Raspberry: UNIX vs windows

Sziasztok!

Általában kisteljesítményű hardvereken képtelenség windowsokat futtatni, mert az oprendszer mindent megeszik, mire elindulna egy felhasználói program. Korábban a M$ kifejlesztett valami verziót RPI-re, ami tudtommal általános derűt váltott ki: körberöhögték.

Kinek mi a tapasztalata? Előfordult már, hogy valaki azért vett RPI-t, hogy ne nyílt forráskóddal dolgozzon rajta?

---------

Frissítés: félreértés elkerülése érdekében közlöm, nem használom egyik rpi-men sem a M$ oprendszerét, de még asztali gépen sem. Laptopon végképp nem...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 30., szo – 15:55

Az egy dolog, hogy távolról nehezebben tudnám egy Linux SSH terminálhoz képest karbantartani az Isten háta mögötti rádiós telephelyen rendelkezésre álló szűk hálózati kapcsolaton keresztül, hiszen nem TV-re dugott médiaszerverhez használom az SBC-ket. Ellenkezőleg, HDMI kábelt ezek nem láttak. SSH kapcsolódást viszont igen.
Milyen előnyt hozna a Windows terminálja a kényelmes Linuxon megszokott SSH terminálhoz képest?

A másik érdekesség, hogy én a feladathoz szükséges hardverképesség tükrében választom ki, melyik SBC-t fogom alkalmazni.
Például a következő linken látható lapkák közül hányra tudod felhúzni az ARM-ra hírdetett Windows-t?

https://www.armbian.com/download/

Na itt nevettem el magam.

Hát pont tegnap futottam bele ebbe: Dosbian. Így akkor, ha már felhoztad a témát, álljon itt egy hír/blog helyett, hogy létezik ez a projekt.

Tegnap még nem volt elérhető, erről bejelentés is volt a Dosbian facebook-csoportban. Azóta már a "My blog page is up again" hír olvasható és működik a wordpress oldalon található Download Dosbian 1.5 link (tegnap nem így volt, azt hittem későn találtam rá és végleg eltávolíttatták). A cucc gondolom azért újra elérhető, mert
"Dosbian doesn’t contains any copyrighted material.
It’s up to you to install games/software or the operating system.
The images below are just examples on what you can run on Dosbian, but nothing is included inside the distribution."

Egy Május 12.-i cseh blogbejezés (DOSbox), egy Május 25.-i (már a Windows) telepítés bemutatásával. Egy reddit a cuccról. Egy GEOS fórum.

Egyre sokrétűbb ez az rpi, még a végén beruházok egyre.

vannak, akik elindították rajta a Win10-et. RPI 3-ason nem ment annyira jól (youtube-on megtalálod). A 4-esen szerintem elég jól el fog menni, föleg a 8GB RAM-al.

Egyébként mi a kérdés ezzel a fenti enyhén anti MS megfogalmazással?

Ha menne rajta, én használnám...a jelenlegi CNC programom Windows-only és ha a vas hozzá 40$ lenne 200$ helyett, nem haragudnék kicsit se.

Hardkerneltől, mint gyártótól az Odroid-C1 lapkát rendeltem. Persze a posta kapásból bedobta vámügyintézésre.
Az Odroid-C2 lapkát már a pollin.de-ről vettem, az Odroid-C4 lapkát is innen tervezem megvenni.
Korrektnek tűnik ez a bolt, postán vettem át a csomagot. Egy Conrad-jellegű termékkatalógussal egybecsomagolva küldte meg az árut.

ami az android baja is volt, az volt a baja a windows változatnak is. Driverek nélkül csak gyötrelmesen megy, nem hétköznapi felhasználásra. Persze a win iot más szempontból sem normál használatra való. Ha lesz rá driverekkel megtámogatott win változat, az érdekes lesz. De nem tipikus pécé helyettesítő akkor sem. Meg ugye a licenszelés sem olcsó.

Az IoT Core-ból eddig is kétfajta volt, az x86 változat ami "rendes" Windows desktoppal start menüvel, ikonokkal ami az LTSB/LTSC csatonáról frissül, és az ARM változat amin nincs shell, nincs desktop, nincs start menü, miután bebootol az RPI-n, egy külső PC-ről tudod elérni a webfelületét hálózaton keresztül és azon a felületen tudsz feltölteni UWP alkalmazást, majd egyszerre egy UWP alkalmazást elindítani rajta, fullscreen. Az ARM Win10 IoT Core ingyen van, míg az x86 verziót a szokásos módon licenceli az MS. Nem láttam még olyat aki ezt élesben használja, de .NET fejlesztők kezdetben nagyon örültek neki, hogy akkor most megnyílt az út számukra is az RPI felé. Csak aztán gondolom a start menü és desktop hiánya miatt a kezdeti lelkesedés gyorsan elszállt...

Előrejáróban: nem ismerem ezt az IoT Core Windows változatot.

A kérdés: van-e valami előnye a többi megoldáshoz képest, ami miatt valaki úgy dönthet, hogy igen, nekem ez kell! Vagy más módon kérdezve: miért gondolta az MS, hogy jó ötlet ennek a terméknek a kifejlesztésére pénzt és időt fordítani?

Már azon kívül, hogy valaki pl. .net-ben szeretne Raspberry-re fejleszteni, ahogy írod.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én személy szerint semmi értelmét nem látom Linuxhoz képest, én sem használtam soha Windowst RPI-n. Gondolom az volt a cél, hogy a Windows only .NET fejlesztőknek utat nyisson RPI felé anélkül, hogy bármi újat kellene tanulniuk, de mégis képesek legyenek .NET alkalmazást futtatni rajta. A terv az lehetett, hogy ha van tó akkor lesznek majd békák is. Valamiért nem lettek. Vagy azért mert a kutya sem fejleszt UWP alkalmazásokat vagy aki fejleszt ilyet azt nem érdekli az RPI, vagy azért mert kipróbálták és nem találták hasznosnak/nem felelt meg vagy mert nem tudtak alkalmazást találni hozzá, vagy ami alkalmazást találtak hozzá arra meg volt kész step-by-step recept a közösségben Linux alapon és ha van kész megoldás akkor ahhoz már nem kell .NET/UWP.

Nem értem a topikindító kérdését. Mit szeretne tudni? Minek kérdezi, ha ő az övére úgyse teszi fel? Nem derű, lehet futtatni Win10-et többféle SBC-n is, nem csak RPi-on. Általában viszont a gyengébb hardver miatt szuboptimális. Az ilyen SBC-ket már tervezéstől kezdve Linuxra hegyezik ki. A másik, ami a nyílt forráskód felé mutat, hogy a zárt forráskódú szoftverek x86-osok, míg az SBC-k többsége ARM, x86 csak elvétve, az is csak a legfelső árszegmensben.

Meg általában azok a feladatok, amikre ezeket az SBC-t használják, az erősen mikroszerverszerű felhasználás, vagy egyszerű vezérlés, ebben a műfajban meg megint csak jobb a Linux. A teljes desktopnak PC-n van értelme. Szerintem még ezek a hagyományos ARM-SBC Linux disztrók is sok esetben felesleges tartalmaznak DE-t.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)