DIY áram lassú forgásból

Szeretnék lassú - ráadásul nem túl nagy átmérőjű (kb 20-30cm) - bár viszonylag erős forgásból egyszerű módon elektromos energiát nyerni, lehetőleg úgy, hogy minél több elemét én rakjam össze a szerkezetnek. Vannak erős HDD mágneseim, rézdrótom, bontott stepper motorjaim. (Ez egy ilyen öko izé lenne.)

A hagyományos tekercs mellett mozgatok egy mágnest, a kis sebesség miatt (kb 60 rpm) nem igazán jön be, még sok mágnessel sem. A sok tekercs, sok mágnes felállásnál az áramok összegzésével van problémám a kis feszültség mellet.

A forgás áttételezése jó megoldás lenne, csak jó áttételt összerakni házilag, egyáltalán nem olyan egyszerű, mint lerajzolni.

Gondoltam arra is, hogy a forgó mozgást csak arra használjam, hogy a legfelső pontra juttassam a mágnest, és onnan a gravitáció viszonylag gyorsan mozgatná az alsó pontba, de így sem találtam olyan felépítést, ami érdemi energiát szolgáltatna. (Pár tartósan világító fényes led, akku töltés már sikerélmény lenne.)

Tudtok valamilyen egyszerű konstrukciót lassú, bár erős forgás kiaknázására?

Hozzászólások

Ez kb. a kerékpárdinamó esete. Bármilyen DC (tehát permanens mágneses) villanymotor képes reverz üzemre, tehát a tengelyét megforgatva a kapcsain egyenfeszültség jelenik meg. A másik lehetőség a váltóáramú generátor, pl. ami az autókban, motorkerékpárokban van. Ez utóbbi váltakozó feszültséget ad le, amit diódákkal kell egyenirányítani. Nem tudom, számít-e a méret. Ha nem, akkor az autó/motorkerékpár generátor a járható út, ez kiforrott konstrukció.

Az "erős forgás" kissé pongyola kifejezés, jobb lett volna nyomatékban kifejezni.

A kerékpárdinamónak azért van egy olyan trükkje, hogy a kerék ugyan lassan forog, de maga a dinamó elég gyorsan, az áttétel miatt. Direktbe kerékpárdinamót nem próbáltam, de ezek a mágnest tartalmazó motorok ilyen sebességen 100-200mV körül állítanak elő feszültséget, amit még egyenirányítani sem igazán tudok, mert kevés hozzá.

A méret számít. Ráadásul ez leginkább egy forgó doboz, aminek a belsejében van helyem a forgás átalakítására.

Ha "bekapcsoláskor" tudsz neki adni 500-600 mV körüli feszültséget és utána tudod tartani a legalább 130-150 mV-ot, akkor érdekesek lehetnek az "ultra low power buck converter"-ek. Például nézd meg a BQ25504, a BQ25570 vagy a ADP5090 adatlapját. Eredetileg TEG-ekhez és napelemekhez találták ki, de lehet, hogy neked is hasznos.

mint már írták valamilyen ékszíj, amilyen ékszíj tárcsákhoz hozzá jutsz.

vagy kerékpár fogaskerekek és általad röviditett láncok, több áttételel.

Háznak két vastagabb MDF/rétegelet lemez, megfelelő mérető fafúrok, pár olcsó golyós csapágy a tengelyeknek, 4db méretes menetesszál a két ház MDF összerögzitésére.

Ha egy harmadik nagyobb taplfát is beáldozol arra mehet a generátor.

meg egy kis wd40 és hasít az áttételed.

Köszönöm, bár engem az áttételektől nem csak a fogaskerék elkészítése tart vissza, hanem azok fix, stabil, tartós rögzítése is. Elég béna vagyok az ilyenekhez, és profi szerszámaim sincsenek. Gondolom, egy jó esztergával, vagy 3D nyomtatóval megoldható lenne könnyen a feladat.

Gondolkoztam olyan áttételben is, ahol a nagy forgó henger alján forog egy picike henger. Nem kell fogaskerék, a gravitáció és a tapadási súrlódás elég. De ebben a 30cm körüli méretben, még ez az áttétel is elég kevés ahhoz, hogy érdemi feszültséget nyerjek.

A 3D nyomtatás járható út lehet, akkor is ha nincs nyomtatód. Javaslom a 3D bérnyomtatás keresőszavakat megfuttatni a google -n. Illetve bedobnám még a HSBP -t. Itt biztosan találsz valakit, aki tud segíteni nyomtatásban, illetve akivel lehet közösen ötletelni (https://hsbp.org).

Én "vampire charger"  -ben gondolkodnék (lásd fentebb boost converter). Itt egy kondiba gyűjtögeted a töltéseket, majd megfelelő töltöttségi szint elérésekor a kondit rásütöd a terhelésre. Íme egy kupac cikk a témában: https://hackaday.com/tag/power-harvesting/

 

Ha megnézed a videót, szerintem látni rajta hogy annyira nagyon profi szerszám nem kell hozzá, ő ugyan állványos fúrót, szalagfűrészt és szalagcsiszolót is használ, de ugyanúgy megvalósítható a dolog egy átlagos fúrógéppel, fűrésszel és reszelővel.

De ha nem akarsz vele bajlódni, ebay-en és hasonló oldalakon lehet kész gearboxokat venni, olyat is amiben több áttétel is van egymás után.

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 10:45

> A sok tekercs, sok mágnes felállásnál az áramok összegzésével van problémám a kis feszültség mellet.

Szerintem ha sorbakötöd őket, akkor a feszültségek összegződnek (nem az áram). Ha így már kijön valami ésszerű feszültség, akkor azt csak egyenirányítani kell.

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 11:31

Csak kíváncsiságból mi forgatja ilyen lassan (1 fordulat másodpercenként)?. Próbálj meg egy leselejtezett akkus fúrót forgatni a tokmány felől és a feszültséget levenni a motorról. A benne levő bolygóműves áttételt nem tudnád megcsinálni. A kérdés leginkább a tartósság lesz.

Biztos egy öko örökmozgó, vagy felhergelt csigák mókuskerékben.

Az is szép projekt volt, mikor csiga alapú adatátvitelt készítettek :D

https://index.hu/tech/hardver/chiggah/

 

ON: voltak/vannak rázós elemlámpák, bár én sajnos csak kamuval találkoztam, tehát elvileg az ejtős megoldás egy nagyobb kondival nem lenne akkora hülyeség.

ha eleg eros a forgas akkor pl vizet tud magasra emelni egy felso tartalyba. onnan a viz meg mar mint vizieromu jon le.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 12:33

Azért az sem mindegy, hogy a forgatónyomaték mekkora, mert lehet, hogy forog az az "izé", de a kivehető teljesítmény elmegy a veszteségekre - pláne a kis szögsebesség esetén. (Házi feladat: ha növeled a szögsebességet egy áttétellel, akkor mi történik a nyomatékkal, illetve a teljesítménnyel?)

Nah, akkor kezdjük talán a feladat normális specifikációjával:
Mekkora a megcélzott teljesítményed?
Mekkora a tengely fordulatszámod?
Mekkora kimenő feszültséget szeretnél?
Milyen kimeneti feszültséget szeretnél? Egyen? Váltó?
Mekkora a maximális beépítési méreted?
Milyen mágneseid vannak?
Mennyi mágnesed van?
Milyen rézdrótod van?
Mennyi rézdrótod van?
Mekkora költségkereted van?
Milyen gépműhelyed van?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez egy evezős kirándulásoknál használható generátor lenne, amit kikötés után csak bedobunk a vízbe, kikötünk a partra, s ahogyan a Duna sodra hajtja, úgy képes lenne annyi áramot generálni, hogy ledekkel a sátrak körül valami fényt generáljon. Ha még a telefonokat is tudná tölteni, az már egy csuda lenne.

Egy hengert képzelek el, amiben belül van a generátor, két oldalán két drót, amivel ki lehet kötni, és amin kifelé jönne a kraft.

A henger nem lehet túl nagy és túl nehéz sem, hogy hordozni lehessen.

Alternatíva, hogy két úszó test között egy tényleg hagyományos lapátkerék forog, de ennek is nagyon alacsony lenne a fordulatszáma, ráadásul a nyitott térben lenne a generátor, ami így sérülékeny. Tehát, ha egy zárt hengerbe lehetne beletenni, az sokkal használhatóbb lenne.

Nah, lassan de biztosan haladunk a feladatspecifikáció felé.

Ha Dunáról beszélünk, akkor annak az áramlási sebessége 1,1 m/s körül van. A közeg víz. 

Mivel ez egy evezősben szállított eszköz, ezért törekedni kell a kicsi méretre, így praktikussági okokból ez olyan 30 cm körüli átmérő ami még jónak tűnik. Ha az eszközünk ezen teljes keresztmetszeten átvezeti a vizet, akkor a mozgási energia képletéből kiszámolható a kinyerhető energia maximuma. E=ro*PI*(d/2)^2*v^3=94,04[J], ha egy lapátkerekes generátor hatásfokát veszem figyelembe (cca. 20%), akkor ez 18,8W hasznos teljesítményre számíthatunk. Ez nagyjából elégséges 1 vagy 2 mobiltelefon töltésére.

Lapátkerekes megoldásoknál terheletlen esetben a lapátkerék legnagyobb átmérőjénél a kerületi sebességnek megegyezik az áramlási sebességgel. Ebben az esetben a kerületünk k=d*PI=0,943[m]  amiből a tengelyfordulatszám n=(v/k)*60=70,04[rpm] Ez bizony elég sovány.

Megállapíthatjuk, hogy lapátkerék helyett jobb lenne valamilyen axiális megoldást alkalmazni. Ehhez elő kell venni áramlástani ismereteinket, nekem meg minimum valamilyen tudatmódosító szert.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Úgy látom, te azt az utat követed, hogy miként lehet ebből a legnagyobb forgási nyomatékot kihozni, és ezt rávezetni egy normál generátorra, ami mondjuk az én esetemben akár egy-két stepper motor is lehet.

Engem azonban az foglalkoztat igazán ebből a feladatból, hogy milyen mágnes-tekercs kombinációval lehet a közel optimálisan energiát kinyerni egy ilyen lassú forgásból. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez az egyszerű: forgassunk meg egy tengelyt minél gyorsabban és erősebben út, de persze lehet.

Ez nem a szakmám, mint írtam DIY agymenés. (Ki minek nem mestere, hóhéra az annak, tudom.)

Olcsóbb azzal főzni, ami kéznél van, mint speciális berendezést csinálni. Egy generátor által leadott feszültség nagysága a mágneses fluxus változásának sebességétől, és a benne alkalmazott tekercs menetszámától függ. A fluxus változásának nagysága az alkalmazott mágnesektől és elrendezésétől függ. Azonos tekercsekkel és mágnesekkel szerelt generátor azonos feszültséget csak akkor ad le alacsonyabb fordulatszámon, ha úgy rendezed, hogy arányosan annyival több póluspárod legyen, mint amennyivel alacsonyabb a fordulatszámod. Pl, van egy generátorod aminek van 6 póluspárja és 220 50Hz-et állít elő, akkor ennek a generátornak 1000 rpm lesz az üzemi fordulatszáma. Ha ugyanezt a feszültséget szeretnéd 100 rpm-en, akkor 60 póluspárosra kell építened a generátorodat. Érthető módon ez jóval nagyobb fizikai méretet eredményez.
Egy egyedi generátor építése vassal, mindennel együtt, ha van katalógusból választható vas úgy 40-50k HUF-nál indul.

Axiális vízturbinánál a forgási sebességed független lehet a közeg áramlási sebességétől. Egyszerűen megfelelő munkapontra kell a lapátokat méretezni. EZ utóbbi jóval olcsóbb, mint generátort reszelni.

Korábban méregettem léptetőmotorokat különböző fordulatszámon generátoros módban. Ha hazaértem rákeresek.

A korábbi mérési adataim nem lettel, meg ezér gyorsan kiborítottam a motoros fiókomat és megpörgettem az állványos fúrógéppel pár motort.
Autisták, fizika professzorok, villamos mérnökök kedvéért: a mérés terheletlenül, 280 rpm +/- 10% fordulatszámon, True RMS mérési módban, a fáziskivezetések között mért legkisebb feszültség felvételével végeztem, mivel sem időm, sem energiám egy HUP-os fórumtéma kedvéért egyenként visszafejteni az összes kukázott motor kiosztását.

Mért feszültség Motor típusa Megjegyzés
0,31V Lindiger J3548 Modellmotor 750KV 600W
0,21V A2212/13T Modellmotor 1000kV 200W
0,85V RN857830 HP fejmozgató motor
4,17V M55SP-2NK HP papírtovábbító léptetőmotor
15V 23PM-C602-2NK 8"-os floppy fejmozgató léptetőmotor
4,1V PM55L-48-HP69 HP papírtovábbító léptetőmotor
12,05V PM42K-048-SYA6 HP fejmozgató léptetőmotor
8V TEAC 14769070-90 5,25" floppy fejmozgató léptetőmotor
2,81V PM35L-48-HPD4 HP fejemelő léptetőmotor

A fentiekből látható, hogy a közelítően számolt 70rpm-nél, ennél jóval alacsonyabb feszültségekre lehet számítani még a léptetőmotoroknál is. Emiatt vagy a vizikerék fordulatszámot kell növelni, vagy áttételezni kell. Figyelembe kell venni azt is, hogy a modellmotorok kívételével ezeknek a motoroknak magasak a belső veszteségei, ezért ez is az elérhető kapocsfeszültség ellen dolgozik.

A modellmotoroknál jól látható, hogy a KV érték generátoros módban is jó kiinduló érték a várható leadott feszültség megsaccolására. Sajnos a kicsi, olcsó motoroknál nem jellemzőek a 300-as KV alatti értékek, így itt is valamit ötletelni kell.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez elég elszomorító.

Az axiális turbinát lehet, hogy közben felfogtam, és ha minden igaz, a hasonló projektek mind ilyenek, azaz valahogy elérik - általában propellerrel -, hogy a tengely sokkal gyorsabban forogjon, mintha a víz közvetlenül hajtaná.

Ezek szerint a henger ötletem nem az igazi. Egy propellerszerűség talán tényleg hatékonyabb, és még megvalósítható DIY is.

Az azért továbbra is érdekel - mert, hogy ez volt eredetileg a mozgatórugó az ötlethez -, hogy egy mágnest hogyan kell egy tekercsnél mozgatni, hogy a lehető legtöbb áramot nyerhessük ki. A dFi/dT számomra nem mond sokat erről, mert ez homogén mágneses mezőre vonatkozik. A mozgás során azonban ezek a mágneses mezők többnyire aszimmetrikusan változnak, és van egy olyan érzésem, hogy így a sok esetben a tekercsben elvész az energia egy része, a tekercs ellenállásán felül is. De megvallom, ezt nem látom át.

Axiális turbinánál nincs nagy mágia. Itt is az áramló közeg forgatja a lapátot, de nem a turbina próbálja fékezni az áramló közeget, hanem a turbina lapáton keletkező felhajtóerőből keletkezik a forgatónyomaték. (Fizikából visszamaradottaknak, itt is a leadott teljesítménnyel csökken az áramló közeg mozgási energiája, tehát ez sem örökmozgó. Nem röhög, találtak már meg végtelen energiájú szélgenerátor ) Viszont ez a forgatónyomaték az áramlásra merőleges. Ha ez elkezdi forgatni a turbina tengelyét, akkor a turbinalapát a két sebességvektor eredőjének megfelelő áramlást fog látni. Mindaddig míg a turbinalapát az áramlást az ideális állásszögben kapja addig minden tengely fordulatszámnál ugyanakkora nyomaték fog keletkezni rajta mintha állna. (A szőrszálhasogatók kedvéért, a tengelyfordulatszám nem nőhet a végtelenségig, mert a fordulatszámmal nőnek a lapát veszteségei, és fix lapátnál mindig lesz egy ideális munkapontja ami alatt és felett gyengébben fog muzsikálni.)

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

El vagyok bizonytalanodva... biztos, hogy jó ez az összefüggés? Most tekintsünk el attól, hogy a teljesítmény és energia el lett szúrva.

E = 1/2 * m * v^2 = π / 8 * ρ * d^2 * v^3 * t

m = ρ * V = ρ * d^2 * π / 4 * v * t

V = A * s = d^2 * π / 4 * v * t

s = v * t

A = d^2 * π / 4

P = E / t = π / 8 * ρ * d^2 * v^3

De ez szerintem akkor jön ki belőle, ha állóra fékezzük a vizet, ami nyilván nem lesz így. Ebből a mechanikai oldalon elvi maximumként 47 W jön ki. Bár ezt inkább a P = F * v összefüggés alapján kellene megmondani, ahol az F = p * A, csak kérdés, mekkora nyomást tudunk elérni a víz fékezésével.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocsánat, a felezés megint kimaradt. Rohadt excelezés...

Igen. az elméleti maximum az amikor állóra fékezzük a vizet. Mivel a feladat rendkívül jól specifikált, felettébb pontos és részletes kiindulási adatokkal  rendelkezik, talán megengedhető, hogy valahogy így közelítjük az elméleti maximumot.

Ilyen természetesen soha nem lesz. Az elméleti maximumhoz képesti 20% körüli hatásfok egy tapasztalati érték, ilyen típusú elrendezésekre. Kb. ez az a maximum amit ki lehet hozni. De ez is változhat 2 és 20% között. Mivel továbbra is csak saccometrikusan próbáljuk a koncepció megvalósíthatóságát belőni, nem hiszem, hogy ezen fog állni vagy bukni a dolog.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én teljesen máshonnan fognám meg a dolgot:

Hiena kommentjét figyelembe véve, van kb 19Wh teljesítményed. Egy 3500mAh 3,7 voltos 20650 -es cella ~11W-t tud tárolni. (Matek szerint 13-at, de minden akkucella kínai, így jóindulattal 11-re kerekítjük. Egy ilyen cella tömege 56g.

Ugyan nem vagyok evezős, de: gondolom egy ilyen pihenés kb 10 óra hosszát tart (mert 10-el egyszerű szorozni).

Ebből következik, hogy egy pihenés alatt a generátorod 190W teljesítményt termel meg. Ezt 18 ilyen cellából tudod kihozni, melynek súlya 1kg. Legyen a teljes henkölt "powerbankod" súlya 1.5kg (elektronika, doboz, stb).
Tölteni hozzá vehetnél egy vízálló összehajtható napelemet (100W/m2) , és lenne egy olyan rendszered ami nem függ a víztől, és talán még könnyebben szállítható is lenne.

 

Tudom, hogy nem ez a felvetett téma, csak én erre indulnék el inkább.

Először is egyáltalán nem olyan látványos egy napelem, mint egy vízbe dobott izé. Másrészt elsődleges szerepe épp este lenne, napmentes időben, hogy éjjel is világítsanak a ledek a sátrak körül, így ezt az energiát nem kellene tárolni. Persze ha termel eleget, mehet akkuba, telótöltésre, vagy még inkább egy csésze tea megmelegítésére reggel, bár ez utóbbi gondolom már hiú ábránd.

Erősen kevered a teljesítményt és a munkát/energiát. A teljesítmény (mértékegysége watt (W)) pillanatnyi mennyiség. Az energia vagy elvégzett munka "összegszerű mennyiség", SI mértékegysége a joule (J), de villamos körökben gyakran használt a Wh (kWh, MWh...).

Bocsánat, elfelejtettem kiírni, hogy a "másodpercenkénti mozgási energiája". Mivel, a mozgási energiát 1 másodperc időegységre számoltam és P=W/s eltekintettem, hogy ezt a konverziót levezessem. Remélem így megfelel, egy informatikai portál, turisztikai részlegén, "Duna melletti sátrazás pár leddel történő megvilágítására elégséges vízierőmű" specifikációjú feladat megközelítésére. Vagy esetleg szeretnéd, hogy jó autistaként lemenjünk doktori disztertáció szintű értekezésre? Btw, gyanakkor nem jó a Wh-t keverni J-al, mert 1 Wh = 3600 J, 1 kWh = 3,6 MJ.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A henger oldalát szépen körbenyalogatja a Duna, aztán kikerüli. Láttad már forogni? Le tudod fogni, miközben forog?

Valami lapátkerekeket bírok elképzelni a henger palástján, azokba tán belekap a Duna. Persze a tengelyt fixen rögzíteni kell, mert ha ficánkol, akkor megint kikerüli az a hülye víz.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Áttételre én megpróbálnám a viszonylag kicsi veszteségű lapos szíjas megoldást (lásd mosógép). A kicsi ékszíjtárcsa átmérője 2-3 cm körül lehet. 600-as RPM-el azért már lehet valamit kezdeni. Ha a meghajtó tengelyre tudsz nagyobb ékszíjtárcsát tenni (kb. 50cm) akkor még jobb a helyzet. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

A kivehető teljesítmény arányos a fordulatszámmal és a nyomatékkal. Így ha kicsi a fordulatszám, nagy nyomatékkal kell terhelni a tengelyt (természetesen ennek a nyomatéknak rendelkezésre kell állnia).

Ha gyorsító áttételt iktatsz be, a szeknder oldalon nő a fordulatszám és csökken a kivehető nyomaték a primer oldalhoz képest:
w_1 * M_1 = w_2 * M_2
ha az áttétel veszteségét elhanyagoljuk.
Az eddig elhangzottak alapján én valamilyen dörzshajtásos áttétellel próbálkoznék, hasonlóval, mint egy bicikli dinamó.

De én irtózom a mechanikától így inkább sok mágnessel és tekerccsel egy nagy póluspár számú állandómágneses dinamót készítenék. Így egy fázison több pólus feszültsége összegződik fázishelyesen.
Tessék beleásni magad picit a villamos forgógépekbe. Legalább ragad rád valami hasznos :-)

Közben beugrott a megoldás. Csappantyús dinamó! Elég ezoterikus szerkezet, de pont erre találták ki. Az elv egyszerű, a forgó tengely egy spirál rugót feszít elő, aminek a túlsó végén van a generátorod aminek a tengelyét egy csap vagy retesz rögzíti. Mikor a tengely adott pozícióba ér a retesz kiold  és a rugóban tárolt energia nagy sebességgel megforgatja a generátor tengelyét. Az így leadott feszültség impulzusszerű lesz, de nagyságrendileg nagyobb mint amit a folyamatos forgás elő tud állítani.

A másik megoldás, hogy generátor tengelye egy rugóval előfeszített erőkarral van megtámasztva egy a hajtótengelyen lévő, fűrészfog alakú ékpályára. Ideális esetben az ékpálya legalább fél tengely fordulat emel. Forgás közben az ékpálya megemeli az erőkart és amikor a végéhez ér, a rugó nagy sebességgel lenyomja elforgatva a generátor tengelyét. Az eredmény megint csak egy impulzusszerű feszültség lesz.

Mindkét megoldás masszívan kopik és veszteséges, de mindenféle extra áttétel nélkül működik.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

én kipróbálnám a stepper motort generátorként

Nem annyira DIY, de a kerékpár agydinamó lehet, hogy jó lenne erre.

Nem érdemes ezzel vacakolni. A vízmentességet nem fogod tudni megoldani. A feszültségszabályzás még a legkisebb probléma. Inkább dobjatok be a csónakba egy autó- (vagy motorkerékpár-) akkumulátort.

Kenu oldalára szerelhető malomkerék aminek a lapátjai az evezők. Így nagy felület hajt, mégis kis helyen elfér szállításkor. A vízbe dobható henger nem jó, mert nem a propeller fog pörögni, hanem az egész. Összevissza kell kötözgetni, vagy leszúrni az aljára.

Tervezte? Inkább remélte. Illetve nem is tudom, hogy képzelte el a rögzítést, mert csak annyi derült ki, hogy a henger forog és az elektromos vezetékek tartják. Bizonyára volt még más is ott, csak az nem derült ki.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Inkább épitened kéne egy stirling motort. Ha jól csapágyazod, akkor nem hangos. Az egyik végét belógatod a sátor melletti tábortűzbe és már akaszthatod is rá a dinamót. Boost/Buck konverter, aztán töltheted a telefonokat. :D

 

Tudom, egy esti beszélgetést azért zavarna a folyamatos zaj.

Vagy a vizparton gyujtod a tuzet, a stirling motor masik vege a vizbe log, a villanyt meg elvezeted droton a satorig. Vagy ugyanezt thermoelemmel. (max. homersekletre vigyazva, ha olyan tipus)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

https://youtu.be/jCo_0kLOUlg

 

Ha csinálsz egy henger alakúra hajlított lemezt, amibe bárhol tüzet tudsz rakni, vagy gázlámpával melegíted a végét, akkor könnyedén fejleszthető annyi áram, amely elegendő néhány nagyfényerejü LED és két telefon meghajtására. A videóban látható Stirlingtől nagyobbra lesz szükséged, de talán ésszerű/kemping méretben megoldható.

Igen, de a telefon 95 százalékra van töltve. Drasztikusan belassul a litium ion aksik töltési sebessége a teljes töltöttséghez közeledve. Ha a töltőelektronika úgy ítélné meg, hogy kell az amper, és a dinamó nem bírná kiszolgálni az áramigényt, akkor leesne a feszültség.

 

Ráadásul pár milliliter etanolról megy. Egy tábortűzből sokkal többet ki lehet szedni.

 

Amúgy az előző kolléga által említett Peltier elem felkeltette az érdeklődésem. Nincs mozgó alkatrész és zaj sem. Most keresek utána, hogy vajon mit lehet kihozni belőle.

Arra senki sem gondolt, hogy kiránduláshoz, kenuzáshoz, sátrazáshoz semmi szükség okostelefonra? Segítség hívására legyen egy kikapcsolt butatelefon, bár az bekapcsolva is elvan nagyjából egy hétig is. Ami a fényeket illeti, a kerékpár lámpám egy idényt, tehát kb. fél évet kibír egy garnitúra elemmel, így ahhoz sem kell erőművet vinni. Nőket kell vinni, meg némi alkoholt, nem okostelefont meg erőművet hozzá. Szerintem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nyilvan nem hupot meg indexet fog olvasni turazas kozben egy okos telorol. de szamtalan jo program van, pl terkep gyalogturahoz, hajozasi info kenuzashoz, idojaras jelentes, baleset eseten gps-es mentohivo, stbstb

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hm... Amikor fiatal voltam, még mobiltelefonok sem voltak, vagy akkoriban lettek, azok is buták. Tájékozódtam a Nap állásából és egy óra segítségével, használtam papír alapú térképet. Az élményeket ugyanúgy magammal hoztam, nem hiányzott semmi. Bár az is igaz, ma meg épp az a kihívás, hogyan csináljunk villanyt, ha már mindenáron kell. Csak arra utaltam, hogy a kérdést nem csak a megoldás felől, hanem az igény eliminálása felől is meg lehet válaszolni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkoriban én sem használtam okoseszközöket - merthogy nem voltak, telefonáláshoz mindig volt a zsebben néhány bélás - merthogy akkoriban az ember volt mobil, a telefonok meg helyhez kötöttek :-)
A papír alapú térképek szépek voltak, színesek voltak... és ennyi. A pontosságukról gondoskodtak, hogy nagyon ne lehessen eltévedni velük, de azért legyen bennük meg az elvárt torzítás, és a határos területek térképei ne legyenek átfedésben és ne legyenek azonos léptékűek... Ahol meg nagyon kellett valamit nem megjeleníteni, oda szépen beestek melléktérképek, jelmagyarázatok, vagy épp a megfelelő szocialista vállalatok logói/reklámjai.
Az élmények elhozatalára Szmena 8M fekete-fehér negatívval tárazva volt, amikor volt, egy-egy érdekesebbnövényt meg a Jávorka-Csapody alapján próbáltunk beazonosítani...

De ez jó sok éve volt, és ha már van lehetőség naprakészebb térképet használni, van lehetőség arra, hogy egyszerűen "rárakjuk magunkat a térképre", bárhol is vagyunk, vagy szép színesben elmentsük a képi emlékeket... Akor miért ne?
 

sot "nemreg" meg barlangba laktak az emberek, minek ez a felhajtas az egesz tech korul... lol

en is hasznaltam papir terkepet, meg hatrametszessel meg is tudom mondani kb hol vagyok, de azert megis jobb az uj kor vivmanyai. a powerban jo, csak sajna valamikor keves. :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Akkor ki-ki cipelje túrázáshoz az aggregátort, csak azt cipelni is kell. ;)

Szerk.: Van egy olyan lehetőség is, hogy neten néz az ember természetfilmet. Nem kell cipekedni, a technikai feltételek jók, van villany. Mondjuk az élmény része kicsit szegényesebb, de akinek a technikai feltételek megléte a fontos, ám legyen. Nem lehet, hogy éppen azért megyünk túrázni, mert a technikai segédeszközöktől el akarunk szakadni egy kicsit, és meg szeretnénk tapasztalni a természetet a maga valójában?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

[off]
Feltűnt, hogy linkelted a velemi balesetet:
https://www.nyugat.hu/cikk/sulyos_baleset_velemnel_felborult_egy_kamion…

Pont egy nappal korábban keróztam arra. Ilyenkor tele van már a hegy kerékpárosokkal és futókkal. Szerencse, hogy náluk mind van GPS, mert arrafelé koordináták nélkül rohadt nehéz elmagyarázni valakinek, hol is vagy, aki nem ismeri készségszinten azt a területet. Úgy tudom itt is gond volt, hogy a rendőrök először nem értették...

Nagyjából értem, hogy mit akart a kérdező. Van egy henger, annak a hossztengelyében egy ... tengely. Azon lapátkerék, kb. mint egy axiális ventilátor. A tengely egy egyenáramú dinamó tengelyét forgatja, ami szintén a hengerben van. A dinamó állórészét a hengerpalásthoz rögzíti belülről. Az egész hengert a vízbe meríti, hogy hossztengelye a Duna folyásirányában legyen. A hengert valahogy a csónak mellé rögzíti. A henger áll, benne a lapátkereket a víz tengelyirányú áramlása forgatja. Mint egy mini vízimalom. Ha meg lehet valósítani a vízmentes generátort és esetleg az áttételt, akkor akár még működhet is.