Ideiglenesen letiltja a OnePlus a OnePlus 8 Pro színfilter kamerafunkcióját Kínában

A OnePlus 8 Pro színfilter kamerafunkciója olyan jól sikerült, hogy bizonyos mértékben "átlát" egyes műanyag tárgyakon. Felmerült a gyanú, hogy akár egyes ruhadarabokon is és ez felvethet mindenféle jogi és privacy kérdéseket. Éppen ezért, a OnePlus úgy döntött, hogy amíg a vizsgálatai le nem zárulnak, szoftveresen, ideiglenesen letiltja a készülék eme szolgáltatását Kínában. A tiltás a HydrogenOS-be (az OxygenOS kínai piacra szánt verziója) fog megérkezni OTA formájában, az OxygenOS-ben egyelőre nem tervezik tiltani a funkciót.

Részletek itt, a OnePlus bejelentése itt.

Hozzászólások

Volt ilyen Sony 0 LUX-os kamera is.

Szerkesztve: 2020. 05. 20., sze – 13:26

Érdekes képeket lehet készíteni közeli infravörösben, csak kell hozzá egy filter ami csak azt engedi át. A kóla például átlátszó és az erek sokkal jobban látszanak a bőr alatt. Ha nagyon halvány a kép ki kell venni egy olcsó webkamerából a CCD és a lencse közötti látszólag átlátszó kis szűrőt, mert a éppen az infrát van hivatva kiszűrni. Mielőtt valaki nagyon lelkesedne - ruhán nem lát át.

[off] Valamelyik korábbi Huawei modell (talán a Honor 6?) tudta ezt, így eleve viccesebb a történet. Akkoriban nem néztem utána, mert úgy voltam vele, hogy biztos kimaradt valami fizikai szűrő réteg (?? kínai lowcost cucc, nem lepett volna meg annyira), hiszen kikapcsolni sem lehetett eme remek képességét. :D [/off]

Ezt nem lehetne orvosi célra használni ? Pl. hogy a nővér ne kézrátétellel próbálja meg kitalálni, hogy hol a beteg vénája ?

Arra ez pont nem jo, nem az a baj, hogy nem latjak a venat hanem megszurni nem tudjak.
Viszont masra jo, es megy egy ket sci-fi szeru fejlesztes is vele az iparban, 3-5 even belul akar mar piacon is lehetnek.
De a SZTAKI-nak is van jelenleg egy demo project a SOTE-n. Kamera kepe alapjan merik az ujszulottek pulzusat/legzeset, fizikai erintkezes nelkul.

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Noket is lehet vele "vetkoztetni", csak maceras, mert elotte fel kell oket tuzelni, hogy az infra felvehesse a testhot, csak nehez, mert ha a ruha atmelegedett, akkor oda a nudi felvetelnek.

Szoval eloszor bezavarod a csajodat a szupermarket tejes-hutos hideg levegos folyosojara, hogy az lehutse a ruhajat, aztan 5 perc mulva kozlod vele, hogy a szomszed lany nyert egy 3 hetes nyaralast Bali-balin, es hogy velemesz, itt varsz 3 masodpercet komoly keppel hogy elhigyje, aztan a robbanas korul elkezdesz boszen kattogtatni.

Es voila, maris kesz a ruha nelkuli infravoros foto, khhmm, tele elettel. :-)

Szerkesztve: 2020. 05. 20., sze – 20:11

Szerintem ezt a fajta trukkot szinte barmelyik kamera tudja, ami elol el van tavolitva az infraszuro.

 

Ki is probaltam a Raspberry Pi-os NoIR kameraval es mukodott is. Taviranyito "infra ablakan" (regebbi taviranyitoknal volt inkabb jellemzo, ma mar siman kilog a LED a dobozbol) siman "atlat" - termeszetesesen a "normal" muanyagbol levo reszen nem.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nem nagyon értem amit írsz. Az RPi NoIR kamera ott lehet minden férfi, nagymama, gyerek stb. kezében? Kínában széles körben elterjedt daily driver eszköz a nép kezében (szó szerint)? Az RPi NoIR kamerát kínai központú cég gyártja, jelentős részben kínai piacról élnek? Ha nem, miért hasonlítod az almát a körtéhez?

trey @ gépház