Valami baj van a REG (sic!) szekrénnyel!

Hozzászólások

Ha nem szakmabeli írta, akkor nincs ebben semmi néznivaló.

Nekem 1 mp alatt leesett mi akart lenni (segítsünk az ide véletlenül beeső laikusoknak: "RACK" szekrény, és nem "REG" szekrény).

Hallás után én is le bírnék írni marhaságokat ha egy vegyész, biológus pszichológus, stb. nekem diktálna általam ismeretlen szakszavakat.

Megint más, ha eszközön keresztül földet, mintha direktbe (is) lenne, nem vagyok nagy szaki de szerintem tutibb (érintésvédelmileg és túlfeszvédelmileg), ha a szekrény közvetlenül is földet, valamint az olcsóbb elosztók nem földelik a szekrényt, más kérdés valami felügyelt PDU egység, de szerintem az se közvetlen bekötés.

Az ilyen szekrényeket mindenféle eszköz beszerelése előtt be kell kötni az érintésvédelmi hálózatba, ráadásul jól látható módon. A szekrényben lehet 230V-os hálózatról üzemelő szellőzés, világítás, amik esetleg nem szünetmentes hálózatról üzemelnek, mint a switchek, routerek, egyeb aktív elemek. Ha valamiért az aktív elemek tápellátását megszünteted (pl. kihúzod a villásdugóikat a dugaljakból), attól még a világítás és a szellőzés feszültség alatt marad, így akkor, ha ezek valamilyen hibája miatt a fázis rákerül a szekrény fémből készült részeire, áramütést szenvedhetsz. Ez csak egy példa, mondhatod, hogy erőltetett, mondhatod, hogy nem életszerű, de ez senkit nem fog meghatni, főleg, ha meghalt valaki, szóval vagy "maradj otthon", vagy földelj :)

A "gyári 220-as elosztó" hogyan földeli a szekrényt?

igen. ez pont úgy van, hogy a szekrényben van egy kötődoboz, amiben bejön a 220-as :)) kábel, ez 3x2,5 nálam, amiből 1 a földelő vezeték, a kötődobozban pedig a földelés sinje eleve galvanikusan érintkezik  szekrény vázával.

ezek után mit kell ezen külön földelni?

szerintem meg arról van szó, hogy mivel a mérésnek megfelelt, ezért nem húzta le a főkapcsolót, csak épp szemrevételezéssel nem találta meg, hol a gyári földelőcsavar, és ezért nem is találta meg a szemmel látható földelést, hanem beírta hiányosságnak.

Sőt, az I. érintésvédelmi osztályú eszközöket is hozzá kell földelni a szekrényhez külön kábellel. Nem elég a saját védőföldelésük, és nem elég a rögzítőcsavar, amivel a rack-hez csavarozzák azokat. Mert ugye betáplálást kaphatnak máshonnan (akár fali aljzatból, ami esetleg nem ÉV auditált).

Hasonlóképp lettünk mi is dadaisták, amikor a cégnevünkben lévő "data" szót sikerült "dada"-ként jegyzőkönyvbe venni.

Tessék mondani, a rack szekrény az olyan, mint a bacon szalonna?

Igen, mindketto (rack, bacon) mukodik jelzokent a magyar nyelvben.

  • Tokaszalonna, csaszarszalonna, erdelyi szalonna, kolozsvari szalonna, bacon szalonna.
  • Ruhasszekreny, beepitett szekreny, ejjeli szekreny, rack szekreny.

szerk: ahogy az angol nyelvben is van bacon, rasher, bard, speck, stb., szoval a "bacon az szalonnat jelent" cimu szoveg poennak jo, de kicsit leegyszerusiti a dolgot :)

Szerkesztve: 2020. 04. 28., k – 21:19

Mondjuk aki azt a szekrenyt -szakemberkent- kihagyta az EPH -bol, ugyesen mehetne is kapalni. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mondjuk aki azt a szekrenyt -szakemberkent- kihagyta az EPH -bol, ugyesen mehetne is kapalni. 

Az is (majdnem eltaláltad, én legutóbb azt hallottam, fűnyírással foglalkozik), de azok mit, akik az elmúlt 15 évben többször átnézték a felülvizsgálat során és sosem találtak benne hibát?

trey @ gépház

Ezért írtam, hogy nem mentség.

De egyébként tényleg kíváncsi vagyok rá, hogy van-e itt visszamenőlegesség (persze szerintem 15 éve is kellett volna EPH ebben az esetben valszeg)?

1974-es építésű családi ház. Csak hidegpadlós helységekben van földelés. A földelő vezeték piros, nem zöld-sárga. EPH nem létezik. Szóval ha most kérnék felülvizsgálatot akkor mindezt jól megállapítanák. És? Kötelező lenne kijavítani? Vagy csak ipari/irodai ingatlanoknál stb?

A régi 120-as Skodában sem kérik számon a hátsó biztonsági övet, hogy a kötelező autós hasonlattal éljek.

Kazáncsere hasonlattal élve: amíg a régi turbós kazánod megy, addig használhatod. De amint elbaszódott javíthatatlanul (gazdasági totálkár kategóriás szervizelési költségeknél járok már rég), cserélheted jó drága kondenzációsra + még annál is drágábban béleltethetsz kéményt aranyárban, köszönhetően a dögkeselyű patkány megélhetési tetű vállalkozó férgeknek, akik 8általánossal egy kibaszott acélcsövön keresik gennyesre magukat rajtad. Amikor épült a lakás, jó volt az éppen érvényben levő szabályozásnak, de most meg baszódj meg ha beszart a.turbós készülék. Remélem 10 év múlva is kitalálnak valami kéményes szopatást a bürokrata faszok brüsszelben, amivel megint lehet nyelni a fehéret egy következő kazáncserénél.

Acél lesz az:

o A saválló nemesacél P1 nyomásosztályú béléscső garantálja a kémény tartósságát, 
a nyomás és kondenzvíz állóságát.
o A bekötőnyílásokba épített speciális füstgázcsappantyú megvédi a túlnyomástól és a 
kondenzvíztől az éppen nem működő gázkészülékeket.
o Az új béléscső kondenzvíz elvezető rendszere védelmet nyújt a kémény 
átnedvesedése ellen is.
o A kémény átalakítása előzetes felmérés alapján, nagyobb bontások nélkül, egy nap 
alatt elvégezhető.

26 méter: 2 millió 800 ezer jó magyar kibaszott forintért

Hasonlóan jó példa a tetű moslék főkétüsz (fővárosi kéményseprő maffia kft) hozzáállása is (hatóságot játszó, közben monopol helyzetben levő magánvállalkozás káefté):

2 évente idedugják a pofájukat, méricskélnek 30 másodpercig, aztán már írják is a zsírpapirt, ami szerint minden fasza. Amikor meg ugyanarra a kazánra kérek előzetes szakvéleményt (előzetes, mert a végén még1x kell fizetni a rohadt pofájuknak az utólagosért is b+), ugyanazon a bekötésen már egyből hiányzik a kémény ellenőrző-tisztító nyílás és a gumitömítés is cserélendő! Ugyanazon a kibaszott kazánon, amin utána a köv 2éves ellenőrzésen megint minden pipa.

Azert ez sulyos hiba.

A bekotes hianya.

Ceget megpoopoltak erte egyszer.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ugyvan.

Aztan jott a nagy csinnadratta, hogy az a lusta IT hibaja, aha, elektromos rendszer vegulis, tehat nem IT hanem muszaki, de a legviccesebb, hogy 2x hivatalosan lett szolva dokumentaltan.

Vezetes nem adott koltsegvetest, igazgato meg eltekintett sajat maga megfenyitesetol.

Szerintem azota is ugyvan... :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ennek semmi köze az IT-hoz. Az IT nem köt be erősáramot sehova. Erősáramot villanyszerelő szerel. Felelőse pedig a cég vezetője. Pont.

Van egy olyan félreértelmezés, hogy az IT-re akarják ezt rálőcsölni, de odafigyelek arra, hogy még csak eszükbe se jusson.

trey @ gépház

Közben elültette a kisördögöt a fejembe a téma. Van itthon egy mini rack (és nem reg!) szekrényem, amiben van 1-2 switch meg néhány kütyü, poe switch ilyesmi. Villanyszerelő rakta be. Van az aljában egy PDU elosztó. És látványosan NEM látok semmilyen extra földelést magáról a szekrényről külön bekötve pl. a falon levő elosztó dugalj védőföldjére.