Nyilt forrasu otthon automatizalas - hardver

Sokan vannak itt aki foglalkoznak a temaval, ugyhogy kernem szepen a segitsegeteket :)
 

A tortenet:

Amikor felujitottunk ~3-4 eve szetneztem a piacon kaphato megoldasok kozott, es egyszeruen tularazottak voltak. A radios megoldasokat nem csipazom. A retrofit eszkozok (mint pl. a Shelly es baratai) egyeb nehezsegeket hordoznak.

A vegen sajat megoldast raktam ossze ami azota is jol szuperal. Van egy RS485 bus, amire ra vannak kotve a szenzorok, vezerlok, kapcsolok es igazabol minden... Lassan ki lett kalapalva minden problemaja, van bootloader, titkositott a kommunikacio stb... Nem tudtam elkerulni, lett BLE-s radios resze is. :(

Nagyon sok ido lett beleteve.

Maga a rendszer onmagaban tud mukodni. Nem kell SD kartyat cserelni, halozatot epiteni, WiFi-t piszkalni, hogy mukodjon a vilagitas :D Ha kell, termeszetesen bele lehet nyulni kivulrol. Jelenleg egy Siemens IOT2020-on futo HomeAssistant MQTT-n keresztul piszkalja, melle szepen be lehet iktatni a piacon kaphato bevalt eszkozoket. DIN sinen van minden, egyszeruen lehet szerelni, jol birja a zajt, lett ESD tesztelve.

A kabelezes CAT 5e F/UTP, amin 12-24V tap megy az RS485 es az utolso paron kiserleti jelleggel 10base-T1S Multidrop Ethernet megy (Single pair ethernet), de ez meg nagyon uj technika.

Most ujbol szetneztem, hogy mizu. Meg most is nagyon draga minden, az OpenMotics az ami profinak tunik, de nem igazan fejlesztik. Van meg sok wireless megoldas is, de takolos szinte mind. Altalaban a tamogatas hianya, zero security es draga megoldasok jellemzik ezeket.

Kb. 1-2e Ft-ba kerul egy ilyen vezetekes "vegpont", igy egy lakasban viszonylag olcson ossze lehet rakni egy ilyen rendszert (100-150e Ft). Minden egyszeruen cserelheto, ami mar ki lett talalva es olcso, azt nem lett ujbol feltalalva. Pl. az IO modulok kulso DIN-es relayeket hajtanak meg.

Termeknek indult (4 lakas/haz-ban mar ez uzemel), de a csalad mellett nincs ido ezt ugy fejleszteni mint regen. Arra gondoltam, hogy beleraknek meg egy kis energiat es nyilt forrasu projektkent folytatnam.

Elkeszitenem a v2 verziojat, ami szebb es jobb. A nagy/fontos resze egy pici felforraszthato boardon lenne (wired/wireless). Az lenne a cel, hogy ha valaki akar valami sajat ketyeret csatlakoztatni, akkor egyszeruen meg tudja oldani es a bonyolultabb reszet ne piszkalja. Az osszes meglevo dolgot is atalakitanam ilyenre.

Amiben kellene a segitsegetek:

Szerintetek van ertelme?
Van akit erdekelne egy ilyen rendszer?
Szivesen hasznalnal egy ilyen open-source megoldast?
Mi kellene ahhoz, hogy ez jo legyen? (jo dokumentacio es guide-okon kivul)

Hozzászólások

1, Talán

2, Engem

3, Igen

4, Picit többet kéne tudni róla, elérhető róla valami komolyabb anyag?

Define jó. Mit jelent, hogy jó?

Technikailag akkor lesz jó ha egyszerűen szerelhető, olcsó, és kimegy a világból. Üzemeltetés szintjén akkor lesz jó, ha szabványos, és millióan gyártják. Enélkül nem fog menni, hogy veszek egy random szenzort, feldugom és megy, illetve nem fogom tudni a más által kiépített rendszert átvenni, szervizelni, üzemeltetni. (Azaz mennyire egyszerű egy szolgáltatási réteget ráhúzni?)

Én a következők miatt nem vágtam bele az okosotthonozásba:
1.  Bonyolult kiépítés. Franc sem fogja végig madzagolni az egész házat. A legtöbb helyre már megy valami amin lehetne kommunikálni (220, fűtéscső, stb...), de az eszközök ezt nem képesek használni. A rádió meg ugye megbízhatatlan.

2. Az olcsó, sorozat gyártott terméken nem mennek net nélkül, illetve szeretnek haza telefonálni. Ha nem, akkor drágák :) Sajátot barkácsolni nincs időm.

3. Integráció hiánya. Ennek akkor van értelme, ha a rendszer mindent is tud. (Tudja hol vagyok a lakásban és kapcsolgassa a villanyt, tudja mikor érek haza, és vezérelje a fűtést, hozza utánam a zenét a házban, ismerje fel, és hajtsa el a szomszéd macskát a homokozóból, stb...) Ez akkor megy, ha a központ mindennel is tud beszélni. Ilyen csak csilliárdokért van (vagy pénzben vagy idővel vagy az adataiddal fizetsz).

4. Az igény hiánya. Sosem fog tudni egy ilyen rendszer annyit adni, ami miatt igazán megérné. Sosem spórolja meg az árát, állandó kockázat, hogy a meghibásodás miatt probléma lesz, stb... Olyan ez, mint a VR. Szép, szép, csak mire jó?

Inkább az a kérdés, Te mit szeretnél? Ha nincs idő fejleszteni, egy OS license alatt kiadni még mindig jobb, mint kidobni. Ha van idő fejleszteni akkor építhetsz valami nagyobbat. Ennek eszköze lehet az OS kiadás. Pl. ha rendszerterjesztésben látsz lehetőséget, akkor az OS termék lehet ennek alapja (az OS termék gyártására, üzemeltetésére tanítasz másokat, akik az üzemeltetést árulják szolgáltatásként. Most is ez megy, bevásárolod magad egy riasztó márkába, és a kiépítésből/üzemeltetésből lesz pénzed. De pl. az olcsó videós kapucsengőkkel van gond, mert a kínai szerveren keresztül megy a hívás, és erre az üzemeltető nem lát rá. Hol megy, hol nem, sosem tudja mi a baj, a megrendelő pedig elégedetlen. Ha lenne egy tákolható rendszer...)

Define jó. Mit jelent, hogy jó?

Jogos. Te megvalaszoltad, kozszonom!

1. A tapasztalat az, hogy egyszerubb. Nem sokat de valamennyi vezeteket sporolt is a megoldas, de valoban, ez nem egy plug and play megoldas.

Inkább az a kérdés, Te mit szeretnél? 

Nem akarom kidobni es van valamennyi ido ra. Ha nem 1-2 ember fejlesztene akkor lassan megoldhato lenne az interopabilitas, ahogy te is irtad.

1. igen

2. igen, engem is

3. igen, az én megoldásomban a home-assistant adja a szoftvert, a jó hardware-t még keresem

4. ahogy előttem is kérdezték, milyen szempontból gondolod "jónak" megcsinálni? Technológiailag jó? Privacy szempontból jó? Gazdaságilag (neked) jó?

Én másik úton indultam el, docker-compose alá teszem be a komplett (szoftver) infrát. Emiatt fejleszteni talán egyszerűbb, a futtatásához meg már talán az rpi3b is elég erős a rpi4 biztosan elég.

Gazdaságosság felől nézve (kicsit startupos szemlélet) azt gondolom hogy az általános megoldásokból már van elég, láthatólag nem lettek igazán sikeresek. Inkább egy speciális(abb) problémát kell jól megoldani és/vagy folyamatos szolgáltatást adni hozzá.

Ebben a műfajban a mérnökóra a legdrágább dolog, a user által összerakott DIY cuccokból nem lesz nagy pénz.

Gábriel Ákos

4. ahogy előttem is kérdezték, milyen szempontból gondolod "jónak" megcsinálni? Technológiailag jó? Privacy szempontból jó? Gazdaságilag (neked) jó?

Hat itt az a kerdes, hogy neked mitol lenne jo! Technologiailag szerintem olcso es jo. Privacy szempontbol jo, hisz te dontod el mi legyen. Gazdasagilag nekem nem jo, de akar meg lehet belole valami.

Nekem ez a jo, azokon kivul amit tobben itt irtak:

  • Olcso, kicsi meret, kis fogyasztas
  • Olcson, egyszeruen lehessen flashelni. Ne Seggert/Lauterbach-ot kelljen venni debuggolasra.
  • Villanyszerelo friendly legyen aka. JoskaFriendly™
  • Ha valaki konyit a dolgokhoz annak is egyszeru legyen megerteni a mukodest
  • Legyenek hozza debug tool-ok.
  • Legyen egy community mogotte, ne lassak a GitHub-on 500 nyitott issue-t
  • Home-solderable legyen

Gazdaságosság felől nézve (kicsit startupos szemlélet) azt gondolom hogy az általános megoldásokból már van elég, láthatólag nem lettek igazán sikeresek. Inkább egy speciális(abb) problémát kell jól megoldani és/vagy folyamatos szolgáltatást adni hozzá. Ebben a műfajban a mérnökóra a legdrágább dolog, a user által összerakott DIY cuccokból nem lesz nagy pénz.

Azt gondolom ez azert van mert egy full-stack-et akar mindenki megoldani. Ilyen software-bol van mar 2-3 eleg jo, azt kell kalapalni.

Ja igen, ami nagy érték tudna lenni az a HomeAssistant seamless integráció.

Gábriel Ákos

Ez a simatic 2020 elég király cuccnak néz ki, lehet veszek egyet, kösz a tippet :)

Gábriel Ákos

Saját tapasztalataim röviden: Nekiálltam pár éve énis építgetni magamnak, elsőnek esp alapon wifin, saját akksival (18650), hő és páramérőket, nyomtattam saját házat 3d nyomtatóval, csináltam domoticz integrációt stb.

Működni működött, egészen addig amíg gondolt egyet és mégsem, akkor lehetett nekiállni debuggolni mizu, mindenzt volt hogy 3 naponta, volt hogy 3 hónaponként.

Miután elköltöztünk családi házba, dobtam az egészet, és fut egy HomeAssistant, Van egy Deconz zigbee kütyű, és a brix saját BT része, és ezzel oldottam meg mindent vezeték nélkül.

Hatótáv csodás, éveket megy egy elemmel minden, és ha bővíteni kell veszek fillérekért még egy érzékelőt, kapcsolót, kutyafülét. :)
 

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Hat igen. A vezetekes resze <1$ alatti microcontrollerekkel van megoldva, a wireless reszenel pedig CC2652RB. Ez egy viszonylag uj chip, standby power 0.94 µA :)

A wireless megoldasoknal a nagy kerdes mindig a fali kapcsolo, az hogy van megoldva? 

Bocs, itt elmaradt a válasz.

Alapjáraton a fényeket Philips Hue irányítóval  kapcsoljuk, direkt így vettem csomagban égő+kapcsoló kombóban, így jelentősen olcsóbb.

Ez alól jelenleg kivétel a konyha, ott az elszivó és főzőzóna világítást egy xiaomi gombbal oldottam meg, ami egy xiaomi konnektort kapcsol.

Extra dolog lesz még idén, hogy a Ariston bojlert felokosítom, mégpedig úgy, hogy reggel-este legyen forróvíz fürdödni, napközben pedig egy folyamatos 45 fokos víz legyen. Ezt zigbees sonoff eszközzel tervezem + hozzákapcsolva a ds1820b gyári hőmérője.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

ha bővíteni kell veszek fillérekért még egy érzékelőt, kapcsolót, kutyafülét

 Esetleg dobj egy linket, hogy konkrétan hol és mennyiért adják azt az utolsó kapcsolót, érzékelőt és kutyafülét, amit legutóbb vettél!

Amikor én néztem, nem találtam _semmit_ értelmes áron. Persze lehet, hogy számodra a fillérekért magasabb, mint számomra az értelmes ár. A konkrét megrendelhető termék a webshopban link azon is segíthetne, hogy biztos ugyanarról beszéljünk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyen érzékelő van a wc-ben, alkonyat után felkapcsolja a világítást félfényre ha mozgás van (este megyünk budira :)), ha nincs aktivitás lekapcsol 5 perccel később, 4300HUF: https://www.emag.hu/xiaomi-mi-motion-sensor-mozgaserzekelo-xmmms/pd/DZK506BBM/?cmpid=86764&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9Iw-9bnobToOs-Fupcfnjia4LoTByYy31lVoblpwMm5llPykOcbec4aApCwEALw_wcB

Ilyen hőmérőim vannak, ahova a BLE már nem ér el, illetve kint is a kertben, kazánházban, 4000HUF: https://xiaomi.hu/termek/xiaomi-mi-temperature-and-humidity-sensor-zigbee/

ÉS ilyenek ameddig a BLE elér, 5000HUF: https://www.pcx.hu/xiaomi-nun4019ty-mi-homerseklet-es-paratartalom-mero-186434?referer=google_merchant&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9KaNyvxMJEL-nBWeeHDUYl9aqJQ747V93Q2o5_Gks_ujpzlKLzKh3saAlzUEALw_wcB
 

Bejárati ajtón ilyen van, jelez ha nem vagyok otthon a telóm gps jele alapján, 4300HUF: http://xiaomishop.hu/szenzorok-es-kapcsolok/mi_smart_home_ajto_vagy_ablak_erzekelo

Kapcsolóból a hue-val kapcsolom a normál fényeket, a konyhában a munkavilágítást és elszívót ilyennel + okoskonnektorral 3000+5000HUF: http://xiaomishop.hu/szenzorok-es-kapcsolok/mi_smart_home_vezeteknelkuli_kapcsolo

Illetve van pár ikeas égő + kapcsoló, kazánházban, és majd a külsőket is ilyenre szeretném, ez a típus elvileg, 3000HUF: https://www.ikea.com/hu/hu/p/tradfri-fenyero-szabalyozo-keszlet-10435926/

Illetve van a konyhában és fürdőben 1-1 vízfolyás érzékelő, azt most nincs sehol rakin itthon ha jól látom.

Ezek szerintem még kínával összemérve sem drágák, cserébe kiforrottak és megbízhatóak.

Maga a központ egy Gigabyte Brix Home Assistanttal, deconz usb zigbee stickel.

jah meg alexa lemaradt, de bevallom nem sűrűn alexázunk :D

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

OK, hát most is tanultam valamit.

Ezek a Xiaomi Mi eszközök, amiknek a leírása mindenhol csak azt tartalmazza, hogy Xiaomi Mi Control Hub kell hozzá és sehol nem említik, hogy hogyan is kommunikálnak, akkor ezek szerint Zigbee-vel mennek, és valójában nem kell hozzá a Xiaomi Control Hub, hanem a saját cuccodhoz hozzá tudod kapcsolni.

Így már értem. Én Zigbee motion sensort vagy Zigbee light switch-t kerestem eddig, és ezeket sokkal drágábban találtam csak. Pl. Amazonon a Zigbee villanykapcsolóra 62 fontos találatot kaptam, és ugyan pont ez ami neked van nincs az Amazonon, de más oldalakon 8-10 font körül kérnek érte, ami valóban sokkal barátibb ár.

Talán csak egyetlen dolog nem tetszik (de ez már szőrözés). Ez* mind nagy és fehér és falon kívül van. Nálatok ez nem gond? Én pl. nemrég cseréltem le az összes falban lévő kapcsoló fehér műanyag kapcsolót fémre, mert jobban néz ki. Ezek után visszatenni a fehér kapcsolókat kicsit visszalépésnek érződik.

Szóval köszönöm, ez értékes információ volt.

* nem csak a Xiaomi, a többi találat is

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ügyes. Köszi.

Gyorsan átfutva a listán ugyan nem találtam pont ilyen eszközt, de voltaképp mindegy is. Nem tartok még ott, hogy az egész ház világítását átalakítsam. Ha meg odakerül a dolog, lehet, hogy funkcionálisan többet akarok majd, mint amit a mostani kapcsolók tudnak. Pl. dimmelés meg ez-az jó lenne, de messzire vezet ez. Pl. át kell vezetékezni az egész házat. Na, szóval nem holnap lesz a napja.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mondom, elsősorban nem az a gond, hogy nincs eszköz.

Ez, amit mutatsz, ez nem a kapcsoló "mögé" építhető, hanem valahol ki kell neki alakítani egy helyet, ahová be lehet vezetékezni. A hely lehetne elméletben a kapcsoló mögött is, ha lenne ott 0 vezeték (nálam pl. nincs).

De mondom, nem az a legnagyobb gond, hogy nem találok a listában kapcsolót. A világítótesteim nem dimmelhetőek, szóval mindet cserélni kéne. A kapcsolóim ki/be tudnak kapcsolni, dimmelés vezérlésre nem jók. A vezetékeim logikája és elhelyezkedése nem teszi lehetővé az egyszerű beépítést, szóval azt is meg kellene változtatni mielőtt nekilátunk ennek a projektnek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én az összes normál fény kapcsolót wagoval összekötöttem, legletteltem, és ment a fali hue kapcsoló a helyükre fényt kapcsolgatni, főleg hogy az egy mágneses keretben van, így akár a gyerekek bevihetik az ágyba, stb. :)

Nagy okosság: https://www.obi.hu/fenyeroszabalyzo-kapcsolok/philips-hue-fenyero-szabalyozo-kapcsolo/p/4285714?wt_mc=gs.pla.M%C5%B1szaki.Villanyszereles.&wt_cc1=2035571250&wt_cc4=c&wt_cc9=72660634980&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9KZlA9Py2SxygZpyX2b43MtX-J3kudUVetWx63vTuS_GsMuUn_MpsgaApSlEALw_wcB

Én mindig égővel vettem egy csomagban, így jobban megéri: https://www.alza.hu/philips-hue-vezetek-nelkuli-fenyero-szabalyozo-csomag-d5678438.htm?kampan=adw_osvetleni_pla_all_osvetleni_produkty_c_9050393_PHL19039&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9JJNLaiNa-iQcc5xd9BNudMswc8LU2-n96DRRuakFv15PCm2wQcmgkaAhh5EALw_wcB

 

Ja és az új széria már tud BT-t is :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Bocs, még lemaradt a légkondik okosítása, azt rm mini-vel oldottam meg, gombnyomásra bekapcsolja a légkondi(ka)t, hűtésre állítja, és beadja a 23 fokot.

Ezt nyáron ha szükséges automatizációba kötöm a szoba hőmérőkkel, és valóban olyan lesz a hőmérséklet amit télen is megszoktunk :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Amazon.de-ről rendeltem, igen kiváltja, így hozzá kapcsolódnak a zigbee eszközök.

Nálam vegyesen van, a deconz terminálja a zigbee kütyüket, a hue-t leszámítva, mert ott a gyári megoldás tökéletes nekünk, hogy akár saját appal, akár ha-val is lehet birizgálni a kapcsolókon kívül.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Már írtam fentebb is, de szerintem érdemes ránézni a Zigbee2Mqtt projektre is, már ha megfelel az általa nyújtott mqtt interface. Előrébb jár mint a deconz féle megoldás, és a community is jóval nagyobb.

A "Z2M" alapvetően a TI cc25xx Zigbee snifferére épül, amihez a projekt készít custom firmwaret coordinator vagy router funkciókhoz. Valamint az utóbbi években összekalapálták majdnem 800 eszközhöz a támogatást, és ez persze folyamatosan bővül. Coordinator firmware -s cc stick: ezt dugod abba az eszközbe amin a z2m fog futni, a router firmware-es stickeket pedig szétszórhatod a lakásban/házban, növelve a lefedettséget (ezeknek csak USB táp kell, pl. egy klasszikus USB-A csatis mobiltöltővel mehetnek az eldugottabb konnektorokba). Én kb. 160m2-t fedek le a coordinatorral és 1db routerrel. Ha router funkcionalitással bíró zigbee eszközök is be lesznek vonva (jellemzően a fix tápos cuccok ilyenek, pl. az izzók), akkor elég lehet maga a coordinator. Nálam HUE van, és nehezen tudom elengedni a gyári megoldását (a HUE entertainment mode, firmware frissítési lehetősége, és egyebek miatt), ezért használok cc routert is.

Több mint 1 éve üzemel a rendszer, és semmi gondom nem volt vele. Maguk a cc sitckek 1x USD körüli áron szerezhetőek be, és ugyanennyiért kapod hozzájuk a flasheléshez szükséges debugger eszközt is.

Miért váltottál domoticz-ról? Én most azt gyurmászom, elég jónak tűnik, de ha van tapasztalat hosszú távon, ami miatt nem érdemes "beleélnem magam", akkor még most váltok ;)

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Amikor anno néztem, a HA még erősen pilótavizsgás volt, a domoticz egyszerűbb, de utána amikor elkezdtem mélyebben belemenni, automatizációk pl, rájöttem, hogy a HA való nekem.

Költözés után megcsináltam, és imádom :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szerintetek van ertelme? Van akit erdekelne egy ilyen rendszer? Szivesen hasznalnal egy ilyen open-source megoldast?

Virágozzék száz virág, hogyne. Én open source közzé szoktam tenni prototípusokat, szokták szeretni a népek, akikhez eljut.

Mi kellene ahhoz, hogy ez jo legyen?

A kérdés általában az, hogy másoknak is pont az és pont úgy jön be, mint ami neked... mert ugye ezek a dolgok olyanok, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra, kivéve az IoT buzik. :)

Ezek a dolgok pont úgy indulnak, ahogy írtad: nincs a piacon olyan, ami kielégítené az igényedet és ennek két oka van:

a, olyan igényed van, ami tényleg egy niche, ha ráfekszel a dologra, akkor degeszre keresed magad
b, rétegigényed van, szélsőséges esetben rajtad kívül senki más nem érdekel.

Én például olyan világítást szerettem volna, hogy tudjon LED szalagot dimmelni, de lépcsőházi nyomókapcsolóval, úgy, hogy ha kattintok, akkor fade-in teljes fényerőre, ha kattintok, fade-out, ha nyomva tartom és elengedem, akkor megáll a fényerő ott, ahol elengedtem, illetve fényszenzor alapján tartja a beállított fényerőt, nem mellesleg PIR szenzorral lekapcsolja, ha nincs mozgás, de nem hirtelen, hanem két lépcsőben fade-out van, nem hirtelen villany leolt, aztán botorkálsz.

Nem találtam ilyet, megépítettem lassan két éve, de még mindig nincs, pedig többször is leírtam. Ehelyett van olyan, hogy távirányítóval, mobillal, hangvezérléssel, tapsolással, gesztussal, álló fasszal vezérelhető világítás, mert ez kell a népnek, ettől okos a világítás. Ettől függetlenül, akik nálunk jártak, azoknak tetszett és kurva könnyű hozzászokni, hogy éjjel tudsz derengő fényt csinálni, ha dolgod akad, nem kell mobillal botorkálni, nem kell mobilt baszkurálni, nem kell káromkodva háromszor elsuttogni a mobilnak, hogy mit szeretnél. De emellett lehetőség van ez utóbbira is és mondjuk MQTT-n minden fényt lekapcsolni a házban, ami ilyen vezérlésű. Szóval nem tudom, hogy rétegigény-e vagy csak ingerküszöb alatti feature.

Ja, és sziget üzemben mennek, vezeték nélküli kommunikációval, az alapfeladatukat viszont hálózati kapcsolat nélkül is tudják, maximum akkor nem lehet MQTT-n kapcsolgatni a villanyt, csak a nyomókapcsolóval, mint egy kutyaközönséges buta világítást. Ezt a laza mesh network szerű működést inkább tartom okosnak, mint azt, hogy van egy házközponti vezérlődoboz, ami nélkül minden meghal, egy lámpát nem tudsz felkapcsolni.

Nekem ilyen van mindenhol: https://www.obi.hu/fenyeroszabalyzo-kapcsolok/philips-hue-fenyero-szabalyozo-kapcsolo/p/4285714?wt_mc=gs.pla.M%C5%B1szaki.Villanyszereles.&wt_cc1=2035571250&wt_cc4=c&wt_cc9=72660634980&gclid=Cj0KCQjwzZj2BRDVARIsABs3l9KZlA9Py2SxygZpyX2b43MtX-J3kudUVetWx63vTuS_GsMuUn_MpsgaApSlEALw_wcB

Itt gombonként kb bármit be lehet állítani pl. 1 katt full fény 2 katt fél fény, 3 katt mindkét lámpa, ahogy nyomod a dimet megy fel, ahogy le úgy le. És Alexával meg nyilván tudom hanggal is.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Igazából én arra törekedtem/még mindig törekszem, hogy egyszerű legyen és megfizethető a dolog.

Ismerősömnek pl. fibaro van, nem mondom hogy nem tetszik, de túlárazott erősen, és azért vannak bugok benne rendesen :D
 

ÍGy gyakorlatilag mindent eddig megtudtam/meg tudok oldani a kazánon kívül, de ott a kazán a hunyó sajnos :(

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Oké, olyat tud, hogy fényszenzor alapján fényerőt tart? Tehát fade-in, elengedem a nyomógombot, a fényszenzor mér éppen 1000 lux fényerőt és úgy változik a LED szalag vezérlése, hogy 1000 lux legyen a fényerő.

Olyat tud, hogy mozgásérzékelővel nem lekapcsolja a fényt, hanem x perc után a felére veszi és újabb x perc után kapcsolja le? Tehát nem kikapcsolja a fényt teljesen, hanem ad bőven lehetőséget, hogy jelezzem, kell még a fény. És csak lekapcsol, nem kapcsol fel, felkapcsolni csak kapcsolóval lehessen. Tehát bemegyek, ne legyen fény, de ha felkapcsoltam a lámpát, égve felejtem és kimegyek, akkor kapcsolja le.

Olyat tud, hogy több kapcsoló van a szoba több pontján ugyanahhoz a LED szalaghoz? És ezeket mind tudja akkor is, ha nincs épp WiFi kapcsolat vagy internet?

Ezeket mind tudja, ha integrálod egy normálisabb rendszerbe, ahol van lehetőség ezeket az automatizmusokat és viselkedéseket szabadon definiálni (pl. Home Assistant), és persze bele vannak integrálva az említett szenzorok is. A Philips szerencsére nem tartozik a köcsögök közé, nyitott az api, jól dokumentált. Felhő csak akkor van ha kifejezetten akarod/teszel érte (regisztrálsz, bekapcsolod, stb..), az alap működést a mobilapp és a vele egy hálózatban levő hue bridge adja, illetve ugyanezen bridget direktben szólítva  (az említett HA-val, saját sw-vel, akármivel) kapod a játszóteret is, ahol tényleg azt csinálsz amit akarsz.

Internet és Wifi nem kell neki, Zigbees, a bridge pedig vezetékes LAN-t kér, persze ha kell cloud (de miért kellene) akkor kell neki internet is. Ha viszont megáll a bridge, akkor game over. Ez engem is zavar, de együtt tudok vele élni, mivel ha az ember nem 1-2db HUE izzót vesz, akkor hétszentség, hogy előbb-utóbb lesz hideg tartalék, mert sokszor az akciós csomagokban kb. ingyen kapod (nekem konkrétan 4db is lett így, egyet el tudtam adni valami madárnak). A migráció egy új bridge-re pedig gyerekjáték, pár gombnyomás. Persze ha mindez éjszaka történik meg, és éppen szülni kezd az asszony, akkor az szívás...

Ezeket mind tudja, ha integrálod egy normálisabb rendszerbe, ahol van lehetőség ezeket az automatizmusokat és viselkedéseket szabadon definiálni (pl. Home Assistant), és persze bele vannak integrálva az említett szenzorok is.

Akkor nem tudja, főleg azt a részét, hogy ha épp nincs hálózat. Annak ellenére, hogy az egyik projektem pont felhő szolgáltatás IoT eszközökhöz, abban eléggé földhözragadt vagyok, hogy az eszközök önmagukban legyenek okosak és az alapfunkciójuk működjön akkor is, ha egyedül maradtak. Ha valami más is kell ahhoz, hogy működjenek, akkor nem okosak, hanem csak hálózatra vannak kötve.

Erre megoldás lehet a HUE-nál a Zigbee groupok alkalmazása, ott a bridge kiesése esetén is megmarad az eredeti funkció (azaz a kapcsoló működtetni fogja a vele egy groupban levő izzót, vagy izzókat). Tervben van nálam is, hogy erre állok át, de még nem mélyedtem bele nagyon.

Szóval szerintem ez nem annyira dealbreaker dolog, de elhiszem, hogy a saját főztöd a finomabb, én is így lennék vele.

Nade pont az van az igénylistádon, hogy az "alapfunkciót tudja akkor is, ha nincs kapcsolata (LAN)". Ezt persze sokféleképpen lehet értelmezni, nálam annyit jelent, hogy pl. világítás esetén legyen fény (on/off állapotot kezeljen). Minden egyéb csak fancy körítés, ami igazából teljesen ízlés kérdése, hogy az eszközbe kerüljön, vagy központosított megoldásba. Szerintem mindegyiknek megvan az előnye/hátránya.

Én pl. inkább a felé hajlok, hogy az infrastruktúra legyen jó (ne a legolcsóbb TP-Link cuccokból építkezzünk pl., ha wirelessre vetemedünk, akkor már legyen valamilyen mesh képes megoldás, stb...), áldozzunk erre is, cserébe kevésbe kell majd félni a centralizációtól, ha pedig a minőségi hálózat mégis beszarik, akkor a hibaelhárításig működjön az alapfunkció.

Minden egyéb csak fancy körítés, ami igazából teljesen ízlés kérdése, hogy az eszközbe kerüljön, vagy központosított megoldásba.

Az maga az alapfunkció, hogy mindazt tudja akár hálózat nélkül, amit írtam. Ha van hálózat is, akkor az a fancy körítés, hogy mobilról is akár le tudom kapcsolni. Nem ízlés kérdése, hogy ha épp nincs hálózat valamiért, akkor nem működik több mint a fele az alapfunkcióknak.

Az elmúlt évben hányszor nem volt hálózatod?

Előfordult többször is, mint írtam, légvezeték van, sokkal gyakrabban van áramszünet, mint mondjuk egy földkábeles kertvárosi részen vagy egy belvárosi lakótelepen.

Nekem 1x, de akkor áramszünet miatt világítás sem volt :D

A fentiek miatt 12/24 voltos LED szalagok vannak, deep cycle akkuról táplálva (és majd szigetüzemű méretezett napelemmel töltve, ha mindenhol áttérek erre és elkészül a veranda, aminek a tetején lesznek a napelemek), tehát van világításom áramszünet esetén. Fűtésem és meleg vizem is így lesz, 24 voltos keringtető szivattyúkat használok, 2 x 1000 liter puffertartály és 1 x 300 liter HMV indirekt tároló kerül a kazánházba egy hónapon belül, hőszivattyúval elsődlegesen és vegyes tüzelésű tartalék kazánnal, ez utóbbival a fűtés és meleg víz szintén akkuról tud menni, az esővízgyűjtőből is tudok adott esetben vizet szerezni, ha nem lenne vezetékes víz (vagy mondjuk színe és szaga van, ami évente néhányszor előfordul).

Szerintem kicsit túlmisztifikálkod ezt így látatlanban :)

Nem feltétlen. Kitűztem egy célt, hogy szolgáltatási problémák esetén mi az, amit minimumnak tekintek: világítás; fűtés; szűrt ivóvíz, hideg és meleg víz; főzési-sütési lehetőség. Errefelé nagyon is realitás az, hogy a rezsicsökkentésben kivéreztetett közműcégek nem tudnak gyorsan és hatékonyan dolgozni, se a hálózat bővítését, se a karbantartását és fenntartását nem látom biztosítottnak hosszú távon.

Világos, én csak arra gondoltam, hogy nálunk mióta ideköltöztem, víz, gáz, csatorna, internet gond nem volt, áramszónet 1x volt 10 percig kb.

Cserébe a kazánom hülyéskedett, az egerek elleptek, most éppen a hangyák szórakoztatnak a kertből belefelé néha, ezeket én nagyobb parafaktornak tekintem, legalábbis itt Aszódon. :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én már nem tudlak követni, kicsit összemosod a dolgokat ezzel a "legyen világítással", meg hogy csak "alapfunkció kellenek havária esetén", de amikor fentebb jeleztem, hogy ezt tudja más is oob, akkor meg kiderült, hogy pörgő-forgó dimmelő istennyilának is kell lennie mégis.

Amúgy meg ha már ennyire sokat adsz a belső közműre, akkor tényleg nem értem, hogy miért tartasz egy minőségi eszközökből összerakott LAN hálózatból. Lehet, hogy a megbízhatósága benne lenne a top3-ban a házadon belüli rendszerek között, és csak utána jönnének olyanok, amik meghibásodása esetén mondjuk áram se lenne, vagy éppen fűtés. Szóval szerintem is túlmisztifikálod kicsit.

Nincs semmi összemosva. Van egy igénylistám, hogy mit várok el. Az elvárásnak része az is, hogy kiesett hálózat esetén is pont ugyanúgy működjön, ahogy leírtam, ezzel nyitottam, ez volt a "Mit akarok?" kérdésre a válasz. Amire most válaszoltál az a "Miért úgy akarom?" kérdésre a válasz.

Amúgy meg ha már ennyire sokat adsz a belső közműre, akkor tényleg nem értem, hogy miért tartasz egy minőségi eszközökből összerakott LAN hálózatból.

Mert azon a módon, ahogy összetettem, nincs a ház egészét érintő SPOF.

Szóval szerintem is túlmisztifikálod kicsit.

Ezt hadd én döntsem el, hogy az igényeim mennyire valósak.

nem igazan ertem mi fog ebbol a szalbol kisulni. tobben ajanlottak hogy mi van, mit tud. ha ez neked nemjo mert kell kacsalabon forgo kell gagogo modullal, hat akkor sajna olyan nincs.

most mit varsz a tarsosagtol? amit tudtunk mar leirta'k. biztassunk arra hogy csinald meg magadnak a csodalampat? hat tessek, csinald!

:/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én se értem, hogy mi fog kisülni. Onnan indultunk, hogy van egy igénylistám, amit elvártam volna, de mivel nem találtam olyat, ami ezt 100 százalékban tudja, ezért megépítettem.

Nagyjából ez volt a szál tartalma:

- Az X tudja... ööö, a 60 százalékát.
- Az Y tudja... ööö, a 80 százalékát.
- A Z tudja a 70 százalékát + 20 százalékot a W, csak akkor nem működik, ha kiesik a bridge és a hálózat.
- Oké, de egyik se 100 százalék.
- Túlmisztifikálod.
- Irreális igényeid vannak.
- Neked kacsalábon forgó gágogó modul kell, építsd meg magadnak.

Szóval oda értünk ki néhány nap alatt, ahonnan indultunk: nem találtam olyan dobozos eszközt, ami maradéktalanul kiszolgálja az igényeimet, ezért megépítettem magamnak.

most mit varsz a tarsosagtol? amit tudtunk mar leirta'k.

Bocsánat, én semmit nem vártam a társaságtól, egy darab kérdést nem írtam a nyitó hozzászólásomban, amire választ vártam volna.

Bárhogy olvasom vissza az ezzel kapcsolatos első commented (amire jöttek a reakciók) nagyon nem ez jön le belőle.

Nem találtam ilyet, megépítettem lassan két éve, de még mindig nincs, pedig többször is leírtam. Ehelyett van olyan, hogy távirányítóval, mobillal, hangvezérléssel, tapsolással, gesztussal, álló fasszal vezérelhető világítás, mert ez kell a népnek, ettől okos a világítás.

stb....

Ilyet kb. az ír, aki a Tescoban a szeme sarkából látja csak ezeket a hulladék termékeket, és semmit nem olvas utána. Persze hogy jött egy pár reakció, hogy ácsi, azért ez egyrészt nem erről szól, másrészt bőven vannak olyan cuccok a piacon amik nem ilyenek.

Kiegészítésnek írtad a végére a következő, külön bekezdésben, az igénylistán kívül:

Ja, és sziget üzemben mennek, vezeték nélküli kommunikációval, az alapfeladatukat viszont hálózati kapcsolat nélkül is tudják, maximum akkor nem lehet MQTT-n kapcsolgatni a villanyt, csak a nyomókapcsolóval, mint egy kutyaközönséges buta világítást. Ezt a laza mesh network szerű működést inkább tartom okosnak, mint azt, hogy van egy házközponti vezérlődoboz, ami nélkül minden meghal, egy lámpát nem tudsz felkapcsolni.

Ráadásul a utolsó mondatból azt derült ki, hogy te tényleg azt gondolod, hogy LAN hálózat nélkül az említett megoldások használói sötétben/hidegben ücsörögnek.

Nyilván nem gondolom hogy "hazudsz", hiszen sok commenten át kialakult már, hogy mit is szerettél volna pontosan közölni, de ez elsőre nem sikerült. Ha neked az igénylistádon az van, hogy hálózat nélkül is okos a kapcsoló kell, akkor is menjenek a csiligány funkciók, akkor elhiszem, csak nem ezt írtad elsőre, sőt, másodjára sem (harmadjára már igen).

Ilyet kb. az ír, aki a Tescoban a szeme sarkából látja csak ezeket a hulladék termékeket, és semmit nem olvas utána.

Nézd, az egész folyamból az jött le, hogy ahogy két éve se volt, úgy továbbra nincs ilyen. Közelítő megoldások vannak csak, amelyek egyike se fedi teljesen az igényeimet.

A saját igényeiteket és prioritásaitokat keveritek bele, az én igényeimet meg túlmisztifikáltnak veszitek.

Ráadásul a utolsó mondatból azt derült ki, hogy te tényleg azt gondolod, hogy LAN hálózat nélkül az említett megoldások használói sötétben/hidegben ücsörögnek.

Nézd, fel tudok sorolni legalább négy nagy nevű és elterjedt házközponti vezérlést, amelyiknél igaz, hogy ha megdöglik a házközponti vezérlés, akkor sötétben/hidegben ücsörögsz. Amúgy melyik házközponti csillagpontos megoldás az, amelyik túléli a központ meghibásodását és biztosít minimális funkcionalitást?

Nyilván nem gondolom hogy "hazudsz", hiszen sok commenten át kialakult már, hogy mit is szerettél volna pontosan közölni, de ez elsőre nem sikerült.

A szóbeli és írásos kommunikációnak vannak ilyen problémái, teljes körű és támadhatatlan specifikációt nem volt szándékomban írni, de bocsánatot kérek, hogy sikerült úgy megírnom, hogy mindenkinek átmenjen elsőre, jó így?

A tápellátásod is teljesen redundáns? Te is redundáns vagy?

Nem lehet, hogy a nagy gyártók azért nem ölnek ebbe akkora erőfeszítést, mert nem ér annyit az egész? Én például a saját esetemet tudom felhozni példának: ha meghal a busz tápja, akkor egyszerűen ki kell cserélni. De ha úgy van, akkor több buszra is fel lehet osztani a rendszert, és akkor csak részleges a leállás. Pénztárca+para függvényében kell felosztani a rendszert.
Ha azt veszem, hogy milyen gyakran romlik el egy táp és milyen komplexitás egy bonyolultabb elosztott rendszert felépíteni és üzemeltetni, akkor lehet, hogy nem áll arányban a kettő egymással.

Sokkal nagyobb a gond, ha például télen leáll egy hőszivattyú. De nyáron sem kellemes, ha nincs meleg víz. De ugyanúgy hideg lesz, ha megáll a keringető szivattyú és csak akkor veszed észre, mikor hűl a ház.

A tápellátásod is teljesen redundáns?

Igen.

Te is redundáns vagy?

Nem, én nem.

Nem lehet, hogy a nagy gyártók azért nem ölnek ebbe akkora erőfeszítést, mert nem ér annyit az egész?

Másra koncentrálnak: szolgáltatást és előfizetést akarnak eladni, nem pedig egy terméket, ami önmagában is jól elvan.

Én például a saját esetemet tudom felhozni példának: ha meghal a busz tápja, akkor egyszerűen ki kell cserélni. De ha úgy van, akkor több buszra is fel lehet osztani a rendszert, és akkor csak részleges a leállás. Pénztárca+para függvényében kell felosztani a rendszert.

Nincs ilyen értelemben vett táp, kutyaközönséges deep cycle akkuk vannak, azokon kutyaközönséges töltésvezérlők, azokon pedig egy kutyaközönséges ipari tápok, kutyaközönséges vezetékekkel, amelyek meg vannak címkézve.

Ha azt veszem, hogy milyen gyakran romlik el egy táp és milyen komplexitás egy bonyolultabb elosztott rendszert felépíteni és üzemeltetni, akkor lehet, hogy nem áll arányban a kettő egymással.

Miért van az a prekoncepciód, hogy bonyolultabb egy elosztott rendszert felépíteni? Amúgy meg attól még nem elosztott rendszer, hogy nincs házközponti vezérlő.

Sokkal nagyobb a gond, ha például télen leáll egy hőszivattyú. De nyáron sem kellemes, ha nincs meleg víz. De ugyanúgy hideg lesz, ha megáll a keringető szivattyú és csak akkor veszed észre, mikor hűl a ház.

Van tartalék fűtés, vegyes tüzelésű kazánnal, ami tud meleg vizet és fűtést is. A keringtető szivattyúk mindegyike 24 voltos PWM vezérelt, szabványosak, csereszabatosak, van tartalék is, a szenzorok meg szólnak, ha megállt egy keringtető szivattyú, nem abból derül ki, hogy hideg lesz. Ezen túl pedig van a legnagyobb helyiségben egy inverteres klíma, ami szintén tud fűteni.

Ezek KISS filozófiára épülő szigetüzemű rendszerek, amelyek nagyon minimálisan, vagy sehogy nem függenek se egymástól, se a külvilágtól. Tehát például a vegyes tüzelésű kazán gépészetének vezérlése annyit csinál, hogy keringteti a vizet, ha erre kap egy jelzést, vagy észreveszi a szenzorok alapján és addig keringteti a vizet, amíg kellően kicsi lesz a visszatérő és az előremenő vízhőfok közötti különbség, saját maga választja meg az optimális térfogatáramot. A fűtésrendszer többi részével semmi interakciója nincs és nem is kell, a külvilággal semmi interakciója nincs, csak küldi a mért értékeket, ha erre van lehetősége. Egyáltalán nem érdekes, hogy mögötte mi van, hogy éppen melyik puffertartályba megy a hő, kell-e fűtés vagy nem kell fűtés, nem az ő dolga.

Te nem vagy redundáns: számomra szempont, ha velem lenne valami, akkor a család ne legyen slamasztikában. Feleségem így is retteg a rendszertől. Ezenkívül az ingatlan eladhatósága is szempont lehet, bár nyilván lehet hallgatni a "nehézségekről".

"Szolgáltatást és előfizetést akarnak eladni": én senkinek nem fizetek semmit.

"prekoncepciód, hogy bonyolultabb egy elosztott rendszert felépíteni?" - ez nem prekoncepció, csak van már mögöttem néhány év tapasztalat. Ráadásul ami elromolhat, az el is romlik.

"attól még nem elosztott rendszer, hogy nincs házközponti vezérlő" - Ha több alrendszer kommunikál egymással, akkor az elosztott. Nálunk legalábbis olyan a ház, hogy nemcsak a világítás van szobán belül, hanem összefüggenek dolgok: redőny, időjárás, világítás, kapu, ...

"Van tartalék fűtés, vegyes tüzelésű kazánnal, ami tud meleg vizet és fűtést is. szenzorok meg szólnak, ha megállt egy keringtető szivattyú " - Itt jön be az a komplexitás, amit Te megértesz, de ha Veled történik valami (ne történjen), akkor nehéz lesz kibogozni még jó dokumentáció esetén is. Ha valami nem kellően szabványos és 10 év múlva történik gond, akkor annak a pótlása ismét nagy ráfordítást igényelhet.

Minél több entitás van, annál nagyobb eséllyel történik valami.

Ne érts félre, biztosan nagyon klassz a rendszer, amit összeraktál, őszintén minden elismerésem. Nálam mások a szempontok, kazán redundanciára nem akartunk költeni (bár a létesítési hely megvan becsövezési szinten), és talán a nagy gyártók sem feltétlenül estek a fejükre, hanem más igényeket akarnak kielégíteni (nyilván a profitjukat is szem előtt tartva). Az emberek nagy része ódzkodik a technikai és bonyolult dolgoktól, mert csak annyit hajlandóak eldönteni, hogy hideg van és ezért fűtést akar vagy sem. És lehetőleg olcsón (a menőzési faktor módosíthat ezen, de annak akkor látványosnak kell lennie). Én azt látom, hogy sokszor mérnökök is nagyon korlátoltak tudnak lenni, villanyszerelők/gépészek pedig pláne: benne vannak a szokásos napi lendületben és ez a cső látás határozza meg őket (persze azért vannak kivételek, de azokat nehéz megtalálni). Olyanból pedig tényleg kevés van, aki a másik szakterületére is hajlandó belepiszkálni.

Te nem vagy redundáns: számomra szempont, ha velem lenne valami, akkor a család ne legyen slamasztikában.

Miért lenne slamasztikában? SPOF nincs, egész házra jellemző hiba nincs, ha bármi rendkívüli történik, az egy helyiség egyetlen funkcionalitását érinti csak, pont annyira, mintha egy helyiségben elromlana egy kapcsoló, beállna a termofej, kiégne egy izzó vagy megdöglene egy tápegység. És semmihez nem kell extra kezelőszerv, semmi nem igényel hálózatot az alapvető működéséhez.

Feleségem így is retteg a rendszertől. Ezenkívül az ingatlan eladhatósága is szempont lehet, bár nyilván lehet hallgatni a "nehézségekről".

Akkor valamit rosszul csinálsz.

ez nem prekoncepció, csak van már mögöttem néhány év tapasztalat. Ráadásul ami elromolhat, az el is romlik.

Mögöttem is van több év tapasztalat, és? Ha elromlik, akkor, mint írtam, egyetlen helyiség egyetlen funkcióját érinti, pont úgy, mint akkor, ha nem okosítasz semmit semennyire.

Ha több alrendszer kommunikál egymással, akkor az elosztott. Nálunk legalábbis olyan a ház, hogy nemcsak a világítás van szobán belül, hanem összefüggenek dolgok: redőny, időjárás, világítás, kapu, ...

Nálam nem függenek össze a dolgok, ha mégis, akkor nagyon lazán kapcsolódnak egymáshoz és elvannak csatolás nélkül is minimális funkcióvesztéssel.

Itt jön be az a komplexitás, amit Te megértesz, de ha Veled történik valami (ne történjen), akkor nehéz lesz kibogozni még jó dokumentáció esetén is. Ha valami nem kellően szabványos és 10 év múlva történik gond, akkor annak a pótlása ismét nagy ráfordítást igényelhet.

Ebben nincs komplexitás, pont ezt és pont ennyit tud egy polcról leemelhető kazánvezérlő is, a komplexitás akkor jön, ha olyan dolgokat próbálsz hozzákötni a kazán vezérléséhez, ami nem oda tartozik. Ha megdöglik, akkor én kicserélem, ha nem tudom kicserélni, akkor jön egy fűtésszerelő és kicseréli egy bolti kazánvezérlőre és minden megy tovább. Semmivel se rosszabb a dolog, mintha ott egy bolti kazánvezérlő lenne, ami megdöglene, annyival jobb, hogy fordulatszám-vezérelt szivattyúkhoz való vezérlők kurva drágák, így olcsóbban kihoztam a magam örömére, de mint írtam, minden csereszabatos és nincs integrálva sehova. Nem fog egy másik rendszer meghülyülni attól, hogy a kazánvezérlést kicserélte valaki, a kazán vezérlése egy önálló entitás.

Te például hova és hogyan kötnél be egy vegyes tüzelésű kazánon lévő átfolyásmérőt, hőmérséklet és nyomás szenzort, szivattyút? Miért komplexebb a megoldásodnál az, hogy a kazán kap egy mindentől független saját vezérlőt?

Minél több entitás van, annál nagyobb eséllyel történik valami.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ezek nem integrált entitások, hanem nagyrészt egymástól teljesen függetlenül működő entitások.

Kezdem érteni, hogy hol beszélünk el egymás mellett. Mi itt otthonautomatizálásban gondolkodunk, te viszont az egyes elemek funkcionalitását növeled inkább (tudjon többet a dimmer funkció egy helyiségen belül pl.), és ezeket opcionálisan távirányítod mobilról, vagy valahonnét, de alapvetően manuálisan. Engem ez utóbbi teljesen hidegen hagy, sőt, kifejezetten idegesít, amikor egy gyártó, vagy egy user "okosotthonnak" hívja azt, hogy a mobiljáról kapcsolgat lámpákat vagy éppen a fűtést (nem rád gondolok itt, te nem írtál ilyet). Nekem sokkal inkább az tetszik, amikor automatizmusok dolgoznak, pl. ha távozó módban élesítem a riasztót, akkor kapcsoljon le az összes világítás, ha megy a locsolás a kertben, akkor ne induljon el a fűnyíró, stb.. napestig lehetne sorolni, gondolom mindenki ki tudja találni magától is ezeket. Az integrációnak köszönhetően pedig csomó olyan funkciót kapok, amivel amúgy nem rendelkeznék. Pl. a riasztónál maradva: a mozgásérzékelői adottak voltak a helyiségekben, de így, hogy mqtt-n kapom az állapotukat, tudom használni őket másra is (pl. lámpák kapcsolgatására), mindeközben a riasztó maga abból a korszakból való, amikor még sokaknak az jelentette az internetezést, hogy betárcsáztak modemmel. Mindehhez két szabály van csak, amiből soha nem engedek: nem lehet cloudos működése az adott komponensnek, valamint a központi vezérlés vagy az IT infra lehalása esetén tudnia kell az alapfunkciót.

Nem akarlak amúgy meggyőzni, félre ne értsd, csak rájöttem hogy mi lehetett a félreértés oka, és leírtam az én szempontjaimat is.

Mi itt otthonautomatizálásban gondolkodunk, te viszont az egyes elemek funkcionalitását növeled inkább (tudjon többet a dimmer funkció egy helyiségen belül pl.), és ezeket opcionálisan távirányítod mobilról, vagy valahonnét, de alapvetően manuálisan.

Nem, van egy alapvető funkcionalitás, amit lehetőleg minden körülmények szeretnék használni és vannak azok a funkcionalitások, amelyek az automatizálásról szólnak, és ezek egyáltalán nincsenek kizárva.

 Az integrációnak köszönhetően pedig csomó olyan funkciót kapok, amivel amúgy nem rendelkeznék.

Ezek nálam is működnek, lévén MQTT-n mindenki tud beszélni mindenkivel, ha épp van ennek előnye, de ez a nice to have funkcionalitás. Nem áll meg semmi az alapfunkciók közül, ha nincs hálózat vagy nem érhető el mondjuk a broker vagy a bridge.

nem lehet cloudos működése az adott komponensnek, valamint a központi vezérlés vagy az IT infra lehalása esetén tudnia kell az alapfunkciót.

Látod? Szerintem csak annyi a különbség, hogy te sokkal kisebb funkcionalitást tartasz alapfunkciónak, mint én.

Pl. a riasztónál maradva: a mozgásérzékelői adottak voltak a helyiségekben, de így, hogy mqtt-n kapom az állapotukat, tudom használni őket másra is (pl. lámpák kapcsolgatására), mindeközben a riasztó maga abból a korszakból való, amikor még sokaknak az jelentette az internetezést, hogy betárcsáztak modemmel. Mindehhez két szabály van csak, amiből soha nem engedek: nem lehet cloudos működése az adott komponensnek, valamint a központi vezérlés vagy az IT infra lehalása esetén tudnia kell az alapfunkciót.

És ez így hogy működik? Ha lehal az IT infra, akkor hogyan kapja meg a riasztó a mozgásérzékelők MQTT üzeneteit? És milyen riasztó az, ami ilyen régi, de kezeli az MQTT-vel küldött eseményeket?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A riasztónak közönséges vezetékes mozgásérzékelői vannak, amiket anno felszereltek hozzá. A megoldás meg úgy néz ki, hogy ezzel becsatlakozok a keybusra egy másodlagos kezelőt emulálva. A szenzorok adatait (összes mozgás + nyitás) ezután realtime kapom mqtt-n, és visszafelé is tudok a központnak parancsokat küldeni.

Slamasztika: azért, mert ha bármi elromlik, nincs kéznél, aki megcsinálja. Bár tudja, kit lehetne hívni, de ő maga semmit nem ért hozzá (például nem feltétlenül tudja meghatározni, hogy mi romlott el), ergó nem lenne komfort érzete. (értsd: el tudja mondani, ha csöpög a csap, ellenőrizni is tudja a javítást, de a ház automatizálás nehezebben átlátható vagy nem rögtön derül ki)

"Akkor valamit rosszul csinálsz" - örülök, hogy ennyiből átlátod a helyzetet, félelmetes elme vagy :-)

"Ha elromlik, akkor, mint írtam, egyetlen helyiség egyetlen funkcióját érinti" - ez oké, de ki tudja megcsinálni rajtad kívül, mennyi idő alatt, milyen áron? Ugyanerre a kérdésre mi a válasz 10 év múlva?

"Nálam nem függenek össze a dolgok" - nálam pont az összefüggés az automatizálás egyik oka.

"így olcsóbban kihoztam a magam örömére"
"Te például hova és hogyan kötnél be egy vegyes tüzelésű kazánon lévő átfolyásmérőt, hőmérséklet és nyomás szenzort, szivattyút? Miért komplexebb a megoldásodnál az, hogy a kazán kap egy mindentől független saját vezérlőt?"

Én sehova, ilyennel nem töltöm az időmet, ha van rá dobozos megoldás. Nem azért, mert Dagobert bácsi vagyok, hanem azért, mert valaki remélhetőleg jobban megcsinálta (nem értek hozzá vagy nem értettem hozzá és nem volt időm/affinitásom megtanulni).

"hanem nagyrészt egymástól teljesen függetlenül működő entitások."

Attól még a számossággal nő a meghibásodás esélye. Korábbi hozzászólásaidból nekem olyan rémlik, hogy egyedileg készített kütyüket (hardver+szoftver) használsz, de persze tévedhetek és emlékezhetek rosszul.

A lényeg, hogy más is készíthet/használhat olyan rendszert, ami megfelel az igényeinek, akár eggyel több SPOF-fal is, főleg ha saját szempontjai miatt másfelől jobban megéri. A fontos az, hogy mindenki tudja, kb mire vállalkozik, bár az tény, hogy erre nem mindig derül kellően fény a produkció előtt, csak utólag.

Slamasztika: azért, mert ha bármi elromlik, nincs kéznél, aki megcsinálja. Bár tudja, kit lehetne hívni, de ő maga semmit nem ért hozzá (például nem feltétlenül tudja meghatározni, hogy mi romlott el), ergó nem lenne komfort érzete. (értsd: el tudja mondani, ha csöpög a csap, ellenőrizni is tudja a javítást, de a ház automatizálás nehezebben átlátható vagy nem rögtön derül ki)

Miben más ez, mintha egy random fűtésszerelő által a két puffertartály közé feltett Euroster 11Z romlik el és ki kell cserélni és már egy másik fűtésszerelő jön ki, aki nem feltétlen érti az előző szerelő koncepcióját? Miben tudja jobban a család ellenőrizni a fűtésszerelőt? Miben csökken a komfortérzet? Miből veszik észre, hogy a két puffertartály közé tett Euroster 11Z romlott el?

ez oké, de ki tudja megcsinálni rajtad kívül, mennyi idő alatt, milyen áron? Ugyanerre a kérdésre mi a válasz 10 év múlva?

Ugyanolyanra én vagy bármelyik elektronikában kicsit is jártasabb ember. Egy impulzusrelére pedig le tudja cserélni bármelyik villanyszerelő.

nálam pont az összefüggés az automatizálás egyik oka

Akkor úgy fogalmazok, hogy nem függ minden mindennel össze és ha épp nem látják egymást az összefüggő dolgok, akkor by design nem esnek kétségbe. Tehát nem függ és soha nem fog függeni a hálószoba világítása attól, hogy kinn kell-e locsolni. Vagy nem fog leállni azért a fűtés, mert elveszett a kültéri hőmérsékletjel, hanem egy kevésbé optimális munkapontban fog üzemelni. Nincs SPOF.

Én sehova, ilyennel nem töltöm az időmet, ha van rá dobozos megoldás. Nem azért, mert Dagobert bácsi vagyok, hanem azért, mert valaki remélhetőleg jobban megcsinálta (nem értek hozzá vagy nem értettem hozzá és nem volt időm/affinitásom megtanulni).

Aham, én meg vegyipari gépésztechnikus vagyok vezérlési- és automatizálási szakirányon és informatikus mérnök automatizálási szakirányon.

Attól még a számossággal nő a meghibásodás esélye. Korábbi hozzászólásaidból nekem olyan rémlik, hogy egyedileg készített kütyüket (hardver+szoftver) használsz, de persze tévedhetek és emlékezhetek rosszul.

Miben más ez, mintha boltban vennék ugyanannyi darab kütyüt, hol a kockázat? És még mindig hozzátenném, hogy a meghibásodás soha nem érinti az egész házat, csak egy dolgot, azt, ami meghibásodott.

Azt is hozzátenném, hogy mivel nem milliós szériában gyártok elektronikát, ezért nem kell kicentiznem az alkatrészárakat, szívfájdalom nélkül tudok használni egy akár 40 ampert kapcsolni képes FET-et, amikor 2 amperről van csak szó, mert az a 20 forint különbség nem ver földhöz, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy egy bolti termék élettartama a jobb.

- ha egyik fűtésszerelő nem válik be, lehet hívni másikat, viszonylag sok van, viszonylag könnyű őket megtalálni

- én azt látom, hogy (látszólag) bonyolultabb dolgokhoz sokan nem szeretnek hozzányúlni: egy impulzusrelé talán betesz a szaki némi fejvakarás után, de ehhez kell, hogy látszódjon, hogy oda az kell (persze lehet, hogy egyértelműen látszik). az elektronikában jártasabb embert le kell akasztani valahonnan, illetve előbb meg kell találni és kell, hogy hajlandósága legyen más dolgába belepiszkálni.

- "egy bolti termék élettartama a jobb" - ez tiszta sor, a boltba került termékek sem varázslással készültek, csak egy rendszer lényege nem az alkotó részek halmaza egyenként, hanem együttműködésük. ha nincs kellő dokumentáció, akkor nem biztos, hogy egyik oldal megráncigálása mit okoz, főleg ha nem megfelelően méretezett alkatrészek kerülnek ide-oda, ami a külső szemlélőt esetleg elbizonytalanítja (főleg ha inkább lelkes, mint hozzáértő)

- írod az MQTT kommunikációt: az oké, hogy mindenki mindenkivel tud kommunikálni, de a logikát milyen programozási nyelven rakod össze, min fut? ha nem hozzáértő kerül a ház közelébe, honnan kerítsen valakit, aki ért hozzá? még az sem elég, hogy "informatikus", mert a szakmának van egy nagyon híg része is, a nem híg részét pedig nem találod meg az utcán, illetve megfizetése is kérdéses. persze ha mindez opcionális, akkor lehet hagyni a fenébe, csak az olyan furcsa, hogy van valami, de mégsincs. esetleg kiderül, hogy mégsem árt ha van, mert nélküle valami más kellene, ami ennyibe és annyiba kerül.

szóval akár 3-4 szakmabeli ember szükséges, ha hozzá kell nyúlni: villanyszerelő, gépész, elektroműszerész, informatikus. ez nem feltétlenül egyszerű. ún "dobozos" megoldásnál sok ezzel kapcsolatot nyűgöt levehetnek a válladról, a SPOF másodlagos lesz (most mindjárt ellent is mondok magamnak: nálunk is úgy volt, hogy más csinálja a fűtést, de mint kiderült a magabiztosság mögött semmi nincs, nemhogy tapasztalat e téren).
nekem mindegy, csak azt tudom, hogy technológiai szempontból a feleségem nagyjából mérvadó, az ismerősöket hallva sem feltétlenül lelkesebbek az ilyen dolgok iránt, inkább nyűg lenne számukra. az idő haladásával pedig egyre inkább.

én azt látom, hogy (látszólag) bonyolultabb dolgokhoz sokan nem szeretnek hozzányúlni: egy impulzusrelé talán betesz a szaki némi fejvakarás után, de ehhez kell, hogy látszódjon, hogy oda az kell (persze lehet, hogy egyértelműen látszik). az elektronikában jártasabb embert le kell akasztani valahonnan, illetve előbb meg kell találni és kell, hogy hajlandósága legyen más dolgába belepiszkálni.

Egyértelműen látszik és úgy van vezetékezve, hogy bármikor vissza lehet lépni egy impulzusreléhez.

írod az MQTT kommunikációt: az oké, hogy mindenki mindenkivel tud kommunikálni, de a logikát milyen programozási nyelven rakod össze, min fut?

Nem tudom, jelenleg több mint egy éve nem nyúltam hozzá és nem látom, hogy miért kellene. Mint írtam, konzervatív kezelőszervek vannak, nem kell telefon vagy weboldal a működtetéshez.

szóval akár 3-4 szakmabeli ember szükséges, ha hozzá kell nyúlni: villanyszerelő, gépész, elektroműszerész, informatikus. ez nem feltétlenül egyszerű. ún "dobozos" megoldásnál sok ezzel kapcsolatot nyűgöt levehetnek a válladról

Ugyanúgy kell ennyi szakember, ha dobozos a termék. És nem győzöm elégszer hangsúlyozni: bármikor ki lehet cserélni dobozos megoldásra, fel van rá készítve minden, csak funkcióvesztéssel jár.

nekem mindegy, csak azt tudom, hogy technológiai szempontból a feleségem nagyjából mérvadó, az ismerősöket hallva sem feltétlenül lelkesebbek az ilyen dolgok iránt, inkább nyűg lenne számukra. az idő haladásával pedig egyre inkább.

Nálad hány dolog vezérléséhez kell telefon, számítógép vagy valamilyen digitális programozható kütyü a falon? Nálam ez pontosan nulla darab. Lehet, hogy pusztán ezen múlik az, hogy mennyire könnyű elfogadni...

Ha dobozos a termék, akkor jó eséllyel van olyan, aki rögtön tudja a megoldást. Vagy hogy mit kell keresni.

Digitális kütyü nincs a falon. Drága lett volna és felesleges. Számítógépről elérhető lenne, de felesleges, így az sincs. Telefonon lehet mért értékeket nézni, paraméterezni, 1-2 funkciót ki- és bekapcsolni (például TV antenna megszakítása), de a mindennapi működéshez alapvetően nem kell telefon (kivétel a kert, ott öntözés stb. telefonról indítandó, de ez így komfortosabb).

Az emberek nagy része ódzkodik a technikai és bonyolult dolgoktól, mert csak annyit hajlandóak eldönteni, hogy hideg van és ezért fűtést akar vagy sem. És lehetőleg olcsón (a menőzési faktor módosíthat ezen, de annak akkor látványosnak kell lennie).

Megpróbálom külön kifejteni a fűtés koncepcióját és azt, hogy ez és ennek a vezérlése mennyiben tér el a bolti dobozos rendszerektől.

Az alkotóelemei a rendszernek:
- radiátorok, manuális termofejjel
- padlófűtések, manuális termofejjel
- 2 db 1000 literes puffertartály
- 1 db 300 literes két csőkígyós indirekt meleg víz tároló
- 1 db víz-víz hőszivattyú
- 1 db vegyes tüzelésű kazán
- 2 tábla napkollektor

A radiátorok és a padlófűtések vezérlése teljesen manuális, mindenki úgy tekergeti a termofejet, ahogy csak szeretné, teljesen hétköznapi rendszer, semmi újszerű nincs benne. Ha nagyon szükséges lenne, akkor lehet tenni motoros vagy bimetallos fejeket, aztán a szobába tett termosztáttal vezérelni, ahogy jólesik.

Az elsődleges puffertartályból kapják a hőt a radiátorok felülről és a padlófűtés alulról, a két körnek van egy-egy PWM vezérelt keringtető szivattyúja egy-egy nyomásmérővel, egy-egy átfolyásmérővel és egy-egy bypass túláram szeleppel. A saját vezérlés periodikusan elindítja a szivattyúkat növekvő fordulaton addig, amíg a nyomásmérő a beállított előremenő nyomást el nem éri és ha az átfolyásmérő nem jelez, mert az összes termofej el van zárva, akkor leáll a szivattyú. Ha az átfolyásmérő jelez, akkor egészen addig konstans előremenő nyomáson tartja a szivattyúkat, amíg kering a víz. Teljesen hétköznapi rendszer, semmi újszerű nincs benne, annyi a bolti vezérlőhöz képest a hasznos tudás, hogy nem a bypass szelep keringteti vissza a vizet a beállított nyomáson, ha minden radiátor és padlófűtés el van zárva, kímélve van a szivattyú, hosszabb az élettartama. Bármikor cserélhető a vezérlés, fűtésszerelő nem esik kétségbe, ha ilyet lát.

HMV esetén van a tartályon cirkulációs csonk, mert a kazánház relative messze van a meleg víz használati helyektől, ezen van a többitől eltérő kis teljesítményű szivattyú, amelyik cirkuláltatja a meleg vizet egy körpályán, hogy ne kelljen kiengedni 8-10 liter vizet, amíg jönni kezd a meleg víz. Ennek annyi az okosítása, hogy a konyha, a fürdőszoba és a mosdó felkapcsolt lámpájától megindul és méri a visszatérő víz hőmérsékletét, ha az melegebb, mint 35 °C, akkor kikapcsol és addig szakaszosan visszakapcsol, amíg van világítás az említett helyeken. Ennek a klasszikus megoldása az, hogy fixen vagy időzítővel van kötve a szivattyú, bármikor ki lehet cserélni ilyen vezérlésére.

A HMV tartályon van egy felső és egy alsó fűtőegység, a felső 40 °C hőmérsékletre van beállítva, fixen kötve, az alsó pedig relén keresztül a kazánházban kézzel is kapcsolható, fixen 65 °C hőmérsékletre van állítva a saját termosztátja. Ebben semmi különbség nincs, így szokták, hogy mindig legyen 80-100 liter meleg víz, ha meg tudjuk, hogy vendégek jönnek, akkor be lehet kapcsolni az alsó fűtőegységet, ilyenkor 300 liter 65 °C víz lesz. Annyi az okosítás, hogy nem csak kézzel lehet lehet bekapcsolni az alsó fűtőegységet, hanem logika alapján automatikusan is a relén keresztül.

A HMV tartály alsó csőkígyója a napkollektora van kötve, teljesen hétköznapi módon, teljesen független mindentől a működése. Az okosítás a plusz szenzorok.

A HMV tartály felső csőkígyója az elsődleges puffertartályra van kötve, egy keringtető szivattyúval oszlik meg közöttük a hő. Ha a HMV tartályban a víz túlmelegedne és a puffer hőfoka alacsonyabb, akkor a hő a pufferbe megy; ha a HMV tartályban a víz nagyon lehűlne és a pufferben magasabb a hőmérséklet, akkor meg a HMV tartályba megy a hő, a HMV tartály hőmérséklete az elsődleges prioritás. Boltban kapható vezérlőre cserélhető, ha szükséges, teljesen független mindentől a működése. Az okosítás a plusz szenzorok.

Az elsődleges és másodlagos puffertartály szintén össze van kötve egy keringtető szivattyúval, teljesen hasonló vezérléssel, mint a HMV tartálynál, nyilván az első puffer hőmérséklete a prioritás. Boltban kapható vezérlőre cserélhető, ha szükséges. Teljesen független mindentől a működése. Az okosítás a plusz szenzorok.

A víz-víz hőszivattyú az elsődleges puffertartály középső részére van bekötve, 45 °C a kapcsolási hőmérséklete, ha ez alá csökken a hőmérséklet, akkor bekapcsol, aztán meg ki. Teljesen független minden mástól a működése. Az okosítás a plusz szenzorok. Amíg működik a hőszivattyú, addig a HMV tartályban nem kapcsolnak be a fűtőszálak.

A vegyes tüzelésű kazán az elsődleges puffertartály alsó és felső részére van bekötve, ha jelet kap, hogy be fogok gyújtani vagy a kazánon hőmérséklet emelkedést mér, akkor bekapcsol és keringtet. A gyári kazánvezérlőhöz képest annyi a plusz benne, hogy a kazán bemelegedési szakaszában kisebb tömegárammal keringtet, hogy a kazán minél hamarabb meghaladja a kondenzációs szakaszt, ne csapódjon ki nedvesség a tűztérben, ami nem jó vegyes tüzelésnél. Erre amúgy be van építve egy 60 °C állított kazánvédő szelep is, ha ki kellene cserélni egy bolti kazánvezérlésre, akkor minden megfelelően működik. Teljesen független mindentől a működése. Az okosítás a plusz szenzorok (nyomás és térfogatáram).

Azt hiszem nem hagytam ki semmit. Ezek mind boltban is kapható vezérlőkre cserélhető autonóm vezérlők, amelyek csak egy kicsivel okosabbak, mint a boltiak, viszont bármikor csereszabatosan boltira cserélhetőek, tehát ha a fűtéshez szakembert kell hívni, akkor a szakember nem fog kétségbe esni, mert bármelyik komponenst ki lehet váltani tetszőleges bolti termékkel, a kezelőszervek meg teljesen megszokott konzervatív kezelőszervek, senki nem retteg attól, hogy mi lesz, ha valami nem működik.

Minimális interakció van az egyes komponensek között, gyakorlatilag a legtöbb között semmilyen interakció nincs, mindegyiknek van pár szenzora és kapcsol valamit; vagy olcsóbb így, mint a bolti megoldás én meg szeretek barkácsolni vagy pedig okosabb, mint a bolti, mert olyan dolgokat is figyelembe vesz, amelyeket a bolti vezérlők nem. Ezen túl - ha van hálózati kapcsolat, akkor látom méréseket és kapok különféle soft és hard riasztásokat, mint például azt, hogy érdemes lenne fával ráfűteni a pufferre vagy arról, hogy csökken a nyomás a rendszerben. De mindenféle problémától mentesen működik nélkülem és hálózat nélkül is. Ezt a fajta tervezési szempontot hiányolom mondjuk az okos-otthon rendszerekből, pláne azokból, ahol minden egy központba van bekötve.

Én azt látom, hogy sokszor mérnökök is nagyon korlátoltak tudnak lenni, villanyszerelők/gépészek pedig pláne: benne vannak a szokásos napi lendületben és ez a cső látás határozza meg őket (persze azért vannak kivételek, de azokat nehéz megtalálni). Olyanból pedig tényleg kevés van, aki a másik szakterületére is hajlandó belepiszkálni.

Hogyne, a fűtést szokták a legjobban elbonyolítani. Nálad például mennyire van elbonyolítva?

Ehhez képest sokkal egyszerűbb. Van egy hőtároló, egy hőszivattyú, padlófűtés, mennyezethűtés.

Három fő üzemmódom van: hűtés, fűtés, egyik sem. Ez alapvetően azt határozza meg, hogy a hőszivattyú készítsen meleg a fűtéshez vagy sem, illetve beindulhat-e keringető szivattyú vagy sem. Passzív hűtés van, így hűtési igény esetén bekapcsol a hőszivattyú földköre, meleg helyett ezt adja át egy hőcserélő a köröknek.

Minden szobában termosztát, ami szól, hogy kell fűteni/hűteni vagy sem. Ha legalább egy helyen kell fűteni, akkor kinyit a szelep, bekapcsolom a keringető szivattyút. A mennyezethez van keverő szelep a hőmérséklet szabályozására, ezt egyelőre még nem használom (nem sokszor kellett hűteni, még át kell gondolnom a mikéntet).

A parkettás szobákban van egy padlóhőmérséklet érzékelő, amivel tudom fékezni a felfűtést. Ezenkívül fürdési időben csak a fürdőkben megy a padlófűtés, hogy ne szívja le a meleget (nagy hidegben ha temperáljuk a garázst, akkor gyorsan leszívja a tartályt; ez nem lett beleszámolva tervezéskor, de bírja a rendszer, így örülünk neki).

HMV: alapból 42 fokos víz, kérésre 50 fokos vizet tud csinálni a hőszivattyú. Ez úgy van beállítva, hogy minden nap egyszer (este) készül 50 fokos víz, illetve este valamennyi ideig megy a cirkulációs szivattyú (egy kivételével szerencsére nincsenek messze a fogyasztók, azért is forgatom meg, hogy ne álljon bent a víz, mert amúgy korlátozottan van rá szükség). A lámpakapcsolással összekötni jó ötlet, még átgondolom.

Ehhez képest sokkal egyszerűbb. Van egy hőtároló, egy hőszivattyú, padlófűtés, mennyezethűtés.

Viszont nincs egyáltalán tartalékod és nem túl sok okosság van a fűtésben.

Ez én megoldásom is jóval egyszerűbb lenne, ha csak hőszivattyú lenne egy indirekt tartállyal. Viszont az ömlengésem lényege az volt, hogy nincs olyan eleme, amitől egy fűtésszerelő meg tudna ijedni, vagy ne lehetne bolti termékkel kiváltani; és laikus felhasználói oldalról van a házban néhány manuális termofej és egy extra nyomógomb a kazánházban, ha a vendégek miatt több meleg víz kell. Áramszünet vagy hőszivattyú meghibásodás esetén pedig csak meg kell rakni a kazánt, minden tudja a dolgát.

Nem látom, miért kellene tartalékolni. Volt két viszonylag hidegebb tél, tökéletesen vizsgázott a ház úgy, hogy a garázst is temperáltuk 5-7 fokra (ami nem volt benne a tervekben).
De ha mégis úgy alakulna, a garázsban van egy rész, ahova be tudunk tenni egy kazánt: a cső ott van (azaz nem kell szétvésni a házat), + egy kéményt kell betenni.

Fűtés: több okosságra nincs szükségem, nagyjából egyenletesen meleg a ház (azért csak nagyjából, mert az erős napsütés sok hőnyereséget tud okozni egyes szobákban, emiatt van szobánként termosztát).

A legnagyobb gond akkor lenne télen, ha elromlik a hőszivattyú vagy a keringető szivattyú. De mivel jó a ház hőszigetelése, kibírható néhány napig. HMV kiesését is ki lehet bírni valameddig, rosszabb esetben tűzhelyen melegítve a vizet.
Ha nagyon elkényelmesednénk, akkor néhány napra szállodába megyünk (vagy rokonhoz), még mindig olcsóbb, mint kazánokat telepíteni minden velejáróval (mindenféle kellékek, munka, m2).

A vezérlés nálunk annyi, hogy a telefonon meg kell nyomni a "fűtés" gombot egyszer októberben, egyszer márciusban, ha kezd nagyon meleg lenni, akkor esetleg a "hűtés" gombot. A termosztátok beállítása megmarad, így azzal sem kell foglalkozni, max 1-2 igazítás van szezon közben hangulattól függően.

"amitől egy fűtésszerelő meg tudna ijedni" - leírás alapján valóban így van, nekem a világítással/szobában levő dolgokkal kapcsolatban voltak egyedi megoldás emlékeim + lásd MQTT...

Nem látom, miért kellene tartalékolni. Volt két viszonylag hidegebb tél, tökéletesen vizsgázott a ház úgy, hogy a garázst is temperáltuk 5-7 fokra (ami nem volt benne a tervekben).

Mit csinálsz, ha megáll a hőszivattyú?

A legnagyobb gond akkor lenne télen, ha elromlik a hőszivattyú vagy a keringető szivattyú. De mivel jó a ház hőszigetelése, kibírható néhány napig. HMV kiesését is ki lehet bírni valameddig, rosszabb esetben tűzhelyen melegítve a vizet.
Ha nagyon elkényelmesednénk, akkor néhány napra szállodába megyünk (vagy rokonhoz), még mindig olcsóbb, mint kazánokat telepíteni minden velejáróval (mindenféle kellékek, munka, m2).

Aham, na, akkor én ezt a plusz költséget bevállaltam, részben azért, mert évente többször is szokott lenni komolyabb áramszünet; részben azért is, mert évente 1-1,5 köbméter fa- és egyéb eltüzelhető növényi hulladék keletkezik a telken; részben azért is, mert ez hobbi.

A vezérlés nálunk annyi, hogy a telefonon meg kell nyomni a "fűtés" gombot egyszer októberben, egyszer márciusban, ha kezd nagyon meleg lenni, akkor esetleg a "hűtés" gombot. A termosztátok beállítása megmarad, így azzal sem kell foglalkozni, max 1-2 igazítás van szezon közben hangulattól függően.

Mitől retteg akkor az asszony?

leírás alapján valóban így van, nekem a világítással/szobában levő dolgokkal kapcsolatban voltak egyedi megoldás emlékeim + lásd MQTT...

Világításnál is minden csereszabatos, kivéve egy kis elektronika, ami a vezetékek címkézése alapján kiváltható egy impulzusrelével, ha már nincs több felprogramozott tartalék elektronika, ami szintén kicserélhető vezetékek címkézése alapján.

"Mit csinálsz, ha megáll a hőszivattyú?" - Hívom a szervizt.

Viharban itt is vannak problémák az áramellátással, de ilyen szempontból sosem okozott gondot. Sokkal jobban zavar, hogy féltem a fogyasztókat.

Az asszony attól retteg, hogy ő nem látja át a működést és ha bármi gond van, akkor nem tud hozzászólni.

Az asszony attól retteg, hogy ő nem látja át a működést és ha bármi gond van, akkor nem tud hozzászólni.

Ezt a részét továbbra se értem és még mindig úgy gondolom, hogy valamit rosszul csinálsz.

Átlagember úgy van a dologgal, hogy ha a kazán kiír egy hibakódot, akkor felhívja az oldalán található telefonszámot és majd kijön egy fűtésszerelő, teljesen mindegy, hogy mennyire komplex a rendszer; a fűtés állítására van két gomb vagy egy tekerő, a laikus felhasználónak ezzel kell találkoznia: zöld/sárga/piros lámpa a rendszer high level állapotáról és egyszerű beavatkozási lehetőségek. Mivel ez nálad hasonló, ezért gondolom nem a fűtéstől retteg.

Minden másra is ez kellene legyen, nem tudom, hol rontod el, de valószínűleg nem egyszerű a kezelése vagy a visszajelzése a dolgoknak és nem egyértelmű, hogy mikor mit csinál a ház, mire hogy reagál, illetve nem lehet könnyen beavatkozni a ház viselkedésébe.

Nem tudom, mi nem világos ezen. Az ember nem szereti azon dolgokat, amikhez nem ért, mert bizonytalanságot jelent.

Amire rá lehet fogni, hogy rosszul csinálok, hogy nincsen monitorozó folyamat, ami ellenőrzi a különböző eszközöket, hogy jól működnek vagy sem. Alapszintű monitorozás ("ping") nem vészes munkával megoldható, meg is lesz a közeljövőben, de intelligensebb viselkedés elemzést nem feltétlenül éri meg csinálni.

Emiatt az automatizálás nem működése nem feltétlenül olyan, hogy villog valami és kiírja, mi a hiba. Ha hiba van, akkor hívnia kell valakit, aki bizonytalanság: elvileg ért hozzá, de lehet, hogy mégsem. Ha mégsem, akkor akár több kárt csinál, láttunk már ilyet a történelem során.
Például mikor belevágtunk a dologba, volt egy magabiztos ember állítólag több házas tapasztalattal, ő majd megcsinálja. Ha rá várunk, még most se működik semmi.

Konkrét ügy a közelmúltból: nem mentek le este a redőnyök. A hiba oka az volt, hogy nem változtak a fényerősség adatok, aminek a hátterében az volt, hogy a meteó központban félrement valami. Áramtalanítani kellett, majd vissza, azóta megint megy, remélem több évig ismét nem lesz semmi. Egy egyszerű "ping" jellegű monitorozással kiszűrhető ez a hiba, de rejtettebb hiba felderítése lehet, hogy hosszadalmasabb folyamat.
Az nyilván nem tragédia, hogy este nem mentek le a redőnyök, egy gombbal le lehet engedni az összeset. De nyáron gond, ha nem mozognak automatikusan, mert túlmelegedhet a ház.

Ha nézünk egy mai alapmodellt vagy pedig attól kissé jobban felszerelt autót, akkor azt látod, hogy egy nagyságrenddel komplexebb a rendszer és több minden van automatizálva, mégse retteg a laikus autóvezető beleülve, hogy nem érti, hogy a mélyben mi és miért van, el tud menni A-ból B-be és közben tudja élvezni az autó felszereltsége adta előnyeit. Kevés autótulajdonost érdekel, hogy éppen a motor milyen üzemállapotban van, vagy a tucatnyi hőmérő és egyéb szenzor éppen milyen értékeket mér, vagy milyen szenzoradatok és logika alapján fog nyílni a légzsák; de, ha érdekeli, akkor az OBD interfészen meg tudja kapni.

A laikus autóvezető azért nem retteg egy ilyen autóban, mert egyértelmű kezelőszervek vannak és van komfortos mennyiségű visszajelzés a rendszer állapotáról. Szerintem ez hiányzik nálad...

De nyáron gond, ha nem mozognak automatikusan, mert túlmelegedhet a ház.

Erre (és sok más problémára) amúgy van egy csomó megoldás, mint például a tájolt árnyékolás, megfelelő méretűre metszett lombos és örökzöld növények ültetése és a többi. Nálam például a délnyugati oldalon vannak körtefák, amelyek télen lomb nélkül beengedik az amúgy is alacsonyabb szögből érkező napfényt, tavasztól őszig a lombjuk árnyékolja az ablakokat, de úgy vannak metszve, hogy vízszintesen ki lehessen látni az utcára, nem zavarják a kilátást, nem mellesleg ősszel van egy csomó körtém is.

A veranda tetőszerkezete tájolt és méretezett arra, hogy nyáron ne süssön be a nap, de késő őszről kora tavaszig igen, illetve mellette van metszett tuja és tiszafa, amelyek megfelelően árnyékolnak télen-nyáron és növekszik egy Ginkgo biloba, ami majd szintén megfelelően árnyékol, akkor másképp kell majd metszeni a tujákat és a tiszafát.

Nem biztos, hogy a túlautomatizált megoldások a legjobbak... :)

Figyu, a rettegést ne úgy értsd, hogy lerágja a körmét mindennap. Őt ez az egész nem érdekli, csak élvezi az előnyeit, de problémával nem szeretne szembesülni, mert nyűg lenne neki. Viszonylag nehezen megoldható nyűg addig, amíg nem talál valakit, akire adott esetben rá lehet bízni. Például az ember azt gondolná, hogy egy hőszivattyú szervizelése baromi egyszerű: felveszem a telefont és X idő után pipa, de sajnos nem ez a helyzet. Nem értem, mit olyan nehéz ezen megérteni, hőszivattyúból sokkal több van, mint automatizált házból és elég jól definiált szerkezet, aztán mégis problémás.

Autó: ha elromlik, elviszed a szerelőhöz, remélhetőleg megjavítják. Addig használsz másikat vagy máshogy közlekedsz, de igazából ezt sem szereti senki.
Komfortos visszajelzés: igen, amire fel van készítve, azt visszajelzi. És akkor vannak olyan hibák is, amit a gyári diagnosztikával sem tudnak egyértelműen meghatározni és csak próbálgatnak. (hőszivattyún sincs minden hibát egyértelműen meghatározó jelzés, szerelőn múlik, hogy megtalálja-e, mennyi idő alatt és ez mibe fog kerülni)

Árnyékolás: biztosan hihetetlen számodra, de nálunk is át van gondolva az árnyékolás (+benapozás) a ház tervezésétől kezdve (fedett terasz, ereszdeszka). Nálunk légkondi helyett redőny van, nagyon meleg nyáron is ritkán megy 25 fok fölé a hőmérséklet, 7 év alatt mindössze kétszer kapcsoltuk be a hűtést.

Fákat nem akartunk a ház közelébe, emlékeim szerint a számítások azt hozták ki, hogy a csupasz fák is túl sokat árnyékolnak télen, amikor jól jön a napfény. Ha nagyon durva lesz a klíma, akkor a terasz melletti ágyásba teszünk egy lombhullatót (dél-délnyugat és nyugat, ami a legkritikusabb), de egyelőre nincs tervben, nem olyan a kert (és nem szeretnénk mást).

Nem tudom, hogy napsütés követő árnyékolásban mi a túlautomatizált. Előző házunkban ezt kézzel csináltuk, sokkal rosszabb hatásfokkal.

Figyu, a rettegést ne úgy értsd, hogy lerágja a körmét mindennap. Őt ez az egész nem érdekli, csak élvezi az előnyeit, de problémával nem szeretne szembesülni, mert nyűg lenne neki. Viszonylag nehezen megoldható nyűg addig, amíg nem talál valakit, akire adott esetben rá lehet bízni. Például az ember azt gondolná, hogy egy hőszivattyú szervizelése baromi egyszerű: felveszem a telefont és X idő után pipa, de sajnos nem ez a helyzet. Nem értem, mit olyan nehéz ezen megérteni, hőszivattyúból sokkal több van, mint automatizált házból és elég jól definiált szerkezet, aztán mégis problémás.

Ennek akkor semmi köze az automatizáláshoz és okosításhoz? Mert ez pont így van akár egy kutyaközönséges villanybojlerrel is, amiben van egy fűtőszál és egy termosztát, mégis van 6-8-féle hibajelenség, amit egyrészt észre kell venni, másrészt kell hozzá szakembert szerezni, ha előáll a hiba.

Mert én azt vettem ki az írásodból, hogy nem ezzel van a baj, hogy ha egy kutyaközönséges használati tárgy elromlik, akkor mit kell csinálni (lásd autóhoz szerelőt hívni), hanem azzal, hogy ha a 45 fokban süt a nap és északnyugati szél fúj, akkor melyik redőnynek kellene fel vagy lehúzódnia automatikusan; vagy azzal, hogy ha kiment a kertbe és bekapcsolt a locsolás, akkor hol lehet kikapcsolni úgy, hogy nem baszódik el.

Nem tudom, hogy napsütés követő árnyékolásban mi a túlautomatizált. Előző házunkban ezt kézzel csináltuk, sokkal rosszabb hatásfokkal.

Idéznék: "nem mentek le este a redőnyök. A hiba oka az volt, hogy nem változtak a fényerősség adatok, aminek a hátterében az volt, hogy a meteó központban félrement valami".

Villanybojlerhez könnyebb embert találni, mint automatizáláshoz.

A mindennapi használattal nincs baja, sőt nagyon szereti. Meglehetősen egyértelmű a kezelés, sok mindent nem lehet/tud elrontani. Ha megnyomja az öntöző kör gombját, akkor az öntözés leáll (háttérben a szivattyú kikapcsol egy idő után, de ezzel semmit nem kell foglalkoznia). Ha megnyomja ismét a kör gombját, akkor elindul (szivattyúval egyetemben) és azt is látja mellette, hogy mennyi ideig fog futni (ha szükséges, előtte módosítja). Stb.

Az idézés célját/okát nem értem.

uuuh, az autó rossz példa, mert pont a mai aszisztens rendszerek átláthatatlanok. Az asszony ment éjjel egyedül a relativ új kocsival (ritkán történik ilyen) és egy, az aszfaltba szerelt villogó LEDekkel ellátott gyalogátkelö elött olyat satut nyomott a kocsi, hogy szevasz. Az asszony azt se tudta, hogy hívják. Az asszisztens rendszer feltehetöleg szembejövö forgalomnak vette a fehér LED fényeket és ezért fékezett (arra még emlékezett, hogy felvillant az a bizonyos szimbólum, ami a ráfutásos veszélyt jelzi...). De engem is megtréfált már legalább 3x és nem volt átlátható, mi alapján döntött a vészfék mellett. Az elönye, hogy ilyen után relativ szabad mögötted az út.. :)

Egy kollégának egy másik márkával volt problémája: tempósabb haladásnál lehagyott (illetve csak majdnem) egy teherautót, viszont nála is satuzott egy óriásit a kocsi és mindezt belsö sávban. Utána azt találgattuk, hogy esetleg a teherautó hátuljára felragasztott 70-80-90-es matricát mint közlekedési táblát észlelte a rendszer, és mivel nála az automata sebesség állítás be volt kapcsolva, ezért lefékezte a kocsit valamelyik matrica értékére.

Ezek olyan dolgok, hogy érted, mit akar elvileg az a bizonyos asszisztens rendszer, de nem gondolhatod végig az összes lehetséges állapotot és így nem bízhatod rá magad 100%-ig. Legalábbis én mindig kicsit fosok töle.

(még egy példa: bár nincs ilyen a kocsiban, ezen már paráztam: mi van, ha a sávban tartó rendszer nem engedi neked, hogy elhagyd a sávot, pedig abban a bizonyos pillanatban csak így tudsz megmenekülni?)

PS: egyébkét faszául elment ez a szál megint offtopic irányba, a szálnyitó nem erre lett volna kiváncsi

Megcsináltam a lámpa kapcsolással összekötött cirkulációt, még egyszer köszi a tippet.

Az időzítő paramétereket még ki kell tapasztalni: mekkora időablakban legfeljebb mennyit érdemes futtatni, melyik helyiségnek mennyi az igénye.

Idővel lehet, hogy beteszek egy hőmérőt, azzal talán lehetne még optimalizálni a működést (ha állandó meleg víz jön vissza, akkor felesleges tovább keringetni).

Érdemes nyomás érzékeléssel kombinálni? Legfeljebb átfolyás érzékelésnek lenne értelme, mert hideg víz hatására is csökken a nyomás. (ha folyik a víz, akkor ne legyen keringetés)

Nézd, fel tudok sorolni legalább négy nagy nevű és elterjedt házközponti vezérlést, amelyiknél igaz, hogy ha megdöglik a házközponti vezérlés, akkor sötétben/hidegben ücsörögsz. Amúgy melyik házközponti csillagpontos megoldás az, amelyik túléli a központ meghibásodását és biztosít minimális funkcionalitást?

De pont ezaz, hogy írtunk ilyet :) Ott a HUE. Ha megdöglik a LAN kapcsolata, csak annyi történik, hogy nem tudod távvezérelni, a kapcsolók mennek, a bridge-ben levő automatizmusok szintén. Ha megdöglik a bridge, akkor megeshet, hogy sötétben maradsz, ezt én magam is írtam. Viszont ki is egészítettem annyival, hogy itt is mehet tovább a dolog (tudsz dimmelni, fel-le kapcsolni, stb...), amennyiben Zigbee szinten groupokat alakítasz ki.

De pont ezaz, hogy írtunk ilyet :) Ott a HUE. Ha megdöglik a LAN kapcsolata, csak annyi történik, hogy nem tudod távvezérelni, a kapcsolók mennek, a bridge-ben levő automatizmusok szintén. Ha megdöglik a bridge, akkor megeshet, hogy sötétben maradsz, ezt én magam is írtam. Viszont ki is egészítettem annyival, hogy itt is mehet tovább a dolog (tudsz dimmelni, fel-le kapcsolni, stb...), amennyiben Zigbee szinten groupokat alakítasz ki.

Oké, tud olyat önmagában, illetve megdöglött hálózattal súlyosbítva, hogy két fokozatban dimmel mozgásérzékelő jele alapján és csak lekapcsolás irányába? Tehát felkapcsolod, 60 százalék fényerőre, kimész, akkor mondjuk 5-5 perc múlva dimmel 40 és 20 százalékra, mielőtt teljesen kikapcsol? Ha van mozgás, akkor visszadimmel 60 százalékra.

egyébként IMHO az összes igényed bármelyik szabadon programozható PLC-vel megoldható. két kérdés merül fel:

- mennyit áldozol rá, hogy legyen minden helyiségben egy autark módon müködö PLC? illetve

- mennyi idöt szántál egy hobbiprojekt fejlesztésre és mitöl (család/gyerek, sport, barátok) vetted el azt az idöt? Esetleges túlórákkal nem lett volna egyszerübb kicsit többet szánni egy ilyen PLC-s megoldásra és cserébe megspórolni az egész fejlesztést? gondolom nem 2 óra volt...persze ha ez a hobbid, akkor bizonyos fokig legitimálva van a dolog, én is ismerem... :) *
 

a rendszered fejlesztése nem semmi, én valószínüleg valahol a közepén elbuknék illetve elhagyna a lendület. Az én rendszereim PLC-sek, jelenleg egy táppal, de cserébe megbízható ipari komponensekböl állnak és abból indulok ki, hogy közel 20 évig jól fognak müködni illetve az esetlegesen tönkrement komponensek még sok 10 évig beszerezhetöek lesznek. A sziget üzemmódban müködtetés jól hangzik, amikor viszont eljön ennek a tényleges igénye (pandémia, háború, fallout, stb.) attól tartok más, sokkal nagyobb problémád is lesz, mint hogy van-e meleg víz - a hideg víz is meg fogja tenni, akkor örülsz majd, hogy van egyáltalán vized és hogy van-e világítás a budiban az hulla mindegy...

*tudom, ez most kicsit bekostolós kérdés volt, de nincs mögötte gonoszság, jelen életfázisomban egyre többet kérdezem ezt saját magamtól is, hogy tényleg megéri-e annyit "nerd"-elni?

egyébként IMHO az összes igényed bármelyik szabadon programozható PLC-vel megoldható. két kérdés merül fel:

Sok mindennel megoldható. Mindenki azzal oldja meg, amivel gondolja. :)

mennyi idöt szántál egy hobbiprojekt fejlesztésre és mitöl (család/gyerek, sport, barátok) vetted el azt az idöt? Esetleges túlórákkal nem lett volna egyszerübb kicsit többet szánni egy ilyen PLC-s megoldásra és cserébe megspórolni az egész fejlesztést? gondolom nem 2 óra volt...persze ha ez a hobbid, akkor bizonyos fokig legitimálva van a dolog, én is ismerem... :) *

Egyrészt én szeretek barkácsolni és direkt csak heti 8-16-20 órát dolgozok szabadúszóként, hogy legyen időm a házban, a ház körül és a kertben dolgozni. Ez ennek a része. Másrészt ez a hobbin túl egy üzleti projekt is, ahol prototípusokat publikálok ehhez: https://iotguru.cloud

 A sziget üzemmódban müködtetés jól hangzik, amikor viszont eljön ennek a tényleges igénye (pandémia, háború, fallout, stb.) attól tartok más, sokkal nagyobb problémád is lesz, mint hogy van-e meleg víz - a hideg víz is meg fogja tenni, akkor örülsz majd, hogy van egyáltalán vized és hogy van-e világítás a budiban az hulla mindegy...

Én egyáltalán nem háborúra készülök, szomorú, de én a normál hétköznapokra készülök ezzel.

A helyi szolgáltatók ki vannak véreztetve, az EU projekteken kívül nem történt fejlesztés, 10+ éve nem volt karbantartás a rendszereken, évek óta nincs elég emberük, ha hiba van a szolgáltatásban - és azért szokott lenni, akkor az általában napokig tart, a szerencsén múlik, hogy érint-e vagy nem. Ha viharban rádől egy fa a légvezetékre vagy a téli fagyban leszakad a jegesedett vezeték, akkor nem az van, hogy szirénázva jönnek a szolgáltató emberei és egy órán belül megjavítják, hanem az van, hogy nincs áramellátás egy-két napon át. És nem látom azt a folyamatot, ami miatt ez meg tudna változni, amit államosítottak, az még szarabb lett, a nép meg nem hajlandó többet fizetni. Ahol jobb állapotban vannak az eszközök és a vezetékek, ott ez kevésbé probléma, kevésbé látszik, de ott is baj lesz belőle idővel.

*tudom, ez most kicsit bekostolós kérdés volt, de nincs mögötte gonoszság, jelen életfázisomban egyre többet kérdezem ezt saját magamtól is, hogy tényleg megéri-e annyit "nerd"-elni?

Életvitel kérdése is szerintem.

1 működik, 2db van tartalékban, bár nem hallottam olyat, hogy bárkinél tönkrement volna, de azért ezeket megtartanám már, 30db HUE eszközöm van kb., jobb a békesség. Egyébként 7-10eFt közötti áron szoktam látni itthon aprós oldalakon, annál többet ne adj érte.

Az akciós pakkokat én általában az angol és a német ebayen vadászom, több esetben is volt olyan fogásom, ahol a 3db-os izzó + 1db bridge szettet annyiért kaptam meg licittel, mint másoknál a 3db izzót (és azok az árak sem voltak rosszak). Egyébként utoljára tavaly ősszel néztem/vásároltam, azóta nem követtem, de biztos sokat változott a helyzet az árfolyamok és egyebek miatt.

Nem rossz cucc a Hue csak drága, szerintem. Én vettem pár dolgot kísérletezni.

Ha jól tudom Zigbee v hasonló protokollal beszélgetnek egymással az eszközök (saját mesh-t is csinálnak).

A Hue központi modul pedig egy ethernet-zigbee átjáró.

Amíg a Hue rendszeren belül maradsz addig nem kell neki kívülről semmi, amiket kérdezel azokat kb. mind tudja, a timeres dolgokhoz kell a központ (abban megy a timer). 

Gábriel Ákos

Nézd, itt szerintem azért bejátszik, hogy a kényelemnek, kiforottságnak ára van, az ike majd 3-ad áron adja ugyanazt valóban.

Ezek az alap dolgok nem vészesek annyira még talán, na a komplett okos lámpatestek, főleg a kültériek, na az kemény :D 50k/ db, megláttam, mondtam veszünk sima olcsó kültéri lámpatestet és belerakok ikeás okos izzót kintre jó lesz az majd :D

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

A kérdés általában az, hogy másoknak is pont az és pont úgy jön be, mint ami neked... mert ugye ezek a dolgok olyanok, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki se kíváncsi a másikéra, kivéve az IoT buzik. :)

Eloszor is: :D Van egy par cucc ami keszen van, de az lenne a lenyeg, hogy majd minden buzi hozza teszi a sajatjat ahogy akarja :)

Én például olyan világítást szerettem volna, hogy tudjon LED szalagot dimmelni, de lépcsőházi nyomókapcsolóval, úgy, hogy ha kattintok, akkor fade-in teljes fényerőre, ha kattintok, fade-out, ha nyomva tartom és elengedem, akkor megáll a fényerő ott, ahol elengedtem, illetve fényszenzor alapján tartja a beállított fényerőt, nem mellesleg PIR szenzorral lekapcsolja, ha nincs mozgás, de nem hirtelen, hanem két lépcsőben fade-out van, nem hirtelen villany leolt, aztán botorkálsz.

Ez kb. igy mukodik nalam. PIR helyett egy Panasonic Grid-EYE szennzor vegzi a dolgat. A gombokon tobb event van pl. duplakatt-nyomva tart a haloban lekapcsolja az osszes vilagitast a hazban. Ilyen kapcsolocsaladot hasznalok, viszonylag olcso. A jo benne az, hogy egyszeruen szerelheto/bovitheto. Ugyhogy nem retegigeny orulok, hogy leirtad! Nem vagy egyedul :)

Ja, és sziget üzemben mennek, vezeték nélküli kommunikációval, az alapfeladatukat viszont hálózati kapcsolat nélkül is tudják, maximum akkor nem lehet MQTT-n kapcsolgatni a villanyt, csak a nyomókapcsolóval, mint egy kutyaközönséges buta világítást. Ezt a laza mesh network szerű működést inkább tartom okosnak, mint azt, hogy van egy házközponti vezérlődoboz, ami nélkül minden meghal, egy lámpát nem tudsz felkapcsolni.

En ugy gondolom, hogy ez is eleg jo. Egy idoben ez volt a tervem nekem is, meg nem dobtam el... Lett radio interface, ugyhogy mostmar megvalosithato ez is. Viszont hasonloan az en rendszeremben sincs igazi kozpont. Az eszkozok kuldenek eventeket a halozaton, amire fel lehet iratkozni. Aztan ha pl. van olyan IO modul ami szeretne az event-el kezdeni valami akkor megteheti.

Viszont hasonloan az en rendszeremben sincs igazi kozpont.

Mégis azt látom, hogy a legtöbb "okos" cucc két csoportra osztható:

a, központi vezérlés, mint Fibaro, Home Assistant, Domoticz, egyéb lófasz, amiről nyilván nincs mentés, nem tud cluster üzemet, ha megdöglik, minden áll, ha valamit elbaszol és kétszer csenget a postás, akkor nem áll le a kazánod

b, nem dokumentált céges protokollokon egymással beszélő dolgok, amelyekhez nem lehet semmivel könnyen integrálódni és ha mégis valaki megoldja, akkor két nap múlva egy protokollváltás ki tudja húzni alóla a szőnyeget.

A "okos" meg nagyjából annyit tesz, hogy van egy mobilos kliense és/vagy tudnak időzítést, nagyítóval kell keresni azokat a termékeket, amelyek képesek valami egyéb okosságra azon kívül, hogy távirányíthatóak.

a. Azert mert ez egy olcso megoldas. Egyszerubb mondjuk pythonban osszerakni valamit, mint beagyazott oldalon, ahol a limitekkel kell kuzdeni ha valami olcsot akarsz. De ahogy en is irtam, ki akar arra hazjonni, hogy beszart az RPi-ben az SD kartya :D

b. Ezen felul meg valami specialis kabelt hasznal, ami megint csak horror aron van.

Nagyon egyszerű: helyiségen belül össze van kötve vezetékkel az a néhány nyomókapcsoló és az a kis dobozka, ami csinálja mindezt: egy helyiség - egy funkciócsoport - egy egység. Mindegyik a saját dolgával törődik. A klíma vezérlése a klímával, a lámpa vezérlése a lámpával, a szellőztetés vezérlése a szellőzéssel, a fűtés vezérlése a fűtéssel, akkor is, ha egy helyiségben vannak; és persze mindennek van fizikai, sokszor konzervatív kinézetű kezelőszerve, saját maguk tárolják és kezelik a beállításaikat.

Még helyiségen belül is minimális közöttük az interakció, mert a világítás például nem beszél a fűtéssel, másrészt ha ritkán szükséges lenne, akkor egymással le tudják beszélni, de ha valami zavarja a közöttük való WiFi kapcsolatot, akkor is a saját dolgukat maradéktalanul ellátják. Ha nincs hálózati kapcsolat, lassul, akadozik, valaki zavarja, akkor is konzekvensen ugyanúgy működik minden az adott helyiségben, amit leírtam, mindössze annyi történik, hogy nem jelentik le az állapotváltásukat és nem tudnak külső parancsot fogadni.

Ezen túl a világítás és a fűtés 12/24 voltos szünetmentes ellátással megy akkor is, ha épp áramszünet van, ami előfordul évente többször is, mert légvezetékek vannak az utcán és csak a szerencsén múlik, hogy hol dől fa a vezetékre és azt mennyi idő múlva tudják kijavítani.

Igen!

Ezt valahogy igy oldottam meg en is csak nalam a szegmensek is ossze vannak drotozva.

Ha rossz kabelezes, valaki szandekosan rongal, vagy eppen floodol megbenitja az egesz halozatot. Van egy HUB-szeru eszkoz, ami figyeli a forgalmat es a fogyasztast. Ha az egyik szegmens rosszalkodik, akkor egyszeruen shutdown-ba rakja azt a transceivert es elveszi tole a tapot. Ez azert is jo mert ha valahol valami baj van, egyszeruen azonosithato a hiba forrasa. A hub-os megoldas csokkenti a jel visszaverodest es igy a halozatot lehet ossze-vissza epiteni.

OK, kezdjük ott, hogy nem teljesen értem a leírásodból, hogy mi ez az eszköz.

Ilyen kulcsszavakat olvastam: megoldás, szenzorok/vezérlők/kapcsolók, bootloader, végpont, HomeAssistant

Ezek alapján (még) nem tudom megválaszolni az 1, 2, 3-as kérdést.

4:

Első körben egy olyan leírást kellene készítened, amiből kiderül, hogy mi ez és mire jó. Írjál példákat, hogy mondjuk fel és le tudja kapcsolni a lámpát a konyhában, de emellett a fali kapcsoló is működik. Vagy csapadékmennyiséget mér, vagy érzékeli, ha nyitva van valamelyik ablak. És mindez HomeAssistantból látszik illetve azon át vezérelhető.

A kulcsszavak alapján feltételezem, hogy ilyesmi dolgokra jó, de lehet, hogy nem, vagy lehet, hogy ezeken túl vannak sokkal szexibb lehetőségei is. Te, aki készítetted, bizonyára sokkal jobb use case-eket tudnál leírni.

A lényeg az lenne, hogy a leírásodat elolvasva az egységsugarú user meg tudja válaszolni azt, hogy kell-e neki ilyen.

Én, konkrétan úgy gondolom, hogy 1) valószínű van értelme 2) fogalmam sincs, hogy érdekelne-e engem, de talán inkább nem 3) Open-source megoldásban általánosságban jobban bíznék mint az ismeretlen tartalmú fekete dobozban

Nálam főleg rádiós megoldások vannak most, mert nem akartam a házat szétfúrni és mindenhová új vezetékeket betenni. Ugyanakkor szobán belül el tudnék képzelni vezetékes kapcsolatot több eszköz között. De nem mindenhol és nem mindenre. Pl. nem szeretnék látható vezetékeket a falakon kívül, ablakok és ajtók keretén.

Számomra egy olyan eszköz (két változata a és b) lenne főnyeremény, ami kb. az alábbiakat tudja:
1 (vagy több) szenzor érzékelése vagy valaminek a vezérlése
2 bekapcsoláskor azonnal működik, nincs boot idő, nincs program betöltés, nincs SD kártya
3 a) elemről elmegy mondjuk egy éven át
3 b) valamiről táplálható. 250V AC konnektor, 5V USB töltő, PoE, akármi
4 a) választhatóan WiFi-n, Z-Wave-en vagy Zigbeen kommunikál (gondolom 3 verziója lenne a hardvernek és az ember azt építi/veszi meg, ami oda épp kell)
4 b) választható, hogy milyen vezetékes módon kommunikál (ethernet, soros port, ethernet over power lines, akármi)
5 nem kommunikál az internet felé, a belső hálózaton megfelelően titkosított a kommunikációja
6 kicsi, olcsó, nem melegszik, nem zajos, nem világít

A b változat kb. olyasmi lehet, amit te írsz, csak mondjuk nem értem a bootloader dolgot. Milyen eszközt használsz, mit tölt be a bootloader?
Az a változat meg olyasmi, amit eddig magamnak tákolgattam össze. Elem+ESP2866+szenzor, letéve valahová, WiFi-n keresztül jelent időnként, nincs szem előtt, kicsi, nem kell karbantartani.

Amit szívesen vennék (letölteném a leírást, megépíteném alkatrészekből, megspórolnám a kifejlesztés idejét és az elrontások költségét) az a következő kettő:
1) konnektorba dugható, onnan veszi a tápot és az elektromos vezetéken keresztül kommunikál
2) Elemről megy, de WiFi helyett Zigbee vagy Z-Wav

Fogalmam sincs, hogy reális-e amit gondolok, pl. amikor néztem, nem láttam megfizethető árú Z-Wave vagy Zigbee képes mikrokontrollert, és ethernet over power line megoldásra is csak nagy méretű és nem olcsó eszközt láttam (mondjuk alkatrészként nem is néztem, csak kész eszközt)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jogos. Roviden: egy altalanos HA celu modult kepzelj el, mint az ESP2866 csak nem antenna van rajta hanem drot. Ezen felul kapsz hozza egy firmwaret is, ami szinte megoldja az osszes problemad. Van egy olyan vezioja is ami vezetek nelkuli, amin egy CC2652RB van. Ez amugy egy megfizetheto multiprotocol MCU, azaz kb. teljesiti a 4/a pontodat.

Ezt ossze tudod kotni amivel akarod, de vannak kesz modulok is. Egy par: kapcsolo moge berakhato modul, IO modul, par egyszeru szenzor modul, human presence sensor, motor controller modul es meg sok van tervben, amire nekem nem volt szuksegem. Automata macska eteto nincs, de megcsinalhatod magadnak.

A powerline kommunikaciot nem nagyon akarok, mert az emberek butak. Az lenne a szabaly, hogy ami 220V az legyen kesz eszkoz, 

Ezen kivul azt gondolom a tobbinek megfelelene. Jelenleg multi-drop ethernet-el kiserletezem, de olyan phy csak olyan eszkozon lenne aminek kell is a sebesseg.

A bootloader az csak egy feature. Azaz, nem kell odamenni flashelni az eszkozt, hanem a bus-on keresztul tutdod frissiteni.

A munka nagy resze inkabb az lenne, hogy guide-okat irok es segiteni masoknak.

Koszonom, hogy osszefoglaltad!

Engem érdekelne, hamarosan aktuális lesz és mindenképpen olyan megoldást szeretnék, ami gazdaságos, hibatűrő és tudom hogy működik. RS-485-höz milyen kábelt húztál ki? Forrasztani egyébként nem szeretnék, szóval ha jó áron ki tudod hozni az elemeket kit formában, hogy csak csavarozni kelljen, az nem lenne rossz. Lásd még Prusa 3D nyomtatók, ahol a design open-source, mégis az egyik leggyorsabban növekvő cég Európában...

Alapvetoen azt latom van ra igeny. 24AWG CAT 5e F/UTP, boven eleg, de sima UTP-n is elmegy. Vannak jobb kabelek erre a celra, de nagyon dragak. Ahogy az IEEE-nel allnak a dolgok, hamarosan ebben az ipari szegmensben is megjelenik az ethernet mint igazi veresenytars, igy erdemes ethernet kabelben gondolkozni.

Az lenne a cel! (van amugy nekem is egy prusam)

A kábelezést csillag vagy busz topológia szerint csináltad, vagy vegyesen?

Lazán kapcsolódik, de már több lakásnál is belefutottam abba, hogy valamilyen elektromos hálózati hiba miatt a Fi relé hajlamos leoldani. És nagyon nehéz az okot debuggolni az elektromos hálózat struktúrálatlansága miatt.

Ezért azon kezdtem el gondolkodni, hogy minden helységhez külön kábelen csillagpont topológiával menne az áram (beleértve a 0-át és a földet is), és akkor már mellé simán be lehetne húzni egy CAT5e vagy CAT6 kábelt az okosotthon vezérléshez. Ez független attól, hogy párhuzamosan, külön csövekben egy csillagpontos CAT6 vagy 7 kábelezés is ki lesz alakítva Ethernet hálózathoz. Persze így nem lehet az elektromos hálózatot 12-es csövekkel megoldani a falban, de korábbi tapasztalataim alapján 20-asnál kisebb nem lesz a falban, és értelemszerűen a "gerincnél" nagyobb lesz, hogy kényelmesen beférjen minden. :) Mi a véleményetek?

Apropó: 20 éve Németországban a kollégiumban olyan kábelt húztunk be (hogy legyen internetünk, segítettünk a helyieknek, szép történet :) ), amiben egymás mellé volt csomagolva egy 75ohmos coax a kábeltévének és egy CAT5e az ethernetnek. Ahhoz, amit fentebb leírtam, nem lenne rossz ennek az a változata, hogy 3 / 5 eres elektromos kábel + CAT5e vagy CAT6 árnyékolt kábel egybe csomagolva. Tudtok ilyenről? 

Az RS-485 eleg jol birja az ilyen jellegu vandalkodast, de alapvetoen ez egy daisy-chain bus. En is trukkoztem itt-ott, de megvannak a muszerek, hogy megallapitsam, hogy mennyire lett rossz a vegen az egesz :).

Igy az ajanlas mindenhol az, hogy repeater kell. Ez amugy elfer egy kotodobozban. Csinaltam is egy ilyet.

Amugy siman mukodik aram melle huzva, de pl. ha belefurnak a vezetekekbe es azok osszernek az nem jo :)

Pl: impedancia. De lehet itt nezegetni/olvasgatni, ahol mindent elkovetnek, hogy ilyen kabelt vasarolj: https://www.belden.com/products/industrial/cable/bus-cable/rs485

500-1000Ft METERE!

Itt nincsenek tavolsagok ... 2 300-as dobot osszekotottem, mindent elkovettem, hogy ne mukodjon de szepen muzsikalt...

Szerkesztve: 2020. 05. 21., cs – 17:04

Koszonom a hozzaszolasokat! Ugy dontottem, hogy rakok bele meg egy kis plusz energiat es open-source projekte alakitom. Ha van valakinek otlete meg, azt szivesen fogadom!

Itt a hup-on majd blogolok rola.

Szerintem nekem és másoknak is tetszene, ha lenne vezeték nélküli változata is az eszközödnek később (ahogy írtam feljebb, WiFi, Zigbee, Z-Wave opciókkal legalább).

Én saját magamnak összeraktam már, ami kell, de ha készen le lehetett volna venni a polcról a leírást, megrendelni hozzá az alkatrészeket kitben, itthon csak összerakni, beállítani pár egyszerű dolgot, mint WiFi SSID és jelszó, Home Assistant címe, stb. és menne, akkor nem álltam volna neki magam kikísérletezni a dolgokat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Koszi megegyszer!

The SimpleLink™ CC2652RB device is the industry’s first multiprotocol 2.4 GHz wireless crystal-less microcontroller (MCU) with integrated TI Bulk Acoustic Wave (BAW) resonator technology supporting Thread, Zigbee® , Bluetooth® 5.1 Low Energy, IEEE 802.15.4, IPv6-enabled smart objects (6LoWPAN)

Ezeket tudja az MCU amit hasznalok, jelenleg csak Zigbee megy, de meg lehet oldani, hogy mind menjen.

Hú, ezt láttam már régen. Ilyen az, ha egy német belendül :D

Én mindig addig jutottam, hogy leLEDesítettem, régebben lefénycsöveztem a lakást. Ami nekem otthonautomatizációbol hiányzik, pont a világítás vezérlése.

Jó lenne, ha már abból tudná a rendszer, hogy fel kell kapcsolni valahol a villanyt, ha elindulok adott szektor irányába, valamint ha kimegyek onnan, akkor meg lelövi. Valamint jó lenne olyan fényforrás, ami ezt jól tűri :) (fénycsövek nem komálták, most a LED-nél max a táppal lehetne gond, de 12V-s rendszernél talán még azzal se.)

Valamint, hogy ne legyen az embernek se zavaró, akár dimmeléssel is meg lehetne fejelni, minél jobban közeledek, annál jobban tekeri fel, ha meg megyek kifele, letekeri szépen.

Szia.

 

Mindenképpen folytasd, biztos sok embert érdekelne, hiszen -ahogy írtad is-, a piacon a vezeték nélküli megoldások az elterjedtebbek!

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Szerintem nagyon jó ötlet! Folytasd! Ennek a piacnak még van mit fejlődnie..

Ezt a Siemens eszközt nem is ismertem. Nekem Siemens Logo van itthon.

Én is sokat gondolkodtam, hogy hogyan lehetne jót, olcsón, belatható időn belül, de sajnos mindig 2 tényezőt sikerült összeszedni, s időm volt a legkevesebb rá. 

pl nekem az Alin rendelt szenzor hol megy hol nem, de legalább olcsó volt....

Ikea Tradfri tapasztalatom eddig pozitív, de azért erősen vannak hibái, hiányosságai (pl mozgás érzékelő on off időtartam...és még sorolható l

Jó lenne egy  kompakt HW, ami magával és társaival képes kommunikálni különböző lehetőséggel. 

Az RS485 jó, megbízható szabvány de szerintem rossz irány ha teljesen központositani akarod egy helyre, valamint nem árt ha más termék is beköthető a rendszerbe. 

Szerintem decentralizáltan lenne ideális az alábbiak szerint, így a rendszer akár könnyen bővíthető és hiba esetén is használható csökkentett funkciókkal, ráadásul helyben azonnal reagál a szenzor, vezérlő  és vezérelt

1. helységenként/zónánként kütyü (legyen a neve Terminátor mindegyik egyedi idvel) , amihez az adott helység vezérlő, vezérelt elemei és szenzorai kapcsolódnak (terminálódnak), adott lehetősége szerint. 

  a,  RS485

  b. zigbee

  c. ble

2. a Terminator tudja a hozzá kapcsolt elemeket helyben kezelni

3. a Terminatorok tudnak egymáshoz is közvetlen kapcsolódni (zigbee, ble, wifi) és eseményeket, vezérlést, közös konfigot (vezérlési logika) cserélni. 

4. a Terminatorok a helyi hálózatra wifi, LAN (akár PoE) felfűzhetőek és egy központi gatewaybe csatlakoztathatóak. pl legyen a központ egy HomeAssistant, ami minden elemet  lát mintha rá lenne kötve, de valójában a terminátor kezeli le 

Most hogy így végére értem az eszme futtatasomnak és vissza olvastam, lehet kellene egy master HA és decentralizált önálló HAk, amik helyi scope ba letoltik a configot a master ről valamint kiajanljak a maguk cuccait egymásnak és a masternek. Így master és masterless állapot is megoldható quorum alapján ;) 

Keresgéltem picit, s látommmás is gondolt hasonlóra

https://community.home-assistant.io/t/master-ha-instance-with-multiple-…

Az RS485 jó, megbízható szabvány de szerintem rossz irány ha teljesen központositani akarod egy helyre, valamint nem árt ha más termék is beköthető a rendszerbe. 

Ezt mar tobben is irtak itt. Szerencsere en is igy gondoltam es kb. igy is lett osszerakva. Vannak/lehetnek halozati szegmensek, amik egy HUB-szeru eszkozre vannak rakotve. Ha pl. megall a hub a classic dolgok mennek tovabb.

Kidobott idonek ereztem ezt a "featuret", mert a tobb ev alatt a 4 helyen oszesen 1 db relayt + 1 tapot kellett cserelnem, a kommunikacioval soha nem volt gond.

De most orulok, hogy ti is fontosnak tartjatok ezt!

3-4. Ez nagyon draga lesz... Alacsony baudrate-en az RS485 az osszes felsoroltat felulmulja mint atviteltechnika.

Jelenleg a IOT2020-as gateway kozvetlenul csung az RS485 halozaton azon fut a HA. Az RS485-re lehet rakapcsolni a wireless extension module-t es bridge-elheto a halozat.

Keresgéltem picit, s látommmás is gondolt hasonlóra

"I have over 3k nodes (sensors, switches, etc) in my home."

Ez egy orult :D

Túl bonyolultan gondolkodsz. Az esetek többségében elég egy központi vezérlő, esetleg néhány helyi átjáró (ha távolság vagy eltérő protokoll miatt nem oldható meg máshogy), de felesleges túlbonyolítani. Ilyen konfig letöltős elosztott rendszer még nagyon a jövő, addig sok alapvetőbb kérdésnek tisztázódni kell.

Egy ház tipikusan nem "mission critical" üzem. Rövid távon a legrosszabb esetben elő kell venni az elemlámpát. Kicsit hosszabb távon az kellemetlen télen, ha nem megy a fűtés. Vagy nyáron locsolni kell.

A kérdés az, hogy milyen meghibásodást mennyi idő alatt, milyen szakértelemmel lehet orvosolni.

Nekünk 7 év alatt a legrosszabb az volt, mikor a nyaralás utolsó előtti napján elromlott a szünetmentes, ezáltal semmi nem működött, mikor hazaértünk. Ennél csak az lett volna rosszabb, ha téli kéthetes utazás első napjaiban történik ugyanez (bár az öntözés miatt nyári kánikula alatt is elég rossz lett volna).

Nálunk 4db SPOF van:
- szünetmentes - megtapasztaltuk, ha automatizálás független konnektorral ki lehet iktatni, akkor minden fel tud állni (ezen még valószínűleg javítok, hogy adott esetben az anyósomat vagy bárkit meg lehessen kérni rá, ha nem lennénk otthon és nem opció hazarohanni)
- busz tápja: még nem romlott el szerencsére, hatása lényegében egyenértékű a szünetmentes kiesésével - van tartalék, nem bonyolult kicserélni (legrosszabb esetben villanyszerelő közreműködése kell)
- busz-ethernet átjáró: hasonló, mint a busz tápja, nagyon könnyű cserélni (legrosszabb esetben villanyszerelő közreműködése kell)
- vezérlő: húzósabb eset, ennek egyszerű megoldásán dolgozom, de 1-2 óra alatt most is tudok alternatívát biztosítani (akár távolról is).

Ha otthon vagyunk, akkor az első három gyorsan megvan, így a vezérlő nélküli dolgok (lámpák, redőnyök, kapuk) működnek. A vezérlő hiányát kibírjuk akár 1-2 napig, legfeljebb télen annyi idő alatt azért lehűl valamennyit a ház.

Ha nem vagyunk otthon, akkor minden kibír 1-2 napot.

Szerintem sokkal fontosabb, hogy robusztus legyen a rendszer (könnyen bővíthető, azaz lehetőség szerint busz alapú), jó minőségű alkatrészek legyenek.

Szerkesztve: 2020. 05. 27., sze – 10:34

En a sajatomat a souliss nevu library segitsegevel csinaltam, ez egy sajat protokollt hasznal a cimzeshez ami megy RS-485-on es IP folott is. Anno en is erre akartam felfuzni mindent (kapcsolok, szenzorok, stb.), de aztan csak lett zigbee is a vegen mert a DIY szenzorok sajnos nem elegge esztetikusak es elbuktak a WAF teszten.

Nekem a villanykapcsolok RS-485-on vannak bekotve valamelyik kozpontba (emeletenkent van 1 kozpont), es a kozpontok pedig Ethernettel kapcsolodnak, igy lehet akkor is villanyt kapcsolni ha nem megy a halozat, de mivel mindig megy ezert annyira nem eletveszely, de teny h van olyan korosztaly aki a villanykapcsolot preferalja a mobil app helyett lampakapcsolgatasra.

Amugy en a megoldasnal 2 retegben gondolkodtam, 1 hardverkozeli retegben + 1 absztrakcios retegben. A hardverkozeli reteg lett a souliss, mert minden benne volt amit kerestem (meg CRC checket is tud az RS-485 kommunikacion alapbol), az absztrakcios meg lett az openhab, mert abban nagyszeruen megfer egymas mellett az arduino-s villanykapcsolo a zigbee2mqtt-s homerseklet/paratartalom szenzor ertekeivel. Lehet 1 reteg jobb bizonyos szemszogbol, de igy pl a villanykapcsolok mindig mukodnek (mert openhab-on kivul mukodik, de az allapotot at tudja adni annak es latom szoftverbol ha valaki kapcsoloval allitott villanyt).

WAF teszt meg mi ? A feleseg teszt?

Tok jo ez a project, szerintem jo valasztas volt! Regebben en is neztem, de en ilyen poor man's home automationt akarok :)

Az a baj, hogy a problema egy reszere ad csak megoldast es szerintem azt tul szeles spektrumban teszi, igy ezen csak egy jartas/okos szakember tud kiigazodni/felhasznalni. 

Ezen felul barmennyire is jol mukodik egy SW, az emberek a kulsosegek alapjan dontenek. Arduino, shieldek, ilyen board, olyan board, raspberry, vNet, MaCaco, IP stack ... Ez mind eleg ijeszto, meg talan egy elso eves mernoknek  is :D

Es ha jol latom meg most sincs megoldva az, hogy lehessen frissiteni a cuccot "tavolrol". Mindenki ugy szeret updatelni, hogy megnyom egy gombot.

Igen, wife acceptance factor :) amugy egyetertek, a remote upgrade nekem is hianyzik (ESP-vel megcsinaltak, de Arduinoval sajnos nem), mert nem jo szetszedni a villanykapcsolot az upgradekor, de amugy nem is nagyon kell ugpradelni. Mostmar lassan 3 eve mennek, neha kilazul egy vezetek amit meg kell igazitani (mert lusta voltam forrasztani) de amugy megbizhatoan mukodik (annak ellenere hogy masfel evig 12 voltot kapott 7,5 helyett amig egyszer meg nem egette az ujjamat :)

Amugy a souliss is poor man's HA, nekem arduino klonokkal megy az egesz mra-23d2 relekkel. Itt van amugy a konfig ha esetleg erdekel (ez villanyt + redonyt vezerel, a tobbi dolog openhabon keresztul megy): https://github.com/Z0l/soulissconf

Koszonom! Elhiszem, hogy jol megy, jol ossze van rakva.

Azt gondolom, hogy mar a "config" osszerakasa is olyan szakertelmet igenyel, ami nincs meg sok embernek. 

En ilyen kotogetos kattintgatosra gondoltam. Advanced usernek meg forraszgatos, flashelgetos, meregetos, forditgatos, kurvaanyazos :)

+ ahogy irtam, a kulsosegek szamitanak. Tudom, hogy jol mukodik, nem bantasbol mondom, de minden ilyen boardokbol osszerakott cucc takolosnak tunik. Irtam valahol fentebb, hogy az szempont, hogy a keszen kaphato kutyu villanyszerelo-friendly legyen :)

Te Laci, akkor az 1-es lab az az SCL, vagy az SDA? Vagy akkor ez most SPI? ... UART ? Az meg ?? Na en ezt nem csinalom.

Vilagos :) kivancsi vagyok majd arra hogy miket publikalsz a megoldasodrol. Amugy az MRA-23D2 relek teljesen villanyszerelo friendly cuccok kalapsinen: https://variometrum.hu/szilardtest-rele-mra-23d2-2a-230vac (van belole nagyobb is, a D utani szam jelenti az ampert) a tobbihez meg csak a vezeteket huzattam be (6 eres riasztokabel megy minden villanykapcsoloba, 2 tap, 2 rs485 es 2 tartalek).

Szerkesztve: 2020. 05. 27., sze – 20:29

Hardver:

NodeMCU mert olcsó és beépített wifi-fel rendelkezik. 3.3 Voltos I/O -ra van megoldás.

Amelyik vezérelni kívánt eszköznél kevés a NodeMCU-n levő I/O száma, ott mellé Arduino, ebből elég az Uno is. Össze lehet kötni a kettőt. 

Relék. 

Ezek mögé egy PC vagy Raspberry Pi, ebből ma már 4-es. 

Szoftver:
Meg kell írnod magadnak. Ehhez rengeteg tutorialt találsz. MQTT központúra tervezett megoldás szvsz elég jó. Ide fel tudnak iratkozni a NodeMCU-k. 

Biztonság:

Kívülről lehetőleg semmi ne legyen elérhető. Ha távoli vezérlés kell, akkor OpenVPN. 

Ahogy gondolod. A Siemens Simatic szvsz jóval drágább. Viszont kevésbé kell érteni a beágy kütyük programozásához. Az általam írt megoldásnál 100Ft körül jön ki egy végpont ha tíznél több vezérelni kívánt eszközt egy blokkból oldasz meg. Ha jobban tagolod drágább de még mindig közel nem kerül annyiba. Persze ha elszámolom a saját munkám árát akkor drágább lesz :D

Raspberry Pi nem is vezérel semmit közvetlenül. Az csak a kis fogyasztású szerver szerepét látja el. De ha van egy egyébként folyamatosan működő PC a házban akkor nincs rá szükség.  

A Siemens Simatic szvsz jóval drágább.

Igen! Es masban sem veri az RPi-t. De egy villanyszerelo siman bekoti es a Siemensnek van 1-2 kalapsines eszkoze :)

Viszont kevésbé kell érteni a beágy kütyük programozásához.

En ebbol elek.

Az általam írt megoldásnál 100Ft körül jön ki egy végpont ha tíznél több vezérelni kívánt eszközt egy blokkból oldasz meg. Ha jobban tagolod drágább de még mindig közel nem kerül annyiba.

Nezd, pont ezt akarom elkerulni. Ezek a fajta megoldasok lehet valahol orokre mukodnek, de jatszol egy picit valami szikrazossal (pl. furogep) es bedoglik. Aztan lehet gondolkozni, hogy mi is tortent. Ezek a boardok nem arra lettek kitalalva, hogy ossze-vissza kotogessek oket. Ha meg elkezded kalapalni akkor a vegen tobbe kerul az egesz. Ugyhogy meg kell kozeliteni az ipari megoldasok szintjet, ebbol nem nagyon szeretnek engedni.

Árnyékolást és a villanymérnöki oldalt természetesen meg kell csinálnod, de ez nem lehetetlen feladat. Egyébként pedig érdemes watchdogot használni.

Nyilván nem alkalmasak mindenre az Arduino és NoteMCU-ra épített megoldások. Például egy - két másodperc mire elindul a szoftverük (amit írtál) reset után, ez valahol probléma. De ház automatizálásnál egyáltalán nem. Még robotokat is vezérlünk ezekkel. A 230 Volttól sem kell tartani, ott a relék minősége jelenti a biztonságot. 250 V és 10A-re garantálja az egyik legelterjedtebb gyártó. 

Természetesen úgy oldod meg ahogy akarod. De ha tudsz programozni, akkor semmit nem tud nyújtani neked a Siemens az extra pénzért. A költségvetés értelmes keretek között tartása miatt ráadásul Siemens Simatickel kis számú blokkból kell vezérelnek sok eszközt a házban. Ezért sok extra erős áramú kábelezést igényel. Szét kell fúrni hozzá a házat. Arduinokkal ezt okosabban meg lehet oldani. Tapasztalatból mondom :) 

Ő két rádiós kommunikációs irányról írt, te meg két konkrét eszköz összehasonlítását linkeled. Csak nem teljesen értem, hogy vajon miért.

https://rh6stzxdcl1wf9gj1fkj14uc-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/upl…

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha nem csak elméleti síkon akarsz írni róla, akkor eszköz is kell hozzá, nem? 

Két népszerű board összehasonlítása szerintem hozzátesz a témához. Illetve a wifit "elkéne felejteni iot szerű dolgokra" kissé sommás megállapítás volt. 

Ahogy irsz, lejon belole, hogy nem olvastad el meg a nyito postot sem. Tudom, tudom, hosszu lett ... sajnalom :) A segito szandekot koszonom!

Egy EMC tesztnel nem akarok ugy szivni mint ok, mindenfele eval boardokkal.

A lego kockak kivalasztasan mar tul vagyok, osszeraktam a jatekot, igy a kerdes nem az, hogy hogyan lehet megoldani a problemat. Megerositettek a kollegak, hogy folytassam es igy is tettem. Valamikor a heten blogolok rola 1et.

OK, de ha arról volt szó, hogy ne WiFi-t, hanem Zigbeet használj, akkor arra lehet azt mondani, hogy ez így hülyeség, mert OK, hogy a Zigbee az mesh rendszerű meg kevesebbet fogyaszt, meg lehet baromi sok eszközöd, de a WiFi-nek meg ez-az-amaz az előnye.

De az, hogy egy konkrét WiFi-s eszközt meg egy konkrét Zigbee-s eszközt összehasonlítva az jön ki, hogy az NodeMCU olcsóbb és több programnyelvet támogat, mint a Xbee, az nem a protokollról szól, illetve nem releváns a korábbi állításra válaszként.

Ennek a videónak a kapcsán lehetne azt mondani, hogy NodeMCU-t használj az okosotthonod megvalósításához és ne Xbee-t, de valójában ez se segít semmit, mert a  NodeMCU az egy fejlesztésre való board, ha megépítettél egy működő prototípust, akkor már negyedáron és jóval kisebb helyigénnyel egy sima ESP-vel ki tudod váltani. A Xbee-t nem ismerem, de feltételezem hasonlóan működik: kifejleszti az ember amit akar, és egy olcsó Zigbee-s chippel megépíti a kész eszközt.

Illetve Zigbee esetében azt látom, hogy van egy csomó kész eszköz (szenzorok, kapcsolók, stb), ami alapból támogatja, tehát oda nem kell semmi külön eszközt venni, csak az a lényeg, hogy valahol legyen egy átjáró, pl. egy Raspberry Pi egy Home Assistanttal, ami egy Zigbee-s USB dongle segítségével beszél a Zigbee hálózattal, és a másik oldalon elérhetővé teszi a mobiltelefonos felhasználónak és a Zigbee-t nem ismerő más eszközöknek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezek a boardok alapvetően (ez hasonló mint a 3d nyomtató), arra valók hogy olcsón kisérletezz, ne kelljen minden elsz.rás után új pcb-t tervezni és gyártatni.

 Megfogod összelegózod vele a kütyüt, amikor fasza, megtervezed a pcb-t, legyártatod, és összerakod (összerakatod), és nem kell 3000db xbeet venni 20 dollárért.

Egyébként kis mennyiségben (1db) is kb 2000ft egy zigbee chip, ha veszel 30-at feléért is elküldik, rászorod a maradék dolgot, és megáll az esp árában akár a dolog :).

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

https://media.kasperskycontenthub.com/wp-content/uploads/sites/43/2015/11/20081735/us-15-Zillner-ZigBee-Exploited-The-Good-The-Bad-And-The-Ugly-wp.pdf

Természetesen ezzel együtt is jó a célra Zigbee, de ne tegyünk már olyan hitéleti kinyilatkoztatásokat, hogy a wifi totál alkalmatlan ház automatizáláshoz, mert ez teljes tévedés. Nem tudom mi az oka annak, hogy a Hup-on, a Linux vs Windows flame-kultúra egyik hazai bölcsőjében minden egyéb témából is hasonló hitvitát próbál kreálni a hupu népe?! 

Abból még, hogy a Zigbee erre a feladatra lett tervezve egyáltalán nem következik, hogy más kommunikációs megoldások alkalmatlanok lennének. 

MQTT last will and testament üzenetekkel eléggé hibatűrőre meg lehet építeni ezeket a rendszereket. Ha valami valahol elromlik a szerver pontosan tudni fogja melyik egységről van szó. Az általad ok nélkül lesajnált wifi kapcsolat mellett is nagy megbízhatósággal tud működni egy ilyen rendszer. Nem mintha Zigbee mellett nem fordulhatnának elő kommunikációs problémák. 

Nem tudom mi az oka annak, hogy a Hup-on, a Linux vs Windows flame-kultúra egyik hazai bölcsőjében minden egyéb témából is hasonló hitvitát próbál kreálni a hupu népe?! 

Imho, itt az alkalmas es alkalmasabb kozotti valasztasrol van szo. Eleg csak a fogyasztast nezni es mar elteszed a fiokba.

Természetesen ezzel együtt is jó a célra Zigbee.

Mivel egyutt is jo? A linkelt PDF pedig egy termek design flaw-rol szol, nem a Zigbee-rol. 

"The security features provided by the ZigBee standard can be considered as very strong and robust."

"The main risks for ZigBee Home Automation Systems are implementation failures and shortfalls."

Ha elszorod a szimmetrikus kulcsodat akkor ne csadalkozz, hogy megtorik a rendszert.

Nem tudom, a többiek mit gondolnak a témáról, én nem gondolom, hogy a WiFi nem alkalmas.

Én csak két okból kerülöm, ha lehet: 1) magasabb a fogyasztása, gyakrabban kell elemet cserélni 2) a WiFi routertől messzebb eső helyeken bizonytalan vagy nem használható a WiFi. Pl. nálam a bejárati ajtó melletti WiFi-s kaputelefonhoz már egy WiFi extender kellett. Z-Wave meg Zigbee pedig nem kell, hogy elrádiózzon egészen a ház másik oldaláig, elég, ha a szomszéd eszközt eléri.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Köszi a linket, tanulságos. Még akkor is, ha csak egy megvalósításról van szó, van némi esély arra, hogy más is a "gazdaságos" utat választja. Ha valaki Zigbee-zik, valószínűleg érdemes ezt figyelembe venni, főleg ha ajtó is képben van.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy a Wifi ágyúval verébre. Arra biztos jó, hogy 1-2 eszközzel összedobjon az ember valami látványosat, de nem arra való, hogy "sok" eszközből áll rendszert építsen vele az ember. A kommunikációs "overhead" jóval nagyobb, mint a kommunikációs szükséglet. Gondolj bele: például egy kapcsoláshoz 1 bit információt kell továbbítani, ehhez képest teljes IP stack, netán TCP kapcsolat és webszerver... Ehhez képest egy 2,5T-s SUV is light-os a városban. Ez a nehézsúly pedig sok helyen tud jelentkezni: energia, szoftver hiba esélye, előállítási költség, ... És akkor számomra az is idegen, hogy egy AP-n sok tucat vacak lóg, mindnek saját IP cím (+ MAC címük is van).

Én a jövőt úgy tudnám elképzelni, hogy kisebb-nagyobb zárt hálózatok funkciónak megfelelő protokollal, szükség esetén ilyen-olyan átjárók, amikkel összeintegrálhatók. De a multik és a kollektív hype majd eldönti, hogy mi terjed el.

És szerintem a Z-Wave-et se felejtsük el.

Egyébként a saját fejlesztésű eszközöknél én úgy néztem körül, hogy ami elemről működik, ott mivel tud értelmesen úgy kommunikálni a többiekkel, hogy nem fogyaszt sokat.

De nem csak saját készítésű eszközök vannak, hanem vesz az ember készen valamit, és akkor az mondjuk egyet vagy egy másikat támogat. Van olyan is, ami WiFi-t akar.

Nekem van egy RPi Home Assistanttal, és az rádiózik WiFi-n és Z-Wave-en. Zigbee-s eszközöm egyelőre nincs, ha valaha úgy alakul, hogy lesz, akkor majd kap egy USB-s Zigbee-t is a RPi. Bajnak nem baj, ha van többféle hálózat. Mondjuk én boldog lennék csak egy darabbal is, ha minden működne vele kis fogyasztás mellett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

IoT-ről volt szó általánosságban.

Az eszköz tulajdonságai, a felhasználás helye és adottságai, illetve sok egyéb dologtól függ, hogy épp melyik kommunikációs forma a legjobb.

Autóba kifelé pl. egy xG megoldás a legjobb, belül pedig vezetékes megoldások, pl. a CAN busz.
A viselhető IoT kütyükben pl. a Bluetooth LE a legalkalmasabb.
Ház automatizálásnál pl. attól függően, hogy a vezetékezés mennyire kiépíthető, mit csinál az adott eszköz, mivel akar kommunikálni (pl. külvilág), ..., nagyon sok megoldásnak helye van. (Eth, 1-wire, Zigbee, Wifi, Bluetooth, .xG, ...)
Csak egy extrém példa: egy okos órát, ami Bluetooth-on kommunikál, azt miért ne lehetne bevonni a ház automatizálásba?

Szerkesztve: 2020. 05. 27., sze – 21:14

.