Ebay-es használt Cisco-k 2. élete SOHO-ban

Már sokszor felmerült h. otthoni hálózatot a szakmában dolgozók ilyen irodából / szerverteremből kirakott cisco-val, pl. 2960-as és tsai oldanak meg. Tényleg csak kíváncsiság szintjén érdekelne, kinek mi van otthon, ami ilyen kategóriás eszköz, milyen a megbízhatósága (ezek ált. mennek 5 akár 10 évet is az első helyen, mielőtt megszabadulnak tőlük), melyik típust szériát érdemes keresgélni a használz piacon.

Kezdem én:

Először 2db 2950-es volt, de a DIGI után már szűkös volt a Gigabit-es internetet egyből letizedelni a 100-as switch miatt.

Ezért lett egy C2960G "core" switch (ez gigabit minden portján), hozzá 1 db C2940-8TF-S amit optikával kötöttem össze, +1 C2940-8TT-S elosztóként a dolgozómba, mert abban a szobában csak 1 db végpontot rakattam be és nem akartam kábelköteget áthúzni falon kívül a többi eszköznek. Jön hozzá még TP-link PoE switchek a kameráknak. Itt lemondtam a menedzselhetőségről az ár miatt, mondjuk majd kiderül mit tud: https://hup.hu/node/169138

Wifi egyszerű 2,54Ghz 802.11g-s Tplinkekkel van megoldva, nincs igény sokkal gyorsabbra perpillanat, ill. az 5Ghz a vastag falak+födém miatt nem jutna messzire.

Hozzászólások

most eppen semmi ilyenem nincs az itthoni halozatban, de pl tapasztalat, hogy kulfoldon sok helyen a garancia lejaratanak estejen mar csavarozzak kifele a switchet a rackbol es megy be a helyere az uj, ugyhogy szerintem sok bajuk nem lehet elmennenek meg par evet :D

Többnyire inkább az a gond, hogy ezek a nagyobb switchek többet is fogyasztanak, mint egy kiseb SoHo switch.

Garancia lejárata helyett pedig inkább End Of Support esetén szokták inkább kirakni, az egy kicsit más kategória. De tény, hogy ezek a switchek jó eséllyel sok évig elmennek még EOS után.

Nálunk gari lejárta után, volt belőle régebben hasonló galiba, a business kritikus cuccok költöznek, szerverből az előző mindig megmarad tesztnek/backupnak, egyedûl a végfelhasználói cuccok (laptop, monitor, stb) marad meg tovább, bár mindig a business kritikus/key worker usereké a legújabb

Nem értek egyet. A támogatással tulajdonképpen rendelkezésreállást vásárolsz (ha elromlik az eszköz, következő nap ott a csere, stb), ha az eszközre még 0 maradványértéken is szükséged van, akkor a rendelkezésreállásra is szükséged van. Nem minden eszköz olyan, hogy 'ha elromlik, kidobjuk, és veszünk egy tetszőleges másikat'. Arról nem is beszélve, hogy egy új eszköz beszerzésének sokszor több hónap lehet az átfutási ideje.

Egyedül a szerverek tartanak 1-2 hónapig tenderrel együtt, ott is inkább a szolgáltatások miatt.

a beszállítók fixek (tenderen nyerték a lehetőséget és tudatában vannak, hogy nem feltétlenül tőlük lesz minden vásárolva, mielőtt beszólnál, hogy ez nemtörvényes/etc akkor jelezném, hogy nem magyarisztán és itt ez rendben van), ha kell valami akkor megrendelem és itt van pár napon belül, kellett egy kvm switch displayporthoz minimum 4 portos az asztalra ahol gépeket telepítünk, kinéztem egy szimpatikus Aten-t jövőhéten már ott is volt az asztalon

Egyedül a szerverek tartanak 1-2 hónapig tenderrel együtt, ott is inkább a szolgáltatások miatt.

Jó is lenne.

A példának felhozott eszközök nem relevánsak, amikor itt elsősorban használt nagyvállalati Cisco cuccokról és hasonlókról van szó. KVM switch, illetve társai ehhez képest apró cuccok, de ha azt mondod, hogy te most venni akarsz egy Nexus7000 switchet, vagy egy Checkpoint 23900-as tűzfalat azt nem szállítja holnapra a Cisco vagy a Check Point. Van úgy, hogy a megrendelés után kezdik legyártani.

Én arra következtetek sok évet elmennek még.

 

Igaz én kisebb ligában játszom, mert nekem csak egy Cisco 8 portos mezei gigabit switch-em van itthon. Használtan vettem, kb ~7 éve, már nem tudom mennyi volt, de nem volt vészes az ára... Azon mosolygok magamban, hogy ez már a 3. AC-DC adapter amit rákötök, mert a ~7 év alatt kettő megdöglött. De maga a switch rendíthetetlenül teszi a dolgát. :) A switch kialakítása is ok, erős műanyag + fém burkolat, szal én elégedett vagyok vele. :)

Ha számít a fogyasztás akkor inkább ne, illetve minél egyszerűbbeket kell használni. Ha nem számít, akkor örök élet +1 nap van még bennük.

Nekem ez anno forditottan mukodott, vettem magamnak egy Mikrotik 951G-2HnD-t, aztan befittem irodaba, es megmutattam, mennyivel tobbet tud, mint a 10 eves Draytek. Majd amikor hozzaszoktak, hogy van kvazi normalis savszel, akkor vett a ceg is egyet :)

Egy CISCO SG350-10MP ; továbbá egy Aplus plus 1500AR és egy APC smart plus 1000 van szolgálatban.

CISCO - SLM2048 kisebb javításra várva porosodik a padláson...

Szerkesztve: 2020. 05. 14., cs – 16:04

Nekem egy Cisco 2960S 24TS-L meg egy SF302-08P van itthon rackben :) Teszik a dolgukat rendesen mindkettő ebayről jött a 2960 az valamennyire használt volt kaptam rá 1 év garit az SF300 pedig zsír új volt gari nélkül  :)

a gigabit annyira commodity manapsag, hogy filleres cuccokkal el lehet lenni. regen azert volt jo a levedlett Cisco otthonra, mert lehetett rajta keszulni a vizsgakra, de manapsag egy EVE-ng eleg mindenre.

 

en ubiquity edgerouter x sfp -t hasznalok a gigas uvegre, de eleg hulladek a switch resze (MAC leak van, ami miatt a szolgaltato levag, 3 eve nincs javitva), igy csak NAT-ol es routeol, es moge egy sima gigas filleres netgear nem managelheto switch van. itthonra boven eleg.

Ha vlanokat akarsz használni, az nem jelenti azt, hogy akkor mindjárt 10-esével konfigurálod őket. Pont elég az igény csak 2db-ra (mert pl. az iot eszközöket akarod szeparálni), hogy már ne legyen jó az unmanaged szappantartó. Ráadásul itt nem arról van szó, hogy valami óriási vagyonért veszel valamit, ami még aztán végeláthatatlan munkamennyiséget is tesz a nyakadba, hanem arról, hogy minimális felárért cserébe kapsz egy biztonságosabb megoldást, amit elég egyszer beállítani. Szerintem simán megéri annak, akinek ilyesmire van szüksége.

Mutass kérlek ebből olyat, amin van minimum 16 gigás port, és abból minimum 8 poe (802.3af), és nagyságrendileg ugyanennyiből megáll, és már cserélem is. Nagyon nézegettem pl. a Unifi switcheket, mert jól passzolnának az AP-hez, illetve a Controllerhez, de heroin árban van ez is, meg minden más is, amin normális poe van, és nem csak 1-2 port (amúgy csak a vlankezelés miatt egyáltalán nem vettem volna egy ilyen Ciscot, de így, hogy 24 porton kapok aktív poe-t is, nagyon nagyon jó deal ennyiért).

Egyébként az egyik szobában nekem is egy Edgerouter X van switchként (kevés ott a port), (10eFt-ért sikerült lőnöm az aprón, az előző tulaj szerint ez egy szar, az Asus jobb, azt könnyebb beállítani :D), szóval hidd el hogy tudom, hogy miről beszélsz.

amikrol ti beszeltek 100-150

Ez a Cisco csak 30W (in-wall mérve), be is b*szna ha 100-150 lenne...

heroin arban? elkoltod aramra amit nem ide. 150W az 3.6kWh, legyen 35 forint brutto, 46k egy evben.

mennyi cuccod van amihez kell a 24 port?

 

a 30W nekem nagyon kevesnek tunik, de nem tudom megnezi a 48 portos unifi mennyit eszik nalunk a cegnel, mert nem tudom melyik PDU melyik portjaba van dugva... COVID19 miatt meg nem megyek arra most.

150W az 3.6kWh, legyen 35 forint brutto, 46k egy evben

Nem tudom ezt honnét veszed, írtam, hogy 30W. Kimértem, mert kíváncsi voltam, hónapokig egy Shelly Plug-ról ment csak ez a switch, azóta már nálam is egyben van mérve az egész rack, szóval aktuális állapottal én sem tudok szolgálni. Egyébként a gyári spec. 55W-ot ír 100%-os loadra, és 54W-ot 5%-osra, ennyit én soha nem tudtam belőle kihozni, nem tudom milyen körülmények között mérték. Pl. ha minden portba volt dugva valami (a 100%-os loadot pedig a trafficra értik), és a 4db SFP is benne volt, akkor máris kiadja.

Nálam 33-35W körül indult default configgal, később a nem használt portok kikapcsolásával ezt levittem 29-32W közé (a poe fogyasztók persze ebben nincsenek benne). Kb. 14-16 portot használok amúgy, kamerákkal, AP-kkel, uplinkkel, tokkal-vonóval.

Az a Unifi nem tudom milyen, de a legolcsóbb 24 portos aktív poe-s gigabites switchük (US-24-250W) 150kHUF körül van (használtan pedig 100 körül szoktam látni), és ugyanúgy 30W körül fogyaszt. Legyen itt is ugyanúgy a fenti számolás, és fogyasszon 20W-ot, oké. Mikor is hozná be az árkülönbözetet +10W fogyasztás? 20 év, ha használtat veszek... :)

Dolgozunk :) A hét 90%-ban home office-ozok én is és az asszony is. Ha pedig egy kis kkv irodájában ülnék, még ott is elvárnám, hogy minimum ilyen infra legyen (sőt, inkább jobb), itthon miért kellene leadnom ebből az igényből, csak mert nincs cégtábla a kapun? Pláne, hogy nem vagyonokról beszélünk, hanem szaros 30-40eFt-ről.

Amúgy strukturált kábelezés van, és ha már adott, akkor nyilván hülye lennék nem kihasználni. Mindent amit lehet, és közel van a fali aljazathoz, azt kábelen kötök be (a TV-nél pl. van három független port, minek terhelném a wifit a netflixel meg az egyéb dologgal, ha ott a gigabit 30cm-re?). Aztán vannak poe-s AP-k, poe-s kamerák, philips hue szintén (egyébként tudtad hogy van benne wifi?), két asztali gép, laptop dokkolók, amiknek szintén kell drót, házi szerver, pár vezetékes iot motyó. Gyorsan összejön ám 15-20 portra az igény, és akkor a gyerkőcnek még nincs is semmije, de ez se fog már sokáig tartani.

Sajna nem egyszerűen. Van benne, de ki van kapcsolva, OpenWRT fut rajta amúgy, és lehet jailbreakelni:

https://medium.com/@rxseger/enabling-the-hidden-wi-fi-radio-on-the-philips-hue-bridge-2-0-42949f0154e1

Annyira nem mélyedtem bele, és lehet hogy azóta változott is a dolog. Mindenesetre sajnálom, hogy nincs körülötte valami jokis alternatív firmware hegesztő projekt, remek kis általános Zigbee bridge lehetne belőle.

Azt én sem értem miért van kikapcsolva gyárilag a wifi. Talán félnek, hogy bezavar a zigbeenek bizonyos körülmények között?

Öcsémékkel egy közös hálón vagyunk, 2 család, és odaát néha tudnak érdekes dolgokat művelni, amitől borul mind2 lakásban az internet :) Plussz a kábelezés hibáit is egyszerűbb volt kideríteni, ha láttam az FCS-err countereket pörögni, Receive error, outdiscard-okból látszik ha jön a nyafogás h. "lassúazinternet" meg "csakforogachromebanazegér". Mostanában döglődött a kamerák Poe Switch-e, ezt onnan szúrtam ki, h. a cisco-ra kötött buta poe switch cisco oldali portján elkezdtek megjelenni az éjszaka beálltával az up/down üzenetek. Ami kb. egybevágott azzal h. besötétedéskor felkapcsoltak az infra led-ek, ez megnövelte az áramfelvételt, azt meg mar nem bírta el a switch. Amint hajnalban megvilágosodott, lekapcsoltak az infra led-ek, és megszűnt a port up/down. Na ezt non-managed nemcisco-n kideríteni a port up/down logok + timestamp nélkül jó meló lett volna.

Szerkesztve: 2020. 05. 14., cs – 17:53

2960 (WS-C2960S-24PS-L), 24 port, minden porton gigabit+poe. Meg vagyok vele elégedve, kb. 1.5 éve megy. Az MTBF alapján amit ír a cisco.com még az unokáknak is jó lesz (najó, lehet hogy nem a garázsomra szabták a környezeti paramétereket ami kapcsán ezeket a számokat megállapítják, szóval ebben nem vagyok azért teljesen biztos). Illetve nyilván én is láttam a saját szememmel megdögleni ilyeneket a munkahelyeimen.

Mivel nem bank/lélegeztető/stb.. megy róla, hanem az itthoni cuccaim, ezért hiba esetén simán csak beteszek majd a helyére egy soho switchet (ami akad a fiók mélyén), aztán ebayezek hozzá tápot vagy amit éppen kell. Max addig nem mennek a kamerák/mindegyik AP, na bumm, évekig nem is voltak, aztán mégis itt vagyok :) Ne legyen ilyen persze, de ha lesz, nekem úgy is bőven megérte. Kb. 35eFt-t fizettem érte amúgy postával együtt, ennyiért a POE feladókat alig kaptam volna meg, nemhogy vlan képes (nálam az iot külön vlan, ezért is kellett) managelhető switchet.

Választás előtt érdemes átfutni amúgy a gyári speciket, pl. ugyanebből a 48 portos idleben is sokkal többet fogyaszt, így hiába találtam néhány ezressel drágábban (vagy akár ugyanennyiért), kerültem őket inkább.

Tekintve hogy egy 2960-as 2008-óta vidáman elkaristol, igy szerintem a hivatalos gari lejártaután (2-3 év) kidobni őket pazarlás. Szerencsére ma már nem feltétlen kerülnek kohóba, már rá tudtam venni a céget arra, hogy adományozzuk el őket iskoláknak, alapitványoknak.

 

Otthonra erősen ágyúval verébre, kivéve ha nem akar az ember home lab-et csinálni.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Tudok néhány db C3550-ről ami akkor volt 12 éves mikor eljöttem és még évekig biztosan mentek...

Egyébként meg zsiráf: szép-szép de itthonra nem kellene (mert nem tudnám olyan helyre tenni hogy ne halljam és egyébként nincs sok portra szükségem). 

Hát.... Mi a hosting rackünkben a 3548-as "100-as kövületet" nemrég egy raktáron lévő Juniper EX2200-ra cseréltük (miután ebben megfordítottam a ventiket back-to-frontra), mert a Cisco 150-160W-ot kért, a Juniper pedig 20-30 körül elkaristol azzal a néhány porttal. Ha nem lettünk volna abban a szerencsés helyzetben, hogy a régi fő switchünk raktárban pihen, akkor is erősen elgondolkodtunk volna a 3548 valamilyen modern, akár sima webmanaged L2 cuccra cseréjén.

Van ahol 2960S-eket látok, azokra 2,1A van írva és nekem gyanús, hogy 150W alatt azok sem állnak meg. Van belölük 6 db.... és már látjuk, hogy egy HP 1920-48G a töredékét fogyasztja még a zöld extrák bekacsolása nélkül is. Igen, igen, nem egy kategória a kettő, de a HP tudása oda elég ahova kell és ha most kéne switchet venni, akkor még N+2 HP is a töredékébe kerülne, mint a 6db Cisco történet. Arról nem beszélve, hogy 6x30W-ot UPS-sel is jóval könnyebb kiszolgálni, mint 6x150-et. A villanyszámlába bele sem merek gondolni...

Szóval tanulni jó, de állandóra otthonra, de még sohoban is erős Luxusnak érzem.

Ismét valaki, aki hit és gyanú alapján határozza meg a 2960s-ek fogyasztását :) Nem tudom hányszor írtam már itt le, hogy mennyit fogyaszt, és hogy az nem 150W, de akkor újra: a gyári datasheetben fel van sorolva az összes modell, a legnagyobb fogyasztása ez alapján a 2960S-48FPD-L-nak van (full loadon! 81W), ami egy 48 portos poe switch, és csak a poe része 750W-ra terhelhető, szóval gondolom nem kicsi táp van benne.

A legkisebb fogyasztása a 2960S-24TS-S-nak van (non-poe, 24 port): 36W (szintén full loadon).

Azt is leírtam, hogy ezeket az értékeket a helyén kell kezelni, vélhetően csurig töltött portokkal mérték, úgy, hogy az sfp-k is benne vannak, és persze minden porton forgalmaztak ami a csövön kifért ("100 Percent Throughput" van az értékek mellé írva). Az enyém átlagosan kb 50-60%-át hozza a specifikációban megadott értéknek (55W full loadon vs. 30W nálam, normál használat közben, a portok valamivel több mint a felét használva).

Szóval én ezt nem tartom luxusnak, _ha_ valakinek managelhető/vlan képes sok portos switch kell, biztosan fog olyat találni ami néhány watt-al kevesebbet fogyaszt (modernebb, zöld funkciók, stb.., ahogy írtad is), de hogy nagyságrendi eltérés nem lesz, abban biztos vagyok.

Ezek 2960S gigások, 48 portosak. A tápokon 2,1A-t írnak, ami nyilván maximum. Amikor lehúztuk a UPS-ról a mért fogyi messze nem 36W-ra utalt, eleve ha 36W, akkor fel sem tűnt volt a 2200VA-s UPS-eken..., tehát nagyon messze volt a hittől meg a gyanútól A POE nylván más kategória, ott kell a kraft a madzagokba.

A 3548-at hitelesített mérővel mértük le, ahogy az EX2200-at is.

Szerencsére mindenki belátása szerint választ switchet, hálózati eszközt és fizeti hozzá a járulékos költségeket.

Akkor mérjétek meg a 2960-at is, mert ott valami nem stimmelt (lehet hogy hibás példány volt?). Ha a gyártó 81W-ot ad meg a legnagyobb modellnél 100%-os terhelésre, akkor hogy lehet, hogy nálatok ennek kb. a dupláját produkálta? Kisebb-nagyobb kummantások vannak (de amiket én mértem, azok alapján a Cisco inkább főlé lő, és nem alá). De gondolj bele: ezeket az eszközök olyan környezetekhez értékesítették, milliószámra, ahol az elektromos terhelést sok esetben masszívan mérik/figyelik/terveznek vele. Már egy átlagos helyen is megnézik ezeket a speciket a beszerzés előtt, és az alapján terveznek (vagy keresnek más terméket). Ha ekkorát kummantott volna a Cisco ezekkel a számokkal, akkor abból elég nagy balhé kerekedett volna.

A 2.1A kapcsán: nem poe modell az véletlenül? Csak azokban látok ekkora tápot, a többibe teljesen felesleges. Egyébként a kisebb terhelhetőségű poe-sak 375W-ot képesek leadni az eszközök felé maximum, ha hozzászámolod a switch saját fogyasztását (+ némi tartalékot), akkor nagyjából ki is adja a 2.1A-s tápodat a dolog.

Elvileg nem PoE-s. Mivel alapból csak örököltük őket, és most jött az otthoni meló, ezért nem foglalkoztunk tovább velük. Sorra fognak kerülni, ahhoz túl sok van, hogy ne menjünk utána.

Oké a 81W, viszont a HPE  1920S 48G 4SFP (JL382A) a doksi szerint 33W maximum és 23W idle, és lehet hogy ha "zöldíted" akkor kicsit tudja magát faragni. Ez kb. 50W (minimum) különbség egy switchnél, ami 6 switchnél 300W-ra jön ki. Szóval egy szimpla vlanhoz nem biztos, hogy full featured Cisco-ra lőnék. A 24 portosra aszondják, hogy 16W maxiumum és 12W idle, ami a 24TS-nél jóval kedvezőbb, bár 1 switchnél valszin nem éri meg cserélgetni.

Hiába adatközponti, régebbi szervereknél hogyismondjam nem volt prioritás a fogyasztás. Nézd meg Core2 alap E54xx alapú szervert, hogy simán 200-300W körül zabál, bármit csinálsz vele. Utánuk az E55xx/E56xx-ös szériával óriási előrelépés (azaz fogyasztás csökkenés) volt és jöttek a jobb tápok, sőt eleve arany hatásfokkal adták őket, mellettük volt platinás opció. Mára eleve platinás tápot ad egy csomó cég és a titanium az extra opció. Ráadásul switchből relatív kevés (top-of-rack) fut, ezért annyira nem is biztos, hogy utána mennek, illetve könnyebben elfogadják, hogy "hát ez ennyi".

Azért ez picit csúsztatás :) Én nagy nehezen előtúrtam a legnagyobb számot/modellt (fogyasztásban), bizonyítván, hogy még az is messze van a 150W-tól. Erre te rögtön odatetted mellé a legkisebb fogyasztású HP switchek egyikét. Szóval a 81W a legbikább modell, kW-s táppal, és úgy 81W, hogy csurig van töltve minden port (meg benne van 4db SFP), és mindegyiken 100% traffic. Szóval érted, almát hasonlítasz körtével, a JL382A egy non-poe switch, ehhez a 2960S-48TS-L-t hasonlítsd, az 51W maximum terhelésen, csurig pakolva.

Mivel otthoni körülményekről szól a topic, ezért 1db switchről beszélünk, ami egészen biztosan nem is lesz telerakva sfp-vel, és nem 100%-os terhelés mellett fog üzemelni. Szóval oda lyukadunk ki, hogy jó esetben havi 100Ft-okon kellene rugózni akkor, amikor az ember elkezdi nézegetni ebayen a kínálatot és talál egy ilyen HP-t, meg egy Ciscot. Szerintem ez alapján döntést hozni (melyiket vegyük meg) teljesen értelmetlen lenne.

Nincs csúsztatás, az előző hozzászólást a Cisco saját adatai alapján írtam. Ha megnézed a Cisco doksit, akkor 5%-os terheltséggel 80W-os fogyasztást mond (a 2960S power consumption -re guglizva az első találat). Link: https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/switches/catalyst-296…

A Table 10. nevűben bármelyiknél 1-2-3W-os különbség van a 100% és az 5% között. Tehát ez otthoni körülmények között is mondjuk 80W, de ha 24 portos, akkor 36-40W konstansan.

Teljesen véletlenül találtam rá erre a HP Switchre és nem most. A helyzet az volt, hogy a 6db Cisco 2960S megtelt és kellett egy relatív általános felhasználású Layer2-es és VLAN-t tudó switch. Mivel korábban is HP switcheztünk máshol, ezért megnéztem mi az aktuális és megvettük, fel sem merült a fogyasztás. Akkor szembesültem vele, hogy kb. termeli az áramot a Ciscohoz képest, amikor nekiálltam konfigolni és büszkén hírdette magáról, hogy 10W-ot eszik néhány porttal, aszittem rosszul látok.

A 150W a 3548-as kövületből jött (15-20 aktív 100-as porttal, semmi extra), az szintén lemértem, pláne hitelesített eszközzel. Örülök neki, hogy a 2960S-nél sikerült faragniuk. :)

Nincs csúsztatás, az előző hozzászólást a Cisco saját adatai alapján írtam. Ha megnézed a Cisco doksit, akkor 5%-os terheltséggel 80W-os fogyasztást mond (a 2960S power consumption -re guglizva az első találat). Link:

Ja, csak úgy teszel, mintha figyelmen kívül hagynád minden második mondatom, mint pl:

- Hogy ez a 2960S legböszmébb változata, 1kW-s táppal, gondolhatod milyen hatásfoka van, és mennyit fogyasztana akkor is, ha a tápon kívül nem lenne más a dobozban, már sajnálom hogy felhoztam JÓ példának, hogy még ez SEM fogyaszt 150W-ot (mármint a switch része)... Az megvan, hogy ez röhögve ellátna táppal 48db IP kamerát vagy AP-t? Hogy jön ez egy non-poe HP-hoz? Ahhoz meg remélem nem kell sok ész senkinek, hogy ne ezt a szériát vegyen otthonra (hacsak nincs 48db poe-s kamerája vagy AP-je :D).

- Hogy az az 5%-os load-os fogyasztást a helyén kell kezelni, nálam pl. a megadott érték ~60%-át fogyasztja a switch, vélhetően már maguk az SFP modulok is dobnak rajta 10-20W-ot, ha nincsenek kikapcsolva (otthon ugye ritkán fognak benne tartani 4db SFP-t, pláne kihasználatlanul).

de ha 24 portos, akkor 36-40W konstansan

Na hát csak sikerült odáig eljutnom ebben a topicban (nem is tudom mennyi bizonygatás után), hogy mégse 150W-ot fogyaszt egy 24 portos 2960S switch, köszi érte! Egyébként ha az enyémet veszem alapul, akkor 10-15 portot használva, sfp-k nélkül biztosan 2xW lesz ez is konstansan.

Abban a C3548-as sztoriban valoban a fogyasztas volt a legfajobb pont, a use case miatt evekig el tudott volna me'g menni, a feladatra megfelelo volt, de ez van sajnos. Mondjuk itt is "hats off' a Cisco eng-eknek, hogy egy ~2000 korul gyartott (2002-ben lett end-of-sale) cucc 2020-ban me'g vigan uzemelt, es a fogyasztas volt igazabol csak az ok, amiert ki lett b@szva.

 

-w-

TP-Link 8-portos gigabites menedzselhető switch-csel jól elvagyok. Cisco azért nem kellene, mert általában zúg a ventilátor, a kisebbek pedig nem adnak semmi pluszt a TP-linkhez képest. Volt Cisco 876w routerem, de hamar túladtam rajta, nálam nem vált be. Most OpenWRT megy ARM-en. Csak a szaporodó dugasztápok zavarnak kissé...

Volt régen egyik irodában 1-2 cisco 2950-es végpontokhoz, mert kevés volt a fali csatlakozás. Na azt azonnal száműzték, mert még az asztal alatt a földön is túl hangos volt. A 2960-asok ventillátora jóval halkabb volt, az került a helyükre, a 2950-esek meg mentek a szerverszobába.

Alternatívaként talán  APU.2C2 és OPNsense mint a cikkben vagy VyOS. Csak router részre ha a soho kategória kevés.

Noob kérdés, de az ilyen "vállalatit olcsón" témára a Mikrotik és Ubiquiti nem kínál újonnan megoldásokat? Vagy a Cisco cuccok ennyire kategóriákkal jobbak?

Dehogynem, olvass vissza, én is ilyet szerettem volna, csak hát 150kHUF ugyanaz, ami használt Ciscoban 30-35kHUF (ez a saját esetem, és 24 portos gigás poe-s switchre vonatkozik). A "ha már majmot tartasz, vegyél neki banánt is" vezérelv mentén amúgy még meg is vettem volna az új Ubi switchet, csak amikor azt látom, hogy funkcióban +120eFt-ért ugyanazt kapom, akkor szívesebben csoportosítom át ezt az összeget jobb routerre, AP-re, kamerára, házi szerver upgradere, vagy egyéb bármilyen itthoni IT eszközre, ami szintén kell, és többet ad egy fokkal (nekem) mint a garancia vagy az a -10W fogyasztás. De persze nyilván egyéni preferencia kérdése az egész.

Itthon mikrotik router, és unifi ap van. Nem cisco, de itthonra nekem bőven elég.