Ubuntu 20.04 LTS a Microsoft Store-ban

Címkék

Rendszerkövetelmények:

Minimum
Your device must meet all minimum requirements to open this product
OS Windows 10 version 16237.0 or higher
Architecture ARM64,x64
Keyboard Not specified
Mouse Not specifie

 

Recommended
Your device should meet these requirements for the best experience
OS Windows 10 version 16237.0 or higher
Architecture ARM64,x64
Keyboard Integrated Keyboard
Mouse Integrated Mouse

Hozzászólások

Kicsit az az érzésem, hogy ezzel könnyedén érzékelteti a MS a nagyon nem szakmabeliek felé, hogy az Ubuntu (mint csak egy linux) olyan program, amit könnyű feltelepíteni, mint egy Notepadet, vagy akár azt, hogy MS termék, hiszen a Store-jukból elérhező. Emiatt kifejezetten nem örülök, hogy a Store-ban van. Bőven elég, ha az érintettek tudják, hogy van, esetleg a Store-ban valami link lenne csak.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem erről beszéltem, hanem arról, hogy próbáld úgy látni, minta nem értenél hozzá. Tudom, hogy nem könnyű úgy szemlélni, de próbáld csak meg. Valamikor nagyon régről én emlékszem egy kérdésemre: "Jé, Linux alól is lehet internetezni?" Előtte Internetet csak Windows 3.1 alól láttam, és a kezdő oldal is MS volt. Bennem az a kép alakult ki ('94), hogy az Internet MS termék.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Két külön feltevést fogalmaztál meg:

  • A linux könnyen telepíthető
  • A linux MS termék

Ezek közül én a könnyen telepíthetőségre kérdeztem rá; az MS-termékként-álcázódásra azért nem mert annyira abszurd.

Olyan mintha a play store-ból telepítenél valamit, és azt hiszed rá, hogy az google termék.

Elfogadom, hogy benned felmerült akkor az asszociáció, de szerintem ma már sokkal másabb a világ.

Kicsit én sem értem, hogy mi ezzel a baj. Ha letöltöd az eredeti telepítőt és úgy rakod fel az Ubuntut egy üres gépre, akkor annak a lépése sem bonyolultak. Hasonló, mint egy Windows telepítése. Aki pedig expert módra szeretne váltani, ott a lehetőség. Az átlagember nem fog elsőre export módra váltani, aki pedig szeretne, szerintem nem a Store-ból fogja telepíteni.

semmi nem jó? Arra van, hogy még kényelemesebb legyen a Wint használva esetleg linux eszközökkel vagy linux alapú rendszerekkel dolgozni, mivel integrálódik a Windowsba. Tapsolni kellene, ilyen nincs a MacOS-ben. Egyre jobb a Windows. Miért baj ez? 

Windows 10 version 16237.0 or higher
Architecture ARM64

A fentiek szerint az itt látható ARM lapkák közül a 64-es lapkákra felrakható a Windows 10?
     https://www.armbian.com/download/
 

Microsoftnak miért jó, hogy népszerűsíti az egyik legnépszerűbb Linux disztribúciót?

Nem népszerűsiti, csak lehetővé teszi, hogy még azok se telepitsenek windows helyett linuxot a gépükre, akiknek mondjuk fejlesztési célból néha szükségük van linuxos toolokra, mert megkapja a windows-ban is integráltan is.

Én azóta nem kapcsoltam be a debian VM-et a laptopomon mióta van WSL...

A MS ezzel csak nyer.

A Microsoft már _nagyon_ régóta letért a fasiszta, csak az én rendszerem, csak az én office-om, csak az én protokollom világról. A klasszikus Windows/Office dobozolás mellett ma már ők is nagyon nagymértékben szolgálatásokból élnek (azure, office 365, teams, fejlesztői/cloud cuccok, végtelen a lista). Ebben a világban pedig rájöttek hogy sokkal profitábilisabb megteremteni az együttműködést más termékekkel, gyártókkal, mert a világban a heterogén környezetek a nyerők (androd - ios - macos - windows - linux - konzolos OS-ek és még lehetne sorolni). Aki azt játssza, hogy kizárja az ökoszisztémájából a versenytársait, az nagyon gyorsan a kispadon találhatja magát. Emiatt tolják pl. a WSL -t is, mert rájöttek hogy sok fejlesztő szeret konzolon dolgozni Linuxos eszközökkel, de rá lehet őket venni arra, hogy maradjanak Windows -on. Nem félnek pl. az Ubuntut -t is elérhetővé tenni a felületeiken, eszközeiken, mert nagyon jól tudják hogy pont nem ez hiányzik ahhoz, hogy komolyan veszélyeztesse pl. a Windows eladásokat, viszont az ügyfél elégedettséget növelheti irányukba.

Enterprise környezetben - ahonnan a Microsoftnak pénze van - ezek a build tool-ok egyébként sem lokális gépen futnak, innentől a Windows-os ssh klienstől véd meg legfeljebb.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de nem látom a user case-t.

A use case az, hogy a stackoverflow ->CtrlC-CtrlV -> valami IDE -> Build folyamatban ne kelljen linux VM-et csinálni. Ez inkább a home developerek megtartása miatt fontos, mert linux alá előbb készülnek el a jobb minőségű utilok mint windows alá. Most ott tartunk hogy amit lefejlesztenek linuxra, azt portolják win-re is, mert onnan jön az igazi market-share. Ha viszon a devek nagy része teljes linux stacken dolgozna, mert ott jobb a tooling, akkor előbb elvesztik a mindshare-t, utána pedig a piaci részesedést is.

 

Legalábbis nekem ez a véleményem, de nem vagyok teljesen meggyőződve arról hogy ez az igazság is.

Ez lehet user case, de a Microsoft-nak ez nem piac.

Pénz a több tízezer fejlesztőt foglalkoztató cégektől jön, akik a desktop gépre nyomnak Windows 10 Enterprise-t, rendelnek mellé  management eszközöket (Server, System Center) és Office 365-t - ha desktopról beszélünk. Ezek mellé jön a Visual Studio Subscription és Azure, ha érdekelt ezekben a cég. 

Az egész WSL-t inkább egy marketing eszköznek érzem.

Ami nagyobb horderejű a Microsoft-nál, hogy a projektjeiket sorban pakolgatják ki Github.com-ra és egészen aktívak a közönséggel. 

ha ez igy lenne, akkor nem nyomatna a egyetemeneken a ms cuccokat (office, vs, stb). mar ott beindul a "raszoktatas". ha az endzsinor VS-ben henteli a c# kodot, es nem linux alatt notepad++-ban, akkor a nagyceg meg fogja venni a w10 ent-et, melle a management eszkozoket.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Vicc...:

Ubuntu 20.04 LTS (GNU/Linux 4.4.0-19041-Microsoft x86_64)

Nem tudom, hogy igazam van-e, csak azt mondom, hogy nekem valami bűzlik ebben, ha a MS egy linuxot "támogat" az elérhetőséggel. Ha értenék hozzá, átnézném a kódokat ott.

az megvan ugye, hogy a cmd ablakból egy parancs erejéig könnyen áthívhatsz a Linuxodba, pl

wsl grep "regex" *.txt