[KV] "nem okoz immunitast" hoax debunked finally

https://444.hu/2020/04/09/a-lakossag-14-szazaleka-szerzett-immunitast-a-virus-ellen-egy-nemet-telepulesen-ahonnan-a-jarvany-naluk-elindult

A nemet kiindulopont lakossaganak 14%-a immunis.

Kuldenem Frankonak, aki valszeg epp hatalmas elegedettseggel nezi magannyugdijpenztara egyenleget.

Elozmenyek:

https://hup.hu/node/168281

https://hup.hu/comment/2452519#comment-2452519

Hozzászólások

a kérdés mindig az hogy mennyi ideig maradnak meg a vérben az antitestek

ha onnan eltünnek, akkor újra elkaphatod

Én már annak is örülnék, ha a súlyos tüneteket valamelyik meglévő gyógyszerrel/szerekkel nagy hatékonysággal lehetne kezelni, aztán mindenki menjen a dolgára.

Ezek a kijárási megszorítások egyre kevésbé müxenek. Patikánál voltam, emberek csoportosulnak, csevegnek, "falkában" járnak itt vidéken kisvárosban. Ha ezek munkában vagy iskolában lennének, nem lenne most napközben ekkora forgalom. A maszkomat kiröhögik (és nem mert nem ffp3), nem tartják még az egy métert sem, nem igyekeznek engem vagy mást kikerülni. A kertben is trécselnek a lakók. Sajnos nem tudunk mindent bespájzolni, mert nincs hely, vagy épp készleten nincs, ki kell menni az utcára-boltba. De nem hiszem, hogy pl a haverokkal fagyizás vagy a csoportos biciklizés jó ötlet lenne pedig ezt is látni.

" Ezek a kijárási megszorítások egyre kevésbé müxenek. " - Ha megnézed a rendelkezés szövegét, akkor rájössz, hogy miért. Egyszerűen túl sok a megengedő elem benne, és gyakorlatilag nincs a megsértésére vonatkozóan tételes retorzió megadva.
Volt a "kérjük, maradjanak otthon" - nemműködött. Jött a rendelet, amiben nyomatékosították a korábban kérteket, és belekerült egy explicit időbeli korlátozás a vásárlásokra nézve - de a felelősséget rögtön áttolta az üzletekre. Ha lesz következő szint, az ennél szigorúbb, minden tiltva, kivéve... (és itt tételesen felsorolva, hogy milyen ügyben, milyen időintervallumban/beosztásban (név szerint felosztva a lakosságot pl. öt részre h-p-ig terjedő kijárásra) szabad a lakóingatlant elhagyni, plusz ezen szabályozás megsértése esetére tételesen megadott bírságot is kilátásba helyezve.

Röviden: Kérés volt, figyelmeztetéssel nyomatékosított kérés van, a következő a pofánverős szint lehet... Hogy is mondta a legkisebb nagy magyar: koki meg saller...?

Sok sikert hozzá. Egy ember pszihésen nem tud akármeddig parázni. Valamint nem véletlen, hogy elzárással büntetnek. Vége a télnek, itt a jó idő. Rakd ezt össze, az emberek le fogják xarni a tiltásokat, pláne, mivel aki egészséges, annak félnivalója sincs (aki meghalt, annak mindnek volt valami krónikus baja).

" mivel aki egészséges, annak félnivalója sincs " - amilyen magasszintű az egészségtudatosság (nagyjából a szabálykövetéssel van pariban), ezt nem jelenthetiki magáról a lakosság jelentős része. 
Mivel a szabáylkövetés a lesz..ós szinten van, így marad a koki meg a saller, kemény büntik, illetve még keményebb tilalmak - láttunk ilyenre példát Európában is. Ha a szép szó nem használ, akkor tényleg csak a "koki meg a saller" marad.

aki egészséges, annak félnivalója sincs

Egy csomó embert kirúgtak a munkahelyéről, talán a múlt héten volt olyan hír, hogy naponta 4000 embernek szűnik meg Magyarországon az állása, szóval igen, továbbra is igaz, hogy az egészség a legfontosabb, továbbá az is, hogy a pénz nem boldogít, de azért azok az emberek szerintem most nem érzik túl jól magukat, akiknek egyik pillanatról a másikra megszűnt a jövedelmük, de nem fertőződtek meg. Mindenkinek van jelenleg félnivalója, egyelőre összevissza jönnek az ilyen-olyan, sokszor egymásnak ellentmondó hírek, senki nem tud semmi biztosat, pl. ma olvastam, hogy Dél-Koreában azt tapasztalják, hogy már kigyógyult emberek újra a fertőzés jeleit mutatják, az ottani szakértők attól félnek, hogy nem újrafertőződésről van szó, hanem a vírus újraaktivizálódásáról:

https://index.hu/techtud/2020/04/10/koreai_tudosok_szerint_ujra_aktivva…

sztem tudatos manipuláció történik és szándékosan van lebegtetve ez a "nem leszel immunis" dolog (a másik ilyen a "nem gyógyulsz fel belőle teljesen").  Azért van rá szükség mert az emberek (egy része) inkább akkor kapná el a vírust (ha már mindenképpen el kell kapni - úgy néz ki h igen) ameddig vannak még rendelkezésre álló lélegeztető gépek. Egyszerűen az egészséges ember számára a túlélés szempontjából logikusabb minél előbb átesni a fertőzésen, mint bízni a csodában és akkor kerülni kórházba amikor már nem jut mindenkinek gép. Ez az a momentum amikor az egyén és a társadalom többi tagja között érdekellentét alakul ki. Tulképp az egészséges, életerős embereknek meg kéne kapniuk a betegséget. Ameddig fertőzőek addig izolálni kéne őket valahogy a rozogább, betegebb emberektől. Így lehetne elősegíteni a nyájimmunitás kialakulását. 

A Spanyolnátha idején is az volt, h két hulláma volt a fertőzésnek. Az első hullám brutális volt, de második már jóval kevesebb áldozatot szedett, mert akkor már sokan immunisak voltak - illetve akkor már tudták h mit kell csinálni a járvány ellen, milyen intézkedéseket kell meghozni stb.    

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Sorry, de át fogsz - mint az emberek többsége előbb vagy utóbb. Ha szerencsés vagy megúszod enyhe tünetekkel; ha kevésbé de még mindig szerencsés vagy olyankor kapod el, amikor még lesz lélegeztetőgép; egyébként meg egy huzatos kórházi folyosón fogsz elpatkolni kínok kínjával - h mit akarnál sajna keveset számít. Boldog feltámadást!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Én ott tartok, hogy nem a megállítás a fontos hanem a lassú átfertőződés. Megállítani nem lehet mivel valahol mindig felbukkan egy fertőzött. Még Kínában sem. A jelenlegi intézkedések pedig ennek megfelelőnek látszanak.

Persze ha az egészségügy jobb állapotban lenne akkor lehetnének bátrabbak is, de kisvasút van.
A svédekre vagyok kíváncsi.

Az egészségügy összeomlásának elkerülése a cél. A nyájimmunitás kialakítása minden bizonnyal rengeteg hallottat követelne, a fertőzés megállítása pedig lehetetlen és a próbálkozás a jelenleginél is nagyobb gazdasági áldozatot követelne. Szerintem időhúzásra játszik mindenki a két rossz között lavírozva, hátha lesz gyógyszer vagy oltóanyag.

Az oltoanyagot szerintem nem lehet kivarni (tesztek miatt sokaig tart, egeszseges embereken kell tesztelni tobbmindent). Tonkremegy a gazdasag, ha arra varunk. De gyogyszereket most konnyu tesztelni, arra van esely szerintem. Pl. ha mar egy olyan gyogyszer lenne, hogy az immunsejtek ne egyek meg az egeszseges tudosejteket, az sokat segitene.

Az kb akkor lenne lehetséges ha a svédeket az aktív vírussal oltanák. :)

A 8.400 regisztrált fertőzött helyett szerintem nagyon maximum 100.000 lehet a valós szám, de még az is nagyon messze a kb 8.000.000 immunis embertől akik kellenének a nyájimmunitáshoz.

Ne beszéljünk már szamárságokat. Google Immunological memory

Az oltások után sincsenek folyamatosan az összes eddigi kórokozóra specifikus ellenanyagok a vérben, különben jó hamar kimerülnének a B sejt klónjaink. Azért tartjuk a memóriasejteket.

Csaba

https://hup.hu/comment/2466305#comment-2466305

Egyebkent lassan szolhatnatok a vakcinak fejlesztoinek is, es megkerdezhetnetek, hogy ezt a cikket lattak-e mar. Ugyanis ha a tenyleges virus nem serkenti az immunrendszert antitest gyartasra, akkor biztos, hogy legyengitett valtozatot is kar csinalni. Honapok ota ra kellett volna erre jonniuk.

Hasznaljatok mar az eszeteket.

(aki a Dengue-lazzal jon, ott pont az a baj, hogy veszelyesebb masik mutaciot elkapni, mert a mar meglevo antitest az elso mutaciora lett "memorizalva", es az okozza a bajt)

Ne haragudj, de a "repulon nem terjed" WHO-t en mar nagyon reg nem tudom komolyan venni.

Csak nezd meg az osszes idei publikaciojukat. Mindent csak felteteleznek. Ingyenes gyakornokokkal dolgoztatnak, mikozben felulrol kilopjak a penzt.

Ez mar nem az a WHO ami meg tudta allitani a TBC-t, szamarkohogest, stb-t.

Akkor tessék, NON-WHO vélemény az immunitásról: https://www.theguardian.com/world/2020/jul/12/immunity-to-covid-19-could-be-lost-in-months-uk-study-suggests (3 hónap múlva több, mint 4/5 nem immunis azok közül, aki átesett a betegségen, és immunis volt egy ideig)

Ha mar Guardian, volt ott egy virologus cikke, aki megemlitette ezt a kutatast is, de azt is, hogy egy masik kutatas szerint ismeretlen modon gyozi le az emberek egy resze, de valahogy az immunsejtek ugy tunik emlekeznek. Egy virologus allitotta, hogy tenyleg nem tudjuk mennyire okoz immunitast.

Ez magyarazat lehet arra is, miert hianyzik tobbekbol mar adott idoben is az adott antitest.

Update: megtalaltam:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/jun/25/viral-immunologist-antibody-tests-covid-19-immuity-coronavirus

"Can you develop a T cell response without developing antibodies? That seems to be a possibility: a small study of patients and their families shows that an unexpected six out of eight family members who caught the virus at home had T cell responses but no detectable antibodies."

Szerkesztve: 2020. 04. 10., p – 10:43

És ahhoz a legutóbbi felismeréshez mit szóltatok, hogy a vírus a hemoglobint szedi szét, és végül az így keletkező vasionok mérgezik meg a szervezetet és okozzák a gazdatest halálát, persze a sejtek "fulladása" mellett, mivel nincs aki a széndioxid / oxigén cserét végrehajthatná? - Jó mi, hogy ehhez már egymillió fertőzött és 70 ezer haláleset kellett??? - Ja és persze az, hogy a lélegeztetés mellett a vírus kap elég időt a végkifejlet nyugodt, akadálytalan "kialakításához", - ha ez igaz.

Megkerestem az eredeti tudományos cikket, elolvastam. Fontos tudni, hogy a cikkben semmilyen kísérletes bizonyíték nincs erre a mechanizmusra, szerkezeti modellezéssel és dokkolásos számításokkal hozták ki, hogy a vírus bizonyos fehérjéi jól kapcsolódhatnak a hemoglobin fehérje részéhez. Ez az a kutatási eredmény, amire az összes további következtetés föl van fűzve. Vettem részt hasonló projektben, ahol egy másik molekuláris mechanizmust modelleztünk, fontos tudni, hogy ettől a lépéstől (számítógépes szerkezeti modellezés és dokkolás) addig, hogy ezt a mechanizmust tudományosan megalapozottnak tekintsük, egy nagy vagon kísérletes munka kell, hogy legyen. Addig ez a cikk nem több, mint hipotézis fölvetés, egy az aktuálisan keringő ezer másik közül. 

Amíg a laboros kísérleteket le nem játsszák ennek a hipotézisnek a teszteléséhez, addig pontosan annak kell kezelni ezt a dolgot ami: egy ötlet, hogy mi is a pontos killer mechanizmus. Nem látom, hogy ez igazából miért lenne érdekes a gyakorlat szempontjából, mert mire ebből bármi gyakorlati lesz (ha meg nem cáfolódik a négykilences százalék többi ilyenhez hasonlóan), addigra már öt járvánnyal odébb fogunk járni. 

Csaba

Például adnak vért a betegnek minden mindegy alapon. 

A csapat a Covid-19 en átesettek vérét kapja 

B csapat meg csak simán vért

C csapat meg meghal. 

A véradás (plazmát se) kell bonyolult engedélyeztetésen átfuttatni. 

A börtönből "szabadon engedni" pár szállodányi elitlétett, lölő ill Tiborc hotelekbe elrakni (úgy sem dőlhet be) megfertőzni (önkéntes alapon), akár az asszony is mehet mellé, meg is van oldva az önkéntes véradás. 

Engem az fogott meg, hogy a MI, amikor a betegség kimenetelére futtattak rajta szimulációt, akkor alapként azt a módszert választotta, amire a kínai kutatók feltételezése is épült. (és tőlük függetlenül választotta ezt az utat!) - Egyébként én is megkerestem mindkét dokumentumot, de a videóban a "doki" elég jól értelmezte, hogy "egyszerű aggyal" is könnyen felfogható legyen.. :) - - Sajnos, ha kapcsolódhat, akkor fog is..!  - de hát erre biztosan lehetne tesztelni, valamilyen módon. (Biztosan rá is "zúdultak" sokan, kíváncsi leszek mi lesz vele.)

"miért lenne érdekes a gyakorlat szempontjából" - szerintem azért, mert ha ez így működik, akkor a lélegeztetőgéppel csak petricsészének használjuk az emberi testeket, ideális és zavartalan körülményeket teremtve hetekre a vírus számára a horrorisztikus "munkájának" elvégzéséhez, esetleg további fertőzésekhez, terjedéséhez.

Köszi, ez informatív. - Itt van egy interjú a new york-i doktorral, ami megalapozhatja a kínai cikkben közölteket...!

https://www.medscape.com/viewarticle/928156  -  Azért is érdekel, mert az egyik gyermekem éjjel-nappal küzd a sürgősségi ellátásban a betegekkel, a jelenlegi, az akadémikusan "kőbevésett" protokollok alapján. - Jelenleg nincs ideje ilyeneket keresgélni, (még aludni sem nagyon!) - átküldöm neki az információkat, hátha (esetleg, ahogyan ismerem, alvás helyett...!) még elolvassa, gondolkodik rajta egy kicsit.

A Fudan Egyetem Sanghajban 175, koronavírus fertőzésből meggyógyult, a helyi kórházból kikerült, enyhébb tüneteket észlelő pácienstől vett vérmintát, és meghatározták a benne lévő antitestek koncentrációját. Meglepetésre mintegy 30 százaléknál sokkal alacsonyabb volt az érték, mint azt várták, 10 páciensnél pedig kimutathatatlanul alacsony volt a koncentráció.

https://g7.hu/vilag/20200413/kinai-kutatas-mutatja-hogy-a-jarvany-tetopontja-utani-de-oltas-elotti-idoszak-is-nehez-lesz/

Ezalapjan nem 14 hanem 15-19% ment at abban a nemet varosban rajta.

De biztos, hogy mindenki pont ugyanazzal az antigennel gyozi le? Es hogy azt mindig termelni kell?

Amugy szemely szerint en a "tudovedo gyogyszer" kutatasanak iranyaba mennek el. Az nem csak a koronat oldana meg, es most van kiken tesztelni.

Jean-François Delfraissy (head of french government’s Covid-19 scientific council):

"This virus is really special. We realized that the lifespan of protective antibodies against Covid-19 is very short. And we are seeing more and more cases of recurrence in people who have already had a first infection."
So no one is really protected against coronavirus, not even who has already fallen ill?
"It seems so. That's why our committee no longer recommends an immune license, a kind of pass for those who have had a first infection."

https://www.repubblica.it/cronaca/2020/04/12/news/coronavirus_infettivologo_macron-253823225/

Ezért fontos, hogy kész legyen az oltás - ami nem élő oltóanyagos lesz, mert gondolni kell a csökkent, vagy éppen túlműködő immunrendszerűekre is. Ez lenne az első olyan vakcina, amit koronavírus ellen gyártanak, és ez új fejezetet nyithat az oltások fejlesztésében.

Kb. 2 tucatnyi oltóanyagot fejlesztenek, némelyiknél már elkezdődtek a klinikai tesztek is. Bármelyik fog elsőként elkészülni, elkezdik vele beoltani, akit csak lehet. Akinek immunrendszeri zavara van, azt is védeni fogja a nyájimmunitás egy bizonyos szint után.

En meg nem ertem miert eroltetik a vedooltas vonalat - a tuneteket sokkal "egyszerubb" lenne "artalmatlanitani", es tunetre hato gyogyszereket sokkal konnyebb tesztelni.

Raadasul ha a tunetekre megyunk ra, mas leguti panaszokra is talalnank hatekony megoldast. (Jelenleg a leghatekonyabb kohoges gyogyszer a morfium - van boven elmaradas, mert eddig nem vitt ra a szukseg a normalis kutatasra).

Mert sokféle tünet van. Nem csak a tüdőre megy rá, hanem szívre, májra, agyra, és még ki tudja, hogy mire. Mindegyikre külön-külön fejleszteni gyógyszert nem olcsó és nem is lesz meg egyhamar, illetve lehet hogy nem is lehetséges. Sokkal olcsóbb a vírust magát megfogni a fertőzés elején.

Igy keszul az urban legend.

A sziv, maj es vese problemak mar a tudogyulladas szovodmenyei. Nem a virus tamadja meg azokat a szerveket, a virus csak a tudoket, meg ugy tunik, hogy a T sejteket tamadja.

A sziv, maj es vese attol megy tonkre, hogy a tudoben olyan belso seb jon letre, amibol akar meg vermergezes is lehet. Ehhez jon hozza, hogy a ver szallotofunkcioja is elegge leterheltte valik mar korabban (nincs eleg szallithato oxigen, ami elso korben az agyra karos amugy).

Nem feltétlen:

The results indicate that ACE2 highly expresses in renal tubular cells, Leydig cells and cells in seminiferous ducts in testis. Therefore, virus might directly bind to such ACE2 positive cells and damage the kidney and testicular tissue of patients.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.12.20022418v1

"may", "might", "it seems so", "I'm not sure we should recommend"

Egy elmeny amikor hozod a scare mongering forrasaidat. ;)

Amugy szerintem egy rakas virust ki lehet mutatni pl. vizeletbol, mikozben nem veszelyezteti a vese/hugycso/hugyholyag mukodeset. 

Persze nem kizarhato, hogy direktben tamadja a veset. Csak azert ne higgy mar el mindent elsore csak mert kelloen negativ "maybe".

A "nem okoz immunitast" meg egy olyan allitas, amit nem "40% eseten kevesebb", hanem "90%+ eseten semmit nem talaltunk" modon kene bizonyitani.

Én nem hiszem el, de "urban legendnek" hívni ugyanennyire távol állhat a valóságtól.

"may", "might", "it seems so" szavak a legtöbb kutatásban szerepelnek, mivel abszolút igazságot nem állíthat senki, minden csak az ő szempontjukból levont következtetéseket tálalják.

Ertem. De a "nem okoz immunitast" egy nagyon eros allitas, nem kene azzal teleszarni a mediat, amig nem biztos legalabb 99%-ra, mert addig netto panikkeltes.

Vannak olyan mediumok, akik csak azert terjesztik a felkesz kutatasi eredmenyeket az immunitasrol, hogy rossz szinben tuntessenek fel egy (amugy szinten bizonyitek nelkul) nyajimmunitast vizionalo politikust. Eredmeny: egy rakas ember azt hiszi, hogy majd 3x kerul ugyanamiatt a virus miatt lelegeztetogepre. Ne mondd, hogy ez normalis.

Ahogy a másik véglet is.

Nem csak az tünteti fel rossz színben a nyájimmunitást vizionáló politikust. Felsorolnád a nyájimmunitást vizionáló politikusok cselekedetteit amelyek megvalósították az idősek védelmét különös tekintettel az idősotthonok elszigetelésére. (vízió volt cselekvés nem)

"rakas ember azt hiszi, hogy majd 3x kerul ugyanamiatt a virus miatt lelegeztetogepre." erre egy pár példa nem ártana. 

Nem tudni az immunitás milyen lesz, egy életre,  két évre, fél évre, vagy csak részleges újra elkapod de jóval enyhébb tünetek.

Hogy mutálódik a vírus. Koronavírus: pöröly és tánc Nyájimmunitás és a vírus mutációja

"Bár nem ez az egy faktor fontos a mutációs folyamatban, de az biztos, hogy a vírusnak akkor van a legnagyobb esélye mutálódni, ha több millió lehetősége van erre. És pontosan ezt hozná számára az enyhítő stratégia: több százmillió fertőzött gazdatestet."

Szóval a nyajimmunitast vizionalo politikus rengeteg lehetőséget biztosít a vírusnak mutálódni. Miközben arra fogad (All in), hogy nem fog mutálódni. 

Eddig nem a nyajimmunitast vizionalo politikusok állnak nyersére. Hanem akik a rosszabb eshetőségre készültek az kevesebb halottat és rövidebb lezárást eredményez, eddig. 

Nem kivanom cafolni vagy tagadni az altalad leirtakat.

De ezen allitasok mellett szerintem tovabbra is elfer: hulyeseg volt a medianak elhitetnie atlagemberek 20-30%-aval, hogy "nem okoz immunitast" (nem "nem valoszinu, hogy immunitast okoz", "ugy tunik, nem okoz immunitast", hanem "nem okoz immunitast" - igy, tenykent terjesztve)

Az ujsagirok felelotlenul erre a kovetkeztetesre jutni engedo cikkcimeket adtak ezzel brutalis karokat okozva. Akik enelkul is feltek azok enelkul se mentek volna el otthonrol. Akik eddig mas altal nem gyozodtek meg, azok ezutan is szkeptikusok lesznek, sot, ha utananeznek hogy mire alapozzak, hogy "nem okoz immunitast", meg szkeptikusabbak.

Aztan megintcsak nem kenyelmes egymasnak ellentmondo orvosokat hallgatni: egyik szerint ugy tunik van, masik figyelmeztet, hogy ugy tunik nincs (ertsd, hibas strategia szerinte antitestes tesztekre bizni a kovetkezo lepest)

A felelotlen media a bajom. Semmi mas. En se allitom, hogy "okoz immunitast", csak az eddig latottak alapjan ugy latom, hogy "nagyobb esellyel okoz a tobbsegben", sot, logikusnak tuno esetleges magyarazatom is volt a kivetelekre (keves megmarado T limfocita + aranylag gyors ujrafertozes)

"Az ujsagirok felelotlenul erre a kovetkeztetesre jutni engedo cikkcimeket adtak ezzel brutalis karokat okozva." milyen kárt? (mindig teszed az erős kijelentéseket azt alátámasztás meg soha)

A media van választék mindenki azt olvas amit akar élhetsz akár véleménybuborékban is. (mindenki nyilván a falusi alkesz az mindegy)

Az állami kommunikációval viszont van baj. 

"nagyobb esellyel okoz a tobbsegben"

Kiszámolnád ha 7 milló ember kell a nyájimmunitást eléréshez. De csak a "nagyobb esellyel okoz a tobbsegben" legyen 60% akiben kialakul akkor mennyi embernek kell átesnie a sars-cov-2 a nyájimmunitást eléréshez?

Fotelszakertes az, hogy visszakeresem a szovegtorzsben emlitett forrast es rajovok, hogy szo se volt arrol, amit a CIKKCIM allitott? Aztan meg latom hogy milyen sokan TENYkent kezelik azt, amit a CIKKCIM allitott?

Fotelszakertes, hogy meg az orvos ismerosok kozul is ketto full szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy "nem okoz immunitast", egy harmadik meg "elhitte a cikkcimnek" es "nullhipoteziskent kezelte", aztan erre rajott?

De nezzuk meg hogy oregednek a hozzaszolasaim. 

Itt egy jó összefoglaló cikk, hogy mennyi minden bajt okozhat a vírus: https://www.sciencemag.org/news/2020/04/how-does-coronavirus-kill-clini…

Kicsit visszavehetnél már a fotel-szakértői magabiztosságodból. Az a helyzet, hogy mindenki a sötétben tapogatózik, kis számú esetből próbálnak mondani valamit az orvosok/kutatók. Néha bejön, néha nem. Lehet egészen máshogy öl a vírus, mint eddig sejtették, pl. a fenti cikk a vérrögök szerepére hívta fel a figyelmet.

Antivirális szerek szintjén nem a tüneti kezelésre mennek szintén, hanem a vírust célozzák mikrobiológiai szinten, pl az S protein "lefoglalásával", hogy ne tudjon csatlakozni az emberi sejthez, de még sok más egyéb módszer is terítéken van, az újrahasznosított szereknek is ezeket a tulajdonságait nézik.
Ez a gyógyszerfejlesztés jövője, ahol molekuláris szinten, célzott szerkesztéssel tudnak dolgozni. Ezért fontosak a virtuális modellezések, szimulációk, annak az eredményeit tudják kivinni in vitro környezetbe.

A WHO ingyen dolgozo gyakornokai mar rengeteg baromsagot osszehordtak iden.

Kiadtak a BCG oltasrol is egy olyan allitas tagadasat, amit amugy senki nem allitott.

Kiadtak az alkoholrol egy rakas allitast forrasok es bizonyitekok nelkul.

Azt se tudjak milyen rendezvenyen vannak.

Ez mar nem az a WHO, amelyik senior tudosok es senior orvosok tudasanak segitsegevel kotelezove tett vedooltasokkal legyozte a gyermekbenulast es a szamarkohogest. Ez mar egy ingyenes gyakornokokkal dolgoztato hulladekszervezet, ahol kenyelmes emberek kilopjak felul az allamok altal befizetett sok penzt, es ez senkit nem erdekel, mert a WHO "vezetesenek" nincs ellenzeke, kihivoja.

Egyebkent a "nincs bizonyitek, hogy nem lehetne ujrafertozodni" allitas sem eleg eros. Kompatibilis azzal, hogy szerintem 30% alatt van az ujrafertozodes lehetosegenek az eselye (ebbe mar az "elbujo" es a mutalodott virust is belevettem)

Szerkesztve: 2020. 04. 26., v – 09:39

"Scientists hail game-changing immunity test: Oxford scientists develop accurate antibody kits that work in 20 minutes and could be producing one million a week by June as Boris Johnson returns to work tomorrow"

Kozben kiderult, hogy miert allitottak az angolok, hogy nem mukodik a kinaiak antitestes tesztje. Mert majdnem kesz volt a sajatjuk:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8257233/Government-orders-50million-game-changing-immunity-tests.html

Ez egy post-facts world ahol a tul sok informacio miatt az nyer, aki tobbet tud fizetni a medianak.

Business > science facts

En is ugy sejtettem, hogy Magyarorszag messze all a nyajimmunitas fogalmatol.

a Nyugat viszont szerintem nagyot hibazik (foleg UK), ha nem teszteli le surgosen egy antitestes teszttel tomegkozlekedes-alapu nagyvarosainak nagyreszet.

(Egyebkent a magyar peldat tekintve az a 0.6%-os becsles az 425 halottra 60 000 immunist takarna. Nem sok, az teny)

Finnek csinálják, pont ma közölték az eredményeket. 1100 tünetmentes embert teszteltek április során, ebből csak 25 lett pozitív. Ez alapján úgy becsülik, hogy eddig a finn népesség 2,5%a esett át a fertőzésen, ez kb 137000 ember. Ebből 270 halt meg eddig, így a fertőzöttek halálozási rizikója 0,17%, ami pont ott van, ahol a szezonális influenza. 

Csaba

Nálunk a mostani adatok alapján:

 - 2 / 8276, 0.022% fertőzöttség = 2150 fertőzött

 - 430 halott (+ 45-en lélegeztető gépen)

 - Vagyis: 20% halálozás

Update:

A 24.hu -n van külön szám az antitest eredményekre, ez alapján:

 - 9 / 1524, 0.59% fertőzöttség = 57 714 fertőzött

 - 430 halott

 - 0.7% halálozás

Az első számolás semmilyen szempontból nem áll, a 2 pozitív PCR teszt a mintavétel időpontjában aktív fertőzések számát mutatja, azzal gyakorlatilag semmire se mész.

A második már jobb, de ott meg nem a mostani 430 halálozással kell számolni, hanem a mintavételezés időpontjában érvényes adattal (a mintavétel időpontját meg sajnos sehol nem találtam meg, csak azt, hogy május 1 után). Szóval kb 0.5%-0.6% Magyrországon az IFR, ami nagyságrendben ott van, ahol a finn adat, illetve tegnap olvasta, hogy Szlovéniában 0.25%-ot mértek, ami szintén kb ott van.

Kicsit látni kell, hogy nincs egységes metódus például arra, hogy ki van benne a korona halottak csoportban. (Plusz egy csomó helyen nem is közlik a pontos kategorizálási metódust, szóval még azt se lehet tudni, hogy adott ország halottainak száma lefelé vagy fölfelé torzított.) Ezért országok között nem teljesn összehasolíthatóak. 

Továbbá a pozitív minták száma nagyon alacsony, 2 illetve 9 pozitív mintából generalizálni nagyon durva mérési hibákat ad ha csak simán fölszorozzuk az arányokat. Szerintem még a finn 25 pozitív minta is túl kicsi rendes statisztikához, de ezek a számok legalább vannak, ezekből el lehet indulni.

Csaba

A második már jobb, de ott meg nem a mostani 430 halálozással kell számolni, hanem a mintavételezés időpontjában érvényes adatt

Ebben nem vagyok biztos, mert ez egy hosszú lefolyású betegség (átlagosan a betegség 19. napján halnap meg), így bele kell számítani azokat is, akik a mintavétel pillanatában betegek és később meghalnak. Mivel a mintatvétel folyamatos, ez nem lehetséges.

a mintavétel időpontját meg sajnos sehol nem találtam meg, csak azt, hogy május 1 után

ez folyamatosan zajlik, összesen 15ezer embert fognak tesztelni. (mondjuk azt nem értem, hogy miért van több pcr teszt eredmény, mint antitest)

> Szóval kb 0.5%-0.6% Magyrországon az IFR, ami nagyságrendben ott van, ahol a finn adat

A 0,17% vs 0,7% jelentős eltérés.

> Szóval kb 0.5%-0.6% Magyrországon az IFR, ami nagyságrendben ott van, ahol a finn adat

A 0,17% vs 0,7% jelentős eltérés.

Az azonos nagyságrend statisztikában azt jelenti, hogy kevesebb mint 10x az eltérés közöttük. Az hogy a 0,17 vs 0,7% eltérés jelentős e az véleményes, de tedd hozzá, hogy februárban 3%-ról indult a becslés. Ahhoz képest ez a két szám a majdnem mindegy kategória.

Plusz ezt az eltérést simán magyarázza a fent említett procedurális eljárás, hogy kik kerülnek be a korona halott kategóriában. Van arról infó, hogy Magyarországon kiket számítanak be? (Gyanítom, hogy tágabb a kör, mint Finnországban, de pontos infóm nincs.)

Hogy érthető legyen: van ország, aki csak azt rakja be koronahalottnak, aki bizonyíthatóan a korona vírusfertőzés miatt hal meg. Ezzel szemben vannak, ahol azok számolódnak ide, akiket előbb pozitívra teszteltek, és aztán meghaltak. (Erősen torzít itt a tesztelések nem reprezentatív volta.) Harmadik metódus, hogy minden kórházban meghaltat letesztelnek, és akiben jelen van a korona, az ide számolódik. (Ide ugye nem számolódnak a nem kórházban meghaltak. Figyelem, ebben a verzióban benne lesz az agyműtét közben meghalt vagy a közlekedési baleset után a kórházban meghalt is, ha utána koronára pozitívan tesztelődik.) Mindhárom gyakorlat alkalmazásban van egyes országokban.

Kis színes, hogy az egyik német virológus nyilatkozta, hogy a tüdőgyulladásban eblhunytak 20%-ában midig kimutatható valamelyik koronavírus törzs, pár évvel ezelőtt volt egy ilyen tanulmány. Ez azért érdekesen színezi a halálozási statisztikákat.

Másik kis színes, hogy minap olvastam, hogy kijöttek a finn halálozási statisztikák, asszondja, hogy 2010 óta nem haltak meg ilyen kevesen Finnországban április hónapban. A következtetést mindenki vonja le maga.

Csaba

Az hogy a 0,17 vs 0,7% eltérés jelentős e az véleményes, de tedd hozzá, hogy februárban 3%-ról indult a becslés. Ahhoz képest ez a két szám a majdnem mindegy kategória.

Ezek a megerősített esetek, a valós szám ennél magasabb, de a 3% valóban valószínűtlen.

More than 27,000 New Yorkers have died since March 11 — 20,900 more than would be expected over this period and thousands more than have been captured by official coronavirus death statistics.

As of Sunday, the city had attributed 16,673 deaths to coronavirus, either because people had tested positive for the virus, or because the circumstances of their death meant that city health officials believed the virus to be the most likely cause of death.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/27/upshot/coronavirus-death…

> Van arról infó, hogy Magyarországon kiket számítanak be? (Gyanítom, hogy tágabb a kör, mint Finnországban, de pontos infóm nincs.)

Akik bekerülnek a kórházba koronavírus gyanúval (=koronás tüneteket mutatnak), majd meghalnak. Random embereket/halottakat nem tesztelnek.

A wuhani szamokbol lehet tippelni: ket honapos kesessel hozzaadtak meg az addigi halottak szamahoz egy 30%-nyit, akik otthon haltak meg koronaban, mert nem jutottak el egy korhazig.

Szerintem ezzel felallithatunk egy olyan nullhipotezist, hogy Europaban >99% esellyel <50% az, aki koronaban halt meg, es sosem talalkozott se teszttel, se korhazzal, se gyanakodo halottkemmel, ezert hianyzo halott a statisztikabol.

Viszont ennel sokkal nagyobb hianyossag lehet a tunetmentes teszteletlenek eseteben. Kina a tunetmenteseket nem is szamolta bele a hivatalos statisztikaba.

Mindent egybeveve is <1%-nak tunik a vegeredmeny.

De szemely szerint en nem csak halottat szamitanek, hanem olyan aldozatot is, aki maradando karosodast szenvedett (tudoroncsolodas, agykarosodas oxigenhiany miatt, hangszalserules a lelegeztetogep beuzemelesekor, stb.).

En ezt a halott + maradando serulest szenvedot 3%-ra tippelem, es mindenkeppen 1% ala nyugdijkorhatart el nem erok eseteben.

mondjuk azt nem értem, hogy miért van több pcr teszt eredmény, mint antitest

Mert PCR-ből a legegyszerűbb molekuláris biológia labor is megcsinál pár tucatot naponta nagyon olcsón, az antitest teszt meg drágább is, és munkaigényes. Itt a finneknél békeidőben négy labor csinál antitestes tesztet, békeidőben pár tucat per nap a kapacitás. (Most persze ráfeküdtek, hogy tudjanak többet.) PCRből simán lehet csinálni ezerszámra per nap tesztet, ott inkább a logisztika lesz a szűk keresztmetszet.

Csaba

Itt pontosabban leírják, hogy pcr és antitest tesztet is végeznek:

A mintavétel kétféle módszerrel történik: a PCR-tesztekhez orr- és garatmintát vesznek, és van vérvétel is, ami arra ad lehetőséget, hogy a későbbiekben vérsavóból kvantitatív méréseket végezzenek az antitestek és az immunitás kimutatására. A vizsgálatban résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek.

https://24.hu/belfold/2020/05/12/merkely-bela-orszagos-teszteles-poziti…

"Csak fel evig letezik az antitest?"

Elkepzelheto, de mint a fentebb linkelt Guardianos cikk is mutatja, ugy nez ki, hogy a T sejtek tovabb emlekeznek a "legyozes modjara". Talan erre is lesz tesztunk hamarosan:

https://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-53764640

Világszerte a második hullám sűrűjében vagyunk, és világszerte van másodszori megbetegedés. Itthon is.

Erdekes.

Ket kerdesem azert van tovabbra is:

1. Baranyhimlo eseten is van nehany kiveteles alany, akinek sikerult ketszer megkapnia. Van valami becslesunk, hogy Covidnal ez mennyire gyakori?

2. Ha gyakori lenne a masodik megbetegedes, miert szamitunk arra, hogy a vedooltas barmit is fog segiteni? Ugy, hogy par hettel ezelottig mar emberjogi okokbol is kb. egyedul Kinaban volt arra esely, hogy magan az emberen teszteljek a virus es az oltas emberi testben valo talalkozasanak hatekonysagat?

(Egyebkent egyedul a Nevadai esetrol tudok, ahol biztosan nem false positive teszt volt a dologban, sot, levezettek, hogy ket kulon strain, es ket rosszullet is volt - a magyar pelda tekinteteben Cili neni meg felre is erthetett valamit)

Egy "meglepo" dolog azert van: hogy ilyen sokan gondoljak, hogy sikerulni fog a vedooltas projekt tartosan.

Leginkabb a szovodmenyek kialakulasat gatolo gyogyszereket kene ilyen eroforrasokkal fejleszteni - csak az kisebb piac, kisebb varhato bevetel, pedig jobb eselye van eleteket menteni.

(Egyebkent en ugy tudom, hogy pont a rhinovirus okozta megfazasok azok, amik nagyon gyorsan mutalodnak. Ha a koronavirusok megsem mutalodnak annyira gyorsan immunvalasz-inkompatibilis modon, akkor ervenytelen ez a kommentem)

"Leginkabb a szovodmenyek kialakulasat gatolo gyogyszereket kene ilyen eroforrasokkal fejleszteni" - hogy a következményt elhárítani/csökkenteni vagy eseményt megelőzni a fontosabb, az jó kérdés - szerintem mindkettő fontos, de az egészséges állapot megőrzésében a megelőzés vagy a fertőzés megtörténte után a vírus kiiktatása hasznosabb lehet, pláne úgy, hogy a szövődmények, illetve a fertőzés folyományaként bekövetkező károsodások igen széles spektrumban vannak jelen a betegeknél.

Akkor egyertelmubb leszek: olyan gyogyszerekre gondoltam, amik egy pozitiv fertozottnel meggatoljak/megforditjak a tudo vizesedeset, verrogkepzodest, es meg par dolgot. Meg ha mar ennyire nyomas alatt vagyunk, vegre kitalalhatnanak vegre a tudosaink a surgosseg neveben egy morfinnal hatekonyabb es kevesbe durva mellekhatasokkal rendelkezo kohogesgyogyszert.

Es a velemenyem nepszerutlen resze: minel nagyobb nyomas alatt van az egeszsegugy, annal inkabb megoldasok es nem felelosok es jogi korulmenyek keresese lesz a szempont. Marciusban hirtelen mindnenhol elfogadtak a PCR tesztet, mert surgos volt. Azota valahogy minden uj tesztelesi technologiarol kiderul, hogy az allam bacsinak rossz otlet lenne akkreditalnia.