Elérhetővé vált a kormányzati COVID-19 app, a VírusRadar

Címkék

Mi az a VírusRadar?

A VírusRadar egy mobil alkalmazás, amit a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek a koronavírus elleni védekezéshez. Az alkalmazás segítségével vizsgálható a bizonyítottan fertőzött emberekkel való kapcsolat, a mobil eszközök távolságának mérésével, Bluetooth segítségével.

A VírusRadar a járványügyi szakemberek munkáját segíti a kontaktkutatásban. A VírusRadart szintén futtató felhasználók telefonszámainak felhasználásával, a szakemberek elérhetik azokat, akikkel a fertőzött személy az elmúlt 14 napban találkozott, így potenciálisan megfertőződhettek.

Részletek a VírusRadar weboldalán.

Telepítem magam vagy más (pl. gyerek, szülő, nagyszülő stb.) számára.
8% (39 szavazat)
Nem telepítem (senkinek se).
92% (432 szavazat)
Összes szavazat: 471

Hozzászólások

Ami a lényeg, azt forrás nélkül is meg tudod nézni.

a) mihez kér jogosultságot (sajnos a locationhöz igen, azon kívül viszont nagyjából semmihez)

b) a locationön belül mit használ fel (GPS-t nem, nincs benne függvényhívás se) - sajnos a BLE RSSI lekérdezés miatt Androidon a Google policy miatt ez kell, de ismétlem, GPS-t nem használ, és ez ellenőrizhető

 

A NextSense ingyen adta a rendszert, de nem biztos, hogy közzé akarnak tenni egy szépség szempontjából nem csiszolt kódot.

A NextSense hazai partnereként mi (biztributor) menedzseltük a bevezetést. Az FB falamon (https://www.facebook.com/nemesdaniel/posts/10157887042910033) szívesen válaszolok a valid kérdésekre. 

  1. soha semmi nincs ingyen, ez pl. minimum egy állami referencia, ami esetleges eljövő pályázatokhoz jól jöhet egy EU-n kívüli Makedón cégnek. (Ezzel a részével nincs egyébként bajom, de önmagában az ingyenesség nem érték: elég adót fizetek, hogy a megoldás jósága legyen az elsődleges szempont, ne az ára. Ha már n+1 stadionra telik...)
  2. ma nincs olyan a kódban, szuper. Szerinted mindenki ellenőrizni fog minden frissítést, hogy ez így marad e? Tudod, hogy a következő verzió sem fog GPS-t használni? Ugye a jogosultsági rendszer nem segít,
  3. az NHS kódja nyílt, pedig ugyanennyi idejük volt. A nyílt ronda kód is tisztább ebben a helyzetben, mint a zárt ronda. Mindenesetre ebben az esetben a zárt kód nem a bizalmat erősíti, pedig itt fontos lenne.

Nem, de viszonylag könnyen ellenőrizhető (pl.: lefordítod te is és checksum).

BTW: Egyébként itt most miért is nem szeretjük jobban a nyílt forrást? Szerintem állami szoftverek, amik igénylik a transzparenciát (szavazás, önkéntes nyomkövetés stb.) legyenek bármikor elolvashatóak: ez segíti a közbizalmat.

Természetesen továbbra is a nyílt forrást szeretjük, csak a logikai hibádra próbáltam felhívni a figyelmet. Az is elhangzott itt már a nyílt forrást bírálók szájából nem egyszer, hogy:

  • minek a nyílt forrás, senki se nézi meg, many eyeball nem hatékony/nem ér semmit
  • zárt forrás nem akadály hozzáérőnek, hogy a auditáljon, hibát keressen
  • stb.

Hidd el, ismerem ezeket, 20 éve vagyok itt.

trey @ gépház

Isten áldja a kormányzatot!

> Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

Még egy adathalász (viszi az összes kontaktodat?)! Kell a fenének! Sőt, nagyon nem ajánlom senkinek! [Fujj!]

[bonus: s ha valaki vírusos a közeledben van, akkor csipog-berreg-rezeg, hogy húzzál el onnan? És ha egyszerre 5 körülötte levőnek csipog, akkor ráugranak és megkötözik? Rozika nénit, almával a szájában? ]

Nem fogok egy zárt forrású alkalmazást telepíteni, ami helyadat- és bluetooth jogosultságot igényel, majd ezeket az adatokat ki tudja, milyen szerverekre és kinek továbbítja.

Egyébként is, 1 hónapja otthon vagyok, tehát túl sok értelme sem lenne.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Ennek az egésznek két hónapja lett volna értelme.

EU-EP-járvány-technológia
Koronavírus - EU-biztos: a vírus terjedését követő mobiltelefonos alkalmazások nem használhatók tömeges megfigyelésre
 

    Brüsszel, 2020. május 14., csütörtök (MTI) - A koronavírus terjedését követő mobiltelefon-alkalmazások nem használhatók tömeges megfigyelésre, és azonnal üzemen kívül kell helyezni őket, ahogy a járvány véget ér - hangsúlyozta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülési kérdésekért felelős tagja az Európai Parlament plenáris ülésének csütörtöki vitájában.

    Hozzátette, hogy a deaktiválásnak automatikusan meg kell történnie abban az esetben is ha valaki elfelejti eltávolítani telefonjáról az alkalmazást. Elmondta: alapvető fontosságú, hogy az alkalmazás használata önkéntes, átlátható és biztonságos legyen. Bluetooth típusú technológiákon kell alapulnia a földrajzi helymeghatározás helyett, továbbá interoperábilisnak kell lennie, vagyis működnie kell különböző országok és a különböző operációs rendszerek között is.
    "Nagyon fontos, hogy a személyes adatok és a magánélet védelme érdekében megtaláljuk a legkevésbé tolakodó megoldásokat" - tette hozzá.
    A téma vitájához fűzött írásbeli hozzászólásában Tóth Edina, a Fidesz uniós parlamenti képviselője kiemelte, hogy a mobilalkalmazások jól kiegészíthetik az emberek közötti érintkezések hagyományos módokon történő nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Hangsúlyozta azonban, hogy a mobilalkalmazásokra vonatkozó eszköztárat alaposan átgondolt adatvédelmi iránymutatásoknak is ki kell majd egészíteniük.
    "Törekednünk kell a magánélet védelmét erősítő technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazásoknak a tagállamok járványügyi iránymutatásain kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat is" - emelte ki.
    Az Európai Bizottság április közepén közzétett iránymutatásai szerint az új alkalmazások eszköztárának jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést kell kidolgozni egyes funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetek követésére vonatkozóan. Az uniós testület megjegyezte, hogy fontos a tagállamok együttműködése is annak érdekében, hogy a gyakorlati eszközök használatát kidolgozhassák.
    Az uniós tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a bizottság számára.
 

ban \ kvb \ gry

MTI 2020. május 14., csütörtök 15:27

Meglepődtem, hogy a honlapon ott van az apple store, reggel azt olvastam, hogy az iOS még nincs kész, de rövidesen. És tényleg, még nincs kész, csak a főoldalt készítették úgy el.

Azt 2 nap alatt jóváhagyták, teljes átvizsgálás után. Most meg már több mint egy hete ülnek rajta, és olyanokat kérdeznek a Minisztériumtól, hogy a Minisztérium jóváhagyta-e?

Nem vagyok nagy barátja a cégek hatósági piszkálásának, de lehet, hogy valami EU-s hatóság megnézhetné, hogy ez rendben van-e...

Gondolom a macedónoktól nem kérdeztek ilyet abból kiindulva, hogy ott - mint a legtöbb COVID tracking appnál - a fejlesztő valamilyen minisztérium. És őszintén, ha oda is kifu.app@gmail.com email című fejlesztő alatt publisheltek én annyira nem tartom meglepőnek , hogy ez lassítja a folyamatot.

Persze az is lehet, hogy az Apple (is) utálja a magyarokat! (csak nagyon valószínűtlen :))

Először létre kell hozni egy fejlesztői accountot, ahol téged ellenőriznek. Ott van olyan kategória, hogy kormányzat, ezt nyilván külön ellenőrzik. Ez megvolt időben.
Utána már csak az appot ellenőrzik.
Az email cím az accounthoz tartozik, nem az apphoz.
A macedónoknál ugyanez volt: a Nextsense fejlesztette, a Minisztérium accountjával ment be. Majdnem pont ugyanez a bináris.

Eddig se volt értelme, most már meg minek?

"Sose a gép a hülye."

összeesküvés elmélet on:

mert most legálisan lehet kipróbálni, tesztelni, fejleszteni ilyen jellegű adatgyűjtó megoldásokat...

Sőt, gondolom rakás pénzt is le lehet nyúlni innen-onnan ilysen világmegváltó dologra hivatkozva.

 

paranoia on:

Aztán majd később jöhet  a "titkosabb" változata, ami majd nem látszik a telefonodon, nem kér külön engedélyt, vagy akár nem is tudsz róla hogy ott van...

 

cinizmus on:

majd gyorsan feltörik a "sebtében tákolt" szerverüket, aztán az n+1 adatszivárgási hír lesz belőle.

[x] Kíváncsiságból telepítettem, aztán töröltem a pi*ába.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Erőltetett. Eddig attól tartott, hogy elkapja, elpatkol (hiszen azt szajkózta, hogy itt olyan az egészségügy, hogy mindenki megdöglik). Most meg attól tart, hogy megtudják, eljár a Nemzeti Dohányboltba, ezzel is a "rezsimet" támogatva :D

trey @ gépház

Az esélye legalábbis megvan, a jobb félni-elv pedig csak növeli a felelős viselkedést ilyen esetben (is). A probléma inkább ott van, hogy az állam bízzon annyira a polgáraiban, hogy megosztja velük az adatokat, és mindenki el tudja dönteni, hogy mik a realitások. Amíg ez nem történik meg, addig viszont ne akarjon nyomkövetni se, mert az nem működik, hogy a bizalom csak az egyik oldalról van meg.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Néha irigylem, hogy milyen előrelátó bölcs ember vagy te. Szinte nincs olyan tudományág, amiben ne te lennél a tökély. Pedig csak azt szajkózod, amit fentről központi utasítással kapsz.

Na, ha idáig eljutottál az olvasással, akkor  elárulok neked egy marha nagy titkot. Én nem féltem a vírustól egy percig sem; én már egyszer meghaltam, semmi extra nincs a halálban, pont nem érdekel, mikor döglök meg. Ha kicsit képes lennél a központi propaganda ködén átlátni, akkor pontosan tudnád, hogy a szemenszedett hazugságokkal szemben  emelem fel a hangomat. Tudom, most mit csinálsz: gyűjtöd a linkeket. Ne fáradj. Úgyse értenéd meg, mit, miért írtam, mert neked kötelező azt a véleményt képviselned, ami kormány minden döntésével egyetért, nekem meg jogomban úgy véleményezni, ahogy én megfelelőnek látom minden külső presszió nélkül.

Igen, megnéztem ezt a szoftvert, de mert nem láttam különösebben funkcióbéli hasznát: értsd, valahogy vártam egy olyan infót, hogy feltételezve a szoftver hogy az én 300, 500 méteres, vagy mit tudom én milyen távolságú körzetemben nincs veszélyhelyzet. Arra való tekintettel pedig, az orbáni rezsim egyik fizetett eszköze, nem bízom abban, hogy becsületesen, nem adatgyűjtésre szolgál-e a szoftver valójában.

(Bocs', diktáltam a telefonnak az egészet. )

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Annak a bizonyos "orbáni rezsimnek" a FUD propagandáját te bizony benyaltad és ez volt a fentebbi reakció lényege. Nem több, nem kevesebb. Az pedig, hogy kevésbé tetszett a szoftver, mint amennyire félsz a vírustól, valószínűleg annak köszönhető, hogy ismét sikerült egy N+1. felesleges bloatwaret készíteni, mint amilyen az okostelefonos alkalmazások 99%-a.

(Bocs', diktáltam a telefonnak az egészet. )

Gondolom, attól nem félsz, hogy multiék a nagy költségoptimalizációk közepette alvállalkozókkal hallgatgattatják, mit pofázol, amellett, hogy évek óta mindenhova követnek, nagyságrendekkel jobban és hatékonyabban, mint az "orbáni rezsim". Így szokott ez lenni.

A lényeg, hogy Péterfynek nincsenek adatvedelmi aggályai! :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem telepítem, mert szerencsére nincs okostelefonom.

Ha valaki tényleg portolná okostelefonra a WinXP x64 Editiont (és tényleg portolná, tehát nem valami virtualizációs bloat réteggel futtatgatná), akkor megfontolnám. :) De valószínűleg egyszerűbb lenne megírni Windows CE-re az alkalmazást, és azt portolni okostelefonra.

Nem telepítem... Nincs Linuxra, úgyhogy kapják be a vírusom...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.