CPU és GPU gyár épül az USA-ban

A TSMC Amerikában fog gyárakat építeni.

"The first processors we can expect from the company's 5nm process will likely be AMD's Zen 4 chips, although these are expected long before the Arizona plant will be ready to manufacture them.

AMD currently uses TSMC to manufacture its Zen 2 processors and RDNA GPUs. These utilise the 7nm process node, although will soon make way for Zen 3 processors and RDNA 2 GPUs on the enhanced 7nm node.

Nvidia is also a customer of TSMC, and its latest Nvidia Ampere architecture utilises the company's 7nm process. The RTX 20-series, some of the best graphics cards today, are built using its 12nm process."

A TSMC Amerikában fog gyárakat építeni.

"The first processors we can expect from the company's 5nm process will likely be AMD's Zen 4 chips, although these are expected long before the Arizona plant will be ready to manufacture them.

AMD currently uses TSMC to manufacture its Zen 2 processors and RDNA GPUs. These utilise the 7nm process node, although will soon make way for Zen 3 processors and RDNA 2 GPUs on the enhanced 7nm node.

Nvidia is also a customer of TSMC, and its latest Nvidia Ampere architecture utilises the company's 7nm process. The RTX 20-series, some of the best graphics cards today, are built using its 12nm process."

Forrás:

https://www.tsmc.com/tsmcdotcom/PRListingNewsAction.do?action=detail&language=E&newsid=THGOANPGTH

https://www.pcgamer.com/tsmc-us-fab-cpu-gpu/

Hozzászólások

Amúgy tényleg lesz. Majd munkavízummal importálnak vietnámiakat. Ahogy az apple garanciális szervizét végző amcsi cégnél is munkavízumos vietnámiak dolgoznak éhbérért. S még hurrikánriadó alatt is elvárják, hogy bejárjanak dolgozni. Ha felmondanak, akkor deportálják őket.
https://www.youtube.com/watch?v=0tywN7-0dIA

Helyes. Ezt is megértük. Remélem, egy nagyságrenddel feljebb megy a hardverek ára, így kénytelenek lesznek hosszabb távra gyártani és nem tervezett elavulásban utazni, mint most.

Mert attól még, hogy nem emberi munkaerővel csinálják, minden drágább lesz, hiszen tisztességes áron kell kifizetni, nem egy rabszolgagazdaság által lenyomott árakon. A Kínából importált technológiákat pedig vagy tiltani fogják, vagy szarráadóztatják (nagyon helyesen). Tehát a robotok is drágábbak lesznek.

Összességében nem hinném hogy ettől végeredményben drágább lesz pl. egy 7nm videokártya. Az piaci öntökönlövés lenne, a konkurenciát nem akarják erősíteni. Azt el tudom képzelni, hogy kevesebb profit marad a cégnél egy darabig.

"Everything fails, all the time."

A konkurrenciát rommá lehet adóztatni, s akkor máris nem drágább mint az USA-ban gyártott termék, akármilyen drága legyen is az. Maximum külföldre nem lesz érdemes eladni, de attól még helyben, az USA-ban nagyonis piacképes lehet. És azért az USA az nem egy kis piac ám.

Ehhez hozzátenném, szerintem az USA ha nagyon akarja, simán rákényszerítheti az akaratát Kanadára is. Messze erősebb. És aki erősebb, annak mindig igaza van, tudjuk ugye... Látható, még Európában is jelentős az USA hatalma, holott eddig nem nagyon keménykedett ahhoz képest amit megtehetne, ha komolyan belekezdene. Kanada meg sokkal közelebb is van...

Mert ne legyenek illúzióitok. Ez arról szól, hogy Kína mindenáron fel akar zárkózni az USA-hoz hatalomban is, fegyveres erőben is, és gazdaságilag is, meg „tekintélyileg” is. Az USA ezt érthető okokból nem akarja hagyni. Ez erről szól. Ez egy FELOLDHATATLAN konfliktus. Valamelyik majd nyer, idővel. De az soká lesz. A konfliktus egyre durvább lesz, még ha jelentéktelen időszakos enyhülések néha be is következnek majd. És örülhetünk ha nem fajul nyílt háborúig. Bár szerintem igenis lesz háború belőle, de csak lokális villongások, atomfegyverek nélkül. Attól mindegyik félne. Így majd kisebb országokat pénzelnek titokban vagy félig nyíltan hogy ők harcoljanak helyettük. Például az USA az imént adott el egy rakás modern torpedőt vagy mit Tajvannak... De szóbajöhet még Vietnám felfegyverzése is... Távlatilag Japán...

Szóval, végső esetben ha minden kötél szakad, kinézem hogy burkoltan megfenyegetik Kanadát hogy jobb lesz ha mostantól az amerikában gyártott cuccokat vásárolják. Ugyanezt eljátszhatják nagy-Britanniával is, ami most úgyis szarban lesz mert öntökönlőtte magát az EU-ból való kilépés miatt gazdaságilag. És ha az angolok nem hajlanak a szép szóra, akkor KÜLÖNÖS VÉLETLENEK FOLYTÁN érdekes módon épp akkoriban erősödnek majd fel a skót és wales-i meg északír függetlenségi törekvések. S e csoportoknak hogy-hogynem, de VÁRATLANUL és lenyomozhatatlan forrásokból rengeteg pénzük is lesz a tevékenységük finanszírozásához...

Mindezt persze Kína is eljátssza más országokban (épp Magyarországon is... bár itt a ruszkik is ugyanezt teszik...) azaz ezzel az eszmefuttatással nem az USA-t akarom sarazni. De így lesz, ez előre tudható, ez egy világpolitikai játszma, és egyik fél se engedheti meg hogy leálljon vagy válogasson az eszközökben.

Én nem lennék ennyire "optimista". Épp friss hír, hogy egy mezőgazdasági gépgyártó Magyarországról az USA-ba viszi a tevékenysége egy részét, mert itt TÚL DRÁGA.

Meg a másik, hogy a briteknél meg nincsenek a kelet-európai vendégmunkások, nincs aki leszedje a termést. Ez van, mi vagyunk a legalja, és még így is drágák vagyunk :( (hatékonyság vs. ár...)

Német tulajdonú alkatrész gyártónál mondták, hogy van amit Németországban olcsóbban gyártanak, mint Kínában. 100% automata gyártósoron.

A tőke mindig oda megy, ahol neki jobb, ez sem kivétel (épp te szoktad hangoztatni).

Az adóztatásról annyit, hogy itt az EU-ban ezer dolgot előírunk, és ugyanezeket nem követeljük meg a távol-keleti (meg semmi EU-n kívüli) beszállítótól. Gondolok ilyen környezetterhelési dolgokra, munkabiztonságra, de akár a GDPR-t is mondhatnám stb. Ez a fő probléma.

Meg a másik, hogy a briteknél meg nincsenek a kelet-európai vendégmunkások

Lehet, hogy nem vendégmunkásokra, bérrabszolgákra és egyéb olcsó munkaerőre kellett volna felépíteni a modern brit gazdaságot.

Ez van, mi vagyunk a legalja, és még így is drágák vagyunk :(

Sehogy sem következik a hiányzó brit vendégmunkásokból vagy a mezőgazdasági gépgyártó tevékenységének USA-ba költöztetéséből, hogy mi vagyunk a legalja.

Német tulajdonú alkatrész gyártónál mondták, hogy van amit Németországban olcsóbban gyártanak, mint Kínában.

Helyes. Már csak meg kell tiltani, hogy európai gyártó Kínában gyárthasson.

A tőke mindig oda megy, ahol neki jobb, ez sem kivétel (épp te szoktad hangoztatni).

Nem kivétel, de a körülményeket erősen befolyásolni lehet törvényekkel és megfelelő gazdaságpolitikával. Trump ezt kivételesen jól csinálta. No nem mindent, de a gyárak hazatelepítésének ösztönzését igen.

Az adóztatásról annyit, hogy itt az EU-ban ezer dolgot előírunk, és ugyanezeket nem követeljük meg a távol-keleti (meg semmi EU-n kívüli) beszállítótól.

Igen. Ezen kell változtatni. A távol-keleti beszállítót vagy betiltani, vagy megkövetelni az előírásoknak való megfelelést. De inkább betiltani. Ami a gyakorlatban olyan védővámokat jelent, amivel nem éri meg behozni az olcsó kínai szart.

Ha most mindenre válaszolnék, ez a thread nagyon messzire menne, és erősen off topic.

Szerintem nem betiltani kell, szerintem a verseny igenis szükséges, de az legyen tisztességes verseny. Lényeg a lényeg - a világon a verseny VAN, függetlenül attól hogy részt akarunk-e benne venni vagy sem. 70 éve úgy "döntöttünk", hogy nem akarunk benne részt venni, láthattuk mi lett belőle. Csak a versenynek nem abba az irányba kell mennie, hogy "ki csinálja meg még olcsóbban a munkát?" miközben a környezet rombolása egyre erősebb.

a verseny igenis szükséges

Igen, de nem mindenáron és nem a végletekig. Pláne nem úgy, hogy korlátozott számú atomhatalom rákos daganatként túlburjánzott gigavállalatai (Google, Apple, Huawei stb.) versenyeznek egymással, minden esetben a felhasználók, az üzleti etika és a környezet kárára. Európában is elég sok ember él, dolgozik. Sok cég tevékenykedik itt. Itt is lehet versenyt csinálni. Egy kommunista diktatúrában rabszolgabéren foglalkoztatott munkaerővel előállított termék esetén, függetlenül attól, hogy kínai állami pénzen felhízlalt kínai oligarchák vagy profitéhes európai multicégek gyártatják, az minden lesz, csak nem tisztességes verseny.

70 éve úgy "döntöttünk", hogy nem akarunk benne részt venni, láthattuk mi lett belőle.

Nem, nem döntöttünk úgy. Hanem egyik nagyhatalom után a másik szállta meg az országot és nyomta le a torkunkon a saját idealizmusát. Az pedig nem igaz, hogy itthon ne lett volna (akár üzeti) verseny a gulyáskommunizmusban. Csak ami volt, az nem lépte át az egészséges határokat, sőt nagyon is messze volt azoktól. Ami szomorú, hogy manapság nettó minimum minden piaci szereplőnek, hogy valamilyen szempontból tisztességtelenül játszik és arra veri magát, hogy így mennyivel többet tud szakítani, mint a versenytársak. Ahogy az olimpiákon is már nettó minimum a dopping, vagy valamilyen stimuláns használata. Ezért kellene magát a versenyszellemet visszafogni, mert már túl sok. Káros. Leépít. Tönkretesz. Ami rövidtávon sikeresnek tűnik, az hosszútávon fenntarthatatlan és kártékony. Amire a marketinganyag nem hívja fel a figyelmet és a PR-részleg majd úgyis kimagyarázza a Facebook oldalán. Sokkal inkább kulturális probléma lett a verseny túlerőltetéséből, mintsem gazdasági. Ezért sírják vissza sokan a gulyáskommunizmust, ami nem megoldás a mostani problémákra, csak egy másik tökéletlen rendszer, ahol a mai problémák nem léteztek, hanem más problémák, más vadhajtások voltak helyettük.

Csak a versenynek nem abba az irányba kell mennie, hogy "ki csinálja meg még olcsóbban a munkát?" miközben a környezet rombolása egyre erősebb.

Így van.

Lehet, hogy nem vendégmunkásokra, bérrabszolgákra és egyéb olcsó munkaerőre kellett volna felépíteni a modern brit gazdaságot.

Nehéz másra építeni, ha a bennszülött britt nem akar dolgozni semmi nehéz és kényelmetlen munkát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nehéz másra építeni, ha a bennszülött britt nem akar dolgozni semmi nehéz és kényelmetlen munkát.

Persze, hogy nem akar dolgozni, ha nem fizetik meg. Benne van ennyi tartás. A magyarban meg kevesebb. Legalább is, abban a kétszázezerben. Ők harsány O1G-zés közepette lelépnek külföldre, mert itt minden szar és nem lehet boldogulni. Más kérdés, ha nem lennénk EU-tagok és nem lehetne csakúgy lelépni, akkor biztos vagyok benne, hogy azért sikerülne. Pont azok a leketlen haszonlesők és mindentazonnalakarok fészekrakó birkákat nem látják sehol szívesen, akik tőlünk is elmennek Londonba. Például az ilyeneket nem látjuk szívesen bevándorlóként az arab országokból. Akik nem a háború elől menekülnek, csak becsatlakoznak a karavánba, hogy európai állami pénzen európaiak lehessenek, mert otthon nem elég a másfélszobás lakás, hanem 3 szintes ház kell. A kényelmes seggű generáció előtti, amelyik felépítette ezt az országot a világháborúból, pedig rendre körberöhögi a mostanit a nagyravágyás közben mondvacsinált problémáival együtt és szerintem nagyon helyesen teszi.

Persze, hogy nem akar dolgozni, ha nem fizetik meg.

Jó fizetést ajánlanak a gazdák, csak éppen az angol nem szeret nehéz kétkezi munkát végezni a tűző napon, és a világ végén valami ideiglenes szálláson lakni hetekig.

És igen, lehet azt mondani, hogy hát akkor a jó fizetésnék is többet kell adni, ha majd napi ezer fontot lehet keresni, biztosan lesznek majd páran, akik mégis bevállalják a kellemetlenségeket.

Csak onnantól a boltban eladhatatlan lesz a gyümölcs, mert a vásárló nem fog a 2-3 fontos csomag eper helyett (kb. 5 font/kg) 50-100 fontért venni pár dekát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Más kérdés, ha nem lennénk EU-tagok és nem lehetne csakúgy lelépni, akkor biztos vagyok benne, hogy azért sikerülne.

Akkor is le lehetne lépni, csak vízum kellene hozzá. Ha a briteknél hiány van utcaseprőből, szendvicscsomagolóból, stb., akkor lesz vízum is elég hamar.

Ez általában bonyolultabb. Első kézből tudok olyan gyárról, amelynél egy adott termék gyártását visszaviszik nyugatra. Tudod mi volt ennek az oka? Hiába olcsóbb a magyar melós,

ha maga a gyár a szervezetlenség és bénázás miatt 30-50%-os selejtet gyárt, amit nyugaton kevesebb emberrel jobb minőségben meg tudnak csinálni, egyszerűen csak a megfelelő

hozzáállás, automatizálás, szakmai színvonal és szervezettség miatt.

Ez mindig 2oldalú probléma: a külföldi multi nálunk akar olcsón jót gyártani. Azért gyárt itt, mert olcsó(bb) a munkaerő, és kap 1 valag állami támogatást. Az állami támogatást vidáman le is nyeli, ebben hiba soha nincs. Aztán sír a szájuk, h. a magyar munkaerő nem elég szakképzett. Pedig idehaza is van elég okos ügyes (szak)ember. Csak a gond ott szokott lenni, hogy nem fizetnek nekik annyit ugyanazért az elvárt szakértelemért, mint Ny-Eu-ban. Így akinek megvan a tudása, nem is idehaza fog beállni egy multi gyárába, hanem elmegy Németo. v. Svájc-ba. Akit meg végül felvesznek ide, lehet h. már nem annyira jól képzett. iMásik, hogy egy külföldi multi hazai gyárában nem fogják szóhoz jutni hagyni a lenézett magyar melóst. Audi, Bosch, Thyssen: mindig a németek seggéből fúj a passzátszél. A hülye magyar mérnök fogja csak be a pofáját, majd Hans jobban tudja azt. Utána meg csodálkoznak h. a magyar mérnök belefásul, beleszarik, és már nem lesz olyan kreatív. A futószalag munkások minősége meg hát tényleg olyan lesz, mint amilyen a fizetség. A helyes ok-okozati sorrend megfejtéséért pedig lehet közgazdasági Nobel díjat kérni :)

attól még, hogy nem emberi munkaerővel csinálják, minden drágább lesz, hiszen tisztességes áron kell kifizetni

Lemaradt a mondat vége. Mi az, amit tisztességes áron kell kifizetni, amit most nem tisztességes áron fizetnek és nem emberből van?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kivancsi leszek, hogy a ritkafoldfemekkel mi lesz. A nyersanyag exportjat Kina mar most is korlatozza, a kitermelese meg jelenleg nagyon kornyezetszennyezo (ezert allt le vele mindenki mas). Alapanyag nelkul meg erdekes lesz a gyarat uzemeltetni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az a tippem, hogy újrahasznosítottat fognak venni, azt tisztíttatni, és akkor nem kell venni Kínától. Nagy biznisz mai napig a régi alkatrészeket újrahasznosítani. Sőt, úgy hallottam, a régi, több, mint 10 éves alaplapokban több a nemesfém, mint az újakban.

Sakk-matt,
KaTT :)

Van itt az USA-ban is ritkaföldfém-lelőhely. Be is zárt évtizedekkel ezelőtt. Pedig ADDIG MEGÉRTE onnan bányászni, nem volt nagyon környezetszennyező se. De jöttek a kici kínjajiak, és olyan olcsón adták, hogy a bánya bezárt.

Majd kinyitják úja és kész...

Aztán meg, ha mégis túl környezetszennyezőnek találnák, fejleszteni fogják a technológiát és kész.  Hosszú távon a környezetvédelemnek is jobb lesz, mintha tovább vennék a szennyező módon előállított alapanyagot Kínából.

Van ritkaföldfém-lelőhely amúgy Ausztráliában is. Kanadában is. Utánanéztem. És ezek csak azok amikről tudok. A ritkaföldfém a nevével ellentétben CSEPPET SE RITKA, sőt, kimondottan gyakori, csak az ércekben való sűrűsége kicsi. Semmi baj, majd kitalálnak az okos tudósok valami nem túl környezetszennyező új technológiát a kicsalogatásukra. Így fejlődik a tudomány. Ha lesz IGÉNY rá, majd beleöntik az ilyen fejlesztésekbe a dollármilliárdokat, s idővel LESZ eredmény.

Hú ember, most aztán tényleg teljesen egyetértek veled!

Hozzáteszem, sok-sok éve mondom, helyes volna minél több termelést visszahozniuk az anyuaországba (USA), mert elképesztő pazarlás ennyit utaztatni nemcsak a készterméket de még az alkatrészeket is ezer különböző helyről ide meg oda. Nem beszélve arról, hogy így lemaradnak idővel a fejlődésben, megszűnik a technológiai előnyük. Én nagyon utálom Trumpot, de bevallom, teljesen egyetértek vele legalább abban, ahogy „nekimegy” Kínának. Egyetlen bajom van csak ezt illetően: még sokkal keményebben kéne...