Wake On Lan, miért nem akar működni?

Most telepítettem egy gépet, ASUS Prime x570-PRO alaplap. Beállítottam a BIOS-ban a "Wake On Lan" funkciót, kikapcsoltam a "fast boot"-ot. Próbálom távolról elindítani, konkrétan egy MikroTik router-ről valahogy így:

/tool wol 00:00:00:00:00:00

De semmi hatása. Mi az amit nem veszek észre?

Hozzászólások

Ugye a halókártya mac címe szerepel a valóságban? alaplapi eth?

milyen op?

ha előtte ment win7-el metn, most meg win10-el nem akkor szívás.

Nekem régi dell-eknél kivették a win10 driver settingjéből a wol-t. Sehol nem találtam megoldást a neten úgyhogy új hálókártyák kerültek bele.

ja igen win-eszközök eth tulajdonságonál keresd meg a wol-t és ott is engedélyezd.

"ja igen win-eszközök eth tulajdonságonál keresd meg a wol-t és ott is engedélyezd."

Nálam ez megoldótta a problémát, nem volt elég bios-ban engedélyezni, köszi :) Így már távolról be tudom kapcsolni a szekrényben levő játszós gépet laptopról (moonlight+nvidia game stream).

Igen, a valós címét írtam be. A címet a /ip dhcp-server lease -ből másoltam ki szóval tuti jó. Alaplapi ethernet, igen.

Az oprendszer Win 10 Enterprise, de feltételezem hogy ennek nem kellene számítania?

Nem ment előtte semmivel se, mivel ez egy tök új gép.

Egyébként megnéztem az eszközkezelőben, és az ethernet csatoló energiagazdálkodási lehetőségei között be van kapcsolva ez: "Az eszköz felébresztheti a számítógépet".

Ezen felül próbáltam úgy is hogy mellé bekapcsoltam a "Csak magic-csomag ébresztheti föl a számítógépet" pipát, meg anélkül is.

Semmi hatás.

Rossz, hogy feltételezel:)

Én csak nem gondoltam, hogy egy több mint 10-éve támogatott dell alaplap eth driverét direkt kiherélik.

eszköz kezelő eth, jobb klikk, tulajdonságok, és az a tab ahol sok tulajdonság van felsorolva, pl. fullduplex, és lehet választani értékeket vagy engedélyzni.

Ez fejből ment mert csak akkor nyúlok winhez ha muszáj.

Ott kell keresni wol-ra hasonlitó dolgot (ritkán hívják így) magic packet miegymás.

nézd meg hátha benne avan az alaplap dokujában melyik az.

Lehet köze hozzá - a driver azt állít be, amit akar...

Egyébként nekem Dell E6530-nál Linux alatt időnként csinál olyat, hogy standby-ba küldés után rögtön felébred.
Ilyenkor kiadom, hogy "ethtool -s eth0 wol d" és eltűnik a probléma.

Ha jól emlékszem, UEFI-ben amúgy állítható ez és tiltva van, igaz, ez amúgy sem normális viselkedés, mert nincs hálózati kábel bedugva ilyenkor...

De, van, ráadásul pont Intel kártyánál futottam bele anno, hogy csak registry túrással lehetett elmagyarázni a drivernek, hogy lesz szíves nem kikapcsolni a funkciót (kb ezt megcsinálni, csak úgy, hogy nem telepíted a driverrel együtt a UI szemetet: https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000006559/serv…), mert default off-ra teszi (no komment)...

Ahol kellett nekik a WoL kivezettük az Inteles gépeket, úgyhogy megnézni nem tudom, hogy milyen registry beállítást állítottunk, de ha más nem a teljes értékű driverrel valahol a felületelen kell lennie egy ilyennek.

Szerk.: az intel fórumon a fenti alaplapon levő kártyánál is az Intel ProAkármi Kiskutya Izé cuccra mutogatnak: https://forums.intel.com/s/question/0D50P00004AbvnBSAR/cannot-activate-…

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Minden nap tanul az ember...

A gazdaságpolitikát sosem szerettem. Tehet egy szívességet, aki elkövette ezt a perverziót.

Ami érdekes, nálunk épp az Intel szerveren kell "viszonylag sűrűn" használni a WoL-t. Befontam volna a hajamat, ha előtte win-t kellett volna rá tennem a wake engedélyezése miatt.

kb ezt megcsinálni, csak úgy, hogy nem telepíted a driverrel együtt a UI szemetet:

Ezt egyszer egy sör mellett kifejthetnéd :)

Ezt egyszer egy sör mellett kifejthetnéd :)

Semmi extra, két okból szórakoztam régebben ezzel: egyrészt HDD-n painful, mire minden HW saját kis szemetét betölti induláskor, másrészt az Intel Wifi driverrel küzdöttem állandóan (még a pre-SP3 XP időkből rajtuk ragadt, hogy nanehogymá a rendszer kezelje a Wifi-t, majd ők, mert biztos okosabbak, úgyhogy ahol nem volt letiltva a francba, mindig voltak rejtélyes hálózati hibák, meg persze egész más volt a "user experience"... aztán meguntam, hogy tiltogassam, inkább fel se kerüljön).

Általában a legtöbb telepítőből kiszedhető csak az inf fájl és a hozzá szükséges sys/dll/akármi fájlok, azt pedig már akárhogy lehet telepíteni (Deployment Toolkit-be vittem fel őket, géptípusonként külön, aztán a konfigban megmondtam, hogy ezeket pakolja be a driver store-ba). Általában, mert - és itt idézném Linus véleményét a zöld logós grafikus kártya gyártóval kapcsolatban :) -, van, aki olyan szinten megtaknyolja a dolgokat, hogy az inf-ből is felteszi a UI-t és az inf-ből írogatja a start bejegyzéseket a registry-ben...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem emlékszem pontosan, de egyrészt úgy rémlik, próbáltam Linuxból ethtool-al, és csak a következő Windows bootig működött, másrészt nem hiszem, hogy a registry érték változását figyelte volna, hanem amikor ránézett (vagy be- vagy kikapcsoláskor), akkor belőtte az ott levőre.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Már megint feltételezel.

Meddig tartott volna forced és leállit és magic packet küldés a gépre, hátha megoldja.

Alaplap dokut megnézted?

Ezen kivül még Biosban (leírás vagy help!) lehet/kell állítani alvási állapotot, nem mindben megy a WoL.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/kernel/system…

Ha shutdown helyett csak sleep -be megy, akkor sem ébreszti fel?

Az en ASUS bios-omban van valami olyasmi opcio is, hogy "Deep Sleep". Ezt tiltsd le.

Ha engedelyezve van, akkor hiaba a wake-on-lan, kikapcsolt allapotban leveszi a feszt mindenrol. Ellenorizni esetleg lehet ugy, hogy kikapcsolt allapotban dugj valamit az USB portba es nezd, hogy kap-e aramot.

Na ezt a feature-t kikapcsolhatatlanul, by policy tudja a Mac.

És még meg is magyarázzák az agyhalottak, hogy "Hát ha azt mondod a gépnek, hogy kapcsoljon ki, akkor biztosan azt akarod, hogy ne fogyasszon semmit, tehát nem mehet a WoL sem" "Rosszul használod, mert ha azt akarod, hogy vissza lehessen kapcsolni, akkor ne kapcsold le, hanem mondjál neki sleepet!"

"PowerOn by PCI Card" BIOS opció is kell neki szerintem.

Most nem tudom megtenni, mert épp nem tudom leállítani a gépet, de ki fogom próbálni.
Ha tényleg csak sleep-ből tudja feléleszteni, akkor hagyom a fenébe. Akkor inkább csinálok egy remote on/off switch-et esp32 alapokon. Az is egyszerűbbnek tűnik, mint ez.