Életem érzésem szerint ... %-ban visszatért a normális kerékvágásba.

Címkék

Hallani, hogy vannak, akik még mindig nem mernek kimozdulni, emberek közé menni, vásárolni, csak részmunkaidőben vagy abban sem dolgoznak, nem mernek edzeni menni a megszokott fitneszterembe, nem ülnek be egy étterembe, nem terveznek nyaralást, főleg nem külföldit. Az ő életük nyilvánvalóan nem állt vissza 100%-ban a normál kerékvágásba.

Mi a helyzet nálad?

100
16% (116 szavazat)
90
18% (127 szavazat)
80
17% (125 szavazat)
70
14% (99 szavazat)
60
8% (60 szavazat)
50
8% (55 szavazat)
40
5% (36 szavazat)
30
5% (34 szavazat)
20
2% (15 szavazat)
10
2% (17 szavazat)
< 10
5% (34 szavazat)
Összes szavazat: 718

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 10:45

Mire gondolok?

  • full time dolgozom a munkahelyemen
  • minden nap étteremben ebédelek
  • heti 3 edzés a terembe
  • vásárlás a megszokott módon (akár Győrből elutazva Budapestre)
  • jövő héten belföldi nyaralás
  • plusz 2 külföldi még idén (egyik lefoglalva, másik szervezés alatt)
  • cukrászdába heti 2 alkalommal
  • kutya futtatás csoportosan (akár 8-10 gazdával) együtt
  • nem hoztam magam számára semmilyen korlátozást
  • találkozás a haverokkal, sütögetés, bográcsozás közösen
  • utazás másik városokba hétvégi pihenés jelleggel
  • fagyizás vagy "street food" fogyasztása
  • fodrász
  • stb.

Tehát pontosan úgy megy a közösségi életem, ahogy szoktam. Nincs különösebb szociális távolságtartás. Nekem ez azt jelenti, hogy 100%-ban visszatért minden a normális kerékvágásba. Akinél hasonló, az legyen a 100%, a többit kb. ehhez lőjük be.

trey @ gépház

Magyarországon ilyen helyek, mint étterem, cukrászda meg fordász már újra üzemelnek?

Távolságtartási szabályok nincsenek már, vagy csak nem tartjátok be?

Maszk, gyakori kézmosás / kézfertőtlenítés van még, vagy már abbahagytátok? (Vagy nem is volt)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

>>> Magyarországon ilyen helyek, mint étterem, cukrászda meg fordász már újra üzemelnek?

Nagyrészt igen.

 

>>> Távolságtartási szabályok nincsenek már, vagy csak nem tartjátok be?

Voltak / vannak és nagyrészt betartják.

 

>>> Maszk, gyakori kézmosás / kézfertőtlenítés van még, vagy már abbahagytátok? (Vagy nem is volt)

Maszk kötelező a boltban és tömegközlekedésben, máshol nem.

Magyarországon ilyen helyek, mint étterem, cukrászda meg fordász már újra üzemelnek?

Igen.

Távolságtartási szabályok nincsenek már, vagy csak nem tartjátok be?

Olyan, ami engem érintene, olyanról nem tudok.

Maszk, gyakori kézmosás / kézfertőtlenítés van még, vagy már abbahagytátok? (Vagy nem is volt)

Maszk kell a boltokban (szerintem tök felesleges), kezet eddig is mostam rendszeresen és eddig is kerültem a kézfogást, ha csak tehettem.

trey @ gépház

> Távolságtartási szabályok nincsenek már, vagy csak nem tartjátok be?

Olyan, ami engem érintene, olyanról nem tudok.

Nekem ezek tűntek fel:

találkozás a haverokkal, sütögetés, bográcsozás közösen
kutya futtatás csoportosan (akár 8-10 gazdával) együtt

Itt, Angliában ezeket pl. nem lehet még. Kb. egy-két  hete lehet az, hogy 1 (és nem több) másik háztartás tagjaival össze lehet jönni, pl. lehet piknikezni, de továbbra is megtartva a 2 m távolságot.

Illetve vagy most jött be (egy-két napja, vagy esetleg most hétfőtől lesz csak), hogy 1 egyszemélyes háztartásban élő egy személy 1 másik háztartással közös buborékot alkothat. Egymás lakóhelyére odamehetnek, lehet távolságtartás nélkül mindenfélét csinálni. Ölelkezni, puszit adni, csókolózni, dugni, ott aludni. Így most egy csomó egyedül élő fiatalnak az a dilemma, hogy valami partnerrel alkosson buborékot, és akkor lehet dugni, vagy a családdal alkosson buborékot, és akkor lehet találkozni anyuval apuval.

Illetve a másik dolog a távolságtartásban a kötelező maszkviselés. Ha fel kell tenned a maszkot bevásárlásnál, akkor hogy lehet 100%

Vagy nem arról van szó, hogy visszatért-e az élet a régi kerékvágásba, hanem arról, hogy mennyire zavaróak a dolgok? Szóval ugyan kötelező a maszk, de nem zavar, így 100% mert semmi zavaró dolog nincs?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Innen nézve, amit ott csináltak, az egy vicc. A korlátozásokat késve vezették be (akkor lett fontos, amikor Boris úr beteg lett), meg most vezették be talán két hete, hogy aki beutazik, annak két hét karantén? Itt ezt most oldották fel egy csomó országgal szemben. Mintha fáziskésésben lennétek.

trey @ gépház

Innen nézve, amit ott csináltak, az egy vicc

Sajnos, szerintem mindenhonnan nézve egy vicc.

A most bevezetett 2 hetes karanténra egész egyszerűen nem tudom elképzelni, mi lehet a magyarázat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Maszk kell a boltokban (szerintem tök felesleges), kezet eddig is mostam rendszeresen és eddig is kerültem a kézfogást, ha csak tehettem.

Kár, hogy a maszkhasználatot nem tanítják és nem is ellenőrzi senki, így igazából még annyi értelme sincs mint korábban, pedig akkor se sok volt. Látok embereket utcán egyedül sétálva maszkban, ugyanez kerékpáron, motoron. Boltokban meg 10-ből 9 emberen úgy van a maszk, hogy az orra kint van. Viszont ha telefonálni kell vagy beszélni, pl kéri a húst a hentespoltnál, akkor sokan félrehúzzák.

Tescoban a "direkt marketinges" hölgy aki letámadja a népet nem tudom milyen nagyszerű ajánlattal, félrehúzza a maszkot, hogy jobban értsék és úgy beszél fél méterről a kedves (ráadásul idősebb) vásárlóknak.

"full time dolgozom a munkahelyemen"

Remélem ez a pont soha nem fog még egyszer bekövetkezni, ahogy azt is, hogy a legtöbb szoftvercég felszámolja az irodáit, és átáll 100%-ban homeofficera. Nincs annál nagyobb hülyeség mint hogy napi két órát utazzon a fél város csak azért, hogy átüljön az otthoni gépe elől az irodai gépe elé, a csöndből a nyitott irodákra jellemző fehér zajba. És persze mindezekért fenntartani a méregdrága és környezetszennyező irodaházakat...

Itt ez egyben azt is jelenti, hogy nem csökkentett munkaidőre (2, 4 vagy 6 óra) vagyok bejelentve, hanem a korábbi heti 40 órába. Hogy most hol ülök éppen, az lényegtelen, akkor maradok otthon home office-ban, amikor kedvem szottyan.

trey @ gépház

Ennek baromi sok kihatása lenne (lesz): több multikulturális csapat lesz (ha nem kell egyhelyen ülni, akkor szabadabban válogathatnak a munkaerő között), több munkát fognak keletebbre vinni.

Sok munkanélküli lesz - talán csak rövidtávon - akik az építkezéseken, fenntartásban dolgoznak. 

De érinti a közlekedést, autógyártást, belvárosok arculatát, az ottani infrastruktúrát és szolgáltatásokat is. 

Plusz, talán idővel érdemessé válhat vidékre költözni is egy fejlesztőnek, mert nem csak Pesten lesz meló. Arra amit a legtöbb fejlesztő csinál teljesen felesleges még a heti szintű IRL találkozás is. Skype-on, Teams-en, stb. bármit meg lehet oldani, még jobban is mint személyesen, mert jobban látni a képernyőt egy megosztásnál mint ha ott ültök a csávó mögött hárman.

Nekem most is van olyan angol kollégám, aki vidékre költözött és remote dolgozik. Konkrétan valahova Fortaleza mellé, Brazíliába. Nyaranta kb. egy hónapra ideutazik, és akkor bejár az irodába. Illetve ha valami nagy izé van, akkor vesz jegyet, és bejön (vagy kimegy az ügyfélhez személyesen). Nem szokott úgy alakulni, hogy itt kelljen túl sok időt töltenie.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Eddig jellemzően az volt, hogy Magyararországra hoztak egy projektet és itt kerestek munkaerőt hozzá (lehetőleg magyar, vagy esetleg EU).
Keletről már nagyon problémás volt embert behozni, a megrendelő pedig általában kérte a személyes jelenlétet.

Nem vagyok biztos abban, hogy jól fogunk járni, ha ez úgy borul fel, hogy teljesen nemzetközi csapatok lesznek.

(Én általában is tartok attól, hogy kelet egyre nagyobb szeletet fog kimetszeni az IT-s tortából.)

Outsourcing-ban dolgozom, a válságokban jellemző volt, hogy a kiszervezés fokozódik (ott, ahol a munkavégzésre tényleg szükség van, tehát nem ide értve az autóipari leépítéseket).
Jelenleg úgy néz ki a megrendelésállományunk, hogy a magyarországi projekteket szüntetik meg, míg india profitál belőle.

Igen, csak ott valahogy kulturális okokból nem tudnak nemet mondani, mindent elvállalnak, hogy igen, tudják, aztán meg nem tudják. Nyilván arányaiban ott is annyi a zseni, mint errefelé és mivel rengetegen vannak, ezért számszerűen több zsenijük van, csak számszerűen több a hülye is, aki zseninek tekinti magát. Ha meg az ember gombokat fizet, akkor nem a zsenik fogják elvállalni a melót.

  1. Mire ez kiderül, addigra az itteni remote worker már elvesztette az állását, úgyhogy ezzel nem biztos, hogy ki lesz segítve.
  2. Itt sem csak a zsenik dolgoznak, nem muszáj gombokat fizetni, lehet velehol az itteni átlag és a semmi között is valahol.
  3. Nem csak India van, ami nálunk olcsóbb hely.

Igazából ezek részletkérdések, a lényeg, hogy nagyon sok munkahely azért nincs még kiszervezve, mert nincs még kialakult remote working kultúra, és nem lehet végtelen mennyiségű olcsó munkaerőt importálni Budapestre. (Btw az nem csak magyar/indiai kérdés, hanem akár pesti/nem-pesti is) Ha lesz rendes remote mindenhol, akkor szélnek lehet ereszteni az itteni banda jelentős részét, és mehet keletebbre a projekt. Ne csak indiaiakban gondolkodj, már ukrán/orosz staffinggal is óriásit lehet spórolni.

persze láttam már irániak által gyártott forráskódot is. Helyből obfuszkálva volt. Nem vagyok benne biztos, hogy szándékosan. Cserébe sehogyan sem korrelált az elvárásokkal a működése. ( relatíve friss fél évvel korábban írt kódról volt szó :) ).

mindenhonnan van még lefele, ez csak természetes =). És persze, mindenhol tudnak szarkupacokat építeni ezt se vitatom, de amivel a szerencsétlen multi nem szokott tudni mit kezdeni az, hogy a kultúrális különbségekkel gondolkodásmódbeli, hozzáállásbeli, munkamorál stb különbségek is vannak amiknek persze örülni kell, csak épp annyit nem szánnak egy olcsósítás célzatú változtatásra, hogy ezekhez a különbségekhez adaptálják a folyamatokat, átszervezzék a felelősségi köröket & szinteket stb.. Hiszen annak azonnal meg nem térülő költség vonzata is van :)

Jó, de muszáj a szélsőséges példákat megtalálni? :D

Nem kell iránig menni, Ukrajnában ott dekkol egy csomó programozó, aki nagyon szívesen dolgozna be nyugati cégnek egy pöttyet kevesebbért, mint a magyar programozó. Többé-kevésbé ugyanaz a kultúrkör, angolul is tudnak, stb. Több céget is tudok így hirtelen, akik épp arrafelé tapogatóznak, közvetve pont a remote working terjedése miatt.

Nyilván ez nem feltétlenül baj, mert a magyar programozó is kereshet jobbat, mert ő is dolgozhat távolról más országba, csak azt mondom, hogy nagyobb a verseny akkor, ha az egész világ programozói versenyeznek, mintha mondjuk szegedi cég szegedi informatikust keres.

a problémákat pedig lejátszák egymás között

Persze volt ilyenhez is szerencsés: elküldtem a showstopper issue-t, hogy ez így szar, mondjanak legalább vmi workaround-ot, mert nem lehet ettől haladni.

2 hónappal (és sok további címzett listával) később visszajött, hogy én valamit tudakoltam ennek a dolognak a környékén nem tudom-e a megoldást, mert már kezdik nagyon ütni a fejüket érte :D ..

Egy dologban valóban verhetetlenek: parasztvakításban & sales szinten valóban el tudják adni azt, hogy náluk vannak az adott területhez tényleg értő emberek. Sőt remek referenciák tömegével igazolják, hogy már mások is.. ..belegyalogoltak abba amibe az új ügyfél fog mindjárt :D..

ma már a projekt menedzsmentet is indiaiak végzik jelentős részben

Meg is van az eredménye :)

Indiában sem csak hülyék vannak ám, szóval lesz még itt sírás.

Ezzel erősen vitatkoznék. A %os eloszlás alapján azokkal az indiaiakkal akik nem nagyon hülyék fejlesztő reálisan nem nagyon találkozik. A legértelmesebbek vagy nem végrehajtó szinten vannak már, vagy pl a top amerikai egyetemeken tanulnak &/ oktatnak. pl MIT-n viszonylag kevés fehér oktatót lehetett találni (3éve).

szóval lesz még itt sírás

Ezzel abszolút egyet értek, de ennek a fő oka az, hogy sw barkácsoló és összeszerelő (meg üzemeltető) üzemek garmadája van itthon, komolyabb K+F tevékenység azért nagyságrendekkel kevesebb. Azok a csoportok nehezebben mozdíthatók ahol helyben van sok különböző terület és nem feltétlen akarják azokat elcitálni egymástól

Nem csak az indián munkaerő okosságát vagy butaságát lehet amellé odatenni, hogy nem tud akármikor ideutazni egyszerűen.

Elég sok olyan cégnél dolgoztam, akiknél pl. az időzónák okozták a legtöbb problémát.

Amikor egy nemzetközi csapatban vannak európaiak eddig, akkor lehet hozzájuk indiánokat tenni vagy Indiából vagy az USÁból. De mindkét helyről már nem lehet, mert nem lesz olyan time slot, ami mindenkinek jó.

És megkockáztatom, hogy az se túl jó, hogy a csapat egyik része és a másik része között mondjuk 2-3 órányi átfedés van csak. Elég nehéz így csapatként valóban működni. Arra persze jó, ha pipeline van, és amikor az egyik lokáció kész van valamivel, átdobják a másik lokációnak. De sok olyan munka van, ami nem így működik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sőt szívesen beutaztatnak onsite kontingenst is akik lezavarják a fordítást & megtalálják a megfelelő csoportokat, sokat tud gyorsítani, de azért -mint mindennek- ennek is van költsége. És persze pl EU-ba nem feltétlen kapnak csak úgy hosszabb időre vízumot, szóval számolnod kell vele, hogy a konkrét arc aki képbejött a helyi sajátosságokkal záros határidőn belül eltűnik..

Annyira nem lesz könnyű dolga, mert az adott céghez kap munkavállalási engedélyt, ahonnan 1 - 1.5 évig nem mozdulhat.

Egyébként nem is feltétlenül értik egymást: amikor eljöttek a csapatom indiai tagjai hozzánk, mondtam nekik, hogy nyugodtan beszéljenek egymás között az anyanyelvükön, nem kell udvariasságból angolul.

Közölték, hogy indiai két végéből származnak és nem értik egymást. :) 

igen az nekem is elég gyorsan feltűnt, hogy 10fős csoport legalább 3 nyelven kommunikál :), van külön wikipedia szócikkük róla..

https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_India

Fordítás alatt az "angolról" "angolra" fordítást (átértelmezést, magyarázatot) értettem elsősorban..

Remélem [...], hogy a legtöbb szoftvercég felszámolja az irodáit, és átáll 100%-ban homeofficera.

Nem lehetne, hogy mindenki csinálja azt, amihez kedve van? :D

Én szeretek bejárni az irodába, mert kedvelem a kollégáimat, szívesen dumálok velük a kötelező szakmai kérdéseken kívül is. Egy Teams/Zoom konf nem ugyanaz, mint a péntek meló utáni sörözés, vagy egy kávé délután.

Nincs annál nagyobb hülyeség mint hogy napi két órát utazzon a fél város csak azért,

Azt én sem támogatom, nálam 30 perc a lélektani határ. Feleslegesnek nem mondanám, évente 20-30 audiobook simán elfogy + egy rakás podcast. Ezeket nem hallgatnám meg otthon.

Nem lehetne, hogy mindenki csinálja azt, amihez kedve van? :D

Én szeretek bejárni az irodába, mert kedvelem a kollégáimat, szívesen dumálok velük a kötelező szakmai kérdéseken kívül is. Egy Teams/Zoom konf nem ugyanaz, mint a péntek meló utáni sörözés, vagy egy kávé délután.

Ez igaz, de ha bejársz az irodába, a többiek meg közben otthonról dolgoznak, akkor mennyire lesz érdekes a péntek meló utáni sörözés egyedül?

Én is dolgoztam olyan helyen, hogy mindenki azt csinálta, amihez kedve volt. Úgy az idő 50%-ában bent voltam az irodában, (de sosem pénteken, mert pénteken senki nem megy be), de azért érdekes volt, amikor tök random hétköznapon volt valami értekezlet, bementem a kiírt terembe, és egyedül voltam, mindenki más csak betelefonált.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezt eddig se vitatta senki, csak akkor legközelebb nem kell azzal takarózni, ami egyébként meg nem igaz. :) ha pedig a beidézett  cikk (amiről szó van) ostobaság, azt nem én írtam, mindenesetre reklám az nem volt benne. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Bocs, de 20 000 user minden piti sérelmét nem tudom fejben tartani... Te most éppen melyik fájást hánytorgatod itt fel full offban? Amikor szóltam, hogy ne hányd ide a Teamviewer full marketing stuntját, amit tövig beszoptál? Egy étterem ezen az oldalon sosem reklámozna, kurván nem a marketing volt vele a célom, ez egyértelmű. Nálad - ha arról van szó amire gondoltam - ez nem mondható el.

trey @ gépház

"Fájás", "piti sérelem", "idehányod"... Te aztán tudod hogyan kell kommunikálni. :) arra a cikkre gondolsz, ami szerint a LogMeIn ingyenesen biztosítja az alkalmazását a koronavirus járvány miatt a rászoruló diákoknak, tanároknak, stb - majd ezt törölted, mondván hogy én kérdés nélkül reklámozom. Ha ez reklám, akkor egyrészt miért nincs ugyanígy kezelve minden más  anyag, amiben valamiről tájékoztatják a tisztelt nagyérdeműt, ellenben miért nem reklám az, amikor egyértelműen fizetős  szolgáltatásról szóló információk jelennek meg az oldalon? Definiáljuk már a hup-on értendő reklám fogalmát, hogy mindenki tudja, mihez igazodjon.

"Egy étterem ezen az oldalon sosem reklámozna,"

- szerintem a LogMeIn sem. :) viszont ők ingyen biztosítják az alkalmazást, az étterem viszont nem adja ingyen az ételt. :)

"Nálad - ha arról van szó amire gondoltam - ez nem mondható el."

- lol

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akkor tisztázom neked:

Amiről én úgy ítélem meg, az reklám, amiről nem, az nem.

Azzal pedig ne nevettesd ki magad, hogy egy IT oldalon a LogMeIn (x)-szel megjelölt cikkének behivatkozása pont abba a kategóriába esik egy posztban, mint egy vitában egy étterem említése.

Az igazodási irány: nem szoktam szólni általában semmiért, de a pofátlan reklámot nem tűröm. Ide lehet tenni, de sértődés ne legyen, ha reklámnak minősítésem és kitörlöm a picsába.

A LogMeIn, ha hirdetni szeretne itt, annak is megvan a módja, keressenek meg. Találunk rá egy árat. Mi sem lopjuk sem az időt, sem a pénzt. Egyelőre még ebből tartjuk fenn az oldalt.

trey @ gépház

"Amiről én úgy ítélem meg, az reklám, amiről nem, az nem."

- tehát akkor nem attól reklám a reklám amitől, hanem igazából tőled! :)

"Az igazodási irány: nem szoktam szólni általában semmiért, de a pofátlan reklámot nem tűröm"

- vagyis gyakorlatilag bármilyen tartalmat reklámnak minősítesz, aztán törölsz, csak mert te így gondolkodsz.:)

" LogMeIn, ha hirdetni szeretne itt, annak is megvan a módja, keressenek meg"

- te aztán tudod hogyan kell bánni a potenciális hirdetőkkel, de csodálkoznék, ha ezek után bármit szeretnének... :)

"Mi sem lopjuk sem az időt, sem a pénzt. Egyelőre még ebből tartjuk fenn az oldalt."

- ezzel mindenki így van, nyilván a nádor étterem is. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

- tehát akkor nem attól reklám a reklám amitől, hanem igazából tőled! :)

Erős a csúsztatás a részedről, mivel nem szoktam általában törölni, de amikor ideteszel egy olyan linket, amiben explicit jelezve van, hogy reklám, azt hadd vegyem már annak!

- vagyis gyakorlatilag bármilyen tartalmat reklámnak minősítesz, aztán törölsz, csak mert te így gondolkodsz.:)

Így van. De, lásd az első válaszom. 

- te aztán tudod hogyan kell bánni a potenciális hirdetőkkel, de csodálkoznék, ha ezek után bármit szeretnének... :)

Szerintem teljesen korrekt az, hogy egy for-profit cég hirdetni akar, azért pont úgy fizessen, ahogy mások teszik. Ha nem így állnék hozzá, az igazságtalan lenne azokkal szemben, akik fizetnek a reklámért. Ezen meg lehet sértődni, de ki a faszt érdekel?

- ezzel mindenki így van, nyilván a nádor étterem is. :)

Olcsó szar szurkálódás. De, hogy tiszta legyen, ha te leírod itt, hogy hol eszel minden nap, azt nem fogom reklámnak tekinteni.

Ja és még valami: próbáld meg a szándékos reklámozást (amit te csináltál, vagyis azzal indítottál egy fórumtopikot) különválasztani a 22 szint mélyen levő hozzászólásfolyamtól, ahol valaminek az említése azért történik, mert nélküle a vita értelmét veszítené. Ezért nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi szándékos reklám és mi az, ami nem az. És ezért fogom én eldönteni.

trey @ gépház

"Szerintem teljesen korrekt az, hogy egy for-profit cég hirdetni akar, azért pont úgy fizessen, ahogy mások teszik. "

- ki mondta az ellenkezőjét? 

"Olcsó szar szurkálódás"

- mondja az, aki konkrétan berak egy direkt reklámot...

"próbáld meg a szándékos reklámozást"

- nem reklámoztam., veled ellentétben.  :)

"Ezért nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mi szándékos reklám és mi az, ami nem az. És ezért fogom én eldönteni."

- a döntéseid alapján ez láthatóan nem sikerül.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nálam ez ilyesmi:
1, Eddig is így volt.
2, Eddig is házhoz / melóba rendeltem a kaját.
3, A megszokott termem még zárva.
4, Az idősávos baromság még mindig akadályoz, de a visszaállított nyitvatartás miatt simán.
5, Nem jövőhéten, hanem 3 hét múlva, de lesz, már ki van fizetve rég.
6, Csak egy. Ha nem felejtek el visszajönni, akkor majd jövőre megint lesz. :D 
7, Nem járok, sok a gyerek.
8, Eddig is megvolt.
9, Kivezettem a Tinder randikat. Bár leginkább azért, mert gagyi volt a felhozatal a külföldiek hiányában.
10, Eddig is megvolt.
11, Eddig is megvolt.
12, Amióta nyitva a kedvenc Gyrososom, simán.
13, Fodrászom még zárva.

Szóval csak pár dolog nem tért még vissza, de alapvetően nem változtattam semmin a megszokotthoz képest. Talán annyi, hogy a kijárási korlátozás alatt 3x akartak megbüntetni, de a munkahely és lakhely között lehet ingázni, azt meg nem mondták meg milyen útvonalon tehetem, ha még a boltot is útba akarom ejteni stb. Szóval kimagyarázható volt, hogy szarok az egészre. 

openSUSE Leap 15

- Továbbra is home office

- Kedvenc szabadidős tevékenységem egyike a tánc - görög, délszláv, bolgár néptáncok - ami a jelenlegi szabályokba nem fér bele. (másik a bicikli, az belefér, de mivel munkába nem járok, az is jóval kevesebb - az eleve napi 22 km volt)

- vásárlás továbbra is maszkban kötelező, azt meg utálom. Az idősáv-korlátozás miatt nem tudunk a feleségemmel együtt vásárolni.

- haverokkal találkozás többnyire művelődési házakban szokott történni, azok zárva vannak

- egyik tervezett belföldi nyaralásom meglesz, a másik bizonytalan.

-a tevezett külföldi nyaralást nem mondtam le, az várhatóan meglesz.

- annyi pozitívum van, hogy hosszabb bringatúra közben már be lehet ülni egy-egy kocsmába is.

Az utolsó opció nem < 10 akar lenni?

- rezso -

elvileg senkinek sem lehet 100% az idosavos vasarlas es a kotelezo maszk miatt ha jar boltba :)

- home office meg kotelezo

- boltban maszk, idokorlat

- terem ahova jarok edzeni meg nem nyitott ki

- koncertre meg nem lehet menni

- kulfoldi utazasokkal meg bizonytalansag, mert nem szeretnek haza utazva 2 hetet hatosagi karantenban tolteni

elvileg senkinek sem lehet 100% az idosavos vasarlas es a kotelezo maszk miatt ha jar boltba

Nem mindenki jár boltba, nem mindenki lakik olyan országban, ahol masz kell meg idősáv van. Szóval elméletileg ezektől még lehet valakinek 100%

A másik opció, hogy vannak szabályok, de nem tartják be. A közelben is van egy ház, a legdurvább lockdown közben is folyamatosan heti 5-6 alkalommal barbecue party volt a kertben, legalább 20-30 ember minden alkalommal. Valahogy az a sejtésem, hogy nem egy háztartásba tartoztak mind. Maszk nélkül, egymáshoz közel. Szóval nekik a legvadabb járványidőszak közben se volt nagyon messze a normálistól az életük.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 19:26

Engem igazán csak a vásárláskori maszk viselés zavar. Mondjuk annyi előnye van, hogy igyekszem gyorsan kijönni az áruházból, kevesebbet nézelődöm, bár előtte sem vittem túlzásba.
Olyan nagyon nem mászkáltam régen sem tömegekkel zsúfolt helyekre. Igazából a színház ami kiesett. De a bérlet árát nem kértem vissza.
Eddig egy július 20 utáni Ausztriai kirándulás van függőben, az utazási iroda még nem jelzett vissza, de szerintem azzal nem lesz gond.
A lányom esküvője ami október 3-ra van tervezve sem dőlt még el, mert sok Angliából érkező vendég lenne. Remélhetőleg július végére megszüntetik ezt a 2 hét karantén mind a két országban beutazás esetén dolgot.

Az hogy pillanatnyilag hogy érezzük magunkat a vírus és az azt kiváltó intézkedések maitt, nem jelenti azt, hogy ennek hosszabb távú gazdasági és járványügyi hatásait is megússzuk!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 14:48

Nem kellene ezt a vírust ilyen lazán kezelni. Pontosan betartok minden kért intézkedést. Sajnos mikor kb az emberek 70 - 80% nem így tesz nem tudom van-e még értelme. A 37 éves ember halálesetéből látni elég egy fertőzött és a cégénél kb minden leállt.

Ez volt az egyik legkárosabb húzás, hogy elkezdték listázni az ismert krónikus betegségeket, holott azokkal évekig vagy évtizedekig el lehet élni és kockázati tényező, de attól még ha elkapod egy csomó maradandó egészségkárosodásod lehet a szaglás és ízlelés elvesztésétől kezdve a tüdőkapacitás elvesztéséig...

Mint írtam volt, ennek sok értelme nincs, mert azokkal az krónikus betegségekkel éveket el lehetne élni, másrészt meg egy csomó szövődményt okoz azoknál, akik túlélik. Ennyi erővel akkor egy közlekedési balesetnél is oda lehetne írni, hogy nem a balesetbe halt bele, hanem abba, hogy idős volt és egyéb betegségei is voltak, ha fiatalabb lett volna és fitt, akkor meg túléli.

Mi az, hogy végre talált egy esetet a sajtó? Már eddig is volt elég sok eset, csak nem Magyarországon.

Tihozzátok nem jutnak el a nemzetközi hírek?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Arról volt szó, hogy minden halálesetet összefüggésbe hozott a sajtó a koronavírussal. Aztán amikor esetleg megtörténik a boncolás, arról már nem nagyon írnak ilyen nagy hanggal.

Ez nem csak Magyarországon van / volt így. Ott volt az angol nővér esete aki fiatalon halt meg, úgy hogy egyébként állítólag semmi baja sem volt. stb. Olvastam az esetről én is, pedig nem Angliában élek, de arról már nem hallottam, hogy mi lett a boncolás eredménye, volt-e egyáltalán és tényleg a vírus miatt halt meg vagy sem. Persze ha írnának is róla, akkor is valami apró betűtípussal, mert nem az a lényeg, hogy te tájékoztatva legyél a világ dolgairól ahogy azok megtörténnek, hanem hogy pánikolj amennyire csak lehet.

Természetesen nem olvastam minden egyes fiatal halottról, de volt legalább 2-3, akikről az újság írta, hogy a boncolás nem talált semmi mást a koronavíruson kívül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nyár van, ilyenkor nem szokott hasítani az influenza. Arra tippelnék, hogy az első pillanattól kezdve a "tudományos" infó mind fullkamu volt, többek között az is, hogy jó időben is terjed.

Persze, nem alakul ellene ki immunitás, de azért a vakcináig senki ne dugjon glory-hole nélkül!!44!!4! (Gyengébbek kedvéért, ha nincs immunitás, akkor nincs vakcina sem...) A hülyeség akkorát tombolt mint eddig soha.

Kevesebb mint 10%, Wales talán hóvégén nyit, még fodrász sincs, a netes meetingeken kétféle ember van, Tarzan és a kopasz 

Én levágtam az egyik gyerek haját. A másik gyerek nézte egy darabig, aztán elmenekült, és később azt mondta, hogy az ő haja voltaképp jó úgy, ahogy van :-D

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 21:22

90%
Delelott meg tovabbra sem tudok boltba menni, ezen kivul nem erint.

Szerkesztve: 2020. 06. 13., szo – 23:19

Jelenlegi nemzeti stratégiánk, hogy várják hogy egyszer majd lesz vakcina valahonnan küldfölről, és addig csak megússzuk valahogy. Azt érzik, hogy gazdaságot a fergeteges elmúlt 10 év után térdrekényszerítette egy kicsit komolyabb influenza járvány, de azt kommunikálni ugya nem lehet hogy hazudtak reggel, délben, este... Úgyhogy hivatalosan megszüntettük a járványt, most már az egyéni immunrendszer kérdése a túlélés... Talán csoda történik és lesz vakcina időben. A vírustol nem tartok, de nem utazgatok, mert a gazdasági nehézségek jönnek. Amit már beigértek: 4 napos munkarend, fizetésemelés lehetősége törölve, bónuszunk sem lesz... A termelésünk jelenleg 30%- on működik. Több tucat projectünket törölték, amit a beszállítóink valamekkora késéssel, de meg fognak érezni.

Jelenlegi nemzeti stratégiánk, hogy várják hogy egyszer majd lesz vakcina valahonnan küldfölről

tv/yt/fb/ tájékozódsz? /:)/

egy kicsit komolyabb influenza járvány

:D:D:D:D:D:D:D

Amit már beigértek: 4 napos munkarend, fizetésemelés lehetősége törölve, bónuszunk sem lesz...

A 4 napos munkarendnek örülsz v nem? a többit értem, de az elmúlt években több helyről is hallottam, ahol nem dübörögtek a bónuszok annyira.

A termelésünk jelenleg 30%- on működik.

eztisagonoszfityeszintézteelneked. Bezzega{kedvencvágyottkirakatembered} megoldaná, hogy 200%on menjen minden :).

tv/yt/fb/ tájékozódsz? /:)/

Miért, mi a stratégia? Mármint azon kívül, hogy a nyaralóban port kell törölni és ki kell engedni a vizet... mert én nem nagyon tudtam érdemleges információt kapni arról, hogy mi az ország rövid-, közép- és hosszú távú stratégiája a vírus kapcsán és különféle forgatókönyvek esetén milyen objektív szempontok alapján milyen intézkedések várhatóak.

Jelenlegi nemzeti stratégiánk, hogy várják hogy egyszer majd lesz vakcina valahonnan küldfölről

Innen indultunk.

https://index.hu/techtud/2020/03/13/elkezdodik_a_magyar_koronavirus-gyogyszer_fejlesztese_kormanyzati_tamogatas_itm/

Adtak -valamennyi- pénzt kutatóknak hogy kutassanak gondolom. Volt valami hír korábban nemzetközi kölcsönös együttműködésről is, kutatóknál azért még szoktak ilyenek lenni időnként :).

Miért, mi a stratégia?

Nem tudok róla, hogy lenne egyáltalán, pláne nem elérhető anyagként. De ettől simán lehet, nem is kerestem :)

De nekem eddig úgy tűnt, hogy érdeklődés sincs tényszerű vitára. (ahol a cél valami ügy/folyamat finomítása, jobbítása és ennek egy eszköze a véleménycsere, nem pedig a szokásos szardobálás)

Szimpátia szavazásoknak (amiknél kizárólag az számít, hogy ki nyújtja be / ki rendeli meg / milyen logó&/színű van az előkészítő társaság egyes tagjainak a jelvénye stbstb) meg semmi haszna nincs a munka anyag és ennek kapcsán a bekövetkező történések végkimenetelére nézve.

Az a nagyon kevés ember aki tevékenyen visz (vagy legalábbis próbál vinni) dolgokat előre pont elég, hogy megküzd a döglött bürokrata szervezetekkel újra és újra.

Viszont *ha lenne* ilyen (milyen?) stratégia, szerinted

 - mit kellene tartalmaznia?

 - milyen formában lehetne azt közre adni?

Viszont *ha lenne* ilyen (milyen?) stratégia, szerinted
 - mit kellene tartalmaznia?
 - milyen formában lehetne azt közre adni?

Nagyjából objektív szempontok szerint azt, hogy mikor melyik gazdasági ágazat milyen korlátozásokra számíthat az eddigi tapasztalatok alapján, mert azért jó lenne tervezni valamennyire az év fennmaradó részét és akár a jövő évet.

mikor melyik gazdasági ágazat milyen korlátozásokra számíthat az eddigi tapasztalatok alapján

szerintem on-the-fly megy nagyrészt, esetleg pár fő irányvonalra, ha ez történik arra azt lépjük, de szerintem egy választás előtti szavazótábor felmérést jobban meg tudnak tippelni, mint, hogy mi lesz pontosan a gazdasággal 1-2-3 év múlva..

Ilyenkor szoktak jönni a jósok a víziókkal: El tudná ön azt képzelni, hogy? Persze.. Majd jön valaki és felteszi azt a kérdést: van annak realitása, hogy ...? Majd rákérdez: ha van akkor nagyjából mekkora? :).

 mert azért jó lenne tervezni valamennyire az év fennmaradó részét és akár a jövő évet

abszolút egyet értek, jó lenne, de ahogy én látom még azért minden mozog...

Lekopogom, de talán az utcai zavargásokba torkolló állapotokat megússzuk ha szerencsénk van..

4 napos munkarendet úgy kaptuk meg, hogy gyakorlatilag lehetővé tették az egyoldalú munka szerződésmódosítást. A feladat mennyisége maradt, ezért 5 napot dolgozok, csak 4 napot fizetnek. A mi cégünknél kb. 2000 fő a DL és ez januárban még 3000 fölott volt... Nem akarok belemenni politikai okoskodásba...

Attol hogy keveset termelsz, az IDL feladatok megmaradnak. Pont ugyan annyi riportot készítesz, a projecteken ugyan annyi a munka, az R&D ugyan úgy végigcsinálja a folyamatait, a QA sem áll meg. Csak az értékesítés szakadt be, és a bérköltségeket és a projekt költségeket próbálják lenyomni. Mondok egy példát: tönkre megy egy termelő gép présmonitora, amit nem javíttatnak meg 10k euróért hanem bevezetnek egy CSL-t amit odaadnak a QAA-snak, plusz feladatnak. Egy IT-s kolléga leszámolt, nem vettek fel helyére senkit, a feladatait szétosztották 80% bérért. Nem érint sem a QA sem az IT szerencsére, de mindenki félti az állását.

ezért 5 napot dolgozok, csak 4 napot fizetnek

^^ ez a fő probléma. Kérdés, hogy mi lenne jó egy ilyen helyzetben.

Én egyenlőre részben kevesebbet teszek félre, mivel kevesebbet dolgozom így kevesebbet is keresek -> kevesebbet is találok./de nyáron ezzel így szoktam lenni amúgy is/

Számomra a 4 napos munkarend azt jelenti, hogy 4 napot dolgozol, 4 napot fizetnek. az ötödiket pedig tetszés szerint használod fel.

[off]

Sajnos nekem is volt, ahol napi átlag 10 órát dolgoztam hónapokon át (a hét 5 napján + időnként szombaton,vasárnap). És fizettek érte egy amúgy is rossz órabért természetesen szigorúan maximum 5 napra 8 órára. A munka törvénykönyve nem sokat ért, főleg, hogy nem a kellő szintekre jeleztem vissza a bajt. És mivel működő rendszert akartunk építeni így tökéletesen hibás logikával próbáltam én is beleadni apait-anyait hogy jó legyen. Hiba volt. Ott kellett volna hagynom leesni az első alkalommal az egészet a vérbe, oldja meg az a barom aki bevállalta a határidőt meg a tartalmat hozzá.

[/off]

Mai napig nem tudom, mi pénzért dolgozom többet, mint a válság elött. Ugye le lett véve kb 60%-ra, és van egy olyan gyanúm, h csak nekem egyértelmű, h full minkáért jár a full fizu. A tulaj meg ködösít, nem mond egyenes választ. Gondolom, majd hó végén meglátom, max lecsúsztatom.

Egyelőre jó irányba mennek a dolgok, mert végre módom lett újra rendelni __disznófejeket__!

Rendeltem is 4 dobozzal azonnal, egy dobozban 3 cocafej van... Jövő hétre van ígérve a szállítás. Hogy én mennyire örülök neki már jóelőre!

Ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a dolgok legalábbis kezdenek rendeződni. Komolyan. Tudniillik eddig azért nem kaptam mert az ilyesmi „speciális rendelésnek” minősült, s gyakorlatilag minden le volt tiltva, ami a nagyokosok szerint nem „létfontosságú”...

Holott tök baromság az egész. Oké, én értem hogy eleinte mindenki beijedt mert súlyosabbnak nézett ki a járvány mint amilyennek bizonyult, de előbb is rájöhettek volna, hogy nincs akkora vész mint hiszik. Sőt, gyakran az intézkedésekkel többet ártottak mint használtak. Például az iskolabezárásokkal. Ha ugyanis a kölykök suliba mennek, akkor ott vannak és kész. Hogy azonban bezárták az iskolákat, a legtöbb kölyök igenis elment a haverjaihoz meg ide meg oda, aztán jól össze meg vissza fertőzték egymást, majd hazamentek és átadták a papának-mamának meg a nagyszülőknek...

Még szerencse hogy itt az Óceán e partján azért van egy hangyányi esze az embereknek, ha nem is annyi mint néha hiszik magukról. Ahhoz nem elég hogy okosan előre lássák a dolgokat de legalább képesek tanulni a saját hibáikból: arra gondolok, bejelentette a pénzügyminiszter, ha lesz második hullám, már nem állítják le megint a gazdaságot...

az intézkedésekkel többet ártottak mint használtak. Például az iskolabezárásokkal. Ha ugyanis a kölykök suliba mennek, akkor ott vannak és kész. Hogy azonban bezárták az iskolákat, a legtöbb kölyök igenis elment a haverjaihoz meg ide meg oda, aztán jól össze meg vissza fertőzték egymást, majd hazamentek és átadták a papának-mamának meg a nagyszülőknek

Nem érem a gondolatmenetet. Ha a gyerekek között van fertőzött és megfertőzik egymást miközben egymással találkoznak, akkor nem mindegy, hogy iskolában vagy máshol találkoznak? A végeredmény úgyis az lesz, hogy a gyerek hazaviszi és az egész család megfertőződik.

Amúgy nem tudom, hogy nálatok tényleg így ment-e, mint ahogy írod, az ismerőseim között nem fordult ez elő. Se az angliai ismerősök se a budapesti ismerősök gyerekei nem mentek a haverokkal találkozni. Otthon kuksoló gyerekekről hallottam mindenkitől. Magyarországon néhány szülő elvitte a gyerekeket mondjuk kirándulni, de pl. a nagyszülőkhöz már nem mentek el. Itt, Angliában még kirándulni sem volt szabad elmenni (pontosabban, ha valaki olyan szerencsés volt, hogy épp egy hegy meg erdő mellett lakott, akkor persze kimehettek sétálni, de mondjuk autóval 10 perccel odébb lévő erdőhöz már nem volt szabad elmenni (most már szabad, pár hete))

Mondjuk nem is tudom, hogy csinálták volna a gyerekek a haverokkal találkozást (legalábbis itt, Angliában). Ha az utcán vannak, a rendőr észreveszi, hogy 2-nél több ember van együtt, odamegy, büntet, hazaküldi őket. Ha meg felmennének valakihez, annak az otthon unatkozó szülei nem engedik be a lakásba (ahogy a saját gyereküket se engedik ki).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Well, nem bántani akarlak de meglátszik tényleg hogy nem Amerikában élsz. Bár talán az én korábbi közlendőmbe is becsúszott egy hiányosság ami félrevihetett téged: természetesen nem az egészen picike gyerekekre gondoltam, hanem inkább a kamaszfélékre!

Itt az USA-ban ezek többnyire már hatalmas pofával bírnak, nekik ugye „jogaik” vannak meg minden... még akkor is ha pedig nem. Azaz, ha az iskolában vannak és akad köztük egy fertőzött, persze összefertőzheti az az egész osztályut ebben igazad van. De csak az osztályt, aztán meg az hamar kiderül, tudni lehet a „kontaktokat” is mert elég egyértelmű ki jár abba az osztályba vagy akár iskolába...

De ha az iskola bezár, a kamaszokat NEM LEHET megállítani, otthon tartani! Képtelenség. Na jó, oké, persze lesz aki betartja magától is... Talán százból egy és ezzel már sokat mondtam. Az is olyan mint én, valami Aspie-féleség aki akkor se menne sehova ha szabadna.

Ellenben a többiek simán lemennek a tengerpartra bulizni mert „nekik ne szabják meg”, meg is magyarázzák hogy az nem olyan veszélyes mert „szabad tér”, a mozgás jót tesz, kell a napfény (ez utóbbi még igaz is...), és „egyszer úgyis meghalunk”, ő bátor és nem fél stb...

És még sok szempontból igazat is adok nekik! De most nem az a lényeg igazuk van-e nekik vagy nekem. Itt a lényeg az, hogy ezek a kamaszok azoknál is fegyelmezetlenebbek és nagypofájúbbak akiket magyarországon ismersz. És még az is ront a dolgokon hogy majdnem mindnek van autója is, jogsija is, vagy legalább motorkerékpárja ha autója nem... Persze ne egy csúcsmodellre gondolj, de ha egy lerobbant rozsdás szar az is már elég ahhoz hogy akár az államhatárt is túllépje vele, és 500 kilométerrel messzebbre vigye a vírusát!

Ha iskolába járna, erre mesze kevesebb ideje maradna.

Nézdf csak meg most is, a tüntetűket. Még maszkot se látsz mindegyiken, a távolságot meg kábé senki se tartja be. A kijárási tilalmat pláne nem. Itt egy jó ÜRÜGY, és élnek vele. De ha ez nem volna, találnának más ürügyet, csak legfeljebb nem ilyen látványosat és jól hangzót.

Szerintem ha lesz második hullám, nem a pénzügyminiszteren múlik majd hogy lesz-e gazdaságleállítás megint. Ő nem akarja, de ha akarná akkor se lehetne megcsinálni. Egyszerűen nem olyan a hangulat. A fiatalok közt meg pláne nem. Kezelhetetlenek.

Ismétlem ezt nem azért mondom most hogy ítélkezzek, igazuk van-e. Az más kérdés, sőt ilyen téren én magam is messze inkább az ő oldalukon állok. De ez most MINDEGY, mert nem azon múlik igazuk van-e. Akár igen akár nem, ők ilyenek és kész: fegyelmezhetetlenek. És pláne most fegyelmezhetetlenek amikor a rendőrök elég majrésak is, mert jaj nehogy megsértsék valakinek a valamiféle jogát, jön megint egy per, aztán mennek a dutyiba vagy minimum elbocsátás...

Ellenben a többiek simán lemennek a tengerpartra bulizni mert „nekik ne szabják meg”

Hát, Amerika a szabadság hazája. Úgy látszik, ott a rendőrség el van foglalva egyéb dolgokkal, arra nincs idejük vagy szándékuk, hogy a törvények/rendeletek betartását ellenőrizzék.

Itt, Angliában is voltak emberek, akik elmentek a tengerpartra. Aztán a rendőrség megjelent, mindenkit szépen kikérdeztek, hogy honnan jöttek, kiszabták a büntetést azokra, akik nem csak a közeli házukból indulva épp a napi engedélyezett 30 perc edzést csinálták éppen, aztán hazaküldték a renitenseket. Pl. itt, a mi falunkban is a helyi újság írta, hogy volt egy pár, akit kb. 1 órányi autózás távolságból (még a grófság területét se hagyták el) küldött haza a rendőrség ekkor és ekkor.

az is már elég ahhoz hogy akár az államhatárt is túllépje vele, és 500 kilométerrel messzebbre vigye a vírusát!

Az angol rendőrök meg kitalálták, hogy az utakat le is lehet ám zárni, így ha ki van adva az ukáz, hogy nem szabad közlekedni, akkor nem az van, hogy hát, reméljük, hogy nem is közlekednek az emberek, hanem volt időszak, amikor nem is lehetett (OK, nem minden út volt lezárva, de pl. a nagyobb autópályák, meg különböző turisták által kedvelt területekre vezető utak).

Mondjuk személy szerint ezzel az intézkedéssel így nem értettem egyet én sem. Nem tudom, miért biztonságosabb elsétálni a közeli kiserdőbe és ott kirándulni, mint autóval elmenni X helyre, és az ottani erdőben kirándulni, ha mindkét helyen megtartjuk a távolságot a többi népektől.

Ahogy azt se értettem, mi értelme van annak, hogy csak napi 30 perc testmozgás céljából szabad elhagyni a lakást (+ kaját venni). Miért lett volna gond, ha valaki mondjuk 1 órán keresztül fut, biciklizik vagy túrázik, illetve miért lett volna járványügyileg rossz, ha mondjuk kocogás közben megáll, leterít egy plédet és leül a fűre valahol mindenkitől messze. Esetleg, horribile dictu elmajszol egy szendvicset, vagy sütteti magát a nappal 15 percet.

De akármilyen ostobaság volt is a szabály, a rendőrség betartatta. Hiába, Anglia, mint az köztudott, rendőrállam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát az USA, az nagyon más. Tudom hogy az USA fehér telepesei nagyobbrészt Angliából jöttek be ide régen, de az tényleg rég volt. Oké, elismerem, Angliában még sose voltam, nem ismerem, de ugye Angliából is az elégedetlenek utaztak akkoriban az USA-ba, és még ma is az megy ki oda akinek valamiért tele a töke a szülőhazájával... Ez még rám is igaz ugye. Szóval, errefelé eléggé más a mentalitás. Itt jellemzően az van hogy az egyes tagállamokban van egy bizonyosfokú enyhe „nacionalizmus” vagy minek nevezzem, de nem a többi tagállam ellen, hanem a „szövetségi” kormány ellen! Itt már hagyománya van a központi hatalom elleni lázadásnak is...

És még sok minden más. A hoteleket is be akarták zárni eleinte, de aztán kiderült nem lehet mert sokan egész életükben hotelekben laknak... innentől már eleve megbukott a „maradj otthon”. Ha a hotelek nem zárnak be, lehet utazni mert van hová, ugye... Nem beszélve róla ha egy beteg is van a vendégek közt, attól elkapja a kórt a takarítószemélyzet s átadja minden más vendégnek... A strandokat is csak úgy lehetett betiltani valamennyire hogy fizikailag lezárták némelyiket, mint nálatok az autópályát. Még úgy se mindenütt sikerült, mert volt ahol átmásztak a kerítésen vagy megkerülték...

Aztán meg ennek akkor lett volna értelme ha aki aggódik hogy beteg, az teszteltetheti magát INGYEN. De „ingyen” tesztelés alig néhány helyen volt, akkor is későn, eleve már tesztből se volt elég, főleg nem épp az elején amikor a legfontosabb lett volna. Trump is össze-vissza kommunikál, az elején sokáig teljesen elbagatellizálta a járványt. Ami hagyján is lett volna ha kitart e nézete mellett de később meg azt szajkózta ez egy nagyon veszélyes vírus... ennek ellenére még később minden erővel újra akarja nyitni a gazdaságot... hát döntse már el mi a véleménye! És ezt látják itt az emberek, s úgy gondolják ha az elnök hülye, ha ő se tudja mit akar, akkor nem kell hallgatni rá meg a törvényeire s a hatóságokra se úgy általában, majd ők eldöntik mit csináljanak, mert igen, az USA a szabadság földje...

Az egyetlen ami működött valamennyire, az a shopping centerekben volt a távolságtartás, meg a maszkviselés. Ja meg hogy bezárták az iskolákat meg pár más helyet. Hát ez édeskevés, ezen a vírus csak röhög. Itt gyakorlatilag az történt hogy ráeresztették a vírust az országra ha nem is 100 de jó 90 százalékban, de egészen mást kommunikáltak. Nekem ez a véleményem. Illetve ez így nem egészen igaz, mert az egyes államok közt jelentős különbségek vannak, de mindent egybevetve nagy átlagban szerintem ez történt. Már amiatt is mert amikor bármit is elkezdtek tenni, az már rég túl késő volt.

Ezzel az erővel le se kellett volna állítani a gazdaságot, akkor legalább a gazdasági kár kisebb lett volna.

Szóval én szeretem az USA-t nagyon, de azt kell mondjam ezt úgy elcseszték ahogy van, amit csak el lehetett baszni azt mindent elbasztak, erre nincs szebb szó! Ezt nem azért mondom mintha a még nagyobb leállás híve lennék, de azért mondom mert VAGY az kellett volna, vagy semmi leállás! Ez így ahogy lett, a kettő keveréke, a lehető legrosszabb kombináció, pláne mert a gazdaság hiába állt le, a többi minden félig se valósult meg (a maradjotthon meg a satöbbi). Ez így nagyon rossz.

És ami kis haszna volt is, most úgyis semmivé lesz mert a tüntetők összevissza fertőzik egymást, meg a nem tüntetőket amikor hazamennek közéjük. A Nemzeti Gárda több tagja máris elkapta a vírust, volt róla cikk. Nem csodálom amúgy.

Szerkesztve: 2020. 06. 14., v – 00:55

nem ide

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kb 60: barátokkal már találkozom, kijárkálok. Ami nem a régi:

-Elbocsátottak a munkahelyemről. Igen, IT, szoftverfejlesztés, és a válság miatt. Senki se higgye, hogy érinthetetlen.

-Viszont találtam hamar másikat, színvonalast, jó feltételekkel, nem csak muszájból.

-Ahol cserébe kötelező home office van még több hónapig.

-Az albérletet ezért felmondtam, home office-ra nincs értelme.

-Külföldi nyaralásom elmaradt, őszre volt tervben másik, azt töröltem a várható második hullám miatt. Belföldön nyaralok.

-Fesztiválra terveztem menni, még erősen kérdéses. Aug 15 után lenne, így (még) nem törölték.

-A búvártanfolyam, amire jártam, hónapok óta halasztva van. Gyakorlati, online nem lehet.

-Bérletem már lejárt, sokat biciklizek, BKV-t kerülöm.

-Sokkal többet takarítok meg.

-Többet foglalkozom a személyes fejlődésemmel.

Nem számítok arra, hogy valaha is olyan lesz, mint régen, és nem is szeretném: jobb lesz, de leghamarabb jövőre. Addig is mindent megteszek, hogy jól kihasználjam ezt az időszakot.

Szerkesztve: 2020. 06. 14., v – 16:34

100%-ot jelöltem, de ezt úgy kell érteni, hogy amire hatással vagyok az életemben az normális. Amit viszont továbbra is rám kényszerítenek, az nem normális:

 * Maszk mindenhol kötelező a boltokban, a tömegközlekedésben, meetingen. Mikor elfelejtettem, akkor rámszóltak.

 * Kötelező kézfertőtlenítés egy csomó helyen. Szerintem baromi ártalmas legyilkolni a normál baktériumközösséget a bőrünkön - nem szívműtétre megyek, bazmeg -, de a mai "szakértők" sajnos szűklátókörűek. És ahogy a klasszikus elméletek megjósolták, ebben a kérdésben is az intoleráns kisebbség véleményéből lett szabály.

 * Oviba bejutáshoz a helyi hülye kitalált idegesítő protokollt. Nem lenne szabad a helyi hülyéknek plusz jogokat adni, mert azok csak még több faszságot adnak a központi hülyék faszságai mellé.

 * A pincérek továbbra is maszkban vannak. Sajnálom őket, borzalmas egész nap hülyét játszani. Ráadásul zavarja a kommunikációt a fél arc eltakarása.

Ezektől továbbra is kiver a víz és ha lenne ellene tüntikézés, akkor mennék. Észrevétlenül az őrület lett az új norma. Nyáron influenza, wazze! Noormális? Először szopass be mindenkit, aztán kicsit eressz a gyeplőn, és senki nem mer tiltakozni, nehogy még rosszabb legyen. Meg eszébe sem jut, mert legalább most már kevésbé rossz.

A tengerparti nyaralás úgy tűnik, hogy problémamentesen összejön, de nem bízok már teljesen ezekben, félek tőle, hogy be leszünk szopatva. Ha itthon zárnak házi-karanténba, azt még le tudom szarni, de szállodai szobában bezárva dekkolni nem akarok.

Plusz hozzátenném, h a rengeteg maszk, kesztyű mennyire környezetszennyező. Nem biztos, h ez kellett. Plusz a hosszútávú mentális problémák, sokakban berögződik, h 3 méteres távot tartanak, átmennek az utca túloldalára, ha valaki szembe jön.

3 méteres távot tartanak, átmennek az utca túloldalára, ha valaki szembe jön

De nem a vírus miatt, korábban is így volt némelyeknél.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyetértek veled (azt kivéve hogy nekem eleve nem volt tervben a nyaralás, és már paleós korszakom előtt se jártam éttermekbe).

Én nagyon örülök neki hogy úgy tűnik lassan megjön az emberek esze errefelé. És hogy megjön a disznófej-ellátmányom is, elméletileg péntekre van ígérve... az hasonlít ugye a leginkább arra mint amikor az ősember elejtett épp egy friss vadat, és nekiáll megenni, és nem csak a „civilizált”-nak tartott részeit eszi meg... Esküszöm, ha egyszer lesz szerencsém venni egy teljes disznót, még a gyomrát és beleit is megeszem majd: persze előbb kinyomom a tartalmukat, mert nem azt akarom megenni...

Lassan fél éve nem ehettem disznófejet, és ez tulajdonképpen meglátszik a közérzetemen. Még valami apró csalánkiütés-szerű izék is megjelentek mindkét kezemen a csukló tájékán. Nem fájnak, nem is viszketnek, allergiának tűnnek... de ugyan mire is lennék allergiás (a trollokat kivéve...) amikor ugyanott élek évek óta, ugyanazt dolgozom, ugyanazon anyagokkal... az egyetlen változás hogy épp mire jól kialakult az étkezési stratégiám, jött ez a hülye vírus és elapadtak a kajabeszerzési forrásaim...

Jaj, már nagyon várom a pénteket!

Esküszöm, ha egyszer lesz szerencsém venni egy teljes disznót, még a gyomrát és beleit is megeszem majd: persze előbb kinyomom a tartalmukat, mert nem azt akarom megenni...

Teljes disznót megvételre simán lehet találni, viszont az élő állat szállítása és leölése, feldolgozása, késztermékké változtatása sajnos már erősen idő és szakértelem és eszköz igényes feladat.

A csalánkiütés érdekes dolog, személyesen ismerek olyat akinek a disznófej említése okozza ezeket a tüneteket, nade nem vagyunk egyformák. 

Amúgy a disznófej hiányt valamennyire tudtad volna kompenzálni a körömmel (pl. körömpörkölttel) szerintem, bár lehet hogy tévedek, mert nem ismerem a paleós étrendet teljes mélységében.

Szerkesztve: 2020. 06. 14., v – 18:23

100%, de eddig sem ettem minden nap étteremben. A nagy korlátozások alatt is ugyanúgy jártam haverokkal edzeni, dolgozni, haverokkal bicajozni, kirándulni asszonnyal, spanokkal, de nyilván ami zárva volt, oda nem tudtam menni. Engem már márciusban sem érdekelt a legkevésbé sem ez a "halálos kór". Kézfogás is végig volt, nyilván.

Nem is akarom, hogy visszatérjen. Sokkal jobb lett az életem.

Egyébként mi a ,,karantén" alatt is ettünk street food-ot. Levittük a Balatonpartra és kellemesen elfogyasztottuk. Találtunk egy gazos telket a parton, az lett a kajálóhelyünk. Cukrászdába is járunk. A húsvéti ,,nyaralást" sajnos le kellett mondanunk, de pünkösdkor már be is pótoltuk. Sportolni a korlátozás alatt is sportoltunk. Okosan, nem szem előtt. Túrázni talán még többet jártunk, mint egyébként, mert ott volt rá a legkisebb esély, hogy vegzálják az embert.

Egyedül vásárolni megyünk ritkábban, de azt amúgy is mindig utáltam.
Kézfogás nincs azóta, mert észrevettem, hogy sokmindenkit zavar. Tulajdonképpen én sem szerettem soha és mindig kezet is mostam utána - már tíz évvel ezelőtt is.

Irodába heti egyszer megyek be, és ez így pont jó. Sokkal több feladattal elkészülök egységnyi idő alatt, mióta itthonról dolgozom.

Szerkesztve: 2020. 06. 15., h – 11:10

70-et írtam mert még nem járok be dolgozni, illetve a social eventek is eléggé minimálon vannak még, de azért messze vagyunk már a március-áprilisi parától.

(mondjuk a szomszédhoz most jöttek a jómunkásemberek hetekig fúrni meg flexelni, úgyhogy ez változhat elég gyorsan)

Én olyan szinten vagyok antiszociális, hogy alig vettem észre valamit ebből a mizériából :D

[Falu.Me]==>[-][][X]

Az életem sosem haladt normális kerékvágásban.

:)

Nálam itt UK-ben nincs 100%-os kerékvágás. Nem az én érzéseim miattam, mert én a járvány alatt is végig full time dolgoztam, mint essetial worker. Hiába nyitott ki minden most 15.-ével, fogászati ellátás negyed gázon, hardverekből mindenhol készlethiány, boltokban egyes cikkekből készlethiány, buszon kötelező maszkot hordani állítólag, mert 30 fontra büntetik azt, aki nem viseli, boltokban még mindig különleges intézkedések vannak pénztárnál fizetésénél, néhány bolt előtt még mindig sorakozni kell néha. Szóval van egy csomó ilyen f4×ság, ami miatt nem lehet mondani, hogy minden visszaállt a 100%-os kerékvágásba, kell ahhoz szerintem kb. 1 év.

Én a magam részéről a koronavírus miatt nem aggódok, szerintem már rég átestem rajta, csak nálam tünetmentes lefolyású volt, ahogy a legtöbb embernél az. Az egész túl lett lihegve, a valóságban nem olyan súlyos, mint ezek a nagy halálozási számok meg társadalmi pánik, meg minden lezárása és a média pánikkeltése sugallta.

Svédeknek lett igazuk, hogy nem zártak be semmit, igaz nem jók a koronastatisztikáik, de nem is rosszabbak, mint pl. itt az angoloknál.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)