Már lehet jelentkezni a 2 hónapos, ingyenes informatikai kurzusra

A gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra május 11-én, hétfőn – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn online sajtótájékoztatón.

A felnőttképzésre május 22-e 12 óráig bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, rendelkezik saját számítógéppel, interneteléréssel, angol nyelvtudás javasolt, de nem elvárás.

https://index.hu/gazdasag/2020/05/11/mar_lehet_jelentkezni_a_2_honapos_ingyenes_informatikai_kurzusra/

Jelentkezés és tematika errefelé: https://ujratervezes.nive.hu/

A KÉPZÉS VÉGÉRE :

A Windows operációs rendszer használatára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek sajátítasz el

Tisztában leszel a hálózati alapfogalmakkal, nem fogsz zavarba jönni, ha hálózati eszközökről és protokollokról lesz szó

Megismered a különféle fejlesztési módszertani elemeket, mint a tervezés, implementálás, tesztelés, az élesbe állítás, és ismerni fogod a fejlesztésben résztvevő személyek feladatait és felelősségi köreit

Ismerni fogod a Git verziókövető rendszert, amivel többek között előkészülsz a közös csoportmunkára

Elsajátítod a HTML, CSS, Javascript alapjait, amelyekkel a későbbiekben könnyedén készíthetsz weboldalakat

Hozzászólások

Ez egy jó döntés ebben az esetben szerintem, mert a piac és a munkahelyek 99,99 %-a azt használja, így a tudás ez ügyben piacképes lesz.

Ezen kívül ha innen indul a buli és 2 hónap van rá, akkor szinten sok feladatot fognak adni a következő időszakban az itt végzett kollégák. Feltehetően a botnetek száma is megugrik és a hálózaton a zaj is.

Igazad van teljes mértékben, egy "Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak" semmi köze az oktatáshoz. Ahogyan a KLIK-nek sincs! :) [Szégyen!]

Végülis, nem az ő domain nevük alatt fut ez a weboldal :)

 

Igen, aki jelentkezett rá, annak megjött a visszaigazoló email, de hogy látom, a beidézett postodban nem a kimenő levelekkel volt gond, hanem a bemenővel. (Vagy nem?)

Mindegy, én semmit nem tudok róla / róluk, de ez a webes válasz / kiírás igazán megütötte a szememet és nem tudok elmenni mellette. (Nemzeti, meg Állami, meg hasonló címerek alatt...)

 

... egyik szemem sír a másik meg kancsal ;)  .-/

Igazad van az SPF-ük szerint az MX-en kívül van egy subnet is ami küldhet. :)

A www.nive.hu -t egy 1.6-os Joomla (EOL since?) hajtja , ez az ujratervezes aldomain meg egy Angular app. (Így nem is a helyesírást kell nézni,hanem, hogy wow Angular ;))

A kurzus egy záróvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén.

Lehet megfogtad a lényeget, mert azért az állami támogatást nem osztják gondolom olyan könnyen majd a 6-8-10-12 hónapos képzésekre. Diákhitelnél is csak kiírták, hogy 1,2 millió Ft maximum, de nem lepne meg, ha ez képzési időhöz lenne kötve mondjuk, és pár apróbetűs lenne még.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Lehet megfogtad a lényeget, mert azért az állami támogatást nem osztják

https://ujratervezes.nive.hu/projekt (plusz pont az "About" title-ért, egyébként, igénytelenség non plus ultra) - GINOP-6.2.8-20. Az EU-s támogatást osztják. Finoman fogalmazva a Széchenyi 2020-as lófasz logó/zászlógyűjteményen kevéssé finanszírozás-arányos az egyes elemek mérete...

De meg van a kedvenc mondatom az adatkezelési tájékoztatóból is: "Az azokból felállított adatbázist és az abban szereplő személyes adatokat szervereken tárolja." Nem mondod bazmeg, már azt hittem, felvettetek közmunkára a csepeli erdőből nyolcszáz mókust, akik folyamatosan megjegyzik az adatokat, hátbazmeg

Szerk.:

Megismered a különféle fejlesztési módszertani elemeket, mint a tervezés, implementálás, tesztelés,

Hát ezt nem sikerült elsajátítaniuk. Specifikáció: " Csak a 18. életévüket betöltöttek jelentkezhetnek.". Ebből lett a "Csak tizennyolc és száz év közötti életkorú személyek jelentkezhetnek." hibaüzenet, amit érvénytelen dátumkor ad a kliens oldal... :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ebből lett a "Csak tizennyolc és száz év közötti életkorú személyek jelentkezhetnek." hibaüzenet, amit érvénytelen dátumkor ad a kliens oldal

Érvénytelen dátum -> életkor nem meghatározható -> nem teljesül, hogy tizennyolc és száz között van. Hol a probléma? :)

Én várom mikor indul a 2 hetes autószerelő, asztalos, politikus és egyéb gyorstalpaló...

Amit odaírtak az nem 2 hetes tananyag. Persze lehet minden témát érinteni, de mélységeiben nem fogja megérteni, megtanulni egyiket sem.

A betanított informatikus kifejezés jutott eszembe, de ez sem találó...

"élesbe állítás"

Sajnálom azokat, akik ott fognak tanulni. Gondolom minőségi lesz...

Tapasztalatból mondom, hogy meg lehet élni belőle, főleg hogy a webshop témakörben itthon több az ügyfélkezelés, egyeztetés, specifikálás, mint a programozási munka, illetve itthon ritka a teljesítményküszöb elérés és optimizálás egy kkv-nál, még ritkább a súlyos biztonsági incidens, ellenben eszméletlenül le van maradva a legtöbb vállalkozás, ergo egy hakkolt webshop is fényéveket mozdíthat előre.

Emellett arra kiváló a tanfolyam, hogy megnézze valaki, hogy érdekli-e ez a téma. Nem kell rögtön belökni valakit egy egyéves képzésre, vagy odavágni, hogy nézze meg youtube-on, esetleg szegényes angol tudással (amit ha komolyabban érdekli a téma, akkor majd ráér fejleszteni).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Emellett arra kiváló a tanfolyam, hogy megnézze valaki, hogy érdekli-e ez a téma. Nem kell rögtön belökni valakit egy egyéves képzésre, vagy odavágni, hogy nézze meg youtube-on, esetleg szegényes angol tudással (amit ha komolyabban érdekli a téma, akkor majd ráér fejleszteni).

+1

Konkretan erre van kitalalva, oda is van irva a weboldalra. Ha elvegzed jol, es nem csak alibibol csinalod, akkor utana mehetsz allami penzbol a hosszabb treningre. Nalunk a cegnel vannak ilyen juniorok, egy kepzes ara 1-2 millio forint. Persze ha valakinek derogal, nem kotelezo megcsinalni a beugrot az osztondijhoz, lehet perkalni is.

A 2-3 honapos treningekkel kapcsolatban semmilyen tapasztalatom nincs, a 12 honaposak egesz jo alapot adnak, ha tenyleg csak kodot irni akarsz, es nem erdekel a business domain vagy a tervezes resze. 

99%-ban ugyis az emberen mulik, pont ugyanaz van mint az egyetemnel: garbage in, garbage out. :) Es forditva, aki igazan jo, annak trening nelkul is ment volna a tanulas, max lassabban.

Gondolom, az oktatás minősége nem a honlap tartalmának előállítóján múlik. Gondolom, kiadják majd alvállalkozóknak, és az oktatás minősége inkább rajtuk fog múlni. Szégyen, nem szégyen, én kihasználom az ingyenességet (ártani nem árt a papírgyűjtők világában plusz egy papír) - ha elindult-lezárult, szívesen beszámolok róla.

(Mint ahogy a közoktatás minősége se leginkább a KLIK-en, hanem inkább a konkrét tanárokon múlik.)

Én úgy gondolom, hogy a Training360 fogja a képzést végezni.

Azt írják, hogy:

Az Alapozó képzés elvégzése alapfeltétele annak, hogy 100%-os állami támogatással tanulhass tovább a prog­ram­ban elérhető IT képzéseken, ezért mindenképp jelentkezz!

Egy másik feltétel pedig a levelük szerint valószínűleg a következő lehet az államilag támogatott képzéshez:

Az Újratervezés Program keretében ingyen képezhetik át magukat azok, akik elvesztették az állásukat és rövid időn belül szeretnének jelentős fordulatot elérni az életükben. A program révén elsajátítható informatikus szakmák (programozó, tesztelő, projektvezető, üzemeltető) kimagasló jövedelmet biztosítanak még a válság idején is.

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 12:41

Ezt 2 honap alatt, meg ha alapok is hogy a faszba?

Jobb ha ezen indul el valaki: https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

Ezzel maximum hakolast lehet atadni, mondjuk vannak wordpress “fejlesztok” is szoval azok mellett meg akar ez is megfer

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 12:47

Egy ügyvéd barátom jelentkezett rá, nem akar szakmát váltani, csak mindent szeret tanulni. Majd elmeséli milyen volt vagy hogy elfogadták-e a jelentkezését (nem kimondottan fiatal, néhány év már csak a nyugdíj). Egyébként én is ilyen vagyok, nem vagyok szakbarbár, minden érdekel (és ezt róla is tudtam, ezért ajánlottam neki ezt a képzést mikor hallottam róla).

Én pl. azt néztem, hogy van olyan képzés, ami ingyenesnek van jelölve, és még engem is érdekelne (iOS, Android), semmi végzettségem nincs, ergo slisszanok is be a postaládába, de, van egy vállalkozásom, TEÁOR-nak felvéve pont kb. az, amit oktatnának ... :) vajon van-e erre rosta?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Mondjuk azt hozzá tehették volna, hogy mi van abban az esetben, ha jelentkezek, de idővel nem kívánom folytatni. Vagy csak én nem találtam erről kritériumot?

Engem az érdekelne, hogy a későbbi 1-1.2 milliós képzésekhez (aminek 95%-át állja EU/állam) szükség van-e ezt az alapozót is elvégezni? Mert például lehet hogy lesz, ami engem is érdekelni fog, de ha erre nem jelentkezem, akkor majd azokra sem lehet? A másik, hogy azoknál a képzéseknél kizáró tényező lesz-e az egyetemi szakirányú végzettség. Mert jelenleg egyetemen megélni nem túl vidám, doktori cselekményem elcsúszott, így "büntiben" is vagyok (ami 2 év), több cégnek (+ sajátunkban) kell párhuzamoson dolgoznom, eléggé leegyszerűsödne az életem, ha visszatérhetnék a fejlesztéshez és nem aprózódnék kb. 100 felé, hogy normálisan megéljek. 

Nekem úgy tűnik:

"A kurzus egy záróvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén."

Megjegyzem a diákhitel még kidolgozás alatt van a felnőttképzésben tanulók számára, és az 1 éves képzés idejére a maximum 1,2 millió az nem olyan vastag, ha valaki csak tanulni akar, nem munka mellett szeretne átképződni.

Valamint azt sem tudom, hogy mennyire kurrens információk az alábbiak, de itt a képzések között én nem találtam információt arról, hogy mi mennyire lesz támogatva:

https://vali.ifka.hu/courses

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Egyrészt nem mindegyik van 95%-ban támogatva, sőt, elég kevés van jelenleg listázva térítésmentesnek, másik, hogy addig meg is kell élnie a karrierváltás alatt levőnek, amíg tanul (és amíg fel nem veszik), a munkanélküli az 3 hónap, jelenleg még a 1,5 hónapja felmondottak se kapták meg, hogy a lófüttybe kezdjen bele valaki az 1 éves tanfolyamba, ha nincs miből enni addig? Elvileg erre is lenne a diákhitel, csak még nincsenek meg a szabályok erről. (Az se tiszta, hogy 1,2 millió az mitől függő maximum.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Köszönöm, így már értem. Nem is olyan rossz dolog, ha alacsony a kamat, mert akkor még annak is megéri felvenni, akinek mondjuk van annyi tartaléka.
Én azt hittem még nem lehet tudni, hogy mi lesz 95%-al támogatva, erről már van hivatalos lista + feltételekről? Ha nincs, akkor lehet tudni mikor lesz? (Tehát például még a mostani képzések indulása előtt?)

Kamatra úgy emlékszem konkrétan a diákhitelek esetén megszűnt, akinek van épp futó az is mintha törlésre kerülne, de check diakhitel.hu. Így működhetne az átképződés, hogy na akkor tényleg hitelből fenntartom magam, annyit már most is lehet tudni, hogy lesz utána 1 év türelmi idő, majd utána 5 év alatt kell törleszteni, 1,2 millió maxot, évente 240e, az havi 20e. És ha kamatmentes, az klassz. IT-ban az kikalkulálható.

Hivatalos listát fentebb linkeltem, de semmi hírverés nem volt róla, követtem amennyire tudtam, meg is lepett, mert eleinte a képzések csak fel voltak hányva a keresőbe, totál nem volt kommunikáció róla, aztán egyik nap láttam, hogy fent vannak a szűrők baloldalt, hogy mi ingyenes, de pl. a részben térítettek között nem láttam információt arról, hogy mennyi az annyi.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Adatbiztonság a felsőfokon!

Pár kattintással máris Felvettem egy kurzust, és máris az összes, mind 260 kurzust felvett tanuló adatát látom:

https://i.imgur.com/E8ftbCk.png

Adatbiztonság a felsőfokon.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Normalis helyen, ceg / szakmai kozosseg / orszag (a nem kivant resz torlendo), ez azonnali intezkedest kovetelne.

Mondjuk itt is sikerult egy nyomorultnak kitennie a webre kb az egesz foldi kozlekedesi adatbazist: osszes sved gepjarmuvezetoi jogositvany, osszes allami gepjarmu (beleertve rendorsegi es katonai) szerviztortenetet es allapotat, valamint a hidak es utak adatait.

De szigoruan csak az utan, hogy elobb sikerult egy nem atlathato beszallitoi halozattal raengedni egy rakas nem atvilagitott programozot a rendszerre.

Ha felkerülnek az adatok valahova, s nem tudják az illetőt lekövetni, akkor te leszel elővéve, teljesen jogosan, mint aki felhívta a nyilvánosság figyelmét arra hogy pár kattintással rengeteg embernek kárt lehet okozni.

Ha szivárognak az adatok, akkor a teendő az, hogy jelzed az adott oldalnak, meg a GDPR hatóságnak.

Amikor regisztrálsz, akkor muszáj vagy bepipálni a GDPR nyilatkozatuk elfogadását: https://progmasters.hu/adatnyilatkozat/

Többek között azt is leírják, hogy kihez kell menni panaszkodni:

IV. Jogorvoslat, panasz

  1. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (http://www.naih.hu/; székhely: 1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/c, Postacím: 1530 Budapest, Pf.: 5., Telefon: +36 (1) 391-1400) bejelentéssel bárki vizsgálatot kezdeményezhet arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével, illetve a közérdekű adatok vagy a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll. A Hatóság vizsgálata ingyenes, a vizsgálat költségeit a Hatóság előlegezi és viseli.
  2. Az érintett a jogainak megsértése esetén az Adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el. A per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható. Az Adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével vagy az adatbiztonság követelményeinek megszegésével másnak okozott kárt köteles megtéríteni. Az érintettel szemben az Adatkezelő felel az adatfeldolgozó által okozott kárért is. Az Adatkezelő mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt az adatkezelés körén kívül eső elháríthatatlan ok idézte elő. Nem kell megtéríteni a kárt annyiban, amennyiben az a károsult szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásából származott. Ha az Adatkezelő az érintett adatainak jogellenes kezelésével vagy az adatbiztonság követelményeinek megszegésével az érintett személyiségi jogát megsérti, az érintett az Adatkezelőtől sérelemdíjat követelhet.

Ezen a ponton ez az ECDL szintje, mármint boldog boldogtalan jelentkezik. Kapásból egy rakás ember megy vissza dolgozni jövő héten, remélem tényleg nagyon sokan, és remélem sok közülük továbbra is tanulni akar, de nincsenek illúzióim, nagy részük nem fog. Kihagytam természetesen, hogy az adat forrása megkérdőjelezendő.

Aztán jön a másik oldal, hányan lesznek képesek pár hét alatt egy esetleg teljesen új logikát kialakítani, és egy egyelőre ismeretlen tesztnek megfelelni. Mert hogy nem hiszem, hogy a kb. 1 milliós értékű tanfolyamra az állam szívesen íratna be mondjuk 10 000 embert.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

mar fel is rakta valaki a tematikat:

120 órányi anyagon kell átmenni és 08.15 az eredményszerzési határidő.

Tartalom címszavak:
-Otthoni munkavégzés
-Windows alapok
-Hálózati alapismeretek
-Informatikai tudatosság
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 1 – A fejlesztői környezet kialakítása
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 2 – Egy statikus HTML oldal készítése és publikálása
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 3 – A CSS
alapjai
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 4 – Űrlapok készítése
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 5 – Űrlapok készítése JavaScript segítségével
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 6 – Optimalizálás
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 7 – Időjárás-előrejelzés
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 8 – Objektumok
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 9 – A DOM és a feltételek
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 10 – Backend GET
-A vállalati webfejlesztés alapjainak elsajátítása, Sprint 11 – DELETE, POST és PUT
-Záróvizsga

forras:  https://www.facebook.com/groups/408156912634809/permalink/2898716780245…

Elsőre nem tűnik rossznak, a training360 (az anyag készítője) weblapján jelenleg elérhető programozó képzés csak hétfőtől-csütörtökig formában végezhető, ezt érdemes lenne tisztázni a tanulókkal, hogy ha most valaki ezt sikeresen elvégzi, de munka mellett akarna tovább tanulni, az úgy nem fog menni.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Én ugyan nem vagyok frontend fejlesztő, szóval nem tudom, mi pontosan a szokás, de ami projektekben az elmúlt mondjuk 10 évben dolgoztam, ha valami weboldal volt a végtermék, akkor azt jellemzően java backend fejlesztők és valamiféle mindig változó technológiát használó frontend fejlesztők rakták össze, de akárhogy is, mindig Linux-on futott, és persze az összes telepítő meg mindenféle egyéb cucc is. A fejlesztők egyéni preferencia szerint használtak Linuxot vagy Windowst a saját gépükön, de jellemzően aki Windowst használt, az is valami Linuxos szerverre lépett be és ott futtatott mindenféle dolgokat.

Csupán ezen tapasztalatok alapján úgy gondoltam volna, hogy egy Linux alapokra nagyobb szükség lehet ilyesmi munkák esetén, mint Windows alapokra.

Ugyanakkor azt is hallottam, hogy van néhány (nagyon kevés) ügyfél, akik java helyet .net alapú megoldást kérnek, ezért a cégnél (hasamra ütök), mondjuk 20 java fejlesztő csapatonként volt egy .net csapat is.

Mindenesetre olyan projekten nem dolgoztam, ami webes technológiára és microsoft környezetre épült. (Olyan projektem volt kettő is, ami MS technológiát használt, de nem webes, hanem az egyik oldschool Windows fat client terméket készített, a másik meg Azure cloud meg valami más (talán másik Azure cloud, nem emlékszem már) között mindenféle MS könyvtárakkal és szolgáltatásokkal csinált adat töltéseket, frontend nélkül.

Szóval ezek miatt csodálkoztam, hogy webes technológiák mellé Windows alapokat tettek a tanrendbe.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 05. 25., h – 17:54

Viszont legalabb nem lehet regisztralni :)
 

Hibás adatok vagy érvénytelen regisztráció.

Azt ugye nem lehet kideriteni, hogy mi a baja, mert nem mondja meg...

szerk:
Jaa, ez van a bal also sarokban, mostmar minden vilagos:
 

Neptun.Net IDP - prod 18.41.0.0

Na most megnéztem a súgót, csodálatos, íme a mezőlista vs a valóság:
 

Mező  
Teljes név van
E-mail cím van
E-mail cím ismét nincs
Jelszó van
Jelszó megerősítése van
Válasszon nyelvet nincs
Elmúltam 16 éves van
Ellenőrző művelet van
Csatlakozás szervezethez (Csak szervezetek által beíratandó tanuló esetén megjelenő mező!) nincs
Adatkezelési tájékoztató / Felhasználói feltételek van
Egyéb adatok nincs

Nem segitett, viszont azota sikerult, ugy tunik a jelszavammal volt baja (lehet, hogy tul hosszu neki a 23 karakter, bar nem sikitott miatta), miutan lementem 20 ala, mar mukodik.

De ha elmeseled mire gondoltal, megkoszonom, ugyanis a mail mezonem voltak kitoltve, ekezetes karaktereket nem hasznaltam, es a pw checker JS sem sikitott, hogy invalid lenne.

Jelszóhosszal és túl speciális karakterekkel is lehetett gond, nekem is volt, én is végül betű-szám jelszót adtam meg, szólt, hogy speciálist is etessek vele, kapott egy felkiáltójelet, és boldogok voltunk együtt.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Gundel Taki bácsi nagyon beleélte magát az első fejezetbe :-)

Én jelentkeztem, ma be is léptem.

Nem lehet nem meghallgatni a videót, mert akkor nem "teljesül", hiába 100%-os a tesztem. Most megy a háttérben, hogy öröm és boldogság legyen.

Tele van elírásokkal, helyesírási hibákkal.

Bemutatja pl a MS Teams-et de hogy hol tudnád letölteni, vagy hogy tudnád kipróbálni arról semmi infó...

Eddig eléggé negatív a véleményem.

hirtelen ennyi..