Kérdés fűtésről

Fórumok

Sziasztok,

Nagyszüleim házában, 3 szintes családi ház nagy lépcsőházzal, egykörös gázkazános melegvizes fűtés van. Idősek ezért jelenleg a földszinten töltik az idejük nagy részét és most már ott van a thermosztát. Észrevettem, hogy sokszor még most is megy a fűtés az egész házban mivel a földszinti nyugati szobájukban csak 22 fok van, de a legfelső szinten már 28 és öntik a meleget a radiátorok.

Arra gondoltam, hogy veszek okos szelepeket a radiátorokra és akkor szobánként le lehetne zárni a keringést. A szobájukba pedig egy nagyobb radiátort tennék.

A kérdésem az, hogy ezzel lehet e spórolni? Nem igazán értek hozzá, de ahogy néztem a kazán úgy működik, hogy egy víztartája van amit egy bizonyos hőmérsékleten tart, ha beindul a keringés utánmelegíti a vizet, pótolja a leadott hőt a rendszerben. Ha csak két radiátor menne akkor elmélteileg kevesebb hőt kell pótolni, tudnának spórolni.

Nem megoldás a fenti szint lekapcsolása mert ott édesanyám lakik.

Ha valaki találkozott hasonló helyzettel kérem írja meg a tapasztalatait.

Köszönöm!

Hozzászólások

Butaszeleppel, ami elvileg be van építve (szintenkénti leágazásoknál és a radiátoroknál), miért nem lehet szabályozni az átáramló víz mennyiségét?

:)

Előző házamban én ennél sokkal olcsóbbakat vettem és azok is jók voltak. Azért is jók a digitálisak, mert időnként direkt ki/be zárnak, hogy ne álljon be a szelep (vízkő miatt) + legtöbbnek van szellőztetés funkciója (ha érzékeli, akkor elzár amíg szellőztetsz). Kb évente cserélnem kellett benne elemeket. 

Ja és fontos, hogy a gázkazánodat lehet-e teljesen elzárt körrel futtatni (van-e bypass ág benne), mert enyémben nem volt, ezért ha minden radiátor elzárt, akkor "lefújt" és újra kellett indítani (mert ugye ha nem központi vezérlőset használsz, akkor fel kell tekerni központi termosztátot maxra). De csináltam bypass ágat és megoldódott a probléma (a bypass-ban lévő magas vízhőmérséklet miatt kapcsolt le). Később raktam bele egy flow sensort is, amit egy PLC-re kötöttem, hogy a termosztát helyett ilyenkor néhány percig ne járassa, de ez már csak ilyen csinosítás, újabb eszközökbe ez általában be van építve a bypass ággal együtt.

Ilyenek voltak:
https://www.obi.hu/futesszereles/obi-termosztat/p/3295094

Sokan árulják, más-más névvel ugyanazt. Én talán Lidl-ben vettem. 4-5e Ft szokott lenni..

Én egyre inkább az honeywell evohome megoldása felé hajlok. Szobánként és naponként állítható program, bármelyik szoba indítani tudja a fűtést, és leállítani, Távolról menedzselhető.

Én is így jártam annak idején őseimmel. A megoldás a termosztatikus szelep lett, és azok a helyiségek ahol sokat tartózkodtak télen, a lehető legnagyobb felületű radiátor, ugyancsak termosztatikus szeleppel.

Tökéletesen bevált. Olcsó és egyszerű volt megoldani. Az összes többi okosbigyó ágyúval verébre eset. Szerintem.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Gravitációs, vagy leágazásos?

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol