emelt szintű érettségi vizsga , informatika

Sziasztok

Jelentkezni fogok  informatika BSC képzésre,  viszont nincsen meg a kötelező 2 tárgyból az érettségim csak 1-ből. Az eddig olvasottak alapján úgy látom, hogy érettségi vizsgát kell tennem emiatt. Mivel 2005 előtti az érettségim ezért minden képen emelt szintű érettségit kell tennem.

Van aki csinált ilyen érettségit, vagy tervezi? Mik a tapasztalatok?

Hogyan a legérdemesebb felkészülni? Mi a legjobb könyv vagy online adatbázis?

Egy kevés informatikai tudással rendelkezem.

Linkek:

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/aktualis/gyakori_kerdesek_2020?itemNo=2

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/altalanos_tajekoztatas/emelt_vizsgatargyak2020

update:

Ahová szeretnék menni az a "mérnökinformatikus" szak , ott meg van adva milyen tantárgyakból kell  2 db az egyik a matematika és mellette lehet választani vagy fizika vagy informatika,informatika ismeretek, informatikai alapismeretek, távközlési ismeretek a leírás szerint.

 

üdv Kepe

Hozzászólások

Mazlid van, hogy nem magyarbol :P

En 2008-ban csinaltam emelt szintu erettsegit. A gyakorlati reszere a korabbi evek feladatsorai alapjan keszultem fel, a szobelire pedig voltak megadva temakorok, amikbol kerdezhetnek, konkret tetelek nem voltak. Ez egesz jo anyagnak tunik, nem tudom mennyire naprakesz, de kiindulasnak hasznos lehet: https://marrk.me/book/informatika_tetelek.pdf

"Hogyan a legérdekesebb felkészülni? "

Biciklizz sokat, csetelj a haverokkal, tölts le sorozatokat, nézd őket 7/24-ben.

Érdekes felkészülés lesz .Đ

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Csak egy pro tipp, ha ennyire előre gondolkozol érdems elkezdeni megnézni azt a matekot, amit BSc-n kell tanulni. Sokszor jól jön, ha már van valamenyi rálátásod a dologra, könnyebben fog menni. Ezzel sok kellemetlenségtől, csúszástól meg tudod kímélni magadat. 

Szia!

Tanárként kérdem: milyen szinten állsz azzal az tananyaggal, ami kell az emelt szint gyakorlati részéhez? Nem a Word és Excel feladat szokott elsősorban a buktató lenni. De emelt szinten már az adatbázis kezelés SQL parancsokkal történik, a programozás feladaton meg eléggé el szoktak vérezni. 2003-ban kezdtem tanítani, 2013 óta már csak emelt szinten járok érettségiztetni, de azóta az általam kijavított  kb. 500 dolgozatból 1000-nél többet még nem láttam, ami 80% feletti lett volna, as kb. 40 volt 90 % feletti. Nagyon nézegesd az elmúlt évek feladatait. Ha meg informatikai alapismeretekből mész, mert szakági informatika érettségi kell, akkor meg a hálózatkonfigurációs feladatok is nagyon elviszik a pontot.

az általam kijavított  kb. 500 dolgozatból 1000-nél többet még nem láttam, ami 80% feletti lett volna

Azért ha ötszázból ezer elérte a nyolcvan százalékot, akkor nem lehet olyan nehéz ez a vizsga. ;-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igaz,az egy véletlen 0 elírás volt. Hétfőn kezdek szakágiba, jelenleg 12 dolgozat lesz, utána meg 15 emelt info. A szakágit megnéztem, 4 órára van egy céges hálózatbővítéses feladat, egy C#-ban, vagy Java-ban megírható, 2 programból álló feladat, a harmadik meg adatbáziskezelés. Holnap végigcsinálom ...

Beszámolok a hozzávetőleges eredményről ... Emelt matekot javítottam, azt ha megnézitek ... 91 pontos volt a legjobb, de volt aki bukott.

A feladatok szinte mindegyike megoldható SQL nélkül. Általában egy feladat van, ahol egy SQL lekérdezésbe egy beágyazott lekérdezést kell legyártani, vagyis az SQL-t olvasni kell főleg tudni, és megérteni, mit csinál, de nem minden érettséginek a része. A segédlekérdezést is össze lehet kattintgatni, szóval ténylegesen SQL-t írni nem elvárás (még).

Ez természetesen a közismereti informatika emelt érettségire igaz.

Tehat mas diplomad sincs ?

Sokan beszaladtak ezzel, hogy elmentek emelt erettsegizni es kozben volt mar egy elvegzett fosuli/egyetem dipojuk...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Köszi szépen mindenkinek a válaszokat és a sok linket.

Ahová szeretnék menni az a "mérnökinformatikus" szak , ott meg van adva milyen tantárgyakból kell  2 db az egyik a matematika és mellette lehet választani vagy fizika vagy informatika,informatika ismeretek, informatikai alapismeretek, távközlési ismeretek a leírás szerint.

A választott 2 db-ból az egyiknek emelt szintűnek kell lennie, azért gondoltam egyébként az informatikára mivel gondoltam annak legalább van valami értelme hosszabb távon is.

Tanultam anno OKJ-s  webprogramozó tanfolyamon még 2012-ben  SQL-t és adatbázis kezelést is. Bár most ezek azért elég halványak már nekem.

Nézd meg a régebbi feladatsorokat és teszteld magad. Ott vannak a javítási útmutatók is a programokhoz kész megoldásdokkal (általában C# nyelven írva). Nem tudom mennyi az eddig szerzett pontod és mi szokott lenni a felvételi ponthatár, de 80% feletti teljesítményhez már kell tudni ...

Tudomásom szerint emelt szintű éretségidnek lennie kell, de nem feltétlenül ezekből. Extrém példa, hogy elvileg az is jó, hogy van matek és info-ból középszintű éretségid és mondjuk ének-zenéből emeltszintűd. Persze ha nincs emelt szintűd akkor logikus infóból emelt szintet tenni, mert akkor two in one esete van. 

Még azt is érdemes lenne megfontolnod, hogy angol nyelvű képzésre menjél az egyetemen. Ennek az a hátránya, hogy minden tárgyad angolúl van és lehet nehézség okoz pár egyébb tárgy, mint mondjuk közgáz esetében. Viszont csomó előnye is van, ezek az, hogy mondjuk alapozó tárgyak esetében, matek, fizika, stb rengeteg anyag van akár youtube-on is, pl fent vannak az MIT-s órák. A terminológia ugyanaz, csak sokkal több nagyon jó minőségű anyagod van. Sok esetben angol terminológia könnyebb. Példáúl matematikában magyarok a latin kifejezést használják, angolban viszont van saját angol kifejezés. Ilyen pl a határértékek esetében a limes (latinul határ), az angolban ez limit. A szakmai rész meg úgyis kb angolúl van. Ha azt számoljuk, hogy kb 4 év mulva lenne BSc-s diplomád legkorábban (keresztfélévre jelentkezel), ha nem akkor 4.5. A piac átalakulóban van és addigra nagyon nem lesz hátrány az MSc. Itt sokat segíthet, hogy sokkal egyszerűbb külföldi egyetemre menni angol nyelvű diplomával. Szóval ha kialakúl, hogy mi az ami tényleg a te utad az informatikában, mesteren már mehetsz olyan egyetemre, ami az adott területből a legjobbak között van.

Tudomásom szerint emelt szintű éretségidnek lennie kell, de nem feltétlenül ezekből. Extrém példa, hogy elvileg az is jó, hogy van matek és info-ból középszintű éretségid és mondjuk ének-zenéből emeltszintűd. Persze ha nincs emelt szintűd akkor logikus infóból emelt szintet tenni, mert akkor two in one esete van. 

Azért nem eszik olyan forrón a kását (az oldal alján a táblázat lenne a fontos). Meg nem szabad elfelejteni, hogy az emelt szintű érettségiért járó 50 pont csak akkor jár, ha a "szakhoz passzoló" tárgyból van (és persze legalább 45%-os).

Ez igaz, de ha megvan a pontja amúgy is, akkor elvileg nem feltétlenül kell olyan tárgyból lennie. Természetesen minnél jobb helyre akar menni, annál jobban kellenek azok a pontok. Mondjuk BME-re nagyjából esélye sincs másképpen, de mondjuk egy vidéki egyetemnél már akár lehet is. Mivel nem tudjuk hova szeretne menni a kérdező, ezért írtam, hogy ez is lehet egy opció és nézze meg, meg persze azt sem tudjuk, hogy a többi pontal hogyan áll, az is lehet, hogy rosszúl és ezek a pontok kellene hozzá. 

Nagyjából az ponthatár, hogy BME olyan 390 környéke kell, Óbudai 360 környékével van esélye, a többi nagy hely, mint mondjuk Pázmány, Debrecen... stb, olyan 310, és a kicsik ahol elég a minimum 280. Ezért lenne jó, hogy ha tudnánk mi a cél, mert ahhoz képest adunk tanácsot és én annyival mennék még tovább, hogy nem csak a bejutáshoz adnék jótanácsot, hanem a benmaradáshoz is. Még a BME esetén is megvan az, hogy nem bejutni nehéz (bár oda azért eléggé), hanem a nagyobb kihívást az jelenti, hogy bennmaradj és elvégezd, ugye az nem sokat ér, hogy felvettek, az ér valamit ha elvégezted és a "zsebedben" van a diploma (a diploma fizikai méreteit tekintve azért eléggé nagy zseb kell hozzá). :D

Én eredetileg 2008-ban érettségiztem és 2016-ban tettem emelt infót.

Lényegében nem készültem rá semmit, de üzemeltetésben dolgoztam akkoriban, úgyhogy naprakész voltam belőle. A szóbelin csak a könyvtárismeretet nem akartam kihúzni, mert nem olvastam el semmit. Fogalmam sem volt a könyvtárak működéséről(Offline klasszikus könyvtár).

Az írásbelin simán megcsináltam a programozás és egyéb részeket. A Word volt a legnehezebb nekem :D. Évek óta nem láttam megnyitva, úgyhogy keresgettem a funkciókat. 

A szóbelin két tételt kellett húzni. Vírusokat és CPU-Memória architektúrát húztam. Az OE-n szerettem a digitális technikát, úgyhogy elkezdtem nekik magyarázni a regisztereket, flip-flop-okat, multi/demultiplexereket, stb. Azt se tudták miről beszélek, úgyhogy megszakították a mondókámat és mondták, hogy 100%. Az írásbeli és szóbeli összesítése után 92% lett.

Én ajánlom az infó emeltet. Úgy mentem a vizsgára, hogy semmit nem néztem át, és ilyen lett.

Nem mondanám azt, hogy csak úgy beesve kisujjból ki lehet rázni egy emelt informatika érettségit (már ha számít az eredmény). Ez azért nagyon erősen függ attól, hogy milyen előképzettsége van az embernek. Csak úgy beesni a programozás feladatra, hogy az ember nem foglalkozott vele előtte, vagy épp egy webprogramozó végzettsége van, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az emelt érettségi programozás feladatát is meg tudja kisujjból oldani. A táblázatkezelésben is van néha 1-1 finom feladat, ahol az algoritmikus gondolkodás (meg inkább az Excel sajátos függvényei, és azok használata) döntenek arról, hogy meg tudod-e oldani, vagy nem.

Egy középszintű érettségi után 1 évünk van arra (gimnázium), hogy emeltre felkészítsük a tanulókat, heti 4 órában. Nagyon kapaszkodva, és nagy önszorgalommal jutnak el a legjobbak 70-90% környékére úgy, hogy a heti 4 órából átlag 3 csak a programozás. A többi témakört csak kiegészítjük az emelt anyagrészekkel. Az sem mindegy, milyen programozási nyelvet tanul. Van amivel gyorsabban lehet haladni, van aminek több a nyűgje.

Egy szó mint száz, nem ez az általános, hogy nem kell rá készülni.

Ezzel természetesen egyet értek. Én gyakran irogattam Excel makrókat a munkámból kifolyólag. Így algoritmizálásban és excelben azért alapszinten otthon voltam. Pár évet ekkor már lehúztam desktop supportban és linux szerverek üzemeltetésében.

A kérdést feltevő esetében azt gyanítom, hogy ő is már több éve foglalkozik ezzel, mert ha 2005 előtt érettségizett, és most akar mérnök informatikai oklevelet, akkor valószínüleg csak a papír hiányzik neki, viszont a tudása már megvan.

Persze ez nem biztos, lehetséges, hogy más szakmából szeretne átjönni. Akkor már nem annyira könnyű az infó emelt.

Nem tudom milyen szintű programozási ismereteid vannak, milyen nyelvekkel dolgoztál esetleg és mennyit, így csak tapogatózom.

Ha a következő tanévre tervezed a jelentkezésed, javaslom, máris kezdj el a felsorolt programozási nyelvek közül egyet tanulni/gyakorolni. A programozás feladat az írásbeli pontok több mint harmadát adja, ez dönti el, ki meddig jut.

Programozási nyelvek közül többre vannak relatíve jó anyagok kezdő szinttől az emelt érettségire felkészülni, de rengeteg gyakorlás kell hozzá. Éppen javaslatom is lenne nyelv választására, de nem akarok hitvitát gerjeszteni :) Ha gondolod, keress meg privátban, és elmondom a véleményem.

A szövegszerkesztés, prezentáció, weblapkészítés, grafika témakörhöz sokan értenek, de grammra pontosan azért kevesek képesek összerakni, mert jó szem és gyakorlat is kell hozzá, hogy ne ezzel töltsd a drága időt a feladatoknál.

A táblázatkezelésről és adatbázis-kezelésről feljebb már írtam, ez utóbbi sok esetben erősen tipizálható feladatokból áll.

A programozás feladatok központi megoldásai egy-egy nyelven vannak csak fent, nem egységes, és a megoldások közül sok kicsit mágikus megoldás, amiből egy kezdő nem feltétlen tudja megérteni, hogy mit és miért úgy oldanak meg. Vannak hibás megoldások is a központi megoldások között. (Adatbázis feladatoknál is)

Emlékeket idéztél fel. Én 4 éve érettségiztem informatikából, mert ugyanebben a cipőben jártam, de a számítástechnikai programozó oklevelemet sem számították be a felvételin (tiszta vicc).

Azt javaslom hogy nézd át a témákat, nekem annyi segítségem volt hogy a szomszédom tanár, és adott valami anyagot amiben benne volt a tételek listája. Az alap szoftvereket (Word, Excel) érdemes gyakorolni, néhány korábbi sort megoldani, mert tudnak lenni vicces kérdések, amiket a fehér ember normális esetben soha nem használ, de mégis kérdezik. Adatbázis kezelés, SQL, programozás alapok legyenek meg, a választott nyelvből szintén érdemes megcsinálni korábbi feladatokat, átnézni, mi a szintnek megfelelő tudás.

Ne felejtsd hogy szóbeli is lesz, a tétel alapjait nem árt tudni, pl. logikai műveleteknél de Morgan azonosságok. (Tőlem pont ezt kérdezték.) A lényeg hogy tudj beszélni, ha nincs is meg minden, kérdésekkel segítenek.

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!

Sziasztok!

Fiam jövőre szeretne emelt infó érettségit tenni. A tanár azt mondta, programozni mindenki tanuljon meg nyáron, mert jövőre arra nem lesz idejük, csak a többire.
Ezt megteheti (azon kívül hogy nyilván, hiszen megtette)?

Valamilyen szinten fel tudom készíteni én is, de nyugodtabb lennék, ha szakember készítené fel (bár az előrehozott érettségi alapján azt kell mondanom, lehet hogy kompetenciaproblémák vannak az infó tanárnál :-( , szóval lehet hogy amúgy sem ő lenne a megfelelő ember).

Ti is tapasztaltatok ilyen "eljárást"?.

Meg kell nézni az iskola pedagógiai programját, hogy arra az órára, amire a fiad jár, mi az elvárás. Ha ez csak alapóra, aminek nem célja az emelt szintű érettségire felkészítés, akkor teljesen jogos. Ha ez olyan óra, aminek viszont célja, akkor nem csak az a gond, hogy nem korrekt, hanem az iskola által előírt pedagógia programot sem teljesíti, ami akár törvényességi aggályokat is felvethet.

Ezt hogy kell elképzelni?

Két különböző tantárgy van ma Magyarországon középiskolákban, informatika és informatikai ismeretek néven, mindkettőből lehet érettségizni és ennyire eltérő dolgokat tanítanak? És mindkettő mindenkinek van, vagy mondjuk az egyik alap a másik meg fakultatív?

Vagy ez egy tárgy (akármi is a neve), és van alap szint, emelt szint (emelt informatika), meg egy harmadik szint (emelt informatikai ismeretek)?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mindegy melyik egyetemre megy az első évben a matek az igazi szopatás.

Ha még nem tette meg, szerezzétek be a Bolyai sorozat alábbi köteteit: határértékszámítás, differenciálszámítás, integrálszámítás: http://hegegy.web.elte.hu/matek/bolyai/

Ezekkel átvészeli az első évet ... Matektanárként mondom, hogy az egyik legjobbak: minimális elméleti tudás +precízen kidolgozott példák. Ezekkel rá tud készülni a vizsgák gyakorlati részére + a gyakorlatra. Ráadásul a többit is fogja később használni (egyetemi példatárak elég ramatyok, ráadásul nem tudom ki nézi át, de sok a hibás végeredmény :), bár a Mathematica korában ...).

Infóból meg kérdezze meg a tanárt, melyik nyelvet akarja tanítani, arra feküdjön rá a nyáron. Jelenleg ha jól tudom, akkor Java + C# szokott lenni az elsősöknél, már nem C-vel, meg Pascallal kezdenek, mint az én időmben.

Ami kemény, legalább is szegeden az a Diszkrét matek: több terület egy tankönyvbe gyúrva (halmazelmélet komplex számok, algebra ...).

A másik szórótárgy, legalábbis a szegedi ismerősök szerint az operációkutatás, amit előre hoztak: elsősként is megérthető mert nem kellenek hozzá komoly előtanulmányok (hiszen egyenletrendszerek megoldásának elmélete), de mégis nehezen emészthető a 18 éves korosztálynak.

Óbudain pl. az emelt matek emelt infóval elég jó irány, az első évben a diszkrét matematika és lineáris algebra, illetve az analízis az igazi szórótárgyak. Illetve a prog1 (szoftvertervezés és -fejlesztés), de ezutóbbival nekem nem gyűlt meg úgy a bajom mint sokaknak, akik meg a dimat anal kombót vették simán.

 

Nálunk gimiben sima emelt infó volt, ahol akik igényelték azoknak a tanár oktatta a Python-t olyan szinten, hogy meg tudják csinálni a progfeladatot, de már az elején mondta, hogy ő nyitott az önálló készülésre ha valaki másban csinálná. Volt is C-s, JAVA-s és talán Pascal-os oszttárs is aki nem a többiekkel, hanem magától csinálta.

 

Az infóérettségi írásbeli részére szerintem a legjobb készülési taktika a folyamatos gyakorlás, önállóan. Én a pandémiás korszakban írtam, a lezárások nekem pont jól jöttek, 80+%-osra írtam úgy, hogy napi 1 feladatsor végigvitele, ha valami nehéz aznap / másnap adott típusú részfeladat gyakorlása. Így az utolsó két hétre a kezdeti reggel 9-től délután 4-ig való tökörészésből lett durván 2--3 órás program, élesben csokievéssel és társaival együtt 150 perc alatt megvoltam.

TheAdam

Közben pontosítás történt (kamasz-szülő kommunikációs csatorna erősen zavart vonalon történik, sok adatvesztéssel, esetlegesen a zavarás miatt fals adattal :-D ), programozásból csak az alapok elsajátítását kéri az infó tanár a nyáron.

Az még pontosításra szorul, hogy mit ért "alapok"-on :-)

Elnézést, hogy kicsit eltérek a témától, de ez a megfogalmazás nagyon tetszett. :)

Így nem bírtam szó nélkül hagyni. :D 

kommunikációs csatorna erősen zavart vonalon történik, sok adatvesztéssel, esetlegesen a zavarás miatt fals adattal :-D

Főleg ezt. :D

Az "informatika ismeretek", vagy más néven szakági informatika az tényleg húzós tud lenni:

- Cisco hálózat konfigurálás

- adatbázis lekérdezések elkészítése, ismerve az SQL nyelvet (nem Access-ben, mivel ott kattintgatni is lehet :), tehát ismerni kell az SQL-t), illetve ehhez kapcsolódóan HTML + CSS + JS

- program írás (ált. CLI + GUI) Ezt iskolája válogatja: C# vagy Java, iskolája és tanára válogatja mit tanítanak

 

Az informatika, ami még létezik, ott ahogy már írták egy CLI program kell, ezért több minden prog. nyelvet elfogadnak.

Ott viszont van szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentáció , adatbáziskezelés (általában) Access-sel, esetleg HTML + CSS + JS.

Ha nem informatikai iskolában tanul, akkor NE menjen informatikai ismeretekre! Az ideieknél nagy volt a szórás az eredményekben informatikánál is, szakágit alig vállalták, mivel a "sima" informatika jelentősen könnyebb, mivel nincs Cisco.

Én saját tapasztalatomból azt javaslom, ha info emeltet választ, akkor mindenképpen Windows op rendszert válasszon a gyakorlati feladat megoldásához, mert az UBUNTU remix az egy nagy szívás , nekem folyton lefagyasztotta a gépem, a libreoffice is folyton összeomlott.