Kmail gyakorlatilag használhatatlan ?

Fórumok

2001-től használok KDE felületet KDE3-ban használtam utoljára Kmail levelezőt. Voltak vele problémák, de a mai állapothoz képest azokat a hibákat visszasírom.

Korábban SuSE majd Fedora disztrón használtam (használok)  KDE-t és összességében nem volt vele bajom. 

Most egy új gépet telepítettem natúr KDE felülettel, tehát nem keverve  Gnome/GTK alkalmazásokka pl Thunderbird vagy Evolution...stb

Már-már azt hittem itt van a tejjel-mézzel folyó Kánaán és a "rosszemlékű" kmail hibák a múlté és az amúgy is látványos szűz KDE jó lesz. Ennyi év után csak kinőtte a betegségeit.

Nem. Sőt...

Felveszem a a második postafiókot a Kmailbe akkor az használhatatlan. Nem tölti le, a leveleket (IMAP)

Ha törlök  egy e-mailt csak szürke lesz nem törlődik. 

Végre sikerül testre szabni az egész levelezőt  akkor a következő indításkor  összeomlik az egész és  ad egy ablakot végzetes hibával

"természetesen" csak akkor áll helyre, ha minden rejtett és nem rejtett akonadi, kmail2, mailmigration, .....stb fájlt mappát leírtok a gépről 

Próbálkoztam akonadictl  stop és start parancsokkal, meg amit az interneten fell lehetett lelni az életre keltéssel,  mindet lehet előröl kezdeni

Kipróbáltam egy másik gépen egy KDE NEON-t hátha original KDE-ben a Kmail azért valóban jobb lesz

A fedorához képest van egy pár dolog ami fura, de ez érthető, hiszen egész más (ubuntu) a disztró a KDE NEON alatt.

Itt annyival lett jobb a helyzet, hogy a az archívban tárolt e-maileknek nem csak a fejléce látszik, hanem a tartalma is. :)

Ugyan úgy szerepelnek a Fedora (32)  alatt tapasztalt Kmail hibák ja és kevésbé magyar, de ez már a legkevesebb probléma

 Valamit nem jól állítok be?

Esetleg 5let?

  Köszi előre is

Hozzászólások

Én Kubuntu 18.04 alatt sokadik levelező programként az egyik gépemen (tesztelési céllal) használom (16.04 esetén tökéletesen működött szerettem) .
Hisztis egy jószág. Nekem javult, mikor a mariadb/mysql helyett PostgreSql lett adatbázis kezelőnek beállítva.
A kedvenc parancsom még így is az akonadictl. Jól látható, hogy rosszul kezeli az IMAP-ot és tömeges levél műveleteket. 
20.04 alatt még nem néztem.

Volt időm utánaolvastam gugliztam  :)

Sikerült átállítani az adatbázist. Úgy tűnik jót tett neki váltás.

Elég jó leírás található  ITT https://userbase.kde.org/Akonadi/Postgres_update

A  PostgreSql elérési útvonalára kell figyelni,  disztrónként más.

Köszi a "súgót" :)

Eltelt jó néhány nap  és igencsak megterheltem a Kmailt levelekkel ~7000 levelet kapott archívba illetve mappákba   és postafiók/almappákba +szűrőkkel szóval volt mit csinálnia.  Eddig úgy látom bevált a PostgreSql használat. Az, hogy ennek köszönhető, vagy egyébként is "megjavult volna" azt nem tudom :)

Egy érdekességet tapasztaltam. (IMAP-ot használok) 

Amikor egy gépen új telepítés van (fedorora+KDE esetemben) és ott állítok be kmail levelezőt akkor aránylag hamar előállt a  "végzetes híba " jelenség. Olvastam egy fórumban, hogy törölni kellett a $HOME/.local/share/akonadi_maildir_resource_0/Trash mappát,  majd újraindítani,  konfigurálni a Kmailben a szemetest. Így  teljesen új beállítás nélkül javítható a a végzetes hiba ;)

Eddig 2 gépen bevált ;)

win 10 és ubuntu gépeken több ezer levéllel részemről tökéletesen működik.

Alap telepítés semmi kiegészítő.

Gmail és saját domain.

Üzenetszűrők spamm mappánál szokott gondolkodni, de több száz bejegyzés van.

sudo mount -o ro /hup.hu

TB-t használtam

Egy évben egyszer archíválok 2008-tól ezt a TB-vel csináltam jónak tűnt. Aztán nem rég kellet volna valami a múltból és a fejlécen kívül mást nem láttam az e-mailből :(

Nem kicsit lettem pipa :(  Biztosan nem sérült meg az archívum, Kmailbam átkonvertáltam és ott igaz (fentebb olvasható) elég kacifántosan, de sikerült kinyerni a tartalmat is.

Szóval TB egyenlőre nem.

Én is kipróbáltam, de a sok hiba miatt töröltem..
Maradok a MailSpring-nél.
 

Mióta maradsz? Csak, mert itt 2008 óta 100e+ nagyságrendben összegyűlt levelek kezeléséről volt szó.
A MailSpringben erről van tapasztalatod? Én kíváncsi vagyok, mert már régóta nyűg nekem is néhány fent említett hiba (body betöltés hiánya, levélvesztés, fejlesztés akadozása, leszakadó kiegészítők).

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Annyi tapasztalatom nincs azért vele mint neked, csak néhány éve találtam rá.
Előtte Evolution-t és TB-t használtam.
Ha nem itthon levelezek, vagy legalábbis nem a saját laposomon, akkor inkább a webmail megoldásokat használom.

Nekem az jön be benne, hogy stabilan kezel több címet is, mókolás nélkül tudom követni az elküldött leveleket (megnyitás, olvasottság stb.)
Egészen szép design...

Sok levelet kell kezelnie, de nem mondhatom hogy eddig történt volna valami figyelemreméltó. A keresője kimondottan jó.
 

Tennék egy próbát a Claws-Maillal is. Igaz a szűrőket kicsit trükkösen lehet beállítani, de én is a kmailról váltottam. A CM nem tud html levelet készíteni, de olvasni tudja egy beépülővel. A dillot érdemes használni erre. A gpg is működik. Különböző beépülőkkel fel lehet turbózni, de én nem használok ilyeneket. Csak a a már említett két beépülő van fent. Sablonokat lehet létrehozni, szinte mindenre.

Ezt kifejthetnéd bővebben is. Ugyanis szvsz a fontos dokumentumokat nem emailben írjuk, hanem max. csatolmányként továbbítjuk. Ergo a html levelek írása felesleges. A holnapi meeting időpontjához nem kell html levél. Érdekes amúgy a számítástechnika hozzáállása a dolgokhoz. Lassan már csak a kétszínű ikon lesz a nyerő. Viszont csilivili leveleket kell írogatni?

A 4-5 éves hiba  már biztos nem releváns. Amúgy mi volt az? Ugyanis én a kde 4 óta ezt használom, és nem volt vele gondom. Az pedig 2008.

20.04-ben próbáltad először? Én nagyon régen használom, most 18.04 alatt (de még SuSE-n kezdtem szerintem), hatalmas lokális maildir-es emailarchívummal (talán 1999 óta megvan minden), jelenleg 2 IMAP-pal, és egy pár POP3-mal, és megy. Egy gondom volt, a hírhedt levélduplikátum-bug (ha filter tesz leveleket folderbe, valami néha összezavarodik, lesznek letörölhetetlen duplikátumok, az akonadictl-ben lehet csak kiírtani őket, és újraolvastatni az adatbázist, kidobni a cache-t). Erre van workaround: a filterek végére a sleep 2 parancs végrehajtása (valami race condition lehet, sokáig nem javították, most meg már nem érdekel, hogy javítják-e, így működik).

Én archon használtam tavalyig aktívan, több fiókkal, gmail is meg céges imapok, nem minden ment elsőre, de miután sikerült összereszelni többnyire nem volt vele gond. Sőt, miután váltottam munkahelyet, és archiváltam ~21 Gb levelet belőle, azt vissza is tudtam pár hónappal később importálni, amikor kellett egy régi levél az utódomnak. Amit én is észrevettem, az az, hogy újonnan felvett imap címnél nem feltétlen foglalkozik a frissítés paranccsal, ha már a háttérben dolgozik valamin gyakran csak jóval később reagál. De ha már egyszer leszinkronizált, akkor nem volt vele gond. Lehet, hogy neked is várnod kell csak, az akonadi fura állatfajta.

Mióta Akonadi van, azóta szar. Pár éve feladtam a küzdelmet vele, pedig a KDE3-as időkben még fejlesztgettem is kisebb dolgokat benne.

A kmail volt az utolsó szög ami miatt gnome lett.

Addig is voltak hibái,de gmail accal nem tudott levelet küldeni amibe nagyobb volt a csatolás. Úgy emlékszem 3G colt az adat. Határidős meló volt és nem volt képes elküldeni.

Szóval azóta gnome azalatt az evolution és semmi gond nincs semmivel. (A többi szopást nem írom ami kde alatt előjött gnome alatt meg nincs). Pedig nagy kde fan voltam, azzal kezdtem a linuxozást.

Most én is Evolutiont használok, mert az élet megy tovább és megoldás kell.

KDE alatt használom úgy, hogy minden ami "akonadi" le van törölve, az akonadiserverrc-ben kikapcs.

A Gnome-mal nem bírok megbarátkozni, amikor a KDE4 kezdeti blamázshegyek voltak, akkor használtam Gnome-ot, 3 hónapig  bírtam.

pl jobb klikk új fájl.... érthetetlen miért nincs ilyen.... stb 

Szerkesztve: 2020. 05. 03., v – 13:34

Hmm, Kmailt használok Neon alatt évek óta, és bár megvannak a gyengéi, de ezzel nem találkoztam.

KaOS Linux user -because KDE is kool :)

Szerkesztve: 2020. 05. 06., sze – 11:23

Én tegnapelőtt beállítottam a KMailt OpenSuSE alatt, és eddig jól működik. 
Gmail-en Oauth-al nem megy, (azt írja, hogy a Google még nem ellenőrizte, hogy a kmail megbízható-e), de alkalmazásjelszóval simán megy IMAP-on. Állítgattam, leszinkronizáltam IMAP-on egy majd 40 gigás fiókot, meg egy másik kisebb IMAP fiókot is mellé tettem. Állítgattam mindent (gmail címjegyzéket is felvettem mellé), vírusellenőrzést, spam filtert, ami csak volt, és nem sikerült hibát előidézni vele.

(OpenSuSE 15.1 + KDE és KDE Extra repo-ból a legfrissebb KDE-vel, "KMAIL 5.14.0 (20.04.0)")

Nagy Péter