Otthon hagyott értékeimet, fontos irataimat, adataimat stb. ... igyekszem védeni.

Távollétedben otthon hagyott értéktárgyaidat, fontos, érzékeny irataidat, adataidat stb. mivel véded?

semmivel (gyenge zár, ócska ajtó stb.) :(
15% (75 szavazat)
optimista hozzáállással (pl.: ide úgysem törnek be!, miért pont ide törnének be?!?)
24% (122 szavazat)
imádkozással (pl.: istenem, add, hogy ide ne törjenek be!)
8% (38 szavazat)
nyílászárók komolyabb védelmével (minősített ajtózárak, ablakrácsok, megerősített ajtó stb.)
26% (130 szavazat)
nyílászárók komolyabb védelme + helyi jelzésű riasztórendszer (pl. sziréna)
7% (35 szavazat)
nyílászárók komolyabb védelme + elfogócsoporthoz bekötött riasztórendszer
6% (31 szavazat)
nyílászárók komolyabb védelme + elfogócsoporthoz bekötött riasztórendszer + egyszerűbb széf
2% (12 szavazat)
nyílászárók komolyabb védelme + elfogócsoporthoz bekötött riasztórendszer + MABISZ minősített széf az előírt rögzítéssel
2% (8 szavazat)
nyílászárók komolyabb védelme + elfogócsoporthoz bekötött riasztórendszer + MABISZ minősített széf az előírt rögzítéssel + egyéb megoldás
2% (11 szavazat)
Egyéb, leírom
8% (41 szavazat)
Összes szavazat: 503

Hozzászólások

És 100-150 évig fizethetted volna az ingatlanbiztosítást, ami megtérítette volna mindazt, amit elloptak.

Jó, mondjuk a biztosításnak vannak feltételei, pl. legyen az épületnek ajtaja ablaka, legyen ezeken zár, stb. Építkezésen ez eleinte nem teljesül. A biztosítás tehát csak onnantól játszik, amikor már biztonságos az épület maga.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bizonyára arra gondol, hogy ha a gyerekkorodban készült fényképekkel teli album elég, akkor hiába fizet a biztosító, azt nem lehet pótolni.

És ebben persze igaza is van, csak a szavazás szerintem nem erről szól. Se a rácsos ablak, se a riasztó nem fogja pótolni az elégett fotókat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azért érdemes végiggondolni, hogy a biztosítás díjjal, várható értékben, több pénzt fogsz kifizetni, mint a bekövetkező kárösszeg szorzata a bekövetkezési valószínűséggel. Annyival többet, amennyi a biztosító profitja az adott ügyleten, várható értékben.

:wq

Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy egy teleken álló szerkezetkész ház az kb. az építkezés költségének a 20%-a.

Ha ez igaz (és szerkezetkészen félbehagyott házak hirdetésbeli árát nézve simán el tudom képzelni, hogy igaz), akkor nem annyira a kert méretétől és a ház méretétől függ az ár, hanem attól, hogy belülre miket tesz az ember.

Ha jól emlékszem, Oregon írta, hogy amikor a házát építette, akkor olyan dolgokat választott, amik az egészet igen drágává tették, eladáskor nem lehetett volna realizálni ezt a többletet, viszont neki meg így tetszett vagy így volt kényelmes.

A nem kell rongyot rázni dolog ez alapján olyasmi lehet, hogy a falakra egy alap fehér festéket dobnak fel, működő de nem fancy csaptelepek, kapcsolók, konnektorok, elfogadható de nem drága csempe ott, ahol muszáj, nem túl drága padlóburkolat (pl. itt, Angliában az emeletre valami műanyag alapú szőnyeget szoktak tenni új házakban, jellemzően világos, fehér, szürke vagy bézs színben, a földszintre meg az Amtico nevű, meglepően jól kinéző de valójában baromi vékony linóleumot tesznek). Hasonlóan, funkcionális de nem extra drága konyhabútor. Stb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azert volt ott a szmajli, mert onmagaban a 100m2-es haz nem.mond semmit se. Lehet sok ra a 45Mft, de valoszinu valami olyan osvenyen haladnak ami megdragitja az egeszet.

Par pelda:

Ha a telket eleve 30Mft-ert vettek es van rajta egy haz amit el akarnak bontani es annak a helyere akarnak epiteni.

Akkor 45Mft kb. arra eleg hogy epp az alapig legyen ontve.

 

ii) ismerek olyat aki egy kifejezetten meredek hegyoldalban egy Dallas szeru ranchot kepzelt el maganak. A haz nem kulonosebben nagy, de a foldmunka szerintem most tarthat olyan 6MFt-nal es szerintem 10-et minimum rakolt.

Es ebbe igazabol szinte csak a markolot ertem. Szerintem mar egy olyan 40 munkanapot volt oda markolo. Meg teherautoszamra vitetett el foldet meg most hozat is.

 

iii) van olyan is akit kb. nem erdekel ki mennyiert dolgozik, csak legyen gyors. Konkretan masik elvallalt munkat hagyatott ott a mesteremberekkel, hogy az ovet csinaljak. Egy szuk 2x szorzot kepzelj oda.

 

iv) es van olyan is akit nem erdekli különösebben a technikai részlete az epitkezesnek, nem nez utana semminek, es bekoltozes utan konstatalja, hogy viz all a pinceben, vizesek a nappaliban a falak es ugy kb. peneszedik minden, a fa(szeru) padlok elvetemedtek.

Egy ilyen hazat tisztessegesen kijavitani olyan 10-20Mft korul van. Alaphangon.

 

Nem kell hasraesni, hogy ki mennyit koltott a hazara, mert ezek az emberek inkabb panaszkodni szeretnek neked.

 

Volt olyan ismeros, hogy konyorgott, hogy menjek ki, bazira nagy szuksege van a velemenyemre.

Kimentem, vegigneztem, es elmondtam, hogy miket kellene megcsinalnia a futesen, a villanyszerelesen es a peneszedes probleman. Azt is elmondtam, hogy egy ilyen kiszallasert, 80khuf-ot szoktam kerni, de ettol most eltekintek.

Az eredmeny?

Nem csinalt meg lof*szt se, es mostmar ugy mondja az ismerosoknek hogy 5 villanyszerelo is volt kinn, koztuk en is es meg mindig szar. A vizesedessel nem tud mit kezdeni, pedig en is megneztem.

 

Szoval ezekkel a mi mennyibe kerul meg ot mindenki csak lehuzza meg szar a vilag kijelentesekkel csak ovatosan. Vannak emberek akik kifejezetten szeretnek panaszkodni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szóval a telket megvették, ezen felül ráköltöttek 45 millát, és úgy számítod, hogy a végeredmény egy 50 milliós piaci értékű ház lesz? Van ilyen, de akkor ez elég rossz befektetés volt.

Én arra gondoltam, hogy egy 50 milliós piaci értékű ház esetén egyfelől a telek (úgy is mint kert, úgy is mint hol található) az érték egy része. A másik dolog, hogy a piacon sok ház értéke felment az elmúlt években, de a felhasznált anyagok vagy munkadíj nem növekedett ugyanakkora mértékben.

Pl. én 500 ezer fontért vettem a házamat. Eltelt 5 év, most kb. 620 ezret ér. A szembeszomszédom háza 2 évvel korábban készült el, a lakópark egyel korábbi ütemében. Ugyanannak a tervnek az alapján. Ugyanazokból az anyagokból. Ő 400 ezer fontért vette meg a házát 7 éve.

Ha most ebből azt a következtetést vonod le, hogy az ő házát 400 ezerből lehet újjáépíteni, az enyémet 500 ezerből, vagy esetleg mindkettőt 620 ezerből, akkor tévedésben vagy. A biztosító szerint kb. 150 ezer font a ház újjáépítési költsége, vagyis teljes megsemmisülés esetén ennyiből húznák fel újra szerintük. Nem mondom, hogy a biztosító pontosan tudja, de feltételezem, hogy a nagyságrendet be tudják lőni. *

Ahogy abban is biztos vagyok, hogy ha a beruházó megvásárolta a telket pénzért, akkor azt nem adta tovább nekem ingyen, és ha neki pontosan 500 ezer fontba került volna az előkészített telekre felhúzni a házamat, akkor nem adta volna el nekem a házat ennyiért.

* Azzal se gyertek, hogy hát igen, azért mondanak ennyit, mert nem akarnak többet fizetni, de valójában több lesz. A biztosítás a ház újraépítését korlátlan értékben állja, csak a megadott méretek, anyagok stb. alapján adtak egy becslést. Vannak olyan biztosítók, amik mondjuk egy 150 ezres újraépítés becslés után egy max 500 ezer vagy max 1 milliós költséget vállalnának, de amikor választottam, pont a korlátlan volt éves díjban olcsóbb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem gondoltam volna, hogy az elnagyolt példámból ilyen komplex, részletgazdag probléma lesz. :)

Szóval a telket megvették, ezen felül ráköltöttek 45 millát, és úgy számítod, hogy a végeredmény egy 50 milliós piaci értékű ház lesz? Van ilyen, de akkor ez elég rossz befektetés volt.

Csakhogy itt nem volt szó befektetésről, kicsit sok dolgot kevertünk most össze. Onnan indult a beszélgetés, hogy miért éri meg biztosítást kötni, ha a biztosító nyereséges tud lenni (tehát több biztosítási díjat szed be, mint amennyi kárt megtérít). Nekem az volt a véleményem, hogyha pl. leég a házad, akkor nem mindegy, hogy a kárt te állod, vagy a biztosítottak közösen.

Na, erre te azt mondtad, hogy 10M-ből újra lehet építeni, ha nincs rongyrázás. Szerintem ez nem igaz, legfeljebb ha te a szerkezetkész állapotra gondolsz, de abban még nem fogsz tudni lakni. Ezt éppenséggel nem vitatom, de az én értelmezésemben a házépítés nem akkor fejeződik be, amikor az objektum szerkezetkész, hanem amikor lehet benne lakni, és a 10M nekem úgy nagyon nem adja ki. Egy közepes kanapé 300-500K, egy ekkora ház klimatizálása 500K, konyha felszerelés (bútor, eszközök, nagygépek) 1M, stb.

Abban igazad van, hogy a házépítés költsége + telek ára != ingatlan értéke, ezt egy percig nem vitatom, de ne keverjük össze a befektetést a kártérítéssel. :)

Na, erre te azt mondtad, hogy 10M-ből újra lehet építeni, ha nincs rongyrázás

Nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy amit 50 milliós háznak hívnak, azt nem 50 millióból lehet újraépíteni miután leégett, hanem kevesebből (jellemzően). Erre te elkezdtél hozni példát arra, hogy vannak házak (valószínűleg nem 50 milliós házak), amiket nem lehetne 50 millió töredékéből újraépíteni. De persze én nem is azt mondtam, hogy minden házat fel lehet 10 millából építeni, ezt csak te gondoltad hozzá.

Amit most hozol példákat, berendezésre, azt meg nem a biztosítás újraépítés része fedezi.

Az én házamnak is az újraépítése lehet, hogy mondjuk 150 ezer, aztán jön az ingóságok pótlása, ami ettől független. A biztosító is teljesen külön kezeli a kettőt, van az épület biztosítás, amit az épület adatai alapján kalkulálnak és van az ingóság biztosítás, amit meg az alapján, hogy milyen érték van a házban, mennyire jók az ajtók/ablakok/zárak, stb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azert az 5-10 millio rendes alalovese volt az arnak. Ha csak azt veszem alapul, hogy nekem a 48 nm-es lakasomat nullarol 1.1M -ert ujitottak fel olyan 7 evvel ezelott, akkor egy 100 nm haz normalis felhuzasa lakhato allapotra nem nagyon all meg olyan 20-30M alatt. Az meg igencsak az 50M fele, tehat nem igaz az, hogy "a toredekebol ujja lehetne epiteni". A nagysagrendek sem stimmelnek. Persze, nyilvan valamennyivel kevesebbe kerul, egyszeruen azert, mert egy haz piaci erteke nem egyenlo a haz ujraepitesehez szukseges osszeggel, ahogy az etteremben a jokai bableves ara sem egyenlo a bele kerulo osszetevok aranak osszegevel. De azert ez a kulonbseg boven nem olyan oriasi. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Igen, tehát 5 eset van:

1) ellopják a cuccot, veszteség X
2) tűz lesz, porig ég a ház és minden tartalma, a veszteség sok X
3) nem lopják el a cuccot, soha nem lesz tűz, csőtörés, földrengéskár stb.
4) az ember biztosítást köt, aminek a költsége az élete során kevesebb, mint a fenti X
5) az ember riasztót és kivonulós reagálást vásárol, aminek a költsége az élete során mondjuk 2-3 X

Mindenki nyugodtan végiggondolhatja.

Nekem egyszerű volt: jelzáloghitellel vettem a házat, a bank a feltételek között szabta, hogy biztosítást kell kötnöm.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

oszinten szolva en nem bizom a biztositokban. tobb 100 oldalas szerzodes, rengeteg aprobetu, trukkos feltetel, millio lehetoseg nekik kibujni a felelosseg alol, ha komolyabban perkalni kene.

10 eve mikor egyedul utaztam usa-ba hosszabb idore, gondoltam kotok egy rendes utasbiztositast, mint tudjuk ott draga jatek korhazba kerulni. megneztem vagy 3 nagyobb tarsasag ajanlatat, a hirdetmeny nagyon csabito, soroljak mit hany millioig biztositanak stb. aztan letoltottem kivancsisagbol a reszletes sok 100 oldalas pdf-juket, rakerestem random par temara (pl. fogfajas, elveszett csomag) hogy is mukodik ez a gyakorlatban, mik a feltetelek, mit hogyan allnak. kiderult hogy minden tele van trukkokkel, es a gyakorlatban kb egy dologra lehet szamitani, ha elpatkolok akkor hazahozzak a hullat. minden egyeb esetben olyan limitaciok/feltetelek vannak hogy a gyakorlatban semmi haszna.

Nem muszáj bízni bennük, ezért is mondtam, hogy mérlegelni lehet, és van több lehetőség.

Nekünk meg nem volt mérlegelési lehetőség, kellett a biztosítás.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mondjuk a magyar egészségbiztosító által adott EHIC kártyával (nem tudom, mi a magyar rövidítése) is elláttak volna és nem lett volna magas a költséged, de lett volna valamennyi.

A külön hazahozatalt nem fedezte volna, persze.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jó az utasbiztosítás. Nekem is volt, régen mindig, bárhová mentünk, manapság EU-n belül nem szoktam külön kiváltani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az EU kártya fedezi az ellátás nagy részét (érdekes volt, mert nekem épp nem volt kiváltva, a kórházban mondták, hogy az is jó, ha utólag kiváltom, és elküldöm a fénymásolatát, elfogadják - meg is tettem, de ez nem nekem jött jól, hanem a biztosítónak, mert a 4000 EUR kórházi költség töredékét kellett csak kifizetniük), legalábbis ami a kórházi kezelést illeti.

De csak az, hogy lehoztak a sípályán (ha valaki szokott síelni, ismerheti, amikor sítalpon hozzák le a zsákban elhelyezett sérültet), az volt vagy 300 EUR, a mentő a kórházba tovább 200, tehát helyből 500 EUR volt, hogy eljutottam odáig, hogy kórház. A kórházi ellátást meg a hazahozatalt már nem utólag fizették meg, hanem rajtam kívül, tehát a pontos összeget nem tudom, de a gyógyászati segédeszköz (rögzítő vackok) meg az ott kint megvett fájdalomcsillapító szintén volt vagy 150 környékén (vagy több).  A műtét, kórzázi kezelés volt kb 4000, ennek jó részét fedezte az EU-biztosítás, de ha csak a tíz százaléka az önrész, akkor is 400. Ehhez add hozzá a szállítást kb. 60 km Genfig, egy szállodai éjszaka, egy repülőjegy, valamint egy betegszállító Ferihegytől hazáig. Ezek pontos összegét nem tudom, mert azt közvetlenül a biztosító fizette.

A balesetbiztosítás egy hétre volt vagy 5-6000 Ft.

Én is mindig félek ezektől, de azért mindig kötök vagy kötnek rám biztosítást. Izraelben Retúr Plus-t kötöttek rám Union biztosítónál és magán orvost szerzett + mindent kifizetett nekem mikor bajom volt. A lényeg hogy probléma esetén azonnal fel kell hívni a biztosítót és mindent egyeztetni velük. Ha valamit nem egyeztetsz és utólag próbálod elszámolni, az gáz lehet.

Iratokat nem a tolvajok ellen, hanem tűz, víz egyéb katasztrófa ellen érdemes védeni. Még nem hallottam olyanról, hogy betörtek és elvitték a diplomáját vagy a házassági levelét.

Pénzt nem tartok otthon, arany ékszerem, drága karórám, stb. nincs.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Akkor jobb ha frissíted az ismereteid, mert visznek el útlevelet, anyakönyvi kivonatot, személyit stb. amikkel utána csalásokat követnek el. Egy volt munkatársam tudna erről mesélni, aki évekig járt bíróságra és fizetett olyan cégek által elkövetett stiklik miatt, amit a tőle ellopott papírokkal alapítottak.

trey @ gépház

Mittudomén, nem kattintok ilyen szavazásokon? Az is egyfajta védelem, nem? ;-)

smart home + nyitaserzekelo szenzorok minden ajton/ablakon + nehany mozgaserzekelo  -> telefonos applikacion jelez

+ udvarra nezo kamerak (folyamatos rogzitessel)

mozgaserzekelo nem feltetlenul riaszt kutyameretre, opencv yolo-val tamogatva egy kepernyonyi python kod (ha jobb nincs), amivel a beesett kepeken levo objektumokat lehet osztalyozni - ha nincs rajta "person" class, akkor kuka. igy csak a garantaltan embertartalmu kepek kerulnek rogzitesre. folyo streamen is mukodik, 20fps fhd felbontason egy 10+ eves duo-n.

igazabol annyival jobban megy, mint a mozgaserzekelos cucc, hogy idehaza a full streamekre megy az osztalyozo - vannak egyeb elonyei is igy. (itt epp az osztalyozott objektumok string-listaja folyamatosan csorog egy mqtt szerverbe, jol lehet ra "reakciokat" epiteni - de ez mar messzire vezet, az egyik kis hobbim mellektermeke ez)

google: opencv, yolo stream, python, how to - semmi varazslat nincs benne, elsore megdobbentoen jo - es igyekszel kiverni a fejedbol, hogy ha te ezt tudod, akkor a vilag vajon mit?!?. ;) csekkeld egy random webkameraval.

 

szvsz nem vagyok spanyolvisz feltalalo, csak a hozzaferheto cuccok remenytelenul egyszeru kimeneteket adnak.

Inkabb az infra resze erdekelne. Van egy otthoni szervered ami a NASra feltoltott video streamet elemzi es riaszt ha kell?

Nekem a kameraim eleg nagy (256MB/file) videokat generalnak kb. felorankent. Az mar nagyon lassu reagalas lenne, ha vminek be kell varnia a file lezarasat es csak utana indulna az elemzes.

az infa pillanatnyilag: 6 gepbol all, mindenfele picikbol, brick, rpi, regi noti is koztuk. a kamerakrol rstp-streamet kap az opencv, gyakorlatilag a kamera + network kesleltetessel vannak adatok (~4sec), 60sec buffer van a folyamon, ha jon a jelzes, hogy rogziteni kell, akkor vagy a bufferbol ir egy mp4-et, vagy csak az elemzett kepet menti. (most kepeket gyujt.) egy csaladi haz es egy lakas van rabizva. nekunk szol, ha ismeretlen arcot lat nelkulunk a kornyeken. :DDD mi meg a vermesebb nyugdijas szomszedot hivjuk, ha akcio kell. :DDD

Unokaocsem par honapja magyarazott nekem rola, hogy can valamilyen kamera meg egy szoftver hozza, amin be lehet allitani, hogy a kepernyo teruletenek mely reszei szamitanak, es a tobbi reszen levo mozgast ignoralja.

Meg meretet is be lehet allitani, egy random macskara nem riaszt be, de ami annal nagyobb arra igen.

Ha jol tudom ezekben az olcso kamerakban nem a keszulekben van a logika, hanem mindenkepp engedelyezni kell vmi havidijas cloud service-t es az oda streamingelt videobol dontodik el, hogy volt-e amber altali mozgas.

Namarmost en nem szeretnem a kameraim kepet Kinaba/USAba/akarhova streamingelni folyamatosan.

ezekhez azert nem kell cloud meg szerverfarm:

"be lehet allitani, hogy a kepernyo teruletenek mely reszei szamitanak"

"Meg meretet is be lehet allitani"

altalaban ugy oldjak meg, hogy van egy NxM matrix (bitmask is eleg), ahol N es M a kep merete blockban (8x8 vagy inkabb 16x16 pixel 1-1 block), amikre a mpeg/h264 tomoriteskor ugyis kiszamolja a mozgasvektort. na most ezt nezi meg, hogy a beallitott teruleten hany blockban van a megadottnal nagyobb mozgasvektor, es ezek szamat hasonlitja ossze a min. meretnek megadott parameterrel, ha nagyobb (tehat legalabb N db blockban volt M-nel nagyobb elmozdulas) akkor riaszt/rogzit. ezt amugy szerintem ma mar az 1$-os kamera chipek is hw-bol tudjak. de meg a 2010-ben vett, akkor kb 20eFt-os tplink 640x480 wifis ip kamera is tudja magaban (akkor meg nem is volt cloud-os kamera).

az arcfelismeres/rendszamfelismeres izgibb tema persze, de jellemzoen azt is a kameran belul oldjak meg, ha mar ott a hw a DCT/MV stb szamolasokhoz (azert egy h264/h265 tomorites valos idoben HD/4k felbontasban legalabb olyan bonyolult matek mint egy CNN)

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 16:56

Egyéb: jó (erős) ajtóim vannak, jó zárral. Az ablakok is erősek és elméletileg edzett az üveg. *
Ezen kívül biztosítás, ami megtéríti a betörés esetén okozott kárt.

Gondoltam riasztóra, amikor 5 éve beköltöztünk, de a biztosítás éves díjában csak kicsi különbséget okozott volna. Biztosítás így is, úgy is kell, a riasztó ára több, mint 10 év alatt térülne meg. Így nem lett.

Ja, meg van mozgásra felkapcsolódó lámpa meg mozgásérzékelős kamera.

* Nem próbáltam, és feltételezem, hogy az ablakok üvegét betörve nem lenne túl nehéz behatolni a házba. A rendőrök szerint a szokásos betörési mód a környéken az, hogy a betörők bemásznak az ember hátsó kertjébe, és a kerítés által takart módon a kertre néző ablakot betörve hatolnak be. Mondjuk elég sok helyen nem edzett üveg van az ablakban.
Emellett, bónuszként, a mi házunknak az erkélye olyan hülyén van kialakítva, hogy bárki különösebb erőfeszítés nélkül fel tud mászni az első emeletre, és akkor az erkélyajtó üvegét betörve sokkal kényelmesebben (lehajolás meg üvegszilánkok között kúszás nélkül) be tud hatolni a házba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az edzett üveg jó dolog, rugalmas, de sajnos az sem törhetetlen. Aki ért hozzá, kis erőfeszítéssel be tudja törni. Előnye, hogy mivel rugalmas, ha nekiszaladsz nem törik be. (ugrálhatsz is rajta).Hátránya, hogy bevonat nélküli üvegből gyártják, mivel az edzés során az leégne róla. Ezért, ha edzett táblát kérsz mondjuk egy ablakszerkezetbe, az nem lesz olyan jó szigetelő képességű, ezért általában beltéri szerkezetekbe gyártják.

Bones c. sorozat egyik epizódjában Booth ügynök a lezárt labor biztonsági ajtaján úgy ment át, hogy a biztonsági üveget a sarkánál pisztollyal meglőtte. Ahogy kell. Ezen meglepődtem, mert más filmekben az Élien ki szokta fejelni, vagy a kétségbe esett emberek székekkel dobálják, meg ütlegelik a közepét. Pedig a sarka a gyenge pontja.

Egyeb: alberletben lakunk, mocsok szar ajtonk van osdi zarral, es jelenleg nem lehetoseg a csere, de tervben van erosebb ajto, es egy riaszto bekotese.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

A kamera kimaradt, ami nyilván nem véd, de volt már hogy kameraképen láttam hogy valaki bámészkodik, aztán lányos zavarba jött ahogy észrevette a kamerákat... Amit még én csinálok az a jelenlét szimuláció, redőnyök mozgatása illetve villany kapcsolgatás, ha nem vagyunk itthon...

Hosszú évekig nem éreztem szükségét a különösebb biztonságtechnikának, de nemrégiben az egyik kollégához betörtek. A rendőrök annyit közöltek, hogy a megélhetési bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentések száma 5-10x annyi mint a vírus előtt volt, meg hogy ne nagyon reménykedjen benne, hogy bármi előkerül.

Úgyhogy most távfelügyelet + kivonulószolgálat, havi 4.000 forintot úgy döntöttem megér a nyugodt nyaralás / távollét.

Ez milyen eszközök beszerelését foglalja magába?
Kezdetben leteszik a kamerákat/riasztót/mozgás érzekelőt és bekötik saját magukhoz? Nézik a felvételeimet, vagy azt én is láthatom/visszanézhetem egy belső monitoron? 

Btw, csak azért kérdezem, mert tervezem riasztó beszereltetését és kivonulós osztagot is fizetnék havonta (a jövőben), de a kamera rendszert megépítem én (ráadásul magánember is szerelheti a kameráját), mivel ahhoz értek. Max adok nekik hozzáférést, bár ez kevésbe fontos szerintem, mint hogy 5 perc alatt kijöjjenek és elkapják a "rossz embert".

Első körben meg kell kérdezni, hogy az általad épített rendszerrel a kivonulók tudnak-e mit kezdeni (tudják-e a riasztás jelet megfelelően fogadni). Én pl. olyan rendszert kaptam, ami nem GSM-en, hanem saját frekvenciájukon kommunikál, csak fallback van GSM-re. Ha a te rendszered nem olyan, akkor azzal nem fognak tudni mit kezdeni.

Szerintem az ilyen cégek saját rendszerrel dolgoznak, abban bíznak meg. Olyan szokott lenni, hogy 3rd party cég cuccához adnak kommunikációs modult (szerverszobába ilyet rakattam hőmérséklet figyelésre és felügyeletre) és az jelez be a saját rendszerükbe.

trey @ gépház

Elvileg igen, de mivel sokan vesztették el a munkájukat, és ezek egy része máshogy képzeli a pénzszerzést, mint az átlag, így a betörések is megugrottak. Nálunk a kerületben közösségi fórumok és sok otthonlevő által megfigyelt jelenség lett, hogy végigcsöngetik a lakásokat, ha valaki nyit, akkor elhúznak vagy véletlen rossz helyre csöngettek szöveggel lelépnek, magyarán tesztelik ki van otthon.

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 17:45

A nyilászárók komolyabb védelmén nem tud ki mit ért,de családi háznál van értelme? Kétszer is betörtek hozzánk, a normális minőségűnek mondott műanyag ablakon úgy jönnek át mint kés a vajon.

A riasztó miatt elmenekültek aztán, nem vittek el semmit. Másodszorra a garázsból eltekertek egy biciklivel. Ott is szólt a riasztó.

Ajtókat hiába vasaltatod meg, ha amúgy van még vagy 8 ablakod. Rácsot meg nem teszünk fel ugye mert ocsmány ronda. Mondjuk rejtett motoros acél biztonsági redőnyt lehetne,de drága, meg köré kell építeni a házat :)). De a szomszédhoz a tető megbontásával jöttek be szilveszterkor, szóval a rács meg a redőny se sokat ér.

Szóval részemről riasztó+biztosítás.

Egy széfet egyébként tervezek beszerezni, de azt is le kell betonozni ugye.

 > Rácsot meg nem teszünk fel ugye mert ocsmány ronda. Mondjuk rejtett motoros acél biztonsági redőnyt lehetne,de drága, meg köré kell építeni a házat :)).

Nalam zsalugater van az ablakoknal (foldig ero erkelyajto az osszes)

A teton bejovetelt nem tudom hogyan lehetne vedeni:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha címre mennek betörni, azaz fülest kaptak valamilyen értéktárgyról, akkor be fognak törni. Egy családi háznál ezt nem lehet megakadályozni.

Viszont csak úgy általában nem az alkalmi betörés ellen kell védekezni, hanem a szomszéddal versenyezni. Ha az utcában mindenkinek van riasztója, neked meg nincs, akkor hozzád fognak betörni. Ugyanez igaz kutyára, kamerára, rácsra, ... Azaz csak annyit tud tenni az ember, meg annyit érdemes is, hogy a szomszédoknál kicsit jobban védekezik, és ezt jól láthatóan meg is mutatja.

Nekem is ablak van, utcára néző 3+2 az erkélyen, meg 2 a kertből.

Rácsot én se akartam. Néztem, van olyan fólia, amit az üvegre lehet ragasztani belülről, és akkor nehezebben (némelyik azt állítja, hogy sehogy) nem lehet betörni.

De pont, ahogy mondod. Após házának a fal és az tető közötti részt bontották meg, ott mentek be.

Szóval én is úgy döntöttem, hogy a biztosítás a legfontosabb.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mindegy, csak ne IoT vezerelje a zarat.

Okologiai megoldasok nincsennek listan, pl libak + par jol edzett kutya?

Regen mentem terepre terapiat osztani egy szallasra, ahol ez a "kombinacio" bevart az udvarban. Akkor masztam fara utoljara es leggyorsabban.

Hát nekem van kutyám, labrador. Ha valaki kicsit gyanús és téblábol a ház előtt, akkor megugatja. Ha benyúl a kerítésen, akkor odaszalad, hogy megsimogassák.... :) Nem az a terminátor tipus, de két gyerek mellé direkt ilyet szerettem volna. A tébláboló, bénázó, körülnézők ellen talán jó, meg nagy (42 kg).

Egyéb, leírom: Banya szekuriti!

Szomszéd banya mindig mindent lát, mindenről tud. Esélytelen, hogy a tudta nélkül itt idegen kóricáljon. :D

Elfogócsoportnak azért nem mondanám, inkább talán "megnézőember".

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az elfogócsoporton én is jót kuncogtam magamban. Szerintem a kivonulószolgálatnak egyetlen cég esetében van értelme, amelyik azt is garantálta régebben, hogy járőrpár megy ki, akik közül az egyik szolgálaton kívüli rendőr, aki "happening" esetén szolgálatba helyezi magát.

Hát, mit csináljak vele, hogy nem egy szerencsétlen balfasz vagyok, szoktam tervezni, nyilván olyan szolgáltatásokat veszek igénybe, aminek van értelme. Ha tőlem 200 kilométerre lenne a kivonuló, biztos nem velük szerződtem volna. Megnéztem neked pontosan a Google Maps-en, légvonalban 60 méter, lábbal lelépve 190. Elnézést a tévedésért. :D

Cégnevet nem mondok, mert utána jön a másik ütődött, hogy "Háhá! Körzővel rajzoltam egy kört és már tudom hol laksz!" Kösz, de nem vagyok kíváncsi az ilyen internetes magánnyomozókra. ;)

Gyere el ha érdekel, sört hozzál. Lemérjük, ha nem annyi, kifizetem az útiköltséged.

trey @ gépház

Nem! Akkor lettél volna igazán frappáns, ha az ingatlanod tűzvédelmét megoldandó beköltözöl a tűzoltóság kocsiszínjébe, hogy riasztás esetén a tűzoltóknak csak le kelljen csúszniuk a csövön!  :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 19:25

Aki ilyen riasztoval meg mobilra jovo emaillel valaszolt: Attol megkerdeznem, hogy mit csinal, ha hazamegy, es szembetalalja a betorokkel magat?

As egy godrot, es utana hallgat rola? Egyik sorozesnel csak kikotyogja az ember, es utana a baratok is eltavolodnak tole... :(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Aki ilyen riasztoval meg mobilra jovo emaillel valaszolt. Attol megkerdeznem, hogy mit csinal, ha hazamegy, es szembetalalja a betorokkel magat?

Nem volt még rá példa, hogy a kamera valódi betörésre riasztott volna, de ilyenkor felhívnám közvetlenül a faluban a rendőrséget és/vagy a polgárőrséget, hogy szerintem olyan valaki van nálam, akinek nem kellene ott lennie, ránézhetnének. A rendőrség alig 200 méterre van, a polgárőrség meg viszonylag aktív.

A betörők túlnyomó többsége azért betör, mert a rabláshoz nincs gyomra. Ha érted a jogi kategóriák közötti különbséget. Ergo ha valaki megzavarja őket, akkor lelépnek.

A probléma ott van minden riasztóval, hogy a kiszállási időt ők is ismerik, illetve a tulaj is mire hazacaplat, addigra már összeszedték, amit akartak. Jellemzően a betörések legkényelmesebbike tart 20 percig, inkább ennek max a fele.

Ami nem elég kicsi vagy könnyű ahhoz, hogy megérje a kockázatot, azzal nem tökölnek. Ismerőstől lekapták a falról azt a kettő képet, amit értékesnek véltek de nem volt túl nagy, meg az érmegyűjteményt a szekrényből és az ezüstöt a vitrinből, aztán kalap kabát. Vittek még az ágyneműiből "csomagoláshoz". Náluk a szemközti szomszéd végignézte, de nem mert sem telefonálni a rendőröknek, sem rájuk szólni. Na ezért jó a riasztó, az nem félti a testi épségét mikor megszólal.

A betörők túlnyomó többsége azért betör, mert a rabláshoz nincs gyomra. Ha érted a jogi kategóriák közötti különbséget. Ergo ha valaki megzavarja őket, akkor lelépnek.

Erre ne vegyél mérget. Proaktívan nekimenni valakinek, hogy kirabolod, nem ugyanaz, mint ha megijesztenek, sarokba szorítanak, ezért ijedtedben lebököd a hazaérkező házigazdát. Nem ugyanaz a mindset.

Semmi sem 100%, pláne ahol az egyenletben emberek vannak, de nagyon nem jellemző.

Kb 10 éven keresztül nagyon közeli élményem volt büntetőügyekre specializálódott ügyvéddel, volt szerencsém részt venni az iroda alkalmazottjaként kihallgatásokon, tárgyaláson, börtön-beszélőn.

Hidd el, ez nagyon nem jellemző. Nagyon is tudatában vannak, hogy a büntetési tétel abban a pillanatban az egekbe szökik és a bűncselekmény üldözöttsége is. Ha egy bizonyos határt nem lépnek át, akkor megúszhatják felfüggesztett börtönnel is. Erre játszanak, mert ezek javarészt visszaesők, és tisztában vannak a jogi háttérrel, sokkal jobban, mint az áldozatok. Ugyan jogásznak nem mennének el, de tudják mire ugranak a rendőrök és mi az amiért a bíró többet varr a nyakukba. Egyszerűen nem akarják vállalni a felesleges kockázatot, és marhára nem akarnak vizsgálati fogságon túl ülni. Előkaparják az összes enyhítő körülményt, amit lehet, hogy elérjék a bírói mérlegelésen a felfüggesztett feltételeit, de ez az egész menne a levesbe ha ilyesmit csinálnának, amit mondod, hogy attól tartasz.

Aki átlépte már azt a határt, az általában már nem betöréssel foglalatoskodik, az megy bankot rabolni, etc. Egyébként ez elég ritka, mert jellemzően ezek olyanok, mint 100 éve voltak a családi tradicionális hivatások, kasszafúró, zsebtolvaj, etc, nagyon érzékenyen veszik, hogy ők nem lépnek át bizonyos határokat, vehetjük egyfajta "betyárbecsületnek", vagy nevezhetjük bűnözői "kasztrendszernek" is, elvileg átjárható, vannak kivételek, de nem ez az általánosan jellemző.

Szülőfalumban egyik utcában lelkes "munkások" bontották a házat, még a rendőrség járőre is járt arra.

Mondjuk arrafelé nem nagyon lehet hosszabb időre őrizetlenül hagyni házat. Pár éve még tv2 riportok is voltak róla, hogy a külsőbb utcákból pincéig visszabontottak nyaralókat, épületeket. Vagy, hogy amíg kórházban volt valaki, addig a hátsó falat kibontották és úgy mentek be. De azóta mesélik, hogy más utcákból is fogynak a házak a szorgos kezek által, ahogy fogy a lakosság idősebb része és üresen marad ingatlan.

nem mert sem telefonálni a rendőröknek

Mert mi lenne ilyenkor?

Attól félt, hogy a betörők megérzik a gondolathullámokat és a betörést félbehagyva átmennek hozzá verekedni? Vagy ha kijön a rendőrség, akikhez bejelentés érkezett gyanús tevékenységről és mondjuk fülöncsípi a gazembereket, akkor azok majd amikor már nem lesznek mással elfoglalva visszajönnek a helyszínre, valahogy kitalálják, hogy ki telefonált és bosszút állnak?

:-(

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez van. Ennyit ért a szomszéd néni. First hand info. Hogy miért, azt csak ő tudja, de az nem is igazán releváns. Csak az amit csinált/nem csinált, amikor látta, hogy a szemközti lakást törik fel, majd hordják a cuccot. Szóval arra se vegyen senki mérget, hogy ott van egy otthonüllő sasoló nyugger, aki majd intézkedik. Van amikor az sem intézkedik, mert berittyent, csak addig bátor amíg a szomszédot teszi helyre...

Egyrészt a járőr hamarabb ér oda, mint te magad. A leirt eset riasztó nélkül is előfordulhat, és akkor nagyobb veszélyben is vagy, mert esély nincs rá, hogy rajtad kívül más is észlelje a betörést. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én azt nem értem, hogy egyáltalán hogyan tud nyugodt lenni az, akinek van némi vagyonkája, személyes holmija, anélkül, hogy foglalkozna a védelmével. Ezek szerint nem fontos neki a saját tulajdona. Vajon akkor is így gondolkodna, ha egyszer már betörtek hozzá, széttúrták a személyes dolgait, odaszartak a nappali közepére? Akkor is ilyen lazán kezelné? Vagy ha az alulbiztositott ingatlana elemi kár miatt az enyészeté lesz, egy élet munkájával együtt?!... Sebaj, majd gyűjtést szervez rá, és az adakozók úgy is összehordják, annyi ilyen példát látni... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egyeb, leirom: social engineering.

Draga vedmuvek helyett amik valojaban ketes vedelmet bizrositanak (edzett uveg versus feltegla, vasracs versus csapszeg vago) vagy egyaltalan nem vedenek (kamera versus rendorseg szerint nem felismerheto a tettes) en ket lepcsoben alkalmazok pszichologiai vedelmet.

1, Mozgaserzekelos lampak, talan elmegy mashova lopni, ahol sotet van.

2, Csali zsakmany. Konyvespolcon konyvnek kinezo panceldoboz, szerintem hamar felfedezheto. Van benne 20 ezer forint es nehany ezust ekszer, ugy nez ki mintha ertek lenne. Remelhetoleg felmarja es elmegy a banatba vele, ahelyett hogy megkeresne a falra csavarozott mini szefet ahol a nehezen potolhato iratokat tartjuk.

Ennyi.

Amugy kezpenzt nem nagyon tartunk itthon, esetleg a fenykepezogep az ami konnyen lophato, mert az gyakran van elol. Szerencsere eleg regi,  mostanra mar lement az ara, de persze nem szeretnem ha elvinnek.

Egy kamu kamera meg lehet, hogy kikerul a falra, igazi kameran az unokaocsem gondolkozik, lehet, hogy belevagok, fene tudja.

A szavazásra bocsátó kihagyott nagyon sok lehetőséget, többek között a dugihelyeket is (ide most nem írnék le egyet sem, de a betörők is ismernek sokat, amik elvileg tradicionális dugihelyek, de vannak bőven nem elterjedt megoldások, amiket pedig nem fogok reklámozni), meg a figyelemelterelést is (bármi értékesnek tűnő cuicc kihelyezése, hogy azzal jóllakjon, és ne keressen mást, meglepően jól működik). Apám állatorvos volt, a kutya sem akadály, csak a pancser betörőnek. A drasztikus megoldást is csak a hülye betörő választja, megintcsak nem fogok tippeket adni, de maradjunk annyiban, hogy a kutyára ne alapozzatok.

Amúgy meg cipőt a cipésztől.

Aki ezt kitalalta, azt megbaszatnam arammal. De komolyan! Mennyire fajt volna, hogy a kulcsot ne a lukba kelljen tenni, hanem mondjuk az tobbnyire kozepen levo csavar lukba (ami errol hianyzik, szoval gyanus)?

Ha ezt a kepet meglatja egy gyerek, es egy olyan hazai konnektorba nyul bele ahol nincs fi rele, akkor abba belehalhat.

Mindez miert? Mert egy kibaszott bolcsesz designernek ennyi esze sem volt?

Bocs, de ez most felnyomta az agyamat. Lehetne egy res rajta barhol, vagy lehetne RFID, lehetne mukodi konnektor, lehetne barmi, de nem, ezeknek sikerult az egyetlen eletveszelyes designt valasztaniuk.

Agyam eldobom.

Mennyire fajt volna, hogy a kulcsot ne a lukba kelljen tenni, hanem mondjuk az tobbnyire kozepen levo csavar lukba (ami errol hianyzik, szoval gyanus)?

Gondolom pont azért ilyen, hogy a betörő ne próbálja végig a konnektorokat.

Ha ezt a kepet meglatja egy gyerek, es egy olyan hazai konnektorba nyul bele ahol nincs fi rele, akkor abba belehalhat.

Ne mutogasd a gyereknek.

Én is jártam már ilyen lakásban, nem mondom.

De pl. amikor az asszony azt mondta, hogy akkor most cseréljük le a konnektorokat, mert nem tetszett neki az egyen fehér, akkor nem az volt, hogy vegyünk 50 különbözőfélét, hanem kiválasztottunk egy családot, és minden kapcsoló és minden konnektor most akkor úgy néz ki. Előtte meg mind együtt nézett ki valahogy másként.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálam Prodax Classic széria van. Elég sokáig gyártották. Amikor beszart a fényerőszabályzós kapcsolóban a kapcsolós poti, akkor rendeltem bele az alkatrész nagykerből (valamelyik eu-s raktár). Persze a csere alkatrész tengelye vastagabb volt, így a gyári kupak nem ment rá. Esztergáltattam 3db kupakot alumíniumból. Nagyon vagány lett. :) Konnektorban megszakadt a menet a szorító csavarnál. Simán megjavítottam, nem cseréltem ki emiatt másik típusra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jah, FYI 2018-ban megszűnt a gyártása a Prodax Classic terméknek, amit venni tudsz vagy van raktárkészlet vagy használt szerelvény, és ez még egy "LTS" széria, de van egy csomó olyan széria, amiből csak szűk egy évig gyártottak, ha pont olyat veszel, mert az tetszik vagy az asszony olyat akar, akkor egy évvel később is megszívod.

Az nem szunt meg, csak atalakult, talan a Sneider vette meg oket. gyarto alapjan nem, de cikkszam alapjan megtalalhato.

Az Arcus szunt meg, de annak a bele meg kompatibilis a Classiccal. Telefon aljzatokat csereltunk RJ45-re egy nagy irodahazban nemreg, Arcus volt, de az elolap kb kompatibilis volt, a belet meg be lehetett szerezni az uj gyartotol.

Az nem szunt meg, csak atalakult, talan a Sneider vette meg oket. gyarto alapjan nem, de cikkszam alapjan megtalalhato.

A Schneider vette meg már több mint húsz éve pár éve és a Prodax Classic terméktípus gyártása megszűnt 2018-ban, helyette valóban a Sedna van, ami az "LTS" típus, tehát várhatóan nem szűnik meg néhány év múlva, de a Sedna teljesen más design, mint a Prodax Classic.

Az Arcus szunt meg, de annak a bele meg kompatibilis a Classiccal.

A bele igen, de ugye itt onnan indult a szál, hogy a kinézete milyen.

YleGreg kolléga írta kicsit lejjebb, hogy ő nem csak annyit vett, amennyi kellett, hanem pluszban is. Ez okos gondolat. Megvallom, én nem voltam ennyire előrelátó, nekem csak 2 darab van tartalékba, és azok fényes acélszínűek, nem szálcsiszolt matt, mint ami végül lett. Az is csak azért van, mert az asszony megrendelte, hogy megnézze, melyik milyen, aztán nem küldte vissza időben. (Story of my life, LOL)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

uhh.

Nagyon nem is tudok olyat mondani ahol nem.

Pl. havernal mar nem lehet olyan kapcsolot kapni (3 db kellene), igy lecsereli az osszeset a hazaban (2 szint).

 

Szoval de, valahogy ez boki az ember szeperzeket.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oké, megvan a HUP OCD szakosztálya, de ha bemegyünk random 100 házba leltározni a konnektorokat és kapcsolókat, akkor elenyésző számban fogsz olyat találni, ahol egyforma minden és kevesen fognak arra pénzt kiadni, hogy mindegyiket lecseréljék, ha már nem lehet kapni azt a típust... és a helyzet az, hogy manapság maximum néhány év a design élettartama, az "LTS" szerelvények is 8-10 év után kihalnak.

A betoro kesztyuvel azt probal amit akar. Ha mar a konektorokat probalgatja, akkor ott mar mese nincs, az egy celzott tamadas.

Ellenben a "ne mutogasd a gyereknek" az mar ne is haragudj, de netto faszsag.

Lattal mar olyan ketevest amelyik sosem hibazik, sosem csinal meggondolatlansagot?

Foleg, ha veletlenul meglatja, hogy egy este Apa vagy Anya is kulccsal nyul egy konnektorba.

A konnektorba nyulkalas nem jatek.

Ezek többségét csak a gyerek tudja puszta kézzel kiszedni. Nekünk van olyan is, ami nem vakdugóként megy a konnektorba, hanem úgy kell bedugni, hogy a villásdugót nekitolod a két bemélyesdésnek, elfordítod, hogy illeszkedjen a lyukhoz, és utána lehet bedugni. Roppant trükkös megoldás, egyetlen baja, hogy amikor nagy nehezen beügyeskedtem a villásdugót, majd később kihúztam, az egészet kiszedte a konnektorból :) szóvla jók ezek a cuccok - legalábbis azoknak, akik ezek gyártásából, forgalmazásából élnek :)

vagy a tetőtérben rejteném a gipszkarton mögé.

 

Es hogyan fernel hozza? Egy szereloajton keresztul? Vagy egy elemet le tudsz csavarni?

Akkor mindig piszkos lesz korulotte...

 

Elasod a kertben? Akkor tonkremegy, szetrozsdal, elazik.

Beteszed valami vizallo dologba? Mondjuk egy vizszigetelt betonkockaba? Hat a mai epitkezesek 80%-anal a pince vizesedik...

Egyaltalan milyen gyakran kell hozzaferned a "dologhoz"? Mert ha mindig ki kell asni fel meter melyrol, akkor a fuvon pontosan latszik, hogy

hol kell asni...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyon függ attól, hogy mit kell elrejteni.

Egy időben gondolkoztam rajta, hogy veszek fizikai aranyat, azt így dugtam volna el. Ha elő kell venni, akkor megér annyit hogy kibontsam.

Csak ott akadt el a dolog, hogy belegondoltam abba, hogy megbízok-e az eladóban, hogy tényleg aranyat kapok? Amikor a mai világban már az SD kártyát is hamisítják... így végül nem vettem.

Én kertben elásást nem írtam :) De amúgy ott is lehet, veteményes alá kell tenni :D

Minden más holmit az ember általában azért vesz, hogy használjon, nem azért hogy eldugja. Viszont a mai világban olyan gyors az elavulás, hogy hamar le is amortizálódik, tehát ha elviszik, nem nagy veszteség.

Megbízható cégtől kell venni.

Egyébként ha befektetési céllal veszel aranyat, nem muszáj otthon elrejtened, elég sok olyan cég van, ami nem csak eladja neked, de tárolja is biztonságosan.

Ez pl. egy jó cég: https://www.bullionbypost.co.uk/

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kiröhögheted az ügynököt, ha hülyeségnek tartod az üzleti ajánlatát, de elég sokan úgy vannak vele, hogy nem szeretnének azon stresszelni, hogy mondjuk egy lakásbetörés során ellophatják a cuccot.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Akkor röhögtem ki, amikor mondtam, hogy oké, veszek aranyat, de adja ide egy hétre, majd én vigyázok rá, akkor kiderült hogy ő olyat nem tud, meg hogy az nem úgy működik...  Lol, én meg balek vagyok - szerinte... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jó, de ezeknek azért az a cég nevének a vége, hogy bypost, mert ha akarod, akkor kiszállítják hozzád. Nem muszáj náluk tartani, illetve nem csak virtuális aranyat veszel, hanem a konkrét arany érmét vagy rudat vagy akármi alakot. És ha úgy tetszik, akkor eláshatod a kert végibe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Végül oda jutottam, hogy CHF-et vettem. Devizaszámlán tartottam, betétbiztosítási alap 100000 EUR értékig védi. Lehet hogy hosszú távon nem annyira stabil mint az arany, de az én szempontomból (forint árfolyamingadozás) tökéletesen megfelelt. Ezzel én nyugodtabban tudtam aludni :)

Mit értesz tőzsde alatt?

Ahogy én látom (nem vagyok szakember, ezt előrebocsátom), két irány van: vagy konkrét árut veszel (mindegy, hogy kereskedőtől, magánszemélytől, vagy tőzsdén*), vagy pedig egy szerződést kötsz, amivel nem konkrét áru birtokába jutsz, csak ha az árfolyam változik, akkor valaki pénzt ad neked (Contract For Difference).

Hogy miért jobb fizikai aranyat venni, valahol máshol tárolni, aztán x idő után eladni (és remélhetőleg az árfolyamkülönbségből meggazdagodni) annál, hogy az ember vesz egy CFD-t, és az x idő után lezárja, azt nem tudom. Hacsak az nem, hogy CFD-re jellemzően naponta számolnak fel költséget, hosszú távon tartani nem túl jó, ha megvan a fizikai arany, akkor annak a tárolása lehet, hogy jóval olcsóbban kijön, így akár éveken át is lehet tartani. Illetve a másik dolog (ez Angliára igaz, Magyarországon nem tudom, hogy megy ez), hogy CFD-n elért nyereség adóköteles, ha viszont konkrétan fizetőeszközként használható aranyat vagy ezüstöt vesz az ember (most fejből nem tudom, azt hiszem aranyból a sovereign a pénzként használható érme neve, ezüstből is van valami) nem pedig csak úgy arany rudat vagy ezüst tömböket, akkor az ezen elért haszon nem adóköteles.

* Tudom, hogy kellene kereskedőtől vagy magánszemélytől venni, nem tudom, hogy tőzsdén hol és hogyan kellene. Igazából mielőtt említetted, nem hallottam még olyanról, hogy tőzsdén vesz valaki aranyat, de nem is képzelem, hogy mindent tudok a témáról.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mit értesz tőzsde alatt?

Commodities exchange. tl;dr lényegében olyan, mint a stock exchange, csak nem Apple-t veszel és Google-t, hanem búzát és aranyat.

Ahogy én látom (nem vagyok szakember, ezt előrebocsátom), két irány van

Többé-kevésbé igen, bár tőzsdén is van cash settlement és physical settlement. Utóbbira volt urban legend a Morgan Stanley-nél, hogy a junior trader véletlenül physical delivery-re szerződött, amikor megvett 20 tonna (?) szenet (?). A történet (minden bizonnyal kitalált) befejezése, hogy a cuccot nyilván le akarták szállítani kamionnal. Ami viszont nem urban legend, hogy a physical settlement létezik, tehát ha pl. pék vagy, és félsz attól, hogy a koronavírus miatt kevés lesz a búza, akkor tudsz rá opciót venni a commodities tőzsdéken, és akkor tényleg jönni fog a kamion, ha jön a szezon.

Hogy miért jobb fizikai aranyat venni, valahol máshol tárolni, aztán x idő után eladni (és remélhetőleg az árfolyamkülönbségből meggazdagodni) annál, hogy az ember vesz egy CFD-t, és az x idő után lezárja, azt nem tudom.

Ezt én sem, igazából ez volt a kommentem apropója. Ami még eszembe jutott azóta, hogy a fizikai aranynál nincs market maker, problémás lehet, ha neked kell élőben vevőt vadásznod, egyrészt mert közel sem biztos, hogy a legjobb árat fogod érte kapni, másrészt mert mozgatni a cuccot kockázatos és/vagy drága.

Ami még eszembe jutott azóta, hogy a fizikai aranynál nincs market maker, problémás lehet, ha neked kell élőben vevőt vadásznod, egyrészt mert közel sem biztos, hogy a legjobb árat fogod érte kapni, másrészt mert mozgatni a cuccot kockázatos és/vagy drága.

Úgy emlékszem, hogy ezek a cégek, mint amit fentebb linkeltem és a társai, vissza is vásárolják az aranyat, ha épp el akarod adni.

Na most gyorsan ránéztem, és azt láttam az egyik oldalon, hogy pl. ezüstöt a piaci ár 97%-áért bármikor visszavásárolnak. Szóval ez egy opció. Persze ha az ember nem akar 3% költséget, akkor vadászhat vevőt. Lehet választani, kinek mi tetszik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Magyarországon elvileg minden eladásból származó jövedelem adóköteles, tehát ha megveszel egy tonna aranyat, majd eladod, akkor az eladási árból levonva a beszerzésit, önbevallás alapján adózni kell utána. A különbség csak az, hogy ha CFD tranzakciót kötsz, akkor ezt elintézi a bróker, ha fizikai leszállított áru, akkor értelemszerűen nem.

Annyi a trükk, hogy a gold sovereig és az ezüst britannia Angliában simán legal tender pénzérmének számít, vagyis akár az adódat is kifizetheted ezekkel az érmékkel. Csak ugye ha nem az államnak adod oda, hanem valaki más megveszi, akkor kicsivel többet ér, mint a névértéke. És mivel legal tender, ezért nem befektetésnek számít, nem kell utána ÁFÁ-t fizetni és nem terheli a nyereségadó.

Ha arany vagy ezüst rudat, vagy más nevű pénzérmét venne az ember, akkor nem él ez a kiskapu.

Angliában a CFD helyett is van egyébként egy Spread Bet nevű termék, ami gyakorlatilag tökugyanaz, csak mivel bet-nek hívják, ezért ez is adómentes. (A hazárdjátékokon elszenvedett veszteséget nem lehet leírni az adóból, cserébe a nyereséget sem kell beírni az adóba).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 19:57

(x) Mindent látó nyugdíjas szomszéd házaspárral

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 21:08

Hát nincs olyan, ami nekem lenne jó: elfogócsoporthoz bekötött riasztórendszer (+ értelemszerint helyi is) , de nincs nyílászárók komolyabb védelme.

Tehát átlagos zár, ablakok rács nélkül. De mindegy is mert sok üvegfelület (kertes ház) könnyedén elérhető, de 4 közvetlen, éber szomszédok, melynek igazi nyuggerkomandós tagjai is vannak... :)

Riasztás után ki is jönnek, ha nem veszem fel a telefont vagy nem a megfelelő jelszót mondom be nekik (ekkor többen, ha minden igaz, de még szerencsére nem próbáltam).

Csak normál zár van, semmi extra. Nincsenek olyan komolyabb értékeim, amit nagyon védeni kellene. Nekem nulla ékszerem van, a páromnak talán 2-3 gyűrűje és fülbavalója, egyik sem nagyon drága (15-20 ezer alattiak, eszmei értékük sincs sok, nem örökségek). Készpénzünk nincs otthon (sokszor nálunk sem nagyon, mindenhol kártyával/telefonnal fizetünk, minden számla online fizetve). Az összes bútor, háztartási gép beépített, jórészük dögnehéz, aki kiszereli, elcipeli, legyen vele boldog, majd a biztosító kifizeti. TV-nk nincs, több éves üzleti használt laptopok, ebookok vannak, szintén nem érnek nagyon sokat, mentés meg van mindenről felhőben és pár havonta máshol tárolt adathordozóra is. A gyerekek játékai sem gondolom, hogy nagyon beindítanának egy betörőt, de szintén pótolhatók, ahogy az a pár szerszám, fűnyíró, 10+ éves biciklik, és pár apróság is.

Nem fogok börtönben élni, vagy minden nap riasztóval vacakolni, mikor 2-3 százezernél nagyobb kár nem igazán érhet, aminek egy részét a biztosító amúgy is kifizeti. A szomszédok éberek, a kerítés is átlátható, nem izgulom magam túl ezen a kérdésen, bár nyilván nem esne jól semmilyen veszteség, vagy akár csak a tudat, hogy betörtek.

Én is így vagyok, ahogy mondod.

Én leginkább attól félek, hogy milyen pszichológiai hatása lenne egy betörésnek.

Nem estem még át ilyenen, de mások elmeséléséből azt hallottam, hogy sokan magát a tényt, hogy betörtek, nagyon keményen élik meg. Nem is az elvitt dolgok az érdekesek, hanem az, hogy valaki bejött. Hallottam olyanról, aki ilyen eset után elköltözött, mert nem tudott nyugodtan aludni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezt a pszichológiai hatást első kézből meg tudom erősíteni. Nehezen dolgoztam fel, amikor egyszer hozzám is "bejöttek". Nem is az anyagi kár zavart, mert nem igazán volt érték a lakásban, de széttúrtak mindent. Nem kívánom senkinek, hogy ilyenre érkezzen haza.

A rendőrök szerint jellemzően könnyen mozdítható értékekre, kp-ra, ékszerre utaztak. Hétköznap napközben történt, sorban haladtak a lépcsőházban (8 lakásos tégla társasház zárt lépcsőházzal). Mindenhova bementek, pedig volt az enyémnél gyengébb és erősebb védelmű (több ponton záródó biztonsági) ajtó is.

en nem is szeretnem, az alberletbe akart egyszer a berlest intezo ugynokseg ugy bejonni, hogy csak egy emailt kuldtek kb : a ne aggodj van kulcsunk szoveggel( az ajto maga amugy 5pontos, stb, de egy vacak cilinder volt benne, amit kb az email erkezese utan 3 oran belul kicsereltem.
nem tudom a magyar jogszabalyok ilyen tekintetben milyenek de itt konkretan meg is tilthatom nekik (amugy meg a mar bekoltozeskor is kifogasolhato allapotu beepitett konyhaszekrenyen es egy ocsmany falitukron kivul amit a foberlo beleegyezesevel eltavolitottam semmi nincs a lakasban ami rajuk tartozna) arrol nem is beszelve, hogy jelentenem kellett oket a munkahelyem biztonsagi reszlegenel emiatt pedig ket egyenruhas ur kedvesen elmondta az ugynokseg vezetojenek, hogy ahogyan ezt csinaljak eleve nem legalis + vannak olyan munkahelyek ahol nem kimondottan orulnek annak, ha az alkalmazottaiknal kintlevo szemelyi szamitogepekhez az alkalmazottak tudta nelkul barki hozzaferhet, ugyhogy a kovetkezo paycheckemmel egyutt a cilinder arat is kifizettek.

Csak normál zár van, semmi extra. Nincsenek olyan komolyabb értékeim, amit nagyon védeni kellene

Érdekes, hogy ezen az oldalon mennyi sírás-rívást olvasok az adatok, személyazonosság, privát szféra védelme miatt. Tűzfalakat telepítenek, jelszószéfeket használnak, ki nem tudja még mit (helyesen egyébként), de valamiért azt gondolják sokan, hogy az otthon levő adatok fizikai védelmével nem kell foglalkozni. Gondolok itt lakásban levő iratokra, adathordozókra, gépekre, házi NAS-ra, fényképekre, számlákra, amiket eltulajdonítva komoly károk érhetnek. 

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 06. 11., cs – 21:47

A biztositas kimaradt.

A biztosítás nem védelem, hanem kárenyhítés. Aki ennyire bízik a biztosítóban, az nézzen utána, hogy mire nem fizet a biztosító (apró betűs rész).

Ízelítőként:

Egy MABISZ minősített "B" osztályú széfben (3 mm acéltest, 8 mm fúrásbiztos ajtó) tárolt értékeket az alábbiakban biztosítják a biztosítók, HA az megfelelően van rögzítve - 4 csavar és minimum 5000 N - feszítőerőnek ellenáll:

  • biztosítási értékhatár: 2.000.000,-Ft
  • riasztórendszerbe kötve: 4.000.000,-Ft

https://szefnagyker.com/Mabisz-informacio

Azt a mítoszt, hogy majd fizet a biztosító a lakásban csak úgy otthagyott értékre, érdemes ellenőrizni több oldalról is, mert könnyen pofára lehet esni.

trey @ gépház

Ráadásként a mostani, home office-os világban arról is érdemes meggyőződni, hogy az otthoni munkavégzéssel hazaköltöztetett cuccok nem feltétlenül tartoznak a lakásbiztosítás hatálya alá, pláne ha a lakás egy része a vállalkozás üzemeltetésére szolgál (telephely pl.), vagy a vállalkozásban használatos, gyakorta nagyértékű berendezések is vannak, kár esetén ezeket nem feltétlenül téríti a biztosító a lakásbiztosítás alapján, kiegészítő biztosítást kell kötni rá, csakúgy mint a kertre, melléképületre,  garázsra, stb.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Albérlet, úgyhogy "hozott termék" :)

A bejárati ajtó biztonsági, az alsó szinten az üvegeken van valami biztonsági fólia, a kertajtón hevederzár. Illetve a közvetlen környezetben vagy egy tucat kisgyerekes család van, így kora reggeltől késő estig mindig van egy pár ember az utcán.

Nem tartok itthon komoly értéket.

+1, ennél tutibb megoldás nincs. (ezt komolyan írom).

Normál betörő adatra/papírra nem utazik, legkomolyabb érték talán a céges laptop, amit most home office miatt hazahordok, de ha nyaralni mennék, akkor bent hagynám.

Szerintem az embernek egyébként jót tesz, ha nem fél elveszíteni a dolgait.

Kb 10-15 éve próbálok megszabadulni ettől a fogyassz, vegyél újat, nagyobbat, dobd el a régit mókuskeréktől. Az ember így csak elcseréli a véges idejét kacatokra, nekem ez nem biznic.

 

Amúgy ismerek embert, akinél volt riasztó, kamera, rács, és kibontották a ház sarkát, úgy mentek be.

, és kibontották a ház sarkát, úgy mentek be.

 

Ezeken a mai keramia falazoelemeken konkretan kalapacs nelkul be lehet menni.

Okollel en mar utottem szet. Le is ejtettem, utana mar csak soprogetni kell... (nem 2 darabra esik szet, hanem 2000)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tartok itthon komoly értéket.

Tényleg? Arra sem szeretnék felébredni, hogy éjjel egy maszkos lófasz áll úgy az ágyam mellett, hogy nem hallottam riasztást, nem vettem ki az ágy alól a parangot. Éppen ezért, lefekvés előtt beriasztom azokat a zónákat, ahol már nincs járás-kelés éjjel. Legalább annyi esélyt meg akarok adni magamnak, hogy ne egy szál faszban kelljen védekeznem. Természetesen az esetleges riasztás megy a 24 órás szolgáltatnak, lehet, hogy éppen az ment meg, hogy jön két ember a segítségemre x percen belül.

(ja: távirányítóval pánikriasztást is lehet küldeni)

trey @ gépház

+1, ez nálam is így van, amióta kisvárosunkban néhány éve történt egy olyan eset, hogy az emeleten a lenti kotorászásra ébredő gazdát megfenyegették, hogy ha le mer jönni, kinyírják a családjával együtt. Namost ő valszeg hiába pampogott volna, hogy nem tart otthon semmilyen értéket. Azt majd a betörők eldöntik!... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mindent lehet, egyvalamit nem: lejönni a lépcsőn!.. :) mire összeszeded magad ezek után, megnyugtatod a családot, és sikeresen hívást kezdeményezel, elmagyarázod, hogy mi a frász van, addigra már rablóék árkon bokron túl vannak, a lakás pedig szarrá van borogatva.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tartok egy házinénit, aki minden gyanús mozgást észlel. Nincs olyan, ami elkerülhetné a figyelmét. Egyébként meg nálam ott kezdődik a rablás fogalma, hogy valamiért indokolatlanul túl sokat kérnek, szóval túl drága dolgokat nem veszek és nem tartok otthon.

Azért lelkileg szerintem megterhelő lehet a gondolata hogy egy idegen ember a lakást felforgatja és csak a jóisten tudja hogy miket pakolt el. Plusz egy csomó dolognak a forgalmi értéke mellett lehet hogy felbecsülhetetlen eszmei értéke van (pl. egy örökölt ékszer).

Ablakokon, ajtón rács, 10-es betonacélból, kerítés mellett bozót, csapdákkal, eresz alatt Wifi IP kamerák. ... (+ fejsze, ásó, klórmész)

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Kivételesen a saját birtokodon néhány éve megvédheted magad Magyarországon is (ez nem vonatkozik egyéb helyekre):

Már nincs szó „arányos védekezésről”, az új szabályozás szerint ugyanis bizonyos eseteket úgy kell megítélni, mintha a támadó eleve ölni akart volna. Ilyen eset az, ha éjjel, ha fegyverrel, vagy ha csoportosan támadnak ránk, vagy így hatolnak be az otthonunkba. Ilyenkor nem kell kímélni a támadó életét, és már nincs arról szó, hogy ökölcsapásra csak arányosan, ököllel válaszolhatunk: ha az életünket védjük, minden eszköz megengedett.

Én ezt kiterjeszteném az egész országra.

Egyik bíróság pont nem olyan régen mentett fel egy embert ez alapján, aki fejszével simogatta meg a betörő fejét éjszaka. Én otthonra minden fegyvert engedélyeznék, így illegális fegyvertartásért sem kapnának büntetést miután ementálit csináltak.

Én ezt kiterjeszteném az egész országra.

Az eddig is megvolt, hogy ha úgy gondolod, hogy az életedre támadnak, akkor megvédheted magad ehhez mért módon. És ez azt jelentette, hogy akkor se ítélték el a megtámadott és saját magát megvédő embert, ha a támadó meghalt, és kiderült, hogy ami csillanást látott a kezénél a megtámadott, az mégsem kés vagy hasonló fegyver volt, hanem mondjuk egy fém óraszíj.

Szerintem ez korrekt.

Nem nagyon tudom, hogy milyen esetben kellene ezen felül még megengedni azt, hogy valaki más életét kioltsuk. Leírhatnád, hogy te milyen esetekben lőnéd halomra a népeket, amiket most a törvényi tiltás miatt nem tehetsz meg.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha nem is ennyire, de már itthon is módosították a Btk-t, azóta az otthonodban 23 és 5 óra között nem kell arányosan védekezni, tehát lepuffanthatod a betörőt, ha az fenyegetőleg lép fel. Persze ettől bonyolultabb, de nagyjából. Azért nem középnyugat, de már alakul. https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kiolthato-a-tamado-elete-3885475/

azóta az otthonodban 23 és 5 óra között nem kell arányosan védekezni

Eh... na hogy is van ez?

A jogos védelem kizárja a cselekmény büntethetőségét. Mi számít jogos védelemnek (tl;dr, IANAL, stb.):

  • Ha egy "támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszköz"-zel akadályozol meg személy/dolog elleni támadást --> nem büntetendő
  • "Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges." Pont. Mit jelent ez?
    • Ha arányos mértékben védekezel --> nem büntetendő
    • Ha "az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból" léped túl --> nem büntetendő
    • Ha a támadást (személy ellen || lakásba behatolással) && (éjjel || fegyveresen || felfegyverkezve || csoportosan) követik el, korlátlan mértékben védekezhetsz --> nem büntetendő
  • Minden más esetben --> büntetendő.

https://birosag.hu/sites/default/files/2018-08/12_dok.pdf 29. oldatól, főleg 32. oldaltól amit én mondtam

29. o. "Így például az éjjel vagy csoportosan megvalósított tettleges becsületsértés esetén a becsületsértő magatartása elhárítható az élete kioltásával."

32. o. "Eszerint például, ha fényes nappal három elkövető egy lakásba bemegy, hogy onnan olyan nehéz értéktárgyat lopjanak el, amit csak hárman tudnak elvinni, akkor a történetesen otthon tartózkodó házigazda, akit lehetséges, hogy nem is észleltek, gond nélkül kiolthatja az életüket."

"Egy másik példa szerint egy éjszaka a zárt feltörő elkövető élete is gond nélkül elvehető, így a pár ezer forintos okozott kárért az életével kell fizetnie, függetlenül attól, hogy szándéka esetleg csak csekély értékű lopásra irányult."

Bulvárosabban: https://ripost.hu/politik/insider/vegre-megvedheti-magat-akihez-betornek-564408/

Ha érdekel még a téma: https://www.okri.hu/images/stories/konyvajanlo/jogos_vedelem_2015/jogos_vedelem_s.pdf

Én itt egy betűnyi ellentmondást sem látok. :)

Illetve annyi, hogy elolvastam a doksit, szerintem a 23-05 így ebben a formában inkább egy iránymutatás. Ha fél tizenegykor találna bejönni valaki, én meg pizsamában vagyok, és agyonlövöm, akkor nem fognak elővenni nagyvárosban sem. 

Amúgy meg ez inkább elvi kérdés, a menthető felindulás felülír majdnem mindent, csak arra kell figyelni, hogy akkor előbb kell lőni, aztán kérdezni, mert fordítva már nem nevezhető ijedtségnek. :)

"Így például az éjjel vagy csoportosan megvalósított tettleges becsületsértés esetén a becsületsértő magatartása elhárítható az élete kioltásával."

(személy ellen || lakásba behatolással) && (éjjel || fegyveresen || felfegyverkezve || csoportosan) --> nem büntetendő

"Eszerint például, ha fényes nappal három elkövető egy lakásba bemegy,

(személy ellen || lakásba behatolással) && (éjjel || fegyveresen || felfegyverkezve || csoportosan) --> nem büntetendő

"Egy másik példa szerint egy éjszaka a zárt feltörő elkövető

(személy ellen || lakásba behatolással) && (éjjel || fegyveresen || felfegyverkezve || csoportosan) --> nem büntetendő

Egyéb: mindig itthon vagyok és ébren is. :-D

Amúgy van normális ajtó meg zár, nem annyira könnyen mászható meg a 2. emelet kívülről, és ha nyaralós képet posztolok Facebookra, akkor egészen biztosan otthon vagyok.

Trey, beújítottál valami extra-über-fasza-neked-van-a-legjobb riasztórendszerre, vagy arra ébredtél, hogy nem találod a TAJ-kártyádat?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ebből a szempontból igen szerencsés helyen lakunk (45+ éve). Soha semmit nem loptak még el a környékünkön. Néhányunknak szabad bejárása van a másik portájára és kölcsönvehetünk ezt azt utólagos bejelentéssel (betonkeverő, hosszabbító, csákány, nagykalapács, talicska ... ) Nekünk nincs kerítésünk, mit ahogy még néhány szomszédnak. Akinek van az is átugorható, megkerülhető. Volt, hogy 4 napon át volt a kocsi csomagtartó zárában a kocsikulcs, az utcától 2-3 méterre létható helyen. A postás is bejár kutyát simogatni... Szerszámok is kit a nyitott garázsban, legtöbbször az ajtót sem zárjuk éjszakára, csak ha elmegyünk otthonról.

Tavaly felelőtlenül nyomás alatt hagytuk a kerti slagot és szétnyomta a víz. Mire hazaértünk félre volt pakolva és elzárva a víz. Mai napig nem tudom ki segített, pedig kérdezgettem a szomszédokat.

Vagy tizenéve a szomszéd lova kószált el, a falu másik lakó szólt nekem : "Hazahoztuk a **** lovát, elkószált."

Volt olyan is, hogy az utcában szétszórta az üres kukákat a szél. Csemetével vittük be mindenkihez, hogy a kukák ne randalírozzanak a nagy szélben.

Elég paranoid lennék, ha el kellene költöznöm.

Arról, hogy nincs zenész és tekenővájó, ... család, sokat tettek atyám és kortársai. Nekünk már csak annyi dolgunk van, hogy jelentsük a helyi polgárőr csapatnak, hogy illegális zokniárus van az utcában.
Persze van etnikum a faluban, de az "benősült" nincs velük baj, rendes emberek mind a ~4-en. Az egyik egész jó karosszérialakatos.
Faterom a szomszéd faluból nősült ide, de még 20 év után is egykét öregasszony : "Maga gyüt-ment, maga ne szóljon bele a falu dógába. " Még akkor is ha előző héten az anyóka háztetőjét javította fater. :-)  Azért ez jó rég volt.
Mostanában azért "hígulunk" :-) sokan költöztek ide, és Mini Svájcnak kezdték el hívni a falut mert egy katlanban van. ("hegyek" veszik körbe) A faluból csak erőn át lehet kijutni.

Nálunk is így kezdődött. Szintén egy sváb falu Pest megye határán, volt 1 vegyescsalád. Aztán a szomszéd csak értékcsökkkenten tudja eladni mert indián van a szomszédban, költözik a kevésbé asszimilálódott rokonság, aztán jön a lavina, és máris van egy "negyed". Amikor mi elköltöztunk (1986) volt az, amit te mondasz, mára kialakult a "negyed". Hallgathatom az ottmaradtak nyuszögését. "Fukar kezekkel mérsz, de hisz nagy úr vagy - S egy talpalatnyi föld elég nekem. Hol a tagadás lábát megveti, Világodat meg fogja dönteni."

Van ilyen verzió is a folytatásra... ha nincs a falunak unatkozó milliomos/milliárdos nagyurasága aki ilyenkor felvásárolja a problémás telkeket, akkor óhatatlanul negyedbe torkoll a dolog. 10 évvel ezelőtt még fillérekért lehetett ezt a kivásárlást csinálni, ma már ez nagyon drága sport, kevesek engedhetik csak meg maguknak.

Értem amit mondasz, mesélsz. Itt nincs így, vagy még nem látjuk a hatását. Nincs putrisodás, nincs daj-daj. Mintha az a szerencsés kivétel volna, amit mindenki tud mondani, hogy "Az is c*, de nézd meg milyen normális."

A héten vertek ki a kocsmából egy csapatot, pedig csak átutazóban voltak. Remélem megmaradnak ezen hagyományok. :-)
Azért köszönöm aggodalmad, és sajnálom faludat. Mi errefelé tót, magyar vegyes falu voltunk még gyerekoromban, mára már csak emlékezünk tót felmenőkre.

Sajnos ott már a bűnügyi mutatóban is mérhető a változás, nem csak affajta szubjektív diszkomfort. Így 25 év távlatában kezdtem el puhatolózni, hogy mizu a faluban, és hát sokminden megváltozott.

Aztán ott van a másik, amit mondtam, hogy mecénások kivásárolják a településről a problémás egyéneket. Az utóbbi 10 év új jelensége az intézményesült kivásárlás olymódon, hogy ahol egy gazdagabb településen van egy ilyen problémás család, az !önkormányzat! szociális segítségnyújtás címen vásárol egy !másik településen! nekik fillérekért vagy ajándékként felajánlva egy ottani házat amit beköltözhető állapotúra felújíttat és !átköltözteti! őket a másik településre. A leghíresebb leghírhedtebb esetet ld itt meg itt meg itt. Az a baj, hogy ha akkor nem csinálják ezt, akkor kezelhetetlen lesz a helyzet. Ezzel nem védeni akarom azt, amit csináltak, mert az is roppant problémás, de ez egy létező probléma, amit nehéz kivédeni, pláne nehéz kultúrált eszközökkel.

Ugyanez otthon, kis faluban. Utcán áll az autó, ablak lehúzva, benne a kulcs, szól a zene. Sokan nem zárják a ház ajtaját, ha valaki jön ne kelljen a kulccsal szenvedni. Ha messzebb megyünk, kulcs a spájz ablakban.
2 évente egyszer valaki véletlenül rossz drótszamarat visz el a kricsmi elől, ha sokacska volt a fröcsike. Pedig csóróság van, mellé dolgosság és becsület.

Mocskosul hiányzik tizenév után is.

echo crash > /dev/kmem

Kis településen élek. Ha csak boltba megyünk át vagy csak sétálni megyünk, akkor van hogy nem is zárjuk az ajtót.

Ha messzebb megyünk, akkor kulcsra zárjuk a külső ajtót, amit igazából bárki kivehet a helyéről ha akarja. Volt egy zárható belső ajtó is, azon elég lett volna az üveget betörni és bemászni, de azt már lecseréltük pont az üveg betörése miatt egy ugyanolyan, de nem kulcsra zárható ajtóra.

A melegre való tekintettel az éjjel-nappal nyitva levő ablakokon meg van szúnyogháló. Az még a betörőket sem engedi be. :D

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

aluminium redőny minden ablakon+ 12 pontos biztonsági ajtó (nem a panellakásokban találhatóHISEC típusú, konzervnyitóval szétbontható, hanem rendes). Mint tetőtéri lakás, koporsófödémmel fedett, tehát sima tetőbontással nem jutnak be.

Nem tartok semmiféle otthonőrző cuccot, nem tartok otthon semmilyen értéket (pl ékszer, kp), amiért megérné az alu cuccokon át bejönni a harmadik emeleti tetőtéri lakásba.

Még én se tudom hol lakok. Ez a legkomolyabb védelem. 

openSUSE Leap 15

Az elfogócsoport korábban nem bedobta, hanem becsöngetett mikor a számlát hozta. Járőrözés közben oldották meg.

Akkora a koma, hogy nem kell kinyitnom a kaput, mert a mellkasáig ér csak és a kutya is csak értetlenül pislog rá. Valószínüleg stuck process van nála az azonosítás közben :D

Ha több napra elutazom, kiteszek az ajtóra egy táblát, hogy a lakásban CIVID-19 fertőzés gyanús ember tartózkodik, két hetes karanténban.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mert feltételezed, hogy a betörő tud vagy akar olvasni. :)

Imserős nyaralóját többször feltörték a legnagyobb kár mindig az ajtó megjavítása volt. Kiírta az ajtóra, hogy nincs bezárva egy A4-es lapon. Jöjjenek be nézzenek körül.

Ugyanúgy szétbarmolták. Rá sem próbáltak tényleg nyílik-e.

Azért a válaszok szerintem nagyban függnek a településtől is.