MindigTV - 586Mhz-en található csatornák instabil vétele

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy családi ház Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol MindigTV által szolgáltatott ingyenes és fizetős csatornák vételére az alábbi eszközök vannak használva:

1 darab Tecatel BKM nagy nyereségű max.18dB-es antenna (Padláson van beltérben, kb 7 méter magasan)

1 darab Terra AB012 UHF 3 kimenetes jelerősítő ( 2 méteres Tri-Shield szerelt Coax kábellel az antennához csatlakoztatva a padlástérben)

1 darab SYNAPS PS-344 - Adapteres tápfeladó ( Az egyik szobában van elhelyezve 20 méteres  Coax kábelen küldi fel a tápot az erősítőnek)

30 méter Tri-Shield RG6 Coax kábel, amely 3 szobába van lengőkábel formájában lekábelezve, kábelcsatornában. ( A kábelek erősítő felőli végén F csatlakozók vannak a másik oldalon is F csatlakozók, de van mindegyiken az egy "apa" Coax dugó könyök csatlakozó)

A probléma az, hogy az 586 Mhz-en , azaz a nagyobb teljesítménnyel (63kW) szórt "B" Multiplexen szolgáltatott csatornák jelerőssége, és jelminősége is időnként indokolatlanul elkezd ingadozni, úgy, hogy vihar és erősebb szél a környéken nincs, viszont, azon csatornák, amik 786Mhz-en , azaz a kisebb teljesítménnyel (9,3kW) szórt "E" Multiplexen kerülnek szórásra, gond nélkül üzemelnek ingadozó jelerősség és jelminőség nélkül.

Kb 3km-re a háztól van egy adótorony, ami szerintem az LTE jel erősítése miatt lett felhúzva, mert mióta a torony működik a 4G hibátlanul működik a lakásban is, de a neten úgy olvastam, hogy ezek a tornyok, 790Mhz felett kommunikálnak, és konkrétan az LTE szűrők is erre vannak tervezve, hogy ezeket a frekveciákat kiszűrjék, viszont az 586Mhz nem ebben a tartományban van.

Tegnap végignéztem, nincs-e esetleg a Coax kábel sérülve valahol, és feltűnt, hogy ha a Coax kábelt mozgatom, akkor ingadozik a jelerősség/jelminőség az 586Mhz-en, lecseréltem az összes csatlakozót, bár kevés esély volt rá, hogy mind a 3 TV-nél sérült lett volna a kábel , vagy a csatlakozó, de megcsináltam a cserét, ezt követően ma délelőtt ez a hiba nem jött elő, akárhogy mozgattam a Coax kábelt, egészen délutánig, mert akkor ismételten elment a jel, és ahogy mozgattam a kábelt ismét ingadozott a jel.

Fórumokon olvastam, hogy ajánlott lenne a padlástérből kitenni az antennát, és úgy abszolút tiszta lenne minden csatorna, de gondoltam rákérdezek itt is, hátha van egyéb ötletetek, mert az antenna külső elhelyezése eléggé macerás lenne, és ha nem muszáj, akkor ezt inkább nem erőltetném.

Szóval várom az ötleteket, esetleg tanácsokat, hátha más is futott már bele hasonló problémába.

Köszönöm szépen a segítséget előre is!

Hozzászólások

(Ha már ilyen szépen összeszedted a cuccokat, akkor esélytelen, de)

Jó irányba néz az antenna?

Milyen messze van az adó?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Igen, a mindigtv.hu weboldalán a "merre forgassam az antennát , adott címhez igazítva" alapján állítottam be, és műszer szerint , amikor mértem, akkor minden csatornán, 100/100%-ot mutatott erősségben, és minőségben is.

Az antenna egy "Nagy és Közepes teljesítményű" kategóriába tartozó adóra néz, aminek a neve Tokaj/Nagy-Kopasz, a távolsága pedig légvonalban ~ 90 km.

Szerkesztve: 2020. 05. 09., szo – 20:01

En az erositore gyenakodnek!

Az erősítő hivatalosan 470Mhz-862Mhz közötti sávot erősíti, amiben benne van az 586Mhz, és kizárólag ezen az említett frekvencián instabil a jel.

Debrecenben egy egész hétig teszteltem, mielőtt beüzemeltem, és tökéletesen üzemelt minden frekvencián, amire ott rálátott az antenna.

A gyanakvás alatt mit értesz konkrétan? Gagyi a minősége, vagy esetleg hibásan működik? Bevonz más jelet is, ami zavarhat esetleg?

Milyen típusú erősítőt tudnál / tudnátok javasolni, ami 3 kimenetes, és coaxon keresztül meg tudom táplálni 5/12v feszültséggel?

Nem csak ezt a frekvenciát akarom "fogni".

Alapvetően használva van az 514 Mhz illetve a 786 Mhz frekvencia , illetve az 554Mhz is, mert ezeken futnak a közszolgálati , illetve a "fizetős" csatornák.

Erősítő nélkül az 514 illetve az 554 Mhz-ig stabilan megy, onnantól instabil , vagy egyáltalán nincs jel.

A műszer, amit kölcsönkaptam a teszteléshez egy WS-6980 , de egyébként a lakásban 3 samsung fhd dvb-t/t2 kompatibilis tv van, amik ugyanazt a jelszintet mutatják, amit a tester.

Igen, azt en is lattam. Sajnos jartam mar ugy, hogy ez a tartomany neha eltolodott...

Ez viszont nem random modon tortent, hanem a homerseklet ingadozasa okozta. Egy kis repedes egy forrasztasnal es annyi ... Fujd meg egy hajszaritoval amikor megy/nem megy, hogy ezt legalabb kizard :D

Érdemes lenne egy USB-DVB sticket közvetlen az antennára kötni, és gqrx-el nézni a jelet. Lehet, hogy nem kell kitenni az antennát a tetőre, csak arrébb tenni, vagy csak pontosítani az irányt. Az 586MHz közepű csatornához kb. 582MHz-en lehet megtalálni a jel kezdetét, és így ott lehet legjobban ellenőrizni a szintjét is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

A tiédhez hasonló antennát tettem fel padlástérbe egy gap filler adótól kb. 1 km-re. Nekem erősítőm sincs, de így is be kellett tennem egy jelcsillapítót, mert a 3-as osztó kimenetein még mindig olyan erős volt a jel, hogy nem tudták a készülékeim értelmezni. Nem lehet, hogy nálad is inkább erős a jel mint gyenge?

Másik dolog, hogy ugyan jó volt a vétel, a későbbi meglepetések elkerülése érdekében tettem az antenna után egy LTE szűrőt is.

Hát az úgy volt, hogy vacakolt a régi fejerősítős lepke, amiből az lett, hogy leszaladtam a város egyetlen ilyesmivel foglalkozó boltjába antennát vásárolni. Volt ez, meg vehettem volna ugyanolyan lepkét, mint ami előtte volt. Gondoltam, hogy úgyis sokfelé kell osztani, jó lesz az úgy. Akkor jöttem rá, hogy valami nem stimmel, amikor a jelerősségre 100%-ot mutattak a cuccaim, de nem volt vétel. Ezt a helyzetet 3 elosztó sorba kötésével sikerült átmenetileg orvosolni. Mivel az antennát már kicsomagoltam, összeraktam, nem akartam visszavinni a boltba, inkább vettem még egy csillapítót. Így maradt tartalék teljesítmény, ha véletlenül kellene :)

Hasonló problémám Debrecenben, 90-100%ig terjedő jelerősség és 90% körüli minőségnél nem találja az egyik multiplexet. A HEVC tesztjel kifogástalan. A márciusi átállás óta van csak így.

Mivel csak budapesten van egy időszakos külön frekvencia, így te a normál adás muxán lévő h265 codec tesztes csatornát nézhetted. Egy frekvencián természetesen nem lehet egy csatorna dvb-t2, hiszen egy frekvencia egy nagy adat stream, amin osztoznak a rajta lévő csatornák. 

Egy kis utánakeresést megérhet a tévéd. Ha h265 megy neki, de a dvb-t2 nem, az szokatlan. Nem csak szoftver frissítés vagy másik országra átállítás kell neki?

Az sokat számít, hogy az antenna kívül van, vagy bent a tetőtérben. Egy helyen az antenna a tetőtérben akadozva működött. Ugyanaz az antenna a kertben egy oszlopon 3 méterrel alacsonyabban van, de tökéletesen működik.

Kontakthiba gyanú esetén először az erősítő tápját, másodszor az antenna és az erősítő összekötését nézném meg.

Nincs  az adó irányában takaró épület vagy akármi más?

Igen, de az a fura, hogy a kisebb teljesitmenyu meg Mindig! mukodik.

Kontakthiba gyanú esetén először az erősítő tápját, másodszor az antenna és az erősítő összekötését nézném meg.

Ha ez lenne a baj, a gyengebb halna meg eloszor.

En ujbol azt javasolnam, hogy csereltesse ki az erositot, mert lehet, hogy neha elmaszik es nem erosit megfeleloen abban a tartomanyban.

Nincs a házban vagy a szomszéd van egy régi vezeték nélküli telefon, amelyiknek valahanyadik felharmónikusa bezavar?

Szerkesztve: 2020. 05. 10., v – 15:33

gyanús, amit írsz.

Nem szoktak olyant csinálni, hogy egyik adó 63kW a másik meg 10kW. Gondolom arról van szó, hogy a távoli adó mellé van egy vele szinkronban (sfn), ugyanazon a frekvencián szóró helyi átjátszó adó. 
Egyébként hamarosan a maradék 700 felettiek is elköltöznek.

Meg is találtam a táblázatban, ha jól sejtem tokaj/nagy-kopasz hegy.
https://mindigtv.hu/mindigtvextra/tv/technikai-informaciok-1/frekvenciatablazat-2/

Onnan az E mux is 55kW, ahogy a C és D is majdnem annyi. Az A és B meg 64, 66. Elvileg alacsonyabb frekvencián jobban terjed a jel, szóval kicsit szerencsétlen, hogy pont a magasabbak vannak gyengébben sugározva.
768MHz-en nincs 9.3kW -os sugárzás jelenleg. A tokaji 55 mellett csak sáj/kecske-kő tető 0.02 kW megy.

Szóval érdemes lenne a táblázatban átnézni, hogy valójában most hová is mutat az antenna és mit nézel. Ahogy láttam a tokaji -val sfn-ben menő helyi kisteljesítményű (kevesebb, mitn 1kW) átjátszók egy eseten kívül máshol nem biztosítanak E muxos átjátszást.

Ha az irány úgy egyébként jó, akkor lehet, hogy erősítő nélkül már épp kevés a magasabb frekvencián a jel. Az erősítővel meg túl sok néha. Gondolom az erősítő az antennánál van, vagy legalábbis az elszotó antenna felőli oldalán. Ha lehet állítani az erősítés mértékét, akkor próbáld meg. Ha jól sejtem feszültségtől függhet az erősítése. Kisebb feszültség, kisebb erősítés.

szerk: ja látom az erősítőt. Ő maga a 3as elosztó. Ha 22-es módban van, kapcsold át 7esre.

Próbáltam a 7db-es erősítést, de akkor sajnos sokkal erősebben ingadozik a jelminőség, a jelerősség viszont stabilan 57%, mind a 3 TV-n.

Ma viszont , véletlenül ugyan, de úgy tűnik rájöttem a probléma megoldására, van ugyanis az egyik TV-hez csatlakoztatva egy smart media box, mivel az az egy tv nem smart, így a dlna funkció csak így valósulhat meg ezen az eszközön. A smart media box hdmi 2.0 kábelen csatlakozik a tv-hez, aminek a működési frekvenciája maximum 600Mhz, ez a kábel viszont pontosan 582-588 Mhz között üzemelt, és amikor ez a smart media box készenlétben volt, vagy be volt kapcsolva, akkor a HDMI kábelen átmenő frekvencia zavarta a mindigtv 586Mhz-es  frekvenciáján található csatornákat. Ma délelőtt vettem észre, hogy amikor a smart media box áram nélkül van, akkor stabilan megvan a 94/93%-os jel minden tv-n, amint bekapcsolom ingadozni kezd a jel erőssége és minősége is. Egyelőre nem volt még ingadozás a jelszintben, egyik tv-n sem, pedig kint most fúj a szél is, szóval ilyenkor már bőven szétesik a kép.

Aha, akkor viszont lehet tényleg a zavar az oka.
Akár a hdmi kábel, akár a koax kábel jobb árnyékolásúra cserélése segíthet.

Nekem is volt régebben olyan, hogy a set-top-bok és a képernyő közti kábelt át kellett cserélnem jobbra, mert a hűtő ki-be kapcsolásakor egy pillanatra elment a kép az elektromágnesen impulzustól. Jobb fajta kábellel megszűnt a jelenség. Neked persze pont fordított a dolog, a kábel zavarforrás plusz a koax nem elég jól árnyékolt. 

Ez bármi lehet.

Egyrészt melegszik az idő, és ez lehet sok a padláson lévő erősítőnek.

Másrészt lehet ki kellene rakni az antennát.

No meg a bármi előfordulhat dolgot azért írtam, mert kicsit arrébb az utcában van egy család, és a láncfűrészükön vélhetően nem zavarszűrős gyertyapipa van. Amikor jön a fa, lerakják elöl, feldolgozzák, és úgy viszik hátra. És bizony amikor nem alapjáraton megy a láncfűrész, akkor a jelminőség leesik, és a box dobja a nincs jel feliratot, és kék képernyőzik. :)

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerkesztve: 2020. 05. 10., v – 22:31

Tegnap végignéztem, nincs-e esetleg a Coax kábel sérülve valahol, és feltűnt, hogy ha a Coax kábelt mozgatom, akkor ingadozik a jelerősség/jelminőség az 586Mhz-en, lecseréltem az összes csatlakozót, bár kevés esély volt rá, hogy mind a 3 TV-nél sérült lett volna a kábel , vagy a csatlakozó, de megcsináltam a cserét, ezt követően ma délelőtt ez a hiba nem jött elő, akárhogy mozgattam a Coax kábelt, egészen délutánig, mert akkor ismételten elment a jel, és ahogy mozgattam a kábelt ismét ingadozott a jel.

Ez alapján azt gondolom, hogy továbbra is a kábelezéssel van gond, pl. a koaxiális kábel nem illeszkedik az adott F-csatlakozóhoz (gondolom, azt használtál, mert a többi még rosszabb; ha végig F-et használsz, akkor csak a TV-nél kell egy átmenet/adapter). Jó lenne, ha krimpelni tudnád a csatlakozókat, még jobb, ha kompressziós fajtád van (és hozzá megfelelő szerszám).

 

azon csatornák, amik 786Mhz-en , azaz a kisebb teljesítménnyel (9,3kW) szórt "E" Multiplexen kerülnek szórásra, gond nélkül üzemelnek ingadozó jelerősség és jelminőség nélkül.

Ez legkésőbb szeptembertől már lényegtelen lesz :)