Új trendet jelezhet az Apple leminősítése

"Gyakorlatilag leminősítette az Apple-t a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs pénteken. A szervezet elemzése alapján hiába áll helyre a koronavírus világjárvány elvonulása után a termelés, az azt követő, elhúzódó válság nyomot hagy majd az olyan, az utóbbi években töretlenül fejlődő cégeken is, mint az Apple.

Nem múlik el nyomtalanul a koronavírus világjárvány az olyan, pénzügyi szempontból sziklaszilárdnak, szinte megingathatatlan növekedést produkáló technológiai cégek számára, mint amilyen az Apple - figyelmeztetett pénteken a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs. A cég várakozásai szerint az idei második negyedévben 36%-kal kevesebb iPhone fogyhat, mint egy évvel korábban, a vállalat ezzel párhuzamosan eladási minősítést adott az Apple papírjainak."

https://www.hwsw.hu/hirek/61675/apple-goldman-sachs-iphone-forgalom-reszveny-eladas-.html

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 22., sze – 10:46

Nincs itt semmi latnivalo :)

AAPL YTD -8.6%
GOOGL YTD -9.5%
...
SPX YTD -15.3% (<--s&p 500)
...
GS YTD -24.4% (<-- goldman sachs)

szerk: YTD = YTD return refers to the amount of profit made by an investment since the first day of the current year

Számomra kissé felemás ez a folytatás. Rendben, az aktuális csúcsmodell elektronikája az aktuális kifutó modell házábn, nagyjából ez stimmel SE esetén. Gyártási költség/teljesítmény viszonylatban ez rendben is van. Azonban aki igazán kis telefont szeretne, az új SE már - legalábbis hordozásra - nagy (majdnem akkora külső méretei vannak, mint az X/XS/11Pro-nak), cserébe várhatóan alig lesz jobb üzemideje - ha egyáltalán jobb lesz -, mint a régi SE-nek. Tény, ha főként telefonálás a cél, akkor az SE vígan elmegy egy napot, ha nem lógsz rajta állandóan, viszont az új SE már kissé csábít arra, hogy másra is használd - nagyobb képernyő. De ez egy dolog, attól még ez az SE nem egy rossz készülék, gondolkodom is abban, hogy ha a régi SE elfárad (a feleségem használja most), akkor erre le lehet cserélni, marad a már megszokott IOS és újabb öt évre meg van oldva a telefon.

Az Apple kicsit ott szúrta el, hogy hagyta szanaszét lebegni a pletykákat, így évek óta ment a találgatás, hogy lesz-e új SE vagy sem, sok SE felhasználó ezt megunta, és váltott más készülékre. Négy év a jelenlegi világban kicsit hosszú ciklus a modellek közt. Persze ha bejelentette volna akár két éve, hogy folytatja az SE vonalat, akkor többen várták volna meg. Viszont ha továbbvisszük ezeket, akkor vajon majd a következő SE (ha lesz) négy év múlva megkapja az X/XS házat az akkori aktuális csúcstelefon elektronikájával?

Az biztos hogy drágább, de ezt most úgy írom le mint aki inkább az Android felé húz: az iphone se épp most 4 éves, és még mindig kapja a major OS upgradeket, vélhetően pedig további évekig a security -t is kapni fogja. Ezt még az Android One -os versenytársai sem tudják letenni az asztalra.

A kommentem pont arrol szol, hogy kb. kit erdekel, mit minosit a Goldman. Ha meg nem lattad, hazi feladat megnezni a Big Short cimu filmet, de legalabbis azt a max brutto 5 percet, amikor bemennek a minosito ceghez megkerdezni, mi alapjan minositettek a CDS-eket.

A BI cikket idehozni meg kulon vicces, tavaly majus 9-en azt mondtak az Apple-re, hogy sell, az akkorihoz kepest +37%-ban van, de COVID elott volt +60% is. Ez konkretan tobb, mint a vetelre javasolt Amazon. Ilyeneket tippelni a nagymuterom is tud: tech cegek buy, olajcegek egy trade war arnyekaban sell.

"A kommentem pont arrol szol, hogy kb. kit erdekel, mit minosit a Goldman."

A cikk viszont arról ahova kommenteltél, hogy a Goldman leminősítette az Applet. 

Nem is Magyarországon lennénk ha a rajongók első reakciója nem az lenne, hogy hülye a Goldman. :)

Ha már magánvélemények viszik a vitát szerintem, a Kínában gyártott fizikai termékeitől függő Apple nagyobb kockázatot jelent, mint a sok lábon álló Amazon, jelentős bevételt hozó szolgáltatásaival. Nekik is vannak fizikailag megfogható termékeik de azok jelentősége az Amazon számára lényegesen kisebb. 

Nem is Magyarországon lennénk ha a rajongók első reakciója nem az lenne, hogy hülye a Goldman. :)

Szerintem nem mondtam ilyet, a GS-nel nagyon okos emberek dolgoznak. (Nem szarkazmus.) Ha megnezed a filmet, amit ajanlottam, te is latod majd, hogy mennyire.

a Kínában gyártott fizikai termékeitől függő Apple nagyobb kockázatot jelent, mint a sok lábon álló Amazon, jelentős bevételt hozó szolgáltatásaival

Ez igaz, bar nem hiszem, hogy a kb. vegtelen cash tartalekkal rendelkezo Apple-t a foldhoz vagna, ha at kene koltozni egy masik olcso azsiai orszagba. Valoszinuleg meglatszana a reszvenyarfolyamon, de nem lenne permanent damage.

Azt hiszem, ez bonyolultabb kerdes annal, amire fel perc gondolkodas utan kikezdhetetlen valaszt tudnek adni.

A US-China trade war nemcsak az Apple-t erinti, nem hiszem, hogy ez megoldhatatlan lenne. Van ott sajnos a kornyeken meg hely, ahol kelloen nagy a csorosag ahhoz, hogy az emberek tomegevel alljanak be fillerekert a szalag melle.

Ha az Apple profilt váltana és marcipánnal töltött csoki almák gyártásába kezdene valóban megtehetné, hogy halászhálók mellől tömegeket állítson be fillérekért szalag mellé Apple csokigyárakba. Bár ez ehhez is kellenek gyárak, vagy olyan gyártópartnerek akik csokigyártási kompetenciákkal rendelkeznek. 

Kínában már legalább két évtizede szinte reggeltől estig keményen tanulnak a diákok. Ezen múlik a jövőbeli munkájuk és életszínvonaluk. Kicsit hasonló a kínai oktatás ahhoz, ami itt volt korábban és évtizedek óta leépítettek diákok számára sokkal kellemesebbre. De ezzel együtt a szakemberek aránya is átrendeződött. 

Bár ott tartanánk, hogy csak az olcsó kínai szalagmunkás miatt gyártat Kínában az Apple!

Sajnos nem. Kínában van elég mérnök, gyár, alapanyag (ritkaföldfém akku ügy). Ezt már Steve Jobs is megírta anno. Azért gyártat Kínában az Apple mert csak ott tudják legyártani abban a mennyiségben és minőségben a termékeit amire szüksége van. 

Nem csak az olcsó munkaerő, de a szükséges gyártósorok felhúzásához szükséges tudás/infrastruktúra sincs meg Kínán kívül máshol:

In 2012, Apple’s chief executive, Timothy D. Cook, went on prime-time television to announce that Apple would make a Mac computer in the United States. It would be the first Apple product in years to be manufactured by American workers, and the top-of-the-line Mac Pro would come with an unusual inscription: “Assembled in USA.”

But when Apple began making the $3,000 computer in Austin, Tex., it struggled to find enough screws, according to three people who worked on the project and spoke on the condition of anonymity because of confidentiality agreements.

“In the U.S., you could have a meeting of tooling engineers and I’m not sure we could fill the room,” he said. “In China, you could fill multiple football fields.”

https://archive.is/lMqR3

lentebb linkelt cikk szerint már nem annyira olcsó a kínai munkaerő sem. Ezért a kínai gyártó Indiában próbálkozik az Apple kérésére. Automatizálni majd a kínaiak fognak, mert ott van meg ehhez a technológia és szakértelem. Az iPhone-oknál a hardverhez kötődő mérnöki munkákat is kínaiak végzik. Steave Jobs írt még arról, hogy ehhez Amerikában már nincs elég mérnök. Azóta csak romlott a helyzet. 

Nulla darab FAB-ja van az Applenek, a processzort így Tajvanon lesz kénytelen legyártani. Mivel minden terméke Kínában készül valóban majdnem mindegy. Hiába szállítja rendben a CPU-kat az Applenek az Intel ha valamilyen konfliktus miatt nem tudja legyártatni a kész terméket utána az Apple. 

Jó ideje az iPhone a meghatározó Apple termék, ezért sincs ennek akkora jelentősége. Onnantól, hogy arm lesz a Macbookokban, elvesztik majd a Windows kompatibilitásukat. Ettől nem lesz vonzóbb a Macbook.

A Parallels desktop nem csinál CPU-emulációt. Nyilván lehet csinálni, viszont az többnyire jelentősen lassítani szokott a futáson. Ráadásul a  Parallels plusz kiadás (tudom, ha valakinek van pénze majomra, legyen banánra is), és ha valaki Windowst akart futtatni a Mac-en, meg tuta oldani Bootcamppal is. Arm-es Mac esetén ez feltehetőleg akadályokba fot ütközni.

Egy x86(_64) kompatibilitást elvesztő Macbook nyilvánvalóan veszít vonzerejéből. A "macOS and nothing else" arcoknál nincs akkora jelentősége, bár ha nincs free update akkor a már megvett macOS/x86 alkalmazásaiknál felmerülő problémák náluk is jelentkezni fognak. Azoknál akik kihasználják a jelenlegi x86 Macbookok PC-kompatibilitását, akár macOS-en belül virtualizációval, akár natív Windows dual-boot-tal, akár wine használatával (GoG macOS játékok túlnyomó része wine-ra épít), azok nagyon meg fogják érezni a platformváltás következményeit. Meg lehet nézni hol állt a Macintosh piaci részesedése Intelre váltás előtt PPC-vel. 

Onnantól, hogy arm lesz a Macbookokban, elvesztik majd a Windows kompatibilitásukat. Ettől nem lesz vonzóbb a MacBook.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy a microsoftnak már most van Windows futtató, ARM procis laptopja. Még ha nem is tökéletes, de kiadta az irányt.

https://www.theverge.com/2019/11/5/20948092/microsoft-surface-pro-x-rev…

Igen, eselyes, hogy mindketto.

A cikkbol:

Getting Macs, iPhones and iPads running the same underlying technology should make it easier for Apple to unify its apps ecosystem and update its computers more often. The move would also reduce reliance on Intel, which has struggled to maintain the annual increases in performance it once offered.

 

The first Mac processors will have eight high-performance cores, codenamed Firestorm, and at least four energy-efficient cores, known internally as Icestorm. [...] These components often use less energy than Intel’s offerings. But it in recent years, Arm customers have tried to make processors that are also more powerful.

 

Nézzük az azonnali következményeket: 

- Windows kompatibilitás elvesztése

- Teljesítményproblémák az arm-re át nem írt programokkal

- Steam és egyéb játékkönyvtárak használhatatlansága az új Macintoshokon. 

Pozitív oldalon:

+ iOS appok natív működésének a lehetősége. 

Bár ez utóbbit, mobil appok desktopon, én jó ötletnek tartottam, valamiért eddig egy nagy gyártót sem hozott lázba. A piac sem emelt magasba egyetlen startupot sem ilyen ötlettel. 

Valoszinunek tartom, hogy a belethato jovoben valaszthato lesz, mivel kered a gepet.

  • Windows kompatibilitás elvesztése
    Nem tudom, hogy az atlag usert ez mennyire erinti.
  • Teljesítményproblémák az arm-re át nem írt programokkal
    Elkepzelheto, de mivel az Apple kezeben vannak a build eszkozok, igy feltetelezem, erre lesz valami egyszeru megoldas.
  • Steam és egyéb játékkönyvtárak használhatatlansága az új Macintoshokon.
    Elkepzelheto, esetleg goto elozo pont. Majd kiderul.
  • iOS appok natív működésének a lehetősége. [...] valamiért eddig egy nagy gyártót sem hozott lázba
    En arra tippelnek, hogy ennek a fo oka az, hogy egyik gyartonak sem volt egyszerre szignifikans jelenlete mindket platformon. Tok jo, hogy megprobalkoztak mondjuk egy Windows-WP atjarassal, de amig WP-re nem fejlesztett kb. senki, addig halott volt a projekt ugyis.

Pedig a macOS-iOS konvergencianak en is orulnek, es ha valamiert, ezert megfontolnek egy gepcseret. Amugy nem hiszem, hogy 2021 korul mar aktualis lenne, 3-4 ev meg biztos van a Macbookomban, csak 2017-es.

"Valoszinunek tartom, hogy a belethato jovoben valaszthato lesz, mivel kered a gepet"

Ez lenne az ideális felhasználóknak, méretgazdaságossági okok miatt nem vagyok benne biztos, hogy meglépi az Apple.

"En arra tippelnek, hogy ennek a fo oka az, hogy egyik gyartonak sem volt egyszerre szignifikans jelenlete mindket platformon."

Azért van/volt néhány gyártó. Asus, Samsung vagy mostanában az Applehez hasonlóan fabless Xiaomi.

Sok évig az Android appok kevésbé kötődtek a Dalvik réteg alatti operációs rendszerhez mint a iOS appok. Windowson Chrome böngészőből működtek egy ideig az Android appok, ndk-sok kivételével. ART óta ez megváltozott és azóta sokkal több szállal kötődik az Android a Linux kernelig rendszer minden részéhez. Amíg könnyen megoldható lett volna sem mutattak érdeklődést a lehetőség iránt a gyártók. 

A korábbi gondolatmenethez kapcsolódva a Microsoft kezében levő operációs rendszer sokkal kisebb kockázati tényező mint a kínai óriások kezében levő gyártás.  

Amíg könnyen megoldható lett volna sem mutattak érdeklődést a lehetőség iránt a gyártók. 
 

"Konnyen". Melyik ceg tartotta egy kezben a desktop + telefon OS-t egyszerre?

- Microsoft: probalkoztak a Universal Appokkal, amig ki nem hullott aloluk a mobil platform. Azota sincs sajat OS-t futtato keszulekuk

- Google: Android apps on Chromebook. Nem tudom mennyire megy nekik, mekkora az integracio, egyaltalan mekkora a reszesedesuk a desktop piacon... de probalkoznak ok is, amolyan guglisan

- Apple: kezben tartja mind a desktop, mind a mobil OS-t, a fejlesztoi eszkozoket, a terjesztoi platformot, stb. Jo szokas szerint nem elso akar lenni, hanem jol akarja csinalni. iOS appok _mar most_ futnak macOS-en: Catalyst. Itt mar csak az a kerdes, hogy vajon az x86->arm valtas utan megtartjak-e az AppKit-et, portoljak-e arm-re, vagy azt mondjak, hogy "innentol UIKit+SwiftUI, akinek nem tetszik, az keressen masik platformot maganak, hahaha"... 

> Google: Android apps on Chromebook. Nem tudom mennyire megy nekik, mekkora az integracio, egyaltalan mekkora a reszesedesuk a desktop piacon... de probalkoznak ok is, amolyan guglisan

Nem annyira: Google is replacing some Android apps in Chrome OS with web apps

Mondjuk az Apple-nek meg van az előnye, hogy az iPad miatt több nagyobb képernyőre optimalizált app van és a friss touchpad/egér támogatás miatt is könnyebb lenne ezeket az appokat futtatni desktopon.

te amúgy milyen kábítószert nyomsz? :D

kit érdekel a windows kompatibilitás elvesztése? :D kit érdekel a steam és egyéb játékok használhatatlansága? szerinted ki vesz ELSŐDLEGESEN a fenti két ok miatt apple számítógépet? megsúgom, a vásárlók 0,0000000000000001%-a. 

Teljesítményproblémák... :D volt már ezelőtt 2-3 architektúra váltásuk, mégis itt vannak még. szerinem kicsit kerülj képbe az adott témával kapcsolatban mielőtt megpróbálod játszani a szakértőt. 

Szerintem ez mind érdekes részletkérdés ami a vásárlók kevesebb mint 10%-át érdekli. A vásárlót két dolog mozgatja: a minél jobb ár és a minél jobb termék. A termék jóságát nem tudja megállapitani abból hogy x86 vagy arm (nem ért hozzá, nem tudja mit jelent, talán el se jut hozzá az információ). Olyasvalamit kell ebből kihozni, ami keynote-ban eladható az "elfér 10.000 fénykép a zsebedben" szinvonalon.

https://stoploss.hu/2020/predictions.jpg

Kb. ennyire lehet megjósolni a piacon, ennyire megbízható ez a jóslat. Lehetne jósnőhöz is járni, az is ugyanilyen hatékony.

Viszont amíg tömegigényt elégít ki, addig lesznek ilyen megmondócégek jó nagy hírnévvel. És ne legyen senki olyan naiv, hogy azt hiszi, hogy azért nőttek óriásira ezek a befektetési bankok mert annyira jól jósolják meg a jövőt.

Szóval akkora jelentősége van a egy részvény árfolyamára nézve a Goldman minősítésének mint a Gazsi Gizella jósnő jövendölésének?!

Csak, hogy mást ne említsek nagy alapokkal gazdálkodó intézményi befektetőknek saját szabályzatuk miatt kötelező figyelembe venniük ezeket a minősítéseket. 

Kb. igen. Tenyleg nezd meg a filmet.

Vagy ott a cikk, amit te linkeltel korabban. Apple eladasra javasolt, utana kevesebb mint egy ev alatt majdnem 40% pluszban volt. Megy a hatam mogott a Bloomberg TV eleg sokat, naponta ketszer-haromszor kapom fel a fejem valami ordenare bullshitre ugy, hogy nem oda figyelek, es nem ez a munkam. :)

Lószart sem jelez. Ez trumpli világa.

Arra azért érdemes figyelni, hogy azért nem esik az USA, mert a FED megtámasztotta korlátlan pénzzel.

Úgyhogy lehetnek is mindenféle "jó/rossz állapotban lévő gazdaság", meg most "ne/vegyél részvényt", meg "minden esni/emelkedni fog" jóslatok.

Meg jöhetnek a leminősítések, szarik rá a tőzsde.

Amig a él a támaszték a COVID okozta háborús helyzetre hivatkozva, és meg szinte meg sem érzi a tőzsde, bármi is történik.

PL: eddig 1967!!!! óta max heti 700E ember ment munkanélkülinek az usában, a COVID hatására 3.3 MILLIÓ....1 heti "termés"

bővebben: https://www.facebook.com/avakmajom/photos/a.1527956594179940/2245899749052284/?type=3&theater

A helikopterpénz meg jön, az USA-ról van szó, teremtünk pénzt.