Elon Musk az elmúlt napokban ...

elvesztette a felügyeletet a Twitter fiókja felett, azon illetéktelenek garázdálkodtak.
1% (3 szavazat)
a gerillamarketing eszközeihez nyúlt.
16% (39 szavazat)
figyelemre vágyott.
8% (20 szavazat)
csak trollkodott.
10% (24 szavazat)
megőrült.
3% (7 szavazat)
megint beszívott.
20% (49 szavazat)
semmi extrát nem csinált, csak hozta a formáját (negatív felhang).
18% (44 szavazat)
semmi extrát nem csinált, csak hozta a formáját (pozitív felhang).
19% (46 szavazat)
Egyéb, leírom.
6% (16 szavazat)
Összes szavazat: 248

Hozzászólások

Ha az insider tradingre gondolsz, csak akkor nem nyilatkozhat, ha ennek a masnapjan jol be is vasarol (o vagy valaki bizonyithatoan erosen hozza kotheto szemely).

Jobs-nak is volt hasonlo ugye. Csak o epp eladni akarta az Apple reszvenyeket mielott visszahivtak az akkor epp csod szelen allo Apple-be. Hidd el, volt par ellensege, meg se talaltak rajta jogilag fogast.

Nem konnyu ilyenert eliteltte valni.

(Masik kedvenc "hobbikozgazdasz" tevhitem az, amikor valaki azt hiszi, hogy Zuckerbergnek meg Sean Parkernek barmije is rosszabb lesz, ha esik a Facebook reszveny erteke).

Sean Parker egy zseni. Elerte, hogy a sajat szabalyaival, sajat cegokirataval mehessen a Facebook a publikus tozsdere. "Kesve" mentek oda, nem kapkodtak el, akkor jelentek meg a nyilvanos tozsden, amikor mar reg amugy is nyeresegesek voltak, es sajat szabalyaik szerint, senki bele se szolhatott.

Nem veletlen, hogy amikor Zuckerberg "emberileg" nyilvanosan kihatralt mogule a tinilany-botrany miatt, azonnal szarnyai ala kapta a befektetoceg, amelyikkel par honappal azelott meg a Facebook neveben targyalt. O szo szerint "felfele bukott", es mai napig megvan a Facebookban az aranyos reszesedese.

Amit a media cikkcimben "eltiltas"-nak hiv, azt erdemes tovabb bontogatni a megjelolt forrasokban, hogy mit is takar valojaban. Nehany esetben meg torvenyeket is erdemes hozzaolvasni, amire hivatkoznak benne. Van masik opcio is: nem beleokoskodni. De "ebben sem vagyok biztos".

Musk továbbra is a CEO. Amennyiben olyan információt kiván megosztani, ami jelentősen befolyásolja a részvény árfolyamát, a befektetők védelme érdekében ezt a NASDAQ-on kell először megtennie.
Ez a világ összes tőzsdéjén igy van, nem opcionális hanem törvényi előirás, amit minden cégvezetőnek tudnia kell. Aki ennek nem tesz eleget, az vagy ostoba vagy érdekelt az árfolyam manipulálásában. 
Természetesen ezért a megnyiláváulásért megint vaskos büntetést fog kapni.

Meg tudnál cáfolni?

Nem mondtam, hogy nincs ilyen szabaly. Azt mondtam, hogy egy ilyen szabalybol nem biztos, hogy lesz olyan itelet, ami Musknak tenylegesen is kart okoz. Ahogy az sem kizarhato, hogy erre vannak "furcsa kivetelprecedensek". En csak annyit allitottam, hogy te mondhatod, hogy nem mondhat ilyet, de a gyakorlat elegge azt mutatja, hogy ilyesmiert ritkan itel ugy a birosag, ahogy projektalod (felteve, hogy eljut odaig az ugy)

Én most azt néztem, hogy van különbség belsős információ és vélemény között. A belsős információ az az, hogy mondjuk elvesztenek állami pályázatokat, és

erről szólni kell a részvényeseknek. Ezt kell bejelenti.

A másik egy vélemény: szerintem túl van árazva a cég, ezt meg oda írja, ahova akarja, és ha ezt figyelembe veszi bárki is, akkor meg is érdemli.

ha egyszer az van hogy a valos informaciot a nasdaq-n kell megosztani, akkor egy twitter bejegyzestnek miert kell arfolyambefolyasolonak lennie? elvegre minden mas platformot vehetnenk akar vicc megosztasnak. az a sajna hogy nem igy veszik, a sok panicsell/spekulans minden mozzanat alapjan akar adni/venni.

kivancsi vagyok mikor veti be az ultimate troll modot: bejelent valamit a nasdaq-n, majd tritteren kiirja ugyanannak az ellentettjet. a sok hulye meg nezhet hogy most mivan :DD

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

+1, valoszinuleg jobb idozitve, es valamennyire kontrollaltan keverni a szart, mintsem hagyni, hogy elobb-utobb magatol bekovetkezzen. Marpedig ez szinte biztos, hogy a belathato jovoben megtortent volna, ugyanis a tozsden eppen vorosodo fejjel fujja a lufit a FED, a Tesla pedig az atlagnal is jobban tul van arazva.

Ennek az a módja, hogy publikálnak egy közgyűlési határozatot arról, hogy a Tesla vagy Musk személyesen, a tőzsdei kereskedésben el fog adni részvényeket. Lesz egy csomó készpénzük, amivel támaszthatják az árfolyamot, ha szakadna.

Szerkesztve: 2020. 05. 03., v – 10:53

[X] -  szimpla shortolás volt, amivel kárt okozott azoknak a befektetőknek, akik hisznek benne 

Az egész helyzet nagyon jól mutatja, hogy miről is szól a részvénypiac.

Mondjuk az eleve durva, hogy egy mondatra, melynek a körülményeit sem ismeri senki, hirtelen "bezuhannak" a részvényárak..

Én csak röhögök azokon a kapzsi szarháziakon, akik bedőltek neki.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Mi köze ennek a témának a Unixhoz/Linuxhoz? Ez olyan mintha nlcafe-n a 20.04 Ubi újdonságairól beszélgetnének.

Átfutottam a mostani címlapot.

OnePlus telefonokhoz jön valami update

Fut valami játék a ReactOS -en

Fordítóprogramot vált a ReactOS

Valamit balhézik az ICANN valami .org -os domain körül

Lassan elkészül valami Windows update

Könnyebb lesz maszkban feloldani FaceID -val az iphone -okat

 

:)

elon musk fizetési/bóbusz csomagja olyan, hogy 100milliárd dolláros cégértéknél kapott 130millió dollár bonuszt, és minden további 50milliárdos cégérték növekedésnél további 130milliót

a cég értéke közeledett a 150milliárd$-os határhoz, és szerintem nem akarta, hogy ezt a pénzt most a cégnek ki kelljen fizetnie, meg most meg sem akarta kapni, mert krvára visszatetsző lett volna, hogy az amerikai munkásai fizetés nélküli szabadságon vanank, ő meg milliókkal gazdagodik

Komolyan azon vitatkozunk, hogy azért döntötte be az árfolyamot, hogy ne kelljen a teljesítményhez kötött prémiumot kifizetni a Teslának?

Mert, mint CEO ezt nem tudja úgy megváltoztatni, hogy el legyen határolva, DE az árfolyamot közgyülés / board management döntés nélkül módosíthatja? 

Aki ezen az árfolyamon Revoluton vett tesla részvényt a megtakarított 1000 dollárjából, és annak az elvesztése fáj neki, az nem érti a tőzsdézés lényegét. 
Arany szabály, hogy tőzsdére nem fektetsz be olyan pénzt, aminek az elvesztése nehézséget okoz neked, másfelől a 750 feletti árfolyam az elmúlt 3 évet nézve koránt sem az az árfolyam, ahol kockázat nélkül be lehet szállni.
De a részvény darabszámra megmarad a legkisebb befektetőnél is, így ha úgy gondolja, hogy többet ér majd, akkor csak nem most kell eladni.
Aki meg mondjuk 360 dollárért vette márciusban, annak a 650-es árfolyam sem rossz.

Nagy Péter

Alapvetően kedvelem egyébként az urat, tetszenek az álmai és a termékei... viszont orbitális nagy hülyeségeket bír beszélni. És most nem a termékeinek a tudásáról meg üres ígéretekről beszélek, hanem olyan dolgokba beszél bele ostobaságokat, amikhez nem ért, és amik nem a saját üzletével kapcsolatosak.

A Tesla részvénnyel kapcsolatban konkrétan nincs véleményem*. Egy cég vezetőjének megvan bizonyára az elképzelése, hogy mi lehet a reális ár, valószínűleg van a fejében egy másik szám, ami az az ár, amit szeretne. Akár a véleményét teszi közzé akár befolyásolni próbálja az árat, az ő dolga.

* Vannak emberek, akiknek az a szakmája, hogy különféle számok alapján beáraznak részvényeket. Inkább nem dumálok bele a munkájukba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyeb: szet akarta szabdalni/aprozni (*) a reszvenyeket, csak hulyen fogalmazott.

(*) Nem tudom pontosan hogy mondjak, amikor egy reszveny ara tul magas (kb. mint amikor csak nagy cimletu papirpenz van nalad, szetosztani meg nem lehet), a likviditas megorzese miatt egy reszvenybol csinalnak 2-10 darabot, ennek megfelelo arral es osztalekkal. Igy a kisebb befektetok is be tudnak szallni, a kereslet no, es meg az arfolyamnak is jot tesz. (par hazai pelda: 4IG 2018-10-03, ALTEO 2017-12-06, KONZUM 2018-10-10, MOL 2017-09-26)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szórakoztató Musk, nem egy átlaghülye legalább. "Free America now!" a személyes kedvenc tweetem tőle.

A Tesla szerintem is túlárazott, de én mondhatom, ő meg nem :)

[x] Nem érint, nem érdekel a csávó.

[ x ] Leszarom, amig a SpaceX a leginnovativabb raketa inditasokkal foglalkozo cege.

Nem isteniteni akarom a csokat, de, hangsulyozom, hogy a jelen allapot szerint, ha egy-ket evtizeden belul Mars-kolonia lesz, akkor azt neki fogjuk koszonni.

Sok más űrtechnologiával foglalkozó cég van, mondjuk ott van az európai gyökerű Airbus.

Nem lesz Mars-kolónia a közeljövőben és érvet sem tudok mellé állítani, hogy szükség van rá. For profit cég ebbe nem fog invesztálni, állami támogatásoknak pedig sokkal jobb helyet lehetne találni az oktatás, egészségügy fejlesztésében, vagy a bioszféra megőrzésében. 

Sok más űrtechnologiával foglalkozó cég van, mondjuk ott van az európai gyökerű Airbus.

Igen, es nagyon jo lenne, ha az EU is tobbet tolna ebbe a temaba. Ott van az Ariane 6, ujrahasznositas opciokent mar megvan, ugyanugy metan-oxigen, legalabbis van ilyen terv. De ez meg papirraketa, es sajnos elegendo EU-s (ESA, katonai, uzleti) megrendeles hianyaban az ujrahasznositas sem eri meg (ugye ha legyartasz 10 rakettat, es utana ujrahasznositod oket, de csak evi 2 inditasra van megrendelo, akkor utana az osszes mernok es munkas munka nelkul minimum 10 evig, mar ha egy raketa atlag 2x hasznalhato. Ezert kell Elonnak a StarLink: jaratja a raketakat addig is, amig keves a kuncsaft). Es az Ariane 6 egyelore papirraketa.

Aztan ott van a BlueOrigin New Glenn, amerikai, mar keszul, meg persze az oroszoknak mindig van valami nagy tervuk, amibol sose valusul meg semmi. Az SLS meg a mult technologiaja, nagyon dragan. Ezekhez kepest a StarShip, ha mukodik, akkor paradigmavaltas. Egy teherauto meretu leszalloegyseg helyett 100 tonna a Holdra, toredek koltsegen. De siman lehet, hogy a Starship csodbe viszi a SpaceX-et, nemcsak az elso harom, de az osszes tesztpeldany felrobban. Ezert irtam, hogy a jelen allas szerint, mert a mostanra sikeres Falcon-sorozatbol ugyanannyi felrobbant, mint a StarShip-bol, aztan megis mire vitte. 

Nem lesz Mars-kolónia a közeljövőben és érvet sem tudok mellé állítani, hogy szükség van rá.

Igen, racionalisan gondolkodva, a Deli sarkon is konnyebb luxus-lakoparkot nyitni, mint a Marson (ugyan hideg van, es ugyanugy meghalsz kint, de nem kell nyomast biztosito ruha, a levego felmelegitve belelegezheto, viz felolvasztva ihato, es bar sotet van fel evig, de legalabb a sugarzas nem ol meg). Viszont, kevesbe racionalisan, nagyon meno lenne.

ujrahasznositas opciokent mar megvan

Kaszálták az Adeline-t, tehát az Ariane 6 nem lesz reusable. Papíron tervezgetik az Ariane Next-et, ami többnyire egy Falcon 9 koppintás lesz. Gyakorlatilag egy új rakéta. Tekintve, hogy vagy az ELA3-mat vagy az ELS-t tervezik hozzá használni, nem valószínű, hogy az Ariane 6 helyére húznák. (Illetve ehhez a Prometheus hajtóművet. Szóval effektíve ők is beismerték, hogy az Ariane 6 egy zsákutca, ami a múlt igényeire tervezték.)

Es az Ariane 6 egyelore papirraketa.

2020H2-ben repül. Esetleg max jövő év elején.

"Nem lesz Mars-kolónia a közeljövőben és érvet sem tudok mellé állítani, hogy szükség van rá. "

Hát nem biztos az. Ha minden globális folyamat ugyanarra tart még pár évtizedig (környezetszennyezés, politikai folyamatok, geopolitikai feszültségek, tengerszint emelkedés, és még sokáig lehet sorolni) akkor nem árt ha van egy másik kolóniánk :)

Most meg elhetetlen, mert kb csak jeg van ott, de ha odaszervezunk minden gyartast es kello mennyisegu uveghazhatasu gazt bocsatunk ki, tok atlagossa valhat ott a viz folyekony halmazallapotban. Csak ott kell legyartani az urhajot is, ami visszahozza onnan az arut, hogy a Foldon ne nojon az atlaghomerseklet, ne a vizgoz legyen a standard. Van parszaz evunk erre az atallasra. :)

FYI: Joe Rogan Experience #1470 - Elon Musk

Nem hallgattam meg meg (2 ora, es friss feltoltes), remelhetoleg elmagyarazza hogy ertette a dolgot. (az elozo resz erdekes volt vele, meg Joe erdekes vendegeket szokott hivni)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?