táblázat évszám rögzítése

Fórumok

A =today() függvényt használom egy cellához, melyet kitölt amikor a táblázatot megnyitják. Jó ez, de ez a rákfenéje is. Ugyanis amikor újra megnyitják, felülíródik a már bevitt adat. Ki lehet ezt valahogy küszöbölni? Ez amúgy egy hibabejelentő sablon, és az lenne az üdvös hogy rögzítse az első megnyitáskori dátumot.

A makrókat szeretném elkerülni. Egyrészt mert ahhoz nem értek, másrészt a hordozhatóság miatt. 

Hozzászólások

Ki tudja, milyen software-ről lehet szó? Te talán. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen ezt én is megtaláltam. De akkor kezdjük az elején.

Készítettem egy Hibabejelentő táblázat sablont. Ha a sablont megnyitjuk létrejön egy: Névtelen 1 dokumentum. A megjelenő táblázatban adatokat kell megadni.
Azt szeretném megoldani, hogy az első megnyitáskori dátum a (hibabejelentés napja) rögzüljön anélkül hogy azt manuálisan be kellene írni. Az ekkor bekerült dátum későbbi megnyitáskor sem változhat. Ellenőrizhetném azt, hogy egy adott cellában van-e szöveg. ISTEXT(). Például kitöltésre kerül az ügyfél neve cella. Ha van szöveg a cellában, akkor ne csináljunk semmit. Ha üres akkor meg írjuk bele a mai dátumot. De az ISTEXT() IGAZ vagy HAMIS logikai értéket ad vissza. Ezt is kiírattam egy másik cellában. 

Az említett példával az a gond, hogy pont fordítva csinálja. amíg az A1 üres, addig bent tartja a dátumot. Amint beírok oda valamit, a dátum is eltűnik. Már nézegettem az iterációt is. az *ISTEXT() TRUE()" függvényeket is, de eddig nem jött össze. Tesztelés alatt van most ez: A1=Gipsz Jakab B1= =IF(ISTEXT(A1);B1;NOW())

Igen, itt valóban az lehet a gond, hogy ez függvény, ami ott és akkor értékelődik ki, nem pedig egy memóriaterület, amelynek a kitöltöttségét vizsgálhatnánk, s ha az nincs kitöltve, akkor a memóriaterület, az az a cella felvenné a today() függvény értékét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ezt natívan táblázatkezelő fv-nyel nem lehet meggcsinálni. Mivel lehet a dokumentum megnyitásához, mint eseményhez makrót rendelni, max az lehet a megoldás, hogy a fenti "ha (a1) üres, akkor kérdezd le a dátumot és írd bele a1-be" kódot kellne makrósítani. De én itt már elakadtam. Gondolom van valami getproperty(a1), meg getCurrentDate(), és akkor már csak a setproperty(a1)-gyet kell pluszban használni - de ehhez ismerni kellene az LO makrónyelvét.

Szia!

Amikor készen van a munkalap:

Export PDF.

Gabi