Notebook kerestetik

Sziasztok,

Egy háziorvos ismerősöm kért meg, hogy segítsek neki megtalálni álmai laptopját... Vagyis a gép durván munkaeszköz lenne.

Már feltúrtam érte a netet, de nem találtam a kitételeknek megfelelő gépet, valamin mindig elbukott.

Az alábbiak a feltételek:

  • Minimum i5 processzor, minimum 8 GB DDR3/4 RAM,
  • Erős videókártya (Geforce akármi)
  • Nagy háttértár (azaz minimum 512 SSD)
  • Beépített optikai meghajtó (!!!)
  • Ne legyen túl nagy se, azaz 15,6", és lehetőleg 2 kg alatti.
  • Maximum keret: 300 000 Ft (Oprendszerrel együtt)

A gép orvosi célokat szolgál, tehát az erős videókártya nem játékra kell, hanem pl. CT, MRI felvételek lerendelésére.

Ha tudtok ajánlani ilyet (persze újonnan) megköszönöm.

Hozzászólások

A felteteleket en atgondolnam azert, 13 talalat volt ugy, hogy ODD-re meg nem is lehetett szurni. :)

Az optikai meghajtó legyen külső. Az ár valószínűleg kissé felette lesz a megadottnak. Én tennék bele 16G RAM-ot.

Vadiúj vagy használt is szóba jöhet. Mert egy pár éves üzleti notebook lehet szintén jó választás. Voltak ilyen beszélgetések a fórumban, ahol sok cégnevet is találsz.

Ha ilyen kényelmes, akkor meg kell mondani, hogy nyissa nagyobbra a pénztárcáját a kényelméért, mert új laptopból ezekkel a feltételekkel csak hulladékot kap. Használtból már lenne választék. Gyorsan le szokták adni az igényeket az ilyen kényelmes emberek, már 10 Ft-ért is. Tapasztalat.

+1, en a videokartyan gondolkoznek

az erős videókártya nem játékra kell, hanem pl. CT, MRI felvételek lerendelésére.

Nyilvan laikus vagyok, de van a kezem ugyeben (sajat) CT felvetel, az integralt videokartyas notebook siman elbirja a lelethez csatolt nezegetovel. Eselyes, hogy az orvosi cucc ennel tobbet tud, vagy akarmi, de nem lehetne kiprobalni egy integralt GPU-s gepen eloszor?

Márpedig szerintem ez felejtős új gép esetén. A notebook.hu-n az egyetlen opció az USB külső, ha optikai meghajtót akar. Ahogy többen is mondták egy kicsit szélesebbre kell nyitni a pénztárcát, vagy átgondolni az igényeket.

Szvsz.:

-optikai meghajtó USB

-erős diszkrét gpu kuka, marad az integrált

- inkább 16G RAM

Ez azert nem ilyen egyszeru es sajnos mar a forrasnal van a hiba... Manapsag ha egy CT vagy MRI felvetelt csinaltatsz akkor nagyon sok esetben CD-n nyomjak kezedbe az eredmenyt - magan korhazakban igy van... Nem ertem miert CD-n de gyanitom hogy egyreszt a keszulek es a kezeloje erre van felkeszitve - vagy volt kb 8 eve, masreszt nyilvan biztonsagosabbnak tartanak a cuccba egy iratlan nyers CD-t beletenni mint egy random USB lemezt. 

  De a keszulek mar eleve CD-re formazott dolgot ir ki es ezt varja. (lasd DICOM standard)

  KB 2 hete szorakoztam vagy 1 orat hogy egy kulso CD olvasorol attegyem egy I5 procis gep belso SSD-re egy MRI leletet es meg is tudjam nyitni - csak a megnyitas vagy 6 perc volt amikor mar SSD-n voltak a fileok. Es ez a mezei DICOM renderelo volt, a profi gondolom tobbet is elmatat vele...

  Namarmost egy radiologus orvostol nem igazan varhato el hogy ezzel szoszoljon, viszont abban igazuk van a kollegaknak hogy ebben az esetben akkor jobban zsebbe kellene nyulni... 

Mindenképp egy használt üzleti gépet vennék mert ennyiért csak valami kommersz, "gamer"-ként előadott hulladékot lehet venni újan.

https://nrd.hu/hp_zbook_15_G2_i7_quadcore_32gb_512ssd_k2100m_ips_fhd.php

Ilyet használok már 2 éve, imádom. Egyedül a 2kg súlynak nem felel meg, inkább 3kg körül van. (A webshopshoz amúgy semmi közöm és nem érdekem, hogy innen vásárolj. Mi szoktunk innen venni gépeket, mindig rendben szoktak lenni)

Felig off: ez egyebkent miert van? Feltunt, hogy mostanaban iszonyuan megdragultak a laptopok, holott ennyivel sem a Forint nem dragult, sem az alkatreszek, ezert teljesen erthetetlennek gondolom. 300k-ert 1-2 eve is egy kimondottan draga gepnek szamitott valami, most meg lassan a belepo szintet latom ennyiert, gyalazatos..

Mert a kormány csak fél év múlva akarta a digitális oktatást bevezetni :) Laptop és webkamera árai is kezdenek elszállni, mert az első roham (amikor a közoktatás tanárai elkezdtek eszközöket venni) után elindult a második, amikor a szülők kezdtek el eszközt venni, hogy a gyerek tudjon távtanulni. Hozzám is jöttek be kérdések, hogy mit érdemes venni mind laptopról mind kameráról: az egyik nap megválaszoltam, nagy nehezen találtam egy egész korrekt ár-érték arányú gépet, úgyhogy másnap, amikor kb. ugyanarra a felhasználásra más keresett laptopot, azonnal tudtam küldeni a linket... aznapra az előző nap ~155k-s laptop 165k körül volt.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

az erős videókártya nem játékra kell, hanem pl. CT, MRI felvételek lerendelésére

Nem vagyok otthon a CT/MRI eszkozokben, csak kivancsi vagyok, hogy mit jelent a "lerenderelni". En jozan paraszti esszel ugy gondolom, az adott eszkoz (CT/MRI/rontgen) kuld a gepnek egy (elofeldolgozott?) allomanyt (kepet?), amit aztan valamilyen alkalmazas megnyit. Nem tudom ehhez mennyire van szukseg eros videokartyara, inkabb RAM-ra es procira tippelnek.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Tipikusan voxel képeket kapsz. Olyan, mint a PNG, csak 3D-s. Én dolgoztam ilyenekkel, inkább a RAM és sok CPU, ami kell nekik. A DICOM olvasó tipikusan végigszalad egy marching cubes-szal (jól párhuzamosítható), úgy lesznek 3 szögek. Ha nagy a kép és jó a progi, akkor több szerv is van, tehát több a 3 szög is. Ilyenkor kellhet jó VGA is, de ezek általában inkább őskori OpenGL-t használnak, tehát a használt noti, combos VGA-val, sok RAM-mal, sok core-ral nem tűnik rossz iránynak.

tipikusan pixel képeket kapsz, amit konvertálhatsz voxellé. Olyan, mint a png. Vagyis majdnem pontosan olyan. Mér az ifranview is megjeleníti a dicomokat pluginnal :)

1 kép 1 szelet. Ha másik síkban nézed, ahhoz kellhet konverzió, de ha hagyonmányos sík valamelyike, akkor azt egy potato pc legenerálja. A 3D volumen generálás a sok cpu-gpu igényű része a dolgoknak.

Szerkesztve: 2020. 04. 21., k – 16:16

Az MRI/CT felvételek nézegetéséhez szerintem irreleváns hogy milyen gamer/cad gpu -t teszel be, irreleváns a kettő. Az inkább proci lesz. Fixme. Csak tippelni próbálok de ha pl. egy óriási bitmap -et meg kell mutatni fullhd -ben akkor a proci fogja lescalelni, nem a gpu.

Nekem ez a terület tökre fekete lyuk. Ha kell egy irodai gép, esetleg plusz hozzá valami, azt mondom oké, 34567876 találat, válassz... Még tán a gamer vonal is megy. De az orvosi terület az más tészta.

Köszönöm mindenkinek a segítségét!

IMHO egy jobb irodai gep is megteszi, a DICOM viewerhez (Radiologiai felvetelek nezegetesehez szukseges program) nem kell eros videokartya, de meg nagyon eros proci sem. Cca 10- 15 eve irogatnak cd- re  dicom- kepeket, amiket szinten megneztek a mai gepeknek sokkal lassubb gepekkel, mikozben a dicom maga es a merete nem nagyon valtozott. Manapsag meg csak egy user/pass parost, meg egy https:// cimet kapsz/kap az orvosod, ahol meg tudjatok nezni a felveteleket.

Dwokfur történetesen radiológus, biztosan tud használható tapasztalattal szolgálni, ha megkeresed privátban.

Szabi

HP 250 G7 Silver

15,6", Intel Core i7-8565U, 8GB, DDR4, SSD 512GB, LED, Matt kijelző, 1920x1080, Windows 10 Home, DVD Super Mulit, AUDIO, Intel UHD Graphics 620, WLAN, Gigabit, Bluetooth, 1xUSB, 2xUSB 3.1, 1,78Kg, WEBCAM, HDMI, SSD, Silver, Kártyaolvasó, 3cella

Gyártói cikkszám: 6EC29EA#AKC

Értem, de ki vitázott és miről?

Vagy keressünk rá és nézzük mi kell neki. Az eredeti írás is kért nvidia gpu-t

 

https://www.radiantviewer.com/dicom-viewer-manual/system_requirements.h…

 

Emelett a bussiness gépeknek elég gyakran rossz a kijelzője, dicom nézegetésre sokszor alkalmatlan

Nagyon korlatozott a tapasztalatom a temaban (egy ismerosnek segitettem a CD-n kapott CT-t/MRI-t megnyitni). Viszont arra az alapvetonek tartott dologra felhivnam a figyelmet, hogy az online szuresek csalhatnak.

Amikor laptopot kerestem, fontos volt a gigabites vezetekes ethernet, es amit a kereso kiadott, azt a tipust hol igy hol ugy tuntettek fel. (kepen nem latszott megfelelo lyuk, de ez van, hogy illusztracio, vagy vannak altipusok) A trukk az volt, hogy a gyarto mellekelt hozza USB3-as dongle-t, amit a keresok hol igy hol ugy tuntettek fel. Szoval a beepitett CD/DVD-t is nezd meg kifejezetten a kepen (esetleg a kereskedonel is kerdezz ra).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?