Nyilt forrasu otthon automatizalas - hardver

Fórumok

Sokan vannak itt aki foglalkoznak a temaval, ugyhogy kernem szepen a segitsegeteket :)
 

A tortenet:

Amikor felujitottunk ~3-4 eve szetneztem a piacon kaphato megoldasok kozott, es egyszeruen tularazottak voltak. A radios megoldasokat nem csipazom. A retrofit eszkozok (mint pl. a Shelly es baratai) egyeb nehezsegeket hordoznak.

A vegen sajat megoldast raktam ossze ami azota is jol szuperal. Van egy RS485 bus, amire ra vannak kotve a szenzorok, vezerlok, kapcsolok es igazabol minden... Lassan ki lett kalapalva minden problemaja, van bootloader, titkositott a kommunikacio stb... Nem tudtam elkerulni, lett BLE-s radios resze is. :(

Nagyon sok ido lett beleteve.

Maga a rendszer onmagaban tud mukodni. Nem kell SD kartyat cserelni, halozatot epiteni, WiFi-t piszkalni, hogy mukodjon a vilagitas :D Ha kell, termeszetesen bele lehet nyulni kivulrol. Jelenleg egy Siemens IOT2020-on futo HomeAssistant MQTT-n keresztul piszkalja, melle szepen be lehet iktatni a piacon kaphato bevalt eszkozoket. DIN sinen van minden, egyszeruen lehet szerelni, jol birja a zajt, lett ESD tesztelve.

A kabelezes CAT 5e F/UTP, amin 12-24V tap megy az RS485 es az utolso paron kiserleti jelleggel 10base-T1S Multidrop Ethernet megy (Single pair ethernet), de ez meg nagyon uj technika.

Most ujbol szetneztem, hogy mizu. Meg most is nagyon draga minden, az OpenMotics az ami profinak tunik, de nem igazan fejlesztik. Van meg sok wireless megoldas is, de takolos szinte mind. Altalaban a tamogatas hianya, zero security es draga megoldasok jellemzik ezeket.

Kb. 1-2e Ft-ba kerul egy ilyen vezetekes "vegpont", igy egy lakasban viszonylag olcson ossze lehet rakni egy ilyen rendszert (100-150e Ft). Minden egyszeruen cserelheto, ami mar ki lett talalva es olcso, azt nem lett ujbol feltalalva. Pl. az IO modulok kulso DIN-es relayeket hajtanak meg.

Termeknek indult (4 lakas/haz-ban mar ez uzemel), de a csalad mellett nincs ido ezt ugy fejleszteni mint regen. Arra gondoltam, hogy beleraknek meg egy kis energiat es nyilt forrasu projektkent folytatnam.

Elkeszitenem a v2 verziojat, ami szebb es jobb. A nagy/fontos resze egy pici felforraszthato boardon lenne (wired/wireless). Az lenne a cel, hogy ha valaki akar valami sajat ketyeret csatlakoztatni, akkor egyszeruen meg tudja oldani es a bonyolultabb reszet ne piszkalja. Az osszes meglevo dolgot is atalakitanam ilyenre.

Amiben kellene a segitsegetek:

Szerintetek van ertelme?
Van akit erdekelne egy ilyen rendszer?
Szivesen hasznalnal egy ilyen open-source megoldast?
Mi kellene ahhoz, hogy ez jo legyen? (jo dokumentacio es guide-okon kivul)

Hozzászólások

1, Talán

2, Engem

3, Igen

4, Picit többet kéne tudni róla, elérhető róla valami komolyabb anyag?

Define jó. Mit jelent, hogy jó?

Technikailag akkor lesz jó ha egyszerűen szerelhető, olcsó, és kimegy a világból. Üzemeltetés szintjén akkor lesz jó, ha szabványos, és millióan gyártják. Enélkül nem fog menni, hogy veszek egy random szenzort, feldugom és megy, illetve nem fogom tudni a más által kiépített rendszert átvenni, szervizelni, üzemeltetni. (Azaz mennyire egyszerű egy szolgáltatási réteget ráhúzni?)

Én a következők miatt nem vágtam bele az okosotthonozásba:
1.  Bonyolult kiépítés. Franc sem fogja végig madzagolni az egész házat. A legtöbb helyre már megy valami amin lehetne kommunikálni (220, fűtéscső, stb...), de az eszközök ezt nem képesek használni. A rádió meg ugye megbízhatatlan.

2. Az olcsó, sorozat gyártott terméken nem mennek net nélkül, illetve szeretnek haza telefonálni. Ha nem, akkor drágák :) Sajátot barkácsolni nincs időm.

3. Integráció hiánya. Ennek akkor van értelme, ha a rendszer mindent is tud. (Tudja hol vagyok a lakásban és kapcsolgassa a villanyt, tudja mikor érek haza, és vezérelje a fűtést, hozza utánam a zenét a házban, ismerje fel, és hajtsa el a szomszéd macskát a homokozóból, stb...) Ez akkor megy, ha a központ mindennel is tud beszélni. Ilyen csak csilliárdokért van (vagy pénzben vagy idővel vagy az adataiddal fizetsz).

4. Az igény hiánya. Sosem fog tudni egy ilyen rendszer annyit adni, ami miatt igazán megérné. Sosem spórolja meg az árát, állandó kockázat, hogy a meghibásodás miatt probléma lesz, stb... Olyan ez, mint a VR. Szép, szép, csak mire jó?

Inkább az a kérdés, Te mit szeretnél? Ha nincs idő fejleszteni, egy OS license alatt kiadni még mindig jobb, mint kidobni. Ha van idő fejleszteni akkor építhetsz valami nagyobbat. Ennek eszköze lehet az OS kiadás. Pl. ha rendszerterjesztésben látsz lehetőséget, akkor az OS termék lehet ennek alapja (az OS termék gyártására, üzemeltetésére tanítasz másokat, akik az üzemeltetést árulják szolgáltatásként. Most is ez megy, bevásárolod magad egy riasztó márkába, és a kiépítésből/üzemeltetésből lesz pénzed. De pl. az olcsó videós kapucsengőkkel van gond, mert a kínai szerveren keresztül megy a hívás, és erre az üzemeltető nem lát rá. Hol megy, hol nem, sosem tudja mi a baj, a megrendelő pedig elégedetlen. Ha lenne egy tákolható rendszer...)

Define jó. Mit jelent, hogy jó?

Jogos. Te megvalaszoltad, kozszonom!

1. A tapasztalat az, hogy egyszerubb. Nem sokat de valamennyi vezeteket sporolt is a megoldas, de valoban, ez nem egy plug and play megoldas.

Inkább az a kérdés, Te mit szeretnél? 

Nem akarom kidobni es van valamennyi ido ra. Ha nem 1-2 ember fejlesztene akkor lassan megoldhato lenne az interopabilitas, ahogy te is irtad.

1. igen

2. igen, engem is

3. igen, az én megoldásomban a home-assistant adja a szoftvert, a jó hardware-t még keresem

4. ahogy előttem is kérdezték, milyen szempontból gondolod "jónak" megcsinálni? Technológiailag jó? Privacy szempontból jó? Gazdaságilag (neked) jó?

Én másik úton indultam el, docker-compose alá teszem be a komplett (szoftver) infrát. Emiatt fejleszteni talán egyszerűbb, a futtatásához meg már talán az rpi3b is elég erős a rpi4 biztosan elég.

Gazdaságosság felől nézve (kicsit startupos szemlélet) azt gondolom hogy az általános megoldásokból már van elég, láthatólag nem lettek igazán sikeresek. Inkább egy speciális(abb) problémát kell jól megoldani és/vagy folyamatos szolgáltatást adni hozzá.

Ebben a műfajban a mérnökóra a legdrágább dolog, a user által összerakott DIY cuccokból nem lesz nagy pénz.

Gábriel Ákos

4. ahogy előttem is kérdezték, milyen szempontból gondolod "jónak" megcsinálni? Technológiailag jó? Privacy szempontból jó? Gazdaságilag (neked) jó?

Hat itt az a kerdes, hogy neked mitol lenne jo! Technologiailag szerintem olcso es jo. Privacy szempontbol jo, hisz te dontod el mi legyen. Gazdasagilag nekem nem jo, de akar meg lehet belole valami.

Nekem ez a jo, azokon kivul amit tobben itt irtak:

  • Olcso, kicsi meret, kis fogyasztas
  • Olcson, egyszeruen lehessen flashelni. Ne Seggert/Lauterbach-ot kelljen venni debuggolasra.
  • Villanyszerelo friendly legyen aka. JoskaFriendly™
  • Ha valaki konyit a dolgokhoz annak is egyszeru legyen megerteni a mukodest
  • Legyenek hozza debug tool-ok.
  • Legyen egy community mogotte, ne lassak a GitHub-on 500 nyitott issue-t
  • Home-solderable legyen

Gazdaságosság felől nézve (kicsit startupos szemlélet) azt gondolom hogy az általános megoldásokból már van elég, láthatólag nem lettek igazán sikeresek. Inkább egy speciális(abb) problémát kell jól megoldani és/vagy folyamatos szolgáltatást adni hozzá. Ebben a műfajban a mérnökóra a legdrágább dolog, a user által összerakott DIY cuccokból nem lesz nagy pénz.

Azt gondolom ez azert van mert egy full-stack-et akar mindenki megoldani. Ilyen software-bol van mar 2-3 eleg jo, azt kell kalapalni.

Ja igen, ami nagy érték tudna lenni az a HomeAssistant seamless integráció.

Gábriel Ákos

Ez a simatic 2020 elég király cuccnak néz ki, lehet veszek egyet, kösz a tippet :)

Gábriel Ákos

Saját tapasztalataim röviden: Nekiálltam pár éve énis építgetni magamnak, elsőnek esp alapon wifin, saját akksival (18650), hő és páramérőket, nyomtattam saját házat 3d nyomtatóval, csináltam domoticz integrációt stb.

Működni működött, egészen addig amíg gondolt egyet és mégsem, akkor lehetett nekiállni debuggolni mizu, mindenzt volt hogy 3 naponta, volt hogy 3 hónaponként.

Miután elköltöztünk családi házba, dobtam az egészet, és fut egy HomeAssistant, Van egy Deconz zigbee kütyű, és a brix saját BT része, és ezzel oldottam meg mindent vezeték nélkül.

Hatótáv csodás, éveket megy egy elemmel minden, és ha bővíteni kell veszek fillérekért még egy érzékelőt, kapcsolót, kutyafülét. :)
 

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Hat igen. A vezetekes resze <1$ alatti microcontrollerekkel van megoldva, a wireless reszenel pedig CC2652RB. Ez egy viszonylag uj chip, standby power 0.94 µA :)

A wireless megoldasoknal a nagy kerdes mindig a fali kapcsolo, az hogy van megoldva? 

A baj az, hogy amugy is at kell alakitani sokmindent, hogy az ilyen megoldasok mukodjenek. Altalaban a kapcsoloknal nincs N+L. Most jottek ki olyanok amik megoldjak ezt a problemat, de az egesz nagyon draga.

20-25$ (~8000Ft) + meg a kapcsolo ara, ebbol kell mondjuk 15-20 darab ... huzos.

Bocs, itt elmaradt a válasz.

Alapjáraton a fényeket Philips Hue irányítóval  kapcsoljuk, direkt így vettem csomagban égő+kapcsoló kombóban, így jelentősen olcsóbb.

Ez alól jelenleg kivétel a konyha, ott az elszivó és főzőzóna világítást egy xiaomi gombbal oldottam meg, ami egy xiaomi konnektort kapcsol.

Extra dolog lesz még idén, hogy a Ariston bojlert felokosítom, mégpedig úgy, hogy reggel-este legyen forróvíz fürdödni, napközben pedig egy folyamatos 45 fokos víz legyen. Ezt zigbees sonoff eszközzel tervezem + hozzákapcsolva a ds1820b gyári hőmérője.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

ha bővíteni kell veszek fillérekért még egy érzékelőt, kapcsolót, kutyafülét

 Esetleg dobj egy linket, hogy konkrétan hol és mennyiért adják azt az utolsó kapcsolót, érzékelőt és kutyafülét, amit legutóbb vettél!

Amikor én néztem, nem találtam _semmit_ értelmes áron. Persze lehet, hogy számodra a fillérekért magasabb, mint számomra az értelmes ár. A konkrét megrendelhető termék a webshopban link azon is segíthetne, hogy biztos ugyanarról beszéljünk.

Ilyen érzékelő van a wc-ben, alkonyat után felkapcsolja a világítást félfényre ha mozgás van (este megyünk budira :)), ha nincs aktivitás lekapcsol 5 perccel később, 4300HUF: https://www.emag.hu/xiaomi-mi-motion-sensor-mozgaserzekelo-xmmms/pd/DZK506BBM/?cmpid=86764&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9Iw-9bnobToOs-Fupcfnjia4LoTByYy31lVoblpwMm5llPykOcbec4aApCwEALw_wcB

Ilyen hőmérőim vannak, ahova a BLE már nem ér el, illetve kint is a kertben, kazánházban, 4000HUF: https://xiaomi.hu/termek/xiaomi-mi-temperature-and-humidity-sensor-zigbee/

ÉS ilyenek ameddig a BLE elér, 5000HUF: https://www.pcx.hu/xiaomi-nun4019ty-mi-homerseklet-es-paratartalom-mero-186434?referer=google_merchant&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9KaNyvxMJEL-nBWeeHDUYl9aqJQ747V93Q2o5_Gks_ujpzlKLzKh3saAlzUEALw_wcB
 

Bejárati ajtón ilyen van, jelez ha nem vagyok otthon a telóm gps jele alapján, 4300HUF: http://xiaomishop.hu/szenzorok-es-kapcsolok/mi_smart_home_ajto_vagy_ablak_erzekelo

Kapcsolóból a hue-val kapcsolom a normál fényeket, a konyhában a munkavilágítást és elszívót ilyennel + okoskonnektorral 3000+5000HUF: http://xiaomishop.hu/szenzorok-es-kapcsolok/mi_smart_home_vezeteknelkuli_kapcsolo

Illetve van pár ikeas égő + kapcsoló, kazánházban, és majd a külsőket is ilyenre szeretném, ez a típus elvileg, 3000HUF: https://www.ikea.com/hu/hu/p/tradfri-fenyero-szabalyozo-keszlet-10435926/

Illetve van a konyhában és fürdőben 1-1 vízfolyás érzékelő, azt most nincs sehol rakin itthon ha jól látom.

Ezek szerintem még kínával összemérve sem drágák, cserébe kiforrottak és megbízhatóak.

Maga a központ egy Gigabyte Brix Home Assistanttal, deconz usb zigbee stickel.

jah meg alexa lemaradt, de bevallom nem sűrűn alexázunk :D

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

OK, hát most is tanultam valamit.

Ezek a Xiaomi Mi eszközök, amiknek a leírása mindenhol csak azt tartalmazza, hogy Xiaomi Mi Control Hub kell hozzá és sehol nem említik, hogy hogyan is kommunikálnak, akkor ezek szerint Zigbee-vel mennek, és valójában nem kell hozzá a Xiaomi Control Hub, hanem a saját cuccodhoz hozzá tudod kapcsolni.

Így már értem. Én Zigbee motion sensort vagy Zigbee light switch-t kerestem eddig, és ezeket sokkal drágábban találtam csak. Pl. Amazonon a Zigbee villanykapcsolóra 62 fontos találatot kaptam, és ugyan pont ez ami neked van nincs az Amazonon, de más oldalakon 8-10 font körül kérnek érte, ami valóban sokkal barátibb ár.

Talán csak egyetlen dolog nem tetszik (de ez már szőrözés). Ez* mind nagy és fehér és falon kívül van. Nálatok ez nem gond? Én pl. nemrég cseréltem le az összes falban lévő kapcsoló fehér műanyag kapcsolót fémre, mert jobban néz ki. Ezek után visszatenni a fehér kapcsolókat kicsit visszalépésnek érződik.

Szóval köszönöm, ez értékes információ volt.

* nem csak a Xiaomi, a többi találat is

Ügyes. Köszi.

Gyorsan átfutva a listán ugyan nem találtam pont ilyen eszközt, de voltaképp mindegy is. Nem tartok még ott, hogy az egész ház világítását átalakítsam. Ha meg odakerül a dolog, lehet, hogy funkcionálisan többet akarok majd, mint amit a mostani kapcsolók tudnak. Pl. dimmelés meg ez-az jó lenne, de messzire vezet ez. Pl. át kell vezetékezni az egész házat. Na, szóval nem holnap lesz a napja.

Mondom, elsősorban nem az a gond, hogy nincs eszköz.

Ez, amit mutatsz, ez nem a kapcsoló "mögé" építhető, hanem valahol ki kell neki alakítani egy helyet, ahová be lehet vezetékezni. A hely lehetne elméletben a kapcsoló mögött is, ha lenne ott 0 vezeték (nálam pl. nincs).

De mondom, nem az a legnagyobb gond, hogy nem találok a listában kapcsolót. A világítótesteim nem dimmelhetőek, szóval mindet cserélni kéne. A kapcsolóim ki/be tudnak kapcsolni, dimmelés vezérlésre nem jók. A vezetékeim logikája és elhelyezkedése nem teszi lehetővé az egyszerű beépítést, szóval azt is meg kellene változtatni mielőtt nekilátunk ennek a projektnek.

Én az összes normál fény kapcsolót wagoval összekötöttem, legletteltem, és ment a fali hue kapcsoló a helyükre fényt kapcsolgatni, főleg hogy az egy mágneses keretben van, így akár a gyerekek bevihetik az ágyba, stb. :)

Nagy okosság: https://www.obi.hu/fenyeroszabalyzo-kapcsolok/philips-hue-fenyero-szabalyozo-kapcsolo/p/4285714?wt_mc=gs.pla.M%C5%B1szaki.Villanyszereles.&wt_cc1=2035571250&wt_cc4=c&wt_cc9=72660634980&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9KZlA9Py2SxygZpyX2b43MtX-J3kudUVetWx63vTuS_GsMuUn_MpsgaApSlEALw_wcB

Én mindig égővel vettem egy csomagban, így jobban megéri: https://www.alza.hu/philips-hue-vezetek-nelkuli-fenyero-szabalyozo-csomag-d5678438.htm?kampan=adw_osvetleni_pla_all_osvetleni_produkty_c_9050393_PHL19039&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9JJNLaiNa-iQcc5xd9BNudMswc8LU2-n96DRRuakFv15PCm2wQcmgkaAhh5EALw_wcB

 

Ja és az új széria már tud BT-t is :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Bocs, még lemaradt a légkondik okosítása, azt rm mini-vel oldottam meg, gombnyomásra bekapcsolja a légkondi(ka)t, hűtésre állítja, és beadja a 23 fokot.

Ezt nyáron ha szükséges automatizációba kötöm a szoba hőmérőkkel, és valóban olyan lesz a hőmérséklet amit télen is megszoktunk :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Amazon.de-ről rendeltem, igen kiváltja, így hozzá kapcsolódnak a zigbee eszközök.

Nálam vegyesen van, a deconz terminálja a zigbee kütyüket, a hue-t leszámítva, mert ott a gyári megoldás tökéletes nekünk, hogy akár saját appal, akár ha-val is lehet birizgálni a kapcsolókon kívül.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Már írtam fentebb is, de szerintem érdemes ránézni a Zigbee2Mqtt projektre is, már ha megfelel az általa nyújtott mqtt interface. Előrébb jár mint a deconz féle megoldás, és a community is jóval nagyobb.

A "Z2M" alapvetően a TI cc25xx Zigbee snifferére épül, amihez a projekt készít custom firmwaret coordinator vagy router funkciókhoz. Valamint az utóbbi években összekalapálták majdnem 800 eszközhöz a támogatást, és ez persze folyamatosan bővül. Coordinator firmware -s cc stick: ezt dugod abba az eszközbe amin a z2m fog futni, a router firmware-es stickeket pedig szétszórhatod a lakásban/házban, növelve a lefedettséget (ezeknek csak USB táp kell, pl. egy klasszikus USB-A csatis mobiltöltővel mehetnek az eldugottabb konnektorokba). Én kb. 160m2-t fedek le a coordinatorral és 1db routerrel. Ha router funkcionalitással bíró zigbee eszközök is be lesznek vonva (jellemzően a fix tápos cuccok ilyenek, pl. az izzók), akkor elég lehet maga a coordinator. Nálam HUE van, és nehezen tudom elengedni a gyári megoldását (a HUE entertainment mode, firmware frissítési lehetősége, és egyebek miatt), ezért használok cc routert is.

Több mint 1 éve üzemel a rendszer, és semmi gondom nem volt vele. Maguk a cc sitckek 1x USD körüli áron szerezhetőek be, és ugyanennyiért kapod hozzájuk a flasheléshez szükséges debugger eszközt is.

Miért váltottál domoticz-ról? Én most azt gyurmászom, elég jónak tűnik, de ha van tapasztalat hosszú távon, ami miatt nem érdemes "beleélnem magam", akkor még most váltok ;)

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Amikor anno néztem, a HA még erősen pilótavizsgás volt, a domoticz egyszerűbb, de utána amikor elkezdtem mélyebben belemenni, automatizációk pl, rájöttem, hogy a HA való nekem.

Költözés után megcsináltam, és imádom :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szerintetek van ertelme? Van akit erdekelne egy ilyen rendszer? Szivesen hasznalnal egy ilyen open-source megoldast?

Virágozzék száz virág, hogyne. Én open source közzé szoktam tenni prototípusokat, szokták szeretni a népek, akikhez eljut.

Mi kellene ahhoz, hogy ez jo legyen?

A kérdés általában az, hogy másoknak is pont az és pont úgy jön be, mint ami neked... mert ugye ezek a dolgok olyanok, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra, kivéve az IoT buzik. :)

Ezek a dolgok pont úgy indulnak, ahogy írtad: nincs a piacon olyan, ami kielégítené az igényedet és ennek két oka van:

a, olyan igényed van, ami tényleg egy niche, ha ráfekszel a dologra, akkor degeszre keresed magad
b, rétegigényed van, szélsőséges esetben rajtad kívül senki más nem érdekel.

Én például olyan világítást szerettem volna, hogy tudjon LED szalagot dimmelni, de lépcsőházi nyomókapcsolóval, úgy, hogy ha kattintok, akkor fade-in teljes fényerőre, ha kattintok, fade-out, ha nyomva tartom és elengedem, akkor megáll a fényerő ott, ahol elengedtem, illetve fényszenzor alapján tartja a beállított fényerőt, nem mellesleg PIR szenzorral lekapcsolja, ha nincs mozgás, de nem hirtelen, hanem két lépcsőben fade-out van, nem hirtelen villany leolt, aztán botorkálsz.

Nem találtam ilyet, megépítettem lassan két éve, de még mindig nincs, pedig többször is leírtam. Ehelyett van olyan, hogy távirányítóval, mobillal, hangvezérléssel, tapsolással, gesztussal, álló fasszal vezérelhető világítás, mert ez kell a népnek, ettől okos a világítás. Ettől függetlenül, akik nálunk jártak, azoknak tetszett és kurva könnyű hozzászokni, hogy éjjel tudsz derengő fényt csinálni, ha dolgod akad, nem kell mobillal botorkálni, nem kell mobilt baszkurálni, nem kell káromkodva háromszor elsuttogni a mobilnak, hogy mit szeretnél. De emellett lehetőség van ez utóbbira is és mondjuk MQTT-n minden fényt lekapcsolni a házban, ami ilyen vezérlésű. Szóval nem tudom, hogy rétegigény-e vagy csak ingerküszöb alatti feature.

Ja, és sziget üzemben mennek, vezeték nélküli kommunikációval, az alapfeladatukat viszont hálózati kapcsolat nélkül is tudják, maximum akkor nem lehet MQTT-n kapcsolgatni a villanyt, csak a nyomókapcsolóval, mint egy kutyaközönséges buta világítást. Ezt a laza mesh network szerű működést inkább tartom okosnak, mint azt, hogy van egy házközponti vezérlődoboz, ami nélkül minden meghal, egy lámpát nem tudsz felkapcsolni.

Nekem ilyen van mindenhol: https://www.obi.hu/fenyeroszabalyzo-kapcsolok/philips-hue-fenyero-szabalyozo-kapcsolo/p/4285714?wt_mc=gs.pla.M%C5%B1szaki.Villanyszereles.&wt_cc1=2035571250&wt_cc4=c&wt_cc9=72660634980&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9KZlA9Py2SxygZpyX2b43MtX-J3kudUVetWx63vTuS_GsMuUn_MpsgaApSlEALw_wcB

Itt gombonként kb bármit be lehet állítani pl. 1 katt full fény 2 katt fél fény, 3 katt mindkét lámpa, ahogy nyomod a dimet megy fel, ahogy le úgy le. És Alexával meg nyilván tudom hanggal is.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Igazából én arra törekedtem/még mindig törekszem, hogy egyszerű legyen és megfizethető a dolog.

Ismerősömnek pl. fibaro van, nem mondom hogy nem tetszik, de túlárazott erősen, és azért vannak bugok benne rendesen :D
 

ÍGy gyakorlatilag mindent eddig megtudtam/meg tudok oldani a kazánon kívül, de ott a kazán a hunyó sajnos :(

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Oké, olyat tud, hogy fényszenzor alapján fényerőt tart? Tehát fade-in, elengedem a nyomógombot, a fényszenzor mér éppen 1000 lux fényerőt és úgy változik a LED szalag vezérlése, hogy 1000 lux legyen a fényerő.

Olyat tud, hogy mozgásérzékelővel nem lekapcsolja a fényt, hanem x perc után a felére veszi és újabb x perc után kapcsolja le? Tehát nem kikapcsolja a fényt teljesen, hanem ad bőven lehetőséget, hogy jelezzem, kell még a fény. És csak lekapcsol, nem kapcsol fel, felkapcsolni csak kapcsolóval lehessen. Tehát bemegyek, ne legyen fény, de ha felkapcsoltam a lámpát, égve felejtem és kimegyek, akkor kapcsolja le.

Olyat tud, hogy több kapcsoló van a szoba több pontján ugyanahhoz a LED szalaghoz? És ezeket mind tudja akkor is, ha nincs épp WiFi kapcsolat vagy internet?

Ezeket mind tudja, ha integrálod egy normálisabb rendszerbe, ahol van lehetőség ezeket az automatizmusokat és viselkedéseket szabadon definiálni (pl. Home Assistant), és persze bele vannak integrálva az említett szenzorok is. A Philips szerencsére nem tartozik a köcsögök közé, nyitott az api, jól dokumentált. Felhő csak akkor van ha kifejezetten akarod/teszel érte (regisztrálsz, bekapcsolod, stb..), az alap működést a mobilapp és a vele egy hálózatban levő hue bridge adja, illetve ugyanezen bridget direktben szólítva  (az említett HA-val, saját sw-vel, akármivel) kapod a játszóteret is, ahol tényleg azt csinálsz amit akarsz.

Internet és Wifi nem kell neki, Zigbees, a bridge pedig vezetékes LAN-t kér, persze ha kell cloud (de miért kellene) akkor kell neki internet is. Ha viszont megáll a bridge, akkor game over. Ez engem is zavar, de együtt tudok vele élni, mivel ha az ember nem 1-2db HUE izzót vesz, akkor hétszentség, hogy előbb-utóbb lesz hideg tartalék, mert sokszor az akciós csomagokban kb. ingyen kapod (nekem konkrétan 4db is lett így, egyet el tudtam adni valami madárnak). A migráció egy új bridge-re pedig gyerekjáték, pár gombnyomás. Persze ha mindez éjszaka történik meg, és éppen szülni kezd az asszony, akkor az szívás...

Ezeket mind tudja, ha integrálod egy normálisabb rendszerbe, ahol van lehetőség ezeket az automatizmusokat és viselkedéseket szabadon definiálni (pl. Home Assistant), és persze bele vannak integrálva az említett szenzorok is.

Akkor nem tudja, főleg azt a részét, hogy ha épp nincs hálózat. Annak ellenére, hogy az egyik projektem pont felhő szolgáltatás IoT eszközökhöz, abban eléggé földhözragadt vagyok, hogy az eszközök önmagukban legyenek okosak és az alapfunkciójuk működjön akkor is, ha egyedül maradtak. Ha valami más is kell ahhoz, hogy működjenek, akkor nem okosak, hanem csak hálózatra vannak kötve.

Erre megoldás lehet a HUE-nál a Zigbee groupok alkalmazása, ott a bridge kiesése esetén is megmarad az eredeti funkció (azaz a kapcsoló működtetni fogja a vele egy groupban levő izzót, vagy izzókat). Tervben van nálam is, hogy erre állok át, de még nem mélyedtem bele nagyon.

Szóval szerintem ez nem annyira dealbreaker dolog, de elhiszem, hogy a saját főztöd a finomabb, én is így lennék vele.

Nade pont az van az igénylistádon, hogy az "alapfunkciót tudja akkor is, ha nincs kapcsolata (LAN)". Ezt persze sokféleképpen lehet értelmezni, nálam annyit jelent, hogy pl. világítás esetén legyen fény (on/off állapotot kezeljen). Minden egyéb csak fancy körítés, ami igazából teljesen ízlés kérdése, hogy az eszközbe kerüljön, vagy központosított megoldásba. Szerintem mindegyiknek megvan az előnye/hátránya.

Én pl. inkább a felé hajlok, hogy az infrastruktúra legyen jó (ne a legolcsóbb TP-Link cuccokból építkezzünk pl., ha wirelessre vetemedünk, akkor már legyen valamilyen mesh képes megoldás, stb...), áldozzunk erre is, cserébe kevésbe kell majd félni a centralizációtól, ha pedig a minőségi hálózat mégis beszarik, akkor a hibaelhárításig működjön az alapfunkció.

Minden egyéb csak fancy körítés, ami igazából teljesen ízlés kérdése, hogy az eszközbe kerüljön, vagy központosított megoldásba.

Az maga az alapfunkció, hogy mindazt tudja akár hálózat nélkül, amit írtam. Ha van hálózat is, akkor az a fancy körítés, hogy mobilról is akár le tudom kapcsolni. Nem ízlés kérdése, hogy ha épp nincs hálózat valamiért, akkor nem működik több mint a fele az alapfunkcióknak.

Az elmúlt évben hányszor nem volt hálózatod?

Előfordult többször is, mint írtam, légvezeték van, sokkal gyakrabban van áramszünet, mint mondjuk egy földkábeles kertvárosi részen vagy egy belvárosi lakótelepen.

Nekem 1x, de akkor áramszünet miatt világítás sem volt :D

A fentiek miatt 12/24 voltos LED szalagok vannak, deep cycle akkuról táplálva (és majd szigetüzemű méretezett napelemmel töltve, ha mindenhol áttérek erre és elkészül a veranda, aminek a tetején lesznek a napelemek), tehát van világításom áramszünet esetén. Fűtésem és meleg vizem is így lesz, 24 voltos keringtető szivattyúkat használok, 2 x 1000 liter puffertartály és 1 x 300 liter HMV indirekt tároló kerül a kazánházba egy hónapon belül, hőszivattyúval elsődlegesen és vegyes tüzelésű tartalék kazánnal, ez utóbbival a fűtés és meleg víz szintén akkuról tud menni, az esővízgyűjtőből is tudok adott esetben vizet szerezni, ha nem lenne vezetékes víz (vagy mondjuk színe és szaga van, ami évente néhányszor előfordul).

Szerintem kicsit túlmisztifikálkod ezt így látatlanban :)

Nem feltétlen. Kitűztem egy célt, hogy szolgáltatási problémák esetén mi az, amit minimumnak tekintek: világítás; fűtés; szűrt ivóvíz, hideg és meleg víz; főzési-sütési lehetőség. Errefelé nagyon is realitás az, hogy a rezsicsökkentésben kivéreztetett közműcégek nem tudnak gyorsan és hatékonyan dolgozni, se a hálózat bővítését, se a karbantartását és fenntartását nem látom biztosítottnak hosszú távon.

Világos, én csak arra gondoltam, hogy nálunk mióta ideköltöztem, víz, gáz, csatorna, internet gond nem volt, áramszónet 1x volt 10 percig kb.

Cserébe a kazánom hülyéskedett, az egerek elleptek, most éppen a hangyák szórakoztatnak a kertből belefelé néha, ezeket én nagyobb parafaktornak tekintem, legalábbis itt Aszódon. :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én már nem tudlak követni, kicsit összemosod a dolgokat ezzel a "legyen világítással", meg hogy csak "alapfunkció kellenek havária esetén", de amikor fentebb jeleztem, hogy ezt tudja más is oob, akkor meg kiderült, hogy pörgő-forgó dimmelő istennyilának is kell lennie mégis.

Amúgy meg ha már ennyire sokat adsz a belső közműre, akkor tényleg nem értem, hogy miért tartasz egy minőségi eszközökből összerakott LAN hálózatból. Lehet, hogy a megbízhatósága benne lenne a top3-ban a házadon belüli rendszerek között, és csak utána jönnének olyanok, amik meghibásodása esetén mondjuk áram se lenne, vagy éppen fűtés. Szóval szerintem is túlmisztifikálod kicsit.

Nincs semmi összemosva. Van egy igénylistám, hogy mit várok el. Az elvárásnak része az is, hogy kiesett hálózat esetén is pont ugyanúgy működjön, ahogy leírtam, ezzel nyitottam, ez volt a "Mit akarok?" kérdésre a válasz. Amire most válaszoltál az a "Miért úgy akarom?" kérdésre a válasz.

Amúgy meg ha már ennyire sokat adsz a belső közműre, akkor tényleg nem értem, hogy miért tartasz egy minőségi eszközökből összerakott LAN hálózatból.

Mert azon a módon, ahogy összetettem, nincs a ház egészét érintő SPOF.

Szóval szerintem is túlmisztifikálod kicsit.

Ezt hadd én döntsem el, hogy az igényeim mennyire valósak.

nem igazan ertem mi fog ebbol a szalbol kisulni. tobben ajanlottak hogy mi van, mit tud. ha ez neked nemjo mert kell kacsalabon forgo kell gagogo modullal, hat akkor sajna olyan nincs.

most mit varsz a tarsosagtol? amit tudtunk mar leirta'k. biztassunk arra hogy csinald meg magadnak a csodalampat? hat tessek, csinald!

:/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

1 működik, 2db van tartalékban, bár nem hallottam olyat, hogy bárkinél tönkrement volna, de azért ezeket megtartanám már, 30db HUE eszközöm van kb., jobb a békesség. Egyébként 7-10eFt közötti áron szoktam látni itthon aprós oldalakon, annál többet ne adj érte.

Az akciós pakkokat én általában az angol és a német ebayen vadászom, több esetben is volt olyan fogásom, ahol a 3db-os izzó + 1db bridge szettet annyiért kaptam meg licittel, mint másoknál a 3db izzót (és azok az árak sem voltak rosszak). Egyébként utoljára tavaly ősszel néztem/vásároltam, azóta nem követtem, de biztos sokat változott a helyzet az árfolyamok és egyebek miatt.

Nem rossz cucc a Hue csak drága, szerintem. Én vettem pár dolgot kísérletezni.

Ha jól tudom Zigbee v hasonló protokollal beszélgetnek egymással az eszközök (saját mesh-t is csinálnak).

A Hue központi modul pedig egy ethernet-zigbee átjáró.

Amíg a Hue rendszeren belül maradsz addig nem kell neki kívülről semmi, amiket kérdezel azokat kb. mind tudja, a timeres dolgokhoz kell a központ (abban megy a timer). 

Gábriel Ákos

Nézd, itt szerintem azért bejátszik, hogy a kényelemnek, kiforottságnak ára van, az ike majd 3-ad áron adja ugyanazt valóban.

Ezek az alap dolgok nem vészesek annyira még talán, na a komplett okos lámpatestek, főleg a kültériek, na az kemény :D 50k/ db, megláttam, mondtam veszünk sima olcsó kültéri lámpatestet és belerakok ikeás okos izzót kintre jó lesz az majd :D

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

A kérdés általában az, hogy másoknak is pont az és pont úgy jön be, mint ami neked... mert ugye ezek a dolgok olyanok, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra, kivéve az IoT buzik. :)

Eloszor is: :D Van egy par cucc ami keszen van, de az lenne a lenyeg, hogy majd minden buzi hozza teszi a sajatjat ahogy akarja :)

Én például olyan világítást szerettem volna, hogy tudjon LED szalagot dimmelni, de lépcsőházi nyomókapcsolóval, úgy, hogy ha kattintok, akkor fade-in teljes fényerőre, ha kattintok, fade-out, ha nyomva tartom és elengedem, akkor megáll a fényerő ott, ahol elengedtem, illetve fényszenzor alapján tartja a beállított fényerőt, nem mellesleg PIR szenzorral lekapcsolja, ha nincs mozgás, de nem hirtelen, hanem két lépcsőben fade-out van, nem hirtelen villany leolt, aztán botorkálsz.

Ez kb. igy mukodik nalam. PIR helyett egy Panasonic Grid-EYE szennzor vegzi a dolgat. A gombokon tobb event van pl. duplakatt-nyomva tart a haloban lekapcsolja az osszes vilagitast a hazban. Ilyen kapcsolocsaladot hasznalok, viszonylag olcso. A jo benne az, hogy egyszeruen szerelheto/bovitheto. Ugyhogy nem retegigeny orulok, hogy leirtad! Nem vagy egyedul :)

Ja, és sziget üzemben mennek, vezeték nélküli kommunikációval, az alapfeladatukat viszont hálózati kapcsolat nélkül is tudják, maximum akkor nem lehet MQTT-n kapcsolgatni a villanyt, csak a nyomókapcsolóval, mint egy kutyaközönséges buta világítást. Ezt a laza mesh network szerű működést inkább tartom okosnak, mint azt, hogy van egy házközponti vezérlődoboz, ami nélkül minden meghal, egy lámpát nem tudsz felkapcsolni.

En ugy gondolom, hogy ez is eleg jo. Egy idoben ez volt a tervem nekem is, meg nem dobtam el... Lett radio interface, ugyhogy mostmar megvalosithato ez is. Viszont hasonloan az en rendszeremben sincs igazi kozpont. Az eszkozok kuldenek eventeket a halozaton, amire fel lehet iratkozni. Aztan ha pl. van olyan IO modul ami szeretne az event-el kezdeni valami akkor megteheti.

Viszont hasonloan az en rendszeremben sincs igazi kozpont.

Mégis azt látom, hogy a legtöbb "okos" cucc két csoportra osztható:

a, központi vezérlés, mint Fibaro, Home Assistant, Domoticz, egyéb lófasz, amiről nyilván nincs mentés, nem tud cluster üzemet, ha megdöglik, minden áll, ha valamit elbaszol és kétszer csenget a postás, akkor nem áll le a kazánod

b, nem dokumentált céges protokollokon egymással beszélő dolgok, amelyekhez nem lehet semmivel könnyen integrálódni és ha mégis valaki megoldja, akkor két nap múlva egy protokollváltás ki tudja húzni alóla a szőnyeget.

A "okos" meg nagyjából annyit tesz, hogy van egy mobilos kliense és/vagy tudnak időzítést, nagyítóval kell keresni azokat a termékeket, amelyek képesek valami egyéb okosságra azon kívül, hogy távirányíthatóak.

a. Azert mert ez egy olcso megoldas. Egyszerubb mondjuk pythonban osszerakni valamit, mint beagyazott oldalon, ahol a limitekkel kell kuzdeni ha valami olcsot akarsz. De ahogy en is irtam, ki akar arra hazjonni, hogy beszart az RPi-ben az SD kartya :D

b. Ezen felul meg valami specialis kabelt hasznal, ami megint csak horror aron van.

Nagyon egyszerű: helyiségen belül össze van kötve vezetékkel az a néhány nyomókapcsoló és az a kis dobozka, ami csinálja mindezt: egy helyiség - egy funkciócsoport - egy egység. Mindegyik a saját dolgával törődik. A klíma vezérlése a klímával, a lámpa vezérlése a lámpával, a szellőztetés vezérlése a szellőzéssel, a fűtés vezérlése a fűtéssel, akkor is, ha egy helyiségben vannak; és persze mindennek van fizikai, sokszor konzervatív kinézetű kezelőszerve, saját maguk tárolják és kezelik a beállításaikat.

Még helyiségen belül is minimális közöttük az interakció, mert a világítás például nem beszél a fűtéssel, másrészt ha ritkán szükséges lenne, akkor egymással le tudják beszélni, de ha valami zavarja a közöttük való WiFi kapcsolatot, akkor is a saját dolgukat maradéktalanul ellátják. Ha nincs hálózati kapcsolat, lassul, akadozik, valaki zavarja, akkor is konzekvensen ugyanúgy működik minden az adott helyiségben, amit leírtam, mindössze annyi történik, hogy nem jelentik le az állapotváltásukat és nem tudnak külső parancsot fogadni.

Ezen túl a világítás és a fűtés 12/24 voltos szünetmentes ellátással megy akkor is, ha épp áramszünet van, ami előfordul évente többször is, mert légvezetékek vannak az utcán és csak a szerencsén múlik, hogy hol dől fa a vezetékre és azt mennyi idő múlva tudják kijavítani.

Igen!

Ezt valahogy igy oldottam meg en is csak nalam a szegmensek is ossze vannak drotozva.

Ha rossz kabelezes, valaki szandekosan rongal, vagy eppen floodol megbenitja az egesz halozatot. Van egy HUB-szeru eszkoz, ami figyeli a forgalmat es a fogyasztast. Ha az egyik szegmens rosszalkodik, akkor egyszeruen shutdown-ba rakja azt a transceivert es elveszi tole a tapot. Ez azert is jo mert ha valahol valami baj van, egyszeruen azonosithato a hiba forrasa. A hub-os megoldas csokkenti a jel visszaverodest es igy a halozatot lehet ossze-vissza epiteni.

OK, kezdjük ott, hogy nem teljesen értem a leírásodból, hogy mi ez az eszköz.

Ilyen kulcsszavakat olvastam: megoldás, szenzorok/vezérlők/kapcsolók, bootloader, végpont, HomeAssistant

Ezek alapján (még) nem tudom megválaszolni az 1, 2, 3-as kérdést.

4:

Első körben egy olyan leírást kellene készítened, amiből kiderül, hogy mi ez és mire jó. Írjál példákat, hogy mondjuk fel és le tudja kapcsolni a lámpát a konyhában, de emellett a fali kapcsoló is működik. Vagy csapadékmennyiséget mér, vagy érzékeli, ha nyitva van valamelyik ablak. És mindez HomeAssistantból látszik illetve azon át vezérelhető.

A kulcsszavak alapján feltételezem, hogy ilyesmi dolgokra jó, de lehet, hogy nem, vagy lehet, hogy ezeken túl vannak sokkal szexibb lehetőségei is. Te, aki készítetted, bizonyára sokkal jobb use case-eket tudnál leírni.

A lényeg az lenne, hogy a leírásodat elolvasva az egységsugarú user meg tudja válaszolni azt, hogy kell-e neki ilyen.

Én, konkrétan úgy gondolom, hogy 1) valószínű van értelme 2) fogalmam sincs, hogy érdekelne-e engem, de talán inkább nem 3) Open-source megoldásban általánosságban jobban bíznék mint az ismeretlen tartalmú fekete dobozban

Nálam főleg rádiós megoldások vannak most, mert nem akartam a házat szétfúrni és mindenhová új vezetékeket betenni. Ugyanakkor szobán belül el tudnék képzelni vezetékes kapcsolatot több eszköz között. De nem mindenhol és nem mindenre. Pl. nem szeretnék látható vezetékeket a falakon kívül, ablakok és ajtók keretén.

Számomra egy olyan eszköz (két változata a és b) lenne főnyeremény, ami kb. az alábbiakat tudja:
1 (vagy több) szenzor érzékelése vagy valaminek a vezérlése
2 bekapcsoláskor azonnal működik, nincs boot idő, nincs program betöltés, nincs SD kártya
3 a) elemről elmegy mondjuk egy éven át
3 b) valamiről táplálható. 250V AC konnektor, 5V USB töltő, PoE, akármi
4 a) választhatóan WiFi-n, Z-Wave-en vagy Zigbeen kommunikál (gondolom 3 verziója lenne a hardvernek és az ember azt építi/veszi meg, ami oda épp kell)
4 b) választható, hogy milyen vezetékes módon kommunikál (ethernet, soros port, ethernet over power lines, akármi)
5 nem kommunikál az internet felé, a belső hálózaton megfelelően titkosított a kommunikációja
6 kicsi, olcsó, nem melegszik, nem zajos, nem világít

A b változat kb. olyasmi lehet, amit te írsz, csak mondjuk nem értem a bootloader dolgot. Milyen eszközt használsz, mit tölt be a bootloader?
Az a változat meg olyasmi, amit eddig magamnak tákolgattam össze. Elem+ESP2866+szenzor, letéve valahová, WiFi-n keresztül jelent időnként, nincs szem előtt, kicsi, nem kell karbantartani.

Amit szívesen vennék (letölteném a leírást, megépíteném alkatrészekből, megspórolnám a kifejlesztés idejét és az elrontások költségét) az a következő kettő:
1) konnektorba dugható, onnan veszi a tápot és az elektromos vezetéken keresztül kommunikál
2) Elemről megy, de WiFi helyett Zigbee vagy Z-Wav

Fogalmam sincs, hogy reális-e amit gondolok, pl. amikor néztem, nem láttam megfizethető árú Z-Wave vagy Zigbee képes mikrokontrollert, és ethernet over power line megoldásra is csak nagy méretű és nem olcsó eszközt láttam (mondjuk alkatrészként nem is néztem, csak kész eszközt)

Jogos. Roviden: egy altalanos HA celu modult kepzelj el, mint az ESP2866 csak nem antenna van rajta hanem drot. Ezen felul kapsz hozza egy firmwaret is, ami szinte megoldja az osszes problemad. Van egy olyan vezioja is ami vezetek nelkuli, amin egy CC2652RB van. Ez amugy egy megfizetheto multiprotocol MCU, azaz kb. teljesiti a 4/a pontodat.

Ezt ossze tudod kotni amivel akarod, de vannak kesz modulok is. Egy par: kapcsolo moge berakhato modul, IO modul, par egyszeru szenzor modul, human presence sensor, motor controller modul es meg sok van tervben, amire nekem nem volt szuksegem. Automata macska eteto nincs, de megcsinalhatod magadnak.

A powerline kommunikaciot nem nagyon akarok, mert az emberek butak. Az lenne a szabaly, hogy ami 220V az legyen kesz eszkoz, 

Ezen kivul azt gondolom a tobbinek megfelelene. Jelenleg multi-drop ethernet-el kiserletezem, de olyan phy csak olyan eszkozon lenne aminek kell is a sebesseg.

A bootloader az csak egy feature. Azaz, nem kell odamenni flashelni az eszkozt, hanem a bus-on keresztul tutdod frissiteni.

A munka nagy resze inkabb az lenne, hogy guide-okat irok es segiteni masoknak.

Koszonom, hogy osszefoglaltad!

Engem érdekelne, hamarosan aktuális lesz és mindenképpen olyan megoldást szeretnék, ami gazdaságos, hibatűrő és tudom hogy működik. RS-485-höz milyen kábelt húztál ki? Forrasztani egyébként nem szeretnék, szóval ha jó áron ki tudod hozni az elemeket kit formában, hogy csak csavarozni kelljen, az nem lenne rossz. Lásd még Prusa 3D nyomtatók, ahol a design open-source, mégis az egyik leggyorsabban növekvő cég Európában...

Alapvetoen azt latom van ra igeny. 24AWG CAT 5e F/UTP, boven eleg, de sima UTP-n is elmegy. Vannak jobb kabelek erre a celra, de nagyon dragak. Ahogy az IEEE-nel allnak a dolgok, hamarosan ebben az ipari szegmensben is megjelenik az ethernet mint igazi veresenytars, igy erdemes ethernet kabelben gondolkozni.

Az lenne a cel! (van amugy nekem is egy prusam)

A kábelezést csillag vagy busz topológia szerint csináltad, vagy vegyesen?

Lazán kapcsolódik, de már több lakásnál is belefutottam abba, hogy valamilyen elektromos hálózati hiba miatt a Fi relé hajlamos leoldani. És nagyon nehéz az okot debuggolni az elektromos hálózat struktúrálatlansága miatt.

Ezért azon kezdtem el gondolkodni, hogy minden helységhez külön kábelen csillagpont topológiával menne az áram (beleértve a 0-át és a földet is), és akkor már mellé simán be lehetne húzni egy CAT5e vagy CAT6 kábelt az okosotthon vezérléshez. Ez független attól, hogy párhuzamosan, külön csövekben egy csillagpontos CAT6 vagy 7 kábelezés is ki lesz alakítva Ethernet hálózathoz. Persze így nem lehet az elektromos hálózatot 12-es csövekkel megoldani a falban, de korábbi tapasztalataim alapján 20-asnál kisebb nem lesz a falban, és értelemszerűen a "gerincnél" nagyobb lesz, hogy kényelmesen beférjen minden. :) Mi a véleményetek?

Apropó: 20 éve Németországban a kollégiumban olyan kábelt húztunk be (hogy legyen internetünk, segítettünk a helyieknek, szép történet :) ), amiben egymás mellé volt csomagolva egy 75ohmos coax a kábeltévének és egy CAT5e az ethernetnek. Ahhoz, amit fentebb leírtam, nem lenne rossz ennek az a változata, hogy 3 / 5 eres elektromos kábel + CAT5e vagy CAT6 árnyékolt kábel egybe csomagolva. Tudtok ilyenről? 

Az RS-485 eleg jol birja az ilyen jellegu vandalkodast, de alapvetoen ez egy daisy-chain bus. En is trukkoztem itt-ott, de megvannak a muszerek, hogy megallapitsam, hogy mennyire lett rossz a vegen az egesz :).

Igy az ajanlas mindenhol az, hogy repeater kell. Ez amugy elfer egy kotodobozban. Csinaltam is egy ilyet.

Amugy siman mukodik aram melle huzva, de pl. ha belefurnak a vezetekekbe es azok osszernek az nem jo :)

Cat5e és 230V nem mehet egy csőben érintésvédelmi okokból. Emiatt még több cső... :)

Mehetne, ha kábelt használnál a 220-nak is. De ugye ezt nem szokás, hanem "csupasz" (= egyszeres szigetelésű) drótokat szoktak behúzni, na amellé tényleg nem lehet semmit.

Pl: impedancia. De lehet itt nezegetni/olvasgatni, ahol mindent elkovetnek, hogy ilyen kabelt vasarolj: https://www.belden.com/products/industrial/cable/bus-cable/rs485

500-1000Ft METERE!

Itt nincsenek tavolsagok ... 2 300-as dobot osszekotottem, mindent elkovettem, hogy ne mukodjon de szepen muzsikalt...

Szerkesztve: 2020. 05. 21., cs - 17:04

Koszonom a hozzaszolasokat! Ugy dontottem, hogy rakok bele meg egy kis plusz energiat es open-source projekte alakitom. Ha van valakinek otlete meg, azt szivesen fogadom!

Itt a hup-on majd blogolok rola.

Szerintem nekem és másoknak is tetszene, ha lenne vezeték nélküli változata is az eszközödnek később (ahogy írtam feljebb, WiFi, Zigbee, Z-Wave opciókkal legalább).

Én saját magamnak összeraktam már, ami kell, de ha készen le lehetett volna venni a polcról a leírást, megrendelni hozzá az alkatrészeket kitben, itthon csak összerakni, beállítani pár egyszerű dolgot, mint WiFi SSID és jelszó, Home Assistant címe, stb. és menne, akkor nem álltam volna neki magam kikísérletezni a dolgokat.

Koszi megegyszer!

The SimpleLink™ CC2652RB device is the industry’s first multiprotocol 2.4 GHz wireless crystal-less microcontroller (MCU) with integrated TI Bulk Acoustic Wave (BAW) resonator technology supporting Thread, Zigbee® , Bluetooth® 5.1 Low Energy, IEEE 802.15.4, IPv6-enabled smart objects (6LoWPAN)

Ezeket tudja az MCU amit hasznalok, jelenleg csak Zigbee megy, de meg lehet oldani, hogy mind menjen.

Hú, ezt láttam már régen. Ilyen az, ha egy német belendül :D

Én mindig addig jutottam, hogy leLEDesítettem, régebben lefénycsöveztem a lakást. Ami nekem otthonautomatizációbol hiányzik, pont a világítás vezérlése.

Jó lenne, ha már abból tudná a rendszer, hogy fel kell kapcsolni valahol a villanyt, ha elindulok adott szektor irányába, valamint ha kimegyek onnan, akkor meg lelövi. Valamint jó lenne olyan fényforrás, ami ezt jól tűri :) (fénycsövek nem komálták, most a LED-nél max a táppal lehetne gond, de 12V-s rendszernél talán még azzal se.)

Valamint, hogy ne legyen az embernek se zavaró, akár dimmeléssel is meg lehetne fejelni, minél jobban közeledek, annál jobban tekeri fel, ha meg megyek kifele, letekeri szépen.

Szia.

 

Mindenképpen folytasd, biztos sok embert érdekelne, hiszen -ahogy írtad is-, a piacon a vezeték nélküli megoldások az elterjedtebbek!

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Szerintem nagyon jó ötlet! Folytasd! Ennek a piacnak még van mit fejlődnie..

Ezt a Siemens eszközt nem is ismertem. Nekem Siemens Logo van itthon.

Én is sokat gondolkodtam, hogy hogyan lehetne jót, olcsón, belatható időn belül, de sajnos mindig 2 tényezőt sikerült összeszedni, s időm volt a legkevesebb rá. 

pl nekem az Alin rendelt szenzor hol megy hol nem, de legalább olcsó volt....

Ikea Tradfri tapasztalatom eddig pozitív, de azért erősen vannak hibái, hiányosságai (pl mozgás érzékelő on off időtartam...és még sorolható l

Jó lenne egy  kompakt HW, ami magával és társaival képes kommunikálni különböző lehetőséggel. 

Az RS485 jó, megbízható szabvány de szerintem rossz irány ha teljesen központositani akarod egy helyre, valamint nem árt ha más termék is beköthető a rendszerbe. 

Szerintem decentralizáltan lenne ideális az alábbiak szerint, így a rendszer akár könnyen bővíthető és hiba esetén is használható csökkentett funkciókkal, ráadásul helyben azonnal reagál a szenzor, vezérlő  és vezérelt

1. helységenként/zónánként kütyü (legyen a neve Terminátor mindegyik egyedi idvel) , amihez az adott helység vezérlő, vezérelt elemei és szenzorai kapcsolódnak (terminálódnak), adott lehetősége szerint. 

  a,  RS485

  b. zigbee

  c. ble

2. a Terminator tudja a hozzá kapcsolt elemeket helyben kezelni

3. a Terminatorok tudnak egymáshoz is közvetlen kapcsolódni (zigbee, ble, wifi) és eseményeket, vezérlést, közös konfigot (vezérlési logika) cserélni. 

4. a Terminatorok a helyi hálózatra wifi, LAN (akár PoE) felfűzhetőek és egy központi gatewaybe csatlakoztathatóak. pl legyen a központ egy HomeAssistant, ami minden elemet  lát mintha rá lenne kötve, de valójában a terminátor kezeli le 

Most hogy így végére értem az eszme futtatasomnak és vissza olvastam, lehet kellene egy master HA és decentralizált önálló HAk, amik helyi scope ba letoltik a configot a master ről valamint kiajanljak a maguk cuccait egymásnak és a masternek. Így master és masterless állapot is megoldható quorum alapján ;) 

Keresgéltem picit, s látommmás is gondolt hasonlóra

https://community.home-assistant.io/t/master-ha-instance-with-multiple-…

Az RS485 jó, megbízható szabvány de szerintem rossz irány ha teljesen központositani akarod egy helyre, valamint nem árt ha más termék is beköthető a rendszerbe. 

Ezt mar tobben is irtak itt. Szerencsere en is igy gondoltam es kb. igy is lett osszerakva. Vannak/lehetnek halozati szegmensek, amik egy HUB-szeru eszkozre vannak rakotve. Ha pl. megall a hub a classic dolgok mennek tovabb.

Kidobott idonek ereztem ezt a "featuret", mert a tobb ev alatt a 4 helyen oszesen 1 db relayt + 1 tapot kellett cserelnem, a kommunikacioval soha nem volt gond.

De most orulok, hogy ti is fontosnak tartjatok ezt!

3-4. Ez nagyon draga lesz... Alacsony baudrate-en az RS485 az osszes felsoroltat felulmulja mint atviteltechnika.

Jelenleg a IOT2020-as gateway kozvetlenul csung az RS485 halozaton azon fut a HA. Az RS485-re lehet rakapcsolni a wireless extension module-t es bridge-elheto a halozat.

Keresgéltem picit, s látommmás is gondolt hasonlóra

"I have over 3k nodes (sensors, switches, etc) in my home."

Ez egy orult :D

Túl bonyolultan gondolkodsz. Az esetek többségében elég egy központi vezérlő, esetleg néhány helyi átjáró (ha távolság vagy eltérő protokoll miatt nem oldható meg máshogy), de felesleges túlbonyolítani. Ilyen konfig letöltős elosztott rendszer még nagyon a jövő, addig sok alapvetőbb kérdésnek tisztázódni kell.

Egy ház tipikusan nem "mission critical" üzem. Rövid távon a legrosszabb esetben elő kell venni az elemlámpát. Kicsit hosszabb távon az kellemetlen télen, ha nem megy a fűtés. Vagy nyáron locsolni kell.

A kérdés az, hogy milyen meghibásodást mennyi idő alatt, milyen szakértelemmel lehet orvosolni.

Nekünk 7 év alatt a legrosszabb az volt, mikor a nyaralás utolsó előtti napján elromlott a szünetmentes, ezáltal semmi nem működött, mikor hazaértünk. Ennél csak az lett volna rosszabb, ha téli kéthetes utazás első napjaiban történik ugyanez (bár az öntözés miatt nyári kánikula alatt is elég rossz lett volna).

Nálunk 4db SPOF van:
- szünetmentes - megtapasztaltuk, ha automatizálás független konnektorral ki lehet iktatni, akkor minden fel tud állni (ezen még valószínűleg javítok, hogy adott esetben az anyósomat vagy bárkit meg lehessen kérni rá, ha nem lennénk otthon és nem opció hazarohanni)
- busz tápja: még nem romlott el szerencsére, hatása lényegében egyenértékű a szünetmentes kiesésével - van tartalék, nem bonyolult kicserélni (legrosszabb esetben villanyszerelő közreműködése kell)
- busz-ethernet átjáró: hasonló, mint a busz tápja, nagyon könnyű cserélni (legrosszabb esetben villanyszerelő közreműködése kell)
- vezérlő: húzósabb eset, ennek egyszerű megoldásán dolgozom, de 1-2 óra alatt most is tudok alternatívát biztosítani (akár távolról is).

Ha otthon vagyunk, akkor az első három gyorsan megvan, így a vezérlő nélküli dolgok (lámpák, redőnyök, kapuk) működnek. A vezérlő hiányát kibírjuk akár 1-2 napig, legfeljebb télen annyi idő alatt azért lehűl valamennyit a ház.

Ha nem vagyunk otthon, akkor minden kibír 1-2 napot.

Szerintem sokkal fontosabb, hogy robusztus legyen a rendszer (könnyen bővíthető, azaz lehetőség szerint busz alapú), jó minőségű alkatrészek legyenek.