A Microsoft elismerte, hogy a 2020 májusi Windows 10 frissítésnek sok problémája van még

  • Bizonyos Realtek chipek esetén nem lehet egyszerre egynél több Bluetooth-os eszközhöz csatlakozni.
  • Egyes Conexant ISST hangeszközök meghajtói problémákat okozhatnak a Windows frissítése alatt vagy után.
  • Egyes Conexant és Synaptics hangeszközök meghajtója kékhalált okozhat.
  • Egyes IME szövegmezők nem váltanak át a megfelelő módba, ha gépelni próbálnak beléjük.
  • Integrált intel GPU-k esetén a legtöbb játékban (főleg a DX9-esekben) nem működik a VRR.
  • Kékhalált okozhat egy Thunderbolt dock kihúzása/bedugása.
  • Az Always On, Always Connected feature-t használó eszközök spontán rendszerleállásokat és újraindulásokat produkálhatnak.
  • A GameInput Redistributable-t használó programokban/játékokban nem működik az egér.
  • Az aksfridge.sys, aksdf.sys fájlokat használó alkalmazások és meghajtók jelenléte esetén az update esetleg képtelen települni, vagy utána a gépet nem lehet elindítani.
  • A 358.00-nál régebbi nVidia driverek használata esetén kékhalálok, vagy egyéb hibák fordulhatnak elő.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ez megint egy szép frissítés, bravó!

classic "new" microsoft.

Én csak azt nem értem hogy minek vannak az insider körök? Vagy az csak fícsőrökről szól?

Illetve régen volt valami olyasmi hír is hogy első körben a túlbuzgóknak adják ki akik nyomkodják a frissítések keresése gombot, akik csak hagyják a háttérben frissülni későbbre csúsznak. Meg elég régóta divat a "kész a frissítés, de még nem áll készen az eszköze" üzenet is, szóval vegyes érzelmeim vannak.

Aki kéri az kapja, minden early adopternek jár a szívás, ez egy ilyen játék. Ha viszont szó nélkül lecsúszik a háttérben és úgy vág tönkre dolgokat, na akkor jogos a morgás. 

Kékhalált bazmeg'!.. Hogy van ez a szemétdomb megírva?!.. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Meg latest and greatest driverrel. Meg úgy max. 1 éves hardverrel (2019+-os release date) is.

Az utóbbi 4-5 akkor, amikor az Asrock saját tuning cuccával piszkáltam a gépet. Nem szeretek feltenni frissen kiadott verziót, de a WSL2 miatt talán megérte.

Szerkesztve: 2020. 05. 31., v – 12:59

Most már tényleg megalapítom a "Windows Update Ima Kört" ahol közösen imádkozhatunk, hogy sikerüljön a frissítés.

A rutinos tagok pedig segítséget nyújtanak az AwU-nál az Anonim Windows Updatelők körökben, ahol az idegösszeomlást kapott kollégákat támogatjuk.

- Sziasztok Béla vagyok, windows updatelő. Frissítettem a gépem, pedig tudtam, hogy nem lesz jó vége, aztán frissítettem az asszony notiját is. Most válunk :(

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

- Sziasztok, Józsi vagyok. Windows updételő fanatikus voltam. Eddig nem bírtam megállni, hogy ne nyomkodjak rá minden lófaszra, ami a  redmondiak segglyukából kicsúszott. De már fél éve tiszta vagyok: azóta nem nyomtam rá az updét gombra.

- Ez nagyon szép teljesítmény Józsi! Tapsoljuk meg mibdannyian Józsit!

(taps)

Szerkesztve: 2020. 05. 31., v – 13:14

Minden nagyobb frissítésnek vannak ismert hibái, semmilyen elismerésről nincs szó. Itt a 2004, 1909, 1903, stb. Ugyanúgy, ahogy pl. az Ubuntunak is, itt a 20.04, 19.10, 18.04, stb. A különbség az, hogy ha a te rendszereddel van ismert hiba (pl. problémás hardver), akkor a Windows nem fogja felajánlani a frissítést, az Ubuntu (tudtommal) ilyesmit nem ellenőriz.

Pontosan. Ennek 90%-a driver probléma, amit a driver iróinak kell és fognak kijavitani, nem a MS.

És természetesen nem is települ mindenkinek automatikusan, hanem ciklusokban telepitik egyre nagyobb körökben, a visszajelzések/telemetria alapján, hogy ha gond van, akkor tudják, hogy milyen driver/komponens/csillagegyüttállás okozza és akinek ilyen van azoknál ne települjön, amig nincs rá megoldás.

600 gépen felügyelek w10-et, nem volt az elmúlt 4 évben egyetlen eset sem, hogy bármilyen komolyabb gondot okozott volna egy w10 frissités. (talán hang probléma volt pár gépen, amit egy kézi hangkártya driver frissités megoldott)

Elképesztően túl van lihegve a dolog, a felhasználók igen kis töredékét érintik ezek a problémák és azok nagy része sem a MS sara, hanem a driverek, alacsony szintű programok iróié.

Hol van ebben a kommentben egyáltalán szó az nvidia driverjeiről? Az egy általános kérdés, hogy ha eddig ment a driver, windózápdét után meg nem, akkor az a driver hibája? A cikk meg tételesen sorolja a bajokat és ebből egy az nvidia. Neked viszont már a sokadik kommented szól konkrétan az 5 éves nvidia driverekről, úgyhogy tényleg te rugózol rajta, nem más.

BTW, miért fontos, hogy 5 évesek? Akkor már el lehet törni az API-t, amit használnak, akinek meg olyan hardware-e van, aminek ez kellene (ld. Polesz kommentje), az így járt? A Linuxot szokták kritizálni, hogy gyakran eltördelik a kernel API-t, ami teljesen jogos, de az viszont már kettős mérce, hogy ha az ms tördel el hathavonta mindenféle random API-t, akkor az teljesen rendben van.

> Ez kezd rohadt faraszto lenni... Hol mondtam, hogy ma vette?

Jó ég... Szó szerint azt írtad, hogy "Ugy kell annak, aki ennek ellenere ma ilyet vesz."

Csakhogy vehette 2015-ben is.

> 2016 ota nincs gyartoi SW supportja ennek a kartyanak, es most szar a windows, mert 2020-ban szarul mukodik vele.

De a kártyát forgalmazzák. Az, hogy az nVidia nem ad hozzá supportot az az ő dolga, de a régi driverrel eddig működött. Még egyszer, megvehették 2015-ben is. Ez esetben egy öt éves kártyának a supportjának az eltöréséről beszélünk, ami azért nem olyan nagy idő.

> mint mar korabban mondtam:
teljesen igazad van

Ezzel az üres fölényeskedéssel nem mész semmire, hogy úgy teszel mintha nálad lenne az igazság, csak én hülye vagyok és inkább rámhagyod. Ilyen hozzáállással csak az érveid és a vitakultúrád hiányát bizonyítod, nem az igazadat, vagy a vitapartner ostobaságát.

  • Kékhalált okozhat egy Thunderbolt dock kihúzása/bedugása.
  • Az Always On, Always Connected feature-t használó eszközök spontán rendszerleállásokat és újraindulásokat produkálhatnak.
  • Az aksfridge.sys, aksdf.sys fájlokat használó alkalmazások és meghajtók jelenléte esetén az update esetleg képtelen települni, vagy utána a gépet nem lehet elindítani.

Igazad van, ezek nem fontosak, mert a problémás nvidia driver 5 éves!!!44!

 

Tudod, hogy milyen hardver és driver és telepitett szoftver konfigurációval okoz kékhalált a thunderbolt dock kihúzása? Mert én használok ilyet és nem okoz ilyen problémát. Akkor az én w10-em jó?

AlwaysOn detto.

Tudod mi az az aksfridge.sys? Szerinted a windows 10 része? Az én különlegesen-jó-w10-emen nem található meg ez a file, sem az aksdf.sys.

Igazad van, ezek nem fontosak, mert a problémás nvidia driver 5 éves!!!44!

Nyugdj meg a elmúlt egy éves ki kéne dobnod, de a lényeg, ezzel a művelettel a környezetet véded, mivel az újabb gépnek kisebb lesz a fogyasztása! A szemét környezetterhelése nem érdekes, vedd már tudomásul, hogy fogyasztói társadalomban élünk, ahol a folyamatos ész nélküli fogyasztás elvárás! Miért nem akarsz fölösleges dolgokra pénzt költeni?! Miért nem streameled élőben amint a wc-n ülsz?

teljesen érthetetlen életmódot folytatsz. És garasoskodsz, hiszen azért veszel gépet évente, hogy a windows jól érezhesse magát rajta, nem azért mert eszköz..

Azt sem tudtad felmérni, hogy Te vagy az OS-ért  (és annak szállítójáért) és nem fordítva?!

micsoda felborult világkép.. sok hülye.. ...mind szembe jönnek az autópályán.. ..vagy a Könyves Kálmán körúton :) ..

Általában az szokott lenni, hogy valamilyen nem dokumentált hackelést használnak ezek a driverek, amiket egy-egy ilyen update (általában security okokból) lezár és onnantól gáz van. És ez bizony a driver hibája, ebből kifolyólag nem is a windows-t szokták ezek javitása céljából "kompatibilissé" visszafejleszteni a hülyeségre, hanem a driver irójának kell elfelejtse a gányolást.

Általában? Erre van valami forrás, hogy ez tényleg általánosan így van? Mert ez így eddig nettó spekulációnak tűnik, ami rátolja a felelősséget az eltört API-ért a drivergyártókra.

Azonfelül, ha neked ebben igazad van, akkor most öt évig benne volt egy ilyen rés, amit a driverek kihasználhattak? Ez elég rossz fényt vet az ms féle QA-ra.

Egyáltalán nem. A viccben szükségszerűen két lehetőség volt (van vagy nincs) és mindkettőre jött az ütleg. Itt viszont nyugodtan lehet további lehetőségeket felsorolni az eddig vizsgált kettőn felül, miszerint ez most bug, hogy eltört az API, vagy csak pech, mert ennek eddig sem kellett volna működnie, de akkor meg öt évig úgy működött, hogy nem kellett volna működnie.

Láttam pár ilyen driver gondot egy régebbi munkahelyemen, ahol pontosan ez történt. És mint mondtam, természetesen nem a windows-t javitották, hanem mi a drivert.

Miért gondolod, hogy ez egy bármire kihasználható rés volt? A hack szó itt nem azt jelenti, hanem azt, hogy nem úgy használják az api-t, ahogy azt kellene, pl. olyan mellékhatásokat használnak ki, ami nem dokumentált, de a fejlesztő észrevette és elkezdett eme mellékhatásra épiteni. Aztán ezt a mellékhatást a gyártó megszüntette és onnantól elszállt egy pointer és beindult a dominó és a kékhalál fogja meg a káoszt.

És azt a pár esetet extrapoláltad? Arra kértem forrást, hogy ez általános lenne; a te tapasztalataidat nem lehet kivetíteni globális szintre.

Nem sechole-ra gondoltam, hanem arra, hogy volt benne egy rés, amin keresztül a fejlesztőknek lehetőségük volt nem rendeltetésszerűen használni az API-t. És akkor egy ilyen rés volt benne minimum öt évig, vagy akár még hosszabb ideig.

Milyen nem rendeltetésszerű használat? Konkrét példánál maradva, adott hivás után beállitódott egy másik memóriacim valami hasznosra, ami nem volt dokumentálva (köze nincs hozzá) ezt észrevette a fejlesztő és kihasználta. Aztán egy frissités után már nem állitódott be az a pointer. Nem is kellett neki beállitódnia, nem ért el vele semmi plusz funkciót amit amúgy nem érhetett volna el, csak megspórolt egy rakás munkát azzal, hogy kihasználta ezt a jelenséget. Tehát ez nem rés és nem hibás működés, eredetileg sem. Csak egy mellékhatás.

 

Nincs mit extrapolálni, csak hoztam pár általam konkrétan látott példát.

Ha az API működését elcseszi a MS, akkor azt javitják és a korábban perecelő régi driverek elkezdenek újra működni. (csúnya esetben átirják az API-t az új működésre és minden régi API-t használó szoftver betojik)

Ezek nem ilyen esetek. Az API ugyanúgy működik tovább ahogy specifikálva van, aki ezen kivül trükközött valamit, az igy járt és ilyenkor a driver irója javit, nem az MS és szépen kiadnak új drivereket amik már nem gányolnak. Ilyen egyszerű.

> Milyen nem rendeltetésszerű használat? Konkrét példánál maradva, adott hivás után beállitódott egy másik memóriacim valami hasznosra, ami nem volt dokumentálva (köze nincs hozzá) ezt észrevette a fejlesztő és kihasználta. Aztán egy frissités után már nem állitódott be az a pointer. Nem is kellett neki beállitódnia, nem ért el vele semmi plusz funkciót amit amúgy nem érhetett volna el, csak megspórolt egy rakás munkát azzal, hogy kihasználta ezt a jelenséget.

Ez a példa, amit leírtál, ez a hack, ez nem rendeltetésszerű használat. Vagy szerinted az? Akkor miért hívod hacknek és miért töri el egy fix? Ez nem rendeltetésszerű használat, a te logikád szerint.

> Tehát ez nem rés és nem hibás működés, eredetileg sem. Csak egy mellékhatás.

Azt írtad, hogy "Általában az szokott lenni, hogy valamilyen nem dokumentált hackelést használnak ezek a driverek, amiket egy-egy ilyen update (általában security okokból) lezár és onnantól gáz van." Ha security okokból zárták le, akkor ez egy rés volt, ha pedig rés volt, az hibás működés. Szóval, ha igazad van és ez a fennforgás, akkor most évekig benne volt az API-ban valamilyen taknyolás, amit security okokból kellett foltozni.

> Nincs mit extrapolálni, csak hoztam pár általam konkrétan látott példát.

Azt írtad, hogy általában az van, hogy a driverírók gányolnak és nem az ms töri az API-t. Erre kértem forrást, hogy ez általános, de azóta sem adtál, csak azt mondod, hogy nálatok ez volt, ami lehet, de ez nem reprezentatív.

> Ha az API működését elcseszi a MS, akkor azt javitják és a korábban perecelő régi driverek elkezdenek újra működni. (csúnya esetben átirják az API-t az új működésre és minden régi API-t használó szoftver betojik)

> Ezek nem ilyen esetek. Az API ugyanúgy működik tovább ahogy specifikálva van, aki ezen kivül trükközött valamit, az igy járt és ilyenkor a driver irója javit, nem az MS és szépen kiadnak új drivereket amik már nem gányolnak. Ilyen egyszerű.

Itt egy már nem támogatott driverről beszélünk, az nvidia ezt nem fogja javítani, mert 5 éves az utolsó verzió. Ha az nvidia hibája, akkor annak nyoma kell, hogy legyen valami ms nyilatkozatban/doksiban, mert nyilván nem rejtik véka alá, ha a driver gányolt.

Egyébként az ms számos backward compatibility issue-t okozó törést nem hajlandó javítani, mert nem akar foglalkozni régi rendszerekkel/gépekkel/alkatrészekkel.

Aki nem szopott még windows udate-el, az nem üzemeltet elég rég, nem üzemeltet elég sok gépet, nem üzemeltet elég bonyolult rendszereket. Mennyire klassz 15 node-os exchange clustert reszelni, mert az update hanyattlöki az egészet és a vége severity A eset az MS-nél. Nem driver probléma...

Az MS minőségellenőrözése hullámzó, a legalja szvsz a W10 ultra-agresszív update átállás környékén volt, amikor adatvesztést okozott az egyik update. Nem driver probléma... Az update visszavonogatás is új keletű sport az MS-nél.

Most próbálnak javítani a minőségen, jobb egy kicsit, de még nem az igazi.

Az egyik havernál, aki egy gigamultinál melózik, céges policy, hogy csak 3 hónapnál régebbi frissítést lehet szerverre telepíteni. Igézem az indokot:

"Szopjon más a frissítésékkel, majd ha kijavították a frissítés hibáit felrakjuk mi is."

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azt ne felejtsük el, hogy a Microsoft-hoz hasonló penetrációval, portfólióval (saját és az összes Windows-on futó szoftverek száma) és heterogén eszközparkkal rendelkező OS gyártó nincs.

Ez nem lehet az Apple-höz hasonlítani, ami saját hardveren fut, vagy a Linux-ot, ami pár százalékos desktop felhasználást leszámítva dedikált szerveren és sokkal kisebb funkcionalitással. Droid lényegesen kisebb funkcionalitású, update-ek is ritkán vagy egyáltalán nem jönnek és gyártói jóváhagyással.

Ahol egy Update miatt összeomlik egy éles Windows Cluster, az üzemeltetési hiba. Ha 3 hónapig patcheletlenül hagynak éles rendszereket, szintúgy az. 

Ahol egy Update miatt összeomlik egy éles Windows Cluster, az üzemeltetési hiba.

Ezt beszéld meg az MS-el, mert szerintük nem az volt, nem véletlenül lett severity A (már ha vágod mi az). Egyébként meg kár, hogy nem voltál ott, osztani az észt.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Eleve miért patch-eled egyidőben a cluster összes node-ját?

Severity-t (számmal jelölik, nem betűvel) a business impact határozza meg a Premier Support-ban, nem a probléma minősége. Nem a Microsoft dönti el, hogy milyen a prioritása, te határozod meg. 

Hát te sem láttál még clustert... Ez első node update-je borította fel az egészet.

Severity-t (számmal jelölik, nem betűvel)

Olyan is van, és az Ms felülbírálja, ha úgy ítéli.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Olyan is van, és az Ms felülbírálja, ha úgy ítéli.

Hááát, azért ez így nem teljesen igaz... Ha a PFE/TAM csak úgy átirkálja a severity-t, az baj. Legalábbis ~2 éve még baj volt, szerintem azóta is. Illetve még olyan van, hogy ha megnyitod a critsitet, és ügyféloldalon nem teljesíted a rendelkezésreállást, akkor az illetékes PFE/TAM le fogja dobni sev B-re - megjegyzem, teljesen jogosan.

Technikailag semmi akadálya, hogy sev 1-re nyiss meg egy hiányzó IE parancsikont az asztalon, csak azzal olyan zaklatás-hullámot veszel a nyakadba, amit nem akarsz, plusz a te embereid fognak anyázni, hogy éjjel is zaklatja őket a PFE.

1809 Folder redirection egy jól sikerült "fuckup with marmalade" volt, support fórum bejegyzések alapján sok embernek ment a levesbe a profil könyvtára, benne minden cuccal. Mert az installer azt mondta: What gets preserved? All your files, buddy! -> és a népek meg elhitték!

Gond nélkül települt és működik. Full AMD...

Ezért lenne jó, ha hagynák a nem Pro felhasználóknak is a feature update halasztását hónapokkal.

Á, ki tudja, lehet geleinek igaza lesz és pontokért veheted a napokat. :D

- Kissfijjam, takaroggyámán alunni!
- Nem lehet muter, végig kő tónom ezt a pályát, különben nem kapok pontot, oszt lefrissül a windóz!

Tuti megdobná az xbox eladásokat. :P

Hú, ezt de jó, hogy írod. Most akartam Intel HD3000 GPU-s laptop második SSD-jére feldobni egy Win10 2004-et. Jól megszívtam volna, pont DX9-es retró játékoknál, mert VRR-t ugyan nem használok, de ha az hibás, ki tudja milyen más funkció nem menne. Akkor a 1909-et teszem fel helyette, és fél évvel elnapolom a 2004-es verzióra frissítést.

Én azt nem értem, hogy a MS miért nem teszteli ezeket a nyomorult frissítéseket? Elve a saját tesztelőiket sem kellett volna kidobni, meg az Insider tesztelők is ott vannak dögivel. Hogy marad benne ilyen rengeteg bug? Ilyenkor örülök, hogy évekkel ezelőtt átálltam Linuxra, és nem használom napi szinten ezt a hulladékot, legfeljebb csak néha egy kis offline játékra, évente néhány alkalom erejéig átbootolva rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

6 éves ultabookomra fel sem megy. Talán majd később.

Jol osszefoglaltak tobben is, hogy nincs itt semmi latnivalo, ez driver problema, meg harmadik party, es az MS tok artatlan valamint nyilvan a linux is szar.

En ezt elhiszem, mert olyan vagyok, csak egy dolog nem megy a fejembe.

Windows XP SP3 utan, valamint Windows 7 SP1 utan, (vagyis miutan kvazi elhagyta a beta jelzot a szoftver) hogyhogy nem volt minden egyes rohadt update utan hir az interneten, hogy az update elvitte a fileokat, az USB egeret, vagy bootloop, vagy akarmi.

Pedig IT sajto volt mar akkor is a weben. Csak hallkan kerdezem, de nem lehet koze ahhoz, hogy akkoriban meg volt egy nagy tesztelo garda, amit ugye idokozben megszuntettek?

Vagy akkoriban kevesebb vas volt? Annyival kevesebb? Tenyleg? Biztosan nem arrol van szo, hogy elore menekulnek es feature dolgokat tolnak ezerrel, maintenancere meg nem jut ido?

Regen nagy hir volt ha a Win 7 egy frissitese hibat okozott. Ma meg csupan annyit jelent, hogy kedd van.

Már ne is haragudj, de ezekben összesen nem volt annyi probléma, mint amennyi csak ebben a windows 10 update-ben. Az SP1-es összeomlásokat csinált pár gépen. Ezt ez is megteszi, még többön is. Az SP2-esnek, ahogy nézem főleg tűzfal és egyéb hálózati problémái voltak, semmi olyan durva, mint amilyen windows 10-eknek szokott lenni. Egyedül az SP3-as az, ahol komolyabb bajok voltak. Viszont olyat egyikben sem olvastam, hogy az update letörli a felhasználók fájljait (nem, nem a windows által használt restore point-okat, hanem a képeidet, zenéidet, dokumentumaidat, stb.), meg, hogy visszaállítja alapértelmezettre az összes felhasználói beállítást.
Ezeket nem lehet összemérni a windows 10-es kálváriákkal. És akkor még ott van az is, hogy az SP1 egy évvel a megjelenés után jött ki, az SP2 két évvel az SP1 után és az SP3 négy évvel az SP2 után. Itt meg hathavonta random szopások özöne, mint valami szar STS Linux disztrónál.

Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy minden nagyobb frissítés okozhat problémákat, ez nem volt másképp már az XP idején sem. Az összehasonlítás nem volt cél. De a korrektség jegyében azt is tegyük hozzá, hogy az XP service packok nagyságrendileg kb. ugyanannyi új fejlesztést hozták, mint most a féléventi feature update-ek.

> Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy minden nagyobb frissítés okozhat problémákat, ez nem volt másképp már az XP idején sem. Az összehasonlítás nem volt cél.

Okozhat, csak nem mindegy mekkorát, meg mennyit.

> De a korrektség jegyében azt is tegyük hozzá, hogy az XP service packok nagyságrendileg kb. ugyanannyi új fejlesztést hozták, mint most a féléventi feature update-ek.

Erről azért jó lenne valami hard info is (összehasonlítás, vagy valami hasonló), de fogadjuk el, hogy így van. Akkor szintén a korrektség jegyében azt is tegyük hozzá, hogy talán pont azért van ennyi szívás most az update-ekkel, mert régen átlagban 2-4 év telt el két SP között, azaz annyi idejük volt az ms fejlesztőinek lefejleszteni és letesztelni azt a nagyságrendileg ugyanannyi új fejlesztést, most meg hat hónap. A jó munkához idő kell, ez látszik a win10-en és az update-jein is. (Mármint a hiánya.)

Valószínűleg nagyobb az igény az új funkciók gyorsabb kiadására, mint a nagyobb stabilitásra, különben nem így csinálná a Microsoft. Eleve elenyésző számú felhasználónál fordulnak elő ezek a problémák, aki biztosra akar menni az elhalaszthatja a frissítéseket.

Egyébként egy érdekesség, az egyik driver miatt az én gépem is érintett, ezért a Windows Update ezzel fogadott ma.

> Eleve elenyésző számú felhasználónál fordulnak elő ezek a problémák

Bírom ezeket az extrapoláló bagatellizálásokat. Számszerű statisztika van erről, vagy bármi? Csak mert egy gyors keresés és itt egy update, ami a legtöbb usernek lekapcsolta a defendert. De itt egy másik, ahol az update kiürítette a desktopjukat, a taskbarjukat, a kedvenceiket, a jelszavaikat, stb. és ez is sok felhasználót érintett. Maximum van olyan post-update mizéria is, ami elenyésző számú felhasználót érint, de ezt így en-bloc kijelenteni az összesre, az elég meredek.

Nemrég volt hír, hogy már egymilliárd felhasználó használ Windows 10-et. Egymillió felhasználó az egy ezrelék. Szerinted nem mondaná be még a híradó is, ha ennyi számítógépet egyszerre vágna haza egy frissítés? Ebben a nagyságrendben párezer felhasználó elenyészőnek számít.

Honnan ez az egymillió? Egyik cikk sem állította, hogy csak egymillió volt.

A híradó nem mond be semmi tech-related dolgot, kell a hely a véres gyilkosságoknak, meg a cuki állatkátknak. Példa: volt nemrég az ms-nél egy biztonsági incidens, ami 44 millió felhasználót érintett. Ez sem szerepelt a híradóban. Vagy itt egy másik, ahol az ms már előre szólt az embereknek, hogy frissítsék le a WU egyik komponensét, ha nem akarnak rászívni a októberi nagy frissítésnél. Ez is 800 millió embert érintett (azaz, ha egymilliárd win10 user van, akkor a felhasználók 80%-át), csak mivel időben szóltak, így nem szívta meg mindenki, de nem tudni, végül hányan fogadtak szót a 800 millióból. De biztos nem 799 millióan. És ez sem volt benne a híradóban.

Ennyit az elenyésző mértékű érintettségről, meg arról, hogy ha sokan érintettek, akkor abból biztos hír lesz. (Manapság inkább abból van hír, ha a windows update működik, nem abból, ha nem...) Ez az érintett felhasználók számának a folytonos bagatellizálása, az ms kommunikációjának a része: a tavalyi fekete bootképernyős bukfencnél is azt állították, hogy csak "“small number” of users are affected", de ez is sok embert érintett.

Azt is hozzátenném, hogy ezt nem biztos, hogy tűrni kéne. Ha egy autóval van baj, akármilyen kicsi százalékban, visszahívják, kifizetik, javítják. A VW úgy fizet, hogy nem is volt baja a kocsinak, csak "nem mondott igazat" a mérésnél. Ha ilyen szabályok vonatkoznának a szoftverekre is, nem biztos, hogy az Ms ilyen gazdag lenne...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nincs alternatívájuk, kénytelenek eltűrni. Az átlagember nem tudja a desktop Linuxokat használni, nem is feltétlenül a "felhasználóbarátság" hiánya, mintseminkább az alkalmazások hiánya miatt. A Mac-ek meg túl drágák a többségnek. Az egyetlen járhatónak tűnő jövőkép a ReactOS, de az még nincs kész.

Valószínűleg nagyobb az igény az új funkciók gyorsabb kiadására, mint a nagyobb stabilitásra

És erről a felhasználókat is megkérdezték vagy csak ez az éppen aktuális "trend"? Ha tennének egy opcionális kapcsolót az update-be hogy "stabil rendszert szeretnék" vagy "új funkciókat szeretnék a stabilitás árán" akkor szerinted mennyi lenne az arány? 

persze mert ott már sokkal jobban működik a vendor lock-in. A pénztárcával szavazás akkor lenne fair game a témában, ha azok választhatnának minden esetben akik használják, nem csak akik eldöntik, hogy milyen operációs rendszerek lesznek használatban a cégnél :).

Mindig az új funkciók fejlesztése a fontos, nem a stabilitás. All design, no content.

még a funkcionális újdonság sem szerintem, bőven elég felületeket még használhatatlanabbra szabni, gombokat áthelyezni stb. mindezt persze UX-re hivatkozva :D. Legjobb amikor egy adott funkciót 4-5 féle helyen kapcsolhatsz végül, de persze lesz mindig 1 dolog ami csak az adott helyen állítható..

bár én win10nél tapasztaltam megint ezt főként, az egész vezérlőpult vs gépház marhaság, de pl user-eket is kezelhetsz vagy 5 különféle képességű felületen.. Végül az ember megunja a keresgélés-kattintgatást és Futtatás alól megoldja. csak valahol jellemző egy rendszer struktúráltságára, hogy gyorsabb google-keresni a választ mint kiigazodni a felülete(ke)n :D

kedves tőle. mármint hogy elismerte :))
a beismerő vallomás enyhíthet a büntetésen :)