mi a neve annak a kis hüvelynek a vezeték végén?

Holló!

Asszony ügyesen átment a fűnyíróval a kábelén. Áramütés nem volt viszont most el van vágva félig. Levágnám a sérült részt és a maradékot csatlakoztatnám a helyére. Olyan csatlakozója van, amiben felülről egy-egy csavarral rögzítjük az ereket. Régen az ilyesmit az ember úgy csinálta, hogy megsodorta a vezetéket, befuttatta cinnel aztán rászorította a csavart. Manapság, amennyire tudom, ez veszélyesnek vagy legalább is nem megbízhatónak számít. Úgy tudom krimpelhető kis réz hüvelyeket szokás a vezeték végére tenni, és a csavarok a hüvelyt nyomják, nem a vezetéket magát.

A gond az, hogy nem tudom, hogy hívják ezeket az eszközöket. Magyarul sem, de most angolul kéne, hogy mondjuk amazonról meg tudjam rendelni. Próbáltam mindenféle dolgokra keresni, de a Google vagy olyan krimpelhető csatlakozókat ad, amit másra használunk (pl. autóban két vezetéket egymáshoz) vagy azt magyarázzák mindenféle szakértők, hogyan kell egy csavar köré tekerni a vezetéket és így meghúzni, amikor valaki otthon egy új kapcsolót vagy konnektort telepít. ja, meg mindenféle szigetelés csöveket is sikerült találnom. Csak azt nem, amit keresek. Szóval ha valaki tudja, ne tartsa magában, köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 15., p – 18:40

Érvéghüvely

Praktiker webshop-ban van fogó és szigetelt és szigeteletlen hüvely is

Praktiker az kicsit messze van. Nem véletlenül kerestem angolul, hogy az Amazonról rendeljek. De a szándékot értékelem, köszi

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bár autókban inkább olyan csatlakozókat szokás a drótok végére tenni, amiket aztán vagy egymásba nyom az ember, vagy egy karika, amin a csavart átdugom meghúzás előtt. Ez nem ugyanaz a cucc, mint amiről itt most szó van.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kikeményíti az amúgy hajlékony vezetéket, ami mozgatásra, rezgésre elvékonyodik, majd eltörik. Ez előbb melegedhet, ami tüzet okozhat, töréskor meg szerencsétlen esetben áramütést. Szerintem.

Illetve a forrasztóón puha fém, nyomásra megfolyik, kilazul a kontakt.

Bizony, bizony. Öcsém régen dolgozott olyan kritikus ipari elektronikai berendezéseket gyártó cégnek, ahol még ólmos forrasztás engedélyezett volt. Talán még ma is több helyen szabad használni, az általános EU tiltás ellenére, ahol a megbízhatóság fontosabb mint a környezetvédelem.

Erősáramú kábelt (régen is és most is) szigorúan tilos lágyforrasztani. Mechanikai kötés vagy ellenállás-hegesztés a megengedett. Legjobb a rugós kötőelem, ha csavaros a kötés akkor érvéghüvely, saru stb is szükséges lehet.

A miértre a választ megadták, amit még kiegészítenék azzal, hogy melegedés hatására az ón 300C körül megolvad. Márpedig rossz kontaktusnál a melegedés garantált.

úgy tudom régen szabványos volt, de korrodál hosszútávon

Szerkesztve: 2020. 05. 15., p – 23:17

Szerk.: közben újra elolvastam, és vélhetően a dugvillába akarod kötni a kábelt, nem a fűnyíróba (ahogy eredetileg értelmeztem). Azért az alábbiakat itt hagyom, hátha mégsem gondolom jól:

Ha a fogadó részen megoldható annak a csavaros rögzítésnek a kiiktatása (gondolom valami sorkapocs szerű dolog lesz), akkor ne szívasd magad az érvéghüvelyezéssel, szerszámot is kellene hozzá venned, ha biztonságosan és jól akarod csinálni.

Szóval a kötéshez használj inkább 3db 2-es Wagot, és 1 perc alatt készen leszel. A munka kényelmes/gyors vele, a végeredmény pedig biztonságos. Így néz ki: https://www.mixvill.hu/39340-home_default/csatos-wago-vezetekosszekoto-…

Wago esetén amúgy kifejezetten előírás, hogy ne legyen érvéghüvely a vezetékek végén, valamint lehet benne keverni a sodrott és a tömör vezetékeket is. Nagyon jó cucc.

Nem, a fűnyíróba akarom rögzíteni a kábelt. Jelenleg egy félig elvágott kábel jön ki a fűnyíróból. Igen, tehetnék rá egy dugvillát is, de úgy igen rövid lenne. Szóval inkább a dugót megtartva az ép rész végét kötöm be a fűnyíróba.

A Wago, ha jól értem, két vezeték összekötésére lenne alkalmas.

Nekem a fűnyíró kapcsolójába kell bekötnöm a vezetéket. A kapcsoló két csatlakozási pontján csavarokkal lehet a vezetéket megszorongatni fentről, mint egy csokiban.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Érvéghüvely kell neked, bármelyik villamossági boltban tudsz venni fillérekért. Még ha fogót nem is veszel hozzá, egy kombinált fogóval is meg tudod nyomni annyira, hogy tartson amíg a csavarral összeroppantod. A vezeték átmérőhöz kérj megfelelő hüvelyt.

https://hu.farnell.com/w/c/connectors/crimp-terminals-solder-terminals-…

https://www.conrad.hu/hu/tru-components-t1904c086-erveghuevely-1-x-2-50…

Akkor mégis jól értettem elsőre. Arra gondoltam, hogy ha az a csoki tényleg egy csoki, akkor cseréld ki wago-ra. Persze ha nagyon be van építve, akkor felesleges e miatt szétbarmolni a fűnyírót, én nem láttam, ezt neked kell tudnod (vagy dobj róla egy fotót). A Wago bármennyi vezeték összekötésére alkalmas, csak nyilván több kell belőle, ezért is írtam 3db-ot (fázis, nulla, védőföld). Alapvetően a csoki modern megfelelője, jól átgondolva és kitalálva.

Nincs csoki, konkrétan a kapcsolónak van 4 kivezetése. 2 az egyik oldalon, 2 a másikon. Védőföldelés nincs, kettős szigetelés van. Illetve volt, amíg az asszony át nem vágta.

Íme a kapcsoló a bevezető narancssárga és kivezető fekete kábellel: https://imgur.com/a/9p3VLnc és alatta látható az elvágott kábel vége

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Dejó, hogy dobták egy képet.

Nálunk a porszívón csupasz kábelvéget rögzítettek csavaros kötéssel, amit rendszeresen kell újra kötni. De ahogy látom, ez a kis érvégbigyó meghajlik és így nem csak a súrlódási erő tartja ott a vezetéket, hanem "alakkal záródik a kötés".

Zseniális találmány, veszek én is :)

Jó dolog. Minden sodort vezeték végére kell valami, ami a kábelt egyben tartja. Gyakorlatilag érvéghüvely vagy kábel saru. Érvéghüvelyhez tényleg nem feltétlen kell szerszám, de hosszútávon (egy életre :) ) azt is megéri. Sacc 15 euró kürül van a nem racsnis Wiha, legalább abba érdemes befektetni.

"Áramütés nem volt" Ez a szerencsén múlott, vagy van "ÁVK", azaz áram-védőkapcsoló (Fi relé) a rendszerben. Ha nincs én azt is vennék, telepíttetnék.

Az ÁVK mindenképp jó ötlet, de azért tegyük hozzá, hogy a mai fűnyírók váza már többnyire műanyagból készül, és a tolókaron is van műanyag bevonat, így az áramütés esélye egy kábel elvágásakor csekély. (Főleg, hogy a kés valószínűleg rövidzárlatot is okoz, így a "hagyományos" kismegszakító is leold az esemény pillanatában.)

Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem kell rettegni fűnyírás közben :)

így a "hagyományos" kismegszakító is leold

Ne vegyél rá mérget! Feltételezve a szokásos ezermester hozzáállást, hogy bevágja a legutolsó villanykörtét is egy C16-tal. De láttam már 16A-es betáp mögé téve 25A-es MCB-t, meg persze a szokásos, ami sajnos gyakrabban előfordul, hogy ugyan be van építve az RCD, de vagy nincs bekötve, vagy áthidalja, mert a konnektort, lámpát, PEN-t szarul kötötte és leold... 

openSUSE Leap 15

Nem azért, hogy nagyon védjem a mestereket, de nem feltétlenül egy oldalon van a hiba.

Ahol régi módi szerint vegyes áramkörök vannak, ott kicsit sarkítva két dolog közül választhatsz: vagy C16-ról megy a villanykörte, vagy a B10-et verdesi a hajszárító, amikor a mosógép mellé kapcsolod be.

Az ÁVK-val meg sokszor az van, hogy a szaki felszereli, kiderül, hogy nem áll meg. Ha mondod, hogy előre megbeszéltétek, hogy az egész ház hálózatának a debugolása nincs benne az árban, akkor már sok esetben megsértődés van, mert hogy most akkor ő a semmiért fizetett ki egy valag pénzt? Ha meg sikerül megegyezni, hogy kifizeti X Ft/óra árban, amíg tökölsz, akkor meg jön a sokk, hogy de hát mi az, hogy te kötődobozokat akarsz kibontani, hát ott ki van festve, be van glettelve, rá van tapétázva, etc... Azt' akkor a vége az, hogy kihidalják az ÁVK-t, hogy majd egyszer...

Aztán persze van ellenpélda is: ismerősnél mérésáthelyezés után a rend kedvéért tettek fel ÁVK-t (1db 3 fázisút, mert ha már a ház áramkörei szét vannak osztva a három fázis között, akkor ugye logikus, hogy úgy kell fi relét telepíteni, hogy ha bárhol hiba van, lehetőleg sötétüljön el az egész épület). Az egyik áramkörre megszólalt, ezért azt a mestör kihagyta. A tulajt nem kérdezte, így azonnal nem derült ki, hogy mi az, úgyhogy a biztonság kedvéért el is csípte a fal tövében, hogy véletlenül se lehessen később rákötni. Aztán este jött a meglepetés, amikor a garázsban nem volt fény. A hiba pedig annyi volt, hogy valamikor régen a padláson végighúzott 3x2,5-es MT végére tettek egy elosztót, amiben össze volt kötve a PE meg a nulla.

Nem konkréten az idióta júzerrel küzdő szakemberrel van gondom, hanem a "minek ide szakember drágáért, villanykörtét is cseréltem" típusú hülye gyerek. Majd összetaknyolja és persze amikor továbbra se működik rendesen, akkor a szakember a köcsög, hogy sokat kér. 

openSUSE Leap 15

Több dolgon is múlott.

Egyfelől megfelelő lábbeli: asszony gumicsizmában szokott füvet nyírni. Másfelől igen, van Fi relé a rendszerben.

Csak azért írtam oda, hogy ne ezen az irányon kezdjünk el pörögni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Elvágta? Minek bonyolítani? Csupaszolás, sodrás, szigszalag... Ha ügyesen csinálod, 100% biztonságos.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Remélem, csak viccelsz. Ugye egy olyan kettős szigetelésű kábelről beszélünk, amit nedves környezetben használunk. Szerintem nem tudsz olyan ügyesen szigszalagozni, hogy vízálló legyen. Ha esetleg nem lenne egyértelmű, nem szeretném azt, hogy a fű a kert tetszőleges pontján megrázna bárkit.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem valószínű, hogy ettől a fű bárkit is megrázna a kert távolabbi pontjában. De a szigszalagozás mechanikailag sem megfelelő, meghúzod kicsit erősebben a hosszabbítót és esetleg szétcsúszik.

Ha kábelt "lengőben" kell toldani, arra van megfelelő tömszelencés "csoki". Mondjuk olyan helyre, ahol mechanikai terhelésnek van kitéve a kábel én ezt sem tenném fel, nyúlfarknyi beépített kábeles LED lámpatestekhez szoktuk használni.

Szerkesztve: 2020. 05. 18., h – 13:11

Tényleg, ha már kert, fűnyíró, és vízálló csatlakozó: nem tudja valaki véletlenül, hogy hol találok BP-n vagy a környékén "polcról azonnal levehető" un. zsírcsatlakozót? Nem vagyok benne biztos, hogy ez a neve a dolognak (google mondta), általában öntözőrendszerek és hasonló gyengeáramú cuccok kötésénél használatos csatlakózó (nekem robotfűnyíró határolókábeléhez kellene). Kis kapszula szerű bütyök, amibe bele lehet dugni 2db vezetéket, és valamilyen szilikon szerű anyag tölti ki az egészet. Kb. olyan mint egy wago/csoki, csak kültérre.

Webshopokban én is látom, jellemzően a 3M termékeiből árulnak többféle verziót, de alapvetően olyan helyet keresek, ahova akár ma el tudnék ugrani, és egyből adnak raktárról 5-10db-ot.