Unalmában internetképessé tett egy buta Casio számológépet, DMCA ügyet kapott a nyakába

Egy Neutrino nevű arc fogott egy Casio FX-991MS számológépet és azt szinte tökéletes puskázó eszközzé tette. A gépbe beépített egy WiFi modult, egy titkos kijelzőt stb. A Casio nem nézte jó szemmel a hackelését, így leszedette a Github oldalt, illetve eltávolíttatta a YouTube-ról az építésről szóló videót. A fenti spanyol nyelvű videó fennmaradt, angol felirattal egész élvezhető.

Hozzászólások

Az egy dolog, hogy a Casionak (pontosabban a boardnak) ez nem tetszik. Nyilván öreg üzletemberek ülnek ott, akik azt sem értik, mi történik, csak hogy szétszedték, és módosították egy terméküket. Lelkük rajta.

Azonban az, hogy a Github és a Youtube bizonyítási eljárás nélkül leszedi (DMCA takedown hatására) a videót és a forrást (ha valóban így történt), az gáz. Ha jól értem ugyanis, a hacker srác vitatja, hogy felhasználta volna a Casio kódját, amire hivatkozva a Casio az eltávolítást követeli. Kívülről úgy néz ki, mintha ez nem lett volna tisztázva, nincs jogi végzés, csak a Casio kilóra elég nagy, hogy meghajoljunk előtte. Vagyis - ha így van - erőből mennek a dolgok, nem a jog szerint.

Azonban az, hogy a Github és a Youtube bizonyítási eljárás nélkül leszedi (DMCA takedown hatására) a videót és a forrást (ha valóban így történt), az gáz.

Gáz, de nem a Github hibája, DMCA notice alapján kötelező eljárni. A repo most egyébként elérhető, szóval vagy volt egy counter-notice, és akkor jön a pereskedés, vagy sikerült mégis megegyezni.

De milyen pereskedés? Az hogy meghekkel egy terméket, amit megvett, meg ezt közzéteszi, az nem ütközik semmilyen törvénybe. Ha ezt valaki puskázásra használja, de az meg a puskázó felelőssége. Max. annyi jogi következménye lehet, hogy aki hekkeli, elbukja a jótállást a termékre, mert nem rendeltetésszerűen használta és ennyi.

Ez egy teljesen jogtalan cenzúra volt megint, jól írják, mindenféle bizonyítási eljárás és jogi levezetés nélkül csak le lett szedetve, mert egy nagy cégnek nem tetszett. A DMCA konkrét szerzői jogi jogsértésre lett kitalálva, nem azért, hogy nemtetszés alapon hallgattassanak el embereket, meg valaki csak elfingja magát, és akkor mindent le lehessen kényelmesen szedetni, mindenféle bizonyítás és jogi eljárás nélkül.

Ugyanezt csinálják cégek a YouTube-on is. Adatbázis alapján detektálják, hogy egy videóban szól egy zenerészlet, vagy a háttérben egy rádió, ami még fair use, de már jelentik is, meg szedi le a Google. Persze lehet dispute-ot indítani, de legtöbbször nem ér semmit. A vicc az, hogy általában nem is a valódi jogtulajdonos szedeti le, hanem egy konkurens (szintén YouTube videókkal pénzt kereső) cég nyomorgatja ezzel a konkurenciát, hogy ne vigyék el előle a nézettséget, mert féltékeny a másik csatorna nagyobb nézettségére.

A Casionak meg mondanám, hogy a Zinternecc egy ilyen mocskos lebúj hely lett. Bárki hülye leírhatja a véleményét, közzétehet bármit, vásárlók megosztanak tapasztalatokat, kritikákat, moddolási lehetőségeket. A szemetek, akasszuk fel mindet, tiltsuk be az egész netet. Bennük külön csalódtam, mert eddig a termékeik alapján korrekt cégnek tartottam őket, ez számomra is intő jel, hogy nem azok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez bizony így van. A srác semmilyen copyright-ot nem sértett, a számológép kódjához, belső működéséhez hozzá sem nyúlt. Erre minden joga megvan, a nagy cég itt most próbált egyet

keménykedni. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha indítanak az emberek egy mozgalmat, hogy köszönjük, akkor most addig nem veszünk Casio terméket amíg vissza nem vonják a pereskedést

és nem fizetnek kártérítést a srácnak.

Ez azért "veszélyes" vizekre vezet, gondolva az Aerosmith-el közös produkcióra: "Walk this way..." :D 

Viccet félretéve az alpelveket értem, de a megvalósítás eléggé gáz. (mondjuk szerintem az alapelv is ujragondolásra érdemes, de ebbe maximum egy flame topicban menjünk bele). 

Szerintem nem sért DMCA-t, hozzá sem nyúlt érdemben a Casio elektronikájához. Nem fejtett vissza benne semmit. Hasonló barkácsolást csinált mint a PC modderek csak éppen egy számológép házzal. 

Nem véletlenül nyújtott be ellenkeresetet. 

Az biztos, hogy a Casio üzletét rontja, mert ezek az elavult számológépek már csak az oktatás miatt lehetnek a piacon, csak ezek használata megengedett. Ez viszont nem DMCA terület. 

Arrol nem is beszelve, hogy egyetemek es foiskolak szigoruan elo szoktak irni vizsgakra, hogy mit tudhat es mit nem egy adott gep. Nemregiben nekem is vennem kellett egy gepet, amely nem programozhato elore, nincs semifele netes kapcsolodasi lehetosege, nincs memoriaja pl puskazni stb. Azonban tudnia kellett pl matrix muveleteket, egyszerubb tablazatkezelest stb.

Epp errol szol a dolog...

Az adott gyarto jopar termekenek celkozonsege epp a vizsgazo egyetemistak. Ha egy ilyen cikk miatt mondjuk lekerul (nyilvan nem, de meg se kockaztatjak, ha lehet) az adott tipus, netan az egesz termekpaletta az engedelyezett listakrol, az bizony negativan erintheti az eladasokat egy amugy is zsugorodo piacon.

Erősen oktatófüggő, volt olyan akinél az egyik helyes megoldás 1 volt a következő meg valami elvadult dolog és mindezt alapműveletes géppel, emiatt is kellett 2 számológép, volt amelyik vizsgára kb akármilyen fullosat bevihettél volt ahova csak alapműveletest (a gyökvonás meg a log elfért)

Alapvetően engem nem zavart, mert jól elvoltam kalkulátor nélkül is, és szerintem amúgy is hasznos, ha tud az ember fejben számolni. De találkoztam olyan példával is, ahol elvadultak a számok és az volt a helyes irány. Otthagytam valami törtes/gyökös formában végig, aztán elfogadták úgy.

Meg lehet oldani. Csak minek? :)

Kár ebből filozófiát csinálni amúgy, csak annyit akartam mondani, hogy egy mérnökirodában mindenkinél fogsz találni, nem véletlen.

Jupyter meg a Wolfram kicsit sem alternatívái a számológépnek, kb. mint a bicikli meg a vonat, el lehet vele jutni A-ból B-be.

Más: Most kipróbáltam, mert ritkán használom -  a Windowsos alap számológép (3 mp alatt jön be elsőre...), a 3-as és az 1-es gomb közepei között kerek 10 cm távolság van, és e két gomb fölött 16 cm-re van az eredmény az én monitoromon. Marha komfortos használni :D

Szamologepnek mar akkor pythont hasznaltam, amikor meg nem nagyon programoztam benne. Minden muveletet tud, valtozokba bele tudsz menteni ertekeket, es egy importra vagy a komolyabb matematikai fuggvenyektol, matrixalgebratol, mindenfele szuroktol meg amit akarsz. Es ha utana automatizalni akarod, mert sokszor kell olyat szamolnod, akkor beteszed egy text file-ba. Vagy historybol kikeresed. Egyetlen amit szokni kell eleinte, az a ** a hatvanyozasra. (^ a bitenkenti kizaro vagy, C-hez hasonloan)

Telefonon ugyanex, termux indit, python3, es ennyi.

Jupyter meg ugyanezeket megadja csak webes feluleten.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ennél már csak az a jobb, ha amit lehet, formulával számolsz ki, mert abban még kerekítési hiba sincs. SymPy vagy valami más CAS, zsebszámológépből csak a drágább TI-k tudják (a muMath/Derive utódja van benne, de azért azok nagyon keveset tudtak/tudnak a Maximához vagy a Reduce-hoz képest).

Eddig nem volt ilyesmire szuksegem.

Altalaban ilyenkor annyi eleg, hogy elnevezem a mennyisegeket (valtozo ertekadas), aztan beirom a kepletemet, es kiirja az eredmenyt. Aztan ha valami nem tetszik, akkor par felfele nyillal atirom az egyik erteket, es ujraszamoltatom.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Sokat tud segíteni, ha át tudod rendezni, egyszerűsíteni a formulát, nem csak vadul kiértékeled. Vagy ha tudod variálni, hogy hány jegyre kerekítsen, és ha ettől lényegesen változik az eredmény, akkor tudod, hogy valahol érzékeny a dolog a kerekítési hibákra (ez megy nem csak CAS-sal, más programnyelvekben lefuttatod ugyanazt REAL és DOUBLE PRECISION változókkal is).

1. ha állandóan megy, eszi az akkut, elemet. Felesleges egész nap mennie.

2. nem csak a numerikus billentyűzetet, de az alfanumerikus részt is érdemes megtanulni úgy vakon gépírásban kezelni, hogy ne kelljen lenézni. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

3. komolyabb dolgokhoz nem táblázatkezelő kell, hanem matekprogram, calc (CLI arbitrary precision calculator bc-alapon), Octave, Sage, Matlab, Python, egyéb nyelv, kinek mire áll rá a keze. A táblázatkezelő nem számításokhoz, meg nem adatbázisokhoz, hanem táblázatot kezelni való, csak ECDL Mancikák használják számológépnek, meg nyilvántartóprogramnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"elavult", csak azert mert o egyeleg regi darabot valaszott illetve a csoringerebb orszagokban (pl: Hu es India) a mai napig elerheto ujonnan ez a modell az nem jelenti, hogy maguk a kalkulatorok elavultak
nezd meg pl ugyanannak a szerianak az ujabb drabjat: https://www.casio.co.uk/products/calculators/scientific-calculators/product/?v=FX-991EX-S-UT
a konyvelesen a szoftver amit hasznalnak szamol magatol mindent is kb, meg alig 10K£ lett elkoltve nemregen a hw fejlesztesre es 2 ev liszenszre de valamiert mindegyik asztalan talalok szamologepet amikor arrafele jarok, retegtermek lett mint az automata vagy felhuzos karora, de a fejlodes nem all meg

Mondjuk a spanyol videó alapján hozzá se nyúlt a számológéphez azon kívül, hogy a napelemet aksira cserélte. Vagy a fröccsöntött készülékház alternatív felhasználása ellen is véd a DMCA?!

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Miutan a "hack" nem nyult az elektronikahoz, igy barmelyik masik szamologepen is mukodne, aminek a dobozaban van eleg hely (akar ugy, hogy kidob belole valamit, mondjuk a napelemet (mint itt), vagy az akku egy reszet). Szoval az osszeset ki lehetne tiltani ennyi erovel, Ti-t, Sharpot, meg aki meg gyart.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 05. 28., cs – 13:10

A CASIO egyszerűen nem tud lépést tartani a hirtelen megnövekedett vevői igénnyel, ez volt az optimális lépés a részükről. ;-)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Végülis mi szól manapság egy számológép vásárlása mellett azon túl, hogy belehet vinni a vizsgára, mert nincs rajta nem. Ha semmi, akkor lehet pont ezt féltik, ha borulna a bizalom abban, hogy tényleg csalásbiztosak a számológépek. Szóval elrettentésnek tűnik inkább, mint a konkrét ügyre vonatkozna szerintem.

be lehet vinni, mert a be- a vinni igéhez tartozik, és elváló igekötő. 

Valószínűleg üzleti érdek van mögötte, ahogy írod is. Azért a DMCA túlzásnak tűnik, és meg sem kellene álljon. Nem csak magyarországi sajátosság, hogy valami random cég/hivatal megpróbál valamit lenyomni az ember torkán, hátha nem tudja mit tehet és mit nem; aztán majd fellebbezés után kezdődhet a cirkusz. 

Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Érthető a Casio lépése, hiszen ha egyre több ember elkezdi használni ezeket a tudományos számológépeket csalásra és kitiltják az iskolákból, a legnagyobb piacuknak lőttek. 

Hass, alkoss, gyarapíts... és betörik a fejedet

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ugy nagyobb trukk lett volna, ha lecsereli a belsejet, es a rendes gombokkal iranyit mindent. Plusz a szamologep funkcioit is okosithatta volna vele.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 06. 02., k – 21:26

Ez a "hack" nagy szarnak tűnik.