Analóg VGA kábelek tesztje

A korábban beszerzett géphez bővítenem, cserélnem kellett pár hardware-t idehaza.

Volt köztük új (nagyobb, gyorsabb, jobb?) monitor is. Egy Dell ultrasharp U2312HM-t használtam lassan 8 éve desktop monitorként. Valami "rejtélyes" okból VGA kábellel kötöttem rá minden laptopot ami megfordult nálam, lévén VGA (D-sub), DVI és Displayport bemenete volt. Viszont HDMI (ami meg kb. minden laptopomon volt) az pont nem. DP-s kimenetű laptopom meg vagy nem volt v. ugyan a dokkolóján lett volna, de nem volt hozzá kábelem, és valahogy nem mozgatta meg a fantáziámat venni hozzá ilyen DP kábelt.

Most h. az új LG-n lett HDMI és Displayport bemenet, az új asztali gépen szintén HDMI és DP kimenet, elkezdtem használni a HDMI/DP-t. Röhej h. az ember szeme hogy hozzászokott x év 100Hz-es CRT után a laptopok 60Hz LCD-jéhez. Most h. a 144Hz IPS LCD-n desktopon mozgattam a kurzort, egyből érezhető volt a sokkal folytonosabb mozgás érzése.

Na de vissza a VGA-hoz. A régi dell monitort száműztem egy lenovo T410-hez. A lenovo-n van VGA és DP is. Mivel az új LG monitorhoz kaptam DP kábelt, kiváncsiságból összekötöttem a lenovo-t a dell-el. Long story short, az istennek nem bírtam rávenni h. a DP-n meghajtsa a monitort, így maradt a VGA. A dell 1080p 60Hz-et tud hivatalosan (utána olvasva így 8 év után kiderült h. tud vmi hekkelt driverrel 75Hz-et is, de ez nem érdekelt). Kicsit tovább olvasva kíváncsi lettem, h. tul.képpen a VGA kábelen mekkore felbontás+Hz megy át? Az LG monitornál olvastam sokat HDMI vs DP témában, láttam a szép nagy táblázatokat melyik verzió milyen max felbontást+Hz-et képes átvinni, milyen minősítésű kábelen. Az analóg VGA ezekhez képest más tészta, itt nem a múködik/memműködik 2állású fejlemény lehet, hanem egyre rosszabb minőségű kép jelzi h. ez már nem oké a kábelen. Wiki szerint VGA kábelen átmegy a 2048x1536@85Hz is. Mivel analóg a jel, kábel minőségétől és hosszától függően ronlik a képminőség és pl. szellemkép kialakulhat.

A napi használatban volt egy kb. 1,8m hosszú és elég vékonyka "vastagságú" Vga kábelem jó régről. Szükségem lett közben egy hosszabb vga kábelre is. Végül ott kötöttem ki h. vettem egy 3m-es hasonlóan vékonyka "olcsó" vga kábelt, plusz egy 1,8m és egy 5m-es "prémium" besorolású kábeleket is. Ez utóbbiak csatlakozója kb. duplája a vékonynak (jó robosztusnak érződik), a kábel vastagsága is kb duplája, és a ferritgyűrű a 2 végén szintén dupla méretű lett. Tizenhuszonéves emlékeimből feldereng, mintha régen valóban a most prémium-nak aposztrofált VGA kábelek lettek volna a sztenderd-ek. Ez a vékonyítási mánia fel sem tűnt egy olyan egyszerű dolognál, mint a vga kábel. El is gondolkodtam, h. vajon mi lehetne a látható jele annak ha nem megfelelő minőségű a kábel. Az elmúlt 8 évben a dell-t 1080p-n használtam a noname kábellel, csak feltűnt volna, ha rossz a minősége.

Nosza teszt:

Monitor1: a fenti jó öreg dell, 1920x1080@60Hz

Monitor2: volt nálam egy másik hasonlóan jóféle lcd, iiyama szintén 1920x1080@60Hz

PC1: Lenovo T410, integrált intel VGA, OS: Win8

PC2: dell 5490, integrált intel vga uhd 620, OS Win10 1809

kábelek: régi noname 1,8m, új noname 3m, új prémium 1,8m és 5m (prémium 3m-es kiszerelés sajnos nem volt)

Tesztnek a neten elérhető Eizo oldalát használtam: https://www.eizo.hu/kiegeszito/szoftverek/monitortest/

Eredmények:

Monitor1, PC1: régi noname kábel 1,8m és új noname kábel 3m: az EIZO tesztben az 1. tesztképen a függőleges vonalak a kép bal és jobb oldalán is zavarosak. A gamma teszt (12) pedig teljesen vibrál zavaró interferencia látszik. A 2 kábel között nem volt látható különbség a képninőségben. A többi tesztesetnél nem volt látható hiba.

Monitor2, PC1: ugyanaz mint az előző, annyi különbséggel h. az 1,8m noname kábel esetén nem volt megfigyelhető (v. csak nagyon minimális) a zavarosodás és vibrálás/csíkozódás 

Monitor1, PC1, 2x prémium kábel: a rövid 1,8m kábellel tökéletes volt minden tesztábra, de az 5m-essel előjöttek ugyanazok a hibák mint az előző noname-ekkel

Monitor2, PC1, 2x prémium kábel: ugyanaz, mint Monitor1-nél, a rövidebb prémium kábel tökéletes, de a hosszabbal előjött ugyanaz a képhiba

Monitor1, PC2, noname kábelek: ugyanaz mint PC1-nél

Monitor2, PC2, noname kábelek: ugyanaz mint PC1-nél, a rövidebb noname kábellel nem volt latható a hiba.

Monitor1, PC2, 2x prémium kábel: a windows nem volt hajlandó 1024x768-nál magasabb felbontást engedni. Így nem is indítottam el a tesztábrákat.

Monitor2, PC2, 2x prémium kábel: szintén nem volt hajlandó a windows 1024 fölötti felbontást engedni.

A monitor1-en a beállításokban találtam olyat h. clock és phase paraméterek. A phase állítgatásával tudtam sokat javítani az interferencia hibán a 12-es tesztben, bár tökéletesen nem tűnt el.

Tanulság: a tesztelt felbontáson érdemes már érdemes minőségi kábelt használni, de abból is lehetőleg minél rövidebbet. A 3méteres minőségi kábelre még kíváncsi lettem volna, vajon képes mêg hiba nélkül átvinni a videójelet?

Felkészül HDMI és DP kábelek!

A windows10 meg monnyonle!

Hozzászólások

Azért egy friss vékonyka kanóc néha jobb, mint egy régi vastag, gondolom már öregszik és töredezik az árnyékolás, sok a megtörés, amit, ha jól rémlik, nem komálnak koaxnál (színenként van egy-egy vékony árnyékolt szál, ha jól rémlik)

Mindegyik sima madzag, vagy van amelyiken volt ferritbunkó is? Elvileg 75 Ohmos koaxnak kellene lennie színenként, de nem garantált. A ferritgyűrű a zaj egy részét öli ki, a koax meg azért kell, hogy hosszabb madzag esetén se legyen szellemképes, és ne jelenjen meg az egyik szín a másikban (crosstalk), de a szellemkép múlik azon is, hogy mind a két végén korrekten le legyen zárva (a PC-ben és a monitorban).

A digitális cuccoknál szerintem nem lesz különbség, az normális esetben vagy megy, vagy nem.

Muszájból használok most VGA-t 2 helyen: egy régi kontroll monitor az IP kamerákhoz, azon VGA és DVI bemenet van, a kamera rögzítőn meg VGA és HDMI kimenet. Közös nevező a VGA.

Másik pedig a lenovo T410: ennek VGA és DP kimenete van, az ehhez rakott monitornak van VGA, DVI, DP bemenete. A lemovo DP kimenete az istennek nem akar képet adni ezen a monitoron, itt is maradt a VGA, mint stabilan és azonnal működő technológia.

Lehet még házilag barkácsolni 75 ohmos koax kábelből, de nemigen éri meg a fáradságot. Az biztosan veri az összes gyárit, és fillérekbe kerül. Lehet kapni ilyen betekercselő spirált (nem tudom a nevét), azzal beburkolva még ki is néz valahogy.