Titkosítás majdnemprímekkel?

Fórumok

A hétvégén volt egy érdekes beszélgetésem egy informatikussal, aki állította, hogy egyes algoritmusok nagy prímszámok keresésénél megelégszenek majdnem prím eredménnyel is, mondván, így erőforrás-takarékosabban tudnak dolgozni.

Nekem már a "majdnem biztosan prím" fogalma is eléggé ijesztő, de hogy kétkulcsos titkosításban ilyent valóban használnának, el sem tudom képzelni. Kis kulcsok esetén ugye nem lenne lényeges nyereség, nagy kulcsokat meg ott használnak, ahol fontos a biztonság, tehát ott meg nem kockáztatnának.

Mit tudtok erről? Valóban vannak ilyen erőforrás-kímélő prímkereső algoritmusok, és ezeket valóban használják is? Ha igen, hol? Mire?

Hozzászólások

prímkeresés esetén valóban erőforráskímés miatt valóban majdnem prímeket keresnek, de ha találtak egy párt, utána megbizonyosodnak róla, hogy valóban prím legyen

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Létezik, sok 100x-os időt lehet spórolni vele. Elegendő a nem-konnyen-felbonthatosaghoz ez is. Quasi Prime témakörben sok értekezés van róla. Goldbach sejtest (erős) is ezekkel magyarázzák el hala(N)dóknak. Érdekes téma.