dolgoznek desktop linux kornyezetben...

A legelső komment a threadben arról szól (tudom, mert én írtam), hogy nincs pontosan meghatározva, mi a probléma. A Windows-t akarják leváltani, az Access túl bonyolult a usereknek, új feature-t kéne implementálni (amit az Access nem tud), multiuser működésre van szükség, stb. Ez minden lehet indok, és mindegyik máshogy oldható meg.

Tettem egy próbát. LibreOffice Base segítségével megnyitottam egy Access fájlt.

Csak az adatbázist tudta importálni a formokat és lekérdezéseket nem.

Ez 5 perc ráfordított idő alapján nem túl rossz!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 14:25

Én régebben Oracle XE-t használtam, és az adatbázis egy APEX nevű webes gyors alkalmazásfejlesztő megoldással jön.

Az Oracle XE verziója ingyenes (vannak megkötések, pl. tárhely nem lehet korlátlan, szóval meg kell nézni, azok a megkötések nem zárják-e ki).

Az APEX-ben holt egyszerű volt összekattintgatni ilyen egyszerű dolgokat, amit írsz.

Programozni nem kellett semmit. Úgy emlékszem, a legtöbb SQL lekérdezést is összepakolta magának, bár néha volt, hogy ezt-azt kézzel módosítottam.

Ha jól emlékszem, akkoriban azt mondták, hogy Access kiváltására (is) céloztak vele.

Nem azt mondom, hogy ez a legjobb, ami létezik, de nem ismerek igazából Access-en és Apex-en kívül mást, és ha valami ilyesminek kéne nekilátni, pillanatnyi tépelődés nélkül venném elő az Apex-et.

Adatbázis táblákat fel lehet tölteni excel importtal.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

(gelei) Nem derül ki, hogy az Access-szel mi a baj,

Sok. Mindjárt részletezem. De a legelső bajra a válasz az első mondatomban rejlik:

...access 2000-ben készítet...

Szerinted ezzel mi a baj? Nem tudod dekódolni? Nem rendszer üzemeltető vagy gondolom, hanem autószerelő, mint régen trey.

(gelei) Nem vagyok benne biztos, hogy gentoojedi munkahelyének fizetnie kell-e az Office-ért.

De fizetni kell.

(gelei) Igaz, abban sem vagyok biztos, hogy nem keverem őt össze valaki mással.

De összekeversz.

(gelei) Amúgy meg az Access kb. minden Office csomagban benne van már, amihez jár desktop kliens, szóval ha van Office náluk, akkor jó eséllyel van Access is.

Jujj mekkorát tévedsz. Az Accessel ellátott office csak a duplájába kerül az alap office csomagnak. Nekünk meg kellene belőle kapásból ötven db.

(ANSW) Csodálkoznék ha az ár lenne a probléma. Ha igen, akkor előre szólok, hogy az életben nem fog megtérülni a migráció ára.

Csodálkozz. Kb nyolcmillióba kerülne ennyi Accesses Office.

Miért lenne sok a migráció? Ha tud excel importot megoldom magam a kis munkabéremből. De ha mégsem, a nyolcmillának a töredékéből megcsinálná cég.

(bocs) MS365 Access-el kb 50eFt per év per user + ÁFA, remélem 1 Mancika user elég, aki nyomkodja. Átíratni ennek legalább a tízszerese, és akkor még óvatos voltam. Megoldás? Elmenni a sóher magyar cégektől olyan helyre dolgozni, ahol nem rajtad spórolnak.

Nem cég. Állami szféra. Ráadásul múzeum. Meséljek róla? Nagyon szívesen teszem. Az iskolák is sokat szopnak, annyi a különbség, hogy mi még többet.

(Tigrincs) ...Ertem en, hogy linux rulez...

Egy szóval nem mondtam, hogy le akarom cserélni az operációs rendszert. Az maradhat Winfos. Accessel van a baj.

(dejo) Tettem egy próbát. LibreOffice Base segítségével megnyitottam egy Access fájlt. Csak az adatbázist tudta importálni a formokat és lekérdezéseket nem....

Itt az egyik baj. Nem csak LOB-zel nem kompatibilis, hanem az újabb Accessekkel sem. Szóval nem dejo, hanem derossz, mint ez a szójátake.

Akkor összefoglalom a  problémát mindenkinek válaszolva:

Egy kedves elődöm elődje még a kétezres évek elején, amikor az Accest még alapból adták megálmodta, hogy ebben a nagyszerű adatbázisban lesz tárolva minden gyűjtemény.
Egy gyönyörűen űrlapozott, a ko számára megfelelően dizájnozott és 14"-os monitorra optimalizált adatbázist alkotott meg. Amivel két kurva nagy baj volt.
1. Iszonyat lassú
2. Állandóan karbantartás igényelt. Úgy mondta a megalkotója, simogatni kell.
Aztán ahogy duzzadt és duzzadt, már túllépte az egyik a hetvenezres tételszámot, kurvárra lassú lett.
Nem sokkal később a fejlesztő felmondott. Az utótdja meg csak belemonyákolt, amire meg én kerültem oda még szarabb lett. Annyira, hogy már tölteni sem lehet.
Nyertünk pályázatot egy profi online digitális adatbázisra, amibe a migráció meg is kezdődött és folyamatban van. De a sok gyűjteményből maradt pár, ami nem kerülhet fel.
Ezekre kellene megoldást találnom.

Szóval azon felül, hogy el lett kúrva az adatbázis, az Access sem kompatibilis maradéktalanul felfelé, rohadt drága és még optimalizálni, átmakrózni kellene.

Azt már máshol is írtam, meg aki dolgozott a közszférában tudja milyen világ van ott. Az tévedés, hogy csak az informatikára nincs pénz. Semmire. A múzeológusi pozíció kevés a feladathoz képest. Az eszközök elavultak. Lehet az fűnyíró, gépjármű stb. Minden szar. Csak csináltatgatva vannak. A 120-as géppark fele még mindig win7-es és nem mulasztás miatt nem lettek upgradelve 10-re, hanem, mert annyira régiek, hogy alkalmatlanok tisztersségesen furttatni a 10-est.

És mielőtt gelei vagy valaki mégeszer megkérdezi miért nem megyek el multihoz vagy bárhova ahol jobban fizetnek azért, mert már kifejtettem miért nem megyek multihoz, továbbá abban a kisvárosban, ahol dolgozom és a környéken sincs lehetőség, Pestre meg nem költözöm fel, mert amennyivel többet keresnék, annyival drágább is lenne az élet vidékhez képest. Ahol én élek még egy Győr is megfizethetetlenül drága. Csak két tesóm szopott le nyolc évet ott.
Ha nettó négyszáz kezdőfizetéssel kínálnának Pesten, akkor lennék ugyanott, minta vidéken maradok.
Még a rendőrség lehetne opció, de amiket hallok ott sem túl rózsás a helyzet.

De igen.

Itt jeleznék egy új hibát az oldallat vagy ez egy új feature, Nem engedte szerkeszteni a mondanivalómat, miotán hozzászóltak.

Ezt akartam a végére írni:

Szerkesztés. Office365 bérlés nem játszik. 10-15 év alatt többe kerül, mint megvenni 80-ért az alap officet. Mi ennyi időben gondolkodunk. Kifaszulásig használjukj a pc-ket és ha megdöglik még meg is javíttatjuk. Év elején egyik régi 17 éves HP Proliant szerverünk nem akart elindulni. 22 ezerből egy cég megjavította.

Rovid tavon lehet. Kicsit hosszabbon nem tudom.

Ha jol tippelem, a jelenlegi alkalmazasnal nincs sok uzleti logika, csak adatot tarol, es mindenfele keresesi parametereknek megfeleloen listazza a talalatokat (meg persze adatot lehet felvinni, javitani). Annyira nem tunik lehetetlennek 0-rol lefejleszteni valami korrektebb adatbazissal (PG a kedvencem, de lehet Maria/MySQL is), vastag klinssel, esetlegesen webes felulettel/mobilappal egyutt. De sem a funkcionalitasrol, sem a felhasznalasrol nem tudunk egyelore semmit.

Allami helyeken - ugy vettem eszre - az a jellemzo, hogy berre van penz, beszerzesekre, kulso fejlesztocegekre nincs. De a nyomtatopatron-cserelo "informatikus" 2 windows rebootoltatas kozben evek alatt le tud fejleszteni valami komolyabb rendszert (ahogy itt is tortent, ha jol ertem). Szoval az a kerdes, hogy ez a nyomtatos emberke mihez ert.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Allami helyeken - ugy vettem eszre - az a jellemzo, hogy berre van penz, beszerzesekre, kulso fejlesztocegekre nincs. De a nyomtatopatron-cserelo "informatikus" 2 windows rebootoltatas kozben evek alatt le tud fejleszteni valami komolyabb rendszert (ahogy itt is tortent, ha jol ertem). Szoval az a kerdes, hogy ez a nyomtatos emberke mihez ert.

Ezen jót mosolyogtam. Elődömnek akkor lett tele a töke öt év után, amikor féligmeddig kiszervezték az informatikát, hogy Neki a munkája a toonercserélésre és plotter nyomtatásra korlátozodott, illetve alap grafikai dolgokra, amit a privát laptopján végzett egy kalóz adobe cs6-tal, mivel intézményi gépre nem teszünk kalózszoftvert, továbbá el sem bírta volna az xp-s gépe, amit megörököltem és 2017-ben le is tudtam cserélni.

A külső cég végezte az átalánydíjas karbantartást, ami annyit jelentett, hogy a hat tagintézményben lévő őskövület pcken nyomtak egy windows frissítést, vírusírtást, ezért kértek tagintézményenként havi három kilót. Tehát minden hónapban kiválasztottak egy tagintézményt, ott egy napot elpepecseltek és eltették a lóvét. Persze ha valami hibát találtak az átalánykarbantartás során, arra plusz javítási költséget számoltak fel. Ha winyót kellett cserélni, akkor azért munkadíjként felszámoltak nettó 15 ezret, plusz az alkatrészeket is valahogy érezhetően drágábban adták. Egy nyomtatótisztitásért 25+áfát elkértek. Béreltünk tőlük egy wifiroutert havi 22 ezer Ft-ért.

Továbbá vetettek hat db szupergazdaságok oki színes lézernyomtatókat, amibe öröm volt venni a kellékeket. Színenként 35 ezer volt bele a tooner, plusz a szalagegység, dobegység, meg még valami biszbasz is egy kissebb vagyon. A titkárságon egy hónapig sem tartott ki egy garnitúra tooner. Aztán sikerült rávennem a vezetőséget, hogy cseréljük le legalább a titkársági nyomtatót külső tintatartályosra. Következő éven készítettem egy kimutatást, hogy mennyivel csökketnt a tooner+egyéb kellékköltség.

Oki lézer vs. Epson Ecotank: 950 ezer vs. 35. ezer. Meg sem köszönték. Felhívtam a vezetőség figyelmét, hogy nem kéne routert bérelnünk, ha egy havi bérleti díjból venni is tudunk. Megfogadták a tanácsom és meg nem köszönték.

Aztán a városvezetésben történ személyi változások miatt nem voltunk többé kötelesek külső céget alkalmazni. Így búcsút intettünk nekik. Velem meg közölte a vezetőség, hogy akkor van egy hetem karbantartást végezni a gépeken (amihez a cég hat hónapot kapott és 1.800.000Ft-ot.) Játszva megcsináltam.

Szóval kedves Nyosigombóc ezek után kurvára nem motívált a toonercserélős rendszergazda adatbázis írásra, fejlesztésre. Márcsak azért sem, mert ha egyszer elmegyek onnan, mert pl megint kiszervezi a politika az informatikát havercégnek, akkor engem senki ne szidjon. Mert ezt tették azzal az illetővel is. Mellesleg nekem négyszemközt bevallotta, mert több ízben is volt szerencsém találkozni vele, hogy egy szar, persze nem így mondta, de azóta ahol dolgozik teljesen más adatbázist használnak.

Ezt a toonercserélős jelzőt most nem veszem magamra, pedig eléggé zavaró, mivel ilyennel találkoztam földhivatalban meg ilyen helyeken. Azért egy nyugdíj előtt álló egészségpénztáras, meg földhivatalos rendszergazdánál a tudásomat sokkal többre tartom.

Megnézém, hogyan migrálna át egy 2012-es ADDC szervert 2019-esre úgy, hogy közben a felhasználók semmit ne vegyenek észre belőle. Vagy ha elmennék és az olcsó, de jó linuxszos megoldásaimat hogyan pótolnák. Ezen a vidéken nem sok ember van. Jó kettőt ismerek.

Bérre sincs pénz, mármint tisztességes bérre. Illetve a foglalkoztatottak létszámán is spórolnak. Annak idején, amikor a fejlesztős kolléga volt nálunk, volt öt embere. Három adatrögzítő, egy karbantartó, meg egy grafikus, nagyformátumú nyomtatós kolléga is.

Most már csak én vagyok és egy másik kolléga 4 órába, hogy helyettesítve legyek a szabik meg egyéb miatt.

Figyelj mondok valamit: pontosan annyit csináltatnak/spóroltatnak meg veled amennyit engedsz! Mindenre van pénz, de nem adnak ha te megoldod másképp. Én is dolgoztam/dolgozom államnak (jelenleg is), nincs pénz erre, nincs pénz arra, majd te megoldod. Ha nem oldod meg és emiatt fejek hullhatnak, akkor lesz pénz azonnal. Nálunk állami szférában nincs köszönet, mindig azt a lovat ütik, amelyik a legjobban húz, mert csak azt lehet, a többi l*sz*rja. Érted?

Ezzel alapvetően az a baj, hogy ez egy tollvonással változhat és akkor ugyanúgy ott állnak letolt gatyával, csak egy kis gondolkodási időt nyertek maximum.

Van egy ilyen terv is, hogy átállunk libre officera, csak azok a kollégák kapnak ms officet, akiknek külső forrásból kapott állományokkal kell dolgozni pl vezetőség a minisztériumtól kapott doksik miatt, a pályázatírós munkatársak meg a titkárság, meg persze azok, akiknek indokolt Access-ben dolgozni és szintén külső szervtők kapják a táblákat.

Szerinted ezzel mi a baj? Nem tudod dekódolni? Nem rendszer üzemeltető vagy gondolom, hanem autószerelő, mint régen trey.

Nem, nem vagyok rendszerüzemeltető (igaz, autószerelő sem), de attól még nem mindegy, hogy mi a konkrét cél azon kívül, hogy újabb kiadású legyen a szoftver. Szerintem ez egy jogos kérdés volt, és végül meg is válaszoltad, szóval nem értem, miért akadtál ezen ennyire fenn.

De fizetni kell.

Vagy mégsem? Megírtad már párszor, hogy ellenszenves vagyok neked, de nem kell mindenben csakazértis ellentmondani. ;)

De fizetni kell.

Vagy mégsem?...

Holnap kiderül.

Minden esetre három és fél éve próbáltuk kiszedni a Microsoft Magyarországtól, hogy kaphatunk-e valami kedvezményt valamelyik office csomagra múzeumként, mert kaptunk pár tippet, de nem tudtak álláspontot foglalni. Kértük, ha valamilyen kedvezmény illett, írásban adjanak róla hiteles nyilatkozatot, nehogy későbbi ellenőrzés során derüljön ki mégsem vagyunk jogosultak, aztán jön a bírság. Nem voltak segítőkészek.

Ennyire linkek dolgoznak ott vagy csak hülyék?

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 20:13

Mssql Linux server (express up to 10GB) + heidisql kliensnek?

Ja, hogy Excel importot kell tudnia, nem Excel exportot. Targytalan. :(

Tudod szép, hősies dolog az országot vinni a hátadon amíg beledöglesz, miközben a politikusék elkurvázzák meg elkokainozzák a pénzt Ibizán.
De egy idő után nagyon fárasztó.

Nemet kell mondani, felállni meg elmenni, hadd menjen tönkre nyugodtan, te már sokkal többet tettél érte, mint megérdemelték.
- Sz@r a közgyűjteménynél a fizetés meg az anyagiak? Ne nyígj, kell a plusz egy stadion.
- Sz@r a PhD-s kutató fizetés, úgyhogy minden értelmesebb kutató azonnal külföldre lelép? Ne sírj, mert meghosszabbítják a napi 2 embert szállító kisvasutat Bécsig.
- 10 éve nem lehet megélni az idősotthon ápolóknak a pénzből? A gyógyszerészeknek, akik a koronavírusos emberekkel naponta találkoztak, nem jár vacak 2 kiló plusz? Kuss, kell a kézilabda stadionra Mészárosnak!

" Elmenni a sóher magyar cégektől olyan helyre dolgozni, ahol nem rajtad spórolnak. " Bizony ezt kell tenni, ha mindenki elmenne, 2 nap alatt a tolvajékra dőlne a bolt.

Én áttenném az adatbázist pl MySQL akarom mondani MariaDB-re, majd dobnék mellé valami gyorsan összetákolható megoldást, ha ennyi elég. Persze, ha van valami központi gép amint lehet futtatni ezt a felülelet.

Én is kerestem régebben egy ilyen gyorsan összedobható felületet, jöttek is az ötletek, neked is lehet, hogy jó lesz valamelyik.
Adatbázis kezeléséhez UI írása gyorsan https://hup.hu/node/143998

A szöveget exportáld ki szöveges fájlokba, a képeket meg képfájlokba, helyezd el egy megfelelő könyvtárstruktúrában, és keress egy keresőt, ami hatékonyan keres szövegfájlokban. Aztán ha lesz pénz és/vagy hajlandóság, normálisan is meg lehet csinálni. Ha száz évig sem lesz pénz, az összes adat akkor is tetszőleges hardver/szoftverrendszeren olvasható marad...

Ha van kedved, összedobhatsz egy szimpla fájlgenerátor GUI-t azoknak a felhasználóknak, akik képtelenek megfelelő struktúrájú szövegfájlt létrehozni. Erre pl. az AutoHotkey (GPL) alkalmas, de biztos létezik gyorsan összekattintgatós céleszköz is. Ha marad még motivációd, beüzemelhetsz egy weboldal-generátort, hogy a tartalom könnyen olvasható legyen.
Vagy esetleg migrálhatod a cuccot valamilyen gyűjteménykezelő-, tartalomkezelő- vagy wiki-rendszerbe. Ha jól tudom, a DokuWiki (GPL, fájlrendszerben tárolja az adatokat) és a MediaWiki (GPL, adatbázisban tárolja az adatokat) esetén van lehetőség olyasmi beviteli formot csinálni, mint amit Accessben használsz. A tartalomkezelő(-szerűsége)k piacán valószínűleg rengeteg lehetőség van, de érdemes olyan megoldást keresni, ami szabványos formátumokat használ és várhatóan sokáig támogatott marad.

:)

MS alapoknál maradva:

  • Access adatbázis export MS SQL-be
    • MS SQL Express ingyenes
    • Accessbe be van építve az export (upsize, ha jól emlékszem)
  • Ha csak alap CRUD kell, akkor egy asp.net scaffoldinggal le lehet generálni az adatbázisból a weboldalakat és egy webserverrel bárhonnan elérhető.
  • .net core fut linuxon is (mssql is)

viszont ez tudást, némi utánanézést igényel. Ha elmegy az ember, aki ért hozzá, megint ugyanez a helyzet, mint ami most van.

Nem kell Accesst vásárolni ahhoz, hogy lefuttasd az Access programot. Az Access Runtime ingyenesen letölthető a Microsoft honlapjáról, még Magyar nyelven is elérhető. Ezzel egy teljes értékű futattókörnyezetet kapsz, minden menüpont ugyanott lesz mint az Accessben, csak a tervező rész nem érhető el. (Űrlap, report)