Monitor review: LG 27GL850-B

Folytatva a korábbi blog posztot: https://hup.hu/node/167447

folyamatosan frissül nézz vissza később is

2560 x 1440 = 16:9 arány, 27", IPS, nem hajlított, 144 Hz, nvidia G-sync compatible, amd freesync támogatott, 1x DP port, 2x HDMI port, USB3 hub (1x upstream + 2x downstream) 

Specifikáció: https://www.lg.com/hu/monitorok/lg-27GL850-B

Első benyomások:

- az állványon nem bírja stabilan tartani a monitort, hozzáérek és rezeg-remeg tőle, csirkeláb villás talp, a 8 éves Dell U2312HM (valóban nem ugyanez a liga, az business kategóriás irodai monitor) teli talpa és betonstabil tartója után olyan érzés állítgatni, mint alsó-középkategóriás kocsiba ülni felső-középkategóriásból. Magasságállítás itt is van, bólintani lehet előre-hátra. De balra-jobbra forgatni már NEM LEHET. Valószínűleg ez már egy olyan extra, amire a gémereknek nincs szükségük. Már eleve az h. meg kell említeni pozitív példaként h. egy 180 ezres monitor magasságát nem könyvekkel alápolcolva kell 2020-ban megoldani, mutatja h. valami itt is nagyon elkefélődött az elmúlt 8-10 évben.
- a hátsó kiépítésű csatlakozósor az alsó v. oldalsó kialakítású csatlakozókhoz képest nálam nagy istencsapás lett: ugye mivel balra-jobbra elfordítani nem tudtam, és az asztallap hátsó részén van a falig betolva, huzigálhatom az egészet előre, h. valami módon mögéhajolva sikerüljön be/kivarázsolni a kábeleket. Kelleni fog 1 kis borotválkozó tükör, amivel belátok a hátuljához...
- ezt valóban én néztem be, de mikor láttam a jack kimenetet a specifikációban, valamiért magától értetődőnek tűnt h. lesz valamilyen beépített hangszórója is. Aztán mikor átdugom a kábelt, kép bejött, várnám h. megszólal a hang is, de semmi. Nézem a hangeszközöknél, megjelenilk a monitor neve, akkor nem lehet gond. Hangerő se 0 a windowsban, monitoron is belőttem középre, mégis néma csönd. Aztán leesett nagy sokára, hogy a monitor csak átjátssza a hangot a jack kimenetére, mert oda bedugva egy fülest azonnal szólt a zene. Szóval ezt benéztem, a gyári oldal specifikáció listájában valóban ott van h. Hangszóró: Nem. A jobbra-balra fordíthatóságról azonban csendben hallgatnak. Pivot (=fekvő-álló pozicióba elforgatás) van, és ezt is van ahol forgatâsként tüntetik fel, szóval érdemes egyértelműsíteni az összes számunkra fontos fícsört vásárlás előtt.

A képet még szokni kell, a 144hz valahogy a statikus desktopon is tűéles érzetet ad, de majd játék alatt kiderül mit tud tényleg.

 

G-Sync:

A változó sebességű (azaz nemfix) képfrissítési frekvenciát VRR (Variable Refresh Rate) támogatja. Ennek köszönhetően nem töredezik szakadozik a kép amikor a játékbeli FPS és a monitor képfrissítési frekvenciája nem egyezik. Pl a monitor tud adott felbontáson 144Hz-et, de a játék közben csak 90 FPS-t produkál a videókártya. Ilyenkor a VGA kártya 90 FPS-hez szinkronizálódik a monitor is, dinamikusan menet közben is fel-le állítva. Az alsó intervallum valami 48Hz, a felső pedig az adott felbontáshoz tartozó max. refresh rate között ingadozhat.

Ez leírva faékegyszerűnek hangzik, aztán a valóságban kiderül h. ez is egy agyonelbonyolított rémálom. Ugyanis az Nvidia sajat szabványa a fenti problémára a G-Sync, míg AMD-nél Freesync-nek hívják. Az nvidia G-sync proprietary így csak nvidia kártyák tudják, es az nvidia szorosan fogja a gyeplőt, a plecsnit csak olyan monitor kaphatja meg, ami ténylegesen is teljesíti az elvárasokat, és nem lehet kreatívan értelmezni az eredményeket. Az AMD freesync viszont jogdíjmentes és nyílt szabvány, és itt a gyártóknak sajnos nagy mozgástere van a kreatív trükközésre. A VRR tartomány G-sync esetén 1Hz-től indul, és a monitor max. refresh rate értékéig tart, a Freesync-nél van kötöttség az alsó értékre, a fent említett kb. 48Hz-től felfelé a max értékig. Elvileg van hátránya, ha ez nem megy le 1-ig, mint a G-sync-nél.

A G-sync-nek 3 szintje van: 1) G-Sync Compatible, 2) G-Sync, 3) G-Sync Ultimate. A G-sync compatible a belépő szint, ennél nincs nvidia által gyártott méregdrága scaler modul a monitorba építve fizikailag, így ez a legolcsóbb a sorban. Cserébe csak alapszintű g-sync fícsöröket támogat. Viszont az ilyen monitorok legalább freesync-kompatibilisek is lehetnek. A g-sync a következő lépcső, itt már van extra hardver a monitorban. A legfelső szint a g-sync ultimate, ekkor mar rengeteg nvidia általa elvárt tesztesetet teljesít a monitor + van hivatalosan is ÉRTELMES HDR. A nemhivatalos kamuHDR-t minden gyártó ráhazudja a monitor dobozára. Természetesen ez a legdrágabb típus a 3 közül.

Bónusz trükk, h. a logóhasználatnál nem egyértelmű, ha 1 monitor CSAK gsync-kompatibilis, ugyanazt a logót használják a dobozon, ill. a monitor kávájára ragasztott címkén, mint a 2. szintű igazi g-sync. A g-sync ultimate-ről nem tudom, mi a helyzet.

A G-sync-et általában minden GPU vagy csak a DisplayPort v. csak a HDMI kimenetén tudja, hasonlóan a monitorok is vagy csak a DP v. csak a HDMI bemenetükön ismerik. Érdemes nyomozni, a kinézett GPU + monitor(ok) kimenetei-bemenetei kompatibilisek lesznek-e egymással.

Nvidia G-sync monitor kompatibilitási lista:

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/

Ez a monitor az Nvidia G-sync-et csak DP-n tudja, 48-144Hz között. Az AMD Freesync-et tudja DP-n 48-144Hzig, HDMI-n 48-100Hz-ig.

 

Firmware update:

le kell tölteni egy 300 megás utility-t: [Windows] OnScreen Control - version 5.30. Ez elvileg tudja állítani a monitor paramétereit, ha USB kábellel össze van kötve a PC-vel. Plussz elrejtve az Onscreen képességek között van 1 opció, h. update software. Az, hogy mit csinál ez a szoftver update a monitoron, arról nem lelhető fel semmi changelog. Amúgy maga a monitor el sem árulja, milyen szoftver fut rajta. Vagy legalábbis földi halandóként a menüben én nem találtam meg. Az Onscreen control írta ki h. már up-to-date, miután lement a frissítés. Maga az update eltart jópár percig, szóval közben lehet izgulni ne legyen áramkimaradás.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 17:30

Engem már egy 50K-s ASUS-nál is meglepett, hogy nem lehet állítani a magasságát. Valahogy ez olyan magától értetődőnek tűnt... eddig....

Mondjuk nem vettem monitort 10 éve.

Nezd a dolog jo oldalat: ha benne lenne a g-sync modul, akkor az egyreszt jol megdobna az arat, masreszt csak nvidia kartyaval mukodne a VRR. Tobb helyen dicsertek ezt az LG monitort, gondolkoztam rajta en is, de vegul egy Dell S3220DGF-re csereltem az U2410-et. Ez a tipus nalad nem lett volna opcio?

Ahogy wildy is írta, ez nem egy G-Sync-es monitor. Régen tényleg vagy-vagy volt a támogatás két szabványnál, de aztán belátta az Nvidia, hogy érdemes támogatni a FreeSync-et is, így tavaly már elkezdte engedélyezni a driverben. A G-Sync compatible plecsni  azoknak a monitoroknak jár, amik "hivatalosan" támogatottak az Nvidia által (meghatározott GPU-k mellett).

" Dell U2312HM " - nézzenek oda, egy márkatárs :-D

Szerkesztve: 2020. 05. 12., k – 20:40

Monitorból, laptopból, de még asztali gépből is csak DELL!!!  -  (Minden más irányból, - Monitoroknál EIZO, Lenovo, HP + egy csomó egyéb brand, - Laptopoknál HP, Lenovo,  + más egyéb, - Desktopnál HP, Lenovo, Fujitsu, - már megjöttem.) - Valóban az Ultrasharp modellek a legjobbak, használunk jópárat. - Egyébiránt, ha ügyel az ember a monitor szabványos (4 csavaros,) rögzítésre, akkor a régebbi stabil álványok az új kijelzőkkel jól használhatók. - Sajnos ez csak bizonyos árkategória fölött szokás.

Nincs gond ezekkel. Az, hogy valaki a Dellre esküszik az egy privát dolog, ettől még rengeteg brand rendelkezik megfelelő tanúsítványokkal igazolt business/prémium termékekkel. Amelyek mellékesen pont annyira jók, mint Michael Dell portékái. Úgy 16 évnyi kereskedelemmel a hátam mögött simán ki merem jelenteni, nem hullik le tőle a gyűrű az ujjamról.

A rá következő márkaözönt nem tudom követni, nem tudom értelmezni az ott írtakat.

Jaja, a khmm "4 csavaros rögzítést" VESA-nak hívják és annyira nem kézenfekvő a dolog: a 75- és 100-as mellett a hatalmas gépeknél már nem olyan ritka a 200-as VESA sem. Ráadásul a talpak egyéb kiképzése is problémás, mondjuk a Fujitsu sokszor kör alakú mountjára annyira nem elegáns és nem is célszerű mást rögzíteni, ahogyan a Lenovo talpak sem Dell kompatibilisek a kiegészítő karmaik miatt stb. Nem mellékesen a talpakra szerelt állítható mechanika messze nem biztos, hogy a más súlypontú monitorhoz biztonságosan használható vagy egyáltalán a kért magasságba hozható.

Nem akarom ezt is "túl-mérnökölni", de így talán már érthető.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2020. 05. 13., sze – 09:41

"16 évnyi kereskedelemmel"  -  Ebből a szempontból az a jó, ami nagyobb hasznot hoz. - És nyilván nem az, ami a megbízhatósága, műszakilag hosszabb távra tervezett működése, (jósága,) okán, akár 10 év alatt sem kell cserélni.., (és emiatt csak ritkán vagy egyáltalán nem eladható!) - Ami gyakrabban tönkremegy, azt inkább muszáj megvenni ismét. :) - Én fentieket a felhasználó érdekeit szem előtt tartva, saját tapasztalatból mondtam el. - Szubjektív, de már benne van 20, az említett eszközökkel eltöltött évem. (És természetesen, ezzel nem azt állítom, hogy a Dell nem gyárthat szemetet, csak azt, hogy a többiek gyakran többet.)

Részben jogos, de a business osztályra beállva a nagy végfelhasználók az anyacég által meghatározott kupacból vásárolnak. Mivel spec szerződésük van a preferált gyártókkal, emiatt a kereskedelmi árrések ezen a vonalon általában 2-3% körüliek (összesen, több lépcső után). Ennél jóval nagyobb réssel megy egy random multi akár csak egy lépcsőben - akitől a consumer szemetet lehet venni, igen nagy tömegben.

Szóval az üzleti termékek *tervezetten* csak a gyártónál jelentenek nagy hasznot. Külön katalógusa van a brandeknek, amely adott végfelhasználóra érvényes. Olyan árak vannak benne (lefelé), hogy behuggyantanál :/ némelyik eléggé váratlan. Annyi kell csak hozzá, hogy a mammut végfelhasználó néhány tízezer munkaállomást vegyen világszerte. Nagyban gondolkodva tök átlagos felállás.

Akkor lesz teljesen igaz amit írsz, amikor a kicsi végfelhasználó vásárol. Mondjuk egy értelmezhető igényű magánszemély, vagy egy pár fős iroda ahol nem opció a másfél-két évenkénti csere és sw migrálás.

Vortex Rikers NC114-85EKLS