Ubuntu MATE távsegítség

Fórumok

Sziasztok!

 

Egyszer telepítettem nagymamám laptopjára egy Ubuntu MATE  64-bit 18.04 LTS-t. Mivel a számítógéphez folyton úgy áll hozzá, hogy ő ehhez nem ért, azért csak 1-1 feladat megoldását ismeri és kész. Azt is csak nagyon sokára sikerült neki megtanítanom, a Thunderbird-öt meg tudja nyitni.  Meg kikapcsolni a számítógépet. Ezért telepítettem neki egy Teamviewer-t, hogy ha valami problémája van, akkor tudjak segíteni, meg egyáltalán lássam, hogy mi a probléma, azon kívült, hogy "nem megy!", meg "nem jön be!". Egy jóideje már, hogy nem tudom elérni a gépét Teamviewer-en, mert neki régebbi verziója van fent, az pedig egy kín szenvedés, hogy elmagyarázzam, hogy hogyan lehet frissíteni, mert bármit mondok, az "nem jön be!". Mivel itthon és máshol sem használok desktop-nak Ubuntut és nem tudta rendesen elmondani, hogy mit lát a képernyőn, így egyáltalán elképzelni sem tudtam telefonon keresztül. Most már telepítettem VirtualBox-ban ugyanazt az Ubuntu MATE-t, hogy  akkor e-mailben elküldöm neki az AnyDesk .deb csomagjának a linkjét, csak kattintson rá és csinálja, amit mondok neki, mert kb. ugyanazt fogom látni én is itthonról a virtuális gépben. A csomagtelepítő ablak be is jött, csak rá kellett kattintani a "Csomag telepítése" gombra. Ez meg is volt, viszont be kellett, hogy jöjjön utána a Hitelesítés nevű ablak, ahol a jelszót be kellett volna gépelni. De minő meglepetés, "az sem jött be!". Itt már végképp éreztem, hogy idegösszeroppanást kapok. Pestre értelemszerűen nem mehetek fel meglátogatni őt, a barátnői nem mozdulnak ki a lakásból, de még szomszédja sem lép ki a lakásból, aki egyébként értene a technikai dolgokhoz. Úgyhogy meg vagyok lőve, pedig így Skype-ot is feltehetnék a gépére, hogy ne milliókba kerüljön a telefonszámla. Van-e valami mód, hogy legalább a képernyőjét láthassam itthonról? (nyomógombos mobilja van, így annak a kamerája kilőve). Terminál megnyitását végképp nem várhatom így el. Direkt azért cseréltem le az OEM Windows 7-es rendszerét, mert az folyton lassult neki, hiába csináltam folyton rendszertisztításokat rajta és frissítgettem a vírusirtót. Valahogy mindig sikerült leamortizálnia. Gondoltam, hogy majd az ubuntut nem fogja tudni, de már  falra mászok attól, hogy azon sem jön be semmi és nem megy......... Lehetne, hogy google remote desktop, de ahhoz meg plug-in-t kellene telepítenie, de az már impossible mission és bele sem merek vele kezdeni vele egy ilyesmibe telefonon kereszült, mert tudom, hogy mi fog történni: "nem jön be".

A teamvier-nél is baromi idegesítő, hogy folyton frissítgetik a kliensprogramot és ha a távolin nincsen frissítve, akkor cseszhetem......

Hozzászólások

egy reverz ssh-t azert kikuldhtetel volna :D

wine van rajta!? mert akkor töltsd le a / windowsos / teamviewert QS-t és indítsa el..

A linuxos csomagolva van tar.gz-ben....:( .én is megvagyok amúgy lőve mert az anydesk amit feltettem Manjaróra  az öreg hölgynek valami video bug miatt látom de nem tudom vezérelni az egeret....

13-assal próbáltam előzőleg, nem működött. Ma erőt vettem magamon, mondtam, hogy kapcsoljuk be újra a gépet. Most próbáltam 14-essel is és felraktam a legújabb, 15-öst is, de ezekre is azt írta ki, hogy régi verziót futtat a távoli gép...... ki van a f....m :D Majd futárt küldetek a gépért....

Ha megy neki a normál egérmozgatás és link megnyitás, akkor valami webrtc - böngésző alapú videó hívásban, ossza meg ő az asztalát. Ezt könnyen meg tudod csinálni. Az ajó, hogy csak rákattint egy linkre és már "hívásban is van". Persze teszteld le előtte, milyen engedélyek jönnek elő. Pl:

https://meet.jit.si/nagymama2000

Itt a bal alsó sarokban van egy ikon, hogy képernyő megosztás. És így legalább te fogod látni az ő képernyőjét. Mi ezzel nagyon sok dolgot meg tudunk most oldani. Együttérzek. :)

Az ötlet jó :) Köszönöm az ajánlást, használni fogom, ha lesz rá alkalom :) Viszont ezesetben mellőznöm kell, mert hogy engedélyezve legyen a képernyőmegosztás, és hogy melyik része, ez már sajnos atomfizika, ilyet nem kérhetek, mert az elején a mikrofonhasználati engedélyzésen is túl kellene jutni :) Úgyhogy feladtam ezt a dolgot, inkább megvárom a járvány végé, de azért köszönöm szépen :)

Ma megpróbáltuk ezt, a Firefox az alapértelmezett böngésző. Adott engedélyt mindenre, a kamerájának a képét látta a képernyőn, ugyanakkor én nem láttam belépni őt a 'szobába'. Próbáltam ugyanerre a címre belépni a virtális géppel is, azt láttam bejelentkezni. Gondoltam, hogy akkor próbálja meg Chrome-ból is. De az 'gmail.com' beírása komoly problémát jelentett, mert neki nem az az oldal jött be... (az az oldal jött be, mikor elgépeljük a címet és egy totálismeretlen webhelyszolgáltató oldala jön be). Mondtam, hogy akkor rosszul írta be címet. Nem, ő jól írta be... :) De a legjobb, hogy mondtam, hogy a cím után nyomjon Entert. Az melyik? :) Úgyhogy feladtam.... Küldöm majd a fürgefutárt a gépért :) 

Tudom, ez nem segít rajtad, de átérzem a problémád, én is köszönhetek magamnak pár ősz hajszálat emiatt, hogy olyanoknak (kolléga, rokon, haver) próbáltam segíteni, akik sokszor még el se tudták magyarázni a problémát.

Persze azért volt olyan is, akinél végül sikerült az akció, de több esetben elengedtem ezt a távoli segítségnyújtás-dolgot.

" Mivel a számítógéphez folyton úgy áll hozzá, hogy ő ehhez nem ért, azért csak 1-1 feladat megoldását ismeri és kész."

Epp ezert kaptak a szulok is Linuxot, es allitottam be a routert, hogy az egyetlen hozzajarulasuk a szamitogep bekapcsolasa legyen.

Ha ssh-val be tudsz menni, onnan mar nyert ugyed van. Mas toolra kizarolagosan tamaszkodni csak onsanyargatas...

Irj egy futtathato shell scriptet, ami valahova bekuszik ssh-n, es fello egy reverse tunnelt, ezt mailben csatolmanykent letolti, es elinditja. Utana azon mar remelhetoleg be tudsz menni.

Tudom, hogy a problémát nem oldja meg, de korábban a tesóm hívta fel a figyelmem erre a videóra. Legalább röhögj egy jót:

https://youtu.be/RSK7H_hNxbM

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kérd meg, hogy indítsa be a Teamviewert. A felső menüsorban a harmadik a Súgó. Kattintson rá, legördül egy menülista. A legalsó a Teamviewer névjegye, arra kattintson. Felugrik egy ablak. Az első sor a Verzió, ezt diktálja be neked telefonon, utána becsukhatja.

Ugyanezt a verziót telepítsd fel. Kell még Az Ön azonosítója és a Jelszó, amit biztosan tudsz, ha nem akkor be tudja diktálni.

Hát a múltkor próbáltuk azt is, de csak asszem  12-es verzióig tudtam feltelepíteni a virtuális ubuntu-ra. De arra is azt írta ki, hogy a távoli gépen régebbi verzió fut... Ma eszembe jutott, hogy van egy windows-os laptopom is, arra most fel tudtam telepíteni mindet, egészen a 8-as verzióig visszamentem, de arra is azt írja, hogy régebbi verzió fut a távolig gépen, az meg kb. nettó lehetetlen, úgyhogy nincs mit már tenni itt.

Szerkesztve: 2020. 05. 23., szo – 16:16

A gép most már itt van nálam és visszatelepítettem rá a Windows 7 Home Premium-ot. A kérdésem most az lenne, hogy milyen titkosítást használ a UPC modem/routere? Az SSD-ét és a jelszavát kinéztem az előzőleg fent lévő Ubuntu-ból, viszont az titkosítás az nem egyértelmű számomra ("WPA és WPA2 Personal"), viszont most, hogy adom hozzá a Wifi-hálózatokhoz az adatokat, a biztonság típusára lehet választani a WPA-Personal és WPA2-Personal között. Melyiket válasszam? Tutira kell mennem, mert ha visszaküldetem a gépet a futárral és bekapcsolja nagymamám és nem kapcsolódik a wifi-hez, akkor főbelövöm magam :D A jelszó gyári, ott van a router alján (2.4GHz): FRHZYNBX

 

SZERK.:

Egyébként egy TC7200.U-ről van szó. Egy ilyet találtam: http://szamitogepdoktor.hu/upc-wifi-router-beallitasa-otthon/

De vajon ez lehet a gyári UPC konfigurációnkban is?

 

http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/05/23/40301_tn.jpg

 

http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/05/23/65602_tn.jpg

 

http://www.kepfeltoltes.eu/images/2020/05/23/66503_tn.jpg

$ ssh nagyigepe
nagyigepe$ sudo apt-get update; apt-get upgrade teamviewer

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.