"A nap, amikor az AppGet meghalt."

Keivan Beigi azt állítja, hogy az általa megalkotott AppGet-et a Microsoft előbb befogadta, majd megölte. Egy hosszú blogbejegyzésben arról ír, hogy befejezte az AppGet fejlesztését. A kliens és a backend szolgáltatások még egy ideig elérhetők lesznek, de augusztus 1-től véglegesen leállításra/megszüntetésre kerülnek.

A fejlesztő arról ír, hogy hogyan kereste meg a Microsoft egy évvel ezelőtt az AppGet kapcsán, hogyan ajánlott neki munkát, majd azt, hogy a Microsoftnál eltöltött interjúnap után hogyan felejtették el fél évre. Végül pedig azt, hogy hogyan állt elő a Microsoft nemrég a WinGet nevű, az AppGet-re kísértetiesen emlékeztető saját megoldással, aminek a bejelentése kapcsán a Microsoft elfelejtette becsületesen megemlíteni, hogy honnan "inspirálódott".

Keivan Beigi írta:

Am I upset they didn’t hire me? Not really, after visiting the campus, I wasn’t too sure I wanted to work for such a big company, also moving from Canada to the U.S. wasn’t something I was too excited about. Also, throughout the process, at no time I assumed this was done deal.

Am I upset that Microsoft, a 1.4 trillion-dollar company, finally got their act together and released a decent package manager for their flagship product? No, they should’ve done it years ago. They shouldn’t have screwed Windows Store as badly as they did.

[...]

What bothers me is how the whole thing was handled. The slow and dreadful communication speed. The total radio silence at the end. But the part that hurts the most was the announcement. AppGet, which is objectively where most ideas for WinGet came from, was only mentioned as another package manager that just happened to exist; While other package managers that WinGet shares very little with were mentioned and explained much more deliberately.

There is a silver lining. WinGet will be built on a solid foundation and has the potential to succeed. And we neglected Windows users might finally have a decent package manager.

A teljes sztori elolvasható itt.

Hozzászólások

Hát igen, ez már egy "ÚJ" mikroszoft... Ja, nem...

Meg kell mondjam, a Mikrofoß megítélése nem olyan nagyon jó ám az USA-ban sem. Errefelé a lakosság nagyjából fele (de óvatos becslések szerint is egyharmada) egészen komolyan azon a nézeten van hogy nem fogja beadatni magának a Covid elleni védőoltást, ha majd lesz olyan valamikor. na most ez hagyján lenne, de az érdekes az indok: azért nem adatják majd be maguknak, mert meggyőződésük hogy az oltás által/közben a Mikrosoft cég (konkrétan Bill Gates utastására!) mikrocsipet ültetne (csempészne) beléjük, ami által aztán állandóan le lehetne kérdezni, az illető épp hol tartózkodik. Gyakorlatilag tehát hogy kiterjesztenék így a „telemetriát” a számítógépekről a személyekre is...

Most ezen lehet röhögni, de technikai értelemben talán nem is lehetetlen. Az más kérdés, ha lehetséges is, de én nem hiszek benne hogy B.G. ezt akarná. De a lakosság igen jelentős része ebben abszolút hisz!

Ez meg csakis egyet jelenthet: az MS megítélése még a saját „szülőhazájában” se igazán jó, finoman fogalmazva, és nem tett jót neki hogy ezt a „telemetriás” izét erőltette a számítógépeken. Nagyon negatív lett ezzel a renoméja az emberek körében.

Errefelé a lakosság nagyjából fele

Erre tudsz forrást adni? Én is hallottam erről a Gates-es mikrocsippes konteóról, de mintha nem egész USA fele lakosságára, hanem csak a Fox News nézők felére vonatkozott volna. Azok meg úgy általában jóval hülyébbek és _sokkal_ fogékonyabbak a antitudományos konteókra.

Mondjuk ezt viszont szerintem a debianos apt-get inspirálta. Őszintén szólva nemigen használtam ilyet soha windowson, de szerintem ezen kívül is van még legalább két hasonló.

Mekkora csemege lenne egy no win no fee ügyvédi irodának.....

tehat sir mert az opensource cuccat valaki lemasolta? cry me a river.

Hogy te milyen undorító fazon vagy, már nem csak velem kötekedel hanem teljes mértékben az ellenség oldalára álltál, láthatóan. Egyszerűen nem lehetsz olyan hülye hogy nem érted a szituációt, hanem direkt játszod meg magadat, tettetve az ál-naívot, de még ezt is a lehető legfölényesebb, legocsmányabb stílusban.

OFF

Értem  a stílussal kapcsolatos problémádat, de az az igazság, hogy egészen hasonlót már én is írtam Z-nek, csak persze jóval szofisztikáltabb formában. Akkor most én hányadrészben vagyok kitiltva? :-)

Egyébiránt szerintem csak annyi történt most is, hogy egy rosszindulatában örömet lelő embernek valaki megjegyezte, hogy rosszindulatában örömet lel. Ami persze kurvára kontraproduktív, hiszen ebben is örömét leli. :-)

ON

Miért ? Mi is a szituáció ? Volt egy fazon, aki a windowsra megcsinálta a debianos apt-get funkcionális megfelelőjét, ami amúgy kb minden komolyabb oprendszerben benne van. Nem a bölcsek kövét fedezte fel, hanem az N+1. csomagkezelőt csinálta meg, több mint 20 évvel az apt után.

Ráadásul ez egy nevenincs cucc, windowson erre talán ez a legelterjedtebb: https://chocolatey.org. De a programok nagy részét egyedi installerrel teszik fel, még az olyanok mint a python vagy a nodejs is egyedi setup-pal mennek fel, így ezeknek a package managereknek a jelentősége ma marginális.

Aztán a "gonosz" microsoftnak volt pofája a saját oprendszerén szintén megvalósítani ezt a funkcionalitást. Amivel viszont már van esélye annak, hogy az olyan dolgok mint Pl. a python, node, php, stb. parancssorból legyenek felrakhatók. Erre elvben persze jó lenne a fenti progi, vagy a choco is, csak az a baj velük, hogy enteprise környezetbe ezeket nemigen engedik be, míg a Microsoftos dolgot meg igen. Márpedig ezeknek leginkább ott van jelentősége.

Te se olvastad el, amit írt. Kiemelve leírta, hogy nem azzal van a baja, hogy másoltak, hanem az eljárással (szédítették, Kanadából elrepült a Microsofthoz interjúra egy acqui-hire reményében, majd le se szarták fél évig) és azzal, hogy elfelejtették megemlíteni rendesen, hogy honnan jött az ötlet. Erre az open source körökben érzékenyek.

Az pedig, hogy őt másolták és nem az apt-ot, bizonyíték lehet mondjuk, hogy a Manifest fájl struktúrája egy az egyben az övé.

trey @ gépház

Azok után, amivel hozzájárult ahhoz, hogy a Microsoftnál végre lesz egy rendes csomagkezelő (vagyis elvégezte 500 fizetett Microsoft kóde majom munkáját) és még köszönetet sem igazán kapott érte (nyilvánosan legalábbis), az a legkevesebb, hogy egy kis picsogást elviselek. Tulajdonképpen valahol megértem. Remélem a repülőjegye árát legalább visszakapta a Microsofttól.

trey @ gépház

szédítették, Kanadából elrepült a Microsofthoz interjúra egy acqui-hire reményében, majd le se szarták fél évig

Szerintem ez azért mással is előfordul, és nem csak a Microsoftnál.

Az pedig, hogy őt másolták és nem az apt-ot, bizonyíték lehet mondjuk, hogy a Manifest fájl struktúrája egy az egyben az övé.

Szerintem meg az van, hogy a MS-nél valaki kitalálta hogy kell egy apt-get mint ami a linuxban is van, megnézték a létező alternatívákat,
köztük az övét is, aztán úgy döntöttek, hogy nem ezen a vonalon indulnak, hanem inkább C++-ban írják meg (ami szerintem egy kimondottan rossz döntés volt) de a manifest fájlt az övéből vették át. Ez azért nem az a kategória mint amikor Pl. az Apple a BSD kernelt tette magáévá.

> Szerintem ez azért mással is előfordul, és nem csak a Microsoftnál.

És ez abban menti az ms-t, hogy...?

> Szerintem meg az van, hogy a MS-nél valaki kitalálta hogy kell egy apt-get mint ami a linuxban is van, megnézték a létező alternatívákat,
köztük az övét is, aztán úgy döntöttek, hogy nem ezen a vonalon indulnak, hanem inkább C++-ban írják meg (ami szerintem egy kimondottan rossz döntés volt) de a manifest fájlt az övéből vették át.

Senki sem olvasta el a cikket? Nem a forráson van a hangsúly, hanem a működésen:

Do you want to know how Microsoft WinGet works? go read the article I wrote 2 years ago about how AppGet works.

I'm not even upset they copied me. To me, that's a validation of how sound my idea was. What upsets me is how no credit was given.

És ez abban menti az ms-t, hogy...?

Sok olyan ember van, aki amúgy elég okos, de nem lehet emberek közé engedni. Ezért van az IRL beszélgetése. És ennek is lehet eredménye az, hogy nem nyert. Persze az tény, hogy a HR-esek kedves szokása, hogy ezek után nem szólnak vissza erről.

Nem a forráson van a hangsúly, hanem a működésen

Maga az alapkoncepció kicsit sem új. Sõt, az ürge is beismerte, hogy az egészet a chocho után kezdte el. Az, hogy manifest van, szintén nem akkora újdonság, kb. minden linuxos csomagkezelő így működik (az rpm mindenesetre biztosan, olyat vagy 20 éve én is csináltam, és úgy rémlik hogy a deb is). Ami újdonság benne az max. az architektúránkénti installerek (nem tudom mennyire jó ötlet, szerintem a repo/architektúra mint a linuxokon szerencsésebb) illetve az installálási paraméterek, de egyik sem az az egetrengető. Persze nevezhetők az ötlet lenyúlásának, de akkor ő mit csinált a chocholatey illetve a linuxos package managerek kapcsán ? Illetve, ha neki szabad, akkor a microsoftnak miért nem ?

> Sok olyan ember van, aki amúgy elég okos, de nem lehet emberek közé engedni. Ezért van az IRL beszélgetése. És ennek is lehet eredménye az, hogy nem nyert. Persze az tény, hogy a HR-esek kedves szokása, hogy ezek után nem szólnak vissza erről.

Exception WTF has occurred...
Ha nincs más, akkor majd megmagyarázzuk, hogy de csórikám akkora seggfej, hogy nem lehet emberek közé engedni? Ezt mire alapozod, akár még csak feltételezés szintjén is? Szerecsenmosdatás lvl999, no comment.

> Maga az alapkoncepció kicsit sem új. Sõt, az ürge is beismerte, hogy az egészet a chocho után kezdte el. Az, hogy manifest van, szintén nem akkora újdonság, kb. minden linuxos csomagkezelő így működik (az rpm mindenesetre biztosan, olyat vagy 20 éve én is csináltam, és úgy rémlik hogy a deb is). Ami újdonság benne az max. az architektúránkénti installerek (nem tudom mennyire jó ötlet, szerintem a repo/architektúra mint a linuxokon szerencsésebb) illetve az installálási paraméterek, de egyik sem az az egetrengető. Persze nevezhetők az ötlet lenyúlásának, de akkor ő mit csinált a chocholatey illetve a linuxos package managerek kapcsán ? Illetve, ha neki szabad, akkor a microsoftnak miért nem ?

RTFA, mert köze nincs a témához annak, amiről beszélsz. TL;DR itt.

Code being copied isn't an issue. I knew full well what it meant to release something opensource and I don't regret it one bit. What was copied with no credit is the foundation of the project. [...] I'm not even upset they copied me. To me, that's a validation of how sound my idea was. What upsets me is how no credit was given.

trey @ gépház

Koncepcio levedesere valo a szabadalom. Nyilvan ez a nagyok jatekszere, opensource projekteket nem szoktak szabadalmaztatni.

License vegulis mindegy is, mert nem forkolas tortent, hanem ujraimplementalas MS reszerol. Azt gondolom probalja ellenorizni az appgetes srac, hogy nem-e a kodjat epitettek be.

RTFA.
Tőből leszarja a srác, hogy a nyílt Apache2-es license-ű kódjából elvitt-e egy yottobitet is a mikiszoft, vagy sem. Még csak az sem érdekli, hogy a koncepciót felhasználta az ms; szó szerint leírta, hogy neki ez végül is igazolás. Az a baja, hogy ő rászánt az ms-re időt, pénzt, energiát, elment a mítingjeikre (sokezer km), ahol kifaggatták töviről-hegyire, hogy mit és miért, amire ő legjobb tudása szerint válaszolt, aztán meg ígéretekkel kábították...de végül aztán az ms-től még annyi sem tellett, hogy legalább egy kösz havert odaböfögjenek a projekt köszönetnyilvánításába. Sőt, még arra sem tellett, hogy rendesen átnevezzék, azt is csak félig sikerült.

Idézd be, hogy hol "adtam elő" ilyet, hogy "meg lett lopva, károsítva", vagy inkább maradj csöndben és ne hazudozz. Itt egyelőre lopással senki nem vádolta az ms-t, viszont az ms-t mosdatók közül már többen is vádolták lopással a fickót. Mindezt úgy, hogy fingjuk nincs mi is a baj, mert a cikket basztak elolvasni. Ahogy nézem te is. És a jelek szerint a posztjaimat sem sikerült.

Idézd be, hogy hol "adtam elő" ilyet, hogy "meg lett lopva, károsítva"

"Még csak az sem érdekli, hogy a koncepciót felhasználta az ms; szó szerint leírta, hogy neki ez végül is igazolás." -> Az MS ellopta a gondolatai által létrehozott terméket.

"elment a mítingjeikre (sokezer km), ahol kifaggatták töviről-hegyire, hogy mit és miért, amire ő legjobb tudása szerint válaszolt, aztán meg ígéretekkel kábították...de végül aztán az ms-től még annyi sem tellett, hogy legalább egy kösz havert odaböfögjenek a projekt köszönetnyilvánításába" -> Lelkileg-szellemileg megkárosítva érzi magát, mert az MS ellopta a szellemi termékét, de semmiféle fizetséget vagy gesztust nem kapott cserébe.

"Sőt, még arra sem tellett, hogy rendesen átnevezzék, azt is csak félig sikerült." -> Az MS ellopta a szellemi termékét, de még a szellemi terméke nevét is félig.

Elmagyaráztam, mit írtál. Már csak az nem tiszta, hogy ha nem ezt akartad írni, mi értelme lett volna leírni azt, amit akartál volna? Mert amit írtál, annak van értelme, még ha most tagadod is, hogy írtad. Szóval nem értem, na.

:)

Nem, te nem elmagyaráztad, hogy mit írtam, te belemagyaráztál abba, amit írtam. Mint mondtam, hazudozz másutt.

BTW:

"elment a mítingjeikre (sokezer km), ahol kifaggatták töviről-hegyire, hogy mit és miért, amire ő legjobb tudása szerint válaszolt, aztán meg ígéretekkel kábították...de végül aztán az ms-től még annyi sem tellett, hogy legalább egy kösz havert odaböfögjenek a projekt köszönetnyilvánításába"

vs.

"Lelkileg-szellemileg megkárosítva érzi magát, mert az MS ellopta a szellemi termékét, de semmiféle fizetséget vagy gesztust nem kapott cserébe."

Te vagy olvasni nem tudsz, vagy gondolkodni. Ennyire nem érted? A te időd talán ingyen van? (És nem a fejlesztési időről beszélünk, amit úgy is beleölt volna, hanem arról az időről, amit konkrétan az ms-re áldozott.) A repülőjegyet neked ingyen osztják? A többi? Nem a "szellemi termékének ellopása" (ilyet egyébként mindig nem állított senki) verte ki a faszinál a biztosítékot, hanem, hogy heteken át hülyítették, ő pedig végig együttműködött és ezért nem kapott még csak egy köszönömöt sem.

Már megint hazudsz. Én azt cáfoltam, hogy én olyat állítottam volna, hogy lopás történt. Most vagy tényleg bolond vagy, vagy trollkodsz. Vitatkozni egyik esetben sincs értelme veled.

BTW, az elején még azt mondtad, hogy csak én adom elő, hogy meglopták, most meg már te állítod, hogy meglopták. Úgyhogy ha valaki itt nagyon hülye, az nem én vagyok.

Ja, értem, olyan betegséged van, ami ellehetetleníti az írt szöveg értelmezését. Biztos sok problémád van ebből, úgyhogy elnézést kérek, ha kellemetlenséget okoztam azzal, hogy a leírt szavakat szó szerint értelmeztem.

Soha nem állítottam, hogy csak te adod elő, hogy meglopták.

:)

> Ja, értem, olyan betegséged van, ami ellehetetleníti az írt szöveg értelmezését. Biztos sok problémád van ebből, úgyhogy elnézést kérek, ha kellemetlenséget okoztam azzal, hogy a leírt szavakat szó szerint értelmeztem.

Nekem? Te nem vagy képes felfogni, hogy a cikk mit írt, vagy én mit írtam. Te nem szó szerint értelmezted amit mondtam, mert amit neked értelmezni sikerült, az nemhogy szó szerint, de sehogy sem hangzott el: te még mindig nem értelmeztél, hanem belemagyaráztál.

> Soha nem állítottam, hogy csak te adod elő, hogy meglopták.

Ez már tényleg a legalja, hogy jobb híján belekötsz egy szóba, ami kapcsán többféleképpen lehet valamit értelmezni. Egyértelmű volt, hogy mit mondtam: te azt állítottad, hogy én azt adom elő, hogy meglopták, ami hazugság volt, mert nem mondtam ilyet, most meg már te mondod, hogy meglopták. Önmagaddal keveredsz ellentmondásba.

Koncepcio levedesere valo a szabadalom.

Lófaszt, mama. Ez, amit ő kitalált, ezt semmi nem védi. Ahhoz ugyanis eredeti, nem triviális ötlet kellett volna, az meg itt nem volt.

Azt gondolom probalja ellenorizni az appgetes srac, hogy nem-e a kodjat epitettek be.

Hát, lévén az egyik kód C#, a másik meg C++, ezt elég gyorsan lehet ellenőrizni :D

Azért az érdekes, hogy a srác C#-ben írta meg, ami az MS saját fejlesztésű nyelve, az MS azonban a maga verzióját NEM a saját C# nyelvén írta hanem a C++ -ban... Könnyedén el tudom képzelni hogy direkt azért döntött így, mert nem akart a srácnak fizetni semmit, sőt, még köszönetet mondani se. Ha a srác C++ -ban írta volna, akkor implementálta volna az MS C#-ben. Ekkor nem lett volna olyan feltűnő a doloog hiszen mondhatná hogy „A C# a mi nyelvünk, a legjobb, legszuperebb - szerintünk legalábbis - ezért KELLETT újraírnunk, mert mi a C#-et favorizáljuk!”

Így azonban ahogy most állnak a dolgok, az eset nagyon gyanús és nagyon kilóg a lóláb.

A C#-nak van egy eleg nagy runtime-ja, ha C++-ban van, akkor kb. leforditod es onallo. Igy meg a .Net-et is fel lehet vele tenni/frissiteni, ami egy csomagkezelonel nem hatrany. Amugy egy ilyen jellegu projectet (akar fejlesztostul) felvasarolni gazdasagosabb lett volna, mint hazon belul ujrairni, szoval nem hiszem, hogy a penzen mulott. Raadasul multiek sokszor inkabb felvasarolnak kisebb cegeket, mint hogy a nyereseguket leadozzak, MS is vett mar meg par ceget.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Globálisan a szabad fejlesztés és gondolkodás módszeres felszámolása zajlik.., korporációs módszerekkel is. Az elöljárók a nagy, centralizált rendszereket működtető tech-cégek. Valakinek a világon nem kéne megállítani ezeket? - Késő lesz!!!

A tolvaj mélyen
elítéli a tolvajt,
aki tole lop. - Fodor Ákos

Lemasolta az apt-getet, es most sir, hogy amit lemasolt, azt lemasoltak rola, es a MS nem ot, hanem az eredetit tunteti fel otletgazdanak. Jo, a MS lehetett volna nagyvonalubb, es beleirhatta volna a koszonetnyilvanitasba a nevet, de arrafele a dolgozokat sem szokas feltuntetni a keszitok kozott (max. easter eggbe becsempeszik magukat). Pedig nem kerult volna semmibe.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Lehet hogy az alkalmazás maga valóban nem egy olyan hű de nagy szupercsoda, de ha így van az csak annál rosszabb fényt vet a Mikrofo$-ra. Mert ha már ilyen kis és jelentéktelen dolgokban se képes KORREKTÜL eljárni, akkor mit várhatunk tőle a nagy dolgokban, azokban, amikben már komoly profit forog kockán?!

Nagy dolgokban pont ugyan arra lehet számítani mint a kis dolgokban. Ez egy pénztermelő üzem, minden korrekt ami törvényes. Jogsértés volt? Nem, akkor korrekt.

Ugyanígy korrekt az olcsó verziót megvásárló vevőt bétateszternek használni,  a pár éves, tökéletesen működő hardverek támogatását megszüntetni, mindenféle trükkökön keresztül elkerülni az adók befizetését, vagy bizonyos ügynökségeknek backdoort biztosítani a vevő kárára. Sőt, még azok a dolgok is korrektek, amik törvényt sértenek, mindaddig amíg a lebukás elkerülhető, vagy a lebukás ára kisebb mint a várható haszon. Ide tartozik a termék dominanciáját veszélyeztető szabvány elleni aknamuka, vagy a közbeszerzések esetén felmerülő "akadályok" "elsimítása".

Az MS mindig is korrekt cég volt, sőt, az új MS még annál is korrektebb, hiszen most már szereti a Linuxot is, és támogatja az opeszószt. Még a calc 1.0 forrását is kiadták.

Természetesen az MS helyére tetszőleges cég beírható. Az a furcsa, hogy a cég mint olyan nem tud cselekedni, csak az emberek akik dolgoznak a nevében. De az emberek valahogy mindig tisztességesek, és csak a cégek rosszak. Fene sem érti az a sok tisztesség hol tűnik el csak azért, mert mert épp egy cégnek dolgozik az ember.