6 éve történt: Windows XP SP3 EOL

Címkék

Hozzászólások

U:\>ping hajbazer

Pinging hajbazer with 32 bytes of data:
Reply from hajbazer: Destination host unreachable.
Reply from hajbazer: Destination host unreachable.
Reply from hajbazer: Destination host unreachable.
Reply from hajbazer: Destination host unreachable.

Ping statistics for hajbazer:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

trey @ gépház

Nem is vicces.

Nekem még van XP-m Vm-ben :)

Na, ez már vicces.

Ave, béke stb...

mukk

A helyi madaras tacskóban az összes pénztárgépen az fut.

A vásárlótérben levő gépeken (ok: lehet, hogy gépen, csak egy van, amit észre szoktam venni, de attól még lehet több itt-ott :) ), amiket a dolgozók használnak, már 10 van, de ott se adnak sokat a biztonságra: régebben a Usernév/Password ki volt ragasztva a monitor mögött, mostanában meg már simán bejelentkezve otthagyják.

Szerk.: ill. ha jól rémlik, az nem-madaras tacskóban az önkiszolgáló pénztárakban is XP fut, de ott legalább van egy PXE bootal bejövő boot menü, amivel a menüpontok alapján egy lefelé gomb + Enter kombóval újra tudják húzni imageből :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Jobb ha berakod a monitor talpa alá, mert így fényképeken nem látszik. Gépház tetejére, sőt gépház belső falára is tettem már post-it-en jelszót. Routereknél pedig aljára cédula.

Ha fizikailag hozzáfér eszközhöz már úgyis mindegy..

Persze normálisabb helyeken van egy házirend, ami alapján kell eljárni, de ez a ritkább. Sokszor egy papíron a jelszó be egy dossziéba. De olyan is volt, hogy lezárt, (viasz)pecsétes borítékba voltak rakva jelszavak (ha esetleg megszűnne cég vagy összevesznénk/meghalnánk), akkor át tudják adni 3rd partynak (másképp nem tudnánk vállalni a garanciát).

Akkor azért olyan nagy fájdalom nem lehetett dolgozni vele, mint amennyire sejteted. Vagy jól megfizették. :) Jó, tudom, az utóbbi egy szimplán nem is létező jelenség a szállodaiparban. Ott csak az igazgató szokott jól járni, alatta csóróság van  Biztos forrásból tudom h. balatoni szállodában mennyit lop az igazgató hosszú ideje (látványos hiány a készletben), csak a tulajok nem tudják rábizonyítani. Vagy még nem üti meg az ingerküszöbüket. Vagy úgy vannak vele, h. a következő is meg fogja lopni őket. Meg különben is, nekik is vaj van a fülük mögött. Magyar vállalkozók krémje.

Ahogy telik az idő, egyre biztonságosabb rendszer lesz, mert a hekkerek az újabb csodákkal vannak elfoglalva.

Senkit meg ne zavarjon, hogy friss és hivatalos MS drivert töltöttem le 2 éve!

Igaz, SP2-höz. :-)

Mikor lesz még egy 83.8 MB-os Windows.. MicroXP 4ever!

Ki tart vissza attól, hogy csinálj a 10-ből is egy ilyet?

Lehet szídni a sok féle szempontból, de az tény, hogy a modularitás irányában olyan változások vannak (pozitív értelemben) egyszerűen össze sem lehet hasonlítani nemhogy xp-vel, de még egy win7-tel sem... A 8.1-el esetleg. Óvatosan. Szóval egy default install-os desktop windows nem attól lesz 40GB, hogy a rendszer bloatware, hanem hogy alapból tengernyi szutyok van benne. Ha érdekel, mondjuk egy WinPE környezetből kiindulva elkezdhetsz játszani vele, és látod majd. Nálunk most 477MB a WinPE wim, amiben elég sok minden benne van (driverek, programok, full .net). Ha azt nézed, most 2020-ban 477MB kevesebb, mint mondjuk 2002 környékén volt a 83.

"Sose a gép a hülye."

Ha már felhozták a témát:
Windows XP SP3 kiadása (ezen alapul az image) 2008-ban volt és nem 2002-ben. 2002-ben még kisebb volt Windows XP, kevesebb RAM-ot is igényelt.

2008
Western Digital    1TB 7,200 rpm, 16MB
$99.9 NewEgg.com
0.1 USD/GB

2020
WD Blue 3TB Desktop Hard Disk Drive - 5400 RPM SATA 6Gb/s 64MB Cache 3.5 Inch
$75.99 NewEgg.com
0.0253 USD/GB

<4 szorzó

Szóval nem ugyanaz, nem jobb, hanem egyértelműen rosszabb az arány.

A diszk ára a kutyát sem érdekli. ;)

Inkább a rengeteg szemét, ami sok esetben zűrzavart okoz. Mintha egy könyv elolvasásához kapnál egy könyvtárat - székestől, polcostól. A hasonlat azért sántít, mert ott a felesleget könnyebb kidobni, és nincsenek zavaros kapcsolatok az egyes elemek között.

Windows NAS volt (többi két-négylemezes NAS-hoz hasonló méret és fogyasztás, Intel Atom alapokon, Windows Server valamelyik butítottabb verziójával, nem tudom, melyik gyártótól).

Szegény mobilokkal viszont jól elbántak. 1 GByte RAM eleinte hiába volt elég, azért jobbat tett volna az alapmodelleket is kettővel szállítani, akkor talán a vackabb appok is jobban futottak volna, és a mobilos 10-nek sem ártott volna.

A Windows NAS-t szerintem a kutya sem vette. A hálózati adattárolók piacát uralják a Linux és BSD alapú termékek.

A Windows Phone -nak azért volt sansza, meg az OS egész használható is volt sokak szerint, de érezhető volt, hogy nem találják meg a célcsoportot vele, ezért először alálőttek a hardvernek, majd fölé, majd szépen lassan észrevette a piac, hogy mennyire nincs erős kormányzás mögötte. Akkor elkezdtek lefelé bukni, és végül ott is maradtak. Amit én nem is bánok, mert ennek következtében árulják most a jófajta Nokia okostelefonokat :)

"A Windows NAS-t szerintem a kutya sem vette."

Legalább volt ilyen. A híre hozzám nem jutott el. :)

"A Windows Phone -nak azért volt sansza, meg az OS egész használható is volt sokak szerint"

Lett volna sansza ha Linux kernel dolgozik alatta. Akkor összesen nem két, három Qualcommon működött volna egy Windows Phone széria. Már innentől esélye sem volt. Ugyan miért erőltetne mondjuk a Samsung zárt Windows phonet, ami nem működik a saját Exynosán, amikor ott a nyílt forráskódú Android?

A Google(azaz usa) vs Huawei(azaz kína) konfliktus megmutatta mit jelent a gyártóknak egy nyílt forráskódú platform. Beint a Google akkor forkoljuk az Android forráskódból és folytatjuk. Ha Windows phone lett volna Android helyett akkor game over. 

Szerintem a dolognak semmi köze nem volt ahhoz hogy Linux kernel vagy sem, egyszerűen nem törte át azt a piaci momentumot ami az életbenmaradáshoz kellett (igaz, messze a legjobb eredményt érte el a nemAndroid/nemApple telefonok között).

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Windows_Phone_8_devices

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Windows_Phone_8.1_devices

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Windows_10_Mobile_devices

Nem érzem úgy, hogy hiány lett volna gyártókból és device-okból, márpedig a Linux kernel maximum a könnyebb hordozhatóságon javított volna egy kicsit, ahogy mondtad. De a vásárlók 95%-a nem tudja, mi az a SoC (és nem is érdekli).

"igaz, messze a legjobb eredményt érte el a nemAndroid/nemApple telefonok között"

Ez jól hangzik, de akkor már nem osztottak bronzérmet a harmadik helyezettnek. Így is nagyon sok pénzébe került a Microsoftnak a dobogós hely. 

"De a vásárlók 95%-a nem tudja, mi az a SoC (és nem is érdekli)."

Ez így van. Az ár, illetve képernyő, cam, háttértár már érdekli a vásárlókat. A Qualcomm simán megtehette, hogy arra a néhány SoC-ra kicsit megnyomja a ceruzát az árcetlin. Nem a jobb képességek miatt hanem azért, mert máson úgysem indul el a Windows Phone. Ez kiszolgáltatott helyzet a gyártóknak. Vagy árat kell emelni, vagy képernyőn, kamerán, stb kell megspórolni a SoC extrát. Mivel soha nem vált tényezővé a Windows Phone erre nem került sor, illetve nem olvastam róla. Viszont a gyártók fejében ott volt a dupla kiszolgáltatottság Windowsot választva. Kiszolgáltatottság a Microsoftnak, mert csak tőle lehet licencelni az OS-t és kiszolgáltatottság a Qualcommnak is mert csak bizonyos chipjein működik a Windows Phone.

Egy Huawei vs Google természetesen probléma a kínai gyártónak, de mivel nyílt forráskócú az Android egyből megtalálta a fork kiutat. Annyira, hogy amikor visszavonta a Google a szankciót a Huawei már inkább maradt a saját Android forknál. Windows Phone gyártóként lehetetlen helyzetbe került volna ha a Microsoft megtagadja tőle a OS licencet. Be kellett volna zárni a mobil boltot, sok év munkáját kukázva. 

Annyi ram volt akkor az iphoneban talán. A Windows erőltetése ölte meg a WP-t szerintem. Az NT kernel már akkor messze le volt maradva a Linux mögött portolhatóságban. A csempés ui sem használt neki mert desktop mellett mobilon is utálták. 

Viszont volt a Microsoftnak egy jó .NET platformja. Ha csinálnak egy Linux kerneles .NET mobilt extravagáns helyett sima iOS-Android ikonos dekstoppal azzal talán többre jutnak. 

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs – 08:07

Én nem hiányolom. Nagyon utáltam már a végén, hogy nem volt jó a vista, és ezt a vackot kellett használni még 2007-2008-ban is.

Azt remélem megtanulta az MS, hogy nem szabad ilyen sokáig egy ilyen elavult rendszert életben tartani, mert kb. az van hogy egy programozó generáció leéli a legaktívabb életszakaszát egy rendszerrel, és utána nem hajlandó váltani, fejlődni. A fejlesztések olyan szinten összenőnek a rendszerrel (annak minden hibájával és hiányosságával együtt), hogy utána mérhetetlen szívás cserélni, upgradelni. Még mindig, így 2020-ban is belefutunk olyan tákolmány hányadékokba, amit anno XP-re csináltak, de hogy így nulla paraméterezhetőséggel, hardcode-olva kb. minden lib, dll és egyéb.... Amit még valahogy talán valahogy win7-re átgányoltak hogy menjen. És eddig ment valahogy. Most hogy vége a win7-nek is, és már erre is kókányolás volt, két hatalmas szakadékot kellene átugrani egy cserével vagy upgrade-del. Kb. lehetetlen.

"Sose a gép a hülye."

Most Hajbazer minden marhasaga ellenere vannak dolgok amikre meg mindig az XP kell.

Tegnap majd megszakadtam de akkor se futott rendesen a Red Alert 2, ugyhogy ma elokapom az egyetemi laptopom es XP-t telepitek :P

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"