NVMe SSD firmware frissítés Synology-ban

Fórumok

Van egy Synology 918+ benne Samsung 970evo nvme ssd.
Kéne firmware-t frissíteni rajta az állítólag megoldana egy critical hibát (amibe most belefutottam)

Sajna másik gépben nincs NVMe csatlakozóm. Meg lehet ezt valahogy a syno-n belül csinálni?

Hozzászólások

hülye kérdés, de mi a f.sznak abba nvme ssd???

Nézd meg a specijét annak amit írt (DS 918+), 4 core intel cpu, 2x8GB ram belemegy (ezt amúgy nem írja a spec., de tudja), nvme cache, stb... Miért ne lehetne rajta dockert használni? Alkalmazástól függően, kisebb irodai környezetben teljesen oké szerintem dockerre és kisebb vm-ekre is.

Tényleg hülye kérdés :)

Gábriel Ákos

Lehet kapni a kínaiaktól pár dollárért faék egyszerűségű PCIe kártyákat, amin van m.2 slot. Akad, amin csak egyféle van (M-es az NVMe-knek, vagy B-s a SATA cuccoknak), de olyan is, amin egy ilyen egy olyan van. A SATA-s cucc jellemzően egy SATA csatlakozóban végződik, amit egy kábellel valamelyik alaplapi SATA portba lehet dugni, az NVMe meg ugye közvetlenül a PCIe csatlakozóra van vezetékezve.
 

Szerkesztve: 2020. 03. 08., v – 11:42

Alapvetően: vagy a fent is említett pci-e nvme kártya, vagy keresnék egy gépet amiben van nvme slot, csak találsz valahol, ezeknél kockázatmentesebb/biztosabb út szerintem nincs.

De ha kell elrugaszkodott ötlet, akkor tessék:

Első körben megnézném, hogy a DSM-en magán meg lehet e oldani valahogy az updater tool futtatását (a standalone változat egy bootolható Linux alapú iso, nézz benne körül, hátha összehozható). Ha nem: nekem Qnap-om volt hasonló (intel cpu, bővíthető ram, stb..), azon lehetett bootolni bármit (vannak perverzek akik a gyári OS helyett ESXi-t, Linuxot, Windows Servert tesznek rá), memóriacsere esetén pl. usb-ről bootoló memtestet is futtattam. Viszont azon volt HDMI, ezen úgy látom, hogy nincs. Ha ettől függetlenül rávehető alternatív bootra, akkor esetleg egy usb-rs232 dongle segítségével lehet konzolod, de erre meg a Samsungos iso-t is fel kellene készíteni. Vagy a másik verzió, hogy kiszeded belőle magát az alkalmazást, és belevarrod egy olyan Linuxba ami képes a Synologyn bootolni, és van benne sshd.

Másik hasonló "jó" ötlet a pci-e passthrough, ha tudja a rajta levő virtualizációs megoldás. Azaz odaadod az nvme-t egy vm-nek, amiben futtatod a toolt.

Tudok kölcsönözni usb3->nvme adaptert, ha nem akarsz rá költeni.

Keress egy desktop gépet. Ha nincs benne alapból NVMe-t támogató M.2 foglalat akkor kelleni fog egy PCIe slotba illeszthető adapter.

A gyári firmware frissítő cuccok általában windows alapúak, ritkábban bootolható ISO. USB adapterrel általában nem fog menni a frissítés.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

<hatha_hasznos_lesz_egyszer_valakinek>

Amelyik meg bootolhato iso, de nem hybrid, tehat csak CD-re irva bootol, USB flash-re irva nem (thx Lenovo), azzal ezt kell csinalni:

apt install genisoimage
geteltorito -o bios.img oldschool_bios_updater.iso
dd if=bios.img of=usb-stick status=progress conv=sync

Igy mar bootolhato pendrive-rol is.

Csak mint kívülálló kérdezem: NAS-ban ezek szerint nem megoldott az ilyesfajta fw update? Ugye ált az ilyeneket diszk nélkül veszi meg az ember, nem is tudom h. Synology-nál opció-e egyáltalán a diszket is tőlük venni? Ha igen, annál hogy oldják meg ezt a fajta update-t?

Szerintem a Synology nem árul disket. És itt azért nem háziasszonyoknak szóló just works megoldásról van szó, ahol az usernek semmiről semmit nem kell tudnia soha. Szóval ha valaki egy ilyen eszközt vesz, majd nvme cache disket pakol bele pl. dockerhez, az tudja már megoldani a firmware updatet másik gépben. Ákosnál is egyértelmű, hogy tökéletesen tisztában van a kézenfekvő megoldásokkal, szimplán csak tudni szerette volna, hogy van e kényelmesebb (eszközön belüli) mód. Gondolom ha akkora problémát okozna a dolog, akkor simán odanyargalna a hóna alatt egy megfelelő PC-vel (vagy csak egy alaplap+táp kombóval), vagy elvinnié az SSD-ket a helyszínről fél napra/hétvégére, és megoldaná az ügyet 10 perc alatt.

Szóval ez ilyen, ha majmot tartasz, vegyél neki banánt is. Ha meg van időd/kedved, akkor el lehet vele szórakozni, hogy kiderítsd, hogy vajon megeszi e az almát is, mert az éppen van otthon :)

A synology nem egy enteprise HP 3par vagy Primera, szóval ha nem OlcsóJános vesz magának otthonra NAS-t, simán lehet h. kicsit vastagabb pénztárcás homeuser is megveszi magának. Amúgy csak a spéci NVME-val van itt gebasz, v. a belevaló kutyaközönséges WD/Samsung SATA HDD/SSD-ket sem lehetne firmware upgradelni amúgy kiszerelgetés nélkül? Tényleg kíváncsi vagyok, nem vagyok otthon NAS-ban.

A vas üres teljesen, az csak egy feature, hogy van benne slot. Ha akarsz, akkor vehetsz bele SSD-t, de a firmware frissítésének a supportja nem célja a Synologynak. Igazából érdekes kérdés, az ssd gyártó ugye ad egy bootolható imaget PC-re, vagy Windows exe-t. Neki kellene pl. egy Synology appot biztosítania? Vagy a Synologynak kellene supportolnia hogy bootolható legyen a PC-s image? Nade akkor mi van az ARM-os változatokkal? Illetve egy ilyen support miatt ki is kellene nyitnia annyira a loadert meg egyebeket, hogy utána akár 3rdp OS is telepíthető lenne a NAS-ra, ezt meg nem biztos, hogy akarja. QNAP-nál pl. ez úgy megy, hogy nem írják kifejezetten hogy támogatott, de nem is tiltja semmi technikailag, azokon azt bootolsz amit akarsz (már ha Inteles).

Szóval enterprise 3par ide vagy oda,  aki vesz egy ilyen NAS-t, aztán töm bele nvme ssd-ket cache tier miatt, az már azért eléggé expert/power user szint, meg kell tudnia oldania egy külön beszerzett hw elem firmware frissítését. Én ennek a hiányáért nem igazán hibáztatnám sem a Synologyt, sem a Samsungot. Illetve ha valamelyik elmenne abba az irányba, hogy az általa támogatott módon lehessen a NAS-ban frissíteni, akkor azt biztosan meg kellene fizetnünk vagy az SSD vagy a NAS árában.

Tehát akkor megint az "elejét veszem A-tól, a hátulját B-től, osztán ha beszarik, majd mind2 a másikra mutogat" fantasztikus ITszopórollert játsszák. Még1x, nem az NVME cache tier a lényeg, ha a szimpla SATA SSD-t se lehet benne updatelni.

Igen, én elvárnám h. synology képes legyen az mondani (annyi pénzért, amit elkérnek az ezek szerint mindig üresen értékesített dobozukért): ez meg az a HDD/SSD supported, és firmware update-t is 1 klikk-el csinálhatsz rajta. Többi HDD/SSD típus esetén meg nem tudunk ilyen support-ot adni, ott marad a sima https://www.synology.com/en-global/compatibility szerinti support. Akkor pedig a user elgondolkodik, h. ok, milyen diszket is akarok belerakni, amivel kevesebb szopás van? Illetve a WD, samsung, intel eldöntheti, h. adják a nevüket a synology mellé, és kiadják a firmware binárist olyan csomagformátumban is, amit a synology OS be tud nyelni.

Ha belegondolsz, ez sok dologgal van így, a probléma gyakorlatilag ősidők óta velünk van. Egy Linux-ot futtató PC-ben hány olyan elem lehet, amihez Windows only firmware update megoldás van csak? Jó, persze ott legalább lehet live Windowst hackelni, de azért ez sem a hivatalos "klikkel és megy" kategória lenne.

Ahol erre kényelmes megoldást kínál a gyártó, abból én otthoni/smb környezetben meg nem kérnék.. Lásd HPE, vagy akármelyik másik szereplő, akitől a szerverhez/storagehoz megkapod a diskeket is. Ha már HP volt a példában, akkor gondolom a szervereiknél használatos SPP DVD imageket senkinek sem kell bemutatni: le is töltheted amíg él a heroin áron kötött support szerződésed, és működik is jól, amíg arany áron veszed bele a HPE logós disket (ami persze tök ugyanaz mint a piacon féláron kapható Seagate, WD, akármi, csak éppen itt szándékosan meg van mókolva a firmware). Ha meg nem olyat veszel bele, akkor szimplán csak nem működik. Ha a Synology is felülne erre a vonatra, akkor nagy eséllyel hasonló megoldás sülne ki belőle.

Annak nyilván én is tudnék örülni, ha mégsem így lenne, és a Synology meg pár nagy gyártó összeborulna, és ingyen, mindenféle fájdalom nélkül érkeznének ezek a disk firmwarek az DSM updatekkel, de tartok tőle, hogy ilyen soha nem lesz.