Új házba milyen hálózati eszközöket?

Sziasztok!

Új házba keresek rackbe építhető hálózati eszközöket (router, switch, ap) 150 ezer forintig (az összesnek az ára lehet plafon 150k+-10). Az eszközök normál otthoni használatra lesznek, viszont sok okosotthon eszköz fog lógni 2,4ghz-n. A ház kb 90nm + 300nm udvar (nem halunk bele ha nem lesz az udvar végébe maximális jel). A hálózat gigabitet elég ha tud, a CAT7-en ne lovagoljatok, azért van az, mert kaptam. 

Ami fontos lenne:

Router: vlan, load balancing
Switch: 24 gigabit port minimum (minden szobából jön két szál cat7)

Ap: legalább 3 darab legyen, egyszerre kb 40+ kliens
 

Tudtok nekem ajánlani megbízható eszközöket? Vagy ebben az árkategóriában felejtsem ezt el?
 

Köszi 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 14., cs – 08:34

3 db Unifi AP AC Lite, TP-LINK TL-SG1024D switch, és egy mikrotik router (MikroTik RB760IGS Router vagy MikroTik RB750GR3 Router esetleg Ubiquiti EdgeRouter X (ER-X) Router).

Pont kijöhet ennyiből...

Veszel egy használt 24-48portos cisco 2960G-t vagy valami ezzel egy kaliberűt, és akkor annál profibb menedzsment otthonra nem valószínű h. szükséges. Elmennek 10 évig gond nélkül, de inkább tovább is, viszont irodákból, szerverszobákból szórják ki őket, mert kell a 10G v. csak mert end-of-life és a csicso heroinárban adja hozzá a szapportot.

Ja 1 jótanács: aktív eszközt ne a padlástérbe akarj rakni! Mivel minden félkegyelmű villanyszerelő oda bassza be a lakás szobáiból vezető UTP-ket, érdemes az elején tisztázni hol lesznek a switchek, wifi AP-k, router stb. Levegőtlen tetőtéri szobában nyáron a 40+ fokban szeretnek ezek elolvadni ;) Legoptimálisabb igazából vmi hűvös, de páramentes, nem nyirkos alagsori  / garázs környéki helyiség lenne, csak ahhoz a villanyszerelőnek kell sokat szopni, meg vésni, ezért nem ezt csinalják hacsak nincs rájuk parancsolva az 1. perctől.

Mekkora hálózatot akarsz otthonra? 40Gbit-eset? (bocs, belőlem kiszaladt a csodálkozás, amikor először olvastam, hogy cat7...)

150-ből szerintem nem kapsz új eszközöket, max használtat. (De lehet még úgy sem jön ki.) A pontos távolságok nemismeretében saccra 40-50e Ft-al olcsóbban jöttél volna ki ha csak cat5e s/ftp-t húzatsz ki és 200-ból már talán meg lehet valósítani a projektet.

Gyorsan belepörgettem az új eszközök áraiba, kb 250-ből már talán kijön. (pl 3 unify ap a legolcsóbból is 90+). Egy netgear prosafe switch is 70+, (ez volt a legolcsóbb). A router is olyan 50-60.

Ha cat7-re volt pénz, akkor szerintem emeld meg a limitet 250-re.

Routerből MikroTik CRS326 vagy ha PoE kell (kamerák, AP-k) akkor CRS328-24P (a második már egymagában eléri a keretet)
AP-k lehetnek pl. MikroTik wAP vagy akár Ubiquiti valamely típusa. Vezetéknélküli hálózat tervezésekor nem csak egy márka és típus és darabszám kell. Helyszíni tervezés vagy próbák kellenek. (pl. vályog, vagy hétükörfóliás gipszkarton, alacsony mennyezet tud megelepetéseket okozni.)

A routernél és AP-nál kérdés, hogy be tudod-e majd állítani megfelelően. Mert a MikroTik-ban ami varázsló van az csak elkefélni jó a dolgokat. De egyáltalán nem loadbalancing-ra vagy VLAN-ra.
Ubiquiti AP-nál szükséged lehet controllerre, amit vagy PC-n futtathatsz, vagy RPi-n, vagy vehetsz dobozkát. Ilyen kontroller funkciót a MikroTik-nél megkapsz mindegyik eszközzel. Így akár a routered vagy az egyik AP lehet a kontroller.

Egy kis kötekedés... Kicsit szúrta a szememet a CAT7 egy családi házra, gyorsan utána számoltam 30m-es szegmensekkel, mivel fölötte már nincs sok értelme, alap szerelvényekkel. Nettó 250.000 Ft-al drágább egy CAT6 árnyékolttól 8x2 végponttal számolva. Gondolom a kábel két vége aljzatban végződik. A végén pedig minősítve lett CAT7-re, hogy valóban tudja a kábelezés, pl. egy hajlítás, vagy rossz kötés nem rontja le. Feltéve, hogy szükséges a 10Gbit-es kapcsolat, mivel másképp nem is CAT7 lenne.
Arra akarok célozni a dologgal, hogy lehet meghúzni határt hogy max 150.000, de nem biztos, hogy a megfelelő eredményt fogod kapni.

A normál otthoni használat a számodra nem áll meg.
- Sok cégnél sincs több net kapcsolat és loadbalancing
- több VLAN és elkülönített hálózat
- Routing és firewall a hálózatok között
- több AP, controllerrel
- CAT7 kábelezés
- 40db IoT eszköz
Ez nem "normál otthoni használat"

Ez akár lehet egy sima ház is, belefér a 40db IoT eszköz, valamint a több AP is. Nekem 4 db van, de tény, hogy többszintes a ház. Routing és firewall a hálózatok között VLANnal, lehet, nem kizárt. Sőt, még a LB is lehet, ha pl. 4G Modem van még bekötve a "sima" net mellé.DE!

Ki az aki CAT7-et húz házba? Irgalmatlan összeg nem csak a kábel maga, de az összes szerelvénye is, nem lehet kapni normális fali aljzatban home termékként, nem fog összeilleni a többi kapcsolóval.

Itt bizony valami félresiklott...nem hiszem, hogy az IoT eszközöknek 10+Gb kell, inkább 10+b, ez lenne a normális, ha kamerák is vannak azok se fogják megenni a hálózatot, ott a szűk keresztmetszett úgy is az NVR lesz.

Ennyi pénzből Ubiquiti AP AC Lite vagy LR vagy Mikrotik CaP Ac, Wap Ac, switchben valami managelhető TP-LINK, routerben meg Mikrotik, minden más csak drágább lesz.

Viszont nem tudhatod, hogy mi van benne gyárilag, jobb ha ilyen eszközök nincsenek egy vlanban a fontos cuccokkal (nas, laptopok, egyéb munkaeszközök, stb..). Iot-re ugyanez igaz. Persze lehetne mondani, hogy ezeket meg se kell venni, csak ugye nem tudhatod róluk előre. Méregdrága, minőségi ipari eszközökről is derült ki már hasonló dolog. Aztán meg ha külön vlanban vannak, akkor megvan az a kényelmed is, hogy ki is engedheted őket akár egy firmware frissítés idejére, ha pont akkor (vagy e miatt) szabadulna el valami, hát sok sikert hozzá, max egymást tudják csesztetni.

Az IP kamerákat nem is szoktam, többek között ezért is vannak külön vlanban. Ha mégis el kell érni kívülről, akkor VPN.

Viszont főleg az IoT cuccok esetében előfordul, hogy fölhő nélkül nagyjából semmire sem jó, ezért muszáj nekik Internetet adni. Nálam ezek is kaptak egy saját vlant, aztán ha valamelyiket meg is törik, legalább nem szolgálnak ugródeszkaként az amúgy kívülről tűzfallal védett eszközök felé.

Ha ki sem engeded a netre értelmét veszíti a legtöbb. Rögtön nem tudod a fűtést/hűtést vezérelni távolról, a robotporszívó(i)dat nem tudod indítani távolról, nem tudod a távolról vezérelhető fogyasztóidat vezérelni távolról (lámpák, kapunyitás, egyebek) Szóval ezeket ki kell engedni a netre. Jó dolog ezeket vlan-ba szervezni és akkor bámulhatják a felhőt, te meg hazainduláskor a klímán beállítod, hogy hány fokba akarsz hazaérni, elindíthatod a takarítógépeket, tisztaságba mész haza és már a sarki kisboltból, ahol megállsz egy sörre, nyithatod a kapudat, hogy azon csak be kelljen gördülni.

Azt nem látod be, hogy ezek a technológiák valójában inherens módon nem biztonságosak. Ergó ha felmerül a gondolat, hogy külön vlanba kéne rakni, akkor annak is fel kéne merülni, hogy ezt így ebben a formában meg sem kéne venni.

Technológiailag meg lehet amúgy ezeket jól is csinálni, az, hogy a gyártónak ez nem érdeke, és ezért nem olyanra csinálja, hogy neked is jó legyen, hanem olyanra, hogy csak neki legyen jó, nos, erre a piacgazdaságnak azt a fegyverét szokás használni, ami a vevő kezében van: nem megvenni a terméket.

Egy darab nagyon egyszerű kérdést kell feltenni: fizetnél-e annyit a termékért, ha csak annyit tudna, amennyi belőle internet kapcsolat nélkül is működik. Ha a válasz nem, akkor meg sem kell venni.

Szerintem amit írsz, az szép lassan meg fog történni a piacon. Már most jól látható, hogy aki használható és jó terméket csinál, local api-val ahol, a cloud csak egy plusz választható opció, annak brutálisan pörög a biznisz (lásd Philips HUE, Shelly). A többiek pedig a homokba dugják fejüket, úgy tolják a cloud only működést, mintha nem lenne holnap, és tűzzel-vassal próbálják megakadályozni, hogy az userek alternatív frimwarekkel kizárják őket a termékeikből. Egy idő után a konzumidióta is rá fog jönni, hogy az nem buli, hogy semmit nem tud csinálni a fűtéssel, porszívóval, akármivel ha nincs net, vagy döcög a gyártó cloudja, vagy éppen dobhatja a kukába az egészet ha már gyártó sincs...

Kell még ennek idő szerintem, de az irányt szépen kijelölte a piac, addig is egy kicsit jobban kell érteni hozzá, és több munka/utánjárás van vele, ha egy teljesen független ökoszisztémát akarsz építeni magadnak. Viszont ha érdekel, akkor hobbinak se utolsó.... Akit meg nem érdekel, az meg nem használ/épít ilyen dolgokat, ahogy eddig se tette :)

addig is egy kicsit jobban kell érteni hozzá, és több munka/utánjárás van vele

Itt van a lényeg. A világon nincs annyi szabadidő, amit az ember el ne tudna baszni ezeknek a kinyomozására. És van az az élethelyzet h. kell valami ide, nem 1 hónap múlva, hanem most v. legkésőbb holnapra. Akkor nincs idő nekiülni a nagy internetnek és majd 1 hónap múlva jövök az egy helyes üdvözítő válasszal. 20 éve én is ráértem ilyenekkel elbaszkódni hetekig, de ma már nem.

Na és mi lenne az a helyzet? :) Mert hogy nem tudom hány évig (kinek mennyi) kapcsolgattuk kézzel ugyanezeket (mint az állatok ugye...  :D ). Én 2 éve foglalkozok ezzel kb., lassan megfontoltan, ahogy időm engedi. Egyáltalán nem teher, de ez köszönhető annak is, hogy érdekel is, meg hogy rengeteget lehet belőle tanulni (elektronika, fejlesztés, stb..). No meg annak, hogy nem igen kerültem ilyen helyzetbe (azonnal kell), nem is tudom elképzelni hogy mi lenne az.

Egyébként meg lehet kérdezni is, akár itt is, szerintem biztosan lenne válasz, és akár "azonnal" működhet amit szeretnél. No meg mi lenne a többi opció? Mert ugye vagy ez van, vagy a cloud only, vagy az, hogy nem veszel semmit :) Ebből egyedül a második jelent problémát szerintem (a cloud-os eszköz).

A világon nincs annyi szabadidő, amit az ember el ne tudna baszni ezeknek a kinyomozására. 

Csakhogy elég pár embernek elbasznia (és annyi mindig fog akadni egy kicsit is értelmes technológiára), közzétennie a githubon, és hopp, máris nem hónapokig tart a projekt, mert git clone, start, és nézem, hogyan működik. Nem kell mindenkinek újra feltalálnia a kereket.

És eljön az a pillanat is, amikor a value-add ebben a felállásban az lesz, hogy neked nincs kedved baszkódni hetekig, tehát felbérelsz egy helyi ürgét, aki tudja melyik olcsó hardvert kell Kínából megrendelni, odamegy, összerakja az egészet, az opensource githubos cuccot hozzápakolja, és megkaptad a megoldást. Te ezt a tudást fizeted meg, mert a hardver olcsó, ha tonnaszám tudják gyártani, az opensource szoftvert megírják azok, akiknek van ehhez kedvük, de az egészet összerakni idő, energia, és tudás. Vagy ha van kedved ezzel baszkódni, akkor pesze az időddel is fizethetsz.

Szerintem ebbe az irányba halad a technológia, és erre a legvilágosabb bizonyíték, hogy már az MS is a Linux szekerét tolja.

+1

Értem én, hogy sokaknak a cloud működés egyszerű működést jelent, de hozzáértőbb emberek számára szerintem több a gond vele mint az előny.

Voltak itthon cloud-on keresztül működő cuccok, kaputelefon, meg bébikamera meg ilyenek. Jellemzőjük az volt, hogy lassúak és havi előfizetési díjat kérnek azért, hogy minden funkciót ki tudjak használni (plusz a cloudban tárolás miatt a videót úgy megtömörítették, hogy használhatatlan fos lett, de ez mondjuk a konkrét cég hülyesége).

Én is úgy vagyok mostmár, hogy kell a fenének a cloud kényelmessége! Majd én beállítom egy kicsit komplexebben, cserébe az interneten lévő dolgokkal nem beszél az eszköz és nem kell havidíjat fizetnem, ha meg akarom nézni, hogy mi történt 1 hete a kamera előtt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nettó 250.000 Ft-al drágább egy CAT6 árnyékolttól 8x2 végponttal számolva.

Jézusom. Én sima cat5e-t számolgattam magamnak, megveszem a dobot, szerelvényeket, behúzom, szerelem. Azt mondtam a pénzügyminiszteremnek, hogy 100-ból megáll.

És nem hiszem, hogy kisebb házam van.

 

Ami kimaradt a történetből amúgy (sok más dologgal egyetemben), hogy ezt ki fogja összerakni neki? Az egy dolog, hogy beférünk a keretbe, de az még konfigolni is kellene, hogy működjön.

Nekem a DHCP alapjan van 28 aktív+lejárós lease + 20 fix IP, es még pár dolog ami hosszú ideje nincs bekapcsolva. Szóval 40 IoT eszköz nem irreális már manapság. Azt mondjuk elismerem, nekem sem normális az otthoni hálózatom :)

CAT7 mondjuk valóban lehet overkill, de csak abba gondolj bele mit össze lehet szopni egy kész ház újravezetékezésével, egyből nem annyira drága h. a kivitelező telebeszélte a fejet a tulajnak a CAT7-el. Itt a gond általában az szokott lenni (tapasztalat) h. a LAN kábelezest is Józsi a villanyszerelő csinálja (mert hát kábel-kábel, jólesszazúgy, toljad neki). Mikor meg jön a LEGVÉGÉN (ez fontos időrendiségbeli kitétel minden lakásfelújításnál v. építkezésnél!) valami tényleg hálózatszereléssel foglalkozó vállalkozó, az meg csak fogja a fejét h. a "kollégája" milyen kész helyzet elé állította.

CAT7 akkor CAT7 ha minden eleme CAT7 legalább. Ezenfelül, mérni kell már. Józsinak a kivilligtatója szart sem ér. A műszer drágább mint a rozsdahalom amivel a kőművesek mennek dolgozni. 
Arannyal is lehet kábelezni, ha a végeredmény rossz, akkor ugyanúgy csere lesz pár éven belül. Esetleg pár héten belül.

Az otthoni alap hálózat szerintem az, amikor a szolgáltató routerje vagy egy TP-Link, stb... márka kattingatós routerje teljesen elég. Bedugod --> varázsló --> működik helyzet.

De a Cat7 kábel csak kicsivel olcsóbb, mint a 4 szálas OM3 kábel, drágább a szerelése, de akkor már azt is lehetet volna húzni.

Mindenhova üveget, mekkora királyság lenne, sajnos az árba akkor már nem fért volna bele, habár az SFP-k már nem drágák, de így is darabja 10e+switch, ami megint nem olcsó, valamint a MediaConverterek a végükre.

Össze kellene raknom konkrétan, akkor ezek lennének:

Router:

RB2011UiAS-RM / 119$

- hex s / 69$

Switch:

- MikroTik CRS326 / 189$

AP:

- cAP ac / 69$ / db

 

Összesen: 465$ vagy 515$ 

Vagyis neccesen lenne meg a 150e, de legalább homogén a rendszer és biztosan egyik eszköz a másikkal rendesen beszél.

A hexs vagy RB2011-nek nem látom értelmét. A CRS326 is simán elég a routing és egyéb feladatokra is, általában.

Viszont PoE-nek van értelme lakásban, főleg ha akar rá pl. 8db kamerát, 4db AP-t. Ilyenkor egy-egy külön PoE switch akár már az olcsóbb buta kategóriában is megdobhatja a számítás végét.
PoE nélkül pedig a RACK lesz tele mindenféle tápfeladókkal és sok sok elosztóval, tápegységgel. 

Hogy értelmes használható válasza is legyen és ne a CAT7-en rugózás. Én az alábbit javasolnám neki:

1 db - CRS328-24P-4S+RM - Router, Switch, PoE letudva kb. a ház örök életére. Tudni kell beállítani, vagy valakivel be kell állíttatni olyanra amilyen konfigurációra szeretné.
AP-nak pedig ami tetszik. Dönteni kell, hogy Ubi vagy MT, mindegyiknek van előnye és hátránya. Én MT-t választanék, mert könnyebb üzemeltetni (számomra).
Lehet jobban jár több olcsóbb egyszerűbb akár csak b/g/n-es AP-al mint pár b/g/n/a/ac "nagy-teljesítményű" eszközzel.
pl. nincs példa, mivel a helyszíntől függ nagyon sok minden. Ha csak Ubi és MT-t nézünk gyártóknak akkor is széles a paletta. Nincs ilyen franciakulcs szerű megoldás, ami mindenhová IS jó.

(a fent ajánlott router-nek be kell férnie a RACK-be, nem minden fali RACK alkalmas rá)

Valóban nincs jó megoldás csak alkalmas megoldás. Lehet a Ubi lesz a nyerő bizonyos esetekben, pl. ahol rengetek kliens van ott az Ubi Ap-k jobbak, de controller nélkül (Cloud key vagy gép) sokat nem érnek.

Én nem varázsolnám össze a routingot a switchinggel, az mindig bajjal jár, ráadásul minek megy át pl. 10 kamera streamje a backbone részen? Nálam egy kicsi switchen van a NVR és kamerák is, ha valamit meg akarok rajta nézni akkor a router és switch között megy már csak adatforgalom, direkt leszedtem róla. A kamerák is PoE nélkül vannak 12V-as, nem azért, mert nem lehetet volna PoE-s. Vannak helyek ahol nem mertem bevállalni, mert ha becsap a villám, akkor ott más is hullik függ. a villámvédelemtől, földelés, kóboráram bármi más. Emiatt is vannak más switchen.

Valóban itt az a kérdés mire tervez az ember, ehhez kicsit többet kellene tudni, lesz-e média szerver vagy wireless kamera stb.stb.

Nem rugóztunk a Cat7-en, csak furcsának találtam.

Netről se beszéltünk, hogy 30Mbit adsl vagy 2GB MPLS? Sok tényezőtől függ a tervezés, a legnagyobb, hogy mennyire ismered az eszközeidet, valaki TP-Linket konfigol álmában, valaki MT, valaki más meg csak Ciscot.

Én is furcsállottam a CAT7-et. 

A MikrotTik és direkt nem switchet vagy routert írok felépítését pedig nézd meg kérlek. Semmivel nem lesz másabb mintha külön vagy egy dobozba tennéd a switch és router funkciót. Csak dobozon belül van ez megvalósítva. 
Teljesítmény vagy funkcionális szeparáció megkövetelheti. Viszont külön pedig az a szopóroller amikor Mikrotik router TP-Link VLAN és QoS switch és UBI AP-k, esetleg még egy eldugott CISCO dobozka valamerre. Lényegében egy fél szerszámostáskányi szoftver és eszköz kell, és emellett tudás hozzá hogy összekalapálj vele valamit ami nem csak aznap működik megbízhatóan.

A CRS328 belseje ilyen: https://i.mt.lv/cdn/rb_files/CRS328-24P-181112141628.png, tehetsz kívülre egy routert, csak elvesztesz egy csomó funkciót, beállítás bajosabb lesz, majd ugyanúgy 1Gbit-es kapcsolaton lesz a hálózatoddal. Végűlis drágább és bonyolultabb és funkciószegényebb is.
Még routing-al is átviszi azt a pár kamerát ami egy háznál van. De a switch része ahogy nézem tud vagy 60Gbit-et felhős körülmények között is. Valószínűleg több mint elég lenne.

Valóban jó megoldás, nekem nem kellett ez. VLAN oldalról egy porton van nekem az összes kamera és NVR, mivel minden kamera csillagpontos így mindegy volt. Nekem elég a kamerákra a 10/100-as buta TP-Link, atombiztos, ha elhalálozik meg annyi baj legyen. Fel lehet szerelni 4K-s kamerát is, de akkor meg a sávszélességet, de első sorban az NVR-t és tárolóját fogja megenni. Nekem elég (volt-van) a fullhd.

Amúgy nem néz ki rosszul ez a 328-as, kérdés Routing oldalon sok szabállyal Gbit esetében kicsit kevés lesz-e vagy sem, de a 2011-es is ilyen problémákkal küzd, a Hex s meggyőző papíron(routing).

Abból jó általában az az irány amit mondtam (pl 326 vagy 328), hogy átszervezheted a kiosztásokat könnyen és olcsón. Kialakíthatsz a switchen belül az 1-es VLAN-on kívül portonként is vagy csoportonként más más bridge-t VLAN-t. Nem csak 2 WAN-od lehet vagy 1 WAN, hanem amennyit akarsz, sőt több hálózatod lényegében. Akár a szomszédban lakó rokonoddal is összehozhatod a hálózatodat pl. egy wireless link-el. Nem kell egy fél racknyi doboz és teledugdosott hosszabbító. Főleg ha még PoE-s is az eszköz (328-24P), akkor még rugalmasabb az egész. Viszont kezelni tudni kell, mert egy rossz beállítás eléggé nagy lassulást is okozhat.

Akár lehet 2 internet elérésed, 2 szomszédod, belső háló a háznak, irodai site-to-site VPN, vendég háló, IoT háló, kamera hálózat. Bármi amit megálmodik az ember és nem kell semmi egyéb csak ennyi (egy eszköz) hozzá.

A Controller mint negatívum itt folyton felmerül, és sosem értettem. Egy UAP eleve nem olcsó, és ha kell a Controller, akkor nem 1db van (mert az vígan beállítható a mobilappal is), miért nem fér el mellé egy filléres boardpc ára, amin szintén lazán elfut?

TP-Link TL-ER5120 Gigabit Load Balance Routerrel szemeztem eddig. Jobb lenne egy mikrotik?

Ezzel a switchel: TP-Link T2600G-28TS Switch

Routernek ne vegyél TP-Linket, hacsak nem lehet OpenWRT-t rárakni.

A TP-Link, és a hozzá hasonló kategóriás gyártók úgy termelik ezeket az eszközöket, hogy ideális esetben kijön a készülék egy szál firmware-rel, amiben a főbb funkciók teljesen jól mennek és esetleg néhány bonyolutabb, ritkában használt apróbb dolog meg nem. A készülékhez sosem készül firmware javítás, az úgy megy nyugdíjba (több évnyi árusítás után), hogy ezek a hibák megmaradnak. Majd jön a következő generáció, esetleg ugyanazon a néven, csak más az alaplap, esetleg V2 mögé van biggyesztve, meg hasonlók, a szoftvert közben természetesen tök tovább fejlesztették, egy halom új feature, és persze néhány új bug.  A másik eset, hogy az első firmware annyira bugos, hogy gyakorlatilag használhatatlan, ilyenkor szokott lenni még egy darab firmware update, ami nagyjából tudja azt a szintet, amit az elsőnek tudnia kellett volna. És slussz, több javítás nincs ilyenkor se.

Tehát switchnek tök jók, mert ott tök egyszerű dolgokat kell tudnia, routernek meg nem, mert az meg bonyolult.

Mentem már ki úgy ügyfélhez, hogy csak be kell patchelnem a munkaállomásokat. (mert irodabővítés volt).

Amikor odaértem kiderült, hogy a villanyász vakegér felszerelt munkaállomásonként 1-1db dupla aljzatot, amibe csak az egyiket kötötte be, a kábelek végét meg ott hagyta a switch-nél (legszebb, hogy még egy nyamvadt patch panel sem volt ott eredetileg, minden kábelre rányomták anno a 45-öst, aztán be a switch-be.) Felhívtam telefonon az ürgét, hogy akkor ezt mégis, hogy?! Azt sem tudta megmondani, hogy milyen sorrendbe kötötte be a falba és, hogy majd én a másik végét megoldom. Anyáztam egy sort, elővettem a fogót meg a csatlakozókat a táskából és tippre rányomtam. (Mindenki B-sre köt.)

Úgyhogy, amikor meghallom, hogy villanyszerelő csinálja a hálózatot, kicsit ráng az ideg a szemem alatt.

Szerkesztve: 2020. 05. 14., cs – 10:28

Nekem sok-sok számolgatás, túrás, és tervezés után végül ez lett:

- Mikrotik router (3011, de ízlés szerint)

- UAP-AC AP-k (nálam Pro-k, de ízlés szerint szintén)

- ebay-ezett C2960 switch, gigabit, minden porton poe (a poe remek az AP-khoz, és a kamerákhoz is)

A kereteden egy picit túllóg, de ha 2db UAP-AC-LR-el számolsz (ami lehet hogy simán elég lesz), akkor bőven kiadja. Remekül működik lassan 1 éve, nálam is rengeteg wifis iot eszköz lóg rajta (jellemzően Shellyk, és DIY ESP alapú cuccok). Ha most kellene eldönteni, szó nélkül ugyanezeket venném, nem igazán látok értelmesebb alternatívát a wifi és a router kapcsán erre a célra. Max a switch helyett tudnék másikat választani ugyanennyiért, de jobb nem lenne, csak más lenne rajta felirat.

A fenti eszközökön kívül egy HP Microserver van még a rackben, így az egész motyón átlagosan 100W körüli fogyasztást mérek in-wall. Ez így 35eFt körüli villanyszámlát jelent évente. Az egyetlen gondolkodni valót az adja, hogy ezt az összeget - X évet vizsgálva - tudnám e arra használni, hogy pl. a Cisco helyett (35W + a poe eszközök fogyasztása) modernebb/kevesebbet fogyasztó switchet vásároljak, ami ugyanezt tudja, és "behozza" az árát. Egyelőre nem találtam ilyet, és szerintem egy darabig nem is fogok.

Ha max 400 Mbit/s a neted és nincs pincéd, akkor:

Router/SW:

1 db CRS326-24G-2S+RM  64e Ft

Kertbe:

1 db TP-Link EAP225-Outdoor Router 26e Ft

Házba:

2 db TP-Link EAP245 59e Ft

Vezérlő:

TP-Link OC200 25e Ft

Összesen: 174e Ft

A 'rackba építhető' és az Ap együtt érdekes felvetés. Érdeme három AP-t venni, és beteni egy rackba? :)

Szerintem arra, amit felsoroltál, felesleges egy rack, az AP úgyse oda megy, és ehhez egy router és egy switch elegendő, minek ehhez rack?

Mi lenne a jobb alternatíva egy falból kijövő köteg kábelre ("minden szobából jön két szál cat7" -> gondolom a strukturált kábelezés e miatt adott), patch panelre, meg néhány dobozra, ha nem egy 20eFt-s kis fali rack?

Nálam egy Mikrotik CRS326 van. Nem bízom a kínai gyártókban, ezért szerettem volna elkülöníteni a biztonsági kamerákat a többi cucctól, így mindenképp valami VLAN képes eszközt kellett keresnem. A 24db gigabites port elég a hálózatomhoz, a két SFP+-ra meg a NAS meg egy asztali PC van csatlakoztatva. Nem mintha bármelyik kihasználná a 10G-t, de néha jól jön, hogy többet tud 1G-nél.

Eleinte voltak vele stabilitási gondjaim, de aztán jött egy FW, ami megoldotta.

A WiFi-re nem tudok épkézláb eszközt mondani. Mivel mobiltelefonokon kívül mással nem használom, ezért nálam egy tizenéves TL-WR1043ND szolgáltat. Az udvaron meg egy Nexx WT3020 egy OBO dobozban :).

Úgy néz ki, hogy lesz egy MIKROTIK CRS328-24P-4S+RM és 2 darab UAP AC LR. 

Fontos, hogy nézd meg, hogy befér-e a RACK-be. Ha fali RACK, nem mindegyikbe fér be. Esetleg már elöl a kábelek szinte azonnal törnek a csatlakozó után.
A későbbiekben ha még kevés neked az AP akkor majd vehetsz még AP-ket. Természetesen Ubi-t érdemes majd venned. 2db AP-nál nem tudom mennyire szükséges a kontroller, ezt majd hozzáértő megmondja. Egyszerű beállításhoz valószínüleg nem kell.

unifi US‑24

unifi AP AC Pro (vagy Long Range)

EdgeRouter X

Ha jól számolom ott vagyunk a 150nél.